Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Οι Κούρδοι δικαιούνται νάχουν πατρίδα.

Leyla Zana Ο αραβικός τύπος

Του ΡΑΧΜΑΝ ΑΜΠΑΣ

*** Οτι επιτίθενται οι Τούρκοι και οι Πέρσες περιοδικά -στρατιωτικά και πολιτικά- κατά των Κούρδων είναι και αναμενόμενο, και εφικτό, και οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Ομως ότι συναινούν και συμπορεύονται στην εκστρατεία οι κύκλοι της σημερινής αραβικής αριστεράς (μείγμα εθνικοϊσλαμιστών), είναι απρόσμενο και αδικαιολόγητο.Αυτοί, απ' τη μια διεκδικούν με όλα τα μέσα τα δίκια τους, βασιζόμενοι στην ιερή αρχή περί αυτοδιάθεσης των λαών, ενώ ως προς τους Κούρδους αυτό δεν ισχύει. Υιοθετούν πάντα την ηλίθια θεωρία των συνωμοσιών στις αναλύσεις τους, όπου όλοι, ως ειδικοί «κουρδολόγοι», βλέπουν παντού εβραίους και Ισραήλ, που εκτός από το Κουρδιστάν βρίσκονται σε Νταρφούρ, Δ. Σαχάρα (Πολισάριο), Ν. Σουδάν, Σομαλία, Λίβανο κ.λπ. Ξέρουν, όμως, πως η Τουρκία είναι πάντα επιθετική, επεκτατική και στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ, και όχι οι Κούρδοι. Επίσης, ξέρουν ότι οι Πέρσες στοχεύουν σε διείσδυση στην περιοχή, και όχι οι Κούρδοι. Και όμως εθελοτυφλούν, θεωρούν τον απελευθερωτικό κουρδικό αγώνα τυχοδιωκτισμό και περιγράφουν τους ηγέτες του και τους μαχητές του ως εγκληματίες και συμμορίες (πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Χαμάς).Με ύπουλο τρόπο επιχειρούν να δικαιώσουν το σανταμικό καθεστώς για τα εγκλήματά του κατά των Ιρακινών και των Κούρδων «για να διαφυλαχθεί το Ιράκ και το Ισλάμ από τον σιωνιστικό επεκτατισμό», και υποστηρίζουν ότι η μετά τον Σαντάμ εποχή σημαίνει την ντεφάκτο παρουσία του Ισραήλ στο Ιράκ. Εμφανίζονται δήθεν ανήσυχοι για την τύχη των Κούρδων, αμφισβητώντας τις πολιτικές επιλογές των ηγετών τους και συνιστούν τη μη σύγκρουση με την Τουρκία, εφόσον αυτή αντιτίθεται στην ιδέα της αυτοδιάθεσης.Συνεπώς, βάσει αυτής της λογικής, ούτε οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στον αγώνα για μια πατρίδα, γιατί είναι ανώφελος, μια και είναι δεδομένη η αμερικανοϊσραηλινή αντίθεση. Αλλά ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσουν ο,τιδήποτε. Το σοβινιστικό μένος των κύκλων αυτών εντείνεται όσο οι Κούρδοι σημειώνουν επιτυχίες. Στις 10ετίες '50-'60- και '70, όλοι ήταν ενωμένοι, Κούρδοι και Αραβες, στην αντιμετώπιση των ιμπεριαλσιωνιστικών σχεδίων. Το 1964 ο Νάσερ της Αιγύπτου επέτρεψε την εκπομπή ραδιοσταθμού από το Κάιρο με διευθυντή τον σημερινό ιρακινό πρόεδρο Ταλιμπανί. Αυτό εξόργισε τους Τούρκους και έστειλαν τον πρέσβη τους να διαμαρτυρηθεί. Ο Νάσερ τον ρώτησε: «Εχετε Κούρδους στην Τουρκία;» «Οχι», απάντησε ο πρέσβης και εκείνος είπε: «Τότε, γιατί φοβάστε;» Ο συνταγματάρχης Καντάφι μάλλον είναι ο τελευταίος που απέμεινε από τους άραβες πολιτικούς που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων και γι' αυτό όχι λίγες φορές απειλήθηκαν οι τουρκολιβυκές σχέσεις. Οι Κούρδοι των 50 εκατ. ψυχών είναι το μεγαλύτερο έθνος στη Γη χωρίς πατρίδα.Η κουρδική πατρίδα δεν είναι όνειρο, είναι δικαίωμα, όπως για τους Παλαιστίνιους και όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.
«ΑΛ ΟΥΑΤΑΝ», Κατάρ. «Αυτό έλειπε σ' αυτή την περίπλοκη φάση για το Ιράκ, μια τουρκική εισβολή. Η Τουρκία και οι όμορες χώρες καλούνται να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία του Ιράκ».
«ΑΛ ΚΟΥΤΣ», Παλαιστίνη. «Η πραγματικότητα είναι απαλλοτριώσεις γαιών, αποικιοποίηση και συνεχής εβραιοποίηση της Ιερουσαλήμ, ενώ η ειρήνη είναι, όπως πάντα, μόνο ισραηλινά λόγια και ατέλειωτες διαπραγματεύσεις, που δεν οδηγούν πουθενά».
«ΤΕΣΡΙΝ», Συρία. «Περιμένουμε από τους Αμερικανούς τις θέσεις τους γύρω από τα σημεία που θίχτηκαν επανειλημμένα με τις αμερικανικές αντιπροσωπείες, όπως το κατεχόμενο Γκολάν. Η Συρία είναι άμεσα ενδιαφερόμενη πλευρά στην αραβοϊσραηλινή διαμάχη και η συμμετοχή της στη συνδιάσκεψη ειρήνης βασίζεται σ' αυτό και όχι στην τυπική της παρουσία».
«ΑΛ ΟΥΑΣΑΤ», Μπαχρέιν. «Δεν είναι απλώς ενδείξεις η επιστροφή του ψυχρού πολέμου. Ήδη ζούμε τον νέο ψυχρό πόλεμο. Γι' αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ επιστρατεύουν τα ψευτοσυνθήματα τους περί δημοκρατίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν συνδιαλέγονται με τη Ρωσία».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/10/2007
ΥΓ> Ο εικονιζόμενος χάρτης "ευγενική προσφορά" Τούρκων χάκερ που έχουν από καιρό δείξει τις προθέσεις τους σε όλα τα Κουρδικά ιστολόγια. Θαυμάστε σύμμαχο χώρα που έχουμε και υποψήφια Ευρωπαϊκή χώρα.

