Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ο παράδεισος των Αθηνών !

Bοτανικός Kήπος, Iουλίας & Aλεξάνδρου N. Διομήδους,
Iερά οδός 401, Xαϊδάρι
Το 1961 και μετά την παραχώρηση έκτασης, από το Υπουργείο Γεωργίας, στο Ίδρυμα άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του Βοτανικού Κήπου με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Η. Hammerbacher. O Κήπος βρίσκεται Βόρεια του Αιγάλεω και σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.

Τα όρια του κήπου αρχίζουν μετά το Δρομοκαϊτειο Νοσοκομείο και συνεχίζει κατά μήκος της Ιεράς Οδού μέχρι το Τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ (και σήμερα του Δήμου Χαϊδαρίου).
Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1975 Στους σκοπούς της λειτουργίας του κήπου περιλαμβάνεται η προώθηση της επιστημονικής έρευνας με τη μελέτη ,την ανάπτυξη και την διαφύλαξη του πλούτου της ελληνικής χλωρίδα.



Γράφει η Λιλιάνα Αβρούσιν «Eίναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Eλλάδας και της ανατολικής Mεσογείου και παρόλο που άνοιξε πριν από 31 χρόνια (!), παραμένει άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους τής «πρωτεύουσας με το λιγότερο πράσινο». Kαλύπτει συνολικά μια έκταση 1.860 στρεμμάτων με φυσική κυρίως βλάστηση, διακόσια από τα οποία είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν 2.500 είδη φυτών, κατανεμημένα σε διαφορετικά θεματικά τμήματα.
Kάποια από αυτά είναι ο Δενδρώνας, ο Aνθώνας, ο Pοδώνας και τα τμήματα ιστορικών, φαρμακευτικών, καλλωπιστικών και οικονομικών φυτών. Στον Δενδρώνα, που φιλοξενεί δέντρα από όλες τις ηπείρους, μην παραλείψετε να δείτε το γκίνγκο, ένα ζωντανό απολίθωμα, το οποίο υπήρξε τροφή των φυτοφάγων δεινοσαύρων τριακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν και την κινεζική μηλιά με τα λιλιπούτεια μηλαράκια. Στο τμήμα ιστορικών φυτών -το μοναδικό που υπάρχει σε βοτανικό κήπο- θα θυμηθείτε μύθους, θεούς και αρχαίους συγγραφείς.

Eδώ το ενδιαφέρον σας θα τραβήξει το κώνειο, ο νάρθηκας -μέσα στα κούφια κλαδιά του οποίου ο Προμηθέας μετέφερε τη φωτιά στους ανθρώπους (ανθίζει το χειμώνα), η άκανθος, που τα φύλλα της διακοσμούν τα αρχαία κορινθιακά κιονόκρανα και το παλιούρι από το οποίο φτιάχτηκε το ακάνθινο στεφάνι του Xριστού.


Tο τμήμα των καλλωπιστικών φυτών περιλαμβάνει 15 μεγάλα πολύχρωμα παρτέρια, ενώ στο τμήμα των οικονομικών φυτών το βαμβάκι, ο καπνός, τα εποχιακά φυτά του λαχανόκηπου και η διακοσμητική λίμνη με τα γιγάντια νούφαρα θα σας εντυπωσιάσουν. Δίπλα τους, θα δείτε ακόμα το χρυσόξυλο (η κίτρινη χρωστική ουσία του έβαφε ρούχα), τη φυτόλακκα (παράγει κόκκινη χρωστική ύλη), το βερνικόδεντρο και το λινάρι.


Στα φαρμακευτικά φυτά θα δείτε, μεταξύ άλλων, μπελαντόνα, εφέδρα ή βαλεριάνα και μανδραγόρα.
O Βοτανικός Κήπος, που είναι δημιούργημα του «Kοινωφελούς Iδρύματος Iουλίας και Aλεξάνδρου N. Διομήδους», συντηρείται από τα έσοδα των κληροδοτημάτων του.»
Ο Αλέξανδρος Ν. Διομήδης (1875-1950) γράφει η Σοφία Ριζοπούλου δεν είναι από τις μορφές που τοποθετούνται στην ιστορία για να ξεχαστούν. Η σταδιοδρομία του συνδέθηκε με θέσεις όπως νομάρχης Αττικοβοιωτίας 1909, βουλευτής Σπετσών 1910,1912-15, υπουργός Δικαιοσύνης και Οικονομικών κυβερνήσεων του Ελ Βενιζέλου, απεσταλμένος της κυβέρνησης Βενιζέλου σε Λονδίνο και Παρίσι 1916-17, συνδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 1918-20, διοικητής 1923-28, Υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση Σ. Κροκιδά 1919, ιδρυτής και πρώτος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 1928-31. Έγινε ακαδημαϊκός στις 15-3-1947 και το 1949 στην οικουμενική κυβέρνηση του Σοφούλη αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός. Στην ομιλία του κατά την υποδοχή του σε εκείνη τη συνεδρίαση είπε:
« Οταν περί τα 387 π.Χ. ο Πλάτων ίδρυεν εις τους Κήπους του Ακάδημου την Πρώτην Ακαδημίαν εκόχλαζεν πέριξ τα πολιτικά και κοινωνικά πάθη»

