Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Μην σας λένε τι να φοβάστε, να σας λένε ποιοί φταίνε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΚ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Η συντριπτική ήττα που για δεύτερη φορά μέσα σε μια τετραετία υπέστη το Κίνημα και η επακολουθήσασα εσωτερική κρίση μετά την 16η Σεπτεμβρίου που έχει την μορφή ενός καθολικού αγώνα χωρίς αρχές όλων εναντίον όλων, μας αναγκάζει και μας υποχρεώνει ως παλαιά στελέχη του ΠΑΚ και ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ να θέσουμε ανοικτά σε όλους όσους αγκάλιασαν και πάλεψαν για το ΠΑΣΟΚ τα παρακάτω:
Η κρίση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σημερινή. Αρχίζει από πολύ παλαιότερα, εμφανίστηκε με την μορφή πολλαπλών κρίσεων, για να πάρει σήμερα δομικά χαρακτηριστικά.
To ΠΑΣΟΚ υπέστη Καθολικό ΜΕΤΑΜΟΡΦΙΣΜΟ. Από την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και την πίστη στις Σοσιαλιστικές και τις πατριωτικές αξίες κατέληξε στην αγκαλιά της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, ακολουθώντας τις επιταγές του Νέο-φιλελευθερισμού.
Αντί να Μετασχηματίσει την ελληνική κοινωνία, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ το ίδιο. Μια από τις εκδοχές περί τέλους της Μεταπολίτευσης απορρέει από το τέλος του ΠΑΣΟΚ, βασικού ΠΥΛΩΝΑ –και δη ριζοσπαστικού- της Μεταπολίτευσης του 1974 στην Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει χάσει την Ηγεμονία που είχε παλαιότερα στην Ελληνική κοινωνία, έχει αντικατασταθεί από την Ν.Δ. στο ζήτημα της Διακυβέρνησης της χώρας αφενός, και την υπόλοιπη αριστερά στα κοινωνικά μέτωπα. Τέλος, όσον αφορά τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα η γραμμή της αποεθνικοποίησης του είναι τόσο σαφής ώστε να μην χρήζει καν επιχειρηματολογίας.
Το τέλος της μεταπολίτευσης είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας άσχετα αν δεν μπορούμε να το διακρίνουμε ακόμη με ευκολία. Για το ΠΑΣΟΚ τούτο καθίσταται πιο οδυνηρό, δεδομένου ότι ήταν και είναι δομημένο, χρόνια τώρα, ως κόμμα (διαχείρισης και νομής της) εξουσίας. Με πλήρη εγκατάλειψη όποιων πολιτικών, λεηλατημένο από την εικόνα και μόνο, θα βιώσει συγκλονιστικά ότι έκανε πως δεν καταλαβαίνει. Το τέλος της όποιας πολιτικής του πρότασης, άρα και εμβέλειας, έχει χρονικό ορόσημο τις εκλογές του 2000, όπου το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο τέλος του, πετυχαίνοντας την οριακή –και κατά κάποιους έως αμφισβητήσιμη- εκλογική του επικράτηση. Όταν ο σοσιαλ-φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής Σημίτης διαπίστωσε ότι οδηγείτο σε εκλογική πανωλεθρία στις εκλογές του 2004, έδωσε το δακτυλίδι της διαδοχής στον Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος θεώρησε ότι έπρεπε να επισφραγιστεί η διαδοχή με δημοψήφισμα από το «λαό», έξω από οποιεσδήποτε θεσμικές διαδικασίες θα όφειλε να έχει ένα κόμμα- Κίνημα συντεταγμένο. Ο τρόπος ανάδειξης του ως μοναδικού υποψηφίου με ποσοστά αντίστοιχα Σοβιετικών καθεστώτων, καθώς και η σιωπή των κάθε λογής αξιωματούχων, έδειξε πόσο μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και οράματα είχε καταλήξει το ΠΑΣΟΚ. Όμως, οι «1.000.000» ψήφοι δεν ήταν αρκετοί και ικανοί για να γλιτώσει το ΠΑΣΟΚ από την εκλογική ήττα. Το τέλος της Μεταπολίτευσης είχε φτάσει, τουλάχιστον για το ΠΑΣΟΚ.
