Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

13 Φλεβάρη, Οι γιατροί απεργούν για το Ασφαλιστικό.



¦ Μέχρι το 1960 ο ευνουχισμός αποτελούσε επίσημη πρακτική της ανθρώπινης κοινωνίας. Υπήρξαν μάλιστα εποχές που ήταν τόσο διαδεδομένη η παρουσία και τόσο υπολογίσιμος ο ρόλος των ευνούχων, ώστε ουσιαστικά κυβερνούσαν ολόκληρες αυτοκρατορίες. Στο Βυζάντιο ο φθόνος από την υπερεξουσία των ευνούχων ήταν τέτοιος, ώστε υπήρχε το γνωμικό « Αν έχεις ευνούχο σκότωσέ τον, αν δεν έχεις, αγόρασε έναν για να τον σκοτώσεις».
¦ Οι ευνούχοι είναι πιστοί, προσκολλώνται στον αφέντη τον οποίο υπηρετούν έως θανάτου και δεν επιδίδονται σε νεποτισμό. Ορισμένοι αυτοευνουχίστηκαν, όπως ο Ωριγένης, προκειμένου να αφοσιωθούν χωρίς πειρασμούς στο σκοπό που έταξαν τη ζωή τους. Τους περισσότερους όμως τους ευνούχισαν για να γίνουν φύλακες, στρατιώτες (όπως ο στρατηγός του Ιουστινιανού Ναρσής) ή για να κρατήσουν ανέπαφα ορισμένα από τα παιδικά τους χαρακτηριστικά, όπως η φωνή. Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι οι καστράτο, οι οποίοι που ήταν επίλεκτα μέλη σε χορωδίες του Βατικανού. Δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με κάστρα (από το ρήμα castrare =ευνουχίζω). Καστράτο ονομάζει και ο Αρκά τον ευνουχισμένο γάτο, σύντροφο της ανικανοποίητης Λουκρητίας.
¦ Παρότι πλέον δεν γίνονται ευνουχισμοί στον πολιτισμένο κόσμο, είναι αρκετοί εκείνοι που αποφασίζουν να ευνουχίσουν πλευρές του εαυτού τους, προκειμένου να υπηρετήσουν το αφεντικό τους απερίσπαστοι και με την απαιτούμενη αφοσίωση. Κάντε μια περιήγηση στον πολιτικό, συνδικαλιστικό αλλά και στο στενό μας εργασιακό περίγυρο, και θα βρείτε τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις.
¦ Και κάτι για τους ευνουχιστές: συνήθως ασκούσαν το επάγγελμά τους δωρεάν, όμως αργότερα πουλούσαν πανάκριβα στον ίδιο τον ευνούχο τους όρχεις που του αφαίρεσαν, για να τους βάλει στον τάφο του όταν πεθάνει, ώστε να εμφανιστεί στον άλλο κόσμο αρτιμελής και άψογος να κριθεί στη Δευτέρα Παρουσία.
¦ Εντελώς αθόρυβα έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ ο Υπουργός Υγείας, πράγμα παράδοξο για άνθρωπο που αρέσκεται όσο τίποτα άλλο στη δημοσιότητα. Βέβαια σχέδιο νόμου σημαίνει έκθεση ιδεών, ενώ νομοσχέδιο σημαίνει επεξεργασμένες απόψεις έτοιμες προς ψήφιση. Τα σχέδια νόμου κατά κανόνα αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές, ώστε να εντοπιστούν θέσεις και αντιδράσεις. Μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (κλικ εδώ), η οποία είναι μιά από τις χειρότερες του διαδικτύου. Εαν δεν καταφέρετε να την προσπελάσετε δοκιμάστε ξανά και εν ανάγκη στείλτε μου ένα μήνυμα, ώστε να σας στείλω το σχέδιο νόμου ως συνημμένο αρχείο, αν και είναι μεγαλούτσικο.
¦ Το Υπουργείο με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δείχνει πως χτίζει οικοδομή ξεκινώντας από τα κεραμίδια. Το εγχείρημα αποσκοπεί εμφανώς στην ενίσχυση του επικοινωνιακού προφίλ του κ. Αβραμόπουλου και ελάχιστα στην τεκμηριωμένη ανάγκη σύστασης ΠΦΥ που η έλλειψή της αποτελεί όνειδος για τη χώρα.
¦ Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του (κλικ εδώ) θεωρεί άσκηση επι χάρτου το νέο εγχείρημα Αβραμόπουλου.

