Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

52- Εμπρηστική Υποκρισία της εξουσίας.


Νο 52 Εμπρηστική Υποκρισία της εξουσίας.
1. Η δίκαιη βίαια αυθόρμητη εξέγερση των ημερών είναι σαν πρόωρη εκσπερμάτωση. Ολοι την ψευτοχαίρονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας , κανένας από το πολιτικό σκηνικό δεν την απολαμβάνει. Οι προκλήσεις της κοινωνικής ανισότητας είναι αβάστακτες πιά τουλάχιστον για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας. Ντύνονται μόνο πανάκριβα ρούχα εισαγωγής, σπουδάζουν άλλα αντικείμενα, ντιλιβερι καταλήγουν, ζουν στα σπίτια των δικών τους, δεν εργάζονται απασχολούνται όπου και όταν. Το χαμόγελο και η αισιόδοξη προοπτική της ζωής σπανίζουν. Οι πολιτικοί των δυό μεγάλων κομμάτων μιλούν με μια γλώσσα ψεύτικη που όταν μιλούν για αλλαγή εννοούν τους δικούς τους στα πράγματα, οταν μιλούν για ανάπτυξη σημαίνει ασυδοσία ημετέρων στο φαγοπότι πάνω σε λογής δουλιές με το δημόσιο, όταν μιλούν για μεταρρύθμιση εννοούν ανισοτιμία και εξαιρέσεις του νόμου για λίγους, όταν φωνάζουν για δίκαιη κοινωνία ξέρεις πιά οτι ψεύδονται ασύστολα, τρέμουν μην ανέβουν οι πολλοί καλοί τα μεχρι τώρα θύματά τους. Πέρα από σεναριολογίες και συνωμοσιολογίες βλέπουμε η έλλειψη αυτοδυναμίας των δικομματικών να τους κάνει ακόμα περσότερο αφερέγγυους παίχτες, θλιβερούς υπαλλήλους ξένων αφεντάδων και όχι των συμφερόντων του λαού που τους ψήφισε.
Οι ισχυροί οργανώνονται

Οι ποδοσφαιροκράτες οργανώνουν προσωπικούς στρατούς για λύσιμο διαφορών.
Οι τράπεζες κρύβουν «σκελετούς» στις ντουλάπες τους.
Οι εργολάβοι χρησιμοποιούν τους περιστασιακούς εργαζόμενους τους για πίεση στη παραγωγή υπεραξίας γης.
Τα παπαγαλάκια του συντηρητισμού στα ΜΜΕ ξεχνάν την ενημέρωση χάριν της διαστρέβλωσης, μας βάζουν κάθε μέρα μελετημένα παραμορφωτικά γυαλιά και όποιος δεί .
Ο κομματικός οπαδός θα εξαντλήσει το "ανιδιοτελές" ενδιαφέρον για την ιδεολογία του στο βαθμό που θα ικανοποιήσει τα ταπεινότερα των ελατηρίων του.
Αν η αστυνομία μετά από τόσα χρόνια μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε αυτό το χάλι κατάχρησης εξουσίας, ανικανότητας ηγεσίας και άχρηστων οικοτρόφων, φανταστείτε τι γίνεται στην εφορία, στην πολεοδομία, στα δημοτικά δρώμενα, στο ΕΣΥ στο ΙΚΑ, στα άλλα ταμεία στις μεταφορές και στις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης...
Η παιδεία , ο πολιτισμός, οι αρχές τα ιδανικά καταντούν κουκουλοφόρα έπιπλα παλιά.
Οι ανίσχυροι αντιδρούν σπασμωδικά και ενίοτε οργανωμένα. Εμφανίζεται καθημερινά
γύρω μας τα συμφέροντα των λίγων να δυναστεύουν και να κυριαρχούν στα συμφέροντα των πολλών. Ο αγώνας άνισος ,τα μέσα πενιχρά ,τα θεία οράματα ξεβρακωμένες εξωχώριες-πλυντήρια μπροστά μας και ο Κανένας καταλληλότερος πρωθυπουργός.
Εμπρηστική η υποκρισία της εξουσίας και από το Γιώργο Βότση στις 15-12-2008 στην Ελευθεροτυπία.
2. Υπερ των νέων συνηγορία του Ευτύχη Μπιτσάκη της Ελευθεροτυπίας 23-12-2008 Ποιον ορίζοντα βλέπουν, λοιπόν, μπροστά τους οι νέοι; Στις κοινωνίες του όψιμου καπιταλισμού -και στην ελληνική με τις ιδιαιτερότητές της- καταστρέφεται ό,τι κατέκτησε ο άνθρωπος με αγώνες στην πορεία της Ιστορίας. Αν δεχτούμε τον ορισμό του Μαρξ, ότι η ουσία του ανθρώπου καθορίζεται από το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε μια κοινωνία όπου τα πάντα μετριούνται με «την αισχρή ανταλλαγή τοις μετρητοίς», η ιστορικά κατακτημένη ουσία του ανθρώπου εξαχνώνεται. Το άτομο μένει μετέωρο σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό, ακατανόητο και χωρίς ελπίδα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν αυτές τις μέρες απηχούν τις προηγούμενες διαπιστώσεις.
3. Η συζήτηση στο διαδίκτυο για την κοινωνική εξέγερση των νέων καλά κρατεί . Κρίμα άχρηστοι ,άδειες ψυχές . Οι ξένοι τόχουν τούμπανο εμείς κρυφό καμάρι.
4. «Οι τράπεζες ξαπλωμένες στα φαρδιά πεζοδρόμια σαν προϊστορικά ζώα που χωνεύουν τη λεία τους» έλεγε ο Τάσος Λειβαδίτης. Οι θέσεις της ΟΤΟΕ για τη χρηματοπιστωτική κρίση. Με απίθανη εικονογράφηση.

