Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

46- Πυροβολημένα και κλεμμένα


E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 46
1. Πυροβολημένα και κλεμμένα δεν είναι μόνο τα ζωντανά αρνιά της Κρήτης, ώς παράδοση εκ της τουρκοκρατίας ορμώμενη και φερετζές στην Ελλάδα του 2007 ληστρικών παρανομιών και συγκάλυψης οργανωμένης διαφθοράς μεανθυγιεινά και επικίνδυνα λιπαρά άνω του 15%!!. Αλλωστε όποιος έχει φάει το πραγματικό οφτό ξέρει τι καρντασιά και τι θέρμη φιλοξενίας κρύβει, αποδοχής και συγκατάβασης.
Πυροβολημένα και κλεμμένα είναι γεμάτη η αστική φθίνουσα ζωή μας σε πανάκριβες ακριβοπληρωμένες κούτες μεζονέτες που τα λέμε καταφύγια, το πράσινο από τις πόλεις, τα χρέη στις τράπεζες, η διευθέτηση σκουπιδιών, η ευχρηστία των δρόμων, η κατάχρηση του αυτοκινήτου, η απαιδεία μας, η ανεργία μας, οι πονηρές αυξήσεις πετρελαίου, η κομπραδόρικη αστική μας τάξη, οι γαντζωμένοι από το σύστημα μικροαστοί που πεθαίνουν ελπίζοντας, οι μισθοί και τα όνειρα που λέγαμε κάποτε σύνταξη και κάποιοι που ψηφίζουμε συνεχώς θα μας την εξασφάλιζαν λέει... μαζί με αέρα και καθαρό νερό και άλλα ανέκδοτα από το μέλλον.
2. Παρακολουθώντας την επιδερμικότητα που τα ΜΜΕ στην εποχή του τηλεκανιβαλισμού αντιμετωπίζουν το φαινόμενο Ζωνιανά, την απαξία του τυγχάνει η μάστιγα των ναρκωτικών από πολιτεία και «σοβαρές» εφημερίδες ο φόβος για τον πάτο του πηγαδιού με έκανε να αδράξω κάποιες σκέψεις στο χαρτί με πρόφαση το Σπήλαιο στα Ζωνιανά. Εδω και 25 χρόνια η ασυδοσία και η ατιμωρησία έφεραν το παράλογο της ευκολίας, το περιβάλλον γηπέδου «Σεράγεβο», τον πλούτο των υλικών αγαθών(-παγανών) αλλά την φτώχια του πνεύματος και της τέχνης.

3. Η ισχύς «κρούσης» τους είναι πρωτοφανής-ξεπερνά τα 1.100 δις ευρώ. Τίποτα δεν τους αντιστέκεται . Πέρσι στις ΗΠΑ τα κύρια «private equities” έκαναν επενδύσεις ύψους 290 δις ευρώ για εξαγορά επιχειρήσεων ενώ οι αντίστοιχες επενδύσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2007 ξεπέρασαν τα 220 δις εξασφαλίζοντας τον έλεγχο 8000 εταιρειών... Στη κουβέντα για Μεγάλες Εταίρες ο Ignacio Ramonet στην Κ.Ε. της 11-11-2007 Μεγάλα κεφάλαια με μεγάλη όρεξη.
4. Ενημέρωση του Γεν. Γραμμ της ΕΙΝΑΠ Ενδοκρινολόγου Παναγιώτη Κοντολέοντα για την συνάντησή τους με τον νέο υφυπουργό πάνω στα νοσοκομειακά προβλήματα. Αριστοτέλους 17 και Βασ. Σοφίας 105.......γωνία. Αχ οι δρόμοι που δεν ανταμώνουν
5. Με αφορμή άρθρο της Γεωργίας Δάμα στην «Ε» της 25-10-07 σχόλιο του αγωνιστή θεατράνθρωπου Στέφανου Ληναίου για το παγκόσμιο κόστος των εξοπλισμών .50 δις για ενίσχυση των φτωχών κρατών. 1,2 τρις για τα όπλα. 2 τρις δολάρια πάντα για τον παγκόσμιο τουρισμό που θέλω να πιστεύω συμβάλει στην παγκόσμια αλληλοκατανόηση κυρίως. Τη Δευτέρα, 19 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί, στο Θέατρο ΑΛΦΑ, ειδική, ελεύθερη, εκδήλωση στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη.
