ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Μεγάλους κλυδωνισμούς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκάλεσε η απόφαση του ταμείου να εγκρίνει την πώληση της Πανγαία της Εθνικής Τράπεζας στο ισραηλινών συμφερόντων fund Invel, "πίσω" από το οποίο φέρεται να είναι ο Βenny Steinmetz, καθώς φαίνεται ότι οι όροι της συμφωνίας κάθε άλλο παρά ευνοούν την ΕΤΕ. Και αυτό καθώς με τη συμφωνία διατήρησης της διοίκησης συνεχίζει, κρατώντας μόνο το 34%, να ενοποιεί εξ ολοκλήρου την Πανγαία εμφανίζοντας διογκωμένο ενεργητικό σε επίπεδο ομίλου, ενώ τα δικαιώματα μειοψηφίας θα προσμετρώνται στα κεφάλαιά της, ενισχύοντας έμμεσα και όχι άμεσα, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, κεφαλαιακά την τράπεζα κατά το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Την Τετάρτη και κατά τη συνεδρίαση του ΤΧΣ, με θέμα την επικείμενη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με το ισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό fund Invel, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Πιέρ Μαριανί υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ ακολούθησε και ο Ανδρέας Μπερούτσος, ο οποίος την ανακάλεσε χθες το πρωί, ενώ το απόγευμα την υπέβαλε εκ νέου, οπότε και έγινε αποδεκτή!

"Ψίθυροι" και...παραιτήσεις

Τα παραπάνω προκάλεσαν "ψιθύρους" στην οικονομική ελίτ των Αθηνών, με τις πληροφορίες να συνδέουν τις παραιτήσεις με πλήθος παρασκηνίου.
Οι ημιεπίσημες "διαρροές" έλεγαν ότι ο κ. Μαριανί φέρεται να συνδέθηκε κατά το παρελθόν με συμφέροντα του επενδύτη Τζ. Σόρος, ο οποίος και θεωρείται ανταγωνιστής του Β. Steinmetz, που είναι ο ιδιοκτήτης της Invel, ενώ ο για τον κ. Μπερούτσο η αρχική επωδός, πριν από την αρχική ανάκληση της παραίτησης, ήταν ότι διαθέτει fund στην Αμερική, οπότε δημιουργούνταν ασυμβίβαστο. Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για "προφάσεις εν αμαρτίαις", καθώς κανένας εκ των μελών του ΤΧΣ δεν προέρχεται από "παρθενογένεση", όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τι συνέβη όμως και τα δύο μέλη του Ταμείου έφτασαν στο σημείο της παραίτησης; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφώνησαν με τη δομή της συμφωνίας, εκφράζοντας μια τεχνοκρατική άποψη η οποία ήταν αντίθετη προς την ολοκλήρωση του deal.

Συμφέρει το deal;

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι βάσει της συμφωνίας η Invel θα συνάψει δάνειο 350 εκατ. ώστε να εξαγοράσει το 49% της Πανγαία, προσθέτοντας ότι το δάνειο αυτό θα είναι από την ίδια την Εθνική! Είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας, αν φυσικά ισχύει...


Επίσης εγείρεται το ερώτημα πώς θα πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου εις είδος, που θα καλυφθεί από τους δύο μετόχους με εισφορά ακινήτων, με την Εθνική να παραχωρεί το κτήριο Καρατζά και την Invel ακίνητα που κατέχει στη Ρώμη και άλλες πόλεις, όταν η αποτίμηση των ακινήτων της Εθνικής έγινε με στοιχεία του 2008, όπως αναφέρουν πάντα οι πληροφορίες, δηλαδή της εποχής που διοικούσε την τράπεζα ο Τ. Αράπογλου και αποτιμώνται περί τα 900 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι τελικά, και βάσει της συμφωνίας, η Invel θα φτάσει να κατέχει το 66% της εταιρείας και η Εθνική το 34% (σ.σ.: η διοίκηση θα παραμείνει σε αυτήν), ενώ είναι απορίας άξιο αν μέσω της κίνησης αυτής, δηλαδή της πώλησης στρατηγικού ποσοστού της Πανγαία, στόχος είναι να μειωθεί το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό της Εθνικής για να βελτιωθεί ανάλογα και το Core Tier 1 κατά 0,3%.
Ακόμη οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι σε αρχικό στάδιο υπήρξαν και ενστάσεις από την DGCom, οι οποίες εν τέλει ξεπεράστηκαν...