ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΠ -ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Τη Δευτέρα 15-10 συναντήθηκε η ΕΙΝΑΠ με τον υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου.
Δεν θέλησε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις.
Στα ζητήματα που αρνήθηκε να τοποθετηθεί ήταν Χρέη νοσοκομείων, ενιαίος φορέας υγείας, ποιότητα εξοπλισμού (δες Ακτινολογικό Νικαίας)
Στα ζητήματα που τοποθετήθηκε ήταν
1.Εφημερίες φετινής χρονιάς . Αγώνας δρόμου να βρεθούν πιστώσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί τα ποσά.
2.Εφημεριες προϋπολογισμού. Ζητήθηκε από την ΕΙΝΑΠ η αύξηση του ποσού της καινούργιας χρονιάς .ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ 14%
Δεν δεσμεύτηκε για την αύξηση. Σχολίασε ότι το υπουργείο υγείας έχει πάρει σημαντικές αυξήσεις ΦΕΤΟΣ
3.Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ζητήθηκε η αναβολή της υπουργικής απόφασης . Διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ΤΕΠ σε ειδικά νοσοκομεία όπως μαιευτήρια, ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Προτάθηκε από τον υπουργό η καθιέρωση ειδικότητας επείγουσας ιατρικής
Σε κάθε περίπτωση δεν δέχθηκε τροποποίηση ,κατάργηση, αναβολή απόφασης
4.Ογκολογικά νοσοκομεία.
Α. Δεν διευκρίνισε το καθεστώς του ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΙΟΥ. Η κύρωση σύμβασης βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής. Τελικα φαίνεται το νοσηλευτήριο θα είναι ιδιωτικό.
Β. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ Δεν είναι έτοιμο το νοσοκομείο .σε σημερινή σύσκεψη θα εκτεθούν τα προβλήματα για να λειτουργήσει το νοσοκομείο
Γ. ΜΕΤΑΞΑ Καλύπτεται από την απάντηση στη κα ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ στη Βουλή. Συμπέρασμα. Ουσιαστικά τα ογκολογικά παραμένουν εγκαταλειμμένα και ιδιωτικοποιούνται.
5. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικου. Ειδωμεν
6. Προμήθειες . Ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί η κεντρική επιτροπή
Δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του νομοσχέδιου
7. Πρωτοβάθμια φροντίδα.
θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα ξεπερνά μοντέλα που ξεπεράστηκαν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα ΤΗΣ ΝΔ. Φίλτρο η πρωτοβάθμια φροντίδα .Ο υπουργός ανασκεύασε τις δηλώσεις για ιδιωτικά ιατρεία
Ενδιαφέρον . Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ότι η κλαδική στη συνάντηση με τον υπουργό την προηγούμενη Δευτέρα αρνήθηκε τη πρόταση
Η ΕΙΝΑΠ τοποθετήθηκε κατά
Συμπέρασμα .η πρόταση που κυκλοφορεί στους διαδρόμους και στους δημοσιογράφους άτυπα δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη πρόταση μας για ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πρωτοβάθμιας ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Αναζητήστε το κομματικό σχέδιο
8. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Συμφώνησε για την κακούς μισθούς των γιατρών δεν πρότεινε η αποδέχθηκε πρόταση για έναρξη διαλόγου για νέο μισθολόγιο
Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε άμεσα νέο μισθολόγιο. Υπενθυμίσαμε τη πρόταση για μισθολογιο3/1 Και θυμίσαμε ότι οι βουλευτές που πήραν αυξήσεις από το μισθό των νοσοκομειακών σήμερα παίρνουν τα διπλασια απο ενα νοσοκομειακό γιατρό ενώ οι μισθοί των ειδικευόμενων είναι κάτω απο τα όρια φτώχειας Είπε όμως το εξής αμιμιμητο
«Σας παρέσυραν με το μισθολόγιο Γεννηματά. Εσείς φταιτε που τους πιστέψατε και δεχθήκατε να μπείτε στο ΕΣΥ που σήμερα βρίσκεται σε παρακμή. Εγώ επεξεργάστηκα το πρόγραμμα της ΝΔ.»
