Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

43- Οι Συναμφότεροι





E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 43
1.Οι συναμφότεροι και φαινομενικά από τις απόψεις τους αταίριαστοι, αποτελούν ένα μπουκέτο νέων (στις αντιλήψεις) πολιτικών, με δυναμική παρουσία , έργο και μαχητική διεκδίκηση αιτημάτων της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας. Είναι μερικοί από τους γνωστούς μας που δεν μιλούν πάνω στον «άλλο» να σκεπάσουν με οχλοβοή απόψεις, θετικά παραδείγματα έντιμου δημόσιου βίου. Απολαύστε τους μέσα από τις απόψεις τους σε επιμέρους ενδιαφέροντα τρέχοντα θέματα. Εκ γυναικών τα βέλτιστα και η βουλευτής Β Αθηνών Σοφία Βούλτεψη με το βιβλίο της Ιστορίας και η εθνική λοβοτομή. Δημοσιεύθηκε στο ΠΑΡΟΝ της 8-7-06, το υπερκείμενο από το φιλόξενο και μαχητικό ιστιοχώρο του Αντίβαρου.
2.«Ο μεσαίος χώρος συνθέτει διαφορετικές απόψεις σε ένα προγραμματικό λόγο που μπορεί να απευθυνθεί στο σύνολο της κοινωνίας» αποφαίνεται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος βουλευτής Β’ Αθηνών στο άρθρο του Το όριο είναι μόνο ένα: λαϊκισμός ή ανάπτυξη; Στο περιοδικό Αντί στις 22-6-2007.
3.Ένας υπεύθυνος πολιτευτής της Α΄ Αθηνών ο Παντελής Οικονόμου αναρωτιέται Ποιόν έβλαψε το ΠΑΣΟΚ και πόσο στην «Ε» της 23-9-2006. «Το βέβαιον είναι ότι, εν ονόματι του κοινού νομίσματος, η ανεργία μονιμοποιήθηκε σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, η φτώχεια επεκτάθηκε και η αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των ασθενέστερων εντάθηκε.»
4.Σχέδιο Σταθερού Παραθερισμού. «Το συντονισμένο αυτό σχέδιο, αν υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει σε «ανδραγαθήματα» ακόμα και τις συνέπειες της περίφημης «Αντιπαροχής», που κατέστρεψε το αστικό περιβάλλον. Τώρα ήρθε η ώρα της καταστροφής και του φυσικού περιβάλλοντος.» Ο νέος εφιάλτης για το περιβάλλον άρθρο του βουλευτού Β΄Αθηνών Σταύρου Μπένου στην «Ε» της 5-7-2007.
5.«Βασική αποστολή του ηθικού ηγεμόνα είναι, συνεπώς, η διασφάλιση στον λαό των μέσων που είναι απαραίτητα για τη συντήρησή του», έλεγε ο Κινέζος φιλόσοφος Meng Zi (372-289 π.Χ),» Επισημαίνει ο καθηγ. Αρχαιολογίας και βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης για να διαδράμει στα σύγχρονα με το άρθρο Οι ηθικοί ηγεμόνες ο λαός και η διακυβέρνησή του από το Εθνος της 8-7-2007. Τα προεκλογικά παράδοξα του αυτοσχέδιου πολιτικού άμβωνα.
6.Προσάναμμα για πυρκαγιές η πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «διότι έχει διαμορφωθεί ένα δασοκτόνο θεσμικό πλαίσιο, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν τιμωρήθηκαν οι καταπατητές. Διότι, η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί το "δαδί" που χρησιμοποιείται ως προσάναμμα για να καούν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Δεν υπάρχει Εθνικό Δασολόγιο, ούτε Εθνικό Κτηματολόγιο. Διότι, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους εξαιρούνται των αναδασώσεων. Εκεί που φύτρωναν δέντρα, τώρα φυτρώνουν βίλες...» Από ομιλία στο Ριζοσπάστη του δημοτικού σύμβουλου Αθηνών Σπύρου Χαλβατζή στις 20-7-07.