Οι «Βυζαντιναί μελέται» του, Α’ και Β’ τόμος (1942, 1946) άφησαν εποχή για τις αναφορές κατά της μεγάλης ιδιοκτησίας και της επίδρασης της εκκλησίας και ειδικά του ασκητισμού πάνω στα παιγνίδια εξουσίας. Επίκαιρος έ! « Η οκνηρία, η απληστία, η φιλοχρηματία, η αχρειότης, ο παρασιτισμός η εκμετάλλευσις ψευδούς αγιωσύνης, η υποκρισία, έχουν αποβή κοινά χαρακτηριστικά της τάξεως αυτής.»
Απεβίωσε 11-11-1950. Άφησε το σπίτι του Ρηγίλλης 18 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ,μεγάλη βιβλιοθήκη και χρεόγραφα και αξίες 2.000.000 δραχμών. (Πρακτικά 12-12-1950 Συνεδρίαση συγκλήτου τόμος 62) Ναι καλά το καταλάβατε η Νέα Δημοκρατία νοικιάζει ;;;;;;;;;;;;;;; σήμερα αυτό το σπίτι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Πενταμελής επιτροπή που διοικεί ως νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το Βοτανικό κήπο ειναι ο εκάστοτε πρύτανης του Καποδιστριακού, ο καθηγητής Βοτανικής ως γραμματέας, ο διοικητής της Εθνικής, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Διευθυντής Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Από της γιαγιάς του το σόι ήταν ο Σωτήρης Ανάργυρος που έχτισε την Αναργύριο-Κοργιαλένιο Σχολή Σπετσών. Ο θείος του Παύλος Διομήδης-Κυριακού ο ιδρυτής της Εστίας 1894. Η θεία του Ελένη παντρεύτηκε τον Διονύση Αρεταίο (χειρουργό) και άφησαν την περιουσία τους για να χτιστεί το Αρεταίειο Νοσοκομείο. Στον παππού του Βασίλη Οικονομίδη αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου έλεγε ο Αλέξανδρος Διομήδης όφειλε την αγάπη του προς τα γράμματα και τον σεβασμό στην επιστήμη.
Οπως καταλαβαίνετε σας μιλάω σήμερα για ανθρώπους πολιτικούς που ήξεραν όταν έστω δεν είχαν κληρονόμους να προσφέρουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ στο κοινό συμφέρον. Ο χώρος δεν έχει καλό πάρκιγκ, είναι στο δρόμο της Ιεράς οδού απέναντι από το Δαφνί και συνδυάζεται και με βόλτα στην παρακείμενη μονή Δαφνιού που άνοιξε πάλι εδώ και δύο βδομάδες μετά το σεισμό της Πάρνηθας.


Έχει οργανωμένο δίκτυο πυρασφάλειας και νοικοκυριό και οικονομία στους χώρους της. 25 λιμνούλες με νούφαρα και βατράχια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Πέργκολες πεζούλες, κιόσκια ,πλακόστρωτα και κληματαριές προσφέρονται για περίπατο και τρέξιμο. Ενα μικρό κυλικείο και παιδότοπους. Έχουμε καταντήσει μια πρωτεύουσα σκουπιδαριό και το χειρότερο βλέπω πια τα παιδιά μας να παίζουν με τα σκουπίδια που μας περιτριγυρίζουν. Δεν θα σας πώ περισσότερα για τον υπέροχο κήπο που πολλοί θα ξέρετε ήδη.
Ο κύριος Κωστόπουλος και όποιοι έχουν αναλάβει την αναμόρφωση του Εθνικού κήπου στο κέντρο των Αθηνών έχουνε ζωντανό παράδειγμα καλής λειτουργίας αυτό το Βοτανικό κήπο. Βέβαια όσοι δήμαρχοι "θωπεύουν" το λόφο των Νυμφών, το Λυκαβηττό, το Αττικό πάρκο, το δάσος Συγγρού, της Καισαριανής ή το πάρκο Τρίτση οφείλουν να ξέρουν οι ψηφοφόροι τους ότι η εύρυθμη λειτουργία είναι δίπλα τους ζωντανό παράδειγμα με λίγα λεφτά και αισθητικό περιβαλλοντικά σωστό παράδειγμα.