9. Ανθυγιεινό. ζητήσαμε την ένταξη στα ανθυγιεινα δεν δόθηκε απάντηση συμφώνησε στο αίτημα
10. Ωρες εργασίας Μας επανέλαβε τη πρόταση Αβραμόπουλου για εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Συνολικά κρίνοντας τη συνάντηση του παλαιού συνδικαλιστή του ΠΙΣ και τώρα υπουργού ενώ βελτιώθηκε ο τρόπος ενημέρωσης όμως πέρα για πέρα δεν έδωσε αποτέλεσμα Καμμιά πρόταση ,Καμμιά προοπτική
Αντίθετα φάνηκε να αποτελεί συντηρητικό πόλο. Προβλέπονται κινητοποιήσεις, αντιπαράθεση , νέα προοπτική.
Ουδεν νεώτερο από το Δυτικό μέτωπο
Παναγιώτης Κοντολέων
Γενικός Γραμματέας ΕΙΝΑΠ.
ε όχι και ...παγώνι ο Αβραμόπουλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί νάχει ωραίο κράξιμο και ευθύβολα κάτω άκρα και εγώ να τον αδικώ... Η νοοτροπία της φιοριτούρας περι τα ελάσσονα και της επίδειξης της πανοραμικής ουράς των προβλημάτων είναι το πρόβλημα. Η δημοσιοποίηση εντυπώσεων από τέτοιες συναντήσεις "γωνία" μαζικών φορέων με αξιωματούχους έχει σημασία και σημειολογία ακόμα και για ανθρώπους έξω από τον κλάδο που υφίστανται τις συνέπειες μη επίλυσης προβλημάτων.Τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν θα λυθούν ποτέ αν δεν πιέσει ο υγιής πολίτης σε αυτή την κατεύθυνση. Να θυμιθώ εδώ σαν παλιός συνδικαλιστής την αλαζονεία στις ίδιες συναντήσεις του κ. Γεννηματά, τα πούρα του κ. Σπυρόπουλου,τα σόλα ναι του κ. Φλώρου,τα φουγάρα του κ. Παπαδόπουλου, τον κυνισμό του κ.Γιακουμάτου την καπατσοσύνη του κ. Ρέππα. Γενικό συμπέρασμα κακοί σύμβουλοι, μικρή ψηλάφηση του μικροκλίματος επικαιρότητας, πλήρη απώλεια απώτερων στόχων. Τα παγώνια είναι πολλά (σχεδόν σχολή εξουσίας) σε αυτό τον τόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Διόνυσε τα παγώνια είναι καθεστωτική υπόθεση στη χώρα. Όπως καθεστώς είναι η εξαθλίωση του ΕΣΥ. Ωστόσο γιατί να είναι διαφορετικά? Ποιά χώρα μπορεί να αντέξει με το 90% του πληθυσμού της να ...πάσχει βαρέως? Ποια ανθυγιεινά αγαπητέ Παναγιώτη, ποια ακτινολογικά? ποια ογκολογικά? ποια ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Εδώ φτάσαμε να μπερδεύει ο Υπουργός Υγείας το Μαξίμου με το Μαξίμ (το εστιατόριο στο Παρίσι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σου Διόνυσε
όταν κάποτε είχα θέσει στην ομήγυρη το ερώτημα ποιος πολιτικός ξυπνάει μέσα σας τον Χάνιμπαλ ήταν γιατί τον Αβραμόπουλο θα τον έτρωγα ωμό με λίγη λαδορίγανη. Οπότε, τι να λέμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ- ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΗΝ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
Την 1η Νοεμβρίου εορτάζουν οι προστάτες των ιατρών Κοσμάς και Δαμιανός, οι επονομαζόμενοι και ως Άγιοι Ανάργυροι. Έλαβαν το προσωνύμιο διότι κατά το συναξάρι δεν ελάμβαναν αργύρια.
