Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τράπεζες μέσα και έξω


Οι συνταξιούχοι

         ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 Πήγα στην Εθνική Τράπεζα . Εκεί στην Πατησίων. Για να διεκπεραιώσω μία εκκρεμότητα που είχα με ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Ήταν  δέκα λεπτά πριν τις οχτώ .Το πρωί.

  Βρήκα είκοσι ανθρώπους μπροστά μου. Παρατεταμένοι κοντά στο κτήριο. Ο πρώτος είχε έρθει από τις έξι. Αναρωτήθηκα τι είχε συμβεί. Μετά κατάλαβα. Είκοσι δύο Αυγούστου, ημέρα πληρωμής των συντάξεων. Αρχικά σκέφτηκα να φύγω αλλά μετά το ξανασκέφθηκα  ό τι δεν θα μπορούσα άλλη ημέρα. Επέλεξα να καθίσω στην σειρά. Ρώτησα ποιος ήταν ο τελευταίος πελάτης της τράπεζας. Ένας υπερήλικας μου απάντησε ευγενικά ότι ήταν αυτός. Έκατσα δίπλα του ,άνοιξα το βιβλίο μου και προετοιμάστηκα για μία πολύωρη αναμονή.

  Στις οχτώ ακριβώς άνοιξαν οι πύλες του παραδείσου. Άρχισαν να μπουν ,ένας ένας από την πόρτα ασφαλείας της τράπεζας που απαιτεί τον συγχρονισμό ανάμεσα στα κουμπιά και την σηματοδότηση με πράσινο και κόκκινο φως .Η σκηνή θύμιζε βουβή κωμωδία. Οι πρώτοι έξι μπήκαν εύκολα ,μάλλον ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι. Άλλοι προσπάθησαν να μπούνε δύο και η πόρτα δεν άνοιγε. Μετά εγκλωβίστηκαν ,κατά σειρά ,οι υπόλοιποι τέσσερις και κάθε φορά ήρθε ο σεκιούριτι να τους βγάλει επειδή η πόρτα είχε μπλοκάρει. Έτσι η αναμονή μου ήταν ευχάριστη με απίστευτη δράση σε ένα χώρο που συνήθως σου προκαλεί μόνο πλήξη ή εκνευρισμός.

  Μπαίνοντας μέσα κόψαμε χαρτί προτεραιότητας  από το ειδικό μηχάνημα. Άρα υπήρχε καταγραφή των  ατόμων στο χώρο .Το προσωπικό ήταν πολύ εξυπηρετικό και γρήγορα έφτασε  η σειρά μου. Τι είχε συμβεί; Πέντε από τους συνταξιούχους είχαν ξεχαστεί στο χώρο. Η φωτεινή επιγραφή με το νούμερο τους, τους  ΄΄κάλεσε΄΄ αλλά οι ίδιοι δεν σηκώθηκαν και δεν  εξυπηρετήθηκαν. Οι υπάλληλοι δεν δυσανασχέτησαν επειδή δεν είχαν χρόνο να ελέγξουν τι και πώς. Κατάσταση τρέλας. Ρώτησα τον διπλανό μου για τι ήρθε στην τράπεζα και μου απάντησε ότι ήρθε αλλά δεν θυμάται τι έχει να κάνει εκεί. Ένας άλλος μπήκε και βγήκε δύο φορές  ενώ είχε περάσει η σειρά του. Πάλι καλά .

   Φεύγοντας είδα έναν άλλο συνταξιούχο να μετρά τα λεφτά του στο δρόμο. Πρόκληση για τον πιο κοντινό κλέφτη. Σκέφτηκα ότι  στην δική μας γερασμένη κοινωνία πρέπει να υπάρχουν  συνοδοί των συνταξιούχων .Ώς τώρα ξέραμε για τους jigolo ,συνοδούς των όμορφων και λίγο γερασμένων κυρίων ή τις call girl συνοδοί των ΄΄κουρασμένων΄΄ μα πλούσιων παλικαριών . Τώρα όμως υπάρχει ανάγκη να βρεθούν συνοδοί που να  προστατεύουν τους συνταξιούχους μας από την λήθη του μυαλού και από την πονηριά του ληστή.

5 σχόλια:

  1. Αντε να...επαγγελθώ το συνοδό συνταξιούχου στην τράπεζα,πόσο να του χρεώσω του έρμου;:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ΄ άρεσε Διόνυσε πολύ
    η σημερινή σου παρατήρηση
    για την Ζωή που κυλάει γύρω μας

    ακόμα κι΄αν τυχαίνει μία στις τόσες με το τρέξιμο που έχουμε
    και το άγχος που κουβαλάμε

    όταν η παρατήρηση της ημέρας
    που καταγράφει ο καθένας μας
    αφορά την Ζωή γύρω και έξω από αυτόν
    δίνουν έναν άλλο αέρα
    περισσότερο κοινωνικό
    στην μπλογκοφιλία...

    "ήρθε στην τράπεζα αλλά δεν θυμόταν τι είχε να κάνει..."


    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. VAD
    έχω την ευτυχία από τη δουλιά μου να συγκεντρώνω συμπυκνωμένη γνώση από τους ηλικιωμένους επιτυχώς τις 3ης και 4ης γενιάς.
    Ψουξ
    Το υφοσ γραφής σε μπέρδεψε γιατί μοιάζουμε με της Ευγενίας, δωρικό καΙ ΣΚΩΠΤΙΚΌ ΘΆΛΕΓΑ ΣΑΝ ΤΟ ΡΥΘΜΌ ΖΩΉς ΜΑς. Στο ηθος βέβαια η καλή πλαστική χειρουργός και αρθρογράφος με ξεπερνά και αγγίζει ανθρώπινες χορδες που εγώ σεν θα τις έπιανα. Αντε τόπα να βγεί από μέσα μου, πολύ ευαίσθητος Άνθρωπος. Και μπούσουλας για ότι δικό μου μπορέσω να βρω χρόνο να ετοιμάσω. Τις καλημέρες μου και ένα μεγάλο μπράβο και από δω στο δεύτερο γυιό μου που μου χάρισε ανείπωτη χαρά ανοίγοντας στη ζωή του, προχτές την πόρτα του ΕΜΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτές ειναι χαρές ,βρε Διόνυσε,
    μπράβο στο παλικάρι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το είδα μετά
    οτι ήταν της Ευγενίας
    αλλά δεν ένοιωσα άβολα γιατί
    οτι προβάλουμε κατά κάποιο τρόπο μας Αντιπροσωπεύει είναι και δικό μας!
    αν δεν το είχες προβάλει άλλωστε
    δεν θα το έβλεπα
    άρα σου άξιζε ο "έπαινος" μου .

    χαίρομαι πολύ για την χαρά σου έδωσε ο γιος σου

    να είναι καλά γερός δυνατός!

    και σοβαρός σαν και σένα!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;