Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ!.......


ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

¦ Ήταν αδύνατον να πάμε σε έκτακτο συνέδριο και να μη μετέλθουν οι πρόθυμοι όλα τα κόλπα, να μη βγάλουν έως και το τελευταίο κουνέλι που έχουν κρυμμένο στο ημίψηλο.
¦ Χωρίς να συγκαλέσει συνεδρίαση Εκτελεστικής Γραμματείας, χωρίς έστω μιά τηλεφωνική ενημέρωση, συνέταξε κι έστειλε στις Ενώσεις απανταχούσα με θέμα "έκτακτο θεματικό συνέδριο ΟΕΝΓΕ" (ολόκληρο το κείμενο κλικ εδώ).
Περί Τσούκαλου ο λόγος.
Τι λέει στο πόνημά του;
"Δικαίωμα συμμετοχής στο έκτακτο συνέδριο έχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετείχαν στο προηγούμενο Τακτικό Συνέδριο του 2006. Εαν κάποιες Ενώσεις πραγματοποίησαν εκλογές για ΔΣ και Εκπροσώπους στην ΟΕΝΓΕ μετά το Τακτικό Συνέδριο του 2006, οι εκπρόσωποι αυτοί θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας του 2009".
¦ Από τις 45 Ενώσεις που ανήκουν στη δύναμη της ΟΕΝΓΕ υπάρχουν 7 που δε συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά εξέλεξαν νόμιμα συνέδρους στη συνέχεια. Είναι οι Ενώσεις Σερρών, Καβάλας, Άργους, Καλύμνου, Κεφαλονιάς, και ΕΚΑΒ, ενώ η Ενωση Χαλκίδας βρίσκεται σε σχετική διαδικασία. Είναι όλες επαρχιακές Ενώσεις και ορισμένες μάλιστα είχαν έντονη δραστηριότητα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Όλες αυτές τις Ενώσεις ο Τσούκαλος με το έγγραφό του επιχειρεί αυθαίρετα να τις θέσει εκτός συνεδρίου, ενός από τα σπουδαιότερα συνέδρια στην ιστορία της ΟΕΝΓΕ που θα αποφασίσει για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
¦ Το καταστατικό της ΟΕΝΓΕ όχι μόνο δεν θέτει τέτοιον περιορισμό, αλλά στην παράγραφο 4 του άρθρου 12 λέει το ακριβώς αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση δίνει στο Γενικό Συμβούλιο και στο συνέδριο τη δυνατότητα να νομιμοποιήσει συνέδρους.
Συνεπώς τα ΔΣ των Ενώσεων αυτών θα πρέπει να στείλουν επιστολές εντονότατης διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό τους και το αργότερο έως τις 2 Ιουνίου πρέπει να στείλουν στην ΟΕΝΓΕ τα πρακτικά εκλογής των αντιπροσώπων τους. Οι σύνεδροι των Ενώσεων αυτών θα πρέπει να προσέλθουν το πρωί της 7ης Ιουνίου στην έναρξη του συνεδρίου και προ πάσης διαδικασίας θα τεθεί θέμα νομιμοποίησής τους. Δεν θα επιτρέψουμε αποκλεισμούς και φθηνά τερτίπια που σκαρφίζονται οι πρόθυμοι για ν΄ αλλάξουν συσχετισμούς και να επικυρώσουν τις αθλιότητές τους.
¦ Ο υπογράφων ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας έστειλε ήδη επιστολή στον Τσούκαλο με την οποία επισημαίνει αυτήν και άλλες αντικαταστατικές διαδικασίες και τον καλεί να ανακαλέσει άμεσα το πόνημά του. Την επιστολή θα βρείτε σε συνέχεια του πονήματος (εδώ).
¦ Είναι αξιοπρόσεχτος ακόμη κι ο τόπος που αποφάσισε αυθαίρετα ο Τσούκαλος να διοργανωθεί το συνέδριο: στο αμφιθέατρο του "Έλενα Βενιζέλου" κι όχι το αμφιθέατρο του Ερυθρού, όπου γίνονται παραδοσιακά τα συνέδρια της ΟΕΝΓΕ. Πιθανόν θα ισχυριστεί κουτοπόνηρα ότι ο Ερυθρός ήταν κατειλημμένος. Λοιπόν όχι μόνο δεν είναι κατειλημμένος, αλλά και το αμφιθέατρο είναι κρατημένο για τη διοργάνωση του συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Βεβαίως ας ληφθεί υπόψη ο Λαοπόδης για πρώτη φορά δε θέλει να γίνει το συνέδριο στο Νοσοκομείο του, στο οποίο πρόσφατα αποδοκιμάστηκε άγρια, ο δε Τσούκαλος θέλει να γίνει σ΄ ένα άβολο χώρο όπου ο ίδιος θα νιώθει ότι παίζει εντός έδρας. Το μυαλό τους και μιά λίρα.
¦ Αν κοιτάξουν το καταστατικό θα δούν ότι το Γενικό Συμβούλιο ορίζει τον τόπο του συνεδρίου. Κι έτσι θα γίνει.
¦ Νέα αφισούλα. "Θ΄ αφήσουμε τους ιδιοτελείς να μας εμπαίζουν;". Για να τη δείτε κλικ εδώ.
¦ Η απόφαση παραπλεύρως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 154/Γ της 11ης Απριλίου 2008. Με την εν λόγω απόφαση ο Υπουργός Υγείας διορίζει ως σύμβουλό του συνταξιούχο αστυνομικό!
Αγνοώ ποιές αρμοδιότητες θα έχει ο εν λόγω σύμβουλος. Όμως καλού-κακού και μέχρι να μάθουμε για τις αρμοδιότητες του συμβούλου ας λέμε χαμηλόφωνα και σε ανθρώπους εχέμυθους τις απορίες μας για όσα συμβαίνουν στα Νοσοκομεία. Επιπλέον ας αποφεύγουμε τα πράσινα παπούτσια.
¦ Τον τελευταίο καιρό διακινούνται επιλεκτικά σε ορισμένα Νοσοκομεία δύο έγγραφα του Υπουργείου Υγείας που έχουν σχέση με αναγνώριση ως ειδικότητας τριών επιπλέον μηνών υπηρεσίας υπαίθρου. Καλούνται μάλιστα οι ειδικευόμενοι να προσέλθουν στα Γραφεία Προσωπικού για να υπογράψουν τροποίηση της αρχικής σύμβασης εργασίας που είχαν κάνει κατά την έναρξη ειδικότητας, ώστε μόλις την υπογράψουν να... απολυθούν.
Το πρώτο από τα δύο έγγραφα (κλικ εδώ) που υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας κ. Ριζάς, λέει, παραπέμποντας σε άρθρο του νόμου 3580/07, ότι τρείς επιπλέον μήνες άσκησης ειδικότητας παθολογίας ή χειρουργικής "αναγνωρίζονται απ΄ όλους τους γιατρούς κατ΄ επιλογήν τους, μετά την εκπλήρωση της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου, δωδεκάμηνης ή εννεάμηνης".
¦ Το "κατ΄ επιλογήν" παύει να ισχύει με νεώτερο τρισέλιδο έγγραφο του ίδιου Γεν. Γραμματέα κ. Ριζά (κλικ εδώ) που έχει ημερομηνία 15-4-08, αριθμό Πρωτοκόλλου Υ10δ/45453 και τίτλο "Παροχή διευκρινήσεων". Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ειδικευόμενοι "υποχρεούνται, όπως άλλωστε ορίζεται και στην απόφαση τοποθέτησης-πρόσληψής τους, να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό-εν προκειμένω τη βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου- ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους".
¦ Από το δεύτερο έγγραφο προκύπτει σωρεία προβλημάτων. Χαρακτηριστικά ν΄ αναφέρουμε ότι εαν κάποιοι ειδικευόμενοι δεν έχουν κάνει απαραίτητα τμήματα άσκησης σε αντικείμενα της ειδικότητάς τους και απολυθούν δεν θα μπορούν να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχίας βεβαιώσεις ότι έχουν κάνει πλήρη ειδικότητα όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου να δώσουν στη συνέχεια εξετάσεις ειδικότητας. Επιφυλάσσουν δηλαδή για συναδέλφους αυτούς μιάν άνευ προηγουμένου ψυχρολουσία και αφάνταστη ταλαιπωρία στη συνέχεια, αφού ως παραιτηθέντες δε θα έχουν δυνατότητα να συμπληρώσουν την ειδικότητα που τους λείπει. Βεβαίως υπάρχουν κι άλλες, εξίσου σοβαρές, πτυχές στην υπόθεση αυτή που αφορούν στην ισοτιμία ειδικοτήτων.
¦ Το Υπουργείο παρέχοντας πλασματικό χρόνο ειδίκευσης αποσκοπεί να δείξει επικοινωνιακά ότι κάνει προσλήψεις γιατρών. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για απροκάλυπτη απόπειρα απαξίωσης των ιατρικών ειδικοτήτων και με νέα τροπολογία μπορεί ν΄ αυξηθούν οι 3 πλασματικοί μήνες σε 6, 12 ή 24, ανάλογα με τα πολιτικά(ντικα) δεδομένα. Οι ιατρικοί φορείς είναι ανεπίτρεπτο να μείνουν απαθείς, αφήνοντας ακάλυπτους τους συναδέλφους στο πιό κρίσιμο κομμάτι της επιστημονικής τους ζωής. Ιατρικοί Σύλλογοι, ΠΙΣ, ΚΕΣΥ και ΟΕΝΓΕ, καθώς και οι κατά τόπους Ενώσεις Γιατρών πρέπει να λάβουν ευθέως θέση και να καλέσουν το Υπουργείο ν΄ αφήσει κατά μέρος τις δικολαβίστικες ερμηνείες πως δήθεν η έκφραση "κατ΄ επιλογήν" δε σημαίνει επιλογή του γιατρού να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, αλλά σημαίνει αναγκαστικά να διαλέξει ανάμεσα στο 3μηνο της Παθολογίας ή της Χειρουργικής!
¦ Βεβαίως οι ειδικευόμενοι δεν πρέπει να ενδώσουν στην πίεση να υπογράψουν τροποίηση της σύμβασης εργασίας ώστε ν΄ απολυθούν. Με την υπογραφή τους εμφανίζεται η εξώθηση σε παραίτηση ως εθελουσία αποχώρηση. Εαν το Υπουργείο και τα Νοσοκομεία νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν τέτοια ρύθμιση ας απολύσουν μονομερώς τους ειδικευόμενους, ώστε να έχουν την ευθύνη για τυχόν παρατράγουδα και να μπορούν οι θιγόμενοι να στραφούν κατά παντός υπευθύνου για ενδεχόμενη ζημία που θα υποστούν. Ήδη το ζήτημα δόθηκε για μελέτη σε νομικό και μόλις έχω πληροφόρηση θα σας τη μεταφέρω.

