Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Χρονογράφημα Μάθημα (αναδρομικό)


ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ (ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ)

8o Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου, σχολικό έτος 1942-43 τάξη Τετάρτη.

Βομβαρδισμοί, πεινά, κοινωνική διάλυση κ. λ. π.
Το σχολείο λειτουργούσε υποτυπωδώς, ανάμεσα στα διαλύματα των βομβαρδισμών, λίγο γραφή, ανάγνωση και αριθμητική.
Οι δάσκαλοι πεινασμένοι ήρωες και οι μαθητές είχαν ένα ισχυρό κίνητρο για να παρακολουθούν αυτό το λίγο σχολείο. Το συσσίτιο ένα πιάτο φαί από τον ‘’Ερυθρό Σταυρό’’ .
Δάσκαλος: τη πρώτη ώρα θα κάνουμε αριθμητική, σήκω Στυλιανέ και έλα στο πινάκα με το τετράδιο των ασκήσεων σου.
Μαθητής: με φοβισμένη φωνή και ντροπιασμένα, κύριε δάσκαλε δεν έχω τετράδιο.
Δάσκαλος: προσποιητά οργισμένος, και πως θα σου κάνω μάθημα χωρίς τετράδιο, δεν είναι κατάσταση αυτή.
Μαθητής: Κύριε δάσκαλε δεν έχω τετράδιο όμως το μάθημα το ξέρω.
Δάσκαλος: Γράψε μου στο πινάκα ένα πρόβλημα, με πρόσθεση αφαίρεση και πολλαπλασιασμό.
Μαθητής: (που ήταν part - time μικροπωλητής) χτες αγόρασα μια κουτά τσιγάρα 100τμχ προς 1000 δραχμές, τα πούλησα προς 13 δρχ το ένα τσιγάρο και μάζεψα 100Χ13=1300 και είχα προσωρινό κέρδος 300δρχ. και λέω προσωρινό επειδή όταν πήγα να αγοράσω μια άλλη κουτά, τα τσιγάρα είχαν ακριβύνει και τα αγόρασα 1150 δρχ τη κουτά, έτσι το καθαρό μου κέρδος είναι 1300-1150=150δρχ.
Ο δάσκαλος έμεινε έκπληκτος μπροστά σε αυτό το ψυχρό εμπορικό ισολογισμό της χθεσινής ημερήσιας δραστηριότητας του μαθητή του. Με δάκρυα στα μάτια μίλησε με θαυμασμό για το κουράγιο αυτών των παιδιών που προσπαθούσαν με πείσμα να επιβιώσουν , μέσα σε αυτές τη άγριες συνθήκες.
Επίλογος: ο συγκεκριμένος δάσκαλος παρά ήταν καλός για να κάνει το κορόιδο, μετά από λίγο εξαφανίστηκε, μάθαμε ότι βγήκε στην αντίσταση με το ΕΑΜ.



Υ.Γ. Όσο για τον τίτλο ‘χρονογράφημα αναδρομικό’, κάπου και σήμερα δεν είναι καθόλου αναδρομικό.
Στέλιος Βάρναλης
24/12/09

5 σχόλια:

  1. Επειδή 5000 συμπατριώτες μας θα διασκεδάσουν Σαββατόβραδο στα Σαρακοστιανά μπουζούκια και 90000 έχουν ευσεβείς καταθέσεις στο εξωτερικό αδήλωτες ανέλεκτες ΕΜΕΙΣ καθόμαστε και θιγόμαστε όταν μας τα λένε οι Γερμανοί. Αυτοί έχουν την υπεροψία της υπερδύναμης και την λογική ότι οι χρεωμένοι πρέπει να υποφέρουν ,να ματώσουν, να υποτιμήσουμε αν όχι νόμισμα επίπεδο διαβίωσης.
    Εχουμε βλέπεται δώσει τα δικαιώματα τόσα χρόνια πουλάμε παραγωγικό ιστό της Ελλάδος όπως μας διέταξαν χωρίς όφελος.
    Ανεχόμαστε Ψωμιάδηδες στην ιδιωτική ασφάλιση και τους αφήνουμε ατιμώρητους προωθώντας στο νέο ασφαλιστικό παρόμοιες ανεδαφικές και αποτυχημένες συνταγές.
    Καταποντίζει ο ΓΑΠ τους πενιχρούς
    μισθούς προς δόξαν 10ετούς τουλάχιστον ύφεσης.
    Αφήνει την ίδια ώρα το ΙΚΕΑ να αυξάνει τιμές 60%,και τα σουπερ μάρκετ 5-10%.Τα ακίνητα και ο τουρισμός άκαμπτα υπερτιμημένα. H ανυπαρξία αποχετευτικού, πλατείας, πρασίνου σχολείου δεν έγιναν ακόμα κριτήριο του αυτοκινητάκια πεζοδρομιάκια έλληνα.
    Ελεγε ένας του ΣΔΟΕ ότι έχουν δυνατότητα για 16 διασταυρώσεις στοιχείων πλουτοπαραγωγικών να βρούν με διευθύσεις και τηλέφωνα τα 30 δις της φοροδιαφυγής από το 1992 και δεν έχουν κάνει τίποτα οι κυβερνώντες ώς τα τώρα.....
    Οι Γερμανοι μας μάραναν που μας την λένε.
    Καλό είναι να ξέρουμε επακριβώς την ιστορία της κατοχής από τους παππούδες μας, αυτή την υπέροχη γενιά που επιβίωσε της Κατοχής και του φασισμού, ιδίως γερμανικής εκπόρευσης αλλά το ξεχάρβαλο το σημερινό μας, μάλλον στο καθρέπτη και τους ταγούς μας πρέπει να το αναζητήσουμε. Και όταν γράφω ταγούς εννοώ πολιτικούς, στρατιωτικούς, θρησκευτικούς, κομματικούς, εξουσιαστές γενικώς...
    Εγραφε ο Μικης στον Αρχαγγελό του για τον δήμιο αξιωματικό δεξιό που στην 5η χαριστική βολή σε εκτέλεση 200 παλληκαριών αππό στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης τότε τα δίσεκτα χρόνια του εμφυλίου τρελλάθηκε....
    Δεν άντεξε να εκτελεί άλλα νιάτα.
    Τους σημερινούς μας δήμιους να ρωτήσουμε πόσες οικονομικές εκτελέσεις νέων ανθρώπων χωράει η κούτρα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λες να τρελαθεί ο Παπακωνσταντίνου και να τη σκαπουλάρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο άρθρο. Εμείς να δούμε τι θα κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O GAP αποδεικνύεται και με την αυριανή του ομιλία που την περιμένω ότι είναι ανεπαρκέστατος και θα πέσει με πάταγο, κανείς στη χώρα δεν ανέχεται τέτοιες ΞΕΦΤΙΛΕΣ. ΑΛΛΟΣ ΜΑΣΑΕΙ ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ........ Αν νομίζει ο Παπανδρέου ότι το 44% που τον ψήφισε είναι βλήματα και κότες όταν τους αδικούν και τους κλεβουν κοιμάται βαθειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμ, εγώ πάλι νομίζω ότι είναι (το 44% βλήματα και κότες) αλλά ίσως φταίει το ότι είμαι κακός άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;