Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Παγώνι ο φιλελευθερισμός στο Υπουργείο Υγείας.

ΤΑΩΣ Ο ΔΙΟΠΤΡΟΦΟΡΟΣ.

¦ Ξέρω πως θέλετε να ξεκινήσω με το παγώνι, τη μασκότ της κινητοποίησης που έγινε την Παρασκευή στο Υπουργείο, όμως σκέφτομαι ότι καλύτερα είναι να εξιστορήσουμε τα πράγματα απ΄ την αρχή.
Στην ώρα του θα έρθει και το παγώνι...
¦ Την Πέμπτη 10-4 λοιπόν συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία. Οι αιτήσεις για σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου ήταν πολύ περισσότερες από τον προβλεπόμενο καταστατικά αριθμό και ήταν συνεπώς αδύνατον για τον Τσούκαλο να αρνηθεί τη σύγκληση του συνεδρίου, πολλώ δε μάλλον όταν υπήρξε ρητή προειδοποίηση ότι σε περίπτωση κωλυσιεργίας θα κινούσαμε όλες τις προβλεπόμενες συμπληρωματικές διαδικασίες.
Αποφασίστηκε στο Γενικό Συμβούλιο της Πέμπτης 17-4 ότι το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Ιουνίου στην Αθήνα.
Ο ορισμός ημερομηνίας δεν έγινε χωρίς δυσκολίες. Τσούκαλος και Λαοπόδης μετήλθαν ότι απίθανο για να μεταθέσουν όσο πιό μακριά το συνέδριο. Ακόμη και υπονοούμενα περί δικαστικής ακύρωσης άφησαν, εαν τυχόν δεν γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις τους. Τελικά αποδέχτηκαν τη συμβιβαστική πρόταση της 7ης Ιουνίου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το Γενικό Συμβούλιο. Το συνέδριο θα είναι μονοήμερο με αντικείμενο τους όρους και προϋποθέσεις σύναψης κλαδικής σύμβασης με το Υπουργείο.
¦ Ο Τσούκαλος θεώρησε ότι μετά τον ορισμό ημερομηνίας τελείωσε κάθε συζήτηση και σηκώθηκε να φύγει. Τον επαναφέραμε και συζητήσαμε το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις απλήρωτες εφημερίες, οι οποίες άρχισαν τελικά να πληρώνονται μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τις επισχέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το ζήτημα της υποβολής ατομικών δηλώσεων ότι δήθεν οικειοθελώς εργαστήκαμε καθ΄ υπέρβασιν του 48ώρου. Ομόφωνα η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην δεχτούν να υπογράψουν τέτοιες δηλώσεις, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα δεν διευθετούνται με ατομικές, αλλά με συλλογικές διαδικασίες.
¦ Ζητήσαμε ενημέρωση για τη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στις δύο Επιτροπές που συγκάλεσε με επιστολή του ο ΓΓ κ. Καλογερόπουλος και στις οποίες πλην της ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ δεν προσέρχεται κανείς άλλος. Να θυμίσω ότι η μία Επιτροπή έχει την ανοιξιάτικη και δροσερή επωνυμία "επιτροπή προσαρμογής αποδοχών" , ενώ η άλλη ακούει ως "επιτροπή πολυδιευθυντικού".
Από την ενημέρωση προέκυψε ότι μάλλον δεν πρόκειται για συνεδριάσεις Επιτροπών Διαπραγμάτευσης αλλά για καψόνι σε Κέντρο Νεοσύλλεκτων. Εν ολίγοις και στις δύο Επιτροπές οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεν είπαν τίποτα. Ζήτησαν από τον Τσούκαλο να επαναλάβει (για πεντηκοστή φορά) τις απόψεις της ΟΕΝΓΕ. Μετά τους έδιωξαν, χωρίς καν να ορίσουν ημερομηνία νέας συνάντησης.
Αν οι άνθρωποι θέλουν να γελοιοποιηθούν ας το κάνουν ελεύθερα, αρκεί με τα καμώματά τους να μη γελοιοποιούν το σύνολο των γιατρών της χώρας. Αυτό ακριβώς είπαμε και στη συγκέντρωση της Παρασκευής. Συμφώνησε ακόμη και το παγώνι.
¦ Η συγκέντρωση ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων δέκα χρόνων. Είχε κυρίως νέους συναδέλφους, πανό, παλμό, χάπενινγκ, τραγούδια, συνθήματα. Οι συν-λαλώντες είχαν έρθει απ΄ όλα τα μέρη της χώρας. Μασκότ ήταν ένα ζωντανό παγώνι που ο κηδεμόνας του το είχε φέρει από το Κορωπί κι εκείνο πόζαρε αυτάρεσκα και αλαζονικά. Ήταν βέβαια θηλυκό και δεν είχε την εντυπωσιακή ουρά του παγωνιού της αφίσας δεξιά, στη ζωή όμως δε μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Η ιδέα προήλθε από την αφίσα που είχαν φτιάξει συνάδελφοι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. (Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο μπορείτε να δείτε εδώ). Ο Τσούκαλος εμφανίστηκε κάποια στιγμή. Ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι είναι ανεπιθύμητος και καλό είναι να αποχωρήσει έγκαιρα, πράγμα που έκανε αμέσως. Ο Λαοπόδης και οι συν αυτώ δεν έκαναν καν την εμφάνισή τους.
¦ Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνάδελφος Θανάσης Λεβέντης.
¦ Το σκηνικό είχε και ΜΑΤ που παρατάχθηκαν με πλήρη εξάρτυση στην είσοδο του Υπουργείου. Στις 1 μμ ζητήσαμε από τον επικεφαλής των ΜΑΤ να συναντήσουμε τον Υπουργό. Σιγή. Στο ενδιάμεσο είχε περάσει μέσα στο Υπουργείο ο κλινικάρχης Αποστολόπουλος, όπως περιγράφει ο Σπύρος Αντύπας στο κείμενο "το παγώνι που έγινε λαγός " που σας επισυνάπτω . Στις 1.30 κι ενώ εξετάζαμε το ενδεχόμενο να μπούμε στο Υπουργείο απρόσκλητοι μας διεμήνυσαν ότι θα μας δεχτεί ο Υφυπουργός κ. Κωσταντόπουλος. Αρνηθήκαμε. Επιμείναμε να συναντήσουμε τον Υπουργό.
Περί τις 2 μας ανακοίνωσαν ότι ο Υπουργός θα δεχτεί πενταμελή αντιπροσωπία. Εισήλθαμε στο Υπουργείο οι Σδούκος Θοδωρής, Πουλικάκος Δημήτρης, Δημητρακόπουλος Στέλιος, Γιανάκενας Κώστας και ο υπογράφων. Μετά 5΄ μπήκε στην αίθουσα ταραγμένος ο Υπουργός, διότι καθώς προσπάθησε να μπεί από την Κεντρική είσοδο διασχίζοντας τους συγκεντρωμένους αποδοκιμάστηκε αγρίως.
¦ Στη συνάντηση παρευρίσκονταν εκτός του Υπουργού, ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος, ο ΓΓ κ. Καλογερόπουλος και η Γενική Διευθύντρια κ. Πολυχρονοπούλου. Έγινε μακρά συζήτηση, με ένταση ορισμένες στιγμές. Εξηγήσαμε με σαφήνεια ότι το συγκεκριμένο συλλαλητήριο ήταν το πρώτο από τα πολλά επεισόδια έκφρασης της συσσωρευμένης οργής των νοσοκομειακών γιατρών. Τα επόμενα μάλιστα θα έχουν πιό δυναμικό χαρακτήρα και θα συμβαίνουν σε κάθε μεριά της χώρας. Επισημάναμε στο Υπουργό ότι δεν μας εκπροσωπεί πλέον η σημερινή ηγεσία της ΟΕΝΓΕ και δεδομένου ότι οδεύουμε σε έκτακτο συνέδριο ζητήσαμε να πάψει κάθε συνάντηση και διαπραγμάτευση με το δίδυμο Τσούκαλου- Λαοπόδη. Περιγράψαμε την άθλια κατάσταση που έχουν περιέλθει οι γιατροί που απορρίπτοντας τα φακελάκια και τις μίζες επιμένουν να ζουν από το μισθό και τις εφημερίες τους, τονίζοντας ότι απαιτούμε νέο μισθολόγιο, ενώ η απόπειρα εφαρμογής επιδόματος εφημέρευσης είναι για μας casus belli.
¦ Ο Υπουργός φάνηκε να κατανοεί όσα περιγράψαμε. Αντιλαμβάνονταν ότι δεν ήταν λόγια τους αέρα αλλά είχαν άμεση επαφή με τα Νοσοκομεία της χώρας που οδεύουν σε κλείσιμο και τους γιατρούς που εξαγριώθηκαν και βγήκαν πλέον στους δρόμους. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν θα επιμείνει στην αδιέξοδη πολιτική συνομιλώντας με τους απαξιωμένους συνομιλητές του ή θα υιοθετήσει αυτό που του προτείναμε ευθέως: διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης με τη σημερινή ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, εξασφάλιση κονδυλίων για μισθολόγιο και συζήτηση με την ΟΕΝΓΕ μετά το έκτακτο συνέδριο και στη βάση όσων πρότεινε το Γενικό Συμβούλιο στις 21/11/2007.
¦ Η αγωνία στο Υπουργείο ήταν τέτοια, ώστε εκτός από τους δύο Γενικούς Γραμματείς που πηγαινοέρχονταν τις τελευταίες μέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο είχε πάει εκεί το πρωί της ίδιας μέρας και ο Υπουργός Υγείας για να συζητήσει με τον Πρόεδρό του, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στην πληρωμή των εφημεριών.
Κατάλαβε λοιπόν ο κ. Αβραμόπουλος ότι τα πράγματα δεν θα είναι από δω και μπρος καθόλου εύκολα για την πολιτική και την επικοινωνιακή του εικόνα.
¦ Ο Κώστας Γιανάκενας έθεσε υπόψη του Υπουργού την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Αχαϊας ότι θα βγουν προγράμματα Μαϊου εφαρμόζοντας αυστηρά το 48ωρο για ειδικούς και 56ωρο για ειδικευόμενους, χωρίς να λάβει βέβαια απάντηση από τον Υπουργό.
¦ Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ρεθύμνου (κλικ εδώ), η οποία προειδοποιεί ότι εαν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση οι γιατροί θα καταθέσουν ομαδικά τις παραιτήσεις τους, παρουσιάστηκε στον Υπουργό και τονίστηκε ότι είναι μόνο η αρχή, ενώ ο Στέλιος Δημητρακόπουλος από το Ηράκλειο περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κρήτη τις τελευταίες μέρες. Ο Θ. Σδούκος και ο Δ. Πουλικάκος έκαναν περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε ο Υπουργός ν΄ ακούσει και ν΄ αντιληφθεί χωρίς σάλτσες και περικοκλάδες την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία.
¦ Επακολούθησε συνεδρίαση στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ με συμμετοχή πολλών συναδέλφων. Η συνεδρίαση κατέληξε στην ανακοίνωση, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Την ίδια ανακοίνωση φιλοξενούν δύο νέες ιστοσελίδες, το blog της ΑΡΣΙ (κλικ εδώ) και ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ (κλικ εδώ).
¦ Ως ομάδα ανταλλαγής πληροφόρησης ανάμεσα στις περιοχές της χώρας προτάθηκαν οι πέντε που αποτελούσαν την Επιτροπή που επισκέφθηκε το Υπουργείο, δηλαδή οι Σδούκος Θοδωρής, Πουλικάκος Δημήτρης, Δημητρακόπουλος Στέλιος, Γιανάκενας Κώστας και ο υπογράφων.
¦ Να θυμίσω δυό πράγματα απ΄ τη συγκεκριμένη ανακοίνωση:
1.- Μπαίνει στόχος να συγκληθεί επιτέλους Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ με συλλογή υπογραφών. Σε τέτοιο κατάντημα έφερε αυτό το ιστορικό σωματείο η ολέθρια τακτική Τσούκαλου, ο οποίος αποσκοπεί να δημιουργεί ευκαιριακές "αποφάσεις" αποκλειστικά στο ΔΣ, τις οποίες μεταφέρει ως δήθεν θέσφατα για να επηρεάζει καταστάσεις, ενώ αποφεύγει με δεκάδες τερτίπια τη συνέλευση, όπου είναι βέβαιος ότι δεν περνούν τέτοιες λαθροχειρίες.
2.- Γίνεται έκκληση στις 17 Απριλίου να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης και κοινής δράσης με τους άλλους εργαζόμενους, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη να υπάρξει διήμερη απεργία και νέα συγκέντρωση στο Υπουργείο. Η ημερομηνία της απεργίας θα αποφασιστεί στις 17 Απριλίου, τότε που θα συναντηθεί εκ νέου το συντονιστικό.
¦ Τι κατάσταση επικρατεί στη χώρα από άποψη καταβολής εφημεριών; Σε αρκετά Νοσοκομεία εγκρίθηκαν εντάλματα και κατέβαλαν ή καταβάλουν τη Δευτέρα εφημερίες, χωρίς να ζητούν δηλώσεις μετανοίας. Σε λίγα Νοσοκομεία επιμένουν σε δηλώσεις, ενώ στο Ηράκλειο μετά τη διαφωνία Επιτρόπου- Νοσοκομείου το θέμα οδηγείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο πρέπει να αποφανθεί. Δείτε το ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας της Κρήτης (κλικ εδώ)
¦ Θερμή παράκληση: προκειμένου να φτιάξουμε ένα χάρτη της χώρας ενημερωμένο στο τι συμβαίνει σε κάθε Νοσοκομείο με την πληρωμή των εφημεριών και αν υπάρχει κινητοποίηση γράψτε μου δυό σειρές ενημερωτικό και στείλτε το μέσω e-mail επώνυμα ή ζητώντας ανωνυμία.
¦ Ανακοίνωση για το συλλαλητήριο εξέδωσε το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ, ενώ την Πέμπτη ο συνάδελφος και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
¦ Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κωσταντόπουλος φαίνεται έχει τις πλέον αντιδραστικές απόψεις από τους παρεπιδημούντες την Αριστοτέλους. Μας επανέλαβε αυτά που είχε πεί και στη Βουλή, ότι δήθεν άλλο το εφημεριακό έργο στην Ικαρία και άλλο στον Ευαγγελισμό, επομένως θα πρέπει να γίνουν και διαφορετικές κλαδικές συμβάσεις. Του τονίσαμε ότι η εφημερία δεν είναι ανταποδοτική και λυπούμαστε που όντας γιατρός δεν κατάλαβε το στοιχειώδες.