Ζητήσαμε γνωμοδότηση από τον δικηγόρο κ. Μιχαήλ, την οποία σας επισυνάπτω.
¦ Για να μη δημιουργούνται συγχύσεις ας διευκρινίσουμε τα εξής: υπάρχουν ειδικευόμενοι που τους εξυπηρετεί η μείωση του χρόνου ειδικότητας που προκύπτει από την εγκύκλιο Ριζά. Αυτοί ασφαλώς μπορούν να αναγνωρίσουν τον πλασματικό χρόνο και να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν όμως και ειδικευόμενοι στους οποίους προκαλούνται σοβαρά προβλήματα από την απόπειρα επιβολής του μέτρου ως υποχρεωτικού και την κλήση τους στα Γραφεία Προσωπικού για υπογραφή τροποίησης της σύμβασης προκειμένου στη συνέχεια ν΄ απολυθούν. Αυτή τη δεύτερα ομάδα καλύπτει η γνωμοδότηση του κ. Μιχαήλ παρέχοντας στους συναδέλφους νομική κάλυψη, ώστε να αρνηθούν τον εκβιασμό.
¦ Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας εξέδωσε ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Πύργου, αλλά και γενικότερα για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
¦ Αρχίζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ανακύπτει για μιά ακόμη φορά το ζήτημα φορολόγησης του επιδόματος βιβλιοθήκης. Να θυμίσω ότι στο 6ο τακτικό συνέδριο της ΟΕΝΓΕ τον Ιούνιο του 2006 ο κ. Αβραμόπουλος μας ανακοίνωσε με το γνωστό του στόμφο ότι "επιτέλους κάνουμε αφορολόγητο το επίδομα βιβλιοθήκης" κάνοντας τον Τσούκαλο να παραληρεί από ικανοποίηση. Τώρα πλέον το παραλήρημα έχει εξασθενήσει, εμείς βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω με τον έφορο και η αποδοχή ως αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης σημαίνει επιστροφή φόρου 1500 ευρώ.
Σας επισυνάπτω λοιπόν ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες, ελπίζοντας να σας φανεί χρήσιμο.
¦ Το ζήτημα των Προεδρικών Διαταγμάτων που εκδόθηκαν σε εφαρμογή των Οδηγιών της Ευρ. Ενωσης και καθορίζουν το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας αποτελεί σημείο έντονης τριβής για τους συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Εντούτοις πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να βρεθούν σημεία τομής και κοινές διατυπώσεις σ΄ αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Ένας εξ αυτών είναι ο Σάκης Γεναρίδης, εκ των παλαιότερων και πλέον συνεπών συνδικαλιστών στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Συνεπώς το κείμενό του με τίτλο "Το πολιτικό ζήτημα με τα ΠΔ" που σας επισυνάπτω αποκτά ιδιαίτερα αξία. Ως ευνόητο κάθε αντίλογος ευπρόσδεκτος.




