Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Το ψηφιακό χαζοκούτι στη Παγκόσμια και Ελληνική αγορά


Το ψηφιακό χαζοκούτι στη Παγκόσμια και Ελληνική αγορά.

H 12-6-2009 ήταν μια σημαντική μέρα για την ψηφιακή μετάδοση σήματος στην αμερικάνική τηλεοπτική αγορά. Η αρχική ημερομηνία ήταν 17-2-2009 αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε την μετάθεση ημερομηνίας διακοπής των επίγειων αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων στις ΗΠΑ για σήμερα .6-10 εκατομ. Αμερικανοί αντιμετώπιζαν την προοπτική οι οθόνες τους να μην δείχνουν σήμα, άλλωστε 2,5 εκατ. δικαιούχοι κουπονιών για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού είχαν αμελήσει να το πράξουν και έμεναν εκτός διαφημιστικής και προπαγανδιστικής πίττας. Εξ αιτίας αυτής της αποτυχίας στόχων στις νέες τεχνολογίες ο Πρόεδρος David Rehr της
National Association of Broadcasters , του υπεύθυνου φορέα επικοινωνίας αναγκάσθηκε σε παραίτηση. Ήδη σε ανακοίνωση προ 7ημέρου το 88% των αμερικάνικών νοικοκυριών είναι έτοιμα για αυτή την ψηφιακή μεταβολή όταν τον Απρίλη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 82%. Το νομικό πλαίσιο είναι από καιρό έτοιμο και το NAB δαπάνησε 1,2 δις δολάρια σε μακρόχρονη ενημερωτική εκστρατεία για την προσαρμογή του κοινού στην ψηφιακή μετάβαση DTV.
Aν θέλετε να πιάσετε τα ελληνικά κανάλια στις ΗΠΑ από τις δυο δορυφορικές εταιρίες, θα πρέπει να διαθέτετε ένα sling box και έναν δέκτη, από την Dish Νetwork καθώς και ένα δεύτερο δέκτη και sling box από την DirecTV! Τώρα θα μου πει κάποιος γιατί θα πρέπει να έχεις διπλά sling box και διπλούς δέκτες! Το ερώτημα είναι εύλογο και η απάντηση πολύ απλή! Διότι τα ελληνικά κανάλια στην Αμερική τα έχουν μοιραστεί σε δυο δορυφορικές εταιρίες.
Ας δούμε τώρα την αντίστοιχη πρόοδο μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση στην Ευρώπη. Κατ αρχάς σύμφωνα με στοιχεία της EBU ο μέσος όρος τηλεθέασης αυξήθηκε πέρσι σε 3 ώρες και 21 λεπτά στην Ευρώπη. Η παραδοσιακή τηλεόραση δεν φαίνεται να κινδυνεύει σε ανάπτυξη από την έλευση της ψηφιακής, από την μετάδοση μέσω διαδικτύου και πολύ περισσότερο από την μετάδοση σήματος μέσω κινητού. Mobile TV. H μετάβαση στην αποκλειστική ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση για το 2012 αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση στη νομολογία της Ε.Ε . Η Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία ,Φιλανδία, Ολλανδία,Γερμανία Σουηδία και Λουξεμβούργο είναι ήδη κοντά σε αυτό το στόχο. Η Ισπανία του Θαπατέρο πάει στην ψηφιακή ολοκλήρωση ώς το 2010. Οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πιέζουν την κυβέρνηση να επιδοτήσει την μετάβαση γιατί ώς γνωστον ....η πλουτοκρατία ΅πλήττεται από κρίση ΅ και ο κρατικός κορβανάς είναι συνήθως το παγκάρι της ...δυστυχίας τους. Στην Ισπανία δεν υπάρχει ανταποδοτικό τέλος σαν και αυτό που πληρώνουμε εμείς μέσω ΔΕΗ στην ΕΡΤ, τα έσοδα των δημοσίων τηλεοπτικών σταθμών προέρχονται από διαφημίσεις μέχρι 12¨ανά ώρα και η Ισπανική Ενωση Δημοσιογράφων ζητά και ο τύπος να μπεί στο πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών!
Σύμφωνα με την
AGCOM Ιταλίας εντός των χρονικών ορίων θα αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα μπουκέτα multiplex και θα δημιουργηθούν 5 νέα ψηφιακά multiplex. H Ιταλία με την ευκαιρία προσανατολίζεται στη χρήση νέων τεχνολογικών προτύπων ψηφιακής συμπίεσης (MPEG-4 AVC, DVB-T2)
Η Κύπρος, μετά από επιτυχή διεκπεραίωση ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού που ανέλαβε με επιτυχία
η ελληνική εταιρεία ΟmniWave αναμένεται εντός διμήνου περίπου να εναρμονισθεί και να εκπέμπει ψηφιακό σήμα.
Σημαντικές καθυστερήσεις για διάφορους λόγους παρουσιάζουν οι αγορές Ιρλανδίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, στη δε Τσεχία η κάλυψη εξοπλισμού λίγο πριν τον αποκλεισμό αναλογικού σήματος είναι 73%. Η Πορτογαλία έχει αναπτύξει τον προγραμματισμό της σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ώστε η ημερομηνία πλήρους διακοπής των αναλογικών επίγειων μεταδόσεων να είναι η 26-4-2012, δύο χρόνια μετά τη γειτονική Ισπανία, με συνολικά 6 multiplexes (πακέτα) και με συνδρομητικές υπηρεσίες. Η Πολωνία και η Ρουμανία σήμερα εμφανίζονται χειρότερα και από εμάς.
Στην Ελλάδα τα τραίνα των νέων τεχνολογιών είτε λέγονται επικοινωνίες στρατού, είτε λέγονται λεωφόροι οπτικών ινών, είτε λέγονται δορυφορική και επίγεια κάλυψη (π.χ Θράκη) ή διαδικτυακών επικοινωνιών ΒΡΑΔΥΠΟΡΟΥΝ.
Για την ψηφιακή τηλεόραση ετέθη το 2006 ένα νομικό πλαίσιο, ν.3592/2006, μπήκαν οι ευρωπαϊκές ρήτρες και μετά άρχισε το σύνηθες αλισβερίσι μεταξύ μη χορηγών και μη πολιτικών, παντελώς άγνωστα στο εξωτερικό.
Η ψηφιακή ΕΡΤ έχει ξεχωριστούς προϋπολογισμούς και κάποιο ενδεικτικό έργο, πολυδιαφημισμένο αλλά απελπιστικά χωρίς καμιά εμβέλεια στο τηλεθεάμον κοινό. Ζήτημα να κυκλοφορούν
300.000 αποκωδικοποιητές ψηφιακού σήματος συμβατοί όχι κατ ανάγκη πλήρως με το εκπεμπόμενο περιεχόμενο (Ελληνικό Οδηγό Προγράμματος-EPG , Διαδραστικές Υπηρεσίες-iTV, κ.α). Μέσα στο κτίριο της ΕΡΤ πρέπει να την βλέπουν 10-12 διευθυντικά στελέχη και όχι φανατικά.
Το όλο έργο θυμίζει ημέρες Σημίτη 7 χρόνια πριν τα Ολυμπιακά έργα. Βραδυπορία πριν τις υπερκοστολογημένες αναθέσεις.
Τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πάροχοι δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης «χρυσοπληρώνουν» τις συχνότητες UHF μετά από σχετικές δημοπρασίες,
το «Παρόν» αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση μείωσε στο 1% το τέλος χρήσης συχνοτήτων για το 2009, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΕΙΤΗΣΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση γίνεται ως αντιστάθμισμα των επενδύσεων που θα κάνουν οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας κατά τη μετάβασή τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Θέλουμε να πιστεύουμε, λοιπόν, ότι τη στιγμή που ικανοποιείται ένα σημαντικό αίτημα της ΕΙΤΗΣΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει παράλληλα και το πάγιο αίτημα της «άλλης Ελλάδας» για … τηλεόραση εθνικής εμβέλειας!
Εδώ έχουμε ένα κατ αρχάς παράδοξο η τεχνολογική βραδυπορία να επαναλαμβάνεται στο κονσόρτσιουμ των 7 καναλαρχών εθνικής εμβέλειας του ιδιωτικού τομέα που από τις 6-7 εταιρείες παροχής ψηφιακού εξοπλισμού με προσφορές από τον Οκτώβρη του 2008 πρόκριναν από τις 4 επικρατέστερες τον Μάρτη του 2009 σε τεχνικό επίπεδο υποδομής την πλέον αδαή και άπειρη στο τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης από αυτές. Και γεννάται το ερώτημα , μα καλά νέους πελάτες, νέες διαφημίσεις,
νέους τομείς δραστηριοτήτων κωφεύουν οι εκδότες της ενημέρωσης τα 7 γνωστά κανάλια ANTENNA, MEGA, ALPHA, ALTER, STAR, SKAI και MΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν θέλουν να προσπεράσουν την βραδυφλεγή ΕΡΤ στον ανταγωνισμό;;
Το ανωτέρω ερώτημα ήρθε να απαντηθεί και από την προαναφερόμενη αντίστοιχη εμπειρία της Ισπανίας, φαίνεται οι σοσιαλδημοκράτες με τους ταγούς των τηλεοπτικών ΜΜΕ τα έχουν πάντα καλά.
Στην Ε.Ε. λίγο πριν τις ευρωεκλογές είχε αρχίσει δημόσια διαβούλευση για την χρηματοδότηση των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Εκεί ετέθη ένα ζήτημα του εάν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μπορεί να τύχουν κρατικής επιδότησης, εφόσον και τάχα προσφέρουν “υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος.”
Ετσι είδαμε
το ΙΟΜ, το ΕΚΕΜΕ και την τέως ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κατερίνα Μπατζελή να διοργανώνουν στις 27-4-09 διεθνή ημερίδα με τίτλο “Ευρωπαϊκή τηλεόραση και Δημόσιος Ρόλος”. Αν οι τεχνικοί των ιδιωτικών καναλιών έχουν ως πειραματικό ψηφιακό πεδίο τα επόμενα δύο χρόνια να δοκιμάσουν τις εντεταλμένες επισφαλείς επιλογές τους στη περιοχή Ανατ. Θεσσαλονίκης ή του Ξυλοκάστρου, μάλλον ετοιμαστείτε όλοι εσείς που έχετε μάθει τους καναλάρχες μας να μην πληρώνουν, να βάλετε εσείς βαθιά το χέρι στη τσέπη για κάποιο νέο ανταποδοτικό τέλος που θα πηγαίνει στο νέο στόχο της Digital TV με τις ευλογίες είτε των νυν είτε των επομένων “ θεραπόντων” τον ψηφιακό μας κόσμο στο κουτί που λέγεται τηλεόραση.