¦ Δεν είναι μόνον ότι κρίνεται πλέον ως καρκινογόνος η νυχτερινή εργασία (κλικ εδώ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 6 παράγρ. 1 (εύλογος χρόνος) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την περίπτωση 70 γιατρών του ΕΣΥ (προσφυγή 15938/06). Οι 70 γιατροί, οι οποίοι εργάζονταν στο «Λαϊκό» νοσοκομείο, προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ ύστερα από άρνηση των Διοικητικών Δικαστηρίων να ανατρέψουν την απόφαση του νοσοκομείου να μην τους αποδοθούν οι υπερωρίες τις οποίες είχαν πραγματοποιήσει. Το ΕΔΑΔ επεδίκασε το συνολικό ποσό των 420.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τα ποσά αυτά σε διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που η απόφαση τελεσιδικήσει βάσει του άρθρου 44 παράγρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
¦ Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μεταξάς: "Άρχισαν τα όργανα! Για κοίτα όμως απονιά οι Ευρωπαίοι δικαστές. Ούτε τόση δα συγγνωστή πλάνη δεν τους αναγνώρισαν".
¦ Ένα καλογραμμένο άρθρο του συναδέλφου Ανέστη Παπαδόπουλου, χειρουργού στο Νοσοκομείο Κρεστένων, με τίτλο "Δηλώσεις μετανοίας" που γράφτηκε για τον τοπικό τύπο σας το επισυνάπτω. Θα σας φανεί χρήσιμο.¦ Μιά αξιόλογη και καλοφτιαγμένη Ιστοσελίδα με ιατρικά και κοινωνικά θέματα είναι ο Ημιόροφος (για να τη δείτε κλικ εδώ). Να θυμίσουμε ακόμη και την ιστοσελίδα "Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας" με ύλη πάντοτε φρέσκια (κλικ εδώ).
¦ Τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Ygeianet από το συλλαλητήριο της Παρασκευής μας παραχώρησε ο συνάδελφος Τάσος Γιακουμής και τον ευχαριστούμε.
¦ Για να μην ψάχνετε λεξικά ο τίτλος "ταώς ο διοπτροφόρος" είναι η επιστημονική ονομασία του παγωνιού.
¦ Σας επισυνάπτω ("ΔΗΛΩΣΗ 48ωρου") τη δήλωση που ετοίμασε η Πάτρα, προκειμένου να υποβληθεί απ΄ όλους τους γιατρούς για τις εφημερίες Μαϊου. Ας μη φοβούμαστε να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε. Αποδείχτηκε στις τελευταίες επισχέσεις που φόβοι, απειλές και ενοχές πήγαν στο βρόντο. Όπως πήγε στο βρόντο και η ιερότητα της εφημερίας από τους ειδικευόμενους συναδέλφους.
¦ Εφημερία κάνει το Νοσοκομείο. Οι γιατροί παρέχουν υπερωριακή εργασία.
¦ Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο και είχε μακρά συζήτηση με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την τοποθέτησή του.
¦ Ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος πάει στο Ντουμπάι. Μήπως δεν κατάλαβε ο κ. Αβραμόπουλος ότι έπαψε προ πολλού να είναι Υπουργός Τουρισμού ή μήπως οι εμίρηδες που έχουν εμπλακεί στις υγειονομικές υποθέσεις της χώρας μας σχεδιάζουν κάποιο ακόμα μεγαλύτερο κόλπο;
Γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 16/04/2008 Διχάζει ιατρούς η κλαδική σύμβαση "Τη σύγκληση έκτακτου θεματικού συνεδρίου που θα εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής κλαδικής συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας θα προτείνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Στάθης Τσούκαλος ενώπιον των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Με αφορμή διαδόσεις -όπως τις χαρακτηρίζει - μειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης, ο κ. Τσούκαλος ξεκαθάρισε χθες ότι ο σχετικός διάλογος συνεχίζεται, τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ θέμα να υπογράψουμε τώρα κλαδική συμφωνία». Πάντως, ο κ. Tσούκαλος επεσήμανε ότι η συζητούμενη πρόταση για συλλογική σύμβαση έχει ενσωματώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των αιτημάτων του κλάδου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση επειδή είναι για το καλό των νοσοκομειακών γιατρών και του ΕΣΥ. Έχουμε χάσει ήδη ένα χρόνο».

