Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Αγώνες ηθικοί και παραιτήσεις απο το μέλλον

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το μέλλον είναι το παρόν για το οποίο φροντίσαμε χθες
(Ανάλεκτα, Κομφούκιος 551– 479 π.Χ )


Ο Κομφούκιος θεωρείται από πολλούς ο Σωκράτης της Ασίας.Ήταν στοχαστής, δάσκαλος και αξιωματούχος (Kǒng Fūzǐ) και επηρέασε την φιλοσοφία όλης της Ανατολική Ασίας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο προσωπικό ήθος και την κρατική ηθική. Διορίστηκε Υπουργός δημόσιων έργων και ακόλουθα Υπουργός Δικαιοσύνης όταν ήταν μόλις 50 ετών. Όταν , με τις διατυπωμένες θεωρίες για την ηθική στη πολιτική, προσέβαλε κάποια μέλη της αριστοκρατίας της Λου τo πλήρωσε ακριβά .Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του και εξορίστηκε.
Δεν εγκατέλειψε τα πiστευω του. Συνέχισε να διατυπώνει την θεωρία του μπροστά στους χιλιάδες μαθητές του μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Καθοδήγησε πνευματικά πολλούς ανθρώπους τόσο όσο ζούσε αλλά και μετά τον θάνατο του.
Πολλές φορές στην ζωή βρίσκεσαι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει ,σε λίγα λεπτά, να αποφασίσεις ποια οδό θα ακολουθήσεις. Με γνώμονα την δική σου μελλοντική εξέλιξη καλείσαι να κάνεις την καλύτερη επιλογή.
Όταν δεν ξέρεις που θέλεις να πάς όλοι οι δρόμοι σου φαίνονται σωστοί. Θυμάσαι όμως ότι κρατώντας μία κατεύθυνση απομακρύνεσαι οριστικά από την άλλη. Ξέρεις ότι μερικές ευκαιρίες θα σου δοθούν μόνο μία φορά στην ζωή. Σου.
Η αυτογνωσία είναι καλός σύμβουλος αλλά…την διαθέτεις; ΄Έκατσες ποτέ να μιλήσεις με τον εαυτό σου και να τον ρωτήσεις:
τι θέλω από την ζωή μου; Τι όνειρα κάνω και με πόσες θυσίες θα τα κάνω πραγματικότητα; Η απόφαση είναι ολοκληρωτικά δική σου. Με τα υπέρ και τα κατά, που συνεπάγονται αυτής της απόφασης, το μέλλον σου θα αλλάξει. Οι συνέπειες (καταστροφικές ή ευεργετικές )θα επιβαρύνουν εσένα και τους γύρω σου.
Πόση ωριμότητα και πνευματική διαύγεια διαθέτεις για να προβλέψεις ότι από αυτήν την απόφαση θα κριθεί η ζωή σου; Όταν αυτοί οι προβληματισμοί σχετίζονται μόνο με την εξέλιξη σου, οι συνέπειες θα επιβαρύνουν ένα περιορισμένο αριθμό ανθρώπων.
Τι γίνεται όμως όταν η απόφασή σου θα επηρεάσει ένα κίνημα, ένα κόμμα, μία χώρα ;Τι γίνεται με αυτούς που σε ξεχώρισαν; Εμπιστεύτηκαν τα λεγόμενα σου ,το πρόγραμμά σου; Πως μπορείς να απογοητεύσεις τόσο πολύ αυτούς που σε ψηφίσανε; Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις σε συνδυασμό με αρκετά πολιτικά γεγονότα θα φανούν στο μέλλον του κινήματος, του κόμματος ,της χώρας. Καλά τα λέει ο Κομφούκιος πως το μέλλον είναι το παρόν για το οποίο φροντίσαμε χθες
Η πολιτική ωριμότητα ,η ρεαλιστική αντίληψη για το πολιτικό γίγνεσθαι και κυρίως η γνώση της ανθρώπινης φύσης θα είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι ενός πολιτικού άντρα.