Τη μέρα αυτή επέλεξε ο κ. Αβραμόπουλος να καλέσει την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση, υποθέτω με προφανή σκοπό να υπενθυμίσει ότι δεν πρόκειται να λάβουμε αργύρια, θα μπορούσε όμως να μεσολαβήσει για τη σωτηρία της ψυχής μας, εάν βεβαίως ενδιατρίψουμε κι εμείς σε νηστεία και γονυκλισίες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νέος Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και οι δύο Γενικοί Γραμματείς κκ Καλογερόπουλος και Ριζάς.
t
Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκινώντας τη συνάντηση είπε τα εξής:
Είμαστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσουμε σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία θα ενσωματώνει τα συμπεράσματα που είχαμε καταλήξει, θα αποτυπώνει τις δεσμεύσεις μας, θα διασφαλίζει τις αποδοχές σας χωρίς ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για πολύ σημαντική στιγμή. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα είναι συμβατή με το ελληνικό και Κοινοτικό δίκαιο με στόχο να δώσει λύσεις βιώσιμες. Υπάρχει πρόβλεψη χρονοδιαγράμματος για πρόσληψη 4500 γιατρών μέχρι το 2009, η κατανομή των οποίων θα γίνει μετά την εκτίμηση των αναγκών. Θα θεσπίσουμε το ρεπό μετά την αργία, το πρωινό 7ωρο ωράριο και το πολυδιευθυντικό.
Για το 2008: θα πραγματοποιείτε όσες εφημερίες χρειάζονται, όπως ήδη κάνετε μέχρι σήμερα. Επειδή όμως η εφημερία καθημερινής θα είναι πλέον 17 ώρες- αντί των σημερινών 16- θα προκύπτει προσαύξηση της εφημερίας κατά μία ώρα, πράγμα που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 17 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Για το 2009: Το σύνολο των αποδοχών που λαμβάνατε το 2008 θα αντιστοιχούν από 1/1/2009 στο 48ωρο και όσο επιπλέον χρόνο εργάζεσθε θα είναι υπερωρία και θα αποζημιώνεται. Τμήμα των αποδοχών αυτών θα είναι συντάξιμο, οι εφημερίες θα φορολογούνται με 20% και θα καθιερωθεί το αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης.
Μετά το τέλος της τοποθέτησης Αβραμόπουλου –την οποία προσπάθησα να σας μεταφέρω με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα- έγιναν σύντομες ερωτήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι συμβαίνει με τα πρόσθετα κονδύλια εφημεριών τρέχοντος έτους;
Απάντησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Ριζάς, ο οποίος είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 6 εκατ. ευρώ και έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών άλλα 12, τα οποία μόλις λάβουν θα διανείμουν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε σας υποσχέθηκαν ότι θα μεταφερθούν τα κονδύλια, διότι εάν η μεταφορά δεν γίνει εντός του Νοεμβρίου (και το αργότερο μέχρι τέλους 2007) τότε θα είναι μία καθαρά προσχηματική διαδικασία.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: προσπαθούμε…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το κονδύλιο εφημεριών που είναι εγγεγραμμένο στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2008 ασφαλώς δεν επαρκεί, αφού είναι αυξημένο εν σχέση με εκείνο του 2007 μόνο κατά 11 εκατ. ευρώ. Ήδη αναγνωρίσατε πρόσθετες ανάγκες 18 εκατ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αβραμόπουλος): Μην ανησυχείτε. θα εξευρεθούν κονδύλια…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήδη διεξάγονται συζητήσεις για ένταξη επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας προτάσεις για ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών ή ακόμα ορθότερα για οριοθέτηση των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτή η ένταξη ορισμένων κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού. Για τους γιατρούς το προτείνουμε, δεν μπορούμε όμως να υποσχεθούμε ότι θα γίνει αποδεκτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: ευσταθεί ότι μελετάτε την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους νοσοκομειακούς γιατρούς; Σας κάνουμε γνωστό ότι ως ΟΕΝΓΕ είμαστε αντίθετοι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για το θέμα δήλωσα ότι θα μελετηθεί, προκειμένου να βελτιώσετε τα εισοδήματά σας, όπως συμβαίνει με τους Πανεπιστημιακούς. Αφού υπάρχει αντίθεση το ζήτημα κλείνει.
