Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Η Αποπλάνηση της Εύας

Η Αποπλάνηση της Εύας.

Το ευέλικτο πήδημα του σπόρου με τα γαριδάκια με πρόλαβε μπροστά στη στενή είσοδο του ταμείου του σούπερ μάρκετ. Με ένα πακέτο γαριδάκια θήραμα αυτός με ένα κουτί φίλτρα καφέ εγώ, δεν θα του επέτρεπα την χαρά της πρωτιάς. Με τον αριστερό μου δείκτη τον χτύπησα δυό φορές στη κοντούλικη δεξιά του ωμοπλάτη σαν να χτυπάω πόρτα. Γύρισε ανήσυχος και εκεί διασταυρώθηκαν οι ματιές μας...
-----Τι βαράς κύριε;;
Θεέ μου ήταν ο Μωχάμετ ,το ορφανό περήφανο Ιρακινό της γειτονιάς και του σχολείου.
-----Δεν σε βάρεσα είναι τρόπος χαιρετισμού, έφτυσα μια δικαιολογία για κάτι που είχα ήδη μετανιώσει αλλά δεν έπρεπε και να φανεί στο 10χρονο μπόμπιρα……
Απομακρυνθήκαμε από το ταμείο πληρώνοντας τον ίδιο λογαριασμό, 80 λεπτά και μια ψύχρα στη ματιά και στο χειμωνιάτικο σκοτάδι.
Δυό χειμώνες πριν, σε μια στραβή του μακρινού ταξιδιού ένας Σύριος λήστεψε και μαχαίρωσε τον πατέρα του. Ισως νάταν και Τούρκος της Ανατολίας πάντως τα δύο επόμενα χρόνια για το Μωχάμετ, τη μάνα του και τον θείο πιά μαζί της ήταν σκέτη πίκρα. Φέτος μπατίρηδες από λεφτά και με όνειρο του Καναδά μακρινό είπε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, γράφτηκε στο σχολείο το Ελληνικό να απασχολήσει μυαλό, νιάτα ίσως να μάθει και κάτι από τα ακαταλαβίστικα που μιλάνε εδώ. Σεπτέμβρη Οκτώβρη Νοέμβρη καλύτερο μάθημα από το ποδόσφαιρο στο διάλειμμα δεν ξεχώρισε.
Μπήκε με το άστα ντου του στη παρέα, ήξερε άλλους κανόνες διαρκώς μάλωνε με τα Ελληνάκια, ο γυμναστής δεν έβλεπε ποτέ τα σκληρά φάουλ στο τσιμέντο. Ο Μωχάμετ έχει μια σβελτάδα ένα τσάκισμα στη μέση που οι μπουνταλάδες οι δικοί μας ένα τρόπο ξέρουν, το λάκτισμα, για να ανακόπτουν την ακάθεκτη πορεία στο πανηγύρι ενός γκολ με ξενική προφορά. Ενα τετράδιο στη κωλοτσέπη ένα μολύβι και η 5η δημοτικού διάβαινε μαρτύριο άνευ αποδοχών, λίγα παιδιά τούχανε μιλήσει, δεν ταίριαζε ούτε με τα Αλβανά ούτε με τον Κούρδο της τάξης.. Δεν τους χώνευε ο πατέρας του θυμάται.
Η Εύα Λαμπίρη πάλι είχε τον κανακάρη της τον Ευάγγελο στην ίδια τάξη με τον Μωχάμετ. Δεν τον καλοείδε από τον Σεπτέμβρη. Πολύ μελαχρινό διάολε μήπως έχει ψείρες;;; Έλεγε δεν έχει σέβας, δεν είχε μάθει τα μάτια χαμηλά, κάτι τη χάλαγε σε αυτό το υπερκινητικό παιδί που η δασκάλα, άμαθη επιχείρησε να το βάλει στο ίδιο θρανίο με το βλαστάρι της το Βαγγέλη....

