Η ομοφωνία είναι δύσκολη υπόθεση. Χρειάζεται ωριμότητα, αμοιβαίες υποχωρήσεις κι όταν επιτυγχάνεται υπάρχει πάντα πίσω της μακρά πορεία συζητήσεων, αντεγκλήσεων και επιλογής του γενικότερου συμφέροντος απέναντι στο μερικό ή το ατομικό. Στη συνεδρίαση της Διαπραγματευτικής Ομάδας τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου η ομοφωνία που επιτεύχθηκε είχε αυτά τα χαρακτηριστικά.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναλώσει αμέτρητες ώρες σε συνεδριάσεις στη Μάρνη κι έχουμε βρεθεί δεκάδες φορές σε συναντήσεις στην Αριστοτέλους, στο Υπουργείο Υγείας. Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ομοφωνία στο κείμενο της Διαπρ. Ομάδας είναι αποτέλεσμα ελαφρότητας ή εξαπάτησης. Τίποτα δεν έγινε πίσω από τις πλάτες των συναδέλφων και ότι καταγράφτηκε στο κείμενο είχε συζητηθεί σε Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με πρωτοφανή συμμετοχή. Το κείμενο αυτό (κλικ εδώ) αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχουμε ως κίνημα.
Πρέπει να γίνει σαφές πως τίποτα ακόμη δεν έχει γίνει οριστικό. Περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να μας δοθεί από το Υπουργείο το κείμενο του νομοσχεδίου για να το μελετήσουμε από κοινού με νομικούς ώστε να αποφευχθούν παγίδες και να πάει εν συνεχεία στη Βουλή για συζήτηση στην Επιτροπή και την Ολομέλεια. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που αναγκαστικά θα συνοδεύει το νομοσχέδιο θα αποτυπώνει και τα κονδύλια για την υλοποίησή του, γεγονός μείζονος σημασίας. Τέλος, η αποτροπή τροπολογιών που πιθανόν θα μετατρέψουν το νομοσχέδιο σε σουρωτήρι είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα.
Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου (κλικ εδώ) καταγράφει το γενικότερο κλίμα στο οποίο κινείται η διαπραγμάτευση και ορθώς τονίζει ότι "σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ασφυκτικής λιτότητας για τα εισοδήματα των εργαζομένων χρειάζεται σταθερό κοινωνικό μέτωπο για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση των πολιτών σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη". Το ζήτημα της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς, διότι οι προσλήψεις γιατρών πρέπει να δώσουν στον πολίτη ένα ορατό αποτέλεσμα, ώστε στο μέλλον να στηρίζει ενεργά κάθε διεκδίκηση και πρωτοβουλία μας.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν έχει αλλαγές στα κονδύλια υγείας εν σχέσει με το προσχέδιο. Η εξήγηση που δόθηκε από πλευράς Υπουργείου είναι πως δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθούν δαπάνες για τις οποίες δεν έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος ή τουλάχιστον δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση. Η επικοινωνία με πολιτικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα προϋπολογισμού επιβεβαιώνει εν μέρει τον ισχυρισμό, εν τούτοις η απουσία εγγραφής κονδυλίου για τις 2000 προσλήψεις υποδηλώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην παράλογη αντίληψη ότι οι προσλήψεις γίνονται ως μέρος κλαδικής συμφωνίας και όχι αυτόνομα επειδή υπάρχει αντικειμενική ανάγκη. Υποθέτουμε ότι κατ΄ ελάχιστον η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα ως τεκμήριο αξιοπιστίας των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας.
Γενικά ο προϋπολογισμός αυτός δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό. Οι εργαζόμενοι της χώρας θα δούν μειώσεις στο εισόδημά τους και σε περίπτωση που ως γιατροί καταφέρουμε τις αυξήσεις που περιγράφει η κλαδική σύμβαση θα είναι διπλή επιτυχία.
Έχει μεγάλη σημασία για τις εκτιμήσεις που κάνουμε η γνώση της σύνθεσης του ιατρικού σώματος. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι υπηρετούντες γιατροί ΕΣΥ στις 20/10/08
Διευθυντές 2005
Αναπλ. Διευθυντές 4.057
Επιμελητές Α΄ 2.535
Επιμελητές Β΄ 2.624
Επικουρικοί 1.152
Ειδικευμένοι Γ΄ 16
Ειδικευόμενοι 8.780
Στρατιωτικοί 224
Υπεραρ. ειδικευόμενοι 469
Αλλοδαποί υπότροφοι 100
Αγροτικοί 1.198
ΣΥΝΟΛΟ 23460
Προσέξετε τη σύνθεση του ιατρικού σώματος: ενώ έπρεπε να σχηματίζεται πυραμίδα με τη βάση κάτω συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η βάση είναι μετέωρη: πολλοί Διευθυντές και αναπλ. Διευθυντές και λίγοι Επιμελητές Β΄. Αυτή είναι και η εξήγηση γιατί η Διαπραγματευτική Ομάδα έθεσε ως πύλη εισόδου στο σύστημα τον βαθμό του Επιμ. Β, ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε σε εκλογίκευση αυτού του στρεβλού και αντιπαραγωγικού μοντέλου που έχει δημιουργηθεί.
Ενα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ο αριθμός των ειδικευομένων, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες είναι οριακός στην αναλογία με τα κρεβάτια του ΕΣΥ. Πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για το επίπεδο εκπαίδευσης που μπορεί να υπάρξει αν αυξήσουμε υπέρμετρα τις προσλήψεις ειδικευομένων με μόνο στόχο την αποσυμφόρηση της λίστας, αδιαφορώντας για τα εκπαιδευτικά κριτήρια.
Προκειμένου να λειτουργήσει με ταχείς ρυθμούς η Επιτροπή Προσλήψεων και Προτύπων εφημέρευσης συμφωνήθηκε να σταλεί έγγραφο από το Υπουργείο προς τα Νοσοκομεία ζητώντας να καταγραφούν τα κενά. Το έγγραφο που έστειλε η κ. Παναγοπούλου περισσότερη σύγχυση προκάλεσε παρά συλλογή στοιχείων, αφού ζητάει απαιτούμενο αριθμό γιατρών προκειμένου να εφαρμοστεί το 48ωρο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική αποτύπωση στα πλαίσια της κλαδικής σύμβασης ζητάει τις Ενώσεις να αποστείλουν μέχρι τις 15/12/08 έγγραφο στην ΟΕΝΓΕ στο οποίο θα καταγράφουν τις θέσεις γιατρών ΕΣΥ και ειδικευομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που πρέπει να προκηρυχθούν μέσα στο 2009, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 7 ενεργών εφημεριών ή 11 εφημεριών κάθε είδους κατά ανώτερο αριθμό/ μήνα από 01/07/09.