Την εκδήλωση οργανώνει το Σωματείο « ΠΝΥΚΑ-21oς ΑΙΩΝΑΣ » και θα μιλήσουν για τη ζωή του και τους αγώνες του στα χρόνια της δικτατορίας, οι φίλοι του και συναγωνιστές του, Λευτέρης Βερυβάκης, Στάθης Γιώτας, Νίκος Νικολαίδης, Γιώργος Μωράκης και Διονύσης Γιακουμής. Θα διαβάσουν ποιήματα του Αλέκου Παναγούλη
και αποσπάσματα από την απολογία του στη δίκη του, οι ηθοποιοί Κίττυ Αρσένη, Στέφανος Ληναίος και Γιώργος Γεωγλερής.
Θα προβληθεί 10λεπτο ντοκιμαντέρ, όπου ο ίδιος αφηγείται την ιστορία του και θ’ ακουστούν τα τραγούδια « Για τον Αλέκο..», που έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης
6. Σας απασχόλησε καθόλου η προεκλογική ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ. Επιβράβευση της κακοδιαχείρισης του καθ. Παν. Μακεδονίας Δημήτρη Παπαδόπουλου στην Ε της 8-8-2007.
7. Ανακοίνωση στελεχών του ΠΑΚ και ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ για την κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Δεν δημοσιεύτηκε πουθενά αλλού εκτός από τα blogs. Μην σας λένε τι να φοβάστε να σας λένε ποιοί φταίνε.
8. Πολλές αδιόρατες πτυχές του Κουρδικού ζητήματος, και της κατάκτησης δια της απειλής του πολέμου της Τουρκικής διπλωματίας στο Οι Κούρδοι δικαιούνται νάχουν πατρίδα. Παρεμβάσεις από Ευρώπη και Τουρκία. Χάκερ και μπλόγκερς παρεμβαίνουν με βάσει ένα άρθρο του Ραχμάν Αμπάς στην ΚΕ στις 21-10-07.
9. Πράσινο στη τσιμεντούπολη ανακοίνωση του Αθλητικού πολιτιστικού συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ του Νέου Κόσμου. Για τους χώρους πρασίνου από το 1998 εκκρεμεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για διαμόρφωση αδόμητων χώρων μεταξύ των οδών Φοίβου-Αγλαονίκης-Παρασκευοπούλου-Μαργαρίτη χωρίς καμιά ενέργεια υλοποίησης ως τα τώρα. Κάτι σχετικό είναι οτι κύριοι KILLτίδηδες και cia κυνηγοί δεν έχετε μόνο εσείς άδεια να σκοτώνεται από αδελφούς μεχρι αγριογούρουνα εμείς με οικολογική συνείδηση έχουμε και ψήφο κε Καραμανλή «προστάτη του περιβάλλοντος»επι 10ήμερον. Δείτε περισσότερα http://whispering-planet.blogspot.com/2007/11/kill-co.html
10. Ο Διόνυσος αφιερώνει το Θεσιθήρες Κοριοί σε όλους τους άξιους γιατρούς στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτούς που ξέρουν τη πλοκή του μακρόκοσμου με το μικρόκοσμο, που βλέπουν πέρα από αυτά.
11. Για τους γλωσσομαθείς και μη Κρητικούς με την τόση τουριστική ανάπτυξη, Κρητικο-αγγλικό λεξικό. Από φίλο στις κατασκευές.
12. Χωρίς υπερβολή, ένα πολύ μεγάλο τμήμα του νευρικού συστήματος, και ιδιαίτερα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, είναι φτιαγμένο για την εξυπηρέτηση του μυϊκού συστήματος και των διαφόρων αναγκών που προκύπτουν από τη λειτουργία των μυών. Ο Σαμψών, ο Πύρρος και το μυϊκό σύστημα από τον Ομότιμο καθηγητή Φυσιολογίας Ιωάννη Χατζημηνά
13. Πόσο ανόητος πρέπει να είναι ένας επονομαζόμενος "σοφός", όπως καλή ώρα ο κ. Αναλυτής, ώστε να εμφανίζεται σ΄ όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και να παίζει το λαγό της κυβέρνησης στο ζήτημα του ασφαλιστικού; Είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται ως αμαθής και ταυτόχρονα να κορδακίζεται ως η γραμμική συνέχεια του Σόλωνα, του Θαλή και του Περίανδρου;
Κι όμως είναι!
Το μόνο που επαναλαμβάνει με επιμονή ο κ. Ν. Αναλυτής είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων. Κουβέντα για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, την τεράστια εισφοροδιαφυγή, την ανασφάλιστη εργασία, η οποία στο ΙΚΑ φτάνει το 30% των ασφαλισμένων.
Στη νέα Βουλή βρίσκονται 38 υγειονομικοί, εκ των οποίων 26 γιατροί. Σιδεροκέφαλοι και τους καλύπτουμε τα έξοδα για αντισκωριακό, ώστε να μην εμφανίσουν σκουριές και διαβρώσεις στο τέλος της τετραετίας.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης έχει στο κέντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο, το είπαν άλλωστε στις προγραμματικές δηλώσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αβραμόπουλος.
Οι δαπάνες υγείας ακολουθούν την πεπατημένη, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα της Ελευθεροτυπίας, Ημερησίας, και των ΝΕΩΝ . Σημειωτέον οι δηλώσεις του υπογράφοντος, παρότι απηχούν τις εκτιμήσεις που κατ΄ επανάληψη έχει κάνει η ΟΕΝΓΕ, δεν δεσμεύουν την Ομοσπονδία, ούτε συνιστούν την "επίσημη θέση της", όπως γράφει η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας.
Το ΕΣΥ της χώρας μας κατρακύλησε στην 22η θέση ανάμεσα στις 29 χώρες της ΕΕ. Υπήρξε αρκετή ειδησεογραφία στο ζήτημα, σιγή ασυρμάτου από κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας. Τι να πούν άλλωστε; Το επιχείρημα ότι παρέλαβαν καμένη γή ή ότι θα επιχειρήσουν απογραφή είναι πλέον για γέλια, όπως και οι προγραμματικές δηλώσεις για την υγεία. Εάν θέλετε να δείτε ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης κάντε κλικ εδώ. Όσοι μπείτε στον κόπο να την διαβάστε ευπρόσδεκτα τα σχόλιά σας.
Συμπληρωματικά κονδύλια δεν φαίνονται στον ορίζοντα και οι εφημερίδες άρχισαν να μιλούν για περικοπές εφημεριών (κλικ εδώ).
14. Για τις κατεδαφιστικές τακτικές του Αβραμόπουλου εξέδωσε οξύτατη ανακοίνωση το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού (κλικ εδώ). Ευελπιστούμε ότι και το ΠΑΣΟΚ, που συμπεριφέρεται πλέον ως μοναχός της Μονής Εσφιγμένου, θα βγεί επιτέλους απ΄ το κελί του και θα τοποθετηθεί στα επίγεια ζητήματα, όπως αυτό του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης.
Για το μέγεθος της παραοικονομίας, την οποία ο φιλόδοξος Υπουργός μας επιθυμεί να μετατρέψει σε κύκλο εργασιών, υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες μελέτες. Δείτε την πλέον πρόσφατη εδώ .