Έγινε θέμα στα κοτσομπολίστικα κάγκελα των μαμάδων του προαυλίου ο “αγώνας” της Εύας σε βαθμό παροξυσμού να ξεχωρίσει το Βαγγελάκη από τον Μωχάμετ. Ιδίως εκεί στο μεγάλο διάλειμμα που τα παιδιά ξέρουν να σμίγουν διπλωματία με πάθος, παιγνίδι με συναναστροφή εκεί η Εύα κόλλησε σαν δηλητήριο σκαλωμένο σε μητρικό περίβλημα. Το κύρος των γιαγιάδων μοιρασμένων σε δυό στρατόπεδα ανέβασε την ξανθοβαμμένη στο μαλλί Εύα αρκετούς πόντους απο το 1,53 χώρια το τακούνι που ισορροπούσε τρεμάμενο την φαρδιά της περιφέρεια
Η Εύα ήταν σίγουρα ο τύπος της γυναίκας που ανάγκασε κάποτε
τον Λουιτζι Πιραντέλο να γράψει: “Ετσι είναι άν έτσι νομίζετε.” . Ο συγκεντρωτισμός της αλαζονείας της και ο αυταρχισμός στην επιβολή της γνώμης της ήταν στον υπερθετικό βαθμό, αβίωτα. Και όταν έβρισκε τρόπους και θεαμαπάτες να προωθήσει τις παραστάσεις της έξω από αυλόγυρο του σχολειού στο περιβάλλον των μαμάδων, τότε μιλάμε για show, τηλεοπτικών προδιαγραφών. Φληναφήματα που λέμε. Ο έρμος Μωχάμετ βρέθηκε εύκολο θύμα στο διάβα της.
Εκεί που δεν άντεξαν ο πατέρας ένας απλός εργάτης οικοδομής που πήγε από εγκεφαλικό στα 48 και ο σύζυγος αυτός φευγάτος στα 3 χρόνια γνωριμίας τρέχοντας, εδώ επρόκειτο για την μάχη του επόμενου θύματος σερνικού του κανακάρη Ευάγγελου. Θα τον έφτιαχνε όπως ήθελε η κούτρα της.
----Ακούς εκεί να βάλουν το Ιρακινό δίπλα του. Μονολογούσε.
Και όλο επέβαλε στο Βαγγελάκη στο διάλειμμα να είναι μακριά του. Στα χασομέρια της και τις συχνές αναρρωτικές της άδειες από τις κατά φαντασία αρρώστιες της.
Στο ολοήμερο σχολείο, με πλημμελή φύλαξη εκεί στις ώρες του μεσημεριού, εκεί στο στοίβαγμα παιδικών ψυχών έγινε το σκηνικό. Τα δυό παιδιά πάνω στο νταραβέρι σπρώχτηκαν ο Μωχάμετ κλώτσησε μια καρέκλα και εκείνη η αφιλότιμη πήγε και σκάλωσε στα αχαμνά του Βαγγέλη. Παιδιακίσιες απρέπειες που γίνονται κατά κόρον στο παιδικό αγορίστικο αλισβερίσι.. Ενας σωστός παιδαγωγός φύλαξης συνήθως ξέρει να τα προλαβαίνει και όταν συμβούν οι προστριβές να γίνονται μάθημα αποτροπής, σεβασμού και διδαχής κοινωνικής συμπεριφοράς.
Η Εύα ανέβαλε δράση. Μου κατάστρεψαν το αγόρι! Ο γιατρός είπε παρα τρίχα. Δικά της φούμαρα Ενα μικρό αιμάτωμα όσχεου χωρίς κλινική σημασία.
Τα κύτταρα Sertoli του Βαγγελάκη δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο. Φασαρία στη δασκάλα της φύλαξης από την Εύα, επεισόδιο στο συγκαταβατικό Διευθυντή του σχολείου εκείνος πιεσμένος και άβουλος έπιασε και μάλωσε τον Μωχάμετ στο μικρόφωνο του σχολείου. Λεκτικές απειλές της εξουσίας που κατέστρεψαν τον μικρό κόσμο του Μωχάμετ για μια σπρωξιά καρέκλας. Τα υπόλοιπα παιδιά λειτουργώντας σαν μάζα στο μικρό περίγυρο άρχισαν τα ύπουλα πειράγματα και την κοροϊδία.
---- Έλα να μας πειράξεις, άγγιξε μας Μωχάμετ να απολυθείς οριστικά από τα σχολεία. Οτι είχε αρχίσει να μαθαίνει κάποια γράμματα και του στερούσαν το δικαίωμα στο λάθος. Πολλές φορές τον είδε η κόρη μου η συμμαθήτριά του κλαμένο στο διάλειμμα σε γωνίες κανείς δεν τόλμησε να τα βάλει με την αδυσώπητη καταγγέλλουσα Εύα. Ποιός να μπεί στο στόμα της. Ο θρίαμβος της Εύας στα κάγκελα του προαυλίου εκεί που μαζεύονται γονείς και μαμάδες την εποχή της ανασφάλειας και της ειρωνείας ήταν η εξαφάνιση του μικρού Μωχάμετ, δυο τρείς μέρες λούφαξε ο μικρός στο σπίτι κάνοντας τον άρρωστο. Τέτοιο κλάμα δεν έριξε ούτε τότε που είδε τον πατέρα του να πέφτει από δολοφονικό χέρι ,τότε έτρεχε κυνηγημένος να σώσει τη ζωή του, τώρα που είχε μάθει το παιγνίδι έπρεπε πάλι να ...τρέξει μακριά από τις δολοφονικές ματιές της Εύας ;;
Μικρή η κοινωνία μας όταν μπλέκει με μικρούς ανθρώπους. Και ακόμα λιγότερος ο χρόνος που μας μένει να ξεμπλέξουμε από τα χτικιά. Η επιδημία της μιζέρια αυγαταίνει με αλγεβρική πρόοδο. Ενα θέμα που έπρεπε να συζητηθεί στη τάξη 19 πιτσιρικάδων έγινε θέμα επί μισή ώρα στη γενική συνέλευση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, στη συνέλευση των δασκάλων και με προφορική αναφορά στην επιθεωρήτρια πρωτοβάθμιας της περιοχής.
“Ηρωίδα” η Εύα Λαμπίρη , η παραστρατημένη Βιολέτα Βαλερί (ηρωίδα στη Τραβιάτα του Βέρντι) που βρήκε στο πρόσωπο του μικρού Μωχάμετ για ασήμαντη αφορμή το μικρό διάολο που κατατρύχει την μαύρη της ζωή.
Ο Μωχάμετ έχει λίγους φίλους στη τάξη και στο διάλειμμα, η ελληνική κοινωνία έχει φρακάρει σε αντοχές, εύπεπτα τα ρατσιστικά μηνύματα, του μηνούν να φύγει μακριά από το σχολείο και τον “πολιτισμό” μας πριν την δύση του ήλιου....