12 σχόλια:

  1. Και φυσικά θα πάθουν αυτό που έπαθαν και οι Παλαιστίνιοι,σε κάποια φάση θα αλληλοσφαχτούν μεταξί τους προς μεγάλη ευχαρίστηση όλων.
    Και δεν θα αλληλοσκοτωθούν για την εξουσία όπως έγινε ανάμεσα σε χαμάς φατάχ(φάση για γέλια)αλλά για τα πετρέλαια του κουρδικού Ιρακ.
    Δεν νομίζω πως οι Κούρδοι(τουλάχιστον η πολιτική ηγεσία του κουρδικού Ιρακ)να είναι οπαδός της μεγάλης ιδέας.Ούτε και να θέλει να μοιραστεί τα πετρέλαια(από τα πλουσιότερα κοιτάσματα στην περιοχή αυτή) με 50 εκατομύρια ομογενείς.
    Η μοίρα του ιρακ έχει διαγραφεί από την αρχή αυτού του πολέμου και είναι η διάσπαση.
    'Οσο για την γείτονα χώρα?Ο καιρός θα δίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συζήτηση (24.10.2007)
    Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ο Manuel LOBO ANTUNES επαίνεσε τον τρόπο διεξαγωγής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και την αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην νέα τουρκική εθνοσυνέλευση. Κάλεσε, ωστόσο, την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στο σημείο αυτό στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ελευθερίας της έκφρασης με την κατάργηση του άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Ζήτησε επίσης να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την θρησκευτική ελευθερία κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πορτογάλος Υφυπουργός καταδίκασε ακόμη τις τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος της Τουρκίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τον τουρκικό λαό. Επιπλέον, κάλεσε την νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στην Συμφωνία της Άγκυρας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το σύνολο των κρατών μελών.

    Η Επιτροπή

    Ο Olli REHN χαρακτήρισε το ψήφισμα σωστό και ακριβές. Τόνισε ακόμη ότι κατά την διεξαγωγή των πρόσφατων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών τηρήθηκε κάθε δημοκρατική αρχή. Επαίνεσε ακόμη την Τουρκία για το γεγονός ότι το νέο τουρκικό κοινοβούλιο είναι αντιπροσωπευτικό της πολυμορφίας του πολιτικού χάρτη της χώρας. Κατά την άποψη του Επιτρόπου, τώρα είναι η στιγμή για να δοθεί μια νέα ώθηση στην διαδικασία της μεταρρύθμισης. Ο κ. REHN εξέφρασε ακόμη την συμφωνία του με τα συμπεράσματα του ψηφίσματος. Τέλος, ζήτησε την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Συμφωνία της Άγκυρας.

    Οι πολιτικές ομάδες

    Το ψήφισμά της, δήλωσε η Ria OOMEN-RUIJTEN (ΕΛΚ-ΕΔ, NL), κάνει αναφορά σε όσα πέτυχε αλλά και σε όσα δεν πέτυχε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Η ευρωβουλευτής των Κάτω Χωρών τόνισε ακόμη ότι η ενίσχυση των θρησκευτικών ελευθεριών θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Τουρκίας. Κάλεσε επίσης την Άγκυρα να τροποποιήσει το άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Τέλος, επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες έχουν ζωτική σημασία για την Ένωση.
    Ο Hannes SWOBODA (ΣΕΚ, AT) κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης και να σέβεται την θρησκευτική ελευθερία. Παράλληλα, ζήτησε την εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης του Κουρδικού και καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK. Ζήτησε επίσης την λήψη μέτρων υπέρ των Κούρδων, ώστε να νιώθουν την Τουρκία ως πατρίδα τους.
    Ο Alexander Graf LAMBSDORFF (ΦΙΛ, DE) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ξεπεράστηκε η συνταγματική κρίση στην Τουρκία. Επιπλέον, ζήτησε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να αποτελούν το μέτρο αξιολόγησης της πορείας των διαπραγματεύσεων. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής κάλεσε στην συνέχεια την Άγκυρα να τροποποιήσει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα, να βελτιώσει την κατάσταση των γυναικών και να διασφαλίσει τις προσωπικές ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών. Τέλος, ζήτησε την λήψη κατάλληλων, αναλογικών και χρονικά περιορισμένων αντιτρομοκρατικών μέτρων.

