Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007

12-ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΑ


e — ΕΠΙΛΟΓΕΣ.Νο 12
1- Άρθρο βιβλιοπαρουσίασης της Νατάσσας Ρουχωτά από «Ε» για το καινούργιο βιβλίο του UBERTO ECO με τίτλο «Πισωγυρίσματα. Θερμός πόλεμος και λαϊκισμός στα μέσα επικοινωνίας. Γιατί πάντα πρέπει να εκπαιδευόμαστε στην ανάγνωση ανάμεσα στις γραμμές.
2- Δελτίο τύπου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας για την έλλειψη κονδυλίων για τις εφημερίες
3- Σημειολογική παρέμβαση του συνάδελφου Πρόεδρου της Ένωσης Λέρου κ. Γιώργου Τριάντη για τα κίνητρα στελέχωσης των παραμεθόριων περιοχών και του λειτουργήματος το ανάγνωσμα.
4- Η παρέμβαση 7 μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ για την τύποις δημοσιοποίηση του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ από ένα προ πολλού ιδιωτικοποιηθέντα ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ. Ο αναφερόμενος στο κείμενο συνδικαλιστής είχε υπάρξει κάποτε πρόεδρος επιτροπής «επιστράτευσης» για το δημόσιο χαρακτήρα του......
5- Παρέμβαση του παραμυθά μας ΔΙΟΝΥΣΟΥ πάνω στους «τρόπους» εξόντωσης παραμυθάδων, με τίτλο «Υάμπεια». 300 λέξεις περίπου.
6- Αν ασχολείται κανείς με ενυδρεία γλυκών ή θαλασσινών νερών θα βρείτε φίλους, μεράκι και λύσεις στο forum http://www.aquazone.gr/

3 σχόλια:

  1. Υάμπεια

    7 χρονών παιδί προπολεμικά ο κυρ Αντώνης την είχε κάνει την κουτσουκέλα του. Τούδωσε η μάνα του Ψυχοσάββατο τα τέσσερα σταρένια πρόσφορα να τα πάει στον παπά του χωριού τους, ανατολικά των Γρεβενών και από μιά δραχμή μπαχτσίσι στο θεό τους για μεσιτεία προσευχής. . Το πλιγούρι δεν χόρτασε το μικρό, επαναστάτησε κάθισε έφαγε το ένα και έκρυψε τα άλλα τρία , με τις δραχμές δε πήρε το όνειρό του, καραμέλες. Η ανυπακοή έμεινε βαθιά χαραγμένη γιατί ο παπάς κάρφωσε την έλλειψη φόρου συνδιαλλαγής με τον Θεό τους στον πατέρα του και εκείνος άμειψε γενναιόδωρα με ξύλο αλησμόνητο τον μικρό αντάρτη.
    Χρησίμεψε εκείνος ο ίδιος παπάς αργότερα στον εμφύλιο όταν καβαλάρης είχε το κακό συναπάντημα με την ανταρτική ομάδα του κυρ Αντώνη και φυσικά οι φόροι από τα καλαμποκίσια πρόσφορα άλλαξαν χέρια ελληνικά μέσα από γρήγορες......διαδικασίες, οι θεοί άλλοτε κρατούν ρομφαία άλλοτε πνευματική μάχαιρα, μα τα πρόσφορα σταρένια ή καλαμποκίσια πάντα τα μυρίζονται.
    Και αν οι θεοί είναι γεννήματα του νου μας, μιανού παραμυθά εξιστόρηση;; Και αν είναι ψεύτικοι οι θεοί, το μαράζι της ανημποριάς μας ;; Πριν από πολλούς αιώνες οι άνθρωποι λάτρευαν ξύλα και πέτρες και προσεύχονταν σε αυτά για να τους φέρουν τύχη. Η υπακοή για έναν άνθρωπο σε ένα ξόανο που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του δεν τούχε φέρει την τύχη που εκείνος ήλπιζε. Άτυχος, άμοιρος και πτωχός τω πνεύματι παρέμεινε. Μιά μέρα στο θυμό του ρίχνει κάτω τον ξύλινο θεό του που σπάζοντας στα δύο η βάση του αμέτρητα νομίσματα σκόρπισαν παντού. Η θρησκεία ήταν ένα τέχνασμα του πατέρα του για να φυλάξει τα λεφτά του.
    Τέτοιους διαχρονικούς παραλληλισμούς για την φιλαργυρία των Δελφών έκανε ο μεγάλος μας παραμυθάς ο Αίσωπος και δεν του το συγχώρεσαν, τον γκρεμοτσάκησαν από την χαράδρα Υάμπεια , μπας και σωπάσει για πάντα.


    ΔΙΟΝΥΣΟΣ

    3-3-06

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατροί και κίνητρα. Δεν ήξερες - δεν ρώταγες;
    Του Γιώργου Τριάντου, προέδρου της Ενωσης Λέρου
    Παραμεθόριος και άγονη περιοχή. Και η Πολιτεία σαν αναγνώριση της προσφοράς των γιατρών θέσπισε κίνητρα (οικονομικά και επιστημονικά).
    1. Προτεραιότητα των γιατρών των περιοχών αυτών σε εκπαίδευση και μετεκπαίδευση: Με δεδομένο οτι πλειοψηφούν οι μονήρεις ειδικότητες, δεν είναι δυνατή σε ποσοστό 75-80% να πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών αυτών.
    2. Χρήση των Νόμων 1759/89 άρθρο 43 και 2737/99 άρθρο 39 για μετάταξη-απόσπαση σε προσωποπαγή θέση, μετά τη συμπλήρωση τετραετούς συνεχούς υπηρεσίας: Σε δεδομένες ερωτήσεις στο Υπουργείο, οι απαντήσεις προβληματίζουν ιδιαίτερα. α) Επίκληση του επιχειρήματος οτι ο Νόμος είναι δυνητικός. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η λέξη "είναι δυνατόν". β) Θα πρέπει να συνηγορήσει το Νοσοκομείο και η ΔΥΠΕ για κάτι το οποίο εκ του Νόμου προβλέπεται σαφώς. γ) Θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο κονδύλι, γιά την προκήρυξη της θέσης που ελευθερώνει ο "ευεργετούμενος γιατρός". Και αυτό μπορεί να πάρει χρόνο ,με την επίκληση της έλλειψης κονδυλίων. δ) Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να γίνει η σχετική εισήγηση για να υπογράψει ο υπουργός. Αν κάποιος μπορεί να υπολογίσει χρόνο, θα πρέπει να το ανακοινώσει και σε μας για να ετοιμαζόμαστε. Πάντως από την μέχρι τώρα εμπειρία και το ιστορικό, οι περισσότεροι ταλαιπωρήθηκαν και δικαιώθηκαν δικαστικά. Βέβαια, σύμφωνα με το εθιμικό, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις άμεσης "τακτοποίησης" οι οποίες και δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
    3. Τα περίφημα κίνητρα: Επίδομα παραμεθορίου, κίνητρα και κλπ. Ο Νόμος προβλέπει επίδομα παραμεθορίου με βάση το βασικό μισθό. Μέχρι εδώ καλά. Βρισκόμαστε όμως στο 2006 και επίδομα παραμεθορίου υπολογίζεται με το βασικό μισθό του 1990. Και ο Νόμος επίσης αναφέρει ότι κάθε χρόνο θα εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το τρόπο υπολογισμού του επιδόματος. Πιστέψτε με, δεν έχω δει καμιά υπουργική απόφαση. Επίσης τα κίνητρα σε ορισμένες περιοχές (πχ Λέρος) ανέρχονται στο 75% του βασικού μισθού. Θα σκεφτεί κανένας, ότι δεν πρέπει να έχουν παράπονο οι γιατροί των περιοχών αυτών. Σωστά μαντέψατε. Ο υπολογισμός γίνεται και πάλι με βάση τον βασικό μισθό της δεκαετίας του '80, με τον βασικό μισθό τότε 19.000.
    4. Εφημερίες: Πάντα επίκαιρο και πάντα καυτό θέμα. Προς ενημέρωση, αναφέρω ότι γιατροί με πλαφόν 6-7 εφημερίες κάνουν 30 ή 15 ή 10 ανάλογα αν η Κλινική ή το Τμήμα έχει ένα ή περισσότερους γιατρούς (η πλειονότητα είναι 1 ή 2 ειδικευμένοι ανά Κλινική - Τμήμα). Και αν δεν υπάρχουν και τα κονδύλια, με ελαφρά την καρδίαν, οι Διοικήσεις τραβάνε και μια περικοπή, για να είναι εντάξει.
    5. Μονήρεις ειδικότητες και Επικουρικοί: Το μεγάλο δράμα. Δεν υπάρχει πιθανότητα να πληρωθεί θέση μετά από προκήρυξη αν δεν περάσουν τουλάχιστον 12 με 18 μήνες. Ο τυχερός με μονήρη ειδικότητα, θα πρέπει να προσεύχεται καθημερινά να γίνουν γρήγορα οι εισηγήσεις, να μην κατατεθεί καμία ένσταση, να μην μετανιώσει ο επιλεγείς γιατρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εντολή εξετελέσθη…