¦ Σας επισυνάπτω κείμενο του υπογράφοντος με μιά πρώτη αποτίμηση για το εν λόγω σχέδιο νόμου ("ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΦΥ"). Ευπρόσδεκτες οι δικές σας σκέψεις και απόψεις.
¦ Ο κ. Αβραμόπουλος, αφού δεν βγαίνει στις τηλεοπτικές οθόνες για ευνόητους λόγους, πήρε σβάρνα την επαρχία κάνοντας εγκαίνια (κλικ εδώ), επισκέψεις και κυρίως οικοδομώντας μηχανισμό για την κούρσα διαδοχής στη ΝΔ. Καθ έξιν ψευδόμενος δεν διατάζει να λέει ασταμάτητα το γνωστό τροπάρι για τις διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ. Στα Τρίκαλα, όπως μας πληροφορεί ο Σάκης Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας για 4η φορά το Νοσοκομείο δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο παρά πέντε για υπογραφή ιστορικής συμφωνίας συλλογικής σύμβασης εργασίας με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών».
Αν στις περιοδείες του τύχει της υποδοχής που είχε ο πάλαι ποτέ Υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας στο Θεαγένειο ας μην παραπονεθεί.
¦ Σας επισυνάπτω κείμενο του Σάκη Παπαδόπουλου για όσα συνέβησαν στα Τρίκαλα στα δυό στενά ("ΡΥΘΜΟΙ ΧΕΛΩΝΑΣ")
¦ Μέχρι την Παρασκευή δεν είχε φτάσει στο Υπουργείο Υγείας η απόφαση του πρόσφατου Γενικού Συμβουλίου. Ο Τσούκαλος ως γνωστόν δεν συμφωνούσε με την απόφαση, τούτο όμως δε σημαίνει ότι θα αποστέλει αποφάσεις αρεστές σ΄ εκείνον και θα παρακρατεί ότι τον δυσαρεστεί. Σημειωτέον την απόφαση περιμένουν και οι Ενώσεις. Την έμαθαν βέβαια από τις εφημερίδες (κλικ εδώ), όμως δείχνει έλλειψη τάκτ να μαθαίνουν από τρίτους τα οικογενειακά τους.
¦ Εντός της επομένης εβδομάδας θα πρέπει να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) κατανομής κονδυλίων εφημεριών Α, Β και Γ ζώνης και ο τρόπος εφημέρευσης. Να δούμε φέτος θα θυμηθεί ο κ. Αβραμόπουλος την ύπαρξη των ΠΔ 88/99 και 76/2006 ή θα πάθει παροδική αμνησία.
Μετά την έκδοση της ΚΥΑ πρέπει να γίνει εκταμίευση κονδυλίων προς τα Εντελλόμενα κάθε νομού. Η διαδικασία αυτή κρατά μέχρι τέλους Φεβρουαρίου. Επομένως εφημερίες θα δείτε στο λογαριασμό σας αρχές της άνοιξης (ραγιάδες, ραγιάδες..)
¦ Τροπολογία για αναστολή των ΠΔ δεν έχει μέχρι στιγμής κατατεθεί.
¦ Ορισμένοι συνάδελφοι ρωτούν εαν έχει επιληφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο των εφημεριών.
Απάντηση: Όχι.
Αυτό θα γίνει μόνον όταν φθάσουν εντάλματα από τα Νοσοκομεία προς τους Επιτρόπους και εαν αναπεμφθούν λόγω αντιρρήσεων στο Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού για οριστική κρίση. Εαν συμβεί αναπομπή το ένταλμα δεν εξοφλείται και οι εφημερίες μένουν απλήρωτες μέχρι να αποφανθεί το Ελεγκτικό. Πέρσι αυτή η διαδικασία τέλειωσε μετά το Πάσχα (ραγιάδες, ραγιάδες..)
¦ Την Παρασκευή το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσ/νίκης (ΕΝΙΘ) συναντήθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκθέσει τα προβλήματα που απασχολούν γιατρούς και νοσοκομεία της πόλης. Συμμετείχαν από πλευράς ΕΝΙΘ ο Πρόεδρος κ. Παπαστεργίου, ο Γραμματέας κ. Σδούκος και το μέλος κ. Πλωμαρίτης, ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής και συνάδελφος Τάσος Κουράκης, η βουλευτής κ. Πασχαλίδου, ο Γραμματέας κ. Παυλίδης και άλλα στελέχη.
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Το θέμα της υγείας θα απασχολήσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του Στρατή Πλωμαρίτη, ενώ υπάρχει σχεδιασμός να γίνουν συναντήσεις με Δήμους, Εργατικό Κέντρο, Σωματεία και φορείς της πόλης. Η τακτική της ΕΝΙΘ είναι αξιέπαινη, διότι είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες και να φέρει τα ζητήματα υγείας στο προσκήνιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
¦ Ούτε η ΝΔ, ούτε και το ΠΑΣΟΚ έχουν απαντήσει ακόμα στην ΕΝΙΘ για συνάντηση. Σας λέει τίποτα αυτή η στάση;