    Ο Nello MUSUMECI (ΕΕΕ, IT) δήλωσε πως ένα χρόνο μετά το τελευταίο ψήφισμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Η ελευθερία έκφρασης είναι περιορισμένη, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK συνεχίζονται και η γενοκτονία των Αρμενίων δεν έχει αναγνωριστεί. Επιπλέον, η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ο Joost LAGENDIJK (ΠΡΣ/ΕΕΣ, NL) επαίνεσε τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που καταβάλλει Τουρκία, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετές. Αναφερόμενος στο Κουρδικό, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης αλλά και της αρμονικής συμβίωσης του τουρκικού και του αρμενικού λαού.
    "Είναι διακηρυγμένη η θέση μας ότι εφόσον η Τουρκία συμμορφωθεί με όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το ενταξιακό πλαίσιο και το συμπληρωματικό πρωτόκολλο θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε ο κ. Κυριάκος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (ΑΚΕΛ). Κατά την άποψή του, οιεσδήποτε μεσοβέζικες λύσεις δεν πρόκειται να επιφέρουν τα αποτελέσματα στα οποία προσβλέπουν είτε η Τουρκία είτε η Ένωση. Ως εκ τούτου, "οφείλουμε να σημειώσουμε πως κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί από την Τουρκία, όμως επαναλαμβάνουμε ότι για να προχωρήσει απρόσκοπτα η ενταξιακή της πορεία πρέπει να πράξει και όσα οι προηγούμενες υπό ένταξη χώρες και να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της".
    Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε επίσης την Τουρκία να εκπληρώσει και τις δεσμεύσεις της προς την Κύπρο, όπως το άνοιγμα λιμένων και αεροδρομίων της Τουρκίας σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση του βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς συνθήκες. "Ως ομάδα της Αριστεράς αλλά κύρια ως ΑΚΕΛ έχουμε την πεποίθηση ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της και κύρια για τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα", δήλωσε ο κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ. Επίσης, η ενθάρρυνση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία μπορεί να αποτελέσει "μοχλό πίεσης για την προάσπιση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων και των Κούρδων, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και για την άρση του κλεισίματος των συνόρων με την Αρμενία".
    "Ακούσαμε καταπληκτικά πράγματα και μάλιστα από τον αρμόδιο Επίτροπο ο οποίος έσπευσε με μεγάλη ευκολία να αποκαλέσει τρομοκράτες όσους, εν πάση περιπτώσει, διατείνονται ότι πολεμούν για την ελευθερία. Διερωτώμαι εάν δεν βιαζόμαστε πολύ να χαρακτηρίσουμε ως βαλλομένη πανταχόθεν την Τουρκία" δήλωσε ο κ. Γεώργιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΑΟΣ). Όπως ακόμη ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσαρμόζεται προς τις απαιτήσεις της Ένωσης. Αυτό είναι πρωτοφανές, διότι είναι "η μόνη χώρα που δεν προσαρμόζεται", τόνισε, τέλος, ο πολιτικός του ΛΑΟΣ.

    "Φαίνεται πως όλοι κοιμόμαστε", είπε ο Philip CLAEYS (ΤΠΚ, BE) τασσόμενος κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή του, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, ενώ μέχρι πρότινος η Άγκυρα ήταν έτοιμη για μεγάλη στρατιωτική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ.
    Ο κ. Γιαννάκης ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ (ΔΗΣΥ) έθεσε αρχικά τα εξής ερωτήματα: "Τί θα συμβεί εάν η υποψήφια Τουρκία αγνοήσει τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισβάλλει στο Βόρειο Ιράκ; Ποιές είναι οι προθέσεις της Τουρκίας; Ίσως η επανάληψη του φαινομένου της Κύπρου ή κατοχή εδάφους του κουρδόφωνου Ιράκ για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες πολλών, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της Ευρώπης, για σταθεροποίηση του Ιράκ; Πως μπορούν κράτη μέλη ή υποψήφια κράτη να αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης εκεί που ζωές Ευρωπαίων στρατιωτών χάνονται με στόχο την σταθερότητα;"

    Στην συνέχεια της παρέμβασής του ο κ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά το 40% της Κύπρου και ότι αυτό δεν την εμπόδισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης. Υπενθύμισε επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας. "Τί θα λέει προς τούτο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 6 Νοεμβρίου;" αναρωτήθηκε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

    Μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία εγκαινίασε ένα πρόγραμμα εκδημοκρατισμού που τόσο χρειάζεται, τόνισε ο κ. Μάριος ΜΑΤΣΑΚΗΣ (ΦΙΛ, CY). Κατά την άποψή του, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ η υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ένωση θα πρέπει να παραμείνει ακλόνητη. Βεβαίως, κανείς δεν αγνοεί ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως η κατοχή της Κύπρου, επεσήμανε ακόμη ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων. Δεδομένου, ωστόσο, ότι μια πιο ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος συνομιλητής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ο κ. ΜΑΤΣΑΚΗΣ εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσχώρησή της στην Ένωση. Κατά την άποψή του, ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη προόδου είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική του καρότου και μικρότερη στην πολιτική του ραβδιού. Κάλεσε λοιπόν τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν το ψήφισμα για να δείξουν στην Τουρκία ότι "την θέλουμε" στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει και την επίλυση του Κυπριακού.