7.“Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη «άνδρες γαρ πόλις» δηλαδή πόλη είναι οι Αθηναίοι. Επομένως η φράση του Περικλή ότι «οι άνθρωποι αυτοί θυσίασαν τον εαυτό τους για την πόλη» σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί θυσίασαν τον εαυτό τους για τους άλλους, για τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Πόλη δηλαδή είναι οι άνθρωποι.”Από συνέντευξη του καθηγ. και δημοτικού σύμβουλου Θεσσαλονίκης Τάσου Κουράκη στο καταπληκτικό περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις πριν τις δημοτικές εκλογές. Γιατί εκτός από τη μελέτη του Επιτάφιου του Περικλέους μας συνδέει η μελέτη στα πρώτα μου φοιτητικά βήματα στην έδρα Βιολογίας της Ιατρικής Θεσσαλονίκης (λέκτορας τότε).
8.Με τον βουλευτή Υπόλοιπου Αττικής Νευροχειρουργό Αθανάσιο Λεβέντη μας συνδέουν ατέλειωτες ώρες συνεφημερίας στον Ευαγγελισμό Αρκεί μια πρόσφατη συλλογή επερωτήσεων για θέματα υγείας για τα φρέσκα προβλήματα της περιοχής του. Για τη Ολυμπιακή Πολυκλινική (28-3-07), τα Γλυκά Νερά (11-5-07) και την έλλειψη υποδομών στον Αυλώνα (14-6-07). Λεβέντης Θαν. Για την Υγεία Ανατ. Αττικής.
9. Διαβάστε ένα παράξενο όνειρο, ήμουν λέει του καινούργιου ΣΔΟΕ στη γέφυρα Πολυχνίτου νυχτιάτικα αραχτός έξω από τα Σέρβια Κοζάνης και ... μέτραγα νταλίκες! 100 την ώρα πέρναγαν και όλες από τα σύνορα από τα Σκόπια, είδικά 12-4 το πρωί αυτά τα σύνορα πρέπει να κάνουν υπερωρίες. Πολύ κίνηση, και μετά ήρθε το γράμμα του φίλου Καρδιολόγου Ανδρέα Παπαμιχαήλ πολιτευτού για την Υπερνομαρχία και μέλους του ΔΣ του ΙΣΑ, Σκοπιά για τα Σκόπια, φρέσκια ανταπόκριση από Βρυξέλλες. Τι παράξενο όνειρο....
10. Δημογραφικό πρόβλημα και Μύθοι άρθρο του Γυναικολόγου Γρηγόρη Χατζόπουλου στηριζόμενο στην ανάλυση και των Γυναικολογικών προβλημάτων του πολυσύνθετου κοινωνικού προβλήματος.
11. Η σφαγή των Ίνκας άρθρο του Ορθοπαιδικού Χαράλαμπου Γκούβα που ήδη σχολιάστηκε αρκετά και με ενδιαφέρον στο γνωστό σας blog
12. Η κρίση στη Γάζα άρθρο του Michael Warschawski την 18-6-07.
13. .Αλησμόνητη φράση του Σεφέρη στις «Μέρες»: Μ΄αυτή την κακομοιριά δεν φοβερίζεις την αυτοκρατορία άρθρο την 1-7-07 στη Μακεδονία του Κώστα Ζουράρι. Η κεμαλική Τουρκία, παραβιάζοντας αδιαλείπτως το διεθνές Δίκαιο, επιτίθεται συνεχώς εναντίον του Ελληνικού, μετα το 1922. (Σφαγές στην Κωνσταντινούπολη το 1955, «αμελέ ταμπουρού» - τάγματα εργασίας, εξοντώσεως, για τις «17 κλάσεις» των Ομογενών μας στην Πόλη, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, εισβολή, κατοχή και σφαγή στην Κύπρο). εξεχόντως δε, προσπαθεί, παντί τρόπω, να αλλάξει το καθεστώς του Αἰγαίου, για να ξαναγίνει περιφερειακή ηγεμονεύουσα δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο.