¦ Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Κώστας Γιαννάκενας, Γραμματέας της Ενωσης Αχαϊας, στην Ιστοσελίδα της ΕΙΝΑ σημειώνει:
Διάβασα σήμερα το παραπάνω δημοσίευμα και ..... Εγώ θα το πω κι ας με κατηγορήσει (πάλι) ο Τσούκαλος για "προσωπική εμπάθεια"...
Επισήμανα με κόκκινα κάποια σημεία του παραπάνω δημοσιεύματος γιατί είναι αν μη τι άλλο .... αξιοσημείωτα. Ας τα δούμε όμως με τη σειρά :
Οι "διαδόσεις" της μειοψηφίας που αναφέρει ο Τσούκαλος είναι τα 13/27 μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ όπου η πλειοψηφία ήταν τα 14/27 μέλη - ή αλλιώς οι "εκπρόσωποι" των παρατάξεων της ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚΙ. Το "εκπρόσωποι" είναι σε εισαγωγικά διότι στο Γεν. Συμβούλιο άλλες ήταν οι απόψεις των εκπροσώπων των περιφερειακών ενώσεων - ακόμα και αυτών που είναι στις ίδιες παρατάξεις (ΔΗΚΝΙ και ΠΑΣΚΙ). Άρα για ποια πλειοψηφία μιλάει ο Τσούκαλος? Μπορούν οι 14.... ας μη τους χαρακτηρίσω καλύτερα.... να ξεπουλήσουν την πραγματική πλειοψηφία που είναι η βάση των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας?
Και τέλος αναρωτιέμαι που είδε ο Τσούκαλος ότι "η συζητούμενη πρόταση για συλλογική σύμβαση έχει ενσωματώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των αιτημάτων του κλάδου". Που ακούστηκε ποτέ συλλογική σύμβαση που δεν εμπεριέχει το μισθολόγιο και ωράριο εργασίας ? Που ακούστηκε να υπογραφθεί σύμβαση που αντιβαίνει στα όσα αποφάσισε το προηγούμενο 6ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ όπου είχε απορριφθεί ομόφωνα η όποια μορφή επιδόματος εφημερίας? Συλλογική Σύμβαση να υπογράψουμε αλλά να βασίζεται στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών (απόφαση ΓΣ της ΟΕΝΓΕ της 21/11/2007) κι όχι σε αυτά του Υπουργείου! Σαν Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ είχες την υποχρέωση να εκπροσωπείς τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο Υπουργείο κι όχι το αντίστροφο! Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσεις μέσα σου.... "Πρόεδρε"!
Όχι "Πρόεδρε", δεν είναι "προσωπική εμπάθεια" που με οδηγεί να απορρίπτω τις μεθοδεύσεις σου. Δεν υποκινώ εγώ ή κάποια "μειοψηφία" τις Ενώσεις από όλη την Ελλάδα που έχουν καταγγείλει εσένα (και αυτούς που εμμένουν στην υπογραφή της σύμβασης που θέλει το Υπουργείο) για προδοτική συμπεριφορά και που δηλώνουν ότι:
Η συνδικαλιστική ηγεσία που συνδιαλέγεται με τον υπουργό Υγείας δενεκπροσωπεί την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών
Για πολλούς υπάρχει ακόμα το αίσθημα της αξιοπρέπειας(*) που τους καθοδηγεί και με αυτό σαν κριτήριο λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και διαμορφώνουν τις θέσεις τους και την στάση ζωής τους. Και μια και αναφέρομαι σε θέσεις... Πες μας "Πρόεδρε", τι έχει βελτιωθεί και τι έχει αλλάξει από τότε που έκανες τις δηλώσεις στο άρθρο που επισυνάπτω (κλικ) ?
Όχι "Πρόεδρε", δεν είναι "προσωπική εμπάθεια". Ψάξε λίγο και θα βρεις από που πηγάζει... η απόρριψη!
(*) Λήμμα "Αξιοπρέπεια" = 1. Το αίσθημα τιμής (κάποιου). 2. Συμπεριφορά, που βασίζεται στο σεβασμό, χωρίς μικρότητες, απρέπειες κλπ. "Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γ. Μπαμπινιώτη", σελίδα 97.