Το τέλος της μεταπολίτευσης δεν ήλθε με μια συγκλονιστική στιγμή, με κάποιο τραγικό γεγονός, εσωτερικό ή εξωτερικό. Απεναντίας, όπως όλα τα πράγματα σε τούτο τον τόπο, ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά μπροστά στα μάτια μας. Για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, αυτή η διαδικασία, εκτός από αργή και βασανιστική, θα είναι και επώδυνη. Η πρώτη δόση ήλθε το 2000 (τότε όλοι προσποιήθηκαν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα). Ακολούθησε η ήττα του 2004, πάλι τίποτα. Τώρα, η τρίτη δόση εμπεριέχει και άλλα στοιχεία, δομικά – έως και υπαρξιακά. Η σημερινή κρίση είναι στην αρχή της, η 11η Νοεμβρίου θα είναι απλώς ένας προσωρινός σταθμός.
Η σημερινή σύγκρουση για την Προεδρία μέσα στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε λανθάνουσα όσον αφορά την διαμόρφωση των συσχετισμών και τις –όποιες- πολιτικές τους θέσεις. Μπροστά στην αρχική επέλαση των ανασυγκροτημένων «εκσυγχρονιστών» και του λαλίστατου –χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα, ούτε να λέει κάτι που να μας ΑΦΟΡΑ ΩΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ- υποψήφιου αρχηγού τους, οι λοιπές δυνάμεις, προκειμένου να αντιταχθούν, συσπειρώνονται κυρίαρχα γύρω από τον σημερινό πρόεδρο τους. Τι έκανε στα τριάμισι χρόνια ο Γ. Παπανδρέου (διαπρύσιος υπερασπιστής του κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν) που αξίζει τον κόπο να τον υπερασπιστούν δυνάμεις που προέρχονται από το αριστερό ΠΑΣΟΚ.; Δυστυχώς και αυτές οι δυνάμεις διακρίνονται από απουσία πολιτικής πρότασης, σχεδιασμού πλεύσης, συγκρότησης μιας αριστερής πρότασης διεξόδου, με αποτέλεσμα να παραπαίουν. Από την άλλη, το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να κινήσει διαδικασίες παραγωγής μιάς νέας ιδεολογικής πρότασης, πέραν της διαχείρισης.
Το εναπομείναν αριστερό-οργανωμένο ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πράξει το αυτονόητο: να καταθέσει αριστερή πολιτική πλατφόρμα, με στόχο την συσπείρωση και την καταγραφή του δικού του χώρου. Του χώρου των Σοσιαλιστών, ριζοσπαστών και πατριωτών.
Είναι η τελευταία ιστορική ευκαιρία να καταγραφεί το εναπομείναν σοσιαλιστικό, ριζοσπαστικό, κοινωνικό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Είναι ιστορική ευκαιρία για συζήτηση και ξεκαθάρισμα θέσεων που αφορούν την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Πριν από την όποια ανα-κατάληψη της εξουσίας χρειάζεται ξεκαθάρισμα, Ταυτότητα, συμμετοχή και προοπτική. Στο δρόμο, ίσως βρεθεί και το (απολεσθέν) όραμα. Ως τότε, ας αφεθεί στην άκρη η (Κίρκη) εξουσία.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε, από κει που ξεκινήσαμε, εμπνεόμενοι από τους αγώνες του ΠΑΚ, από την –διαχρονικής αξίας- Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. ΠΑΤΡΙΔΑ (γλώσσα, ιστορία, πολιτισμός, φυσικό και δομημένο περιβάλλον) και ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (Εργατική χειραφέτηση, Κοινωνική Απελευθέρωση, Αυτοδιαχείριση).
Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ. Το κίνημα μας αφορά δεδομένου ότι είμαστε ιδρυτικά του μέλη, μέρος των δυνάμεων των δομικών ρήξεων και της Αλλαγής.
Οκτώβρης 2007