Το θέμα των προσλήψεων νέων γιατρών στο ΕΣΥ έχει πολλές πλευρές, μερικές μάλιστα ακανθώδεις. Ένα όμως είναι βέβαιο: οταν υπάρχουν χιλιάδες νέων συναδέλφων που είναι άνεργοι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σκέψη ότι οι 2000 θέσεις που θα προκηρυχτούν δεν θα καταληφθούν απ΄ αυτούς, αλλά θα αποτελέσουν πεδίο μετακινήσεων για μας που ήδη υπηρετούμε και διαθέτουμε την ασφάλεια ενός μισθού και τη δυνατότητα εξέλιξης. Στην παρούσα διετία που θέλουμε να ενισχύσουμε το σύστημα δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανενός είδους ανταγωνισμό προσόντων ανάμεσα σε υπηρετούντες που θα διεκδικήσουν θέση και καταλαμβάνοντάς της θα αναβαθμιστούν αυτομάτως, με ανέργους συναδέλφους που αν χάσουν κι αυτή την ευκαιρία δεν πρόκειται να βρουν ποτέ άλλη.
Όλα αυτά οδήγησαν τη Διαπραγματευτική Ομάδα στο να ορίσει αντικίνητρα για τους υπηρετούντες στο να καταλάβουν προκηρυσσόμενες θέσεις.
Σχετικά με τις άγονες θέσεις έγινε από πλευράς μας προσπάθεια να αναπροσαρμοστεί το επίδομα το οποίο παραμένει καθηλωμένο, συνάντησε όμως άρνηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, ενώ έγινε αποδεκτή ρύθμιση να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για γιατρούς που μετακινούνται από και προς άγονες περιοχές. Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε στην επόμενη ανανέωση της κλαδικής σύμβασης.
Και δυό λόγια για τον συντονιστή Διευθυντή. Η δική μας αντίληψη είναι πως πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων, με καθήκοντα συντονιστή και τίποτα περισσότερο. Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε το σημερινό φεουδαρχικό μοντέλο, ούτε να δημιουργήσουμε μιάν ακόμη κλίμακα, τον υπερδιευθυντή. Αυτοί είναι και οι λόγοι της έντονης αντίδρασης που έχουν εκδηλωθεί από νυν Διευθυντές, ακόμη κι από αυτοαποκαλούμενους "προοδευτικούς". Εκεί βρίσκεται και η απόπειρα ορισμένων να αλλοιώσουν το εκλεκτορικό σώμα ανάδειξης των συντονιστών, τοποθετώντας κατά πλειοψηφία διορισμένους, ώστε ν΄ ακυρωθεί η εκλογή με δημοκρατικό τρόπο.
Η προσπάθεια να οριοθετήσουμε ανώτατο αριθμό εφημεριών πάνω από τις οποίες δεν θα μπορεί ο εκάστοτε Διοικητής να εκδίδει το περίφημο "εντέλλεσθε" έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά, όσο προχωρούν οι προσλήψεις, στις τέσσερις εφημερίες το μήνα για κάθε γιατρό. Υπό τις παρούσες συνθήκες η πλειονότητα των Ενώσεων και ιδιαίτερα των επαρχιακών έκρινε ότι ανώτατο όριο από 1ης Ιουλίου έπρεπε να τεθούν οι 7 εφημερίες, ώστε να μην οδηγηθούν τα Νοσοκομεία και ΚΥ σε κλείσιμο με δική μας ευθύνη. Ορισμένοι πρότειναν να μην υπάρξει καμιά αναφορά στον ανώτατο αριθμό που προκύπτει αθροιστικά απ΄ όλων των τύπων τις εφημερίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, διότι θα επέτρεπε στους Διοικητές να ερμηνεύουν το κενό ρύθμισης κατά το δοκούν και αποφασίστηκε να τεθεί το 11 ως οροφή, ώστε σε Τμήματα με δύο γιατρούς να προκύπτει ανάγκη πρόσληψης και τρίτου. Ταυτόχρονα τίθεται ως ασφαλιστική δικλείδα η απαγόρευση μετατροπής από τις Διοικήσεις των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας, ενώ αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο τα Επιστημονικά Συμβούλια.
Οπωσδήποτε πρόκειται για λύσεις που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος και να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και στις οποίες ο καθένας ίσως αναζητά την προσωπική του περίπτωση. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως η Διαπρ. Ομάδα δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με 23460 ατομικές περιπτώσεις. Πρέπει να δει συλλογικές λύσεις με προοπτική, διασφαλίζοντας τη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Μιά πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με τίτλο "Η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής στο σύγχρονο ΤΕΠ" διοργανώνεται το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στα Τρίκαλα. Συνδιοργανωτές η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής. Χώρος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων και ώρα έναρξης η 9πμ.
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας
Σχετικές ασχετοσύνες:
1. Υπογραφή συλλογικής Σύμβασης για Νοσοκομειακούς γιατρούς. Καθημερινή.
2. Υπέγραψαν μισθολόγιο γιατροί και Αβραμόπουλος. Ελευθεροτυπία
3. Συμφωνία τομή στο ΕΣΥ. Εθνος
4. Συμφωνία Κυβέρνησης- ΟΕΝΓΕ Ριζοσπάστης.
5. Συμφωνία Αβραμόπουλου Γιατρών. Το Βήμα
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναλώσει αμέτρητες ώρες σε συνεδριάσεις στη Μάρνη κι έχουμε βρεθεί δεκάδες φορές σε συναντήσεις στην Αριστοτέλους, στο Υπουργείο Υγείας. Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ομοφωνία στο κείμενο της Διαπρ. Ομάδας είναι αποτέλεσμα ελαφρότητας ή εξαπάτησης. Τίποτα δεν έγινε πίσω από τις πλάτες των συναδέλφων και ότι καταγράφτηκε στο κείμενο είχε συζητηθεί σε Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με πρωτοφανή συμμετοχή. Το κείμενο αυτό (κλικ εδώ) αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες που έχουμε ως κίνημα.