25-02-2009
ΔΙΟΝΥΣΟΣ

19 σχόλια:

  1. Ακατάλληλων δια …καρδιακούς η πρώτη φωτογραφία! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ήταν έτσι η Λαμπίρη, καταλαβαίνεις γιατί πήγε ο σύζυγος από καρδιά και γιατί κατάφερνε πάντα να επιβάλει τις εξωφρενικές της απόψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου φαίνεται, ή απέφυγες πράγματι να βάλεις φωτό της k.Λαμπίρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή στέκεστε στις 3 φωτό,οφείλω να ομολογήσω ότι συμβολίζουν την διαχρονική ενατένιση των ποιητών στα 3 καθοριστικά μας πάθη έρωτας, θάνατος και εξουσία κατά σειράν. Επίσης πρέπει να επικεντρώσετε στην αιώρα της πρώτης φωτό και όχι κάπου αλλού για να συλλαβετε το νόημα της παραστρατημένης Εύας Λαμπίρη. Και για καρδιακούς Νίκο ως δοκιμασία κοπώσεως. Ο μπαμπάς από εγκεφαλικό λέει το στορυ Καπ Κουμ, ευνόητοι οι λόγοι, ουδεμία σχέση με κάποια επώνυμη Λαμπίρη,επιμένω στη χάρη της κίνησης της κούνιας Καλέ αέρα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Ρωσοιαλή μοντέλα της πρώτης φωτό αν και έχει πολλές καλλιτεχνικές εδώ ποζάρει για τις ανάγκες του στόρυ των e-epiloges. Οι άλλες δύο αξιοθαύμαστες φωτό είναι φυσικά του φίλου μου πρώην "τρομοκράτη" Κώστα Ζυρίνη. Μη τρομοκρατηθείτε απλά συγκινηθείτε με το θέμα ρατσισμός μέσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωστόσο, υπάρχει ένα κενό που δεν καλύπτεται από τον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό και σ' αυτό ακριβώς το κενό χύνεται, διαμορφώνεται και παίρνει αποτρόπαια μορφή το ρατσιστικό είδωλο. Ο αναπτυγμένος κόσμος, εκ των πραγμάτων, δεν έχει διαμορφωμένες πολιτικές στο ζήτημα της μαζικής μετανάστευσης που συγκλονίζει τον κόσμο από τη δεκαετία του '90 με την πτώση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Οσοι έφτασαν στη Δύση της ευημερίας και της αγοράς αντιμετωπίστηκαν, κατ' αρχήν, σαν παραπληρωματικό εργατικό δυναμικό, εργάστηκαν στις δεύτερες και τρίτες δουλειές, αλλά κυρίως στην ανασφάλιστη, μαύρη εργασία.

    Αυτή η αισχρή, κατά τ' άλλα, εκμετάλλευση των μεταναστών, με την οικονομική κρίση και την ανασφάλεια που πλήττει τον αναπτυγμένο κόσμο, φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Οι μετανάστες δεν είναι πια οι νέοι δούλοι, έχουν εξελιχθεί σε φορτίο, σε βάρος που απειλεί ανοιχτά την αίσθηση ασφάλειας των δυτικών πολιτών. Αυτή η απειλή διογκώνεται και στο έδαφός της καλλιεργείται ο νέος ρατσισμός. Με τη συνδρομή των λαϊκίστικων μέσων ενημέρωσης κάθε, μικρή ή μεγάλη, παραβατικότητα των μεταναστών αποκτά διαστάσεις καθολικής φοβίας. Ο παλιός ρατσισμός στηριζόταν στην «υπεροχή» απέναντι στον άλλο. Ο νέος ρατσισμός στηρίζεται στον φόβο των τακτοποιημένων απέναντι στην απελπισμένη βία των φτωχοδιαβόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιέζονται, λένε, οι Ισπανοί αστυνομικοί, να συλλαμβάνουν ικανόν αριθμό λαθρομεταναστών, αλλοιώς υφίστανται κυρώσεις -ο εκφοβισμός είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τον εκφασισμό...