5. Στα blog μια σταθερή αξία είναι ο πιτσιρίκος. Το καυστικό αφοπλιστικό του χιούμορ κάνει ΜΑΤ και κουκουλοφόρους, Μύκονο και Αράχωβα, ΕΕ και τέχνη έναν αχταρμά ηδυπαθή στον κλασσικό του πιά Καζαμία 2009.
6. Απο το χώρο των blog και η επόμενη επιλογή Καλικάντζαροι και Κοτζαμπάσηδες ....αιώνες τώρα από τους Γεφυρισμούς Τα υψηλά επιτόκια των τοκογλύφων σαν πηγή έμπνευσης στη τέχνη.
7. Οι “σκηνογράφοι” της ενημέρωσης σας σαν παραμόρφωση ,όλοι οι καναλάρχες εκδότες όπως δεν τόλμησε κανείς άλλος να τους αποκαλύψει. Αυτή η νύχτα μένει ...αιώνες παγωμένη από το Διόνυσο.
8. Τον Διόνυσο που αμέσως μετά πέθανε γράφοντας.... 21 σχολιαστές blog παραβρέθηκαν στη κηδεία σπεύσατε.

9. Απο τον παράδεισο των Αθηνών μεχρι τη Ρηγίλλης 18 μη νομίζετε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση.......Θα εκπλαγείτε ψάχνοντας όπως εγώ ο Διόνυσος.
10. Μην νομίζετε όμως ότι θα ξεμπλέξετε έτσι εύκολα Ο Ομπάμα είναι εδώ όπως και το δράμα μιας ανέραστης κομμωτριούλας στο Θείο από το Σικάγο, από τον Διόνυσο.
11. Για τους επιμένοντες δύο χρόνια αγωνιστικά και συνδικαλιστικά στο χώρο των Νοσοκομειακών γιατρών έρχεται και η ανταμοιβή κάποιων προσπαθειών. Χαρά για την επιτυχία ,σχόλια 10 συναδέλφων και προβληματισμοί για το μέλλον στο Για την στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας χρειάζεται κοινωνικό μέτωπο από τον Δημήτρη Βαρνάβα.
12. Μια αλλιώτικη προκήρυξη νέων θέσεων του Ευγένιου Αρανίτση από το αστείρευτο ιστολόγιο του Ανέμου.

13. Η ψυχανάλυση του ολοκληρωτισμού μετά μια δολοφονία και ένα ΅Κύμα΅ του Δημήτρη Οικονομίδη για ψαγμένους ψυχιάτρους και όχι μόνο.

