Τη χορήγηση από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και άλλων φορολογικών δώρων στους εφοπλιστές καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών. Η ερώτηση υπογράφεται από τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Δημήτρη Γελαλή, Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα και Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι βουλευτές επισημαίνουν πως:
* Με το άρθρο 24 του Ν. 4110/2013 το αφορολόγητο της απόκτησης πλοίων επεκτάθηκε και στην κληρονομική μεταβίβαση, είτε πρόκειται για άμεση απόκτηση ιδιοκτησιακού δικαιώματος επί του πλοίου είτε για έμμεση απόκτηση μέσω μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για μετοχές ή εταιρικά μερίδια πλοιοκτητριών εταιρειών, αλλά για εταιρείες χαρτοφυλακίου, οι οποίες κατέχουν αυτές τις μετοχές στις πλοιοκτήτριες.


* Με το άρθρο 44 του Ν. 4141/2013 σταματούν ουσιαστικά οι ενοχλητικοί φορολογικοί έλεγχοι προς εφοπλιστές που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν καταφέρει να καταλογίσουν διαφυγόντες φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα μερίσματα των εταιρειών που διαχειρίζονται πλοία.
"Η ασκούμενη φορολογική πολιτική χωρίζει τους Ελληνες φορολογούμενους σε πατρικίους και πληβείους επιβαρύνοντας διαρκώς τις αισθητά μειωμένες, από τις συνεχείς περικοπές, αποδοχές των μισθών - συντάξεων και τη μεσαία ακίνητη περιουσία" υπογραμμίζουν οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι "αποδεικνύει την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και την υπερβολική σπουδή για την προστασία των υπερκερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου".
Οι βουλευτές, αφού υπενθυμίζουν ότι "2013 είναι το νομοθετικό έτος της μεγάλης φοροεπιδρομής στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα", ρωτούν:
* Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν αυτές τις ρυθμίσεις.
* Αν έχει εκτιμηθεί η απώλεια εσόδων για το δημόσιο ταμείο.
* Αν θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να καταργηθούν αυτές οι προκλητικές ρυθμίσεις.
* Αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στον απολύτως αναγκαίο εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος της χώρας για την επίτευξη της ανάκαμψης και για την επαναφορά της οικονομίας σε ομαλή λειτουργία.
Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ 2-11-2013