Ο Υπουργός δεν απάντησε εάν έλαβε υπόψη του την επιστολή με τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο τον Ιούλιο, ούτε για το χρόνο κατάθεσης του νομοσχέδιου για την ΠΦΥ.
Είπε ότι έχει έτοιμο ένα σχέδιο Συλλογικής σύμβασης Εργασίας, το οποίο ζητήσαμε να μας δώσει και δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει τις επόμενες μέρες.
Ο υπογράφων παρέδωσε στον Υπουργό την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης με την επισήμανση ότι ευθέως πλέον οι γιατροί τον θεωρούν αναξιόπιστο, πράγμα που αποδείχτηκε και στο προηγούμενο στάδιο διαπραγματεύσεων, όταν προσήλθε το Γενικό Λογιστήριο και δήλωσε ότι δεν έχει καμιά ενημέρωση για τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις Αβραμόπουλου.
Έγινε τέλος σαφές στον Υπουργό ότι η ΟΕΝΓΕ δεσμεύεται από την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου, την οποία θεωρεί ως διαπραγματευτική της πρόταση. Επομένως η ΟΕΝΓΕ αφού μελετήσει το «σχέδιο» που θα στείλει ο Υπουργός, θα συγκαλέσει νέο Γενικό Συμβούλιο και θα αποφασίσει για την περαιτέρω στάση της.
Στον Υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου παραδόθηκαν δύο έγγραφα της Ενωσης Χαλκιδικής που σας επισυνάπτω. Για το πρώτο που αφορά στα κενά αγροτικά ιατρεία επανέλαβε ότι σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να προκηρύσσονται ανά 15νθήμερο, ενώ το σχετικό με τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ δεσμεύθηκε να το μελετήσει.
t
Σχόλια: Εάν διαβάσετε προσεκτικά τις δηλώσεις Αβραμόπουλου θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει διαφοροποίηση σχετικά με την προγενέστερη πρότασή του που αφορούσε στο 2008, ενώ παραμένει αναλλοίωτη σχετικά με το 2009. Η διαφοροποίηση εστιάζεται στο ότι δεν μιλάει πλέον για επίδομα εφημέρευσης. Προτείνει να συνεχιστεί το σημερινό εφημεριακό καθεστώς ως έχει και το μόνο οικονομικό αντάλλαγμα για την μη εφαρμογή 48ωρου θα είναι η αύξηση της τιμής εφημερίας καθημερινής κατά το ισόποσο μιας ώρας, ενώ η τιμή εφημερίας Σαββάτου- Κυριακής θα παραμείνει η ίδια. Να σημειώσουμε ότι το ωρομίσθιο εφημερίας για τον ειδικευόμενο είναι 4,76 ευρώ, τον Επιμελητή Β΄ 6,79, τον Επιμελητή Α΄ 8,15 και τον Διευθυντή 9,50 ευρώ μικτά. Αυτή θα είναι η αύξηση που θα δούμε στις αποδοχές μας. Ήδη έχει κοστολογηθεί ότι η συνολική επιβάρυνση για την γενναιόδωρη αυτή παροχή στις εφημερίες ανέρχεται στο ποσό των 17 εκατ. Ευρώ. Κι όμως, στον προϋπολογισμό 2008 η αύξηση εφημεριών ανέρχεται μόνο σε 11 εκατ. ευρώ!