14. Πλέκουν και ξεπλέκουν τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, όπως έκανε η συχωρεμένη γιαγιά μου με τα πουλόβερ, για είναι -έλεγε- αφράτα. Αφού λοιπόν τα διέλυσαν άρχισαν να δημοσιεύουν σε ΦΕΚ τα νέα ΣΚΕΙΟΠΝΙ. Κοίταζα λοιπόν στο ΦΕΚ 232 της 5/6/07 τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ της 3ης και 4ης ΔΥΠΕ (Μακεδονία-Θράκη) για διάφορες ειδικότητες και αντιλήφθηκα ότι το μάτι μου έπεφτε πολύ συχνά στο ίδιο όνομα: Μακρίδης Παναγιώτης, αναπληρωτής Διευθυντής Παθολογίας στο Νοσοκομείο Σερρών. Κατέγραψα σε πόσα διαφορετικά ΣΚΕΙΟΠΝΙ είναι διορισμένος ο καλός συνάδελφος: είναι διορισμένος σε 6 (ολογράφως έξι). Συγκεκριμένα είναι διορισμένος στο ΣΚΕΙΟΠΝΙ Αλλεργιολογίας, Ανοσολογίας, Γαστρεντερολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογίας και Ρευματολογίας. Ένιωσα δέος μπροστά σε τέτοιο όγκο γνώσεων που καλύπτει έξι ειδικότητες. Ο συνάδελφος Δ. Μιχάλης σημειώνει: Ο κ. Μακρίδης Παναγιώτης δεν μπορεί να μπεί στο βιβλίο Γκίνες, αφού στα προσφάτως λήξαντα ΣΚΕΙΟΠΝΙ υπήρχε συνάδελφος στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ Θεσσαλίας -Στερεάς που συμμετείχε σε 7 ειδικότητες. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι μεταξύ άλλων, συμμετείχε και στο ΣΚΕΙΟΠΝΙ των νεφρολόγων, στο οποίο -σημειωτέον -δεν συμμετείχε ούτε ένας νεφρολόγος !!!! Και όμως οι νεφρολόγοι δεν έκαναν ούτε μία κίνηση !!!!!!!Ακόμη σε εκείνα τα περίφημα ΣΚΕΙΟΠΝΙ συμμετείχαν από την Στ. Ελλάδα μόνον 7 από τους 100 περίπου γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Και μάλιστα και οι 7 προερχόντουσαν μόνο από ένα νοσοκομείο !!!
◙ Παραθέτω αυτούσια την καταγγελία του συναδέλφου Γιάννη Λύχρου, Διευθυντή Πνευμονολογίας στην Πάτρα: Για μιά ακόμα φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνέστησε το Τέταρτο Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής και Αξιολόγησης Επιμελητών Α' και Β' Ιατρών Ε.Σ.Υ. Πνευμονολογίας με απαράδεκτη σύνθεση. Στην σύνθεση του περιλαμβάνονται σαν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη Νεφρολόγοι και Καρδιολόγοι, ενώ κανείς από τους εισηγητές και τα αναπληρωματικά τους μέλη δεν είναι Πνευμονολόγος. Προσωπικά καταγγέλλω σαν εξευτελιστική για την ειδικότητα αυτή την πρακτική, ιδιαίτερα μάλιστα που στην περιοχή εργάζονται στο Ε.Σ.Υ. αρκετοί καταξιωμένοι πνευμονολόγοι, οι οποίοι έχουν με το παραπάνω τα απαραίτητα προσόντα για την σχετική θέση. Οι επιλογές αυτές δείχνουν μιά καταχρηστική πρακτική εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας η οποία ενεργεί παρά το νόμο με ευτελή κομματικά κριτήρια αδιαφορώντας ακόμα και για τα ελάχιστα προσχήματα νομιμότητας, αλλά και για την ποιότητα αυτών των ίδιων των κρίσεων αξιολόγησης και επιλογής τις οποίες αφήνει σε εγκάθετους κομματικά συναδέλφους, έτοιμους να πειθαρχήσουν σε κομματικές εντολές. Για του λόγου το αληθές και όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες παραπέμπω στο Φύλλο 231/ 5-Ιουνίου 2007, της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Τεύχος Υπαλλήλων ειδικών θέσεων και οργάνων διοίκησης. Αγαπητοί Συνάδελφοι του Δ.Σ. της Ε.Π.Ε. παρακαλώ για τις δικές ενέργειες. Με εκτίμηση Γιάννης Λύχρος
15.Λαγοί με πετραχήλια άρθρο του Οφθαλμίατρου Δημήτρη Βαρνάβα επι των τύπων των ήλων. Κοστολογήσεις των αιτημάτων των Νοσοκομειακών γιατρών από το Γενικό Λογιστήριο, ποιές ακριβώς προσλήψεις τσαμπουνάν τα media, οι αποδοχές ώς σπάνιο μη στατιστικώς μετρήσιμο ...νόσημα.