    Η κ. Μαρία-Ελένη ΚΟΠΠΑ (ΠΑΣΟΚ) εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και χαιρέτισε την εκφρασμένη θέληση του τουρκικού λαού για την συνέχιση της πορείας των μεταρρυθμίσεων. Όπως ακόμη ανέφερε, "η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που παραμένει στόχος, άνοιξε τον δρόμο στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Δυστυχώς όμως από ένα σημείο και μετά αυτή έχει επιβραδυνθεί".

    Κατά την άποψη της Ελληνίδας πολιτικού, η νέα κυβέρνηση, που διαθέτει νωπή και ισχυρή εντολή, οφείλει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι διατάξεις της συμφωνία σύνδεσης και του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Στην συνέχεια υπενθύμισε ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης αφορά πρωτίστως τον εκδημοκρατισμό, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

    Πιο συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα καθώς και η ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. "Η ως τώρα στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο τελευταίο αυτό θέμα έχει επιτρέψει την εμφάνιση ακραίων πράξεων. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την ανεξήγητη επιμονή των τουρκικών αρχών στην απαγόρευση της λειτουργίας στην Θεολογική Σχολή στη Χάλκη" δήλωσε ακόμη η κ. ΚΟΠΠΑ.

    Αναφερόμενη, τέλος, στην τεταμένη κατάσταση στην νοτιοανατολική Τουρκία, η ομιλήτρια εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει η λογική της βίαιης επίλυσης των διαφορών γιατί αυτό θα σημάνει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
    Η λαϊκή εντολή που δόθηκε στην κυβέρνηση Ερντογάν και στον κ. Ερντογάν ειδικότερα σημαίνει την συνέχεια της μεταρρυθμιστικής πορείας της Τουρκίας, τόνισε ο κ. Γιώργος ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΔ). Ταυτόχρονα, σημαίνει:
    Μια νέα βούληση για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού με πρώτη προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
    Μια νέα βούληση για ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας γενικά και ειδικότερα με την Ελλάδα.
    Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με νέους νόμους, όπως ο νόμος για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και οι νόμοι για τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
    Ιστορική συμφιλίωση με το παρελθόν και αναγνώριση των γενοκτονιών που έχουν να κάνουν με τους Αρμένιους, τους Πόντιους και τους Ασσύριους.

    Μια νέα λογική σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος.
    Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν στο Βόρειο Ιράκ τετελεσμένα γεγονότα κατεχομένων εδαφών, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο.

    Ο κ. Γιαννάκης ΜΑΤΣΗΣ (Για την Ευρώπη) χαρακτήρισε το ψήφισμα ισορροπημένο. Υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία έναντι της Κύπρου, ο ομιλητής κάλεσε την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου. Θα πρέπει επίσης να προβεί "στον τερματισμό του εποικισμού και της αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, στον επαναπατρισμό των εποίκων που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στα κατεχόμενα...τον τερματισμό του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τον τερματισμό της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς". Επιπλέον, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου στους κατοίκους της.

    "Εμείς λέμε ναι σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και ναι σε μια ευρωπαϊκή λύση μακράν διχοτομικών γραμμών και ζωνών που να στηρίζεται, όπως ορθά τονίζει η εισηγήτρια, επί των αρχών της ενωμένης Ευρώπης για την δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους πρότυπου για όλη την Ευρώπη όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Χριστιανοί και Μωαμεθανοί μπορούν να ζουν δημιουργικά και ειρηνικά στην πρακτική του αμοιβαίου σεβασμού, των αρχών και των αξιών της ενωμένης Ευρώπης" δήλωσε ο κ. ΜΑΤΣΗΣ ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.
    22/10/2007
    Έγγραφο: B6‑0376/2007
    Διαδικασία: Πρόταση ψηφίσματος
    Συζήτηση: 24.10.2007
    Ψηφοφορία: 24.10.2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ο Μπράουν της UK υπέγραψε συμφωνία με τον Ερντογάν για «Στρατηγικής Συμμαχίας Τουρκίας - Ηνωμένου Βασιλείου 2007/8»
    Μέρος της συμφωνίας (δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες) είναι η κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».
    Από ελευθεροτυπια.
    με οτι σημαινει αυτό!
    Και επειδή τα ζω από κοντά στην θράκη έχω καταλάβει πως πληρώνουμε λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος δικούς μας.Όσο για τους Τούρκους?Άρχισαν ήδη το μεγάλο παζάρι και σίγουρα δεν θα βγούν χαμένοι.Στο κοντινό μέλλον τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλο παζάρι οι Τούρκοι, μεγαλοπιάνονται για τα άφθονα πετρέλαια του Κιρκούκ,μεγάλη μπουκιά ονειρεύονται, οι Καρδούχοι τους περιμένουν και ο στρατηγός χειμώνας, έπειτα εκείνοι οι Ευρωπαίοι που συστήνουν "αυτυσυγκράτηση" και επίλυση του Κουρδικού σαν κλέφτες στο τζαμί μου μοιάζουν. Τα χακέματα στις θέσεις των Κούρδων πάντως ήταν απο περιοχή μεταξύ Νεμπράσκα και Ουαιόμιγκ δίπλα στο Μισούρι ποταμό,μεγάλε αδελφε σε βλέπουνε οι λαοί με ποιόν είσαι..........Πάλι θα κλαίνε μανούλες τα πρόθυμα παλληκάρια για τους λεονταρισμούς των στρατηγών και τα πετρέλαια που εκχωρεί αυτές τις μέρες η "Εθνοσυνέλευση" του Ιράκ, όσα της Νιγηρίας σε ποσότητα και βάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα, δεν μου φαίνεται περίεργο που ο Καντάφι, είναι ο μόνος Άραβας ηγέτης που υποστηρίζει ακόμα του Κούρδους...
    Αν επιμείνει όμως λίγο ακόμα ο Σαρκοζί και αυτός θα σταματήσει να το κάνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντιαρμπακίρ


    Δήμου Δημήτριος
    Αντγος, Επίτιμος Δκτής Στρατιάς & Αρχηγός ΓΕΕΦ
    ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ:
    Αντίβαρο, Οκτώβριος 2007



    Η πόλη του Ντιαρμπεκίρ αυτοδίκαια θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν η πρωτεύουσα του Τουρκικού Κουρδιστάν. Είναι μια μεγάλη Κουρδική πόλη, ιστορική, με σημαντικότατη γεωγραφική και στρατηγική θέση, στις πηγές του Τίγρη. Όταν διεθνώς κυκλοφόρησε ο χάρτης του νέου Κουρδικού κράτους, το Ντιαρμακίρ περιλαμβανότανε στο κράτος αυτό, το οποίο επεκτεινότανε μέχρι τις Κουρδικές περιοχές του Ιράν. Ούτως ή άλλως το Ντιαρμπακίρ έχει γίνει έδώ και χρόνια το κέντρο της Κουρδικής πολιτικής και όχι μόνο, δραστηριότητος. Στις πρόσφατες Τουρκικές εκλογές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Νταγίπ Ερντογάν, πήρε στις Κουρδικές περιοχές και φυσικά στο Ντιρμπακίρ, περισσότερες ψήφους ακόμα και από το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Αυτό παρότι είναι πολύ παράξενο, είναι πολιτικά επεξηγήσιμο και στρατηγικά πολύ ενδιαφέρον, δεδομένων των εξελίξεων που αναμένονται στο Β. Ιράκ.

    Πρόσφατα στο Ντιαρμπακίρ έγινε ένα συνέδριο, με τίτλο «Κούρδοι-ειρηνευτική διαδικασία στη Τουρκία». Για όσους ασχολούνται με τις πολιτικοστρατηγικές εκτιμήσεις επί Τουρκικών θεμάτων, η αναφορά στη λέξη «Κούρδοι» δημόσια και για πρώτη φορά, ήταν μια πραγματική έκπληξη. Σε παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν και το συνέδριο θα είχε απαγορευθεί και οι οργανωτές του θα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για προσβολή της Τουρκικής ταυτότητος. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο, γιατί απλώς απεκάλεσε τον Οτσαλάν, κύριο.

    Με πολύ προσοχή θα επικαλεσθούμε άλλα δύο γεγονότα για να φθάσουμε σε μια στρατηγική εκτίμηση, επί μελλοντικών εξελίξεων, που προφανώς ενδιαφέρουν ουσιαστικά τη χώρα μας, πρότι δυστυχώς κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με αυτά τα θέματα, πέραν του ειδησιογραφικού. Τα ο πρώτο είναι ότι ο πρόεδρος (πλέον) της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιούλ, κατά την επίσκεψή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 301, που ποινικοποιεί την προσβολή της Τουρκική ταυτότητος. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Ορχάν Παμούκ (Νομπελίστας λογοτεχνίας) και ο αρμένιος δημοσιογράφος Χράν Ντίνκ (δολοφονηθείς), είχαν μηνυθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

    Η ΕΕ είχε ζητήσει τη κατάργηση του άρθρου για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία και η Τουρκία το είχε αρνηθεί κατηγορηματικά. Στην αλλαγή αυτή έχει αντιδράσει δυναμικά το στρατιωτικό κατεστημένο. Το δεύτερο γεγονός που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η παρέμβαση του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χίλμι Όσκιοκ ο οποίος με δήλωση βόμβα, ζήτησε να αναγνωρισθεί η «Κουρδική πραγματικότητα». Ο Όσκιοκ που εκφράζει απόλυτα το Αμερικάνικο πνεύμα του Τουρκικού Στρατού και ασκεί μεγάλη επιρροή στα ούτως ειπείν μοορφωμένα και αγγλόφωνα στελέχη των ΤΕΔ (Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις), είναι αρκετά σοβαρός, ώστε να μη λέει κάτι στη τύχη.

    Τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά ώστε να είμαι σίγουρος, ότι κάπου πολύ γερά πατάει για να εκφραζεται τόσο ρηξικέλευθα. Στην ουσία ο Όσκιοκ ομολόγησε την αποτυχία της Τουρκικής πολιτικής στην Νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984 και εντεύθεν και διατύπωσε την άποψη ότι το κυνήγημα των Κούρδων, διευρύνει το χάσμα διαίρεσης της Τουρκίας. Βεβαίως ο Όσκιοκ διαχώρισε τη δράση του ΡΚΚ, δεν μπορούσε όμως να κάνει και αλλιώς, για να είναι αποδεκτές οι δηλώσεις του αυτές, από τους Τούρκους αξιωματικούς. Παράλληλα ο Ερντογάν σκοπεύει να εκμεταλλευθεί στο έπακρον το Ντιαρμπακίρ διεκδικώντας τον Δήμο αυτό, όπως και πολλούς άλλους Κουρδικούς Δήμους στις επικείμενες εκλογές του 2008.

    Από την άλλη μεριά οι Κούρδοι, είτε ως ΡΚΚ, είτε ως DTP, ή ακόμη και οι διανοούμενοι, αντιμετωπίζουν με αισιόδοξο σκεπτικισμό, το γεγονός ότι άρχισαν να συζητούνται ανοικτά τα Κουρδικά θέματα. Η υποστήριξη του Ερντογάν στις Κουρδικές περιοχές πιθανότατα θα ενισχυθεί, σαν μια έκφανση περισσότερης Δημοκρατίας που συγκεντρώνει ελπίδες έκφρασης και αποτύπωσης στο νέο Σύνταγμα. Δεν αποκλείεται βεβαίως, οι δηλώσεις Όσκιοκ να βασίζονται και στην εκτίμηση των επιτελών του, ότι η στρατιωτική αντιμετώπιση των Κούρδων και κυρίως, στο Β. Ιράκ είναι αναποτελεσματική. Ας ληφθεί υπόψη ότι πρόσφατα ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγούκανιτ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν χορηγήσει στους Κούρδους βαρύ Αμερικάνικο οπλισμό (άρματα μάχης). Η δήλωση Μπουγιουκανιτ παρότι είναι υπερβολική, είχε δύο αποδέκτες. Από τη μια μεριά τους Αμερικανούς για να μη δώσουν βαριά όπλα στους Κούρδους και από την άλλη το εσωτερικό της Τουρκίας, για να δικαιολογήσει τη μη ανάληψη επιχείρησης υπό του Τουρκικού Στρατού στο Β. Ιράκ κατά των Κούρδων. Ο Μπουγιούκανιτ πέραν όλων των άλλων διεμήνυσε απειλητικά ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τη κοσμική Τουρκία.

    Στο μέτωπο λοιπόν Ερντογάν , Μπουγιουκανιτ, έγινε και η παρέμβαση Όσκιοκ. Η διαφορά Μπουγιούκανιτ και Όσκιοκ έγκειται στο ότι ο δεύτερος εκφράζει το σύγχρονο, το μοντέρνο, το συνεπές προς την Αμερικανοτουρκική φιλία στα όρια βεβαίως των Τουρκικών συμφερόντων, ενώ ο πρώτος εκφράζει το παραδοσιακό που ταυτίζεται με τις παρακαταθήκες του Κεμάλ, σαν μια γνήσια συνταγή επιβίωσης του Τουρκικού κράτους. Οι Ισλαμιστές για την ενδυνάμωσή τους έχουν αρχίσει και τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος Α. Γκιούλ σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, τόνισε ότι το νέο σύνταγμα πρέπει να προωθεί τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, καθώς πρόκειται για μια σύγχρονη Τουρκία υποψήφια για ένταξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητάμε ένα «άψογο» κείμενο, όπως αποκάλεσε το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

    Πως μπορεί όμως ένα άψογο κείμενο για Δημοκρατία και ελευθερίες, να συνδυασθεί με την άκομψη παρέμβαση του Στρατού σε όλα τα πολιτικά δρώμενα της Τουρκίας; Ίσως και ακόμα περισσότερο πως σε ένα σύγχρονο Σύνταγμα, με πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, θα μπορεί να συνεχίζεται η απαγόρευση της Κουρδικής γλώσσας ή και της Κουρδικής πολιτικής δράσης, ή και ακόμα πιο πολύ η καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η στέρηση της έκφρασης, η κατάσχεση των περιουσιών τους και το κλείσιμο των Σχολείων και εκπαιδευτηρίων τους; Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και μπορούμε να πούμε απερίφραστα ότι η Τουρκία μπήκε σε ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό, με εξελίξεις καθοριστικές.