Συνεπώς οι παχιές προσδοκίες μετατίθενται προς υλοποίηση το 2009 μέσω των «εγγυήσεων» που θα εγγράφονται στην περίφημη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το ερώτημα είναι ποιες διασφαλίσεις έχουμε ότι:
1.- θα μειωθούν οι ώρες εργασίας την προσεχή διετία και
2.- θα εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο αμοιβών
Πριν κάνουμε απόπειρα να δώσουμε απάντηση στα δύο αυτά ερωτήματα ας πούμε μερικά πράγματα για τη νομική υπόσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (εφεξής ΣΣΕ) και τις διασφαλίσεις που παρέχουν. Στον ιδιωτικό τομέα οι ΣΣΕ έχουν βαρύνουσα σημασία και μπορούν να περιλαμβάνουν σοβαρές ρυθμίσεις, ακόμη και τη σύσταση ασφαλιστικών Ταμείων. Δυστυχώς όμως κυβερνήσεις που δείχνουν ελάχιστο ή καθόλου σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα καταπατούν ασύστολα τις ΣΣΕ. Τούτο έγινε με τα Ταμεία των τραπεζο-υπαλλήλλων, τα οποία εν μία νυκτί διέλυσε η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εργαζόμενοι, χάνοντας τεράστια ποσά από τις εισφορές τους, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στο δημόσιο τομέα και ειδικά για τη δική μας περίπτωση η ΣΣΕ πρέπει να κυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση (νόμος 2738/99), επομένως είναι ακόμα πιο εύκολα για την κυβέρνηση να εισάγει μια μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση –ακόμη και τροπολογία- και να αναστείλει ή να καταργήσει την εφαρμογή όσων προβλέπει η ΣΣΕ.
Συνεπώς το μόνο που μπορεί να είναι ασφαλές και αποδοτικό είναι το «εν τη παλάμη και βοήσομε».
Ας έρθουμε τώρα στα δύο ερωτήματα.
1ον Θα μειωθούν οι ώρες εργασίας την προσεχή διετία;
Τούτο είναι προφανές ότι εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των προσλήψεων, αλλά και τις συνολικότερες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως η λειτουργία των ΤΕΠ, η συγκρότηση ΠΦΥ, τα εφημεριακά πρότυπα. Ο Υπουργός επαναλαμβάνει ότι οι προσλήψεις θα ανέρχονται σε 4500 και θα γίνουν την προσεχή διετία. Δυστυχώς ο μάρτυρας που λέγεται «προσχέδιο προϋπολογισμού 2008» τον διαψεύδει οικτρά. Με 10 εκατ. Ευρώ εγγεγραμμένα κονδύλια για προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού συνολικά στην υγεία είναι αδύνατον να υλοποιηθούν τέτοιες υποσχέσεις. Σημειωτέον ότι λιμνάζουν χιλιάδες κρίσεις στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ και οι τάσεις συνταξιοδότησης είναι αυξητικές. Επομένως αντί τελικής αύξησης των υπηρετούντων γιατρών ΕΣΥ είναι πιθανόν να προκύψει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια.
Η λειτουργία των ΤΕΠ θα γίνει απόπειρα να ξεκινήσει κατά τα πρότυπα της Κατερίνης, μετακινώντας δηλαδή γιατρούς από άλλα Τμήματα, ΚΥ και Περιφερειακά Ιατρεία, εφόσον στην Υπουργική Απόφαση περί ΤΕΠ (ΦΕΚ 1900/Β΄14-9-07) προβλέπεται μηδενική δαπάνη για τη σύσταση και λειτουργία τους.
Η ΠΦΥ κυκλοφορεί σαν κολασμένη ανάμεσα στα γραφεία του Υπουργείου. Άμα τη νέα αναλήψει των καθηκόντων του ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα καταθέσει το νομοσχέδιο τέλη Οκτωβρίου και ήδη διανύουμε το Νοέμβριο.
Τέλος, τα πρότυπα εφημέρευσης ούτε καν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο των επιτελών του Υπουργείου Υγείας.
