Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Κρούσματα μελιταίου πυρετού στη Θάσο.

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα τα κρούσματα μελιταίου πυρετού σε κατοίκους της Θάσου, κατέθεσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, η οποία ασκεί δριμύτατη κριτική στη Νομαρχία Καβάλας. Στην ερώτησή της, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέκο Κοντό, κι Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, η βουλευτής κάνει λόγο για «αδράνεια και απουσία επαρκών ελέγχων» για τα παράνομα εισαγόμενα αμνοερίφια. Επισημαίνει δε ότι «με την αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή αμνοεριφίων» ο μελιταίος πυρετός «μεταδόθηκε σε άγνωστο αριθμό ζώων και από κει σε κατοίκους του νησιού». Η βουλευτής τονίζει ότι «η Θάσος δεν διαθέτει κτηνίατρο εδώ και πέντε χρόνια» και σχολιάζει πως η Νομαρχία Καβάλας καθυστέρησε να αντιδράσει και να στείλει κτηνιάτρους στο νησί. Το πλήρες κείμενο της ερώτησής της, έχει ως εξής: «Στην αδράνεια και στην απουσία επαρκών ελέγχων από τη Νομαρχία Καβάλας ως προς τα παράνομα εισαγόμενα αμνοερίφια έχουμε αναφερθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ιδιαίτερα στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι εισαγωγές για την κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς και στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση προϊόντων άγνωστης προέλευσης ζώων. Τα 14 εντοπισμένα κρούσματα μελιταίου πυρετού στο Θεολόγο της Θάσου αναδεικνύει εκ νέου το πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών, δεδομένου ότι το νησί αυτό είναι χαρακτηρισμένο ως απαλλαγμένο από τη νόσο, με ειδικό καθεστώς υγειονομικής προστασίας».Με την αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή αμνοεριφίων η νόσος μεταδόθηκε σε άγνωστο αριθμό ζώων και από κει σε κατοίκους του νησιού που κατανάλωσαν φρέσκο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι γνωστό ότι η Θάσος δεν διαθέτει κτηνίατρο εδώ και πέντε χρόνια και το τοπικό αγροτικό κτηνιατρείο είναι παροπλισμένο, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο κλείσιμο του Δημοτικού σφαγείου της Θάσου, που σφραγίστηκε με εντολή εισαγγελέα γιατί διαπιστώθηκε ότι τα επικίνδυνα απόβλητα κατέληγαν στη θάλασσα. Το πόσο χρήσιμη είναι η παρουσία κτηνιάτρου στο νησί αποδείχτηκε και από την καθυστερημένη αντίδραση και την αποστολή κτηνιάτρων της Νομαρχίας Καβάλας. Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί: Με ποια άμεσα μέτρα θα ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να παύσει η παράνομη εισαγωγή αμνοεριφίων. Θα εξετάσουν τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του κτηνιατρείου με τη μόνιμη παρουσία κτηνιάτρου στο νησί, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η υγεία των κατοίκων και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από ανάλογα κρούσματα στο μέλλον. Η ερωτώσα βουλευτής Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου».

Αναπαραγωγή είδησης από Kavalanet

4 σχόλια:

  1. Επειδή τα διατροφικά σκάνδαλα ,τα περιφερικά προβλήματα και η καθημερινότητα έχουν μια ορατή συνάφεια:

    Τάζουν προκήρυξη θέσεων χωρίς την νομοθετική ρύθμιση!