16. Η παρέμβαση του Συλλ. Συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισέπραξε μια ομόφωνη αποδοχή και διπλωματική αναβολή απόφασης εφαρμογής . Ισως για να προλάβει ο κ. Μαγγίνας αυτά που δεν πρόκαμαν πριν από αυτόν τόσοι άλλοι. !5 χρόνια ανοχής είναι πολλά για ένα ώριμο και πολιτισμένο διαζύγιο των γιατρών του ΙΚΑ από τους εξαπατητές τους.

4 σχόλια:

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    Συνάντηση ΟΕΝΓΕ –Γενικού Λογιστηρίου

    Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και συγκεκριμένα τους κ. Τζιούνη (προγραμματισμού), κ. Ξένο (μισθολογίου) και κ. Θεοδωρίδου (ειδικά μισθολόγια). Συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς κκ Καλογερόπουλος και Ριζάς.
    Οι εκπρόσωποι του ΓΛΚ δεν είχαν ενημέρωση για τα ζητήματα που έχουν τεθεί στη διαπραγμάτευση. Αφού ενημερώθηκαν δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών τις προτάσεις που διατυπώνουν Υπουργείο Υγείας και ΟΕΝΓΕ και αφού ζητήσουν οδηγίες για την κοστολόγησή τους και τις θέσεις που πρόκειται να λάβουν θα τοποθετηθούν σε επόμενη συνάντηση.
    Το μόνο ζήτημα στο οποίο μπόρεσαν να μιλήσουν με σαφήνεια είναι αυτό του προγραμματισμού 1666 προσλήψεων ειδικών και ειδικευομένων για το 2007, για τις οποίες υπάρχει όπως είπαν πράξη τριμερούς επιτροπής. Δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά διαβεβαίωση για τις προσλήψεις που θα γίνουν το 2008 και το 2009, οι οποίες αθροιστικά δημιουργούν το μαγικό αριθμό 4500, ο οποίος κατά τον κ. Αβραμόπουλο θα επιφέρει σχεδόν αυτομάτως το 48ωρο.
    Στο θέμα των αποδοχών είπαν ότι σήμερα διατίθενται 900 εκατ. ευρώ ως μισθοί και εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών και το ΓΛΚ μπορεί να πει ότι ανάλογο ποσό θα εγγραφεί και στο προϋπολογισμό του 2008 που καταρτίζεται, δεν μπορούν όμως να μιλήσουν για τυχόν αυξήσεις κονδυλίων, παρά μόνο εάν υπάρξει τέτοια έγκριση και εξουσιοδοτητηθούν να τη μεταφέρουν στη συζήτηση.
    Από πλευράς μας δεν μπορούσαμε ασφαλώς να καταλογίσουμε ευθύνη σε υπηρεσιακούς παράγοντες, τονίσαμε όμως ότι η εκνευριστικά επαναλαμβανόμενη ως σκληρή μισθολογική πολιτική γίνεται εξαιρετικά μαλακή όταν πρόκειται για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως εκείνη των δικαστικών, με τους οποίους ο κ. Αλογοσκούφης συνομολόγησε να λάβουν 800 εκατ. ευρώ για αναδρομικά.