¦ Σας επισυνάπτω ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του συναδέλφου Απ. Σοφού για το θέμα της συμπεριφοράς προς τους ανήμπορους μετανάστες ("Αγαπητέ συνάδελφε")
¦ Σχετικό ψήφισμα εξέδωσε και η Ένωση Αχαϊας (κλικ εδώ)

¦ Ο σύλλογος ειδικευομένων και υπεράριθμων ιατρών του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης σε έγγραφό του προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου τονίζει τα εξής:
"λαμβάνοντας υπόψιν την μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και Υ.Υ.Π.Κ.Α. και με βάση τα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005 αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα
α) Από 01/02/2008 και στο εξής οι ώρες εργασίας μας δεν θα ξεπερνούν τις 56 εβδομαδιαίως δηλαδή τις 4 εφημερίες κάθε μήνα.
β)Εάν ο αρμόδιος επίτροπος δεν έχει εγκρίνει την πληρωμή των εφημεριών του μηνός Ιανουαρίου ως τις 12/02/2008 επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματος μας για την διεκδίκηση της αποζημίωσης τους.
γ)Εφόσον μας δοθεί έγγραφη αιτιολογημένη εντολή από εσάς να προσθέσουμε επιπλέον εφημερίες, θα το πράξουμε επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας τόσο κατά την εκτέλεση των εφημεριών όσο και κατά τη διεκδίκηση αποζημίωσης τους".
¦ Αυτά που ο νομοθέτης δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε στην τελευταία 'φούσκα' της Σοφοκλέους λαμβάνουν 'σάρκα και οστά' στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. Τι προκύπτει από την τελευταία Έκθεση Ελέγχου που πραγματοποίησε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών τον Μάιο του 2007:
-Το Ερρίκος Ντυνάν δεν έχει μέχρι σήμερα διενεργήσει καθόλου αποσβέσεις στα έξοδα εγκατάστασης ύψους 26,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει μία πενταετία για τα περισσότερα από αυτά... -Δεν έχουν διενεργηθεί αποσβέσεις επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων… από συστάσεως του Ιδρύματος! Για τα κτίρια οι αποσβέσεις αυτές μέχρι το τέλος του 2006 υπολογίζονταν σε 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τα μηχανήματα οι ελεγκτές δήλωναν πέρυσι αδυναμία να προσδιορίσουν με αξιοπιστία το ποσό…