    Στις περιοδείες μου συναντώ το αδιαφιλονίκητο πρώτο κόμμα και τους οπαδούς του, την γενική κατακραυγή των έργων και ημερών του ΙΣΑ, την αποστασιοποίηση συναδέλφων από τα προδομένα όνειρα τους. Έχουμε φάει πολύ ορυκτέλαιο!
    Μα πάρα πολύ, τι είναι ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ ένα επιστημονικό επιμελητήριο με απαρχαιωμένο καταστατικό και νόμους που διέπουν τη λειτουργία του, που δεν δίνει ούτε το δικαίωμα εκλέγεσθαι στους έλληνες υπηκόους εξ ομογενών ή ξένων εθνοτήτων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, που αντιπροσωπεύει από τον πλέον πλούσιο γιατρό μέχρι τους 25% άνεργους και ετεροαπασχολούμενους. Πληρεί τον επιτελικό του ρόλο; όχι, πληρεί ή υποκαθιστά σε περιοχές αδύνατης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης τον επιχειρησιακό του ρόλο απέναντι στην εξουσία ; όχι. Τους δίνουμε απόλυτες θριαμβικές πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του δικομματισμού μας θεωρούν δεδομένους και οι όποιες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις γίνονται αντικείμενο όχι συναλλαγής πιά όπως πχ στo συμπαθή κλάδο των δικηγόρων ή των μηχανικών, ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΑΠΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ πλευράς ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Μας θεωρούν δεδομένους. Εύκολα θύματα της όποιας υποσχεσιολογίας και αντικείμενα χλεύης από γλυκανάλατα ΜΜΕ και αντιλαϊκών πολιτικών υγείας. Πχ το ΙΚΑ και το ΕΣΥ έχουν μείνει 6 χρόνια χωρίς ουσιαστικά προσλήψεις γιατρών, ο φόρτος εργασίας διογκούται επικίνδυνα για γιατρούς και ΑΣΘΕΝΕΙΣ και όταν περιμένουμε το 5ο τμήμα ΣτΕ (ΣΔ34/2008) να τακτοποιήσει το θέμα των 2000 προσλήψεων στο ΙΚΑ επί 6μηνο δεν φροντίζουμε στο δικαστή να δώσουμε το ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΑΤΗΜΑ κα Φάνη Πετραλιά για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με βάσει την αξιολόγηση της προϋπηρεσίας στην πολύπαθη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως τόνιζαν μέχρι Γενάρη τα συνδικαλιστικά τους "επιμελή" όργανα. Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ ως πότε ο γιατρός θα καταπίνει ορυκτέλαια υποσχεσιολογίας φτηνών δημοκόπων και δεν θα βάζει ένα λιθαράκι μόνος του ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ;;;;;
    ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ υποψήφιος για ΔΣ του ΙΣΑ με το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέποντας επί 9ωρο σήμερα στο Ολυμπιακό στάδιο το άθλημα "κυνηγάω ψηφαλάκια" από τους γύρω μου ένοιωσα πολύ παράξενα,σχεδόν εμετική η συμπεριφορά πολλών συναδέλφων που κυνηγώντας γνωστους και αγνώστους για την απόλυτη επιλογή σου δίνουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια μέσα από άφθονες χειραψίες. Και εμείς τα άρρωστα πρόβατα της χλίδας και της φοβίας πάμε και εκχωρούμε ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ στα ταξίματα, στα όνειρα στο ΄κατα παραγγελία λήθαργο. Ακόμα χειρώτεροι οι αναχωρητές "του κόσμου" τούτου οι απέχοντες αηδιασμένοι και ναρκισσευόμενοι οικοι όταν έχουν ψηφίσει μέχρι τις 3μμ 2.550 από τους 17000 που έχουν δικαίωμα ψήφου, ας μην αναρωτιώνται μετά οι γιατροί σε ποιές γραφικές μειοψηφίες εκχωρούν την επενδυτική δύναμη των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Σπίτι κάθονται μόνο οι άρρωστοι καταθλιπτικοί υπο φαρμακευτική αγωγή οι υπόλοιποι να τσακιστούν να πάνε να ψηφίσουν να πουν την γνώμη που φοβούνται να ομολογήσουν στον εαυτό τους. Η ουδετεροποίηση και ο ευνουχισμός στα κοινωνικά πάει χέρι χέρι.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρώτο μου σχόλιο της 29-5-08 δημοσιεύθηκε τελικά στις 14-6-2008 στην Ελευθεροτυπία σελίδα 50 κατόπιν εορτής.(εκλογών) Οχι ότι θα το διάβαζε κανείς αλλά τουλάχιστον εφτασε στο αρκούντως ευαισθητοποιημένο γραφείο τύπου του ΙΣΑ. Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά μου οφείλει δημοσίως μια απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΡΙΖΑ: στην απουσία ελέγχων αποδίδει τα κρούσματα μελιταίου πυρετού στη Θάσο & αιμορραγικού πυρετού στη Θράκη

    Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008


    Η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία αναφέρει ότι τα γεγονότα της εμφάνισης κρουσμάτων μελιταίου πυρετού στη Θάσο, του θανάτου της 49χρονης γυναίκας στην Κομοτηνή από αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας που προκλήθηκε από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού και της εισαγωγής του δεκάχρονου αγοριού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μετά από τσίμπημα τσιμπουριού, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο:
    Πρώτον την έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων της υπαίθρου για την προστασία των ιδίων και των ζώων τους από διάφορες ζωονόσους.
    Δεύτερον την απουσία επαρκών ελέγχων από τις κατά τόπους αρχές για την πρόληψη εμφάνισης και διάδοσης ασθενειών σε ζώα και μέσω αυτών σε ανθρώπους.

    Για την αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον υπάρχει άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα για:
    Έγκυρη και διαρκή ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου, ώστε να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης ζωονόσων
    Στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών κτηνιατρικών ελέγχων ιδίως στους νομούς που συνορεύουν με χώρες όπου ενδημούν μολυσματικοί παράγοντες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν εισέλθουν στη χώρα μας να προκαλέσουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και μεγάλα προβλήματα στην κτηνοτροφία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;