Τα Στελέχη του ΠΑΚ και Ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ:

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ, ΠΑΚ Μονάχου, μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΚ, υπεύθυνος ΚΕ.ΜΕ.ΔΙ.Α. (Αθήνα)
ΕΞΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΚ Μονάχου, (Αθήνα)
KOYΓΙΟΥΜΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Γραφείο ΠΑΚ Ρώμης, (Αλεξανδρούπολη)
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΚ Μπολώνιας (Θεσσαλονίκη)
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΚ Φλωρεντίας, μέλος Γραφείου Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΚ το 1974. (Αθήνα)
ΣΤΡΟΜΠΟΛΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΑΚ Μονάχου, εκδότης της εφημερίδας του ΠΑΚ «Αγώνας». (Αθήνα)
ΦΑΚΙΤΣΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΠΑΚ Μπολώνιας (Αμφιλοχία)
ΨΑΛΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΠΑΚ Στουτγάρδης (Τρίκαλα)


Από τον Παντελή Οικονόμου, εκπρόσωπο του ρεύματος των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ( αριστερή πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, έγινε η ακόλουθη δήλωση για τις εσωκομματικές εξελίξεις : Καταθέτοντας ανοιχτά τις θέσεις του ρεύματός μας, στο ανώτατο όργανο του Κινήματος, πριν λίγες μόνον ημέρες, επισημάναμε - ανάμεσα σε πολλά άλλα - τα εξής (το πλήρες κείμενο υπάρχει στην ιστοσελίδα μου) :
1. Το στοίχημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η ενεργοποίηση της βάσης του, όχι ως εκλογικού, αλλά ως πολιτικού σώματος. Ο Πρόεδρος του Κινήματος πρέπει να αναδεικνύεται από πολίτες και όχι από τηλεθεατές.
2. Ο πολίτης αξιώνει να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις για την πολιτική και την στρατηγική μας. Απόψεις για το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του σοσιαλιστικού κινήματος ευρύτερα στην πατρίδα μας. Για να κρίνει, να συγκρίνει και να αποφανθεί. Αλλοιώς θα προτιμήσει να απέχει.
3. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι τυπικά άψογες, αλλά όχι υπονομευμένες στην ουσία τους.
4. Εάν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή, η ψηφοφορία, αντί για λύτρωση, θα εξελιχθεί σε πρόσθετο πρόβλημα. Η προσωπική μας στάση λοιπόν οφείλει να διαπνέεται από ευθύνη, ώστε να αναπνεύσει η λαϊκή μας βάση. Είναι πια φανερό ότι στον χρόνο που πέρασε, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στα στοιχειώδη αυτά προαπαιτούμενα. Η εκλογή Προέδρου, αντί για δημοκρατική γιορτή, αποδεικνύεται καθημερινά πεδίο ανάδειξης των πιο αρνητικών μας όψεων. Με τους προβολείς της δημοσιότητας εστιασμένους επάνω μας. Την στιγμή που μια απίστευτα δεξιά και, εξ ίσου απίστευτα, αδέξια κυβέρνηση εξακολουθεί να γράφει μελανές σελίδες στην δημόσια ζωή μας. Σήμερα, και όπως ήλθαν τα πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε τα κορυφαία όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έστω και στο παρά πέντε, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να διαφυλάξουν το Κίνημα από τον ευτελισμό, ορίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού. Προωθώντας διαδικασίες πολιτικού λόγου και διαλόγου και όχι αντιπαραθέσεις επί προηγηθέντων μονολόγων μέσω των ΜΜΕ. Προσωπικές ευθύνες ασφαλώς έχουν και οι υποψήφιοι Πρόεδροι. Στο βαθμό που τους αφορά όχι μόνον η 11η Νοεμβρίου αλλά και η 12η του ιδίου μηνός. Για να μην αναφερθούμε και στην συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ανάδειξης Προέδρου, όπως διεξάγεται, αποδεικνύεται λανθασμένη. Εκτός των άλλων, ακριβώς γιατί αναπαράγει ένα πρότυπο αρχηγικού κόμματος που μας ξαναγυρίζει πολλά χρόνια πίσω, απεμπολώντας βασικές έννοιες δημοκρατικής λειτουργίας ενός πολιτικού οργανισμού.
Γι ' αυτό ακριβώς, οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ σκοπεύουμε να προτείνουμε, εν όψει του προσεχούς Συνεδρίου, τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Καταστατικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

7 σχόλια:

  1. Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2007

    Κυρίους
    Βενιζέλο Ευάγγελο
    Παπανδρέου Γιώργο
    Σκανδαλίδη Κώστα


    Αγαπητοί φίλοι,



    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οποία και ανταποκρίθηκα ευχαρίστως. Στις συναντήσεις μας αυτές διατύπωσα την άποψη ότι καλό θα ήταν να αναπτυχθεί ένας πολιτικός διάλογος γύρω από τρία θέματα :
    1. Σε τι οφείλεται η συρρίκνωση της επιρροής μας (από τις εκλογές του 1993 μέχρι σήμερα έχουμε χάσει περίπου έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους μας), όπως και το δυσμενές αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.
    2. Με τι τρόπο θα ανακάμψουμε και
    3. Με ποιές προϋποθέσεις το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αυτές.

    Γνωρίζω ότι οι εκτιμήσεις μας δεν ταυτίζονται, ως προς την αποτίμηση της περιόδου 1993 – 2004. Ως γνωστόν, υποστήριζα από τότε - και συνεχίζω να υποστηρίζω - ότι η ιεράρχηση της ΟΝΕ (η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καν και εκφυλίστηκε σε μια ζώνη κοινού νομίσματος) ως πρώτης προτεραιότητας, ήταν επιεικώς αλλόκοτη για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με την Παιδεία και την Δημόσια Διοίκησή της σε προβληματική κατάσταση, αλλά και ανοιχτά θέματα εθνικής ασφάλειας. Πολύ περισσότερο, η υιοθέτησή της ονομαστικής σύγκλισης ως εθνικού στόχου από το σοσιαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας. Αυτή η θεώρηση μας άλλωστε, υπαγόρευσε σε μεγάλο βαθμό, από το 2001, την ίδρυση του ρεύματος των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ το οποίο και εκπροσωπώ.
    Οι συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν από τις συναντήσεις μας μέχρι σήμερα, ίσως δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ένας διάλογος πάνω στο θέμα αυτό. Επιβάλλεται όμως, σε κάθε περίπτωση, η βασική τοποθέτησή μας για την ημερήσια διάταξη του σήμερα και του αύριο στα δημόσια πράγματά μας. Όσες και όποιες και αν είναι οι δυσκολίες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Μεταξύ άλλων, ακριβώς επειδή, με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί η συμμετοχή του λαού και η επιλογή του της 11ης Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο πρέπει να αποτελεί πρώτο μέλημα για κάθε δημοκράτη. Ιδιαιτέρως σε μια περίοδο δεξιάς όσο και αδέξιας διακυβέρνησης, όπως η σημερινή.Μιας κυβέρνησης με μειωμένη δημοκρατική ευαισθησία. Με τελευταίο σύμπτωμα την εν κρυπτώ διαπραγμάτευση και συμφωνία της για την νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία ενημέρωση του λαού, πολύ περισσότερο χωρίς την επικύρωσή της με δημοψήφισμα. Αισθάνομαι την υποχρέωση λοιπόν, να θέσω υπ όψιν σας ορισμένα σημαντικά, κατά την άποψή μου, ανοιχτά θέματα και τις δικές μο!
    υ θέσεις για αυτά. Με την πρόσκληση να αξιοποιηθούν οι επερχόμενες διαδικασίες μέχρι την 11η Νοεμβρίου εκ μέρους σας, ώστε να αναπτυχθούν, κατά το δυνατόν, και οι δικοί σας προβληματισμοί γύρω από αυτά. Αυτές είναι και οι σκέψεις οι οποίες με ώθησαν να απευθύνω σε σας την ανοιχτή αυτή επιστολή.