-Για το σύνολο του προσωπικού δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη αποζημίωσης, η οποία αν σχηματιζόταν θα ανερχόταν σε 3,1 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με την από 7/5/2007 επιστολή του νομικού συμβούλου εκκρεμούν αγωγές εναντίον του Ιδρύματος συνολικού ύψους 13,6 εκατ. ευρώ. Και όπως σωστά θα έχετε καταλάβει, δεν έχει σχηματιστεί ούτε ένα ευρώ πρόβλεψη γι’ αυτές…
Και μέχρι εδώ μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ναι μεν όλα τα προηγούμενα δεν συνάδουν προς κανέναν κανόνα λογιστικής, ωστόσο ως μόνο σκοπό είχαν την ' ωραιοποίηση' των λογιστικών καταστάσεων. Όμως, αμέσως παρακάτω προκύπτουν πολύ σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση και τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος. Περισσότερα εδώ...
¦ Στην Παλαιστίνη εξελίσσεται μιά γενοκτονία σε δόσεις. Το σύστημα υγείας έχει σακατευτεί καθώς ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια. Το νοσοκομεία δεν διαθέτουν πια πόρους. Βασικά εφόδια όπως γάζες και σύριγγες κρατούνται στα σύνορα και ο αριθμός των ασθενών που επιτρέπεται να μεταφερθούν έξω από τη Γάζα για θεραπεία έχει μειωθεί δραστικά με αποτέλεσμα να σημειώνονται δεκάδες θάνατοι. Σε αυτή την τραγωδία που ξεδιπλώνεται, τα σύνορα και τα περάσματα έχουν μετατραπεί σε όργανα συλλογικής τιμωρίας, με τον προσφιλή τρόπο του Ισραήλ να συντρίψει τους Παλαιστινίους. Γιατροί απ΄ όλο τον κόσμο δραστηριοποιούνται για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, υλικά στοιχειώδους διαβίωσης, ενώ οι Ισραηλινοί έφτασαν στο τερατώδες σημείο να διακόπτουν το ρεύμα, ώστε να είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν στα Νοσοκομεία της Γάζας ιατρικές επεμβάσεις. Το δίκτυο PHA στα μηνύματα που στέλνει αυτές τις μέρες έχει ως αποκλειστικό θέμα το παλαιστινιακό. Ο ΠΟΥ έχει το θέμα της Γάζας σε πρώτη γραμμή.
Ας μην μένουμε σιωπηλοί.
¦ Κοιμήθηκε Μπολκεστάϊν- ξύπνησε Φραγκεστάϊν γράφουν οι εφημερίδες για τη γνωστή Οδηγία, η οποία τις τελευταίες μέρες δείχνει σημεία νεκροφάνειας, χτυπώντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες στις βόρειες χώρες. Οσονούπω θα φτάσουν τα μαντάτα και σε μας.

¦ Ο Παναγιώτης Κοντολέων, Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, μέλος στο ΔΣ του ΠΙΣ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας έφυγε από τη ζωή μετά από μιά εβδομάδα νοσηλείας στη ΜΕΘ του Αλεξάνδρα, όπου εργάζονταν ως ενδοκρινολόγος. Τον κατευόδωσαν πλήθος συναδέλφων και φίλων.