    ...όσον και για να κρατιέται παραγωγική η διαδικασία που εκκολάπτει, εκεί κι εδώ, αστυνομικούς οι οποίοι διαπιστώνουν διαρκώς αυτοτραυματισμούς, αυτοαπαγχονισμούς κι άλλα ανεξήγητα φαινόμενα γύρω τους, στους χώρους ευθύνης τους, μέσα στα αστυνομικά τμήματα και στα κελλιά των φυλακών...

    Σε αυτά τα κελλιά που δύσκολα φθάνει βιβλίο (μπας κι είναι, λέει, μέσα του κρυμμένα ναρκωτικά), ενώ τα ναρκωτικά φθάνουν πανεύκολα από μόνα τους (οπότε τύφλα να 'χουν τα βιβλία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αναντοιστιχία φωτό και κειμένου είναι σημαντικότερη του συμβολισμού που φανερώνεις.
    Φωτό ή κείμενο; δυό ξεχωριστοί δρόμοι
    διαλέγεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι, η κούνια κινείται σαν εκκρεμές μεταξύ μπετατζήδων και νταβατζήδων.
    Μιά κούνια μα ποιά κούνια;

    Υ.Γ. όπως γράφεις στο σχολιότοπο σου
    "Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Synadelfe!mia hara ine i fotografia Dionysie ke astus na lene tus kakus.Alu ine i usia tu thematos.I elipsi evestisias ke kyrios i kinonia mas pu eputrepi se opiadupote Lambiri na lampsi me ton hyrotero tropo.Den imaste akoma etimi gia tus metanastes,den ehume politiki,den ehume programata ke to mono pu kanume ine se epipedo prosopiko ke anthropino.O Mohamed ine hamenos apo heri ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχισμένος ο μικρός Ιρακινός που βρέθηκε μόνος του να αντιμετωπίσει την κακία μικρών και μεγάλων. Δυστυχισμένη η κοντή ξανθιά μάνα γιατί τόσο της κόβει. Απελπισία η χώρα των γελοίων κυβερνητών και των απάνθρωπων πολιτών.
    Μόνη ευτυχία και μπράβο στην κούνια και στο κουνιστό ζουμερό πορτοκάλι.
    Η μπάλα θα λύσει όλα τα προβλήματα της άτυχης οικογένειας και θα δώσει ελπίδες διεξόδου από την κρίση στο δύσμοιρο έθνος των φασουλήδων. Τα σέβη μου Διόνυσε και τις ευχές μου δια καλή σαρακοστή, καλή λευτεριά και καλό τυχερό να ‘χουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πόσο πικρά πραγματικό...
    και ρατσισμός υπαρχει βέβαια πολλών ειδών...

    διόνυσε, να προβλέψεις άλεκτον την μεθεπόμενη κυριακή, μία το μεσημέρι, για το σωκράτη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οικονομική Κρίση και Ρατσισμός
    Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού
    Διοργανωτής: Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού
    Συνάντηση
    Ημερομηνία: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009
    Ώρα: 7:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ.
    Τοποθεσία: Μέγαρο ΣΥΤΤΕ
    Οδός: Σίνα 16
    Email: kinisipoliton@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Toreador,en garde,
    Et songe en combattant
    Qu'un oeil noir te regarde
    Et que L'amour t' attend

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι παιδί θα μεγαλώσει αυτή η μάνα; Αυτή είναι η δική μου απορία. Αλλά, ως γνωστό, οι ελλήνες δεν είναι ρατσιστές, απλά οι άλλοι είναι... μαύροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διόνυσε το κείμενό σου αποδεικνύει ότι η γυναίκα της Ζάκυνθος ζει και βασιλεύει. Ανώνυμη κι επώνυμη γενικώς.
    Νομίζω ότι είναι το ωραιότερο δημοσίευμά σου.
    "gamotelo"??? Τι διάολο λεκτική επαλήθευη είναι αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. O μικρός Μωχάμετ συνεχίζει τον αγώνα της ζωής και στο σχολείο, με την βοήθεια βασικά της δασκάλας του που διάβασε την προσπάθειά μου και συνναινεί, με όλη της την ικμάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;