Περισσότερα από τα μισά εργατικά ατυχήματα αποκρύπτει η Ελλάδα από την Κομισιόν!

Στον κλάδο των οικοδομικών έργων, της γεωργίας και των μεταφορών παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων

¦ Το ιατρικό δυναμικό στο χώρο της υγείας. Αξιόλογες παραθέσεις στοιχείων και σχόλια (κλικ εδώ)
¦ Το 87% των ευρωπαίων γιατρών (γενικοί ιατροί) χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, το δε 48% με ευρυζωνική σύνδεση. Πρόκειται για στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
¦ Το κείμενο "Πάρτα ανάποδα που σας επισυνάπτω μας έστειλε ο Στέλιος Κουτζάς και περιγράφει πώς θα ήταν τα πράγματα αν συνέβαινε ανάποδα η ροή της ζωής.
Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας

12 σχόλια:

  1. Αθήνα, 30 Απριλίου 2008

    Αγαπητέ κύριε Βαρνάβα,

    Αναφορικά με τα υπ’αριθ.πρωτ.Υ10δ/οικ.7745/16-01-2008 και Υ10δ/45543/15-04-2008 έγγραφα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μου θέσατε υπόψη και τα οποία έχουν σχέση με την αναγνώριση ως ειδικότητας τριών επιπλέον μηνών υπηρεσίας υπαίθρου και την συνακόλουθη τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ειδικευόμενων Γιατρών, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3Γ του άρθρου 21 του Νόμου 3580/2007 (ΦΕΚ Α’ 134), αναγνωρίζονται τρεις (3) μήνες άσκησης ειδικότητας Παθολογίας ή Χειρουργικής για τους Γιατρούς, που έχουν εκπληρώσει ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου και έχουν επιλέξει να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας, που περιλαμβάνει άσκηση στην ειδικότητα της Παθολογίας ή της Χειρουργικής. Η αναγνώριση των τριών (3) αυτών μηνών άσκησης, γίνεται σύμφωνα με ρητή αναφορά της ως άνω διάταξης, κατ’ επιλογήν των ιδίων των ενδιαφερόμενων Γιατρών.
    Η οποιαδήποτε, συνεπώς, μείωση του συνολικού χρόνου άσκησης στις ειδικότητες αυτές, εξαρτάται από την επιλογή ή, άλλως, τη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των ενδιαφερόμενων Γιατρών.
    Επομένως, δεν είναι δυνατή η υποχρεωτικότητα προσμέτρησης και αφαίρεσης του ως άνω τριμήνου από τον συμβατικό χρόνο, που οι ενδιαφερόμενοι Γιατροί ασκούνται στη Παθολογία και τη Χειρουργική για την απόκτηση των τίτλων των ειδικοτήτων αυτών και άρα τροποποίησης των ορισμένου χρόνου συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα την απόλυσή τους, όπως συνάγεται από το ως άνω υπ’αριθ.πρωτ.Υ10δ/45543/15-04-2008 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
    Οι ενδιαφερόμενοι Γιατροί δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθούν, ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους, γιατί, διαφορετικά, παραβιάζεται η ως άνω διάταξη 3Γ του άρθρου 21 του Νόμου 3580/2007, η οποία ως ειδική διάταξη και εφόσον δεν έχει καταργηθεί, υπερισχύει κάθε άλλης γενικής διάταξης Νόμου.
    Επισημαίνω, ότι η διάταξη της παρ.3Γ είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη σε σχέση με την διάταξη της παρ.3Β, από δε τη γραμματική της ερμηνεία προκύπτει, ότι η αναγνώριση των τριών μηνών άσκησης ειδικότητας Παθολογίας ή Χειρουργικής αναφέρεται μόνο στους Γιατρούς που έχουν εκπληρώσει ή θα εκπληρώσουν την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου και έχουν επιλέξει να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας που περιλαμβάνει άσκηση στη ειδικότητα της Παθολογίας ή της Χειρουργικής. Επομένως, η φράση "κατ’ επιλογήν των ιδίων των ενδιαφερόμενων Γιατρών", αναφέρεται σε αυτούς και μόνο και όχι σε όλους τους Γιατρούς, όπως εσφαλμένα, κατά την εκτίμησή μου, ορίζεται στην παρ.2 του ως άνω με αριθ.πρωτ.Υ10δ/οικ.7745/16-01-2008 εγγράφου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    2. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.α’ του Ν.3580/2007, ο χρόνος υπηρεσίας του Γιατρού στο τμήμα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα, συνυπολογίζεται για την απόκτηση της ειδικότητας που αυτός επιθυμεί να αποκτήσει, εφόσον το τμήμα αυτό είναι αναγνωρισμένο προς τούτο.
    Στην εννεάμηνη υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, ο Γιατρός υπηρετεί υποχρεωτικά ένα τρίμηνο, σε τμήματα του παθολογικού και χειρουργικού τομέα, το οποίο προσμετράται, ως χρόνος ειδίκευσης, οποιασδήποτε ειδικότητας που ο Γιατρός επιλέγει να αποκτήσει, εφόσον τα ανωτέρω μνημονευόμενα τμήματα, είναι αναγνωρισμένα να παρέχουν άσκηση για ειδίκευση.
    Επίσης, το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.β’ του Ν.3580/2007, ορίζει ότι ομοίως συνυπολογίζεται (προσμετράται) για τη λήψη της ειδικότητας το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ο Γιατρός, ενώ εκπληρώνει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, αποσπάται σε τμήμα Νοσοκομείου, εφόσον το τμήμα είναι αναγνωρισμένο.