    Σε πρώτο θέμα πιστεύω ότι εξελίσσεται η αγριότητα εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων.
    Αγριότητα φορολογική. Για την αντιμετώπισή της, υποστηρίζω την μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. και την αύξηση της άμεσης φορολόγησης των πολύ υψηλών εισοδημάτων και κερδών. Αγριότητα εργασιακή. Η υπεραξία από την εκρηκτική πρόοδο της τεχνολογίας όχι μόνον δεν βελτίωσε την θέση των εργαζομένων, αλλά συνδυάστηκε με τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης, των δικαιωμάτων και του ελεύθερου χρόνου τους. Θέση μου είναι η μείωση των ωρών εργασίας και η αύξηση του χρόνου της άδειας. Αγριότητα ασφαλιστική. Η πολύχρονη υπεξαίρεση των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης όχι μόνον δεν αντιμετωπίζεται, αλλά επιχειρείται ο καταλογισμός της στα θύματά της και, κυρίως, στους νέους. Για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου υπανάπτυξης, υποστηρίζω μια μεγάλη δημόσια επένδυση, ύψους ενός περίπου Α.Ε.Π. για τα επόμενα σαράντα χρόνια, σε ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τους εισερχόμενους στην εργασία, με ισότητα των ασφαλισμένων, χαμηλότερες εισφορές, υψηλότερες συντάξεις και ελαστικότητα στη!
    ν έξοδο από την εργασία.
    Αγριότητα κοινωνική. Με την φτώχεια να μαστίζει ένα στους τέσσερις συμπατριώτες μας. Με επείγον πια αίτημα τον σχεδιασμό και την σταδιακή εφαρμογή του Δικτύου Προστασίας από την Φτώχεια.

    Παραμένουν βεβαίως δύσκολες οι σχέσεις του πολίτη με τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ επιβεβλημένη την εισαγωγή του δημόσιου υπάλληλου / οικογενειακού συμβούλου, αποκλειστικού υπεύθυνου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων μέσα σε τακτές χρονικές προθεσμίες. Όπως ανοιχτό θέμα παραμένει και η μεταρρύθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες του, με σκοπό την ισόρροπη παροχή μόρφωσης και γνώσεων και τελικό αποτέλεσμα την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όποτε την χρειαστεί ο πολίτης. Οι τομές στην εκπαίδευση και την διοίκηση θα μπορούσαν να είναι η πεμπτουσία ενός γνήσιου, όσο και αναγκαίου, εκσυγχρονισμού.

    Επισήμανα παραπάνω ότι η πατρίδα μας αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Με πρώτο ανάμεσά τους την τουρκική απειλή. Η γειτονική χώρα, μεταξύ άλλων παράνομων και μονομερών αξιώσεων και διεκδικήσεων εις βάρος μας, απειλεί από την δεκαετία του ’90 με πόλεμο, εφ όσον ασκήσουμε το νόμιμο κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας έως τα 12 ναυτικά μίλια. Η απεμπόληση του δικαιώματός μας αυτού ασφαλώς θα ήταν αδιανόητη. Όπως θα επισυνέβαινε, εάν της ασκήσεώς του προηγείτο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    Αλλά οι παρανομίες της Τουρκίας διαιωνίζονται και στη Κύπρο. Ως γνωστόν, το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των κυπρίων. Παρ όλα αυτά, εξακολουθεί η μεθόδευση της επαναφοράς του, με κάποιο τρόπο. Στην Κυπριακή Δημοκρατία επέρχονται προεδρικές εκλογές. Θεωρώ εκ των ουκ άνευ τον σεβασμό της ετυμηγορίας των Kυπρίων, όπως εκφράστηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Βεβαίως, όλα τα θέματα αυτά -και πολλά άλλα φυσικά - καλό θα ήταν να συζητηθούν δημοκρατικά και οργανωμένα στο πλαίσιο των οργανώσεων και των οργάνων του Κινήματός μας. Ενός πολιτικού οργανισμού με δομή και λειτουργία δημοκρατική. Με μέλη επιφορτισμένα με ευθύνες και αρμοδιότητες για όλα. ʼρα και με την επιλογή του Προέδρου τους. Γι αυτό, έχω υποστηρίξει προ πολλού την εκλογή αυτού του τελευταίου από το Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Θέση της οποίας η απήχηση διευρύνεται διαρκώς. Φυσικά η πρόταση αυτή δεν αφορά (και δεν θα μπορούσε να αφορά) την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου. Μπορεί όμως να αποτελέσει απόφαση του επόμενου Συνεδρίου μας την άνοιξη του 2008.