Πρέπει να γίνει σαφές πως τίποτα ακόμη δεν έχει γίνει οριστικό. Περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να μας δοθεί από το Υπουργείο το κείμενο του νομοσχεδίου για να το μελετήσουμε από κοινού με νομικούς ώστε να αποφευχθούν παγίδες και να πάει εν συνεχεία στη Βουλή για συζήτηση στην Επιτροπή και την Ολομέλεια. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που αναγκαστικά θα συνοδεύει το νομοσχέδιο θα αποτυπώνει και τα κονδύλια για την υλοποίησή του, γεγονός μείζονος σημασίας. Τέλος, η αποτροπή τροπολογιών που πιθανόν θα μετατρέψουν το νομοσχέδιο σε σουρωτήρι είναι εξίσου σοβαρό ζήτημα.
Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 20ης Νοεμβρίου (κλικ εδώ) καταγράφει το γενικότερο κλίμα στο οποίο κινείται η διαπραγμάτευση και ορθώς τονίζει ότι "σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ασφυκτικής λιτότητας για τα εισοδήματα των εργαζομένων χρειάζεται σταθερό κοινωνικό μέτωπο για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση των πολιτών σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου περίθαλψη". Το ζήτημα της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς, διότι οι προσλήψεις γιατρών πρέπει να δώσουν στον πολίτη ένα ορατό αποτέλεσμα, ώστε στο μέλλον να στηρίζει ενεργά κάθε διεκδίκηση και πρωτοβουλία μας.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν έχει αλλαγές στα κονδύλια υγείας εν σχέσει με το προσχέδιο. Η εξήγηση που δόθηκε από πλευράς Υπουργείου είναι πως δεν ήταν δυνατόν να αποτυπωθούν δαπάνες για τις οποίες δεν έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος ή τουλάχιστον δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση. Η επικοινωνία με πολιτικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα προϋπολογισμού επιβεβαιώνει εν μέρει τον ισχυρισμό, εν τούτοις η απουσία εγγραφής κονδυλίου για τις 2000 προσλήψεις υποδηλώνει την εμμονή της κυβέρνησης στην παράλογη αντίληψη ότι οι προσλήψεις γίνονται ως μέρος κλαδικής συμφωνίας και όχι αυτόνομα επειδή υπάρχει αντικειμενική ανάγκη. Υποθέτουμε ότι κατ΄ ελάχιστον η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα ως τεκμήριο αξιοπιστίας των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας.
Γενικά ο προϋπολογισμός αυτός δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό. Οι εργαζόμενοι της χώρας θα δούν μειώσεις στο εισόδημά τους και σε περίπτωση που ως γιατροί καταφέρουμε τις αυξήσεις που περιγράφει η κλαδική σύμβαση θα είναι διπλή επιτυχία.
Έχει μεγάλη σημασία για τις εκτιμήσεις που κάνουμε η γνώση της σύνθεσης του ιατρικού σώματος. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι υπηρετούντες γιατροί ΕΣΥ στις 20/10/08
Διευθυντές 2005
Αναπλ. Διευθυντές 4.057
Επιμελητές Α΄ 2.535
Επιμελητές Β΄ 2.624
Επικουρικοί 1.152
Ειδικευμένοι Γ΄ 16
Ειδικευόμενοι 8.780
Στρατιωτικοί 224
Υπεραρ. ειδικευόμενοι 469
Αλλοδαποί υπότροφοι 100
Αγροτικοί 1.198
ΣΥΝΟΛΟ 23460
Προσέξετε τη σύνθεση του ιατρικού σώματος: ενώ έπρεπε να σχηματίζεται πυραμίδα με τη βάση κάτω συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η βάση είναι μετέωρη: πολλοί Διευθυντές και αναπλ. Διευθυντές και λίγοι Επιμελητές Β΄. Αυτή είναι και η εξήγηση γιατί η Διαπραγματευτική Ομάδα έθεσε ως πύλη εισόδου στο σύστημα τον βαθμό του Επιμ. Β, ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε σε εκλογίκευση αυτού του στρεβλού και αντιπαραγωγικού μοντέλου που έχει δημιουργηθεί.
Ενα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι ο αριθμός των ειδικευομένων, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες είναι οριακός στην αναλογία με τα κρεβάτια του ΕΣΥ. Πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για το επίπεδο εκπαίδευσης που μπορεί να υπάρξει αν αυξήσουμε υπέρμετρα τις προσλήψεις ειδικευομένων με μόνο στόχο την αποσυμφόρηση της λίστας, αδιαφορώντας για τα εκπαιδευτικά κριτήρια.
Προκειμένου να λειτουργήσει με ταχείς ρυθμούς η Επιτροπή Προσλήψεων και Προτύπων εφημέρευσης συμφωνήθηκε να σταλεί έγγραφο από το Υπουργείο προς τα Νοσοκομεία ζητώντας να καταγραφούν τα κενά. Το έγγραφο που έστειλε η κ. Παναγοπούλου περισσότερη σύγχυση προκάλεσε παρά συλλογή στοιχείων, αφού ζητάει απαιτούμενο αριθμό γιατρών προκειμένου να εφαρμοστεί το 48ωρο. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική αποτύπωση στα πλαίσια της κλαδικής σύμβασης ζητάει τις Ενώσεις να αποστείλουν μέχρι τις 15/12/08 έγγραφο στην ΟΕΝΓΕ στο οποίο θα καταγράφουν τις θέσεις γιατρών ΕΣΥ και ειδικευομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που πρέπει να προκηρυχθούν μέσα στο 2009, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 7 ενεργών εφημεριών ή 11 εφημεριών κάθε είδους κατά ανώτερο αριθμό/ μήνα από 01/07/09.
Το θέμα των προσλήψεων νέων γιατρών στο ΕΣΥ έχει πολλές πλευρές, μερικές μάλιστα ακανθώδεις. Ένα όμως είναι βέβαιο: οταν υπάρχουν χιλιάδες νέων συναδέλφων που είναι άνεργοι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σκέψη ότι οι 2000 θέσεις που θα προκηρυχτούν δεν θα καταληφθούν απ΄ αυτούς, αλλά θα αποτελέσουν πεδίο μετακινήσεων για μας που ήδη υπηρετούμε και διαθέτουμε την ασφάλεια ενός μισθού και τη δυνατότητα εξέλιξης. Στην παρούσα διετία που θέλουμε να ενισχύσουμε το σύστημα δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανενός είδους ανταγωνισμό προσόντων ανάμεσα σε υπηρετούντες που θα διεκδικήσουν θέση και καταλαμβάνοντάς της θα αναβαθμιστούν αυτομάτως, με ανέργους συναδέλφους που αν χάσουν κι αυτή την ευκαιρία δεν πρόκειται να βρουν ποτέ άλλη.