    Ομοίως, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3Β εδ.γ’ του Ν.3580/2007, όπως το εδάφιο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 8 του Ν.3627/2007 (ΦΕΚ Α’ 292), Γιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, που κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του αποσπάσθηκε ή αποσπάται σε τμήμα Νοσοκομείου, που αναγνωρίζεται ως κατάλληλο για την απόκτηση της ειδικότητας που επιθυμεί, θεωρείται ότι έχει ισόχρονα ασκηθεί στην ειδικότητα αυτή.
    Στο ως άνω υπ’αριθ.πρωτ.Υ10δ/45543/15-04-2008 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρεται, ότι
    «Οι Γιατροί τοποθετούνται για ειδίκευση στα νοσοκομεία, για την απόκτηση μιας κύριας ειδικότητας και για όσο χρόνο απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας …………… Οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις που οι γιατροί έχουν συνάψει με τα νοσοκομεία ……… είναι ίσες με το χρόνο που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητάς τους. Εφόσον ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση της ειδικότητας, για τους γιατρούς που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, μειώθηκε, υποχρεούνται ……… να προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό – εν προκειμένω τη βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου – ώστε το τρίμηνο να προσμετρηθεί και αφαιρεθεί από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους».
    Διερωτώμαι εύλογα για την σκοπιμότητα της παροχής πλασματικού χρόνου ειδίκευσης, όταν θα υπάρξουν ειδικευόμενοι Γιατροί, οι οποίοι, ενώ δεν θα έχουν πραγματοποιήσει αναγκαία τμήματα άσκησης σε αντικείμενα της ειδικότητας που επιθυμούν να αποκτήσουν, θα έχουν "αναγκασθεί" σε συμβατική αποδέσμευση, με την υπογραφή σχετικής τροποποίησης στη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, που έχουν συνάψει με το οικείο Νοσοκομείο, με το πρόσχημα αφαίρεσης του τριμήνου από το συμβατικό χρόνο ειδίκευσής τους.
    Και βεβαίως πως θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση της ειδικότητας από τον Γιατρό, που επί της ουσίας θα είναι ελλειμματική, αφού θα έχει λήξει η σύμβαση εργασίας με την δική του συναίνεση, εφόσον συνυπέγραψε.
    Και βεβαίως διερωτώμαι, περαιτέρω, πως θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή στις εξετάσεις ειδικότητας, όταν θα υπάρχει αδυναμία προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης στην αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχίας, στην οποία θα πρέπει να πιστοποιείται ότι έχει πραγματοποιηθεί πλήρης ειδικότητα, σύμφωνα με τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας;

    Εν όψει των ανωτέρω σκέψεων θεωρώ, ότι οι ειδικευόμενοι Γιατροί θα πρέπει να αρνούνται την υπογραφή τροποποίησης της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που τους αφορά, ως μη σύννομης, επιφυλασσόμενοι ρητά των νομίμων δικαιωμάτων τους.

    Με εκτίμηση
    Δρ Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ
    Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η νομοθεσία
    για το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο
    υπερωριακής εργασίας

    Του
    Σάκη Γεναρίδη
    Μέλος στο Γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ
    Νοσοκομείο Έδεσσας


    Το 1993 εκπορεύεται η περίφημη Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) προς τις χώρες μέλη. Το 1999 και το 2005 γίνεται νόμος της Ελλάδας.

    Το πολιτικό ζήτημα
    Η
    συγκυρία (κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ρεφορμιστικό συνδικαλιστικό κίνημα στη Ευρώπη, υποχώρηση αγώνων) επιτρέπει στις αντίπαλες δυνάμεις του εργατικού κινήματος να νομοθετούν και γενικότερα ν΄ αποφασίζουν υπέρ των συμφερόντων του καπιταλιστικού συστήματος. Έτσι, στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, που είναι αντικείμενο του παρόντος σημειώματος, αυτές επαναδιευθετούνται σαφώς σε βάρος των εργαζομένων και είναι δυσμενέστερες των δεκαετιών του ΄70 και του ΄80. Γι αυτό κι έχουν τόσες παρεκκλίσεις, όλες υπέρ της εργοδοσίας.
    Όμως παρ΄ όλες τις παρεκκλίσεις υπάρχει το ανώτατο όριο συνολικής απασχόλησης (τακτικό ωράριο + υπερωριακή απασχόληση) που είναι 48 και 56 ώρες ανά εβδομάδα για ειδικούς και ειδικευόμενους. Αυτό το όριο είναι σαφώς μικρότερο από τη χωρίς όρια απασχόληση που ισχύει σήμερα για πάρα πολλούς συναδέλφους. Επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί δουλεύουμε σε συνθήκες σαφώς χειρότερες από τα σενάρια της ελαστικοποίησης ή τα κυκλικά ωράρια. Όσοι επικαλούνται αυτά τα σενάρια ας ασχοληθούν με το ήδη εφαρμοζόμενο κυκλικό ωράριο των εφημεριών που καθιερώθηκε σε μεγάλα Τμήματα για ειδικούς και ειδικευόμενους. Ωράρια που εφαρμόζονται χωρίς νομοθεσία και χωρίς να μας ζορίσει κανένας.
    Όποιος δεν αντιλαμβάνεται μ΄ αυτό τον τρόπο τα πράγματα τότε
    α) είτε δεν κάνει εφημερίες
    β) είτε έχει συμφέρον απ΄ αυτές
    γ) είτε ευρύτερης σημασίας πολιτικές απόψεις δεν επιτρέπουν την κατανόηση του ζητήματος.
    Έτσι εξηγείται το φαιδρό επιχείρημα περί «συμφωνίας» του Λαοπόδη που ανήκει στο α) και στο β) με την ΔΗΠΑΚ που ανήκει στο γ)