¦ Το ασφαλιστικό συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο και η κ. Πετραλιά, ως άλλη Σαλώμη, με επιθέσεις γοητείας προσπαθεί να πείσει μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους. Παράλληλα χρησιμοποιεί και τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι υπηρεσίες αιμοδοσίας: το 10% που θα σας αφαιμάξουμε από το ΤΣΑΥ ο οργανισμός σας θα το αναπληρώσει σε λίγες μόνον ώρες...
Από κοντά κι ο Καραμανλής που βλέποντας το κύρος του ως αδιάφθορου να πλήττεται ανεπανόρθωτα προσπαθεί μέσω του ασφαλιστικού να δώσει την εικόνα μεταρρυθμιστή μακράς πνοής.
¦ Εμείς στις 13 Φλεβάρη θα είμαστε όλοι στους δρόμους, περισσότεροι απ΄ όσοι ήμασταν στις 13 Δεκέμβρη, για να τους πούμε να πάρουν τα βρωμόχερά τους από τα Ταμεία.

Δημήτρης Βαρνάβας

6 σχόλια:

  1. KANONEΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

    * Τα φλας προδίδουν την επόμενη κίνηση σου. Ο γνήσιος Έλληνας οδηγός δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.


    * Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα διότι στο κενό που αφήσατε μπορεί να «χωθεί» κάποιο άλλο όχημα φέρνοντας σας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.


    * Όσο πιο γρήγορα διασχίσετε ένα κόκκινο φανάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να συγκρουσθείτε με άλλο όχημα.



    * Ποτέ μα ποτέ μην ακινητοποιήσετε το όχημα σας σε πινακίδα 'STOP'. Τα οχήματα που σας ακολουθούν δεν θα περιμένουν αυτή την αντίδραση σας, με αποτέλεσμα να καρφωθούν» πάνω σας.


    * Ποτέ μην κλείσετε το δρόμο σε ένα σαραβαλάκι. Ο οδηγός του δεν έχει τίποτα να χάσει.



    * Το φρενάρισμα πρέπει να γίνετε όσο πιο αργά μπορείτε για να σιγουρέψετε την καλή λειτουργία του ABS, το οποίο με τη σειρά του θα σας ανταμείψει με ένα χαλαρωτικό μασάζ του ποδιού σας. Για τους μη κάτοχους ABS είναι μια ευκαιρία να τεντώσουν τα πόδια τους.

    * Ποτέ μην προσπερνάτε από αριστερά όταν μπορείτε να το κάνετε από δεξιά. Είναι μια ευκαιρία να γελάσετε καθώς ο οδηγός του οχήματος που μόλις προσπεράσατε τρομάζει.


    * Τα όρια ταχύτητας είναι αυθαίρετοι αριθμοί που δίνονται μόνο ως πρόταση και δεν είναι προφανώς εκτελέσιμα στην Ελλάδα.



    * Βρίσκεστε στην αριστερή λωρίδα με τρελό μποτιλιάρισμα και δεν υπάρχει χώρος να κινηθείτε ούτε εκατοστό. Ο οδηγός του οχήματος που βρίσκετε ακριβώς από πίσω σας, ο οποίος κορνάρει και αναβοσβήνει τα φώτα, είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τα πάει καλύτερα από εσάς, αν ήταν στην θέση σας..


    * Ο γνήσιος Έλληνας οδηγός, ελαττώνει πάντα ταχύτητα για να περιεργαστεί οτιδήποτε του κινήσει το ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να είναι από βιτρίνα μέχρι και γκόμενα (εντός πόλεως) και από ατύχημα μέχρι και αλλαγή λάστιχου (εκτός πόλεως).



    * Μάθετε να αλλάζετε λωρίδες με γρήγορους χειρισμούς. Χάρις στον υπουργό συγκοινωνιών, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πίστα με τρύπες-κλειδιά οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά σας.


    * Είναι παράδοση στην Ελλάδα να κορνάρεις μόλις ανάψει το πράσινο φανάρι ακόμα και αν είστε πρώτος σ' αυτό.



    * Ποτέ μην κάνεις χώρο σε αντίθετα διερχόμενο όχημα όταν κινείσαι αντίθετα σε μονόδρομο. Ο οδηγός του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον παράλληλο μονόδρομο, άρα για να κινείτε στον ίδιο δρόμο με εσάς μάλλον το κάνει επίτηδες.