Όλα αυτά οδήγησαν τη Διαπραγματευτική Ομάδα στο να ορίσει αντικίνητρα για τους υπηρετούντες στο να καταλάβουν προκηρυσσόμενες θέσεις.
Σχετικά με τις άγονες θέσεις έγινε από πλευράς μας προσπάθεια να αναπροσαρμοστεί το επίδομα το οποίο παραμένει καθηλωμένο, συνάντησε όμως άρνηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, ενώ έγινε αποδεκτή ρύθμιση να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για γιατρούς που μετακινούνται από και προς άγονες περιοχές. Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε στην επόμενη ανανέωση της κλαδικής σύμβασης.
Και δυό λόγια για τον συντονιστή Διευθυντή. Η δική μας αντίληψη είναι πως πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων, με καθήκοντα συντονιστή και τίποτα περισσότερο. Δεν θέλουμε να αναπαράγουμε το σημερινό φεουδαρχικό μοντέλο, ούτε να δημιουργήσουμε μιάν ακόμη κλίμακα, τον υπερδιευθυντή. Αυτοί είναι και οι λόγοι της έντονης αντίδρασης που έχουν εκδηλωθεί από νυν Διευθυντές, ακόμη κι από αυτοαποκαλούμενους "προοδευτικούς". Εκεί βρίσκεται και η απόπειρα ορισμένων να αλλοιώσουν το εκλεκτορικό σώμα ανάδειξης των συντονιστών, τοποθετώντας κατά πλειοψηφία διορισμένους, ώστε ν΄ ακυρωθεί η εκλογή με δημοκρατικό τρόπο.
Η προσπάθεια να οριοθετήσουμε ανώτατο αριθμό εφημεριών πάνω από τις οποίες δεν θα μπορεί ο εκάστοτε Διοικητής να εκδίδει το περίφημο "εντέλλεσθε" έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά, όσο προχωρούν οι προσλήψεις, στις τέσσερις εφημερίες το μήνα για κάθε γιατρό. Υπό τις παρούσες συνθήκες η πλειονότητα των Ενώσεων και ιδιαίτερα των επαρχιακών έκρινε ότι ανώτατο όριο από 1ης Ιουλίου έπρεπε να τεθούν οι 7 εφημερίες, ώστε να μην οδηγηθούν τα Νοσοκομεία και ΚΥ σε κλείσιμο με δική μας ευθύνη. Ορισμένοι πρότειναν να μην υπάρξει καμιά αναφορά στον ανώτατο αριθμό που προκύπτει αθροιστικά απ΄ όλων των τύπων τις εφημερίες. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, διότι θα επέτρεπε στους Διοικητές να ερμηνεύουν το κενό ρύθμισης κατά το δοκούν και αποφασίστηκε να τεθεί το 11 ως οροφή, ώστε σε Τμήματα με δύο γιατρούς να προκύπτει ανάγκη πρόσληψης και τρίτου. Ταυτόχρονα τίθεται ως ασφαλιστική δικλείδα η απαγόρευση μετατροπής από τις Διοικήσεις των ενεργών εφημεριών σε ετοιμότητας, ενώ αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο τα Επιστημονικά Συμβούλια.
Οπωσδήποτε πρόκειται για λύσεις που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος και να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και στις οποίες ο καθένας ίσως αναζητά την προσωπική του περίπτωση. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως η Διαπρ. Ομάδα δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με 23460 ατομικές περιπτώσεις. Πρέπει να δει συλλογικές λύσεις με προοπτική, διασφαλίζοντας τη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Μιά πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με τίτλο "Η άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής στο σύγχρονο ΤΕΠ" διοργανώνεται το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στα Τρίκαλα. Συνδιοργανωτές η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής. Χώρος το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων και ώρα έναρξης η 9πμ.
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας
Σχετικές ασχετοσύνες:
1. Υπογραφή συλλογικής Σύμβασης για Νοσοκομειακούς γιατρούς. Καθημερινή.
2. Υπέγραψαν μισθολόγιο γιατροί και Αβραμόπουλος. Ελευθεροτυπία
3. Συμφωνία τομή στο ΕΣΥ. Εθνος
4. Συμφωνία Κυβέρνησης- ΟΕΝΓΕ Ριζοσπάστης.
5. Συμφωνία Αβραμόπουλου Γιατρών. Το Βήμα
Ενημέρωση νεώτερη 7-12-2008
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση της Τρίτης 2 Δεκεμβρίου επικύρωσε ομόφωνα το κείμενο της συλλογικής σύμβασης το οποίο είχε προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο ολόκληρα χρόνια. Η βεβιασμένη ενέργεια του Προέδρου Στάθη Τσούκαλου να υπογράψει την προηγουμένη τη σύμβαση με τον Υπουργό παρουσία και δημοσιογράφων θεωρήθηκε άκομψη ως ενέργεια, χωρίς όμως ν΄ αλλάζει τίποτα επί της ουσίας.
Μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε το τελικό κείμενο της σύμβασης στη στήλη "Επικαιρότητα" του Ygeianet (κλικ εδώ).
¦ Όπως αναφέρει η απόφαση του Γεν. Συμβουλίου "το τελικό κείμενο της Κλαδικής Συμφωνίας περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που αποτελούσαν αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και τα οποία διεκδικήθηκαν με μαζικές κινητοποιήσεις από την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις και τους συναδέλφους τα προηγούμενα χρόνια. Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των υπεσχημένων επιβάλλεται η συμπλήρωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2009 με τα κονδύλια που απαιτεί η μισθολογική αναβάθμιση των νοσοκομειακών γιατρών, η αύξηση του κόστους της εφημερίας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και κυρίως οι προβλεπόμενες 2000 προσλήψεις γιατρών εντός του 2009".
Η απόφαση τονίζει ότι "η υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης δεν μεταβάλλει αυτόματα τη σκληρή πραγματικότητα της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας. Τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων και Κ. Υγείας εξακολουθούν να απαιτούν σοβαρές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στους τομείς της χρηματοδότησης, τη βελτίωση των υποδομών, της πλήρους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων και της ανάπτυξης Π.Φ.Υ."