    Το θεωρητικό ζήτημα
    Σ
    το διαλεκτικό υλισμό έχει σημαντική θέση η άποψη γύρω από τη βάση και το εποικοδόμημα που μας επιτρέπει την κατανόηση πολυσύνθετων προβλημάτων. Στο επίπεδο λοιπόν της βάσης τοποθετούμε την ταξική πάλη. Στο επίπεδο του εποικοδομήματος –που διατηρεί σχετική αυτονομία απ΄ τη βάση- αντανακλάται ο συσχετισμός δυνάμεων που αντιτίθενται στην ταξική πάλη, δηλαδή μεταξύ άλλων και η εργατική νομοθεσία. Σε περιόδους που το εργατικό κίνημα είναι στιβαρό αυτό εκφράζεται και στο εποικοδόμημα. Γι αυτό και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι γενικά σε βάρος του εργατικού κινήματος μετά το ΄90.
    Η γενική τοποθέτηση να καταδικάζουμε ότι εκπορεύεται από την Ε.Ε. έχει πολλά μειονεκτήματα. Π.χ. δεν εξηγεί, δεν παίρνει υπόψη της το διαφορετικό επίπεδο αγώνων των συνδικάτων στην Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κατακτήσεις τους. Δεν «βλέπει» ότι υπάρχουν και χειρότερες εθνικές νομοθεσίες ή αν εφαρμόζονταν τέτοιες Οδηγίες θα ανακουφίζονταν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της Ε.Ε. Τέλος η γενική τοποθέτηση δεν αξιοποιεί τη σχετική αυτονομία του εποικοδομήματος απ΄ τη βάση. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σοβαρό και πιστεύω ότι κάποιοι χαμογελούν ειρωνικά τώρα που το διαβάζουν. Και είναι σοβαρό γιατί κυρίως αυτοί που επικαλούνται ως μοχλό της ιστορίας την ταξική πάλη ουσιαστικά δεν πιστεύουν στα θετικά αποτελέσματά της ΤΩΡΑ, αλλά μας παραπέμπουν στο σοσιαλιστικό μέλλον.
     š
    Α
    ς προσπαθήσουμε να κάνουμε μια υπέρβαση χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις θέσεις μας. Ας συμφωνήσουμε στην παρακάτω διατύπωση:
    «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που εκπορεύεται από την Ε.Ε. δεν ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν σχέδια για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Αφορούν στο δημόσιο τομέα και το χειρότερο σενάριο είναι η γενίκευση της προσωπικής Σύμβασης Εργασίας με τον εργοδότη που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, άρα εξουδετερώνει και τα συνδικάτα. Τέτοια σχέδια τα καταδικάζουμε και τα αντιπαλεύουμε. Όμως σήμερα ο κλάδος μας μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία κατ΄ αρχήν ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για όλη τη μεταβατική περίοδο που απαιτείται για την υλοποίηση των προτάσεών μας: Αυτόνομα ΤΕΠ με δικό τους εξοπλισμό και υποδομές και νέο δικό τους προσωπικό. Νέα πρότυπα εφημέρευσης. Αν συμφωνήσουμε και πετύχουμε τέτοια διαπραγμάτευση τότε θα ξεφύγουμε από το σημερινό απάνθρωπο σύστημα εφημέρευσης, ακυρώνοντας εν πολλοίς ένα κομμάτι απ΄ το τεράστιο παζλ της Ε.Ε.»

    Όποιος δε συμφωνεί μ΄ αυτό το κείμενο μπορεί να το τροποποιήσει. Δε μπορεί όμως να έχει άλλοθι, λόγω των απόψεών του, ώστε να επιτρέπει στους Τσούκαλο-Λαοπόδη να διαχειρίζονται όχι μόνο τα εργασιακά και μισθολογικά μας ζητήματα αλλά και τις θέσεις του νοσοκομειακού κινήματος για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    Σχετικά με το επίδομα βιβλιοθήκης στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