    Αν με ρωτήσετε γιατί κανείς από τους υπεύθυνους δεν ασχολείται μ’ αυτές τις σοβαρές εκτιμήσεις, δεν έχω απάντηση, γιαυτό και φθάνουμε στο σημείο να δημοσιεύουμε τόσο σοβαρές στρατηγικές αναλύσεις, μήπως και κινήσουμε το ενδιαφέρον τους. Ο Αμερικανικός δάκτυλος είναι ολοφάνερος στις δηλώσεις Όσκιοκ, ο οποίος προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ. Τα Αμερικανικά σχέδια για το Κουρδικό κράτος αποτελούν το κύριο στόχο της Ουάσιγκτων και στη διαδρομή αυτή η Τουρκική στάση το ζητούμενο. Δεν αποκλείεται οι δηλώσεις Όσκιοκ να έγιναν μετά από διαβουλεύσεις με τον ίδιο τον Μπουγιούκανιτ, δεδομένου ότι ο λόγος Όσκιοκ, είναι πολύ σεβαστός στην υπερδύναμη, ενώ αντίθετα ο Μπουγιουκανιτ δεν φέρεται μετέχων της Αμερικάνικης κουλτούρας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι για πρώτη φορά στη Τουρκία, εμφανίζεται ένα μικρό ρήγμα, αφορών στο Κουρδικό θέμα, στις τάξεις των Στρατιωτικών. Είναι αναμφίβολο ότι αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη ο Νταγίπ Ερντογάν. Ασφαλώς και δεν υπαινίσσομαι ότι οι στρατιωτικοί χάνουν. Όμως είμαι σίγουρος, ότι ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για το Κουρδικό, του οποίου οι εξελίξεις θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες.


    Δ. Δήμου Αθήνα 04/10/2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mustafa in Peace look at this 22-10-07 European Parliamentabout Kurdish problem in your country. You have no problem in peace with different people....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΚΚ: Τα αδιέξοδα και η χαμένη υπερηφάνεια των Κούρδων


    Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ


    Αναμφίβολα η νέα γενιά στη Μέση Ανατολή ζει τα τελευταία χρόνια ανέφικτα όνειρα γενιών: Την ήττα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Την ήττα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και στο Λίβανο και αυτές τις μέρες την ταπείνωση που δέχεται η αλαζονεία του βαθέος κράτους στην Τουρκία.


    Οι αντάρτες του ΡΚΚ, από τη μια, επανέφεραν τη χαμένη υπερηφάνεια του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και από την άλλη, ανέδειξαν τα αδιέξοδα του δικέφαλου καθεστώτος που ίδρυσαν οι δύο κουρδικές οικογένειες (Μπαρζανί και Ταλαμπανί), το 1991. Ενα καθεστώς διαφθοράς, απόλυτα εξαρτούμενο οικονομικά από τους εχθρούς του, την Τουρκία και το Ιράν, και πολιτικά από τις ΗΠΑ. Την εξάρτηση αυτή θα μετατρέψουν μετά το Ιράν και η Τουρκία, σε συνεργασία όμως με τις ΗΠΑ, σε θηλιά που θα σφίγγει κάθε φορά που αναζητεί ισχυρότερη πολιτική και οικονομική παρουσία στο Κουρδιστάν του Ιράκ. Το ίδιο καθεστώς διαφθοράς και οικονομικής εξάρτησης από το Ισραήλ εγκατέστησαν στα εδάφη της Παλαιστινιακή Αρχής ο Αραφάτ και ο Αμπάς μέσω των Συμφωνιών του Οσλο το 1993. Το μέγεθος της εξάρτησης φάνηκε τελευταία, όταν το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το ιρακινό Κουρδιστάν. Τότε πολλοί έμποροι βρέθηκαν στα πρόθυρα οικονομικής χρεοκοπίας, καθώς το 60% των προϊόντων στην έδρα του Ταλαμπανί εισάγονται από το Ιράν. Το Ιράν άνοιξε τα σύνορά του μόνον όταν ο Ταλαμπανί καταδίκασε τη σύλληψη Ιρανού αξιωματούχου από τους Αμερικανούς συμμάχους του. Σήμερα στο Κουρδιστάν δραστηριοποιούνται περίπου 120 ιρανικές εταιρείες. Η Τουρκία δραστηριοποιείται οικονομικά στο Κουρδιστάν με 630 εταιρείες - 800 συνολικά οι ξένες εταιρείες, σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Εμπορίου του ιρακινού Κουρδιστάν το ύψος των τουρκικών επενδύσεων εκεί φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Τουρκία επίσης δραστηριοποιούνται 80 ιρακινές εταιρείες, οι ιδιοκτήτων των περισσοτέρων είναι Τουρκμάνοι. Οι Τούρκοι ήδη άρχισαν να μιλάνε για μέτρα εναντίον 150 εταιρειών που ελέγχει η οικογένεια Μπαρζανί.

    Το καθεστώς αυτό προστατεύουν τώρα το δίδυμο Μπαρζανί-Ταλαμπανί, που ελέγχουν το κουρδικό κίνημα από το 1931, και όχι το όνειρο για μια ανεξάρτητη πατρίδα· έτσι εξηγείται το γιατί μετέθεσαν την εκτέλεση των προθέσεων εκδίωξης των Κούρδων ανταρτών στους συμμάχους Αμερικανούς, Βρετανούς αλλά και Τούρκους. Ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, όταν δήλωσε ότι «το ΡΚΚ βλάπτει τα συμφέροντα των Κούρδων και της Τουρκίας», βάσει αυτής της λογικής κάλεσε το ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα ή να εγκαταλείψει τα εδάφη του Ιράκ.