    Η επόμενη συνάντηση με το ΓΛΚ δεν προσδιορίστηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Σχόλια
    Η συνάντηση με το ΓΛΚ επρόκειτο να γίνει πριν τα Χριστούγεννα του 2007 και δεν πραγματοποιήθηκε διότι η πολιτική ηγεσία επικαλέστηκε τότε τη συζήτηση που διεξάγονταν στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Παρήλθαν έκτοτε 7 μήνες άπρακτοι, όχι όμως τυχαία. Το Υπουργείο Υγείας ήθελε να αποφύγει αυτή τη συνάντηση, διότι αντιλαμβάνονταν ότι όσα εξήγγειλε ο κ. Αβραμόπουλος ήσαν εν πολλοίς «λαγοί με πετραχήλια».
    Είναι εξωφρενικό ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν είχε αποστείλει στο ΓΛΚ για κοστολόγηση ούτε καν τη δική του πρόταση, αυτήν που περιέγραφε στις επιστολές που έστειλε στην ΟΕΝΓΕ, ώστε να υπάρχει βάση συζήτησης.
    Αυτό που διεφάνη είναι προσπάθεια να γίνουν ρυθμίσεις για το εφημεριακό χωρίς να δαπανηθούν κονδύλια και να θεωρηθεί ότι η μόνη δαπάνη είναι οι προσλήψεις, οι οποίες βέβαια με τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες θα γίνουν σε ορίζοντα τριετίας. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πεισματικά κάθε συζήτηση για ιατρικό μισθολόγιο καθώς και για έμμεσες αυξήσεις αποδοχών που προκύπτουν από το αφορολόγητο βιβλιοθήκης, τη θεσμοθέτηση του αναπληρωτή ως βαθμού, την αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας, την καταβολή των 176 € καθώς και των 200€ που χορηγήθηκαν στους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας, παραβλέποντας ότι και οι γιατροί ανήκουν ακριβώς στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.

    Συνεδρίαση Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ
    Την Πέμπτη 19 Ιουλίου συνεδρίασε το ΓΣ με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από Ενώσεις, ενδεικτική της αγωνίας που διακατέχει τους συναδέλφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
    Οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν συνέκλιναν ως επί το πλείστον στις εξής διαπιστώσεις:
    Πριν ένα χρόνο αναδείχθηκαν με ιδιαίτερη οξύτητα το εφημεριακό και το ζήτημα του εργάσιμου χρόνου των νοσοκομειακών γιατρών. Επιδιώξαμε να συζητήσουμε σοβαρά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να εξευρεθούν λύσεις και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Δυστυχώς, οι συναντήσεις έγιναν καθυστερημένα, χωρίς καμιά μεθοδικότητα και δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει τίποτα το απτό και συγκεκριμένο.
    Η ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και την κυβέρνηση συνολικά. Θέλουν να αποσπάσουν τη συναίνεση των γιατρών σε μια συλλογική σύμβαση εργασίας χωρίς κονδύλια και με αόριστες υποσχέσεις, επιδιώκοντας να σύρουν τους γιατρούς σε διαπραγμάτευση τελευταίας στιγμής. Βλέπουν το δημόσιο σύστημα υγείας να παραπαίει, κλινικές να κλείνουν, γιατρούς να εξοντώνονται σε απάνθρωπα ωράρια εργασίας και εξευτελιστικές αμοιβές και αντί σοβαρού διαλόγου επιδίδονται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και πάρτι εγκαινίων ανά τη χώρα.
    Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν τον κ. Αβραμόπουλο να εγκαταλείψει την τακτική υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και την προεκλογική παροχολογία, να αποσπάσει από το Υπουργείο Οικονομικών επαρκή κονδύλια για χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και των λειτουργών του και τότε να προσέλθει στο διάλογο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να αναζητήσουμε λύσεις στη βάση των προτάσεών που έχουμε καταθέσει και θέτουν φραγμούς στην ασύδοτη υπερωριακή εργασία, αποκλείοντας κάθε έννοια επιδοματικής πολιτικής στη λύση του εφημεριακού.
    Θεωρούμε ως απαραίτητη και ενδεδειγμένη κίνηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας την άμεση νομοθετική κατοχύρωση όλων των ζητημάτων που είναι ώριμα (αφορολόγητο επιδόματος βιβλιοθήκης, εξέλιξη, σύσταση αυτοτελών ΤΕΠ, συμβούλια κρίσης ανά Νοσοκομείο). Η άμεση προκήρυξη των θέσεων που εγκρίθηκαν μετά από ενδελεχή συζήτηση με την ΟΕΝΓΕ αποτελεί το δεύτερο εχέγγυο αξιοπιστίας, παρέχοντας σαφείς διασφαλίσεις για τις προκηρύξεις των επομένων ετών. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν για μας κριτήριο της αξιοπιστίας του Υπουργείου Υγείας, αξιοπιστία που έχει διαβρωθεί σοβαρά με τις παλινωδίες που προηγήθηκαν. Οι διαπραγματεύσεις για την ετήσια συλλογική σύμβαση εργασίας που θα επακολουθήσουν πρέπει να έχουν σαφώς οριοθετημένη καταληκτική ημερομηνία και ταυτόχρονα πρέπει ν΄ αποτελούν το πρώτο στάδιο συζήτησης για νέο ιατρικό μισθολόγιο, του οποίου η πλήρης εφαρμογή θα αρχίζει με την εκπνοή της ετήσιας σύμβασης.
    Στις οικονομικές διεκδικήσεις έγινε αποδεκτή από το Γενικό Συμβούλιο η πρόταση να καταγραφεί στα αιτήματά μας ότι πέραν της ενσωμάτωσης του νοσοκομειακού επιδόματος στο Βασικό Μισθό διεκδικούμε αύξηση 10% για το 2008, ως δείγμα γραφής από πλευράς κυβέρνησης για την έναρξη νέου μισθολογίου που θα αναπληρώνει τις απώλειες της τελευταίας 20ετίας.
    Η απόφαση που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Γενικό Συμβούλιο κινείται στο πνεύμα των παραπάνω εκτιμήσεων και στο επόμενο ενημερωτικό θα την επισυνάψω αυτούσια.
    Συναδελφικά
    Βαρνάβας Δημήτρης
    Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας
    Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ μου Φίλε Διονύση

    Εχω μεγάλο πρόβλημα με την απαράδεκτη στάση αυτών που μας κυβερνούν .Ξέρω θα μου πείς και ποιός δεν έχει ...
    Δεν είναι αντιπολιτευτική τακτική αυτή η απελπισία που με έχει πιάσει με τα σαίνια που κατέχουν εξουσία και την δίδουν ο ένας στον άλλο σαν σκυταλοδρόμοι Εθνοκτόνου διαδρομής..

    Η εξαπάτηση του Ελληνικού Λαού στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έφτασε την περασμένη Πέμπτη στο Εθνικό έγκλημα να δεχτούν Ελληνες Ευρωβουλευτές την έκθεσητου Ανθέλληνα MEΥER για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.Απεκρίβη απο τον Ελληνικό Λαό ότι υπέστημεν μία οδυνηρή ήττα απο το κρατίδιο των Σκοπίων και απεδείχθη για άλλη μία φορά περίτρανα ότι μας κυβερνούν ανδρείκελα ξενόφοβα ενδοτικά χωρίς καμμία Εθνική συνείδηση!!
    Αν το θέμα ενδιαφέρει ,που πρέπει να ενδιαφέρει, τους συνομιλητές σου καλούς συναδέλφους μας μπορώ να στείλω όλο το ιστορικό του Εθνικού εγκλήματος αποδοχής Ελλήνων Ευρωβουλευτών της εισόδου των Σκοπίων στην Ε.Ε με το όνομα που αυτή επέλεξαν βιάζοντας την Ιστορία της Ελλάδος και της Μακεδονίας ..