    Ιδού λοιπόν μια ημερήσια διάταξη η οποία θα μπορούσε, κατά την άποψή μου πάντοτε, να έχει ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της επιρροής μας. Θα χαιρόμουν να την συζητήσουμε.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    Παντελής Οικονόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


    Τα τελευταία γεγονότα στην ΠΡΑΣΙΝΗ ομάδα(Π.Α.Σ.Ο.Κ.) επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Μ. Μπουρμπόυλη: Σου στέλνω χαιρετίσματα/με δύο μικρά πουλιά
    λιγότερα συνθήματα/και πιο πολλή δουλειά. Στο E-mail μου τους θύμισε και δύο εικόνες από την Ολυμπία .Δύο φωτογραφίες που έχουνε ένα κοινό σημείο. Ο αγρότης με τα χέρια σηκωμένα. Με μάτια που κατηγορούν .Με αγανάκτηση, πίκρα και θυμό. Η δεύτερη εικόνα ήταν του τσουρουφλισμένου αγάλματος. Του άψυχου και άφωνου αγάλματος με τα δύο ίδια σηκωμένα χέρια .Ήταν μία υπενθύμιση που ίσως έπρεπε να είχε άλλους αποδέκτες. Εγώ, όπως και τόσοι άλλοι ,δεν το ξεχάσαμε. Καθηλώθηκε στην μνήμη μας και θα μείνει για πάντα. Σε μερικές εβδομάδες θα αρχίσουν τα πρωτοβρόχια. Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα οι αγρότες όταν τα αντιπλημμυρικά έργα αργούν τόσο πολύ; Πώς θα ορθοποδήσουνε τα καμένα νοικοκυριά;
    Τελειώσανε οι εκλογές. Βγήκανε οι ίδιοι. Αυτοί που δηλώνουν ορεξάτοι για δουλειά !Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν οι εμφύλιες διαμάχες. Ποιοί είναι οι γνήσιοι εκφραστές του κινήματος και ποιοί καιροσκόποι περιμένουν στην σκιά;. Δύσκολο να καταλάβεις τα αίτια της επανάληψης της εκλογικής ήττας αλλά ξεχωρίζουν οι προσωπικές φιλοδοξίες περισσότερα από τα επαναστατικά συνθήματα. Εξακοντίζονται κατηγορίες. Μερικοί εκθέτουν !Άλλοι εκτίθενται. Θα βγάλουν άκρη; Θα θυμηθούν ότι ο λαός τους επέλεξε για ένα συγκεκριμένο έργο; Να δώσουν το παρών στα προβλήματα του τόπου! Θα ξεκαθαρίσουν τους επαναστατικούς και σοσιαλιστικούς στόχους από την πάλη διαδοχής ;Θα βοηθήσουνε στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού; Θα κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση ή θα αφήσουνε τα πράγματα να εξελιχτούν στο χειρότερο; Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο παρατείνεται η αναμπουμπούλα η Ν.Δ. ετοιμάζει και προωθεί αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα ;. Θα σταθούνε στην πρώτη γραμμή ,μαζί με τα κόμματα της αριστεράς ,στα βασικά προβλήματα του τόπου. Θα υψώσουνε ανάστημα και να διεκδικήσουν; Πολλές ερωτήσεις και μόνο αυτοί ξέρουν τις απαντήσεις. Εμείς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις και περιμένουμε. Πρέπει να θυμηθούν ποιος ήταν ο λόγος που ιδρύθηκε αυτό το κόμμα .Να βγάλουν από το χρονοντούλαπο το καταστατικό τους ,να το φρεσκάρουνε με τα καινούργια δεδομένα και να συνεχίσουν τον αγώνα .Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο ρόλος τους στην Βουλή!
    Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού δεν θα σβηστούν με τίποτα από το μυαλό πολλών Eλλήνων. Οι μνήμες της καταστροφής ,της απελπισίας και των θυμάτων έχουνε ιδιαίτερο βάρος στην ψυχή μας. Άλλοι πρέπει να τις θυμούνται !Άλλοι πρέπει να τις έχουνε σε κάδρο στο γραφείο τους. Σε αφίσα μπροστά στο υπουργείο τους. Εκεί μπροστά στην τεράστια καταστροφή πρέπει να κλαίνε .Εκεί πρέπει να δηλώσουν το παρών .Εκεί να σκουπίσουν τα δάκρια τους και όχι όταν αποχαιρετούν τα υπουργεία και τις καρέκλες που χάσανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H κρήση δεν ειναι μόνο του Πασόκ οθτε αποκλειστικότητα της Ν.Δ αλλά Γενικόττερα στον Ευρωπαίκο χώρο και στον Παγκόσμιο και δίχνει ξεκάθαρα πως ο κόσμος έχει σταματήσει να παραμυθιάζεται και να δημαγωγείται τόσο οσο παλαιότερα.Μπορούν να ψάχνουν όσο θέλουν τα κόμματα να βρουν την ρίζα του κακού προς τα δεξιά η αριστερα,μέσα στους ίδιους τους τους μηχανισμούς 8α πρέπει να την ψάξουν..
    Λυπάμαι μόνο βλέπω να δυο μεγάλα κόμματα να αναλώνονται σε ανούσιες διαδικασίες και εσωτερικές ιντριγκες,ενώ θα έπρεπε να ασκούν κυβερνητικό έργο και αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το παραμύθι σαν εθνικό σπόρ επί ΠΑΣΟΚ έγγραψε πάνω από 24 ωδές, επιτάφιους θρήνους για τα κοινωνικά ζητήματα. Γαλούχησε και ενέπνευσε μια γενιά βέβαια όπως κάθε παραμύθι. Ολο αυτό το συνοθύλευμα της αρπαχτής εξεθρεψε ότι αρπακτικό είχε παρεισφρύσει σε κομματικούς, φιλικούς, συμβουλευτικούς και "προστατευτικούς" μηχανισμούς. Αναρωτιέμαι τι λόγους έχει ένας τίμιος, σοβαρός και νομοταγής πολίτης να είναι σε ένα τέτοιο κόμμα. Οχι ότι τα άλλα δεν έχουν τις νύχτες και τους ίσκιους τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Π.Α.Σ.Ο.Κ