Χωρίς γιατρούς τρία αγροτικά ιατρεία στο Δήμο Κρουσσών στο Κιλκίς (κλικ εδώ). Δεν είναι το Κιλκίς εξαίρεση. Μετά τα τερτίπια του Υπουργείου Υγείας ο κανόνας με τα αγροτικά ιατρεία είναι να μένει μεγάλος αριθμός κενός και να μετακυλίεται ο φόρτος στα Κέντρα Υγείας και στα όμορα ιατρεία. Στην περιοχή του ΚΥ Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής στα 8 αγροτικά ιατρεία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένας αγροτικός γιατρός. Ä Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου απαντώντας την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφέρθηκε παρεπιμπτόντως στο ζήτημα των κενών αγροτικών ιατρείων:
Το σύστημα –φαίνεται- δεν αποδίδει και σκεπτόμαστε πλέον την αλλαγή. Θα πάμε προς την κατεύθυνση της πλέον συχνής προκήρυξης των αγροτικών ιατρείων. Στην εποχή μου κάθε δεκαπέντε μέρες, κάθε βδομάδα προκηρύσσονταν τα αγροτικά ιατρεία. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό αυτήν τη στιγμή. Πάντως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα προκηρύσσονται τα αγροτικά ιατρεία. Και επιπλέον, σκεπτόμαστε στη θέση κάθε τακτικού να υπάρχει και ένας αναπληρωματικός, ώστε κατά τη στιγμή που αυτός αποχωρεί από το αγροτικό ιατρείο για να συνεχίσει την ειδικότητά του αυτόματα να υπάρχει στη θέση του ένας αναπληρωματικός, ο οποίος θα καλύπτει το μεγάλο κενό που τώρα φθάνει τους τρεις-τέσσερις ίσως και έξι μήνες. Οι νταήδες χτύπησαν και πάλι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, φέρνοντας τους γιατρούς στα όριά τους. Στα δημοσιεύματα των εφημερίδων φαίνεται όλη η αγανάκτηση από την άθλια συμπεριφορά των μαυρο-πουκαμισάδων που έχουν μετατρέψει την Κρήτη σε προάστιο της Βαγδάτης. Χρειάζεται όμως προσοχή εκ μέρους μας. Το να αποζητούμε τη σύσταση Αστυνομικού Τμήματος στο χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων είναι παρακινδυνευμένο. Ακόμα πιό επικίνδυνο είναι να ζητάμε τη στρατοπέδευση των ΕΚΑΜ στο προαύλιο του Νοσοκομείου. Προβληματισμό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε εν θερμώ αντιδράσεις ως απάντηση στα νταηλίκια και τους ξυλοδαρμούς θέτει ο Ανδρέας Ξανθός, Πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο και σας το επισυνάπτω ("Ασφάλεια umber ales").
15. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε στον Ιταλό πρέσβη την "ελεύθερη διέλευση Ιταλικών στρατευμάτων" από το Ελληνικό έδαφος. Τρείς μήνες αργότερα, ενώ μαίνονταν οι συγκρούσεις στην Αλβανία, ο σπιθαμιαίος δικτάτορας πέθανε σε ηλικία 70 ετών.
Στις 29 Ιανουαρίου 1941 οι δώδεκα θεράποντες γιατροί, στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν, έγραφαν:
"Ο Πρόεδρος της ελληνικής κυβερνήσεως ενεφάνισε προ δέκα ημερών βαρείαν φλεγμονήν του φάρυγγος, ήτις κατέληξεν εις απόστημα παραμυγδαλικόν. Παρά την έγκαιρον διάνοιξίν του, ως και την μετεγχειρητικήν κατάλληλον θεραπείαν, παρουσίασεν εν συνεχεία διάφορα τοξιναιμικά φαινόμενα και επιπλοκάς και απέθανε σήμερον".
Ο θάνατος του γερμανόφιλου δικτάτορα καλύπτεται από ένα πολιτικο- στρατιωτικό θρίλερ. Ενώ τον νοσήλευαν 12 έλληνες γιατροί εκλήθη και ένας Βρετανός στρατιωτικός γιατρός. Η μυστηριώδης νοσηλεία στην οποία υποβλήθηκε από τον Άγγλο, ο οποίος μάλιστα έκανε "ιδιοχείρως ένεσιν εις τον ασθενήν", έδωσαν βάσιμες υποψίες ότι δεν επρόκειτο για ένεση με φάρμακο, αλλά για δηλητήριο ή καλλιέργεια μικροβίων, προκειμένου οι Άγγλοι να τον βγάλουν από τη μέση, ώστε να συνδιαλέγονται με τον Αγγλόφιλο βασιλέα Γεώργιο Β΄. Ο Άγγλος γιατρός που ήλθε από την Κρήτη έφερε παραδόξως μαζί του ακόμη και δική του φιάλη οξυγόνου, ενώ μπορούσε να βρει εύκολα φιάλη στον "Ευαγγελισμό", απ΄ όπου προέρχονταν και οι θεράποντες ιατροί του Μεταξά.
Ο θηριώδης Κ. Μανιαδάκης δήλωνε μερικά χρόνια αργότερα ότι "αν είχαμε τον Μεταξά σε Νοσοκομείο, τρίτη θέση, θα ζούσε".
(Ο Μανιαδάκης είναι ο γνωστός εφευρέτης του ρετσινόλαδου ως ανακριτικού εργαλείου στους πολιτικούς κρατούμενους της δικτατορίας).