    Με τον Ταλαμπανί συντάχθηκε και ο θείος τού Μασούντ Μπαρζανί και υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι. Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα, δηλώνοντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι «το Ιράκ θα πολεμήσει την τρομοκρατία από όποιον και αν προέρχεται».

    Αυτές οι πολιτικές θέσεις του Ταλαμπανί δεν είναι καινούργιες, αλλά περσινές και μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Κανάκη και δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» την 1η/10/2006, όχι μόνο χαρακτήριζε το ΡΚΚ «αγκάθι που εμπόδιζε την εμπιστοσύνη» ανάμεσα στην Τουρκία και στο ιρακινό Κουρδιστάν Ιράκ, αλλά προέβλεπε ότι «το ΡΚΚ τελείωσε. Δεν έχει μέλλον».

    Αποκαλυπτικός ήταν επίσης ο ανιψιός του Μασούντ Μπαρζανί, Νιτζιρβάνε Μπαρζανί, πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα» στις 17/10/2007, όταν μεταξύ άλλων είπε ότι «εμείς στο παρελθόν πολεμήσαμε μαζί με την Τουρκία το ΡΚΚ και χάσαμε 3.050 μαχητές» και συνέχισε: «Εξαιτίας της δράσης του δεν μπορούμε να αναπτύξουμε 450 χωριά που βρίσκονται στα σύνορά μας με την Τουρκία». Εξι μήνες μετά στον Ταλαμπανί απάντησε ο Αμπντούλ Ραχμάν Τσαντίρτζι, ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ και υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας, και πάλι στην «Κ.Ε.» στις 15/4/2007, λέγοντας: «Είναι πάνω από 20 χρόνια τώρα που ακούω κάθε τόσο το επικείμενο τέλος του ΡΚΚ. Είμαστε, όμως, ακόμα εδώ, και μάλιστα ισχυρότεροι από ποτέ. Το ΡΚΚ δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί ή να σβήσει, διότι ταυτίζεται με τον κουρδικό λαό, αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του. Εμείς είμαστε απολύτως αφιερωμένοι στον αγώνα, δεν είμαστε έμμισθοι, όπως π.χ. οι Πεσμεργκά, γι' αυτό και είμαστε περισσότερο αξιόπιστοι».

    http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=125291

    http://www.jamestown.org/edm/article.php?article_id=2372357

    http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2007/4/independentstate1323.htm

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/11/2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αποκωδικοποίηση....; θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
    Σχηματοποίηησ λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
    URL : www.siopi.gr
    Γεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στοιβάζονται στα «επιχειρήματα»...

    Στο άψε-σβήσε -και με πολλά κενά στο παζλ του κουρδικού δράματος- φαίνεται πως έπεσε η αυλαία της έβδομης, από το 1995, εισβολής τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ (γεωγραφικός και μόνον ο χαρακτηρισμός, αφού το Ιράκ έχει χάσει τον έλεγχο στην περιοχή από το 1992...). Δεν συμπληρώθηκε καν 48ωρο από την επίσκεψη (27/2) στην Αγκυρα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος... προέβλεψε ότι «ο χρόνος της επιχείρησης πρέπει να μετρηθεί όχι με μέρες ή μήνες, αλλά με μία ή δύο εβδομάδες», και η επιχείρηση κατέβασε τα ρολά οχτώ μέρες μετά τα εγκαίνια...

    Εμειναν έτσι μετέωρες -για περαιτέρω διευκρινίσεις...- οι απαντήσεις που έδωσαν στον υπουργό των ΗΠΑ ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου Γιασάρ Μπουγιούκανιτ («η διάρκεια είναι έννοια σχετική. Μπορεί να είναι μία μέρα και ένας χρόνος») και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν («οι στρατιώτες μας θα επιστρέψουν όταν επιτευχθεί ο στόχος»). Δυο μέρες μετά, ανακοίνωση του γενικού επιτελείου γνωστοποιούσε πως «οι δυνάμεις έχουν αποχωρήσει», διότι «ο στόχος της επιχείρησης επιτεύχθηκε», διευκρινίζοντας (για τους καχύποπτους...) ότι «δεν υπήρξε καμία επίδραση από το εξωτερικό». Αυτό πια το καταλάβαμε...

    Εκείνο που δεν καταλάβαμε -ίσως φανεί στο μέλλον...- είναι τι «δούναι-λαβείν» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας συντελέστηκε στο παρασκήνιο τής -αναμφιβόλως συναινετικής...- επιχείρησης. Διότι θεωρώ... παρεμπίπτον το γεγονός ότι, στη διάρκειά της, έχασαν τη ζωή 240 άντρες του ΡΚΚ και 27 των τουρκικών δυνάμεων. Και για τους αριθμούς αμφιβάλλω. Οχι επειδή είναι τουρκικής προελεύσεως. Αλλά διότι οι νεκροί των πολέμων -πέραν της οδύνης των οικείων- στην πολιτική... στοιβάζονται στα «επιχειρήματα»...

    ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I always motivated by you, your views and attitude, again, thanks for this nice post.

    - Norman

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;