Τρελό πάρτι για τους συμβούλους
ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ (ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, ΕΝΩ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΔΙΠΛΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ Ή ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΙΠΛΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ!
ΚΑΠΟΤΕ κυριαρχούσε το σύνθημα «Ελλάς, ελλήνων εργολάβων» για το κύμα από υπερτιμολογημένες δουλειές που έδινε το ελληνικό Δημόσιο στον κλάδο των κατασκευών.
Σήμερα, ταιριάζει γάντι στη χώρα μας το σύνθημα «Ελλάς, ελλήνων και ξένων συμβούλων». Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Το ελληνικό Δημόσιο υπό την πίεση της τρόικας εξαναγκάζεται να πουλήσει τα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες για μεγάλες δουλειές σε κάθε λογής συμβούλους, τράπεζες, ελεγκτικές εταιρείες, χρηματοοικονομικούς, τεχνικούς, ειδικούς και νομικούς. Σχέδιο-μαμούθ
Η χώρα μας έχει κατακλυσθεί από διάφορες ειδικότητες συμβούλων, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο, προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα-μαμούθ των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Η υλοποίησή του βέβαια στο σύνολό του θεωρείται ανέφικτη από τους περισσότερους ειδικούς και γι' αυτό τέθηκαν, εκ των υστέρων, ενδιάμεσοι στόχοι: 5 δισ. το 2011, 10 δισ. ευρώ το 2012, 7 δισ. το 2013, 13 δισ. το 2014 και 15 δισ. το 2015.
Το πρόγραμμα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται με γρήγορο ρυθμό, γιατί αποτελεί μέρος της νέας συμφωνίας διάσωσης της χώρας, όπως φροντίζει διαρκώς να υπενθυμίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
Η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη προσλάβει περίπου 40 συμβούλους για την αποκρατικοποίηση 20 εταιρειών. Μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να οριστούν άλλοι 13 σύμβουλοι (η αναζήτησή τους και το έργο που θα αναλάβουν έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων που κάνει όλη τη δουλειά), οι οποίοι μαζί με τους προηγούμενους θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν το βασικό στόχο του Δημοσίου, που είναι η άντληση 5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους (σημειώνουμε πως η αναζήτηση συμβούλων θα συνεχιστεί και μετά για άλλες δουλειές αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης).
Με άλλα λόγια, λεφτά υπάρχουν (όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός, όταν ήταν στην αντιπολίτευση) για έναν κλάδο που ζει καλές ημέρες, κόντρα στην ύφεση της οικονομίας και την ανεργία που μαστίζει τη χώρα. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εργοδότης του κλάδου των συμβουλευτικών εταιρειών αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, συντηρώντας μερικώς ή ολικώς ακόμα και ολόκληρα τμήματα ιδιωτικών συμβούλων.
Παραδείγματα προς αποφυγήν
Ομως αρκετές από τις υπηρεσίες των συμβούλων είναι διπλοπληρωμένες και τριπλοπληρωμένες. Κάποιες συμβουλευτικές εργασίες για αποκρατικοποιήσεις έχουν πληρωθεί στο παρελθόν, αλλά οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκαν, δηλαδή δεν έγινε η συναλλαγή πώλησης του περιουσιακού στοιχείου. Για παράδειγμα, η διαδικασία αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Ομως δεν έγινε η πώληση της εταιρείας, παρότι υπήρξαν ενδιαφερόμενοι.
Επίσης, ο διαγωνισμός για την πώληση μέρους της ΕΥΑΘ ήταν στην τελική ευθεία από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είχαν μάλιστα εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον για την αγορά (του προς πώληση ποσοστού της ΕΥΑΘ, που τότε είχε ορίσει η κυβέρνηση στο 23%) τέσσερις κοινοπραξίες επενδυτών. Ομως, όταν η σημερινή κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές του 2009 πάγωσε τη διαδικασία γιατί θεωρούσε την πώληση των εταιρειών υδάτινων πόρων ανεπίτρεπτη πολιτική ενέργεια (τι υποκρισία!).
Παράλληλα με τις αναθέσεις από την πλευρά του υπουργείου, οι υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες προσλαμβάνουν δικούς τους συμβούλους για την ίδια δουλειά. Για παράδειγμα, το Δημόσιο προσέλαβε σύμβουλο για την επέκταση της σύμβασης του μονοπωλίου με τον ΟΠΑΠ για δέκα επιπλέον χρόνια. Η σύμβαση λήγει το 2020 και η κυβέρνηση θέλει να ανανεωθεί, από τώρα, μέχρι το 2030. Ο ΟΠΑΠ έχει επίσης πάρει σύμβουλο για το ίδιο έργο. Αυτό γίνεται γιατί η διοίκηση πρέπει να δικαιολογήσει τυχόν αποφάσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου προς τους μετόχους του οργανισμού. Βέβαια, ο βασικότερος μέτοχος του οργανισμού είναι το ελληνικό Δημόσιο με 34%, το οποίο και ορίζει το management. Τα λεφτά όμως διπλο-πληρώνονται.
Τέλος, έχουν οριστεί πολλαπλοί σύμβουλοι για εργασίες που αφορούν διεργασίες αποκρατικοποίησης στον ίδιο κλάδο, των τυχερών παιχνιδιών. Ομως άλλος σύμβουλος έχει τοποθετηθεί για τον ΟΔΙΕ, άλλος για τον ΟΠΑΠ, άλλος για τα κρατικά λαχεία και το Ξυστό, άλλος για την πώληση του 49% του καζίνου της Πάρνηθας. Από την πλευρά του το υπουργείο επέλεξε να μοιράσει αντικείμενο του κλάδου σε περισσότερους ειδικούς γιατί είναι μεγάλο σε όγκο, πολύπλοκο και καθένας υπο-κλάδος έχει ιδιαιτερότητες, νομικές, οικονομικές και κυρίως δυσκολίες προσαρμογής στο κοινοτικό δίκαιο και τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού (όπως αποδείχθηκε με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών).
75 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε 50 τυχερούς
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι τιμές στη διεθνή αγορά κυμαίνονται από 2% έως 4% επί του ποσού της συναλλαγής για τις αποκρατικοποιήσεις. Ομως στην Ελλάδα οι προμήθειες έχουν περιοριστεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που παρέχουν συμβουλές αποκρατικοποίησης, το εύρος των ορίων κυμαίνεται από 0,30% έως 1,5%.
Η συμφωνία μάλιστα που έχουν με το Δημόσιο διαχωρίζεται σε δύο σκέλη: α) Προμήθεια που «τρέχει» με το μήνα και διαρκεί όσο διάστημα χρειάζεται ο σύμβουλος για να ολοκληρώσει το έργο του ή μέχρι να γίνει η τελική συναλλαγή πώλησης και β) προμήθεια όταν γίνεται η συναλλαγή της πώλησης. Η μηνιαία προμήθεια αφαιρείται από τη συνολική και ο σύμβουλος εισπράττει τη διαφορά όταν γίνεται η συναλλαγή. Εννοείται ότι εάν δεν γίνει η συναλλαγή, τότε ο σύμβουλος δεν εισπράττει προμήθεια, ούτε όμως επιστρέφει τη μηνιαία αμοιβή.
Το συνολικό πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι από φιλόδοξο μέχρι ανεφάρμοστο, όπως έχουν πει ειδικοί και μη. Γι' αυτό και το Δημόσιο έφερε μπροστά στο χρόνο τους στόχους που μπορεί να υλοποιηθούν ευκολότερα και έχουν καλύτερη τιμή από άλλους. Ετσι, βασικότερος στόχος του Δημοσίου είναι να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ εντός του 2011. Αρα και οι αμοιβές των συμβούλων γι' αυτό το κομμάτι μόνο θα ανέλθουν στα 75 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αφού θα μοιραστεί σε περίπου 50 συμβούλους.
Οι βασικότερες κινήσεις του προγράμματος αποκρατικοποίησης ώς το τέλος του 2011 αφορούν τα κάτωθι περιουσιακά στοιχεία (από τα οποία και θα συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 5 δισ. ευρώ):
**Επέκταση σύμβασης αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
**Επέκταση σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος αθλητικού στοιχηματισμού με τον ΟΠΑΠ.
***Αξιοποίηση του 34% των μετοχών του ΟΠΑΠ μέσω πώλησης ή τιτλοποίησης εσόδων (με την πώληση ίσως χαθούν τα «προνόμια» που έχει η κάθε κυβέρνηση στον ΟΠΑΠ, δηλαδή να διορίζει, να χορηγεί και γενικά να χρηματοδοτεί αρεστούς, ενώ με την τιτλοποίηση δεν θα χαθούν αυτά τα προνόμια, καθώς το Δημόσιο θα εκχωρήσει έσοδα και όχι δικαιώματα ιδιοκτησίας).
***Εσοδα από τη χορήγηση αδειών ιντερνετικού στοιχήματος και «κουλοχέρηδων».
***Πώληση ΔΕΠΑ.
Αν το πρόγραμμα αρχίσει να υλοποιείται με τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, τότε μπορεί να «πάρει μπρος η αγορά» και να βελτιωθεί η προοπτική πώλησης σε καλύτερες τιμές και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
«Τα νέα ινδάλματα» της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι άλλα από τους Γάλλους Matthieu Pigasse, τραπεζίτης, Daniel Cohen, οικονομολόγος, Baudouin Prot, γενικός διευθυντής BNP Paribas και ο οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν Jacques Attali, υποστηρίζει χθεσινό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro που υπογράφει η Αλεξία Κεφαλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες πολιτικοί εμπιστεύονταν, κυρίως, Αμερικανούς τραπεζίτες για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών τους προβλημάτων. Ύστερα όμως από την υπόθεση με την Goldman Sachs, αυτό άλλαξε. Και είχε κάθε λόγο, καθώς η αμερικανική τράπεζα φέρεται να έχει βοηθήσει τους Έλληνες στην απόκρυψη του πραγματικού ύψους του χρέους της χώρας το 2000, πριν από την είσοδό της στο ευρώ, και στη συνέχεια να έχει συμβουλέψει την ελληνική κυβέρνηση κερδοσκοπώντας, παράλληλα, έναντι του χρέους της» υπενθυμίζει η συντάκτρια.
«Από ευρωπαϊκή σκοπιά, οι Έλληνες παραμένουν επιλεκτικοί» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου δεν ξεχνούν τις επιφυλάξεις της Γερμανίας τη στιγμή των δυσκολιών της χώρας και ξέρουν ότι το Βερολίνο παραμένει δύσπιστο απέναντι στην Αθήνα».
ΑπάντησηΔιαγραφή«"Η κρίση μας επέτρεψε να δούμε ποιοι είναι οι φίλοι μας" σχολιάζει στενός συνεργάτης του Έλληνα πρωθυπουργού. Το περιβάλλον του αναγνωρίζει το ρόλο της Γαλλίας στην επεξεργασία του σχεδίου διάσωσης – του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υπήρξε πιο ενθουσιώδης από την Αγγέλα Μέρκελ καθώς και των Ντομινίκ Στρος-Καν και Ζαν-Κλωντ Τρισέ, χωρίς τους οποίους το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα είχε επιτευχθεί».
Το άρθρο συνεχίζεται σχολιάζοντας ότι «η Ελλάδα ξέρει να δείχνει την ευγνωμοσύνη της» και αναφέρει ότι «από την αρχή του έτους, η τράπεζα Lazard συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση. Ο Matthieu Pigasse, γενικός διευθυντής για τη Lazard στη Γαλλία, και ο Daniel Cohen έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αθήνα, κλέβοντας την παράσταση από τους εκπροσώπους της Deutsche Bank και της HSBC».
«Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Baudouin Prot. Η BNP Paribas έχει αναλάβει τον γύρο συναντήσεων του υπουργού με επενδυτές στο Παρίσι. Στη συνέχεια, η BNP Paribas αναμένεται να κληθεί από τους Έλληνες στο πλαίσιο του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων» καταλήγει η ανταπόκριση της κας Κεφαλά.
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται και δεύτερο άρθρο με θέμα την Ελλάδα, αυτό του Arnaud Rodier με τίτλο «Η Ελλάδα πωλείται σε ξένους επενδυτές» όπου γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη στο Παρίσι προχθές καθώς και σε αυτήν του Γ. Παπακωνσταντίνου χθες.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ο Χάρης Παμπούκης ανέλαβε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα την προσέλκυση "στρατηγικών επενδύσεων" στη χώρα. Παρουσίασε στην κυβέρνηση έναν νόμο για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, ο οποίος θα έρθει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση στα τέλη Οκτωβρίου.Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι συναντήθηκε, κυρίως, με τους οικονομολόγους, Ζακ Αταλί και Ντανιέλ Κοέν. Όπως δήλωσε στη Le Figaro ο Χάρης Παμπούκης: «Η Ελλάδα δεν είναι σήμερα ανταγωνιστική και για να γίνει θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλα έργα με ιδιαίτερο χαρακτήρα». Για τον ίδιο, οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε όλους τους τομείς όπου το δημόσιο κατέχει σήμερα την πλειοψηφία, δηλαδή την ενέργεια, την ύδρευση, τις μεταφορές, τους λιμένες. Και σε αυτήν την προσπάθεια όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επενδύσεις, σκέφτεται πρωτίστως τους εφοπλιστές. Σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις, δεν φοβάται να σπάσει ορισμένα ταμπού. Ήταν παρών από την αρχή στο συμβόλαιο ύψους 3,4 δισ. ευρώ που υπεγράφη με τους Κινέζους για την εκμετάλλευση δύο προβλητών στο λιμένα Πειραιά, ένα συμβόλαιο το οποίο επικρίθηκε πολύ από τους Έλληνες.
Σήμερα επιμένει και υπογράφει. «Η Κίνα είναι μία πολύ σημαντική χώρα που έχει τεράστιες ανάγκες στον τομέα των μεταφορών και ο Πειραιάς αποτελεί για τους Κινέζους μία πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Ως αντάλλαγμα μας προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας» υπογραμμίζει ο κ. Παμπούκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο εκτιμά ότι η επόμενη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στις 2 Οκτωβρίου, αναμένεται να φέρει και νέες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.
«"Υπάρχουν, όμως, και άλλοι επενδυτές πέραν αυτών", συνεχίζει ο Χάρης Παμπούκης. "Υπάρχουν οι χώρες του Κόλπου, οι Ρώσοι, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία"». Στο σημείο αυτό, ο συντάκτης υπενθυμίζει ότι «η Γερμανία στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης πρότεινε στην Αθήνα να πωλήσει τα νησιά της». Ο κ. Παμπούκης σχολιάζει ότι πρόκειται για «"Ένα πολύ πικρό αστείο. Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα».
Επανερχόμενο στις επενδύσεις το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κ. Παμπούκης «υπολογίζει να προωθήσει 5 με 6 μεγάλα σχέδια κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την εφαρμογή του νόμου "κανένα κάτω από 300 εκατ. ευρώ" και τα οποία αναμένεται να αποφέρουν "ένα minimum 2,5 δισ. ευρώ", δηλαδή ένα ποσό ανώτερο των 2,4 δισ. καθαρών εισροών ξένων κεφαλαίων που κατέγραψε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, κοντινός συνεργάτης του διαβεβαιώνει ότι η φιλοδοξία του είναι να συγκεντρώσει όχι λιγότερα από 5 δισεκατομμύρια!».
«Οι ενέργειες αυτές θα περάσουν φυσικά και από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης το οποίο αναμένεται ότι θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ έως το 2013. Η έκτασή του, ωστόσο, αναμένεται να καθοριστεί βήμα-βήμα. "Σε ορισμένους τομείς, όπως τα καζίνο, το κράτος θα εκχωρήσει όλα τα μερίδια που κατέχει, σε άλλους και, κυρίως, τους τομείς που συνδέονται με τους φυσικούς πόρους, θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό ελέγχου. Αυτό που έχει σημασία, είναι να διατηρηθεί το πνεύμα της υπηρεσίας κοινής ωφέλειας καθώς και η εξασφάλιση του εφοδιασμού", διευκρινίζει ο κ. Παμπούκης.
Ο ίδιος δεν αναφέρει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, αλλά αρνείται την "πώληση των φιλέτων" της Ελλάδας. Όπως δηλώνει, μάλιστα, "Αντιθέτως, μέσα από παραγωγικές επενδύσεις θα προσθέσουμε κι άλλα φιλέτα, τα οποία θα αποφέρουν μία προστιθέμενη αξία που θα βοηθήσει τη χώρα στην ανάκαμψη της οικονομίας της"» καταλήγει το δημοσίευμα.
Η Lazard και πάλι παρούσα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου ΜΙΧ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ Εναν ειδικό στις αναδιαρθρώσεις χρέους ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα το υπουργείο Οικονομικών για τη θέση του οικονομικού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.
Η Lazard (Lazard Freres - Αδελφοί Λαζάρ) δεν είναι άγνωστη στην αγορά, καθώς εδώ και έναν χρόνο τής έχει ανατεθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό ο ρόλος του συμβούλου.
Μάλιστα, αυτή η κίνηση του Γ. Παπανδρέου είχε πυροδοτήσει σειρά σεναρίων γύρω από την προοπτική μιας λύσης, όπως η επιλεκτική (ή η ελεγχόμενη) χρεοκοπία, προκαλώντας μάλιστα την έντονη παρέμβαση του αρχηγού της Ν.Δ. Ο θόρυβος είχε ξεκινήσει από την εξειδίκευση της Lazard, που στην επίσημη ιστοσελίδα της διαφήμιζε περισσότερες από 70 συμφωνίες διαχείρισης χρέους διεθνώς. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για ιδιωτικά συμβόλαια, που «τρέχει» η αμερικανογαλλικών συμφερόντων εταιρεία, που επί της ουσίας αποτελεί ειδικό βραχίονα του ομίλου Rothchild.
Τα τελευταία χρόνια παρείχε συμβουλές (σχετικές με τη διαχείριση του χρέους) στην κυβέρνηση της Αργεντινής, του Εκουαδόρ και της Ακτής Ελεφαντοστού. Παράγοντες του ΔΝΤ είχαν αναφέρει πέρυσι πως η Lazard εμπλεκόταν στην περίπτωση της Ουγγαρίας, χώρας που το διεθνές ταμείο είχε σπεύσει να «βοηθήσει». Ως βραχίονας του ευρύτερου ομίλου Rothchild, είναι από τους μετόχους της Federal Reserve της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει συμβουλευτικές δραστηριότητες (επιχειρήσεων, αλλά και κρατών) ύψους 300 δισ. δολ., ενώ μέχρι τώρα υπολογίζεται πως έχει αναλάβει πάνω από χίλιες συγχωνεύσεις, εξαγορές εταιρειών και αναδιαρθρώσεις χρέους. Αγνωστη στην Ελλάδα δεν είναι, καθώς επί υπουργίας Ελ. Βενιζέλου (στο ΥΕΘΑ) είχε οριστεί ανεξάρτητος εκτιμητής της γερμανικής πλευράς στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Η εταιρεία είχε εμπλακεί και στην ιδιωτικοποίηση της παλιάς Ολυμπιακής.
Ομως η παρουσία της γίνεται ενεργότερη, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να εξετάζει τρόπους επίλυσης του προβλήματος του χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (στις 14/5/2010), γινόταν λόγος για πακέτο προτάσεων της Lazard προς το Μαξίμου, όπου -μεταξύ άλλων- προτεινόταν «η δρομολόγηση διαδικασίας ομολογιούχων, με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών με μεγάλους κατόχους ελληνικών τίτλων για τη χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των λήξεών τους, με πλήρη διασφάλιση των κεφαλαίων τους».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου, ο σύμβουλος της εταιρείας Ματιέ Πιγκάς, πρώην συνεργάτης του Λοράν Φαμπιούς και του Ντομινίκ Στρος-Καν, είναι πρόσωπο που τυγχάνει της αποδοχής του Μαξίμου.