¦ Η κλαδική σύμβαση κατατίθεται αύριο στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα έχει ψηφιστεί πριν αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού. Οψόμεθα..
¦ Οι αντιδράσεις στην υπογραφείσα συμφωνία κινήθηκαν από πλευράς Συλλόγου Διευθυντών ΕΣΥ με μεθοδεύσεις υπόγειας πίεσης προς συναρμόδιους Υπουργούς, από τους οποίους ζητούσαν να μην προσυπογράψουν το κείμενο. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι αυτοί πάντοτε λειτουργούσαν ως τσιφλικάδες, απαξιώνοντας ακόμα και το διάλογο στις δήθεν ενδιαφέρουσες απόψεις που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν. Βλέποντας ότι δεν ευδοκιμούν οι υπόγιες πιέσεις άρχισαν τις δημόσιες, ώστε να δημιουργήσουν κλίμα κατά την ψήφιση της σύμβασης στη Βουλή.
Μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε το τελικό κείμενο της σύμβασης στη στήλη "Επικαιρότητα" του Ygeianet (κλικ εδώ).
¦ Όπως αναφέρει η απόφαση του Γεν. Συμβουλίου "το τελικό κείμενο της Κλαδικής Συμφωνίας περιλαμβάνει θετικές διατάξεις που αποτελούσαν αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και τα οποία διεκδικήθηκαν με μαζικές κινητοποιήσεις από την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις και τους συναδέλφους τα προηγούμενα χρόνια. Προκειμένου όμως να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των υπεσχημένων επιβάλλεται η συμπλήρωση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2009 με τα κονδύλια που απαιτεί η μισθολογική αναβάθμιση των νοσοκομειακών γιατρών, η αύξηση του κόστους της εφημερίας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και κυρίως οι προβλεπόμενες 2000 προσλήψεις γιατρών εντός του 2009".
Η απόφαση τονίζει ότι "η υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης δεν μεταβάλλει αυτόματα τη σκληρή πραγματικότητα της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας. Τα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων και Κ. Υγείας εξακολουθούν να απαιτούν σοβαρές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στους τομείς της χρηματοδότησης, τη βελτίωση των υποδομών, της πλήρους κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων και της ανάπτυξης Π.Φ.Υ."
¦ Η κλαδική σύμβαση κατατίθεται αύριο στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα έχει ψηφιστεί πριν αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού. Οψόμεθα..
¦ Οι αντιδράσεις στην υπογραφείσα συμφωνία κινήθηκαν από πλευράς Συλλόγου Διευθυντών ΕΣΥ με μεθοδεύσεις υπόγειας πίεσης προς συναρμόδιους Υπουργούς, από τους οποίους ζητούσαν να μην προσυπογράψουν το κείμενο. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι αυτοί πάντοτε λειτουργούσαν ως τσιφλικάδες, απαξιώνοντας ακόμα και το διάλογο στις δήθεν ενδιαφέρουσες απόψεις που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν. Βλέποντας ότι δεν ευδοκιμούν οι υπόγιες πιέσεις άρχισαν τις δημόσιες, ώστε να δημιουργήσουν κλίμα κατά την ψήφιση της σύμβασης στη Βουλή.
Πρώτος και καλύτερος ο Τριανταφυλλόπουλος. Ακολουθούν τυφεκιοφόροι και τυμπανιστές που επιδίδονται σε όργιο δημοσιευμάτων περί δήθεν ανεπανόρθωτης καταστροφής του ΕΣΥ από την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού. Το κείμενο που επισυνάπτω, ανήκει στο συνάδελφο χειρουργό στο Καρπενήσι Απόστολο Σοφό και δίνει επαρκέστατη απάντηση σ΄ αυτούς τους ισχυρισμούς. Τις επόμενες μέρες θα δοθούν δημοσίως κι άλλες απάντήσεις στους κροκόδειλους που υποδύονται τους συναδέλφους μας.
Δημήτρης Βαρνάβας.
Eν μέρει κατατοπίστηκα αρκετα για το τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και ποιοι είναι οι στόχοι μας. Που μπορώ να βρω τη συλλογική σύμβαση που υπογράφτηκε σήμερα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως σχετικά με το εφημεριακό καθεστώς σήμερα υπάρχει λόγος και αντίλογος. Ως ειδικευόμενος δεν το έχω βιώσει αλλά σίγουρα δεν υπάρχει βλακοδέστερο πράγμα από την on-call εφημερία για τον μοναδικό εφημερεύοντα ειδικευμένο γιατρό σε ένα νοσοκομείο. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο οικονομικό μέρος.
Από την άλλη όμως το φαινόμενο της καταχρηστικής μετατροπής των ενεργών εφημεριών σε on-call από αρκετούς συναδέλφους καίει και τα χλωρά.
ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ ΕΣΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Μαζεύτηκαν πολλοί διευθυντές
Με πολλά πτυχία και αρετές
Στο ΕΣΥ λείπουν οι επιμελητές
Βήτα και κυρίως οι νοσηλευτές
Ψυχορραγεί το φτωχό μας ΕΣΥ
Αβραμόπουλε κλάψε και εσύ
Το λαουτζίκο πολύ το κοροϊδεύεις
Τους γιατρούς για τι παιδεύεις;
Πες ναι !για την σύμβαση εργασίας
Κατάλαβε το! είναι θέματα ουσίας
To Καλοκαίρι του 2002 2,5 μήνες οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούσαν, 5,5 εκατ ασφαλισμένοι το ήξεραν αλλά το σύνολο των ΜΜΕ το αγνοούσε. Ο κόσμος παλιώτερα υφίστατο malpractice 3% τόρω με τις ελλείψεις από τις λίγες υπαρκτές μελέτες 8% αλλα τα θυμόνται όταν παράγοντες σαν τους ειδικούς δικηγόρους το χρειάζονται. Το ΠΑΣΟΚ κατεκρημνήσθει μπροστά στα ταμεία εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων, έσπασε στους οπαδούς του με τους νεοφιλελευθερισμούς του τις τελευταίες οχυρές ανοχές για όνειρο ΕΣΥ. Η ΝΔ παθαίνει τα ίδια γιατί και η οικονομική στενότης δεν δίνει περιθώρια για επιλογές ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οι ουρες του ΙΚΑ διπλασιάστικαν οι γιατροί από 8500 μείναν 5000 κακοπληρωμένοι και "δαρμένοι" Η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας οργιάζει σε πεδία εμβολίων, προμηθειών, πολυφαρμακίας, μη εφαρμογής ποιοτικού ελέγχου για φάρμακο(φασον), τοξικομανείς, παιδιά, κτηνιατρικούς ελέγχους, δια βίου εκπαίδευση, διατροφικές αλυσίδες. Παντου εγκληματικά ελλείματα για να αποδεικνύουν πόσο άχρηστα είναι τα golden boys και στην ΥΓΕΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Πέμπτη συνεδρίασε η Διαπραγματευτική Ομάδα, έχοντας τις απαντήσεις του Υπουργείου στα δύο ζητήματα που αποτελούσαν σημεία τριβής:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.-τον ανώτατο αριθμό εφημεριών που θα πραγματοποιεί ο γιατρός το μήνα και
2.- τον τρόπο εκλογής των συντονιστών Διευθυντών.
Στο πρώτο ζήτημα το Υπουργείο απέσυρε την πρότασή του και στο δεύτερο διατύπωσε μιά πρόταση αποδεκτή, δηλαδή οι συντονιστές Διευθυντές να εκλέγονται από τη συνέλευση του Τομέα στην οποία θα συμμετέχουν οι ομοιόβαθμοί τους.
Επίσης έγινε δεκτή ρύθμιση για τους Επιμελητές που δεν έχουν μονιμοποιηθεί, ώστε συμπληρώνοντας 5ετία να μονιμοποιούνται σε ατομική κρίση από το νέο Συμβούλιο Αξιολόγησης των προς εξέλιξη γιατρών ΕΣΥ.
Δεκτή έγινε και η ρύθμιση που συμπεριλαμβάνει και τους γιατρούς του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στις διατάξεις της κλαδικής σύμβασης.
¦ Τέλος έγινε δεκτό πως για τις εκκρεμείς προκηρύξεις αρμόδια είναι τα σημερινά ΣΚΕΙΟΠΝΙ, στα οποία όμως τίθεται χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσης. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός τριών μηνών από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης. Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας η ευθύνη ολοκλήρωσης των διαδικασιών πλήρωσης εκκρεμών θέσεων περιέρχεται στα νέα συμβούλια.
Η Διαπρ. Ομάδα (ΔΟ) κινήθηκε και στη συνεδρίαση αυτή με ομόφωνες αποφάσεις. Συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια σε συναδέλφους, πολλοί εκ των οποίων έχουν στείλει μέηλ στον υπογράφοντα καθώς και σε άλλα μέλη της ΔΟ, σχετικά με ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της κλαδικής σύμβασης. Άποψη της ΔΟ είναι ότι οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να μείνουν ως έχουν και στη νέα επαναδιαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει το προσεχή Οκτώβριο μπορούμε να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις.
Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει στο τελικό κείμενο της σύμβασης, ώστε την επομένη να κατατεθεί στη Βουλή. Ζητήθηκε να είναι στη διάθεσή μας η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, ώστε να υπάρχει σαφής αποτύπωση των κονδυλίων.
Βέβαια μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης η κυβέρνηση έχει βάλει τα παπαγαλάκια της να ρίχνουν λάσπη στον κλάδο. Τη γνωστή λάσπη, τα γνωστά παπαγαλάκια. Λοιπόν στην ηλεκτρονική του φυλλάδα ο Μάκης (ένας είναι ο Μάκης) γράφει φαρδειά πλατειά " Προκλητικές αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς".
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία!
Ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης να καταθέσει την πρόσφατη πρόταση για το μισθολογικό, το εφημεριακό και την εξέλιξη ήταν ένα σοβαρό, πολύ σοβαρό βήμα. Ήταν νίκη ενός κινήματος που δημιουργήθηκε σ΄ όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και κινήθηκε συντεταγμένα, παρακάμπτοντας εμπόδια και δείχνοντας αποφασιστικότητα που έφερε σε πανικό το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο κατάλαβε ότι έπρεπε να δώσει εν όλω ή εν μέρει αυτά που ζητούσαμε, ώστε ν΄ αποφευχθεί το εφημεριακό κραχ και να μην προστεθεί στην εικόνα της κυβέρνησης ένα ακόμη μέτωπο, το οποίο ήταν υπερβολικά δύσκολο να διαχειριστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφή¦ Έδωσαν υπολογίσμο μέρος αυτών που ζητούσαμε και μένουν πολλά ακόμη. Πετύχαμε ν΄ αποσπάσουμε τις πρώτες αυξήσεις και προσλήψεις που γίνονται την τελευταία δεκαετία. Το ότι πρόκειται για αυξήσεις στο Βασικό Μισθό και οι προσλήψεις ανέρχονται σε 2000 συνεπάγεται μιά επαρκή βάση εκκίνησης για μιά διαπραγματευτική διαδικασία που πρέπει ν΄ ακολουθηθεί με συνέπεια και σε βάθος χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι στις 21 μέρες που απομένουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου μπορούμε να δώσουμε λύση στις εκατοντάδες προβλήματα που σωρεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και στα οποία δυστυχώς ήμασταν απλοί παρατηρητές.
¦ Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν τόσο για τα ωφέλη που αποκομίζουμε, όσο και για την ακολουθητέα τακτική. Όμως είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για δική μας νίκη και ν΄ αποφύγουμε τις μιζέριες. Είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι κατακτήσαμε ορισμένα πράγματα και πάμε για τα επόμενα, από το να γκρινιάζουμε πως είναι ψίχουλα αυτά που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ας μην γελιόμαστε. Δεν είναι ψίχουλα, διότι μέχρι την άνοιξη το Υπουργείο μας έδινε ένα ξερό "επίδομα εφημέρευσης", ενώ πριν λίγες μέρες, μετά τις πρώτες πιέσεις που ασκήσαμε, μας έδινε αυξήσεις αποκλειστικά στο νοσοκομειακό επίδομα. Δεν είναι αμελητέα υπόθεση όταν ένας κλάδος σπάζει την εισοδηματική πολιτική, αλλάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού και παίρνει αυξήσεις που με επιμονή μπορούν να φτάσουν στο στόχο των 1600 ευρώ.
Συνεπώς έχουμε υποχρέωση να μην μειώνουμε το τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που αποκτά ο κλάδος μας όταν αντιλαμβάνεται τη δύναμή του, όταν παρακάμπτει ηγεσίες δεινοσαύρων, όταν βγαίνει από λήθαργο και ανασυγκροτείται εκ των κάτω.