    Πολύ σύντομα θα καταθέσω ότι οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ πλην του Αντώνη Σαμαρά (και ΜΠΡΑΒΟ του) υπερψήφισαν την έκθεση του Ολλανδού την καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ , απείχε διότι αδυνατούσε(!!) να πάρει θέση ο Συνασπιστής.
    Ολοι ξέραμε ότι χρόνια τώρα ξεπουλιέται αυτή η ιστορία μεθοδικά απο Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση , αλλά να καταψηφίσουν οι Ελληνες Ευρωβουλευτές μία τελευταία προσπάθεια του ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ να μπλοκάρει με τροπολογία την παράγραφο της έκθεσης που έδινε το δικαίωμα στα Σκόπια να μπουν στην Ε.Ε με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας( για το όνομα του θεού!!) και συνάμα να μην μπορεί η Ελλάδα αλλά ούτε και η Κύπρος να θέσουν Βέτο ,δεν μπορώ να το καταπιώ!!
    Η τροπολογία αυτή κατεψηφίσθη απο το σύνολο των Ευρωβουλευτών της Ελλάδος πλην του καταθέσαντα ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
    Τα συλλυπητήρια μου Ελληνες ,τα συλλυπητήρια μου Ελλάδα ,Ο θεός μαζί σου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (μας)!!!
    θα επανέλθω πιστεύω και με κάτι ευχάριστο!!
    ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
    Καρδιολόγος Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς την Επιτροπή Αναφορών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεδρίαση 17 Ιουλίου 2007
    (Αναφορά Σπύρου Προβατά αριθμ.336/2003)
    Θέμα: Παράλειψη της Ελλάδας να μεταφέρει χωρίς διάκριση στο Εθνικό της Δίκαιο την οδηγία 1999/70 EK
    Αρ.Πρωτ.28/2007
    Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
    Κυρίες και κύριοι της Επιτροπής Αναφορών

    Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων) είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της Ελλάδος. Σήμερα, εργάζονται πανελλαδικά περίπου 8500, ιατροί προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες σε 8 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α –ΕΤΑΜ και είναι το μεγαλύτερο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Περίθαλψης στην Ελλάδα.
    Όλοι οι ιατροί αυτοί προσλήφθηκαν από το 1972 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2004 με τον Νόμο 1204/1972(Νόμο που αναφέρει ότι η σύμβαση αυτή είναι σύμβαση έργου).
    Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, (περίπου ανά 5-7 χρόνια), οι εκάστοτε Κυβερνήσεις μετέτρεπαν νομοθετικά τις συμβάσεις αυτές σε συμβάσεις εργασίας Δημοσίου Δικαίου, με Πλήρη Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Δικαιώματα, για τους εργαζόμενους ιατρούς. Όλοι οι ιατροί και εκείνοι που παρέμειναν με σύμβαση έργου και εκείνοι που τους μετέτρεπαν την σύμβαση σε σύμβαση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, είχαν και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις (ωράριο, συνθήκες εργασίας, εξέλιξη, συμμετοχή σε επιτροπές, ανάληψη θέσεων προϊσταμένων και από το έτος 1993 και το ίδιο μισθολόγιο με τον Νόμο 2150/1993).
    Το παράδοξο όμως είναι κύριε Πρόεδρε, ότι οι 5500 ιατροί, που παρέμειναν με τον Ν.1204/72 δεν είχαν Κοινωνική Ασφάλιση από τον εργοδότη.
    Τον Φεβρουάριο του 2004 με νομοθετική ρύθμιση (Ν.3232/2004) έρχεται η Ελλάδα να εναρμονιστεί στο Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) με την οδηγία 1999/70 της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατρέποντας τις συμβάσεις του Ν.1204/72 από έργου, σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς όμως πάλι να δίνει κοινωνική ασφάλιση στους ιατρούς αυτούς(5500), σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους(2300) στον ίδιο χώρο, που απολαμβάνουν κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδότηση από το Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ.