Το Βατοπέδι, την φαινομενική κρίση τοκογλύφων, οι πολιτικές και προσωπικές ευθύνες, το σκοπιανό, Ο καπνός γύρω από τον Ρουσσώ, ψηφοφορίες, καταπατήσεις, χορούς και άλλους εμπρησμούς μαζί με τις καλύτερες ευχές μου στο blog της συνηθείας σας πιά με 80.000 αναγνώστες (μοναδικές IP) προ της Πρωτοχρονιάς και με τη δική σας συμμετοχή όπως πάντα , η επικοινωνία λύνει προβλήματα. Για επαφή και στο Facebook εδώ.
Χρόνια πολλά και καλά Υγεία και ευημερία σε όλους με δημιουργικές νόμιμες ενέργειες σε ένα κοινωνικό περιβάλλον αυθαιρεσίας και καταστροφής του πλανήτη που κληροδοτούμε στους απογόνους. Καλή χρονιά το 2009 και από ένα εκατομμύριο ευρώ σε επιταγή εμού του ιδίου για τον καθένα μας.

10 σχόλια:

  1. Θαυμάζω το κουράγιο σας.
    Για τις χρονιές που αλλάζουν και
    δίνουν ρυθμό στο χυλό του χρόνου,
    και που δεν έχουν νόημα άν δεν το δώσουμε εμείς,
    σας εύχομαι να είστε καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διόνυσέ μας καλέ μας,καλή χρονιά, και την κυριακή το βράδυ σε παρακαλώ να έρθειε στο άλεκτον και φέρε και δυο τρεις επιταγές για μένα μόνο!
    αν όμως τις ξεχάσεις, δε θα πειράζει και πολύ!
    όλοι ξέρουμε ότι η επιταγή της συνείδησής σου είναι εν ισχύ και εν δυνάμει τέτοια, που να μπορεί να μας στηρίζει και χωρίς τον ψεύτικο πλούτο....
    λίγο χάλια τα είπα, αλλά δεν ξέρω πώς να εκφράσω την εκτίμηση και την αγάπη μου σε σένα!
    να έχεις καλό μαζί με την οικογένεια, πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική προσπάθεια. Τέτοια συλλογή άρθρων, μα πάνω απ 'όλα η αρχική κριτική σου ματιά με εντυπωσίασαν ακόμα μία φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά σκέφτομαι αν αύριο μπορώ να πάω για ψώνια με την επιταγή του 1 εκατομμυριου στην τσέπη.
    :-D
    Άραγε θα είναι ανοιχτά τα καταστήματά
    Υ.Γ
    Τα πιάτα στο τραπέζι έχουν αρνάκι ή γουρούνι μαγειρεμένο με χόρτα(σπανάκι,αντίδια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Παιδί του ψηλού Πλανήτη
    Ισως το μυστικό είναι στην πρώτη φωτό που δεν είναι άλλο από το τζάκι του σπιτιού μου, Η εστία.
    Από τα 18 διάλεξα φυσικότητα, αλήθεια, δημιουργία,αγάπη (έχει τον τόνο στη ζωή μας) kai πείρα.
    @Παυλίτσα
    καλή χρονιά αγάπη μου, θα σου τα πω οπωσδήποτε, ναδεις κάπου είδα και Βυζαντινά στην ανζέντα, ξεχνάω ο γέρος. Την ημέρα που παραιτήτο ο Ρουσσω΄μοίρασαν 28.000 τέτοιες επιταγές σε κάτι άστεγα φτωγά και καταθλιπτικά τραπεζιτάκια, οπότε απάλλαξαν τους υπολοίπους από την ένοια πως να χαλάσουμε τα πολλά ...ψυχικά μας χαρίσματα. Μετά σου λέει ανοιχτά την Κυριακή για να ρεφάρουν Με τι λεφτά ρε μούσκαροι που όσοι τα έχετε τα τρώτε Αμερική και Αλπεις τέτοια εποχή που δεν είναι in η Μύκονος του Φίξ και του μονδελοπνίχτη, άντε και του Γιακουμάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Δείμο πέρσυ τόκανα ανά 15ημερο και φέτος ανά δίμηνο. Το τίμημα της ποιότητας απέναντι στη ποσότητα είναι ωδυνηρό και στη μπλογκόσφαιρα και στην κοινωνία. Τυχαία είναι στη ροή των γεγονότων η άνετη επιβράβευση κατευθυνόμενων ειδήσεων από τραστ εκδοτών που ο αναγνώστης δεν έχει εκπαιδευτεί να εισπράξει; Εγώ είμαι πολύ χαμηλά στις επιλογές γιατί διαθέτω μόνο μια ώρα τη μέρα για διάβασμα. Το γράψιμο και το ποστάρισμα έξτρα. Πάντως έχουν εξαφανιστεί και οι αναγνώστες.............. Πάντως ικανοποιούμε που δεν απωθώ συγκεκριμένες ιδεολογίες. Πλάκα είχε φέτος για παράδειγμα ένα ΅αφοπλιστικό΅επιχείρημα του δικτύου που μου έγραφε εις απάντηση..Ακου φίλε εμείς με το ΠΑΣΟΚ είμαστε τον Παπανδρέου υποστηρίζουμε,σε επιχειρηματολογία 4'5 προτάσεων!
    @μαραμένα σύκα
    Είδες απολογισμό που επιφύλαξαν στην ελληνική μικροιδιοκτησία. Παραμύθα ότι θα σωθούν με μια Κυριακή ψώνια μέσα στο κρύο με ανύπαρκτους πελάτες. Και αυτούς του επικίνδυνους παραμυθατζήδες στυλ Μίχαλου, Φώλια, ακόμα τους ακούνε κάποιοι ιδιοκτήτες ενώ τους οδηγούν σε Κινέζικη γαλέρα που κινείτε για τη Βενετιά του Λάτση και την Τζένοα του Σάλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε Διονυσε γεια και χαρα σου.πρωτη φορα σε επισκεπτομαι και ομολογω οτι εντυπωσιαστηκα απο τα καλουδια που προσφερεις στους επισκεπτες σου.Με κερδισες με την πρωτη αν και ειμαι ιδιοτροπος ανθρωπος.Σαν αρχη το μονο που θα αισθανομαι να σου πω λογω των ημερων φυσικα ειναι,
    Χρονια πολλα ,καλη χρονια και
    θα τα ξαναπουμε συντομα.