Η τακτική Τσούκαλου να αποφεύγει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ οδήγησε στη συλλογή υπογραφών όπως προβλέπει το καταστατικό. Ήδη έχει συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός και υποβάλλεται αίτημα για Γενική Συνέλευση στις 7 Μαϊου στο αμφιθέατρο του Σωτηρία. Οι συνάδελφοι εξ Αθηνών πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά σε τούτη τη συνέλευση, δείχνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χειραγωγούνται 8000 γιατροί με προπολεμικά τερτίπια.
¦ Πέμπτη 8 Μαϊου, στις 8μμ, στην Αποθήκη Δ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης η ΕΝΙΘ διοργανώνει εκδήλωση για το ασφαλιστικό με ομιλητή τον Γ. Ρωμανιά και παρεμβάσεις από το ΤΣΑΥ και το Υπουργείο Απασχόλησης. Αξίζει τον κόπο, να πάμε.
¦ Ο Βρεττανικός Ιατρικός Σύλλογος διεκδικεί καλύτερες αμοιβές για τους ειδικευόμενους και σε περίπτωση άρνησης της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις (κλικ εδώ). Ας τα έχουμε κατά νου εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας

8 σχόλια:

  1. "Θα ήθελα να απευθύνω μερικά ερωτήματα στο κ. Τσούκαλο και τους συν αυτώ:

    Έχουν ζήσει την ομηρία των γιατρών της επαρχίας με το καθεστώς των εφημεριών;
    Έχουν ζήσει την οικονομική ανέχεια των ειδικευομένων και επιμελητών Β΄ ιατρών με τον απαράδεκτο μισθό των 900 ευρώ;
    Έχουν ζήσει την έλλειψη προσωπικής ζωής και οικογενειακού προγραμματισμού που λόγω των 15 εφημεριών που αναγκαζόμαστε να κάνουμε δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό;
    Εδώ και τώρα τα οφέλη που ο κ Τσουκαλος μας λέει ότι θα έχουμε ποια θα είναι για τους ειδικευομένους και τους επιμελητές Β΄;
    Ποια θα είναι τα οφέλη για τους ήδη υπηρετούντες διευθυντές?
    Ένα γνώρισμα των πολιτικάντηδων είναι να αποκρύπτουν την άμεση απάντηση. Ένα γνώρισμα των πολιτικάντηδων είναι να μετατρέπουν το μαύρο σε άσπρο.
    Ελπίζω το κίνημα αφύπνισης του ιατρικού σώματος να έχει διάρκεια για και αποτελέσματα.
    Ελπίζω έστω και τώρα μετά από 20 χρόνια δημιουργίας του ΕΣΥ να σταθούν με τη πλευρά του ιατρικού σώματος.
    Το οφείλουν στο λαό που έχει ανάγκη το ΕΣΥ. Το οφείλουν στη νέα γενιά των γιατρών.
    ΥΓ. ακούμε για την πληθώρα των γιατρών που έχει η Ελλάδα. Έχει σκεφτεί κανείς ότι αν όλοι οι εβδομηντάρηδες και πάνω γιατροί άφηναν την ενεργό δράση πόσοι νέοι συνάδελφοι θα ένιωθαν ότι άξιζε η επιλογή τους να κάνουν ιατρική;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Δημήτρη
    Θα ήθελα στο e-mail που θα στείλεις να διαβιβάσεις στους συναδέλφους τα θερμά
    μου συγχαρητήρια για τη συγκέντρωση της 11.4.08 στην οδό Αριστοτέλους
    μπροστά από το υπουργείο υγείας. Έκαναν για άλλη μια φορά το θαύμα
    τους. Μπορεί να μην κατάφεραν να συνομιλήσουν και να συνδιαλαγούν με
    τον κ. υπουργό, αλλά κατάφεραν να τον μεταλλάξουν μέσα σε δύο ώρες από
    μεγαλοπρεπές παγόνι σε φοβισμένο λαγό. Ήταν όντως πολύ διασκεδαστικό
    και μαζί τραγικό να βλέπεις με τα μάτια σου τον υπουργό που
    διατρανώνει ότι θα αναβαθμίσει την υγεία να φεύγει κρυφά με όλες τις
    προφυλάξεις από τη πίσω πόρτα του υπουργείου. Και η απειλή ήταν
    μερικές εκατοντάδες νέοι στην ηλικία γιατροί του ΕΣΥ και μάλιστα από
    αυτούς που δεν παίρνουν φακελάκι για να έχουν λεφτά να συνοδεύονται
    από οπλοφόρους σωματοφύλακες όπως ο άλλος επισκέπτης του υπουργού που
    δέχθηκε πριν από λίγο ή οι μαυροφορεμένοι σωματοφύλακές του που
    έτρεμαν και αυτοί φυγαδεύοντας τον. Άοπλοι γιατροί που θα ήταν πιο
    ηθικό να τους παραμυθιάσει για μία ακόμη φορά για λίγα λεπτά της ώρας,
    από να τους τη σκάσει. Και οι γιατροί αυτοί είχαν διανύσει τόσα
    χιλιόμετρα για να τον συναντήσουν και είχαν αναβάλει χειρουργεία,
    ιατρεία, ραντεβού…χωρίς να έχουν πληρωθεί με υπαιτιότητα του
    υπουργείου ούτε τις εφημερίες του περασμένου Δεκέμβρη. Και σε αυτή
    την τρίπλα ο υπουργός πάλι τα κατάφερε και ξέφυγε αλλά στο μυαλό μου
    από δω και μπρος θα τον σκέπτομαι όχι σαν παγόνι αλλά σαν μεταλαγμένο
    φοβισμένο λαγό.
    Εύγε του! Καλή του όρεξη και δεν ξέρω αν αισθανόταν και ενοχές. Δεν
    θέλω όμως να σκεφθώ πως θα νοιώσουν και οι υπόλοιποι γιατροί όταν τους
    κάνει το λαγό ή το…. κουνέλι. Ο άνθρωπος είναι δύσκολο να αλλάξει
    συμπεριφορά.*
    Με εκτίμηση
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;
    (Σχετικά με τις «δηλώσεις μετανοίας»)

    του Ανέστη Ι. Παπαδόπουλου,
    γενικού χειρουργού,
    επιμελητή Α΄ΕΣΥ του Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων

    Ε
    ίναι γνωστό ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό. Αφορμή οι απλήρωτες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού από τον Δεκέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα.
    Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι οι εφημερίες αντιπροσωπεύουν το ΜΙΣΟ του εισοδήματος των γιατρών που δεν ζουν με μαύρα χρήματα (φακελάκια, μίζες κλπ)
    Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1989) η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγιεινή και την ασφάλεια της Εργασίας θέσπισε κάποιους κανονισμούς. Οι κανονισμοί αυτοί στον τομέα των γιατρών μεταφράζονται (κυρίως) σε μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας για τους ειδικευμένους γιατρούς 48 ωρών και για τους ειδικευόμενους γιατρούς 58 ωρών.
    Η εργασία πέραν των ορίων αυτών θεωρείται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ τόσο για την υγεία των γιατρών, όσο φυσικά και των ασθενών.
    Η Ελληνική Πολιτεία καθυστέρησε και καθυστερεί να ενσωματώσει αυτό το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Ελληνική Νομοθεσία. Αλλά και αφού ενσωμάτωσε μέρος αυτού του δικαίου δεν το εφάρμοσε.