    Η συμπεριφορά αυτή του Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ, συνιστά απαγορευμένη δυσμενή διάκριση αυτών των ιατρών, έναντι των αντίστοιχων ιατρών του Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ ,οι οποίοι, παρέχουν την ίδια εργασία αλλά λαμβάνουν εργοδοτικές εισφορές στην κοινωνική τους ασφάλιση.
    Η εν λόγω διάκριση αντίκειται τόσο στο άρθρο 141(πρώην 119)Συνθήκη ΕΚ όσο και ειδικότερα, στη ρήτρα 4 της συμφωνίας πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου που αποτελεί τμήμα της Οδηγίας 1999/70ΕΚ για την εργασία ορισμένου χρόνου.
    Μία άλλη ομάδα ιατρών του Ι.ΚΑ-ΕΤΑΜ (περίπου 800) με σύμβαση έργου είναι εκείνη, που προσελήφθη από το Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ(Ν.3302/04) κατά το τρέχον διάστημα και βεβαίως, μετά την παρέλευση της προθεσμίας μεταφοράς στην Ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ για την εργασία ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι αυτοί, παρότι παρέχουν την ίδια ακριβώς εργασία με τους αντίστοιχους ιατρούς του Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου), υπό τους αυτούς όρους και στον ίδιο εργοδότη, απασχολούνται καταχρηστικώς με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (οι οποίες ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζονται από το Ι.Κ.Α-ETAM ως συμβάσεις έργου) με συνέπεια να τελούν υπό το ίδιο καθεστώς ανασφάλειας που τελούσαμε και οι ήδη αναφέροντες μέχρι πρόσφατα. Εξυπακούεται πως ούτε στη δική τους κοινωνική ασφάλιση συμμετέχει το Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ ως εργοδότης, καθώς δεν αναγνωρίζει καν την πραγματική φύση της εργασιακής τους κατάστασης. Η πρακτική αυτή του Ι.Κ.Α-ETAM αποτελεί ευθεία και κατάφωρη παραβίαση της ρήτρας 5 της συμφωνίας πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου που αποτελεί τμήμα της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ για την εργασία ορισμένου χρόνου.
    Να διευκρινίσουμε τέλος, ότι στην Ελλάδα όλοι οι ιατροί, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου παράλληλα με την κοινωνική ασφάλιση που είναι υποχρεωμένος να παρέχει ο εργοδότης, είναι υποχρεωμένοι να αυτασφαλίζονται και στο δικό τους ταμείο -Ταμείο Συνταξιοδότησης Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ)- χωρίς κανένας εργοδότης να συμμετέχει καθόλου στο κόστος αυτό της ασφάλισης.
    Στο σημείο αυτό θέλω να σας πληροφορήσω ότι μεγάλος αριθμός ιατρών έχουν προσφύγει στα Ελληνικά Δικαστήρια και υπάρχουν πρωτόδικες, εφετειακές και τελεσίδικες αποφάσεις αναγνωρίζοντας την εξαρτημένη σχέση εργασίας (επισυνάπτουμε τις σχετικές αποφάσεις).
    Επισυνάπτουμε επίσης έγγραφα, που στην Βουλή των Ελλήνων οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αναγνωρίζουν το δίκαιο αίτημά μας.
    Συνεπώς, το Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ που αποτελεί φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο τόσο ως προς τους ιατρούς, που καταχρηστικώς απασχολούσε με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και σήμερα με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, όσο και ως προς εκείνους που εξακολουθεί να απασχολεί καταχρηστικώς με τέτοιες συμβάσεις.
    Προσβλέπουμε στην άμεση και δυναμική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία μας έναντι των πρακτικών αυτών.
    Ευχαριστούμε πολύ.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο ποστ. Συγχαρητήρια. Τόσο λιτά και τόσα ουσιαστικά τα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;