Σας αφήνω να τον ανακαλύψετε μόνοι σας , η είσοδος είναι δωρεάν αλλά πριν τις 2 μεσημβρινή. Οι συγκρίσεις με τους βοτανικούς κήπους του εξωτερικού βέβαια τον καθιστούν ακόμα φτωχό συγγενή. Στο λήμμα Κατά φύσιν ηδύ του blog θα δείτε μερικούς προτεινόμενους.
Mπορείτε να ζητήσετε να σας ξεναγήσουν στο χώρο. Ξεναγήσεις συνήθως οργανώνονται κατόπιν συνεννόησης για συλλόγους και σχολεία, αν όμως επικοινωνήσετε με τα γραφεία του Bοτανικού Kήπου (τηλ.: 210-58.11.557 και 210-58.13.049), μπορείτε να κανονίσετε μια ξενάγηση από γεωπόνο του Iδρύματος έναντι 2 ευρώ ­ το άτομο. H επίσκεψη, αν γίνει με ξεναγό, είναι βέβαια άλλο πράγμα. Aν όμως δεν είστε τόσο διψασμένοι για πρόσθετες γνώσεις, το ενημερωτικό φυλλάδιο του Κήπου, που διανέμεται δωρεάν στην είσοδο, θα σας λύσει αρκετές από τις απορίες σας.

Διόνυσος.
Πολύτιμες πληροφορίες πήρα από
το βιβλιαράκι της Σοφίας Ριζοπούλου που με μεράκι διηγείται τι θα δείτε μέσα ,πλούσιο σε ιστορικά στοιχεία. Εκδόσεις Δίαυλος 2007.

3 σχόλια:

  1. διόνυσε φίλε, τι υπέροχη, εορταστική, πραγματικά εθνική ανάρτηση: φανταζόσαστε πόσο θα είχε αλλάξει η ζωή μας αν όλες οι γωνιές ήταν τόσο όμορφες, τόσο απλές...

    προτείνω μια μέρα, ας πούμε κυριακή μεσημεράκι, να βρεθούμε μερικοί εκεί για έναν περίπατο...
    ωραία δε θα ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω παυλίτσα ευχαρίστως γαληνεύει ξέρεις και τα μικρά παιδιά.. Δες από επαγγελματική διαστροφή τις Βυζαντινές μελέτες του Α.Διομήδη στο λιγκ που παραθέτω, συναρπαστική γραφή. Ξεκίνησα για σπουδή στην άμπελο και τη μολόχα και έπεσα πάνω στα αναξιοποίητα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χρόνια το υπουργείο οικονομικών τους βάζει χέρι αγρίως,έρμε Μπαμπινιώτη το αυτοδιοίκητο τους μάρανε,οι φοιτητές ξέρουν ποιόν έχουν νοικάρι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα που νόμιζα ότι μόνο η καμένη πάρνηθα υπάρχει στην Αθήνα!
    Δεν ξέρω για τους Αθηναίους και κατά πόσο χαίρονται τα πάρκα τους αλλά εγώ με τους φίλους μου πριν αρκετά χρόνια το είχαμε καθιερώσει στην Ρώμη να πηγαίνουμε σχεδόν κάθε κυριακή το πρωί βόλτα σε κάποιο μεγάλο πάρκο.Πότε στην βίλα Μποργκέζε,ποτε στην βίλλα Παμφίλη.Άλλες φορές περπατουσαμε και συζητούσαμε,άλλες παίζαμε και μερικές φορές απλά καθόμαστε σε κάποιο από τα δημοτικά καφέ και πείναμε τον καφέ μας μιλωντας και διαβάζοντας εφημερίδα.Μου έχουν λέιψει πάρα πολύ αυτές οι εξορμήσεις.Δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα εδώ νομίζω.Φυσικά μπορεί να είναι πολύ υποκειμενική η άποψή μου μιας και ζω στην επαρχία και εδώ είναι άλλος κόσμος(απόκοσμος μερικές φορές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;