Σχετικά



4 σχόλια:

  1. Στο κουπέ ενός τρένου κάθονται
    > από τη μια μεριά ένας Έλληνας
    > και ένας Γερμανός
    > και από την άλλη μια γριά 80
    > χρονών και μια εικοσάχρονη
    > γκομενάρα με ένα
    > super mini, πολύ προκλητική, χωρίς να γνωρίζει ο ένας τον άλλον.
    > Όλη την ώρα o Έλληνας και ο
    > Γερμανός έτρωγαν τη κοπέλα με τα
    > μάτια τους,
    > αλλά δεν τολμούσαν να κάνουν
    > κάτι λόγω της γριάς.
    > Σε κάποια στιγμή το τρένο
    > μπαίνει σε ένα tunel και τότε μέσα στο βαθύ σκοτάδι:
    > SPLATSSS!!!!! ακούγεται o ήχος μιας σφαλιάρας...
    > Σκέφτεται o Έλληνας: Ο άτιμος o
    > Γερμανός βρήκε την ευκαιρία
    > τώρα με το
    > σκοτάδι, έβαλε χέρι στη μικρή
    > και αυτή του έριξε σφαλιάρα!
    > Σκέφτεται ο Γερμανός: Ο
    > παλιο-Έλληνας έβαλε χέρι στη
    > μικρή ... κι έφαγα ΕΓΩ
    > τη σφαλιάρα!
    > Σκέφτεται η γκόμενα: Κάποιος απο
    > αυτούς τους δύο μαλάκες πήγε να
    > μου βάλει χέρι, το έβαλε κατά λάθος στην ΓΡΙΑ και η γριά του έριξε σφαλιάρα!!!
    > Σκέφτεται και η γριά: Κουφάλα
    > Γερμανέ ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ
    > ΧΡΩΣΤΟΥΣΑ!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κομφούκιος ,εκτός αυτών που αναφέρονται,έμεινε στην ιστορία ως ο φιλόσοφος που έψαχνε ένα κράτος να διοικήσει. Πιστεύω ότι καλό είναι αυτό να λεγεται σε σχέση με την εντόπια πολιτική ζωή καθότι πλείστοι όσοι ψάχνουν κάτι δημόσιο να διοικήσουν . Δεν έχει και επιπτώσεις εκ της αποτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι μια σειρά από πράγματα στην Ενωμένη Αριστερά, στο κόσμο υπέρ εργαζομένων και αδυνάτων που θέλω να ανήκω που δεν μου αρέσουν. Το Μάρτη στο ΚΚΕ φάγαν Χαλβαντ΄ζη και άλλον ένα από το ΠΓ και δεν άνοιξε ρώθων. Καλό όχι. Η μάχη της Αυγής του Ευροψηφοδελτίου ή των τάσεων μέσα σε ένα κόμμα ποτέ οι παρυφές του δεν το κατάλαβαν. Διαφωνίες σε θέματα τακτικής θεμιτές και επιβεβλημένες και έτσι πρέπει να ειδωθούν οι απόψεις Αλαβάνου για μαζικό Συριζα. Εχω βαρεθεί τα κρώταλα της ανανεωτικής πτέρυγας με τους τόσους αγαπητούς φίλους να κομίζουν γλαύκα εις Αθήνα. Βέβαια είναι όλων μας ενωτική και συμμαχική η προοπτική αλλά με τι όρους και διαφοροποίηση. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ με τις διευθύνσεις του φυσάει και δεν κρυώνει το 14% κάποτε της Δαμανάκης φλουρί κωνσταντινάτο της ολισθαίνουσας μη ηγετικής ιδεολογικά αριστεράς. Την κατεύθυνση στην Ελλάδα ΧΟΝΤΡΑ την δείχνει ο Κολοκοτρώνης στη Σταδίου, καλό είναι να μελετάμε την παγκοσμιοποιημένη γνώση όπως σωστά και με πλατύ μυαλό βάζει η Ευγενία αλλά και κάτι άλλο που λέει ο Αναστασόπουλος στο άρθρο του, όποιος είναι κοντά στο κόσμο έρχεται σε επαφή με επιχειρήματα και συνεχή παρέμβαση, είναι ο Σύριζα στη γειτονιά του έ αυτός κραταει δυνάμεις και όχι αυτός που απέχει των εκλογών γιατί κάποιες κομματικές συγκυρίες έφεραν τον αγαπητό Παπαδημούλη δεύτερο στο δημοψήφισμα του Συν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;