¦ Η δυναμική είσοδος των νέων γιατρών και ιδίως των ειδικευόμενων έδωσε άλλη τροπή στην κινητοποίηση. Έδωσε την ένταση και τη φρεσκάδα που είχε ανάγκη ένα κίνημα που συγκροτείται από πενηντάρηδες (τουλάχιστον) και στο οποίο η παρουσία των νέων ήταν ελάχιστη εως πρόσφατα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όλα αυτά δεν προέκυψαν από παρθενογέννεση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν Ενώσεις που κρατούσαν την υπόθεση διαρκώς ανοιχτή, υπήρχαν συνάδελφοι που προσπαθούσαν σταθερά και μεθοδικά ώστε να προκύψει το σημερινό αποτέλεσμα. Όταν η Κομισιόν στην προειδοποιητική επιστολή λέει πως δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες για παραβίαση του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρουμε ότι ήταν περί τις 10 Ενώσεις γιατρών της περιφέρειας που κινούσαν αυτή την υπόθεση εδώ και 6 χρόνια. Ποιός θυμάται άραγε τούτο το παράδοξο: την πρώτη ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το 48ωρο των γιατρών είχε κάνει το 2001 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Τρακατέλλης μετά από καταγγελίες της Ενωσης Γιατρών Χαλκιδικής και η τότε Επίτροπος Απασχόλησης κ. Διαμαντοπούλου είχε απαντήσει ότι δεν τρέχει τίποτα! Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι για να φτάσουμε σήμερα σε τούτη τη διαπραγματευτική διαδικασία, απ΄ την οποία μπορούμε και πρέπει να βγούμε κερδισμένοι.
Και θα βγούμε!
Όχι μόνο συμφωνώ, αλλά χειροκροτώ κιόλας. Δεν ήξερα ότι η πυραμίδα "πετάει". Θα ήθελα να ξέρω την ακριβή αναλογία των υπηρετούντων γιατρών και προσωπικού στις ανεπτυγμένες και ημιανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θυμάμαι καλά είμαστε πολύ χαμηλά, ενώ έχουμε πληθώρα αποφοίτων ιατρικών σχολών και γιατρών που ιδιωτεύουν (και φυτοζωούν συχνά).
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείμο εγώ που τα ζώ εκ του σύνεγγυς θα το θέσω κάπως διαφορετικά. Το σύστημα απαιτεί ανανέωση και δια βίου εκπαίδευση. Εδώ πεθαίνουν οι Διευθυντές και δεν έχουν αναπληρωτές να τους ...κλείσουν τα μάτια. Πολύ περισσότερο ο απλός κόσμος. Καθότι στα ιδιωτικά όταν δεν έχεις την εξειδικευμένη γνώση και δεν υπάρχει αξιοκρατία πουθενά καλείται η κάθε ας πούμε αείμνηστη Αμαλία Καλυβίνου να περιφέρεται σε μάγους της φυλής που άκουσε από περιπτερά και θεία. Κάθε αποδοτική ιατρική πρέπει να παρέχεται δωρεάν έλεγε ο ιδρυτής του βρεττανικού ΕΣΥ Cohrane Arche. Εδώ κατάφεραν να δυσαρεστήσουν και τους χρόνιους εκλογικούς τους πελάτες τους προμηθευτές δημοσίου και τις αμερικάνικες πολυεθνικές.Ο τσάβες θα τον θέλαν πολύ καλύτερα. Επειτα πρόσεξε ανθρώπους που ξέρουν όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος πόσο αποστασιοποιούνται από τις μήτρες τους... γιατί βλέπουν την στρέβλωση που αντιμετωπίζουνται τα προβλήματα. Η Ελλαδίτσα αιμορραγεί στους δρόμους, μέσα στην τρελλα αλλά αιμορραγεί επικίνδυνα σε ΙΚΑ και Νοσοκομεία. Οι πολίτες δεν έχουν επιλογές...........
ΑπάντησηΔιαγραφήείμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε ειδους κοινωνικό και δίκαιο αγώνα μαζί σας και απο το blog moy
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κροκοδείλια δάκρυα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' ότι φαίνεται, "δεν πρόλαβε ακόμα να στεγνώσει το μελάνι" των υπογραφών στη συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) και άρχισε η σφοδρή επίθεση της εταιρείας των νυν διευθυντών κατά των ρυθμίσεων για το πολυδιευθυντικό. Μεγάλο άρθρο στον "Κόσμο του Επενδυτή" της 6/12/2008 (προαναγγελλόμενο με πηχυαίους τίτλους και στην 1η σελίδα!!!) με τον παραπλανητικό τίτλο "ΕΣΥ με 8000 διευθυντές, αλλά χωρίς γιατρούς!" και συνοδό αρθρίδιο όπου η ΠΙΕΔΕΣΥ αιτείται ... ανοικτή προκήρυξη όλων των θέσεων αντί "επετηρίδας" καθώς και .... καταγραφή των αναγκών σε θέσεις διευθυντών (θα καταντήσουμε χώρα απογραφών και καταγραφών φαίνεται...), σε μια προσπάθεια να μη γίνει το πολυδιευθυντικό σύστημα στο ΕΣΥ. Θεωρώ ότι μια τέτοια επίθεση δεν πρέπει επ' ουδενί να μείνει αναπάντητη, γι' αυτό και στο παλιό κείμενο μου της 20ής/1/2008 θα πρόσθετα σήμερα και τα εξής:
1) Αν κάποτε είχα κάποιες επιφυλάξεις για το "πολυδιευθυντικό ΕΣΥ", σήμερα αυτές έχουν εξαφανιστεί εντελώς!
2) Πίσω από αυτές τις προσπάθειες κρύβεται ο διακαής πόθος των νυν διευθυντών να μη χάσουν στο ελάχιστο οποιοδήποτε "κεκτημένο". Και αυτό το κεκτημένο προφανώς δεν είναι η διεύθυνση του τμήματός τους (γιατί αυτό το διατηρούν ούτως ή άλλως με τη ΣΣΕ, η οποία τους διατηρεί ως συντονιστές διευθυντές - ), αλλά η γενικότερη εξουσία τους, η οποία μπορεί να ξεκινάει με την καταδυνάστευση των κατώτερων βαθμίδων γιατρών (από ορισμένους τουλάχιστον διευθυντές και όχι βέβαια από όλους), την απόλυτη "διαφέντευση" των κρίσεων των γιατρών, τον έλεγχο των εισαγωγών και των χειρουργείων και ότι άλλο όλα αυτά συνεπάγονται... και βρίσκεται στη ρίζα πολλών από τα κακά που μαστίζουν το ΕΣΥ.
