Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

ʽΈχουν κάνει την αλητεία επιστήμη


 
 
ʽΈχουν  κάνει την αλητεία επιστήμη

                      ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλη Εβδομάδα. Εβδομάδα των παθών. Στην Βουλή των Ελλήνων πέρασε το πολυνομοσχέδιο .Η τρικομματική κυβέρνηση ησυχάζει για λίγο. Οι στόχοι της ΄΄ ανάπτυξης ΄΄ μας αρχίζουν και είναι εφικτοί. Με 168 «ναι», 123 «όχι» και ένα «παρών» η Ελλάδα μας οδεύει προς την επιτυχία. Όπως τονίζει ο κύριος Στουρνάρας  «ανοίγει τον δρόμο» για την εκταμίευση της παρακρατημένης δόσης διάσωσης ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ,. Ελληνικά :θα μεγαλώσουν τα χρέη μας ,οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κέρδη τους και εμείς θα γίνουμε πιο φτωχοί αφού κάθε ημέρα που περνά μας φορτώνουν περισσότερα χρέη στην πλάτη.

  Μετά από τόσους μήνες χωρίς  να πληρωθούν οι εφημερίες μας ήρθε η μεγάλη ημέρα. Αυτά που μας χρωστούσαν (Δεκ 2012 έως και Μάρτης 2013) μας τα δίνουνε μαζεμένα για να μην καταλάβουμε την μπαμπεσιά. Να μην καταλάβουμε την κλοπή. Από την χαρά μας που επιτέλους βλέπουμε λεφτά δεν θα μετρήσουμε πόσα λείπουν. Κουτοπονηριά αλλά τι να πούμε εμείς οι γιατροί τι στιγμή που υπάρχουν πολλοί άλλοι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί και δεν θα πάρουν παρά ελάχιστα. Το κράτος το παρουσιάζει και σε στυλ μην μιλάτε εσείς οι προνομιούχοι που δεν θα χάσετε την δουλειά σας και έχετε το προνόμιο της  άμεσης επαφής με την δημόσια υγεία. Δηλαδή σε περίπτωση ανάγκης κάποιος θα σας προσέξει. Είναι γνωστή η αλληλεγγύη και η συναδελφική συμπαράσταση που ισχύει ανάμεσα στους λειτουργούς υγείας.
 
 

  Εδώ και τρία  χρόνια  το μόνο που βλέπουμε εμείς οι λειτουργοί υγείας είναι  περικοπές και  μειώσεις προσωπικού. Το μόνο που ακούμε από τα υπουργικά χείλη είναι υποσχέσεις για βελτιώσεις και παραμύθια. Το ΄΄θα΄΄ κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Ενίοτε κοκορεύεται  ότι αυξήθηκε κατά 40 % η προσέλευση του κοινού στο ΕΣΥ και μειώθηκαν οι χρεώσεις στα φάρμακα. Η πολιτική του Μνημονίου έχει οδηγήσει σε μείωση 32% της δημόσιας δαπάνης υγείας το 2012( σε σχέση με το 2009) , σε μείωση 52% της ιδιωτικής δαπάνης και σε μείωση 40% της συνολικής δαπάνης υγείας(από 22,5 δισ. ευρώ το 2009( 9,7% του ΑΕΠ) έπεσε στα 13,5 δισ. ( 6,4% του ΑΕΠ). Δεν βλέπει ότι το ΕΟΠΥΥ είναι σε τροχιά  χρεοκοπίας; Για τι ξεχνάει  ότι με τι ηλεκτρονικές ΄΄τρικλοποδιές΄΄ και τις  αλλαγές κωδικών    πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να γράψουν ηλεκτρονικές συνταγές. Έτσι  ο κόσμος αναγκάζεται να ξοδέψει από την τσέπη του για να πάρει τα απαραίτητα φάρμακα του και δεν μπαίνουν σε καμία ηλεκτρονική στατιστική. Δεν ξέρει για τις  τεράστιες ελλείψεις σε υλικά (από γάζες, σύριγγες και βαμβάκι μέχρι υλικά για χειρουργικές επεμβάσεις) που απορρέουν από την πιστή εφαρμογή του μνημονίου που επιβάλλει ρητά και κατηγορηματικά περικοπές;

  ʽΈχουν  κάνει την αλητεία επιστήμη΄΄  Αυτά λες  όταν διαβάζεις το χαρτί της μηχανογράφησης σε ότι αφορά στην πληρωμή των εφημεριών μας .Αυτά σκέφτεσαι όταν ακούς τις περίπλοκες δικαιολογίες τους. ΄΄Εργαζόμαστε αλλά τους χρωστάμε από πέρσι όταν μας πλήρωσαν κανονικά΄΄ .Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να σου προκαλέσουνε μία τεράστια αηδία. Πετσοκομμένος μισθός, έντονη ναυτία και μία ακαταμάχητη όρεξη να μουντζώσεις τους πολιτικούς μας !  

2 σχόλια:

 1. Το μεγάλο πάρτι του ΕΟΠΥΥ! Εκατομμύρια για καθαριότητα, τηλέφωνα, έπιπλα! Που πάνε τα χρήματα


  Τηλεφωνικές κλήσεις εκατομμυρίων ευρώ. Έπιπλα αξίας 1 εκατ. Πάνω από 6 εκατ. για καθαριότητα. Ενοίκια 20 εκατ. Είναι μόνο μερικά από τα έξοδα του πολυδάπανου όπως αποδεικνύεται ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρειάζεται κάτι παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο για λειτουργικά έξοδα και δαπάνες την ώρα που για ιατρικές επισκέψεις στους 10 εκατ. ασφαλισμένους δίνει μόλις 83 εκατ. ευρώ. Τι δείχνει ο αναλυτικός προυπολογισμός του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.


  Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο αναλυτικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, που τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό, δείχνει τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση που γίνεται με τα χρήματα των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν:  -Μόνο για μισθώματα κτιρίων και έξοδα κοινοχρήστων διατίθενται 20 εκατ. ευρώ με δεκάδες δημόσια κτίρια να παραμένουν ανεκμετάλλευτα ακόμη και σε περίοδο μεγάλων περικοπών για τους ασθενείς.  -Υπάρχει πρόβλεψη 21 εκατ. ευρώ για υπερωρίες του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού χωρίς βέβαια να αποσαφηνίζεται από τον ΕΟΠΥΥ πόσα άτομα αφορά, αφού το σχετικό ερώτημα της “Ε” έμεινε αναπάντητο. Πάντως με βάση τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι τακτικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μαζί με όσους έχουν μεταφερθεί από τις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ είναι 1300. Να σημειωθεί επίσης ότι οι ασφαλισμένοι συχνά για να εισπράξουν χρήματα από αποζημίωση υλικών ή φαρμάκων πρέπει να περιμένουν ακόμη και μήνες σε ουρές και γραφειοκρατικές διαδικασίες.  -Ερωτηματικά προκαλεί επίσης η “Αποζημίωση για συμμετοχή σε συμβούλια ή επιτροπές στις οποίες περιλαμβάνονται και ιδιώτες “ με το ποσό των 785.000 ευρώ. Δεν αποσαφηνίζεται επίσης τι ακριβώς αφορά καθώς η επίσημη απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ ήταν “το προβλεπόμενο αυτό ποσό αφορά μόνο τους ιδιώτες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου”.

  Να σημειωθεί ότι συνήθως τα Διοικητικά Συμβούλια είναι ολιγομελή.  -Αποζημίωση Προέδρων συλλογικών οργάνων διοίκησης : 165.000 ευρώ  - “Αμοιβές λοιπών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με την ιδιότητα ελευθέρων επαγγελματιών” 14 εκατ. ευρώ. Η απάντηση σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι: “Ο Κ.Α.Ε. 419 αφορά αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών μη ειδικώς κατονομαζόμενων για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν. Επιπλέον αφορά δαπάνες για σύνταξη αναλογιστικών μελετών, έλεγχο διαχειριστικών χρήσεων από ορκωτούς λογιστές , μηχ/κη εξυπηρέτηση ΗΔΙΚΑ ΑΕ κλπ “  Η καθαριότητα φαίνεται ότι είναι ...μισή αρχοντιά για τον ΕΟΠΥΥ αλλιώς πως να εξηγηθεί ότι δίνονται ετησίως κάτι εκατ. ευρώ για να καθαριστούν τα γραφεία του Οργανισμού, ποσό που πλησιάζει αυτό των λιγοστών επιδομάτων μητρότητας που διατίθενται πλέον (10 εκατ. ευρώ) μετά την απόφαση για τη χορήγηση μόνο σε όσες μητέρες γεννούν στο σπίτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. -Στον προϋπολογισμό προβλέπονται δαπάνες καθαρισμού γραφείων 5.8 εκατ ευρώ, προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού 340.000 ευρώ, προμήθεια απολυμαντικού υλικού 100.000 ευρώ, πλυντικά 200.000 ευρώ, ενώ εκκενώνονται ακόμα βόθροι με το ποσό των 100.000 ευρώ!

  Άγνωστο παραμένει επίσης τι αποτελούν οι “Λοιπές πρόσθετες παροχές” ύψους 1.66 εκατ,. ευρώ. Η απάντηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει: “είναι τα ποσά που κατονομάζονται στον προηγούμενο ΚΑΕ “περί μισθοδοσίας και προϋπολογισμού” Για παράδειγμα το 2012 από τον ΚΑΕ αυτό πληρώθηκαν τα laptop των γιατρών για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”. Εύλογο ερώτημα είναι βέβαια γιατί το κονδύλι αυτό δεν πέρασε σε εκείνο που αφορά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ για προμήθεια “ηλεκτρονικών υπολογιστών λογισμικού και λοιπού συναφούς βοηθητικού εξοπλισμού”.  -Στην εποχή του email και της πολυδιαφημισμένης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να επικοινωνεί με γραπτώς καθώς υπάρχει πρόβλεψη για ταχυδρομικά τέλη ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ίσως γι αυτό να χρειάζεται και 2,5 εκατ. ευρώ για “τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη εσωτερικού”. Έτσι προφανώς ερμηνεύεται και το ποσό των 800.000 ευρώ για γραφική ύλη και μικροαντικείμενα γραφείου.  -Ακόμη πιο προκλητικό ακούγεται το γεγονός ότι για προμήθεια επίπλων απαιτείται 1 εκατ. ευρώ όταν πολλά ιατρεία και φαρμακεία βάζουν λουκέτο για μερικές χιλιάδες ευρώ που δεν έχουν εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ.  -Όσο για τις μετακινήσεις αυτές προφανώς δίνουν και παίρνουν καθώς για έξοδα κίνησης υπαλλήλων που μετακινούνται εντός έδρας για εκτέλεση υπηρεσίας απαιτούνται 520.000 ευρώ και ημερήσια αποζημίωση μετακίνησης για εκτέλεση υπηρεσίας στο εσωτερικό υπαλλήλων άλλα 270.000 ευρώ. Γι αυτό και η προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών φθάνει τα 2.5 εκατ. ευρώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;