    Φυσικά, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού δικαίου στις συνθήκες των Ελληνικών Νοσοκομείων, απαιτεί αθρόες προσλήψεις γιατρών, ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία της επαρχίας, που η καθημερινή τους λειτουργία χρειάζεται να εργάζεται το Ιατρικό Προσωπικό όχι πολλαπλάσιο αλλά υπερπολλαπλάσιο χρόνο. Διαφορετικά τα Νοσοκομεία θα κατέρρεαν.
    Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια το 2006 όταν οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσαν ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών ήταν πολλαπλάσιες των νομίμων και δεν θεώρησαν νόμιμα τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών των γιατρών.
    Αυτό, ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να καταθέσει στην Βουλή τροπολογία που ανέστελε την εφαρμογή του νόμου για 6 μήνες έως ένα χρόνο. Το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι υπήρχε «συγγνωστή πλάνη» (πλάνη για το κοινό καλό) και οι γιατροί πληρώθηκαν.
    Το ίδιο έγινε και το 2007. Ξανά τα εντάλματα πληρωμής θεωρήθηκαν μη σύννομα, ξανά η ίδια τροπολογία (αναστολή της εφαρμογής του δικαίου για 6 μήνες έως ένα χρόνο). Μάλιστα τόση ήταν η φροντίδα του Υπουργείου που η τροπολογία κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 (αντί για τον Δεκέμβριο του 2006).
    Τα ίδια συμβαίνουν και φέτος. Η περίφημη τροπολογία δημοσιεύθηκε τον… Απρίλιο του 2008!
    Λ
    όγω των κινητοποιήσεων των γιατρών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, προωθείται μία ‘δήλωση μετανοίας» την οποία καλούνται να υπογράψουν οι γιατροί του ΕΣΥ προκειμένου να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2008 (και βλέπουμε).
    Τι λέει αυτή η περίφημη δήλωση; Ότι ο γιατρός ρητά και ανεπιφύλακτα (και αναδρομικά, θα πρόσθετα εγώ), συναινεί στην μη εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας!!!
    Δηλαδή, αν ο γιατρός αρρωστήσει (π.χ. πάθει έμφραγμα) λόγω της υπερεργασίας δεν έχει καμία απαίτηση από την Ελληνική Πολιτεία. Αν λόγω της υπερεργασίας υποπέσει σε ιατρικό λάθος και προκαλέσει ζημία σε ασθενή, αναλαμβάνει προσωπικά κάθε υλική και ηθική ευθύνη.
    Κανένας λογικός γιατρός δεν θα υπέγραφε μία τέτοια δήλωση. Το Υπουργείο το γνωρίζει καλά αυτό.
    Πρέπει λοιπόν να συνθλίψει την αξιοπρέπεια του γιατρού που πρέπει να αντιμετωπίσει τα ενοίκιά του, τα φροντιστήρια των παιδιών του κλπ, κλπ.
    Αυτή είναι η νοοτροπία που θέλει να δημιουργήσει το Υπουργείο στους γιατρούς. Να τους μετατρέψει από «λειτουργούς» σε σκουλήκια. Και βέβαια δεν χρειάζεται μεγάλη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι τα αναξιοπρεπή σκουλήκια τρέφονται ευχαρίστως με μαύρο χρήμα.
    Η υπόθεση των γιατρών του ΕΣΥ δεν είναι υπόθεση μόνον των γιατρών, αλλά όλης της κοινωνίας, για τον λόγο αυτό ο καθένας που εναποθέτει την υγεία του στο ΕΣΥ πρέπει να σταθεί δίπλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΗΛΩΣΗ

    Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Ιατρός


    Ονοματεπώνυμο

    ειδικότητα βαθμός

    Τμήμα- Νοσοκομείο, ΚΥ ή Περιφ. Ιατρείο

    Έχοντας υπόψη το άρθρο 22 της Κωδικοποιητικής Οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, του Π.Δ.88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με τη Οδηγία 93/104/ΕΚ" (ΦΕΚ Α' 94), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ.76/2005, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τις υπ'αριθ.67, 106 και 107 Πράξεις του Ι' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Δηλώνω ρητά και ανεπιφύλακτα

    ότι δεν συναινώ να εργάζομαι από την 01-05-2008 και εφεξής πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών (Ειδικευμένος) ή των 56 ωρών (Ειδικευόμενος) συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών

    Πάτρα, (ημερομηνία)
    Ο Δηλών Ιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λόλα, να ένα μήλο !

    Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου της ΔΗΚΝΙΠΑΣΚΕ αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν να έχουν λάβει πτυχίο Ανωτάτης Σχολής κάποιοι που δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση. Και προφανώς δεν την έχουν τελειώσει. Δεν εξηγείται αλλιώς πως συγχέουν απλές έννοιες και λέξεις.
    Παράδειγμα 1ο: Τα «6 αιτήματα που αποδέχονται όλες οι παρατάξεις» δεν χρειάζονται Συλλογική Σύμβαση για να κυρωθούν. Από τη στιγμή που τα αποδέχεται και ο αξιότιμος κ. Υπουργός μπορεί να τα δρομολογήσει από αύριο. Αλλιώς μπορούμε βάσιμα να τον θεωρήσουμε «μέλος σπείρας εκβιαστών που αγνοεί ότι δεν είμαστε Ζαχόπουλοι».
    Παράδειγμα 2ο: Όταν την εφημερία την πληρώνεσαι με το κομμάτι, λέγεται υπερωριακή απασχόληση. Όταν πληρώνεσαι κατ’ αποκοπή κάθε μήνα για να κάνεις όσες εφημερίες θέλει κάποιος (4ενεργές ή 1ενεργή και 6 μικτές ή 10 ετοιμότητας κλπ) αυτό λέγεται επίδομα. Για να εφαρμοστεί το επιδοματικό αυτό σύστημα εφημερίας θέλει πράγματι την συναίνεση των γιατρών. Και αυτό ονομάζεται ΣΣΕ, δηλαδή Συλλογική Σύμβαση Ευθανασίας.
    Παράδειγμα 3ο: Προφανώς, επειδή η λέξη «μισθός» είναι άγνωστη στους συντάκτες του Δελτίου Τύπου, δεν αναφέρουν τίποτε, παρ’ όλο που είναι βασικό αίτημα για την υπογραφή ΣΣΕ, δηλαδή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το ότι το Υπουργείο μέχρι τώρα απορρίπτει κάθε συζήτηση για το μισθολογικό δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρόκειται για καθαρή σύμπτωση. Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα κλασσικό παράδειγμα σύγχυσης της έννοιας «εκπρόσωπος του Υπουργού» με την έννοια «συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών».

    Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Μήπως μας εκθέτουν ως ιατρούς και ως ανθρώπους κάποιοι που συζητούν με την Κυβέρνησή μας ενώ δεν γνωρίζουν επαρκώς την γλώσσα; Αυτό μπορεί να είναι και η απάντηση στο ερώτημα τι στο καλό λένε εκεί μέσα στα γραφεία και δεν βλέπουμε προκοπή.

    Εάν συμβαίνει αυτό, τότε τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν πρόκειται οι σύγχρονοι γιατροί να δούν (νόμιμο) φράγκο στην τσέπη τους για τα επόμενα είκοσι χρόνια πριν ολοκληρωθεί η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».
    Εάν πάλι κάνω λάθος και το πρόβλημά μας δεν είναι γλωσσικό, τότε με τα όσα αναγράφει στο Δελτίο Τύπου η ΠΑΣΚΕΔΗΚΝΙ προδίδει όχι μόνο τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και την απελπισία της.

    Τάκης Νικολόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ?
    ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 48ΩΡΟΥ 56ΩΡΟΥ?