    «Ήγγικεν η ώρα» των φορολογικών δηλώσεων και επειδή μας ταλανίζει εδώ και μερικά χρόνια το ερώτημα τι κάνουμε με το λεγόμενο επίδομα βιβλιοθήκης, παραθέτω κάποιες πληροφορίες με την ελπίδα να σας φανούν χρήσιμες.
    Νομικά αυτό που εμείς αποκαλούμε ως «επίδομα βιβλιοθήκης» στον νόμο του μισθολογίου αναφέρεται ως «πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης». Ο αποζημιωτικός χαρακτήρας είναι αυτός που εγείρει και την έννοια του αφορολόγητου και οδήγησε στη δικαίωση όσων συναδέλφων προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια .
    Τι συμβαίνει στην πράξη;
    Τα επτά τελευταία χρόνια που ανακινούμε αυτή την υπόθεση συμβαίνουν αντιφατικά πράγματα: άλλες ΔΟΥ αποδέχονται το επίδομα βιβλιοθήκης ως αφορολόγητο και άλλες όχι, ενώ σε όσους υποβάλουν τις δηλώσεις μέσω Internet γίνεται κατά σε αρκετές περιπτώσεις αποδεκτό ως αφορολόγητο, χωρίς όμως στην περίπτωση αυτή να υπάρχει τυπικά η δυνατότητα υποβολής δήλωσης με επιφύλαξη.
    Όταν το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης γίνεται αποδεκτό μεταφράζεται σε επιστροφή φόρου που αγγίζει τα 1500€ ετησίως.
    Τι κάνουμε;
    1.- Δεν κοστίζει τίποτα να υποβάλλει κανείς τη δήλωσή του με επιφύλαξη. Ζητάτε λοιπόν από τη μισθοδοσία του Νοσοκομείου βεβαίωση για το ετήσιο ποσόν του επιδόματος βιβλιοθήκης που εισπράξατε το 2007 και το συνυποβάλλετε με το έντυπο που σας επισυνάπτω. Το ποσόν του επιδόματος βιβλιοθήκης το αναγράφετε στον κωδικό 659.
    Προσοχή: να γράψετε στον κωδικό 301 του Ε1 το ποσό που προκύπτει από την αφαίρεση και όχι το σύνολο των αποδοχών σας.
    2.- Εάν κάνετε δήλωση μέσω Internet τότε στέλνετε το κείμενο της επιφύλαξης με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να έχετε ένα τεκμήριο εάν κληθείτε για διευκρινήσεις από τον έφορο .
    3.- Εάν ο έφορος προκρίνει την απόρριψη των επιφυλάξεών σας οφείλει να συντάξει διαπιστωτική πράξη και να σας την επιδώσει και όχι να σας πιέσει να διορθώσετε μόνοι σας τη φορολογική σας δήλωση, πράγμα που σας στερεί τη δυνατότητα να προσφύγετε αργότερα στα φορολογικά δικαστήρια. Οι περισσότεροι έφοροι προκρίνουν την πίεση, την οποία θα πρέπει να απορρίψετε άνευ άλλης συζητήσεως.
    4.- Εάν υπάρξει απόρριψη μπορείτε να προσφύγετε στα φορολογικά δικαστήρια για το παρόν και για τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η προσφυγή δεν μπορεί να γίνει ομαδικά, αν όμως ανατεθούν σ΄ ένα δικηγόρο πολλές υποθέσεις μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση του ποσοστού που θα δώσετε όταν τελεσιδικήσει.
    Υπάρχουν οι θετικές αποφάσεις 3150/99 του Συμβουλίου Επικρατείας και 206/2000 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Λαμίας. Η πιο πρόσφατη θετική απόφαση είναι η 63/2004 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρικάλων. Αν χρειαστείτε αυτές τις δικαστικές αποφάσεις μπορώ να σας τις στείλω , ώστε να την προσκομίσετε στους εφόρους αν σας την ζητήσουν. Είμαι στη διάθεσή σας να βοηθήσω σε κάτι αν χρειαστεί.
    Συναδελφικά
    Δημήτρης Βαρνάβας

    Προς
    την ΔΟΥ…………..

    ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
    του άρθρου 61, παραγρ. 8 του Νόμου 2238/94

    Ονομ/μο……………………………………………………….του………………………….
    ΑΦΜ…………………….

    Υποβάλλω τη δήλωσή μου με επιφύλαξη για τους εξής λόγους:
    Ταυτόχρονα με το εκκαθαριστικό σημείωμα μου χορηγήθηκε από την υπηρεσία μου και βεβαίωση στην οποία φαίνεται ότι στο εισόδημά μου συμπεριλαμβάνεται βάσει άρθρου 44 του νόμου 3205/03 πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ετήσιο ποσόν των …………Ευρώ.
    Η αποζημίωση βιβλιοθήκης, με βάση την απόφαση 3150/99 του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την απόφαση 206/2000 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Λαμίας καθώς και την 63/2004 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρικάλων, αντικρίζει πραγματικές ανάγκες που υποβάλλομαι κατά την άσκηση του λειτουργήματός μου, έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 4 παραγρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
    Υπό τα δεδομένα αυτά αφαίρεσα από το συνολικό καθαρό ποσό των ετήσιων αποδοχών το παραπάνω ποσό που εμφανίζεται στην βεβαίωση για την αποζημίωση βιβλιοθήκης και ανέγραψα την διαφορά στον κωδικό 301.
    Το ποσόν της αποζημίωσης βιβλιοθήκης το ανέγραψα στον κωδικό 659.
    Επειδή το αίτημά μου είναι νόμιμο παρακαλώ να γίνει αποδεκτό κατά την εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί από την Υπηρεσία σας.
    / / 2008
    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΤΑ ΑΝΑΠΟΔΑ


    Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΚΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ
    ΘΑΝΑΤΟ.... ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
    ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ..

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΔΟΣ:

    AΡΧΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ
    ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΓΗ 90 ΧΡΟΝΩΝ.

    ΜΕΤΑ ΖΕΙΣ ΣΕ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ
    ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ,

    ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΣΠΡΑ ΜΑΛΛΙΑ ΩΣΠΟΥ ΓΙΝΕΣΑΙ 65
    ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΩΧΝΟΥΝ.

    ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΟΥ ΟΠΟΥ ΣΕ
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ KAI 3 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
    ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΑ

    ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ ΟΛΟΕΝΑ ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ,
    ΤΑ ΠΕΡΙΤΑ ΚΙΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ

    ΚΑΙ ΣΤΑ 25 ΣΟΥ ΑΦΟΤΟΥ ΕΧΕΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΟΛΑ ΣΟΥ
    ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΜΕ ΤΑΞΙΔΙΑ, ΨΩΝΙΑ,

    ΓΝΩΡΙΜIΕΣ, ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΠΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ
    ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ

    ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ.

    ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ , ΤΟ ΡΙΧΝΕΙΣ
    ΣΤΑ ΠΑΡΤΥ,

    ΣΤΟ ΣΕΞ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ
    ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.

    ΕΚΕΙ

    ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΟΠΟΥ
    ΠΕΡΝΑΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ

    ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

    ΜΕΤΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΑΙΔΙ, ΠΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΤΟ
    ΣΕΞ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΣΕ

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΙΑ, ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΛΑΝΕΣ ΜΕΧΡΙ
    ΝΑ ΝΥΧΤΩΣΕΙ, ΚΑΝΕΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ

    ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ.

    ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΜΩΡΟ, ΟΛΟΙ ΣΕ
    ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ, ΣΕ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ

    ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ. ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΝΑ
    ΜΙΛΑΣ..ΕΧΕΙΣ ΠΕΙ ΠΙΑ ΑΡΚΕΤΑ...

    ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΟΥ
    ΟΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ

    ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ΣΟΥ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ
    ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ,

    ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ
    ΟΡΓΑΣΜΟ...


    ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προαστείατρος

    Εξατομίκευση και στον τρόπο εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών στα εκτός ΑττικοΘεσσαλονίκης νοσοκομεία ζητούν, πολύ λογικά, συνάδελφοί μας. Τόσον καιρό, έχει διαπραχθεί παρ' ημίν συγγνωστή πλάνη, που όμως έρχεται η ώρα της διόρθωσής της. Τι μέλλει γενέσθαι με τους μονίμως αγνοημένους από πολιτικούς, συνδικαλιστές και συναφείς, γιατρούς του ιδιωτικού τομέα; Έχω συναντήσει γιατρούς να φεύγουν βολίδα με μηχανάκι από μια κλινική του δυτικού Πειραιά για άλλη, σαν τους μεταφορείς των μπομπινών κινηματογραφικών ταινιών, παλαιότερα, από αίθουσα σε αίθουσα ( γι' αυτό λέγονταν α' και β' προβολής ). Οι εποχούμενοι αυτοί ήταν κίνδυνος για τους χρήστες των οδών και αρκετά ατυχήματα είχαν συμβεί. Τώρα πια που σε μήνες η ταινία βγαίνει στην τηλεόραση, τα ντιβιντάδικα και το διαδίκτυο, τα παραπάνω έχουν εκλείψει. Να που η τηλεόραση έκανε και κάπου καλό!
    Για τους ατυχείς γιατρούς δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει, κάθε ιδέα δεκτή για βάση προβληματισμού. Ιδίως όταν το εξοντωτικό ωράριο αναγκάζει σε αστοχίες, τις οποίες κάποιοι τύποι απ' έξω, ως κήνσορες, σπεύδουν να ψέξουν.
    Πρόσφατα είχα την εμπειρία ως εργασθείς σε κλινική μεγαλοκλινικάρχη ( από αυτούς που δεν καταφέρνουν να τρομάξουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά τα εκτεθέντα για την κινητοποίηση της 11ης Απριλίου 2008 ), όπου γιατρός "τουριστικής" ως προς τους ασθενείς ειδικότητας παρέδιδε μαθήματα ... διαγνωστικής σε γιατρούς μαχίμων, κατά των ασθενειών, ειδικοτήτων. Φυσικά, δεν έχασαν την ευκαιρία ορισμένοι να βγάλουν και τον ρατσισμό τους σε βάρος των Γενικών Ιατρών. Τους συμβουλεύω να το κάνουν πολιτικώς ορθότερα και κάποια μέρα μπορεί να γίνουν ιατροπατέρες και δήμαρχοι σε ΟΤΑ των βορείων προαστείων ( με σταθμό και του ΗΣΑΠ και του Προαστειακού εντός των ορίων τους ). Ως άλλοι "χλέμπουρες" οι ιθύνοντες ( τρομάρα τους ) της κλινικής με απέπεμψαν ως εξιλαστήριο θύμα ( σιγά το κακό που μου έκαναν, αλλά αυτό δεν σβήνει την φαυλότητά τους ), επιβραβεύοντας την αγνωμοσύνη για όσους ασχολήθηκαν με ασθενή - συγγενή του γιατρού της "τουριστικής" ειδικότητας και δικαιώνοντας κατά σύστημα κακοπράκτες. Ιδίοις εμού όμμασιν είδα άσχετο όνομα και ομάδα αίματος σε φιάλη που προοριζόταν για τον ασθενή αυτόν και τελευταία στιγμή απέτρεψα μετάγγιση ασύμβατου αίματος, δηλαδή έσκισα εισιτήριο πιθανής άσκοπης μετάβασης συναθρώπου μας στον άλλο κόσμο. Ε, ναι, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια βλάπτουν σοβαρά την υγεία, τόσο των ασθενών τους όσο και του προσωπικού τους, όσα φύκια και αν κόψουν οι υπουργοί πλασάροντάς τα για μεταξωτές κορδέλες εγκαινίων!
    Βγάζοντας από μέσα μου τα παραπάνω, που θαρρώ πως κάπου θα χρησιμεύσουν, μιας και θέτουν το ζήτημα της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών για το ωράριο και την ανάπαυση και στις μονάδες υγείας ( ούτως ειπείν ) του ιδιωτικού τομέα, θυμήθηκα τον Θου Βου ( Θανάση Βέγγο ) στο έργο του 1979 "Από πού πάνε στη χαβούζα". Ο Θ.Β. εκκενώνει βόθρους ως ... 'Αχόρταγος' ( από κει έμεινε ως παρωνύμιο βοθρατζήδων ), δηλαδή βγάζει από μέσα από τα σπίτια μας ρυπαντικά φορτία, αναρωτιέται αν πρέπει να τα ξεφορτώσει στο χωράφι ή στη θάλασσα ( για υπουργός ΠΕΧΩΔΕ καλός είναι δηλαδή ) και πρωτοστατεί στο χτίσιμο ενός αυθαίρετου - λαϊκού ιατρείου ( καλά το είπα, τέλειος για υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ), όπου θα εργαστεί (;) η άνεργη γιατρός αδελφή του ( Β. Τριφύλλη ), αφού απέτυχαν οι προσεγγίσεις σε πολιτικούς για διορισμό, παρά τα παχιά λόγια ( βρε τι μου θυμίζει αυτό;!).