    γιωργος καππα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νάσαι πάντα καλά Γ.Κ. να μας έρχεσαι και να βρισκόμαστε, εγώ πάντως το 2009 θάμαι Παλαιστίνιος. Οι Ισραηλίτες φίλοι μου ξέρουν πόσο θα τους κοστίσει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέτοιες γιορτές παιδί της βαθειάς θάλασσας είχα καιρό να ...αντέξω, ευτυχώς υπάρχει υγεία και βελτιώνομαι στη μετάφραση....

    Μαραμένα σύκα χοιρινό με σέλινο φυσικά παρέα με δίπλα γαλοπουλα. Είμασταν 24 βλέπεις σε κείνο το τραπέζι, να φτουρίσει, να θυμίσει πατρίδες να γλυκάνει γεύσεις κλασσικές χωρίς το στύλ των πρωινάδικων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
    ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
    Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008
    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΑΧΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ...

    Πριν αλέκτωρ λαλήσαι…
    Σήμερα, μετά δεκαπέντε μέρες κινητοποιήσεων και αγώνα της νεολαίας, έχουν ξεπεραστεί οι θεωρίες των λίγων κακών κουκουλοφόρων, που με αφορμή την στυγνή δολοφονία του νεαρού μαθητή, βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν το αντικοινωνικό τους πρόσωπο και να δημιουργήσουν καταστροφές και αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας. Τα γεγονότα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, πήραν πολλές μορφές και απέδειξαν την κοινωνική οργή της νέας γενιάς για το μέλλον που της προδικάζει η πολιτεία. Ένα μέλλον γεμάτο αγωνία και ανασφάλεια, γεμάτο σκοτεινές και δυσοίωνες προοπτικές για το αύριο. Τα γεγονότα απέδειξαν επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί παθητικά και μοιρολατρικά τη μοίρα που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της επιφυλάσσουν. Είναι έτοιμη να αγωνιστεί για να ανατρέψει το άθλιο μέλλον που της προετοιμάζουμε, την προοπτική της ανεργίας, των 600 ευρώ, της ανασφάλιστης εργασίας, των απεριόριστων ωρών εβδομαδιάτικης εργασίας, της απεμπόλησης του δικαιώματος της ανάπαυσης και της άδειας, της παιδείας και της εκπαίδευσης.
    Η μόνη που δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι γίνεται ή καλύτερα που προσποιείται ότι δεν έχει καταλάβει τι γίνεται, είναι η κυβέρνηση και ο περίγυρός της. Τρομοκρατημένη από τις διαστάσεις της κοινωνικής οργής για την πολιτική της, πανικόβλητη από την διαφαινόμενη προοπτική της ανάπτυξης δυναμικού διεκδικητικού κινήματος, πεισματικά επιμένει στην προσπάθεια του συμψηφισμού της δολοφονίας του νεαρού με τις καταστροφές. Πεισματικά επιμένει στην πολιτική του αυταρχισμού και της συγκάλυψης της αντιδημοκρατικής και τραμπουκικής συμπεριφοράς των οργάνων ασφαλείας, πεισματικά κωφεύει στις συνεχείς αποκαλύψεις περίεργων συμπράξεων κουκουλοφόρων και δυνάμεων της τάξης. Το ερώτημα είναι: δεν καταλαβαίνει τις βέβαιες συνέπιες της πολιτικής ή τις επιδιώκει αδιαφορώντας, ελπίζοντας σε κομματικά οφέλη από την αναμπουμπούλα;