Γράφει ο Πιτσιρίκος: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που γιορτάζει την είσοδό της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - οι υπόλοιπες χώρες γιορτάζουν το τέλος του πολέμου. Βέβαια, αυτό έχει μια λογική εξήγηση: μιας και λέμε σε όλους «ΝΑΙ», γιορτάζουμε τη μια φορά που είπαμε «ΟΧΙ». Από το '40 και μετά, κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας ρωτήσει - θεωρούν την καταφατική μας απάντηση δεδομένη και κάνουν όλοι ό,τι γουστάρουν.
Και μιά χρήσιμη πληροφορία: στην ιστοσελίδα Proslipsis.gr μπορείτε να βλέπετε τις προκηρύξεις ιατρικών θέσεων ανά την Ελλάδα. Δημήτρης Βαρνάβας (για τις επιλογές 13-14-15)

6 σχόλια:

  1. Είναι καιρός μεταφορικά και πραγματικά να βγάλουμε τους σκελετους μας από τα ντουλάπια. Η φωτό στη κεφαλή του θέματος με τα κρανία στο οστεοφυλάκιο της Μονής Αρκαδίου αυτό προσπαθεί να πεί σε όλους μας, για τις κουκουλωμένες φοβίες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσοι σήμερα πληρώνουν ΟΤΕ και ΔΕΗ από την ανεπαρκή τους τσέπη χωρίς να αναρρωτιώνται καν το πόσα και γιατί; Να σου πω καλλιτέχνη του δρόμου τις δικές μου, σε είδα να παιζεις ακορντεόν στην Ακαδημίας, να ρίχνεις κορίνες στη Πανεπιστημίου και να πουλάς σιντι από το Περού στην Ερμού και προσπέρασα................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουδέποτε κατάλαβα αυτό το «γερμανόφιλος Μεταξάς», που πολλοί παπαγαλίζουν. Από πού βγαίνει ότι ο Μεταξάς ήταν γερμανόφιλος; Από το ότι είχε μετεκπαιδευτεί στην Αυτοκρατορική Στρατιωτική Ακαδημία του Βερολίνου; Μα και ο βασιλιάς Γεώργιος Β» είχε μετεκπαιδευτεί στην ίδια, αλλά τον λένε «αγγλόφιλο». Επειδή, ήταν υπέρ της ουδετερότητας στον Α’ΠΠ και δεν ήθελε να μπει η Ελλάδα σε ένα πόλεμο που δεν ήταν δικός της, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τα οράματα του Βενιζέλου, τα οποία αργότερα πληρώσαμε ακριβά;
    Μερικοί φαίνεται ότι δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ κάποιου που δικαίως αναγνωρίζει την άρτια στρατιωτική οργάνωση και πειθαρχία μιας χώρας (Γερμανίας, εν προκειμένω) κι ενός ο οποίος δρα ως ενεργούμενό της. Διότι, αν δεν σημαίνει «γερμανόφιλος» το να δρας ως ενεργούμενο της Γερμανίας, τότε τι ακριβώς σημαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από ότι ξέρω τον συγγραφέα της παραγράφου 15 γερμανόφιλος με την έννοια της οργάνωσης και πανεπιστημιακής κατάρτισης δηλώνει και αυτός και εγώ θάλεγα. Ο Μεταξάς εκφράστηκε στα γαλλικά, στη γλώσσα της διπλωματίας, ότι δυστυχώς θα έχουμε πόλεμο στο Γκράτσι,δεν θα τύχετε Ιταλοί αβλαβούς διέλευσης, άρα εξέφρασε το πνεύμα του λαού που υπηρετούσε εκείνη τη στιγμή. Η έννοια του να προετοιμάσει, να μην προκαλέσει και να καθυστερήσει την επερχόμενη λαίλαπα είναι ιστορικά γνωστές και αναγνωρίσημες και δεν θεωρούνται ως πολιτικά ενεργούμενο ξένων συμφερόντων. Τα ιστορικά ιατρικά σημεία του θανάτου του δεν έχουν τύχει ευρείας εμπέδωσης γιαυτό και παρατίθενται. Να βγάλουμε τους σκελετους από τα ντουλάπια ,να τους βλέπουμε όση φρίκη ή λησμονιά μας προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;