12-6-2009
Διονυσος.

Οι φωτό είναι από Μain Control Room κυρίως αμερικανικών αιθουσών, τα σήματα των αντίστοιχων πρωτοκόλλων όπως και ο παγκόσμιος χάρτης από dvb.org ,oi εξελληνισμένες οθόνες από το EPG της EΡΤ , και η αποκαλυπτική τελευταία φυσικά από το MEGA.
Σχετικά

2 σχόλια:

  1. Γιατρέ, μας έσκισες με όλα αυτα τα στοιχεία για την τιβι!
    Που τα μάζεψες παιδάκι μου εσυ γιατρός πράμα;;
    Εγω ούτε που εχω πάρει χαμπάρι μέχρι που είδα το ποστ σου.

    Μερσι για την πληροφόρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ange-ta
    Eχω χρόνια πολύ εμπειρία, στο χώρο. Αλλά την αρρώστια τη μyρίζομαι από μακριά έ, είμαι και καλός γιατρός ρώτα την Ελένη...
    Φαντάσου τώρα σε τέτοιο καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής τον Ψυχάρη ,τον Μπόμπολα ,τους Βαρδινογιαννέους κλπ συγγενείς να πληρώνουν και αυτοί μερικά σπασμένα παραπάνω! Που νάχω κέφια καμιά φορά και σας πω πως το ΙΚΑ μπορούσε να έχει τα μισά έξοδα σε προμήθειες και φάρμακο, τάγραψα τελείως επιγραμματικά στη καταγγελία "Τελώνες και Φαρισαίοι στο ΙΚΑ" πριν τις εκλογές αλλά κανονικά θέλει βιβλίο και εισαγγελείς, τώρα είναι λίγο απασχολημένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;