    Ας δούμε τι απάντησαν μερικές αναγνωρίσιμες φιγούρες γιατρών
    -Ο τυπικός ειδικευόμενος. "Μισό λεπτό να ρωτήσω το διευθυντή μου"
    -Ο ναι μεν αλλά. "Δίκιο έχετε, αλλά βρε παιδί μου όχι τέσσερις. Έξι είναι καλά. Έξι με επτά!»
    -Ο Διευθυντής. "Εννοείς το χαρτί που υπογράφω στο τέλος του μήνα"
    -Ο εξυπνάκιας ."Μία εφημερία κάθε 32 του μηνός"
    -Ο παιδίατρος σε Κ.Υ."15 ετοιμότητας κ δεν το διαπραγματεύομαι"
    -Ο χρεωμένος. "Είδες που πήγαν τα επιτόκια? Έτσι κ γίνει 48ωρο θα κάνω μήνυση στους συνδικαλιστές"
    -Ο υποφέρων από τσόκαρο. "Μακριά από τη γυναίκα μου κ ας είναι κ απλήρωτες"
    -Ο δυσεύρετος."48-56 χωρίς συζήτηση»
    -Ο φακελάκιας 1."Εκείνος ο σπασαρχ... ο αναισθησιολόγος να μην εφημερεύει κι όλα καλά"
    -Ο φακελάκιας 2."Εγώ με τα λεφτά από τις εφημερίες ανάβω τα πούρα μου"
    -Ο ψιλικατζής. "Μπήκε καμιά χολή στους παθολόγους?"
    -Ο αν\της διε\ντής σε Κ.Υ. "Ηρθαν οι Βητάδες γενικοί κ μας χάλασαν την πιάτσα"
    -Ο αν\της διε\ντής σε Κ.Υ.2."Πλαφόν οι μισές πλασματικές, ρεπό την επομένη κ 3 πέμπτες το μήνα. Ξέχασα, να έχει κ ειδικευόμενο"
    -Ο φραγκοφονιάς. "Να καταργηθεί το πλαφόν"
    -Ο "μάχιμος". "Το νοσοκομείο αυτό εγώ το έχω χτίσει. Ξέρεις τι θα γίνει έτσι κ σταματήσω να κάνω 12?"
    -Ο αραχτός ."Έχει κανένα ματσάκι η NOVA η να πάω για ποτάκι"
    -Ο Κνίτης. "Οι ντιρεκτίβες της ΕΕ δε θα περάσουν, των γιατρών η πάλη θα τις σπάσουν"
    -Ο κυνικός. "Οι εφημερίες χωρίζονται σε καλές κ κακές. Οι καλές έχουν sex κ χρήμα"
    -Ο επιστήμονας. "Με βάση πρόσφατη μελέτη, οι εφημερίες ανεβάζουν τα επίπεδα της παπαρίνης. Η λύση είναι η χορήγηση του αναστολέα"
    -Ο εργολάβος. "Τα δουλικά οι ειδικευόμενοι να είναι καλά..."
    -Το ΠΑΓΩΝΙ 1"Βεβαίως κ είμαι στη διάθεση του κόμματος εφόσον προκύψει θέμα ηγεσίας"
    -Το ΠΑΓΩΝΙ 2 "Εγώ παιδιά κορδέλες κόβω..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξάνθη 19 Απριλίου 2008

    ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ !!!

    ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ

    Οι υπογραφές έπεσαν και σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο όπου όλες οι κλινικές είναι μονήρεις και έχουν γενική εφημερία κάθε μέρα προσπαθούν να βγάλουν τα προγράμματα εφημεριών.
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την παθολογική όπου υπηρετούν 6 ειδικοί . Οι γιατροί αυτοί θα καλύψουν 24 εφημερίες που αντιστοιχούν στις 4 ( ενσωματωμένες στο μισθό ) Χ 6 .

    Λείπουν ανάλογα με το μήνα άλλες 6 με 7 ( εφόσον θα εφημερεύει μόνο ένας για επείγοντα και νοσηλευόμενους ), και προκύπτει το ερώτημα πως θα καλυφθούν …

    Κάποιος προτείνει να κάνουμε από μία επιπλέον συμπληρώνοντας ότι θα την πληρωθούμε σαν πραγματική υπερωριακή απασχόληση και τα χρήματα θα είναι περισσότερα από ότι ήταν μέχρι σήμερα ..
    Η συμφωνία έγινε οι εφημερίες κι αυτές έγιναν αλλά όταν πήγαν τα εντάλματα στον επίτροπο ζήτησε βεβαίωση των αρμοδίων οργάνων του νοσοκομείου για μη υπέρβαση του ανώτατου ορίου εβδομαδιαίας εργασίας των 48ωρών όπως προβλέπεται από ….
    Τότε τα αρμόδια όργανα αρχίζουν να ψάχνονται… αφού το 48ωρο ήδη εξαντλείται με μία εφημερία την εβδομάδα κατά μέσο όρο και ο μήνας με τις 4 ενσωματωμένες εφημερίες…
    Βεβαίωση το νοσοκομείο δεν μπορεί να δώσει βεβαίωση ….
    Η μόνη λύση είναι ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 6 ΚΑΙ 5 ΤΩΝ ΕΚΔΟΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ….

    Που θυμίζει τη γνωστή πλέον « συγγνωστή πλάνη »

    Και με την υπόσχεση ότι σύντομα θα τακτοποιηθεί το θέμα για την εν λόγω κλινική μόλις διοριστούν οι δύο επιπλέον παθολόγοι που χρειάζονται ώστε να μην παραβιάζεται το 48ωρο…

    Και ώ του θαύματος! Άμεσα ήρθαν και οι 2 γιατροί, και έγιναν 8 πλέον, αλλά μαζί με τους καινούργιους ήρθε από το υπουργείο το έγγραφο το οποίο ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ… ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ Η ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ… ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ 48ωρο στα προγράμματα που θα βγαίνουν …

    Το επόμενο πρόγραμμα ήταν πλήρως καλυμμένο ( 8 Χ 4 = 32 εφημερίες ) και κάποιος τυχερός ( Ο διευθυντής… ) έκανε λιγότερες…
    Τότε αποφασίστηκε να βάλουμε 2 με 3 παραπάνω εφημερίες για να πάρουμε και τα υπόλοιπα που παίρναμε πριν την υπογραφή της σύμβασης, και έτσι έγινε…
    Όμως όταν το πρόγραμμα πήγε στη Διοίκηση και στο Επιστημονικό Συμβούλιο στη συνέχεια επέστρεψε, προσαρμοσμένο χωρίς υπέρβαση του 48ώρου, για να είναι σύννομο και με την νομοθεσία, και… τέρμα τα επιπλέον δίφραγκα.

    Το νερό ήδη μπήκε στο αυλάκι …

    Ο μεν επίτροπος δεν απασχολείται πλέον με εντάλματα και παραβιάσεις….
    Ο δε υπουργός δεν χρειάζεται να παραβιάζει με διατάξεις τη σχετική νομοθεσία της Ε. Ε. και αυτή με τη σειρά της να σταματήσει να μας τιμωρεί με πρόστιμα …

    Και εμείς θα προσαρμοστούμε , σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική
    ( βλέπε … παράγραφος 7 της επιστολής του υπουργού που έστειλε στις 9 Νοεμβρίου του 2007 ) μόνο στο νέο μισθολόγιο που αποτελεί ζητούμενο ετών… , για να μην διαψευσθεί η παροιμία που λέει κάθε φέτος και χειρότερα κάθε πέρσι και καλύτερα .

    Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν προς το συνδικαλιστικό τους όργανο και ζήτησαν εξηγήσεις …
    Η απάντηση είχε ως εξής … εμείς συνάδελφοι μόλις υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση και από την στιγμή εκείνη τα προγράμματα εφημεριών είναι προσαρμοσμένα και βγαίνουν χωρίς πρόβλημα, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν εξαντλούνται και οι 4 εφημερίες από όλους τους συναδέλφους…

    Άλλωστε στην επιστολή του (βλέπε τη παράγραφο 12 , όπου αναφέρεται ότι οι γιατροί από 1-1-09 θα λαμβάνουν πλήρως το εφημεριακό επίδομα ανεξαρτήτως …. ακόμη και εάν κάνουν λιγότερες από 4 εφημερίες …) ο γενικός γραμματέας , κύριος Καλογερόπουλος το είχε προβλέψει ότι δεν θα χρειάζεται να γίνονται και οι 4 εφημερίες !

    Ευτυχώς κάποια στιγμή ξύπνησα ! Ήταν ένα εφιαλτικό όνειρο είπα … αλλά επειδή τα όνειρα πολλές φορές βγαίνουν μήπως θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας…

    Η μέχρι τώρα διαμορφωμένη κατάσταση, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στην εφαρμογή του 48ώρου, αναδεικνύει και το θέμα του κατά πόσο υπάρχει κοινή λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί ενιαία τόσο στα νοσοκομεία του κέντρου όσο και στα νοσοκομεία της επαρχίας .

    Η άποψη μας καθώς και πολλών άλλων περιφερειακών νοσοκομείων είναι ότι επειδή υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε ιατρικό προσωπικό, στον τρόπο εφημερίας ( πολλά νοσοκομεία έχουν μονές από τις βασικές κλινικές όπως παθολογικές, χειρουργικές κλπ που εφημερεύουν συνεχώς σε καθημερινή βάση ) με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι δυνατόν να ισχύσει ενιαίος τρόπος όχι μόνο μεταξύ των νοσοκομείων του κέντρου αλλά και μεταξύ αυτών της περιφέρειας.

    Χρειάζεται, κατά την άποψη μας πλαίσιο ( κανονισμός εφημερίας ) που θα λαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια γενικά και ειδικά ( τοπικά ) για ασφαλή εφημερία τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.

    Εάν η λύση για το 48ωρο όπως προτείνεται από τον υπουργό στην επιστολή του «βολεύει» το κέντρο, σας πληροφορούμε ότι για τα περιφερειακά νοσοκομεία θα δημιουργηθούν και επιπλέον από τα ήδη υπάρχοντα σοβαρότατα προβλήματα εφημέρευσης για τα οποία δεν κάνετε καμία αναφορά.

    Συνάδελφοι , το να ζητάει κανείς να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα επαρχιακά νοσοκομεία δεν πρέπει να θεωρείται σε καμιά περίπτωση διασπαστική κίνηση, αντίθετα είναι απόλυτα νόμιμο και προβλέπεται υπογραφή συλλογικής σύμβασης σε εθνικό ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ επίπεδο… ( άρθρο 8, παράγραφο 1, του υπ αρ. 88 προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στις 13 – 05 – 1994, στο φύλλο 94 της εφημερίδας της κυβερνήσεως στη σελίδα 1697).

    Επομένως ή ξεχωριστές παραγράφους σε μία σύμβαση με ειδική αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων των επαρχιακών νοσοκομείων ή άλλη ξεχωριστή σύμβαση για τα εκτός κέντρου νοσοκομεία …


    Και ένα βασικό ερώτημα ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ- μάλλον ΟΧΙ, χωρίς διασαφήνιση και πλήρη ένταξη ως ειδική κατηγορία εργαζομένων στο άρθρο 14 του προεδρικού διατάγματος 88 του 1999, ( ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ , συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία 93/104 , στο άρθρο 17 κοιν. οδηγίας… ) αλλιώς μετά την υπογραφή της σύμβασης πάλι για να πληρωθούμε θα πρέπει ο υπουργός να υπογράφει διατάγματα για να πληρωθούν οι πέραν το 48ώρου υπερωρίες , θα μπορεί όμως ή καλύτερα θα το έκανε …
    Το προσχέδιο νόμου , και όχι επιστολές με προσχέδια συμβάσεων που δίνουν «παράταση» στην υπάρχουσα κατάσταση , πρέπει σαφώς να αναφέρεται σε πλαίσιο που να εναρμονίζεται πλήρως στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή με την αυστηρή εφαρμογή του 48ώρου και με σαφή ανταποδοτικά οφέλη, σε περίπτωση υπογραφής σύμβασης, η οποία απαραίτητα θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Ε.Ε. ως σύννομης με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και μετά να τεθεί σε εφαρμογή. ( πχ. όχι η υπερωριακή απασχόληση να αποζημιώνεται διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, όπως την ορίζει η κάθε κυβέρνηση και ο υπουργός , άλλοτε δηλαδή ως εφημερία, άλλοτε ως επίδομα, άλλοτε ως υπερωρία … ).

    Φοβάμαι ότι υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης που θα δώσει το άλλοθι της εργασιακής ειρήνης ( ότι δηλαδή τα βρήκαμε με τους γιατρούς και κύριοι Ευρωπαίοι αφήστε μας ήσυχους… ) στον κύριο Υπουργό, προσφέροντας μας το ίδιο χαλασμένο φαγητό με νέο περιτύλιγμα , θα πυροδοτήσει τελικά την απαρχή της διάσπασης της ομοσπονδίας με ευθύνη αυτών που θα βάλουν τις υπογραφές.
    Δυστυχώς είναι κάτι που φοβόμαστε ότι θα συμβεί σύντομα, αφού τα μηνύματα και από άλλες επαρχιακές ενώσεις δεν συμφωνούν με τα κελεύσματα του υπουργού και των εκπροσώπων μας, για αυτό πιστεύω ότι το τελικό σχέδιο θα πρέπει να περάσει από όλες τις ενώσεις και να επικυρωθεί από έκτακτο συνέδριο

    Χατζηδημητρίου Χρήστος
    Πρόεδρος της ένωσης γιατρών του ΕΣΥ του νομού Ξάνθης.
    chatzrenal@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ…
    ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΟ ΠΟΛΥΠΌΘΗΤΟ ΕΝΤΈΛΕΣΤΕ ?

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ…

    Φαίνεται ότι σ αυτό τον τόπο πολλοί λίγοι έχουν τα κότσια ώστε αυτό που λένε προφορικά να τολμούν και να το δίνουν και γραπτά, και για να γίνω συγκεκριμένος κάποιοι το προφορικό τους εντέλεστε όταν τους ζητηθεί γραπτά γράφουν οι μεν ευγενικοί παρακαλείσθε οι δε σκληροί απλά καλείσθε…

    Όπως γνωρίζεται στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης εδώ και 20 μέρες είχε όχι μόνο παραιτηθεί ο Διοικητής αλλά εδώ και μήνες είχε παραιτηθεί και ο Διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας.
    Με την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ( Ε.Σ.) και μετά την γκάφα της αναγνώρισης εκ μέρους του υπουργείου ότι υπάρχει θέμα με την εν λόγω απόφαση (βλέπε σχ. έγγραφο Καλογερόπουλου…) πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο νοσοκομείο Ξάνθης στην οποία λήφθηκε η απόφαση με 65 θετικές ψήφους από τους 66 παρόντες να εφαρμοστεί από τον Οκτώβρη το 48ωρο και 56ωρο.
    Τα νέα προγράμματα, προσαρμοσμένα πλέον τα περισσότερα στο 48ωρο και με πολλά κενά, είχε στα χέρια του το Επιστημονικό Συμβούλιο το οποίο προσπαθούσε μάταια για μέρες να βρει τον αναπληρωτή του Διοικητή να τα παραδώσει για τα περαιτέρω...
    Το Διοικητικό συμβούλιο, κι αυτό με τη σειρά του, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αφού δήλωσε αναρμόδιο στην ουσία να πει το… εντέλεστε, έψαχνε τον αναπληρωτή του Διοικητή … παίζοντας κρυφτό ( έτσι κερδίζεις χρόνο… ) .
    Όταν όμως τον εύρισκε εκείνος υπέβαλε να δώσει λύση στη έλλειψη Διοικητή έδειχνε τον πρώην διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, από καιρό παραιτημένο , ο οποίος όμως δήλωνε άλλοτε εν ενεργεία και άλλοτε παραιτημένος, κάθε μέρα είχαμε και άλλο αντικαταστάτη στη θέση του Διοικητή, τα έγγραφα στη διάθεση σας…κανένας δεν ήθελε να παραλάβει τα κουτσουρεμένα πλέον προγράμματα!
    Η κατάληξη από αυτό το κρυφτούλι ήταν, αφού ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα Ξάνθης, ο οποίος έδειξε ότι γνώριζε άριστα το θέμα σχετικά με το 48ωρο , προσπάθησε κι αυτός με τη σειρά του να βρεθεί ο αντικαταστάτης του διοικητή…
    αλλά κι αυτός όταν βρέθηκε παραιτήθηκε την άλλη μέρα…
    ( Στη συνάντηση μας μάλιστα με τον Εισαγγελέα προσκαλέσαμε και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τα οποία κανένα δεν τόλμησε να παραβρεθεί!)

    Τέλος προσκαλέσαμε , με τη γνωστή ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση, τον Διοικητή της ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης στη Ξάνθη, για να μας βοηθήσει να βρούμε τον χαμένο Διοικητή για να μην είμαστε ορφανοί…
    Πράγματι, και προς τιμή του ο Διοικητής της ΥΠΕ κύριος Δελής, μας επισκέφθηκε την Πέμπτη φέρνοντας ως δώρο τον νέο Διοικητή, τον οποίο περιμέναμε με λαχτάρα τόσες μέρες, για να έρθει να μας πει το πολυπόθητο «εντέλεστε» ώστε να αρχίσει η γιορτή….

    Τα πράγματα λοιπόν πήραν το δρόμο τους και έτσι ακολούθησε την Παρασκευή η ορκωμοσία του νέου Διοικητή , ο οποίος την ίδια μέρα, αργά το μεσημέρι , μόλις επέστρεψε έπεσε αμέσως στη δουλειά συνέγραψε και υπέγραψε αμέσως το πρώτο φιρμάνι προς τους υπηκόους που με δίψα περίμεναν να δουν να γράφει εντέλεστε …
    Για την ιστορία μεταφέρω και επισυνάπτω ακριβώς παρακάτω την order του νέου commander…
    Για να μαθαίνουν και οι άλλοι Διοικητές γιατί θα τους χρειαστεί για το Νοέμβρη να στείλουν πολλά τέτοια φιρμάνια προς τους υπηκόους τους…

    Θέμα : « Εφημερίες Ιατρικού προσωπικού»

    Σχετικά: α) πρακτικό της 14ης Γ.Συν. της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συν.
    Της 26ης /6/2008
    β) Το υπ αριθ. Πρωτ. Γ.Γ. 2372/1-10-2008 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα
    του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
    Προς τους Διευθυντές
    «κατόπιν των ανωτέρω σχετικών , καλείσθε όπως υποβάλετε άμεσα προγράμματα εφημεριών Οκτωβρίου 2008 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3654/2008 και της κοινής Υπουργικής απόφασης 2/44833/0022/14-7-2008 περί αναστολής εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 88/1999 και του Π.Δ. 76/2005 , ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου και η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.»

    Διαβάζοντας το και ο πλέον αδαής διαπιστώνει ότι οι παραπάνω αυτές σειρές ξεχειλίζουν από πολύ συναίσθημα, παραινέσεις και μπόλικες αναστολές διατάξεων των προεδρικών διαταγμάτων, αλλά τη λέξη ΕΝΤΕΛΕΣΤΕ πουθενά δεν τη βρίσκει. Το εντέλλεστε έγινε τετέλεσται !
    Την απογοήτευση που αισθανθήκαμε δεν μπορώ να σας την περιγράψω … ξέρεις τι είναι να περιμένεις με λαχτάρα το εντέλεστε και να μην έρχεται … χάνοντας την ευκαιρία (που θα πάει όμως θα δοθεί δεν μπορεί … ) να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση, που την έχουμε κρυμμένη στα φυλλοκάρδια της καρδιάς μας, που λέει και το τραγούδι…

    Η απάντηση μας στο παραπάνω φιρμάνι είναι η εξής:
    «τα προγράμματα των εφημεριών ήδη σας τα παρέδωσε το Επιστημονικό συμβούλιο και επομένως το έγγραφό σας είναι άνευ αντικειμένου… αλλά για να μην μείνετε παραπονεμένοι κι από δουλειά σας στέλνουμε τις εφημερίες του Νοεμβρίου ,για να συμπληρώσετε τα κενά … δύσκολα σταυρόλεξα θα μου πείτε αλλά εγώ για να σας βοηθήσω σας συνιστώ να διαβάσετε την επιστολή ( ΙΡ/08/1539) που ήρθε από τις Βρυξέλλες στις 16/10/2008 ως απάντηση στη καταγγελία που έκανε η ένωσή μας για την περιβόητη υπουργική απόφαση του κυρίου Αβραμόπουλου, για αναστολή εφαρμογής των γνωστών σε όλους μας κοινοτικών οδηγιών όπως αναφέρεστε στο έγγραφο σας (επισυνάπτω) …και με την οποία επιστολή τώρα μεν μας τραβούν τα αυτιά αλλά σε δύο μήνες , αν δεν συμμορφωθούμε, θα μας πάνε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο και θα λάβουμε και πρόστιμα που φαίνεται ότι μας αρέσουν πολύ …ειδικά τώρα που τα έχουμε , τα ευρώ εννοώ , μπόλικα και εγγυημένα … ».
    Και ένα ερώτημα προς όλους τους Εντελόμενους , Εντέλοντες και ασφαλώς και προς τους οσφϋοκάμπτες…

    ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΝΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ , ΚΥΡΙΟ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ…
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ…

    ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΕΛΕΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΝΤΕΛΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΝΤΕΛΕΙ ?

    « μήπως επτωχεύσαμεν εκτός από οικονομικώς και πνευματικώς ? »
    Έτσι απλά για να μαθαίνουμε …

    ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΤΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ
    Ο ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΓΑΡ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΗ ΓΛΙΤΩΣΕΙ …,
    (το στιχάκι… δικό μου )
    Απορία … το καλείστε ή το εντέλεστε περιλαμβάνει περισσότερο την έννοια της υποχρεωτικής συμμόρφωσης …
    Παρακαλώ θερμά και σοβαρά κάποιον υπεύθυνα, να μου στείλει με e-mail αν το καλείστε μπορεί να αντικαταστήσει επακριβώς το εντέλεστε, γιατί μάλλον θα μου χρειαστεί σε προσεχές δικαστήριο, το οποίο μάλλον θα χρειασθεί να ξεκαθαρίσει ( βλέπω να ανοίγουν λεξικά στην έδρα ….) το θέμα πρώτα και μετά να βγάλει απόφαση …
    Πάντως να ξέρετε ότι όποια απόφαση κι αν βγάλει το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι λέξεις εντέλεστε και καλείσθε είναι ή δεν είναι ταυτόσημες, τη ΔΙΚΗ θα την έχω κερδίσει και θα ακολουθήσει γλέντι και …
    « καλείσθε όπως παραβρεθείτε όλοι σας … » αλλέως θα υπάρξουν συνέπειες …


    ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
    chatzrenal@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;