    Εν όψει Αναστάσεως Κυρίου, ως μεγαλόψυχοι που πρέπει να είμαστε, προτείνω να τιμήσουμε τον τ. υφυπουργό Υγείας Αθ. Γιαννόπουλο, ώστε να απαλυνθεί η πίκρα του και μαζί με αυτόν και άλλων παρελθόντων και μελλόντων πικραμένων. Στοιχηματίζω πως ουδείς των ευεργετηθέντων από το περυσινό μεγαλοδευτεριάτικο ΦΕΚ της παρακαμπτηρίου αναμονής ειδικοτήτων πολλαπλών σταδίων δεν κινήθηκε και ούτε θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Προτείνω μια στήλη στο www.ygeianet.gr ή σε άλλον ιστοχώρο ή έντυπο με τίτλο "Αλλότρια καθήκοντα" που θα έχει συμπυκνωμένη την τρέχουσα επικαιρότητα στα της υγείας στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα σε καλό σου , ονόματα είναι κι αυτά, Τσούκαλος, και Λαγοπόδης.
    Οι συνειρμοί δικοί σας.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τους κάναμε φίρμες στη μπλογκόσφαιρα λες Δήμητρα;; Ο δικομματισμός συνήθως κουρνιάζει σε ανήλιες σπηλιές διοικητικών συμβουλίων, κρεμασμένοι ανάποδα από την οροφή διπλα στις αράχνες σκυθρωπων αγέλαστων συμβούλων υπουργείων, έτοιμων να ...ρουφήξουν το αίμα ουδετεροποιημένων, εξωνυμένων και συμβιβασμένων γιατρών με πιθανώς πλαστό πτυχίο.....Τουλάχιστον 800 από αυτούς πιθανολογώ να λυμαίνονται την περιοχή εμβέλειας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όλοι παιδιά της καλής κοινωνίας...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ αισιόδοξο σας βρίσκω μόνο με τους οκτακοσίους.Διότι καλή κοινωνία υπάρχει ανεξαιρέτως φυτρωμένη εις όλην την Ελλάδα.
    Γιαυτό φώναζα προ ημερών στο μπλογκάκι μου για το άρθρο 16,αλλά βλέπεις, μας έχει φάει ο λαϊκισμός και μας τους δόλιους.
    δ
    (λαγοπόδης την φτέρη έτρωγε ,κακό της κεφαλής του.):))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιλάω για 800 πλαστά ψευτικα πτυχία ,είναι πολλά και συνευθύνη του συλλόγου ο έλεγχος.!
    Οσον αφορά την επιστημονική επάρκεια που μάλλον εννοείς, από την μικρή μου πείρα:δάσκαλοι 74%, υδραυλικοί 72%, μαρμαράδες 72%, αλουμινάδες 71%,μονωσάδες 67%, δικαστικοί 62,5%, στρατιωτικοί 61%, καθηγ. μέσης εκπαιδ. 59%, γιατροί 58%(!), τεχν. δαπέδων 55%,δικηγόροι 49%, πανεπιστημιακοί 48%, ταξιντήδες 34%, εφοριακοί 22% κλπ.Ημουν σαφής;;;
    Γράφω κάτι σχεικό και για τους ...σαλεπιτζήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατάλαβα.
    Και γώ για πλαστά πτυχία μοιρασμένα στην επαρχία μιλάω.
    Που τα ελέγχουν και τα επισημοπιούν οι ημέτεροι, όταν έρχονται τα παιδιά τα καλά,γιατροί απ το πανεπιστήμιο της Καμπουλ.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ διάβασα προ ολίγου ένα κείμενο που καθένας ας χαρακτηρίσει μόνος του. Λέει με επιστολή του ο Τσούκαλος, σε έντυπο της ΟΕΝΓΕ ότι είναι έτοιμος να υπογράψει με το Υπουργείο ( σοβαρής βλάβης της ) Υγείας συλλογική σύμβαση και κάποιοι κακοί, έτσι το λέω εγώ με απλά λόγια, δεν τον αφήνουν (τώρα μου ήρθε κατά νου το ρητό "θέλει η π...... να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει"). Κάποιος που δεν ξέρει, θα πει "ανάθεμά τους τους κακούς και μικρόψυχους, γεια σου λεβέντη Τσούκαλε" κλπ. Όμως και εγώ που ξέρω κάποια πράγματα για την υπόθεση του εφημεριακού και συναφών θεμάτων, νοιώθω σαν ορθόδοξος που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τους ιεχωβάδες! Φύσει αισιόδοξος, αναμένω να δω πώς οι COWs, οι "τρελές γελάδες", οι ενδοτικοί, οι μηδίσαντες κατ' όνομα μόνον εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών θα βρουν την τιμωρία τους ... από εκείνους προ των οποίων (υπο)κύπτουν, τους πολιτικούς που εμπλέκονται στην περίπτωσή μας. Όπως ακριβώς οι προδότες της Κατοχής τιμωρούνταν σκληρά από τους Γερμανούς, οι οποίοι, συνήθως, τους καθάριζαν άμα τη λήξει του προδοτικού έργου. Προς τι τόση πρεμούρα; μήπως φοβούνται οι COWs ότι θα αλλάξει η πολιτική ηγεσία του Υπ. (σ.βλ.τ.)Υγείας; Και λοιπόν; Αν πέθαινε στη σύγχρονη εποχή ο Παπαφλέσσας θα έλεγε "κλωνοποιήστε τον Κολοκοτρώνη!"

    Μεταξάς Ιωάννης -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας μην παρασυρθούμε αρνητικά από τα πρόσωπα που βρίσκονται στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ. Κανείς απ΄ αυτούς δε θέλει μιά επιτυχημένη κινητοποίηση, πράγμα που συνιστά επιπρόσθετο λόγο να συμμετάσχουμε στην απεργία, ώστε μετά το μεγάλο κίνημα των επισχέσεων να σταλεί ένα νέο μήνυμα στο Υπουργείο: είμαστε εδώ και διεκδικούμε 1600 ευρώ καθαρές αποδοχές για τον ειδικευόμενο, 4500 προσλήψεις γιατρών, μιά εφημερία την εβδομάδα, εξέλιξη μέχρι το βαθμό του Διευθυντή χωρίς προσκόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;