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο Μπένη Χίλλ ,ο Κώστας και ο γιος του Αντρέα
    Οι εγγυητές της ενότητας μαχαιρώνονται παρέα
    Ως πράσινοι μιλάν για εξουσία,νικηφόρα πορεία
    Μόνο δύο ηγέτες κωπηλατούν για την αρχηγεία

    Πολλά τα κοινά τους αλλά η φιλοδοξία χωρίζει
    τις προσωπικές διαδρομές και ιστορίες αφορίζει
    Ρήτορες που μεταφράζουν τα αρνητικά στοιχεία
    Και ,στα κρυφά ,μέλη θα σβήσουν από τα αρχεία


    Βιάζονται να ηγηθούν το μοίρασμα της πίττας
    Θα αναλάβουν όμως και την ευθύνη της ήττας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Διόνυσε θα μου επιτρέψεις να αναδημοσιεύσω την ανακοίνωση των στελεχών του ΠΑΚ στο ιστολόγιό μου μέσα στην εβδομάδα . Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετα χαράς η έγκριση αγαπητέ Μαράδο είναι από τα θέματα που στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου για μια νέα αρχή "όλες" οι πράσινες εκδιδόμενες αφιέρωσαν τόννους....χαρτιού για τέτοιες ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ απόψεις. Τις έθαψαν οι εφημερίδες πλην Παρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;