    Η κατάσταση όμως παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, πριν αλέκτωρ λαλήσαι ...; νέο κρούσμα αυτοδικίας με τον τραυματισμό του μαθητή στο Περιστέρι, χωρίς να υπάρχει καμιά συγκέντρωση, καμιά διαδήλωση, καμιά βίαιη συμπεριφορά. Ανοίχτηκαν οι ασκοί του Αιόλου και μπήκαμε σε μια επικίνδυνη περίοδο για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Από την όλη στάση των κυβερνόντων φαίνεται ότι έχει επιλεγεί η πολιτική της αυτοδικίας, των αντισυγκεντρώσεων και των αγανακτισμένων πολιτών. Στην πολιτική αυτή εντάσσεται και η στάση των κυβερνόντων, στις αντισυγκεντρώσεις που έγιναν στην Πάτρα. Με την υποκίνηση και συμμετοχή Χρυσαυγητών και άλλων παρακρατικών και την αδιαμφισβήτητη συμμετοχή δεκάδων μικρεμπόρων, που εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους και θορυβημένοι από τους προηγούμενους αλλά και ανεπίσημα από την ασφάλεια για επικείμενες καταστροφές, βγήκαν μπροστά από τα καταστήματά τους νομίζοντας ότι έτσι θα περιέσωζαν τις περιουσίες τους. Η κυβέρνηση και οι κυβερνητικοί παράγοντες της πόλης επιδοκίμασαν και διαλάλησαν σε όλους τους τόνους «τη θέληση των πολιτών να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους» ξεχνώντας ότι:
    1ον. Η προάσπιση των πολιτών και των περιουσιών τους είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας, η οποία όχι μόνο το απεμπόλησε, αλλά προσπάθησε να το μεταφέρει στις πλάτες των ιδιωτών, παραγνωρίζοντας αφ' ενός ότι τους εξέθετε σε πιθανούς κινδύνους, αφ' ετέρου ότι η αυτοδικία είναι εγκαταλελειμμένη πρακτική από την εποχή των λιντσαρισμάτων και των πιστολάδων στην άγρια δύση.
    2ον. Η πολιτική των αντισυγκεντρώσεων, αγαπημένη πολιτική του εθνάρχη και θείου του σημερινού πρωθυπουργού, στην μετεμφυλιοπολεμική περίοδο, είναι γεμάτη από αποτρόπαια εγκλήματα και με κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να επιστρέψουμε σ' αυτή.
    Είναι βέβαιο όμως ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Το τρομοκρατικό μήνυμα ότι όποιος εναντιώνεται στις νεοφιλελεύθερες επιταγές θα έχει την τύχη του άτυχου Αλέξη, δεν θα περάσει. Το κίνημα του λαού και της νεολαίας με την μαζικότητα και την πολιτικοποίηση του, δεν θα επιτρέψουν στην καταρρέουσα κυβέρνηση να συμπαρασύρει και τη χώρα μαζί της. Ενωτικά και δυναμικά ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον.

    Πάτρα, 22 Δεκεμβρίου 2008

    Γιάννης Λύχρος, Πνευμονολόγος
    Μέλος της Γραμματειας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;