3) Διατείνονται ότι οι κρίσεις θα είναι αναξιοκρατικές, γιατί θα γίνονται με τη μορφή "επετηρίδας" και με εκλογή και όχι με τα συμβούλια επιλογής και με τα κριτήρια του νόμου αποσιωπώντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα σημερινά προβλήματα του ΕΣΥ είναι η πανθομολογούμενη παντελής αναξιοκρατία και ελαστικότητα των κρίσεων... Οι ίδιοι οι νυν διευθυντές - ως κριτές στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ - έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης έχοντας καταντήσει την "επετηρίδα" το πιο αξιόπιστο κριτήριο επιλογής...
4) Ας μας πουν οι πολέμιοι του πολυδιευθυντικού, πώς έγιναν διευθυντές οι νυν; Όλοι αξιοκρατικά και με αδιάβλητες κρίσεις; Πόσες ενστάσεις εκκρεμούν; Πόσα δικαστήρια γίνονται και κερδίζονται έστω και με καθυστέρηση; Πόσοι έχουν γίνει διευθυντές ως μοναδικοί υποψήφιοι (επομένως χωρίς κρίση); Πόσοι έχουν γίνει διευθυντές με "μειωμένα προσόντα", με διάφορες ρυθμίσεις; Πόσοι έχουν γίνει διευθυντές σε προσωποπαγή θέση, χωρίς να έχουν καταλάβει οργανική θέση και επομένως χωρίς να έχουν ξεπεράσει σε προσόντα κάποιους άλλους;
5) Ας μας πουν οι δήθεν υπέρμαχοι της αξιοκρατίας και ταυτόχρονα πολέμιοι της δήθεν δημοσιο-υπαλληλικής νοοτροπίας, πόσοι από τους νυν διευθυντές έχουν υποβληθεί ποτέ σε επανάκριση όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ (από ... 25ετίας) και διάφοροι επόμενοι νόμοι; Γιατί άραγε διατείνονται επίσης πως οι προαγωγές θα γίνονται χωρίς καμιά αξιολόγηση των γιατρών, όταν από το 1997 τουλάχιστον ισχύει η ετήσια βαθμολόγηση-αξιολόγηση των γιατρών του ΕΣΥ, την οποία μάλιστα διεξάγουν οι ίδιοι; Αν αυτή σε λίγα ή πολλά νοσοκομεία δεν είναι ουσιαστική, ποιός ευθύνεται αφού αξιολογητές είναι οι νυν διευθυντές;
6) Ας μας πουν όλοι αυτοί που βαθιά ανησυχούν για το ποιός θα κάνει τις εφημερίες όταν θα υπάρξουν 8000 διευθυντές, γιατί αποκρύπτουν το γεγονός ότι ήδη στα επαρχιακά νοσοκομεία εφημερεύουν όλοι οι διευθυντές και στην ΣΣΕ προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι διευθυντές - και στην Α ζώνη - θα εφημερεύουν πλην του εκάστοτε συντονιστή διευθυντή (όπως ήδη γίνεται με τους διευθυντές σε οργανική θέση);
7) Λένε ότι σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ 2015 διευθυντές και ανησυχούν ότι μέχρι το 2010 το 50% του ιατρικού δυναμικού θα αποτελείται από διευθυντές, αποκρύπτοντας ότι με την είσοδο μόνον επιμελητών Β στο σώμα (όπως προβλέπει η ΣΣΕ), θα υπάρξει επί τέλους η αναγκαία ανανέωση του ΕΣΥ, το οποίο αν συνεχίσει όπως αυτοί προτείνουν σε λίγα χρόνια θα στελεχώνεται από 60άρηδες!
8) Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αξιόλογους Έλληνες γιατρούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα και θα μπορούν πλέον να μπουν στο ΕΣΥ μόνον ως επιμελητές Β. Πόσοι πιά είναι αυτοί; Και γιατί ξαφνικά θα θελήσουν να μπουν στο ΕΣΥ με κατώτερες αποδοχές, από αυτές του εξωτερικού ή του ιδιωτικού τομέα; Ή μήπως ανησυχούν γιατί προγραμμάτιζαν να γίνουν διευθυντές κάποιοι "ημέτεροι" νέοι "γόνοι" με 4 μόλις χρόνια προϋπηρεσία, όπως προέβλεπαν οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις;
9) Γιατί δεν λένε τίποτα για το μόχθο χιλιάδων γιατρών του ΕΣΥ που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμιά δυνατότητα εξέλιξης μισθολογικής ή βαθμολογικής και έχουν καθηλωθεί (χωρίς να σημαίνει ότι δεν αξίζουν κάτι παραπάνω) στο "υβρίδιο" όπως περιφρονητικά το αποκαλούσαν παλαιότερα του "Αναπληρωτή Διευθυντή";
10) Και πως μπορεί κάποιος γιατρός του επαρχιακού ΕΣΥ να συναγωνίζεται σε επιστημονικά προσόντα όσους έχουν την τύχη να εργάζονται στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου, όταν πρέπει να εφημερεύει (και συχνά με λειψά μέσα) 10,12 ή 15 μέρες το μήνα; Γι' αυτά λέξη οι πολέμιοι του πολυδιευθυντικού. Δεν φτάνει το γεγονός ότι ουσιαστικά, αλλά και τυπικά (όπως άλλωστε προβλέπεται και στην άρτι υπογραφείσα ΣΣΕ) θα παραμείνουν "καθηλωμένοι" (δεν επιθυμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη "θαμμένοι" που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι συνάδελφοι, γιατί δεν την πιστεύω) στην επαρχία, αλλά απαιτούν να τους στερηθεί ακόμα και η δυνατότητα να εξελιχθούν, ώστε να κρατήσουν κάποιοι μοναδικά τα όποια "προνόμιά" τους...
Θα μπορούσα να γράψω ακόμα πολλά, αλλά μάλλον θα γινόμουν βαρετός. Πιστεύω ότι πλέον "το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω", αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται η ΟΕΝΓΕ να απαντήσει σε αυτές τις καθαρά συντεχνιακές επιθέσεις και μάλιστα αποφασιστικά!
Θερμούς χαιρετισμούς και καλό κουράγιο
Απόστολος Σοφός