2ον θα εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο αμοιβών;
Το εφημεριακό ανέκυψε τον Μάιο του 2006. Τότε ο Υπουργός Υγείας δεσμεύονταν (κλικ εδώ) ότι θα λειτουργήσει ως μεταβατική περίοδος το 2207 και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από 1/1/2008. Αυτός υποτίθεται ήταν και ο σκοπός της έωλης τροπολογίας που ψήφισε τον Ιανουάριο και ανανέωσε τον Ιούλιο 2007. Το «μεταβατικό» διάστημα παρήλθε άπρακτο και τώρα δολίως μετατίθεται κατά ένα έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια δολιότητα μπορεί να επαναληφθεί τόσες φορές, όσες κρίνει απαραίτητο ο Υπουργός προκειμένου να αγοράζει χρόνο και να μην υλοποιεί τα υπεσχημένα.
Εάν υπήρχε πρόθεση υλοποίησης τεκμήριο θα ήταν η εγγραφή σχετικών κονδυλίων στο φετινό προϋπολογισμό, όπως έγινε με τις αμοιβές των δικαστικών και στρατιωτικών, όπως έγινε με τα 105 ευρώ των υπόλοιπων εργαζομένων. Για μας θα εγγραφεί το κονδύλιο των 17 εκατ. Ευρώ για την πρόσθετη μία ώρα εφημερίας και θα αναμένουμε την έλευση των παχιών αγελάδων το 2009, έτος για το οποίο δεν υπάρχει σήμερα προϋπολογισμός, ούτε εγγεγραμμένη πρόβλεψη. Η εμπειρία με τις επιστολές Αβραμόπουλου που παρείχαν λύσεις αλλά έγιναν φύλλο-φτερό με την έλευση του Γενικού Λογιστηρίου είναι εξόχως διδακτική.
Η διασφάλιση αποδοχών μέσω της υπογραφής ΣΣΕ είναι τόσο ασταθής, ώστε δεν είναι δυνατόν να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας με αμφίβολης βαρύτητας έγγραφα και μάλιστα με πολιτικούς αμφίβολης αξιοπιστίας.
Συνεπώς «εν τη παλάμη και βοήσομε».
Συμπερασματικά
1. Η ΟΕΝΓΕ οφείλει να επιβάλλει συμφωνίες που θα ισχύσουν αποκλειστικά από 1ης Ιανουαρίου 2008. Το μεταβατικό στάδιο του 2007 παρήλθε άπρακτο με ευθύνη του Υπουργού και δεν είναι δυνατόν να μετατεθεί εκ νέου στο επόμενο έτος.
2. Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 2007 αποτελούν ικανοποιητικό πλαίσιο για κατάρτιση ρυθμίσεων σύμβασης Υπουργείου- ΟΕΝΓΕ.
3. Η διασφάλιση της αξιοπιστίας των συμφωνηθέντων θα γίνει μόνο με εγγραφή αντίστοιχων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του κράτους.
4. Τυχόν συνοδευτικές ρυθμίσεις που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση με συναρμόδια Υπουργεία (7ωρο, αφορολόγητο βιβλιοθήκης, συντάξιμο εφημεριών) θα πρέπει να παρουσιαστούν με τις υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών σε σχέδια νόμου.
5.Οι προσλήψεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλους του 2008, πράγμα που προϋποθέτει νέα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, που θα προκύψουν πιθανώς με τη μετατροπή των ήδη Συμβουλίων Αναβάθμισης.
6.Οφείλουμε να πιέσουμε αποφασιστικά για ένταξη στα ανθυγιεινά.
7. Τα ΤΕΠ πρέπει άμεσα να τεθούν σε λειτουργία με προσλήψεις προσωπικού και πρόβλεψη κονδυλίων.
8. Η πολύπαθη ΠΦΥ πρέπει να αρχίσει επιτέλους ν΄ αποκτά πρόσωπο.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)