    Στο νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της οικογένειας» που συζητείται σήμερα στη Βουλή εισήχθη αιφνιδιαστικά τροπολογία που αφορά στο Ερρίκος Ντυνάν. Ο απελθών πλέον Υπουργός Υγείας παραχωρεί στο Ιδιωτικό αυτό Ίδρυμα τόσα προνόμια και επιχορηγήσεις, ώστε προκύπτει αβίαστα ο συνειρμός για την άλλη εκδοχή της οικογένειας, εκείνη της familia.
    Διαβάστε το πλέον εξωφρενικό σημείο της τετρασέλιδης αυτής τροπολογίας: «Επιτρέπεται η μεταφορά νοσηλευτικών μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και η απασχόληση ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ στο Ίδρυμα με όρους και διαδικασίες που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».
    Η αιτιολογική έκθεση είναι εξίσου προκλητική: ομολογείται ότι κατατέθηκε κατόπιν του από 18/1/2006 αιτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μάλλον περί εντολής θα μιλούσαμε εμείς. Τούτο τεκμαίρεται από την αξιοθαύμαστη ταχύτητα που υλοποιήθηκε η τροπολογία και όλα τα θαυμαστά που συμπεριλαμβάνονται σ΄ αυτήν: αύξηση επιχορηγήσεων του Ντυνάν από τον κρατικό προϋπολογισμό, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και αμοιβές κατά το δοκούν στα μέλη του ΔΣ.
    Μέρα τη μέρα γίνεται βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει εκτραχυνθεί παντελώς. Αδιάντροπα παραχωρεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είτε ευθέως στον ιδιωτικό τομέα, είτε συγκεκαλυμμένα στα ποικίλα «κοινωφελή ιδρύματα». Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την σκανδαλώδη εκχώρηση στη μοναστηριακή ιατρική, αυτήν έχουμε στην κατά Ντυνάν περίθαλψη.
    Δυστυχώς, η Κυβέρνηση στα εγχειρήματα αυτά έχει ως μηχανικό βραχίονα τον Βασίλη Λαοπόδη και την παρέα του, γεγονός εμφανέστατο από τις διαδικασίες στο Νοσοκομείο του Ερυθρού και τη στάση τους στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Μέσα από βερμπαλισμούς περί δημοσιοποίησης του ιδιωτικού προσπαθούν να μας πείσουν ότι και οι δικές τους ιδιωτικές επιδιώξεις μπορούν να λάβουν δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα.
    Καλούμε τους συναδέλφους και τα συνδικαλιστικά όργανα να εκφράσουν την εντονότατη διαμαρτυρία τους για τις εγκληματικές αυτές τροπολογίες που αποπειρώνται να βάλουν ταφόπλακα στα ψήγματα δημόσιου χαρακτήρα που απομένουν στο ΕΣΥ. Να εκφράσουν την εντονότατη διαμαρτυρία τους για την απόπειρα να μετατραπούν οι γιατροί του ΕΣΥ σε υφιστάμενους του κάθε «κοινωφελούς» ιδρύματος, το οποίο πίσω από το μανδύα του μη κερδοσκοπικού κρύβει την πιο αδίστακτη κερδοσκοπία και χειραγώγηση. Καλούμε τους βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν αυτή την επαίσχυντη τροπολογία.
    Τα μέλη της ΑΕΓ στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας
    Αντωνοπούλου Ελένη,
    Βαρνάβας Δημήτρης,
    Γεναρίδης Σάκης,
    Γιαννόπουλος Γιώργος, Καλομενόπουλος Μανόλης,
    Μαντάς Χρήστος,
    Παπαδόπουλος Σάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;