    * Θυμηθείτε ότι ο σκοπός κάθε Έλληνα οδηγού είναι να φτάσει πρώτος και θα κάνει ότι χρειαστεί γι αυτό.* Πάντα θα υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο εσείς θα βιάζεστε. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί των οχημάτων που θα συναντήσετε στον δρόμο σας δεν έχουν ιδέα γιατί πήραν τους δρόμους σήμερα.



    * Το προστατευτικό κράνος φοριέται στον αγκώνα για ανεξακρίβωτους ακόμα λόγους. Σας συμβουλεύουμε να ακολουθήσετε και εσείς τη μόδα.



    * Οι προστατευτικές ζώνες είναι επικίνδυνες. Έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι χιλιάδες crash test κάνουν λάθος. Άμα είναι γραπτό σου, θα πας κι ας φοράς ζώνη...


    * Ανεξαρτήτως άσματος, το στερεοφωνικό του οχήματος σας πρέπει να παίζει στο φουλ. Με αυτό τον τρόπο διασκεδάζετε τους πεζούς που περιμένουν υπομονετικά πότε θα τους δώσει κάποιος προτεραιότητα να διασχίσουν την διάβαση.


    * Οι πεζοί είναι οι κυριότεροι εχθροί των οδηγών, διότι καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα και διασχίζουν τους δρόμους αναγκάζοντας τα διερχόμενα οχήματα να ελαττώσουνε ταχύτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συνάδελφε,

    Πριν από λίγες μέρες πληροφορήθηκα από νεαρή ειδικευόμενη γιατρό το εξής περιστατικό, του οποίου η ίδια υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, όταν συνόδευσε άλλον ασθενή σε μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Μετανάστης, ξένος και προφανώς χωρίς ασφάλιση, προσήλθε στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία του εκεί μεγάλου νοσοκομείου φέροντας ένα κλασικό θλαστικό τραύμα στο μέτωπο. Η αντιμετώπιση ήταν εξαιρετικά απλή. Έβαλαν πάνω στο τραύμα μια γάζα και έδειξαν στον άνθρωπο την πόρτα… Η συνάδελφος σχολίασε το περιστατικό με άλλους νέους – μη ειδικούς ακόμα – συναδέλφους και μου απηύθυνε την εξής απλή, αλλά εξαιρετικά οξεία ερώτηση: «Έτσι έπρεπε να γίνει κ. Σοφέ;». Εγώ προσπάθησα να βεβαιωθώ, ότι δεν έβαλαν στον άνθρωπο απλά μια γάζα και τον ξαπόστειλαν, αλλά η έκφραση της συναδέλφου δεν άφησε αμφιβολίες. Απάντησα με το εξ’ ίσου απλό «Όχι βέβαια! Είναι απαράδεκτο!», αλλά κάτι «έσπασε μέσα μου» και για πρώτη φορά, ύστερα από 25 σχεδόν χρόνια ιατρικής υπηρεσίας, αισθάνθηκα ντροπή, γιατί είμαι στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
    Αγαπητέ συνάδελφε, γιατί πρέπει να με φέρνεις σε αυτή την πολύ δύσκολη θέση; Γιατί πρέπει εγώ να απολογηθώ γι’ αυτή σου την συμπεριφορά; Γιατί, ως αρχαιότερος, θα πρέπει να απαντάω στους νεότερους συναδέλφους που απαιτούν από μένα να αιτιολογήσω τον τρόπο που φέρθηκες σε αυτόν που πραγματικά είναι ο αποδιωγμένος του κόσμου τούτου, ακόμα και αν είναι άθλιος σε εμφάνιση και ίσως και σε συμπεριφορά, αν και δε νομίζω να συμπεριφέρθηκε ποτέ του πιο πρόστυχα, απ’ όσο του συμπεριφέρθηκες εσύ ο ίδιος, αν και φορούσες τη μπλούζα του εφημερεύοντος γιατρού; