Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Καλοκαιρινά παραμύθια κε Καραμανλή


Από την απασχολησιμότητα στην ασφαλισιμότητα...
Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/07/2009

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στα πρότυπα του απασχολήσιμου, του μερικώς απασχολούμενου και του ελαστικώς απασχολούμενου χωρίς σταθερή εργασία και ωράριο θα εκπέσουν σταδιακά οι παροχές υγείας των ταμείων, καθώς το νέο εργασιακό πρότυπο που διαμορφώνει η κυβέρνηση θα συνδεθεί με ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα προσφέρει χαμηλές και υποτυπώδεις παροχές, οι οποίες όμως θα είναι κοινές για όλους.
Και επειδή οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, μεσούσης της οικονομικής κρίσης αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς προς το χειρότερο (μετατροπή συμβάσεων από πλήρη σε μερική, 4ήμερη απασχόληση), η κυβέρνηση σπεύδει να εξισώσει τις παροχές υγείας και περίθαλψης των ταμείων προς τα κάτω.

Πιο χαμηλά και από το ΙΚΑ
Ετσι μέσα στο καλοκαίρι και από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, το ΙΚΑ με τους 6,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, ξεκινούν οι νέες και στοχευμένες περικοπές της κυβέρνησης που θα απλωθούν στο σύνολο των 13 ταμείων που διαμορφώθηκαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Μέσω του αρχικού διοικητικού διαχωρισμού των κλάδων ασθένειας και σύνταξης του ΙΚΑ, που θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, θα ανοίξει ο δρόμος για οργανωτική συγκρότηση, δηλαδή την ενοποίηση όλων των κλάδων υγείας των ταμείων, με εξίσωση των διαφορετικών παροχών, στα επίπεδα του ΙΚΑ ή ακόμα χαμηλότερα.
Και αν το ανομολόγητο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι η ενοποίηση των παροχών υγείας των ταμείων θα ελέγξει σε ένα βαθμό το σημερινό χάος των δαπανών, που τροφοδοτείται από την άνευ όρων παράδοση των ταμείων στους ιδιώτες της υγείας (φάρμακα, διαγνωστικά κέντρα, νοσήλια), με αποτέλεσμα οι ετήσιες δαπάνες να αυξάνονται με ετήσιους ρυθμούς πάνω από 16%, με τη διαδικασία του διαχωρισμού επιχειρεί να συγκαλύψει το έλλειμμα χρηματοδότησης των 5 δισ. ευρώ στον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ, (λόγω μη εφαρμογής του νόμου 2084 που προβλέπει τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού), μέσω της ενοποίησης όλων των ταμείων υγείας, επιχειρεί να "πατσίσει" τα συσσωρευμένα ελλείμματα των 3,1 δισ. ευρώ, βάζοντας τα λίγα οικονομικά εύρωστα να αναπληρώσουν τα (πολλά) ελλειμματικά!

Γυναίκες και βαρέα

Το μοντέλο αυτό ακολουθήθηκε και με την τελευταία ασφαλιστική παρέμβαση της κ. Πετραλιά, όπου κυριάρχησε η συγχώνευση ταμείων, για να καλυφθούν τα ελλείματικά ταμεία από τα εύρωστα. Γι' αυτό το λόγο προβλέφθηκε με ειδική διάταξη στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο ότι "στα υπό ενοποίηση ταμεία η ενοποίηση των παροχών υγείας μπορεί να δρομολογηθεί με (απλή) υπουργική απόφαση"!
Οι δραστικές περικοπές στους κλάδους υγείας, αναμένεται να συμπέσουν χρονικά με την υλοποίηση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου για τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο, που προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του χρόνου εργασίας από 2 έως 17 χρόνια, αλλά και με τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με αποχαρακτηρισμό από την επίμαχη λίστα τουλάχιστον 100 ειδικοτήτων.


111.000 απολύσεις, 30% ελαστική απασχόληση
Αποκρύπτωντας μέχρι πρόσφατα ότι μόνο σε ένα πεντάμηνο (Νοέμβριος - Μάρτιος) οι απώλειες των θέσεων εργασίας λόγω των απολύσεων και των "εθελούσιων" αποχωρήσεων έφθασαν τις 111.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και ότι 3 στις 10 νέες προσλήψεις Απριλίου - Μαΐου αφορούν ελαστική απασχόληση, η κυβέρνηση επιταχύνει και στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου "να ανακόψει την αυξητική τάση που παρουσιάζει η ανεργία".
Εδώ τα στοχευμένα μέτρα θα έχουν στο επίκεντρό τους κυρίως του νέους έως 25 ετών, καθώς η ανεργία στη συγκεκριμένη κατηγορία υπερβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια το 20%.
"Οφείλουμε, με διάλογο, υπευθυνότητα και συναίνεση να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για ένα αποτελεσματικότερο και σύγχρονο καθεστώς στην αγορά εργασίας. Ένα καθεστώς που θα ευνοεί την αύξηση της απασχόλησης και θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όλους και ειδικά για τους νέους ανθρώπους", τόνισε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της ΟΚΕ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά ένα νέο ευνοϊκό καθεστώς επιδότησης για επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους και νέες μέχρι 25 ετών και στο πλαίσιο αυτό προς αξιοποίηση είναι και οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (Λαύριο), για επιδοτούμενη ασφαλιστική κάλυψη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Ακόμα, με δεδομένη την εκ περιτροπής εργασία που επιβάλλουν οι εργοδότες, μελετά μέτρα για τη διευκόλυνση εφαρμογής του ελαστικού ωραρίου, αλλά και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Τέλος, προς επανεξέταση είναι το "προστατευτικό" πλαίσιο των απολύσεων και ιδιαίτερα το όριο του 2% στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους και το όριο των 4 απολύσεων το μήνα, που ισχύει για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 199 εργαζόμενους.

3 σχόλια:

  1. O ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌς ΤΗς ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑς εξετέθη σήμερα στο ΙΚΑ εφάμιλα του κου Σημίτη. Αν ρωτούσε ένα σοβαρό δεξιό υπάλληλο ή ασφαλισμένο του ΙΚΑ θα τούλεγε ότι σε αυτό το κλάδο σημασία έχουν τα έργα όχι τα λόγια. Σημασία έχει ο άνθρωπος και όχι οι λογείς εργολαβίες των συμβούλων..... Προμηθευτές ανέγγιχτοι επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Βγαίνουν ψιλοσκάνδαλα Πατρών και Πτολεμαϊδας αλλά θάβονται τα χοντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αφήνουν το ΙΚΑ με τους μισούς από προσωπικό τοχει τούμπανο όλη η Ελλάδα και κουνιόνται για άχρηστες προληπτικές παρηγορίες. Στερούν από τον ασφαλισμένο σοβαρές κατηγορίες θεραπειών και φαρμάκων ενισχύουν σπατάλη σε φίλους μεγάλων κατηγοριών άχρηστων υπηρεσιών και προμηθειών. Τέσσερεις υπουργοί άλλοι τόσοι υφυπουργοί μπαινοβγαίνουν τα κονδύλια της κακοδιοίκησης μαζί τους, πιθανόν και εν αγνοία τους.!.. Ανασφάλιστοι δυσαρεστημένοι γιατροί εξοργισμένοι κακοποιημένοι ασφαλισμένοι. Τουλάχιστον επί ΠΑΣΟΚ ξέραμε κάτι σταθερό ο Κόκκαλης ήταν χαρούμενος όταν μίλαγε για ΙΚΑ....
    Η αγορά γέμισε ανασφάλιστους Πακιστανούς και ακόμα και οι ευσταλείς Αλβανοί των οικοδομών είναι πιά παραπονούμενοι. Ολοι κοροιδεύουν το ΙΚΑ και το ίδιο τον εαυτό του στον καθρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατρέ μου εγώ δεν είμαι αρμόδιος αλλά ένα πράγμα το γνωρίζω ίσως. Τον τελευταίο αιώνα, στην ελλάδα εδώ και μισό αιώνα, οι υγειονομικές συνθήκες οργανώθηκαν χάριν του βιομηχανικού συστήματος παραγωγής. Εφόσον αυτό αλλάζει δραστικά υπέρ του τομέα των υπηρεσιών, 70%-30%, πιθανόν να έχει αντίκτυπο σε πολλά στερεότυπα περί υγειονομικής περίθαλψης. Αλλωστε η ιατρική βρίσκεται προ των πυλών της βλαστοκυτταρικής ασπιρίνης, ωστόσο η άμυνα σε τέτοιο μέγεθος ανατροπής έχει ιδιαίτερη αξία και χρειάζεται αλεξίπτωτα φροντίδας και νοοτροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΙΚΑ: 60.000 εξετάσεις και 35.000 συνταγές την ημέρα

    Το ΙΚΑ του Περιστερίου επισκέφθηκε δήθεν αιφνιδιαστικά ο Καραμανλής μεσοβδόμαδα, αλλά όπως είναι φυσικό και λογικό, γάτα η Φάνη, το ήξερε από έγκυρη πηγή και είχε κάνει τα κουμάντα της. Είχε φροντίσει να σκουπίσουν τους διαδρόμους, να βάψουν κάνα τοίχο, να βάλουν χαρτί στις τουαλέτες, να είναι όλοι οι γιατροί εκεί, οι νοσοκόμοι, οι υπάλληλοι- μια ωραία ατμόσφαιρα. Δεν είπε βέβαια κανείς να κάνει ο Καραμανλής ό,τι και ο χαλίφης τη Βαγδάτης- να ντύνεται φτωχός και να περιδιαβαίνει νύχτα τους δρόμουςαλλά αν ξύπναγε ένα πρωί και πήγαινε μόνος του, χωρίς ταρατατζούμ, και χωρίς να τον πάρει χαμπάρι η Φάνη, θα τον έβλεπε τον χαμό που γίνεται. Και θα άκουγε και τι λένε οι δύστυχοι συνταξιούχοι που συνωθούνται για μια εξέταση. Αλλά δεν το έκανε 5 χρόνια, θα το κάνει τώρα που φεύγει; Γιατί; Πάντως, άνθρωπος που ξέρει από αυτά, μου έλεγε τις προάλλες ότι αν δεν γίνει ηλεκτρονική καταγραφή των δραστηριοτήτων του ΙΚΑ, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Θα βουλιάζει το Ίδρυμα, και κάποια στιγμή θα συμπαρασύρει ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Το ξέρετε ότι καθημερινά δηλώνονται στο ΙΚΑ (αλλά κανείς δεν ξέρει πόσες τελικά γίνονται) 60.000 εργαστηριακές εξετάσεις;! Ότι γράφονται ημερησίως περί τις 35.000 συνταγές για φάρμακα;! Ότι κανείς δεν ξέρει πόσα από τα φάρμακα αυτά γράφονται γιατί ο ασφαλισμένος πραγματικά έχει πρόβλημα, κι όχι γιατί θέλει να τα ανταλλάξει με καλλυντικά από το φαρμακείο της γειτονιάς του; Αυτά του τα είπε κανείς του Πρωθυπουργού΄; ΄Η απλώς τον πήγαν μια βόλτα κι αυτό ήταν;
    Γιώργος Παπαχρήστος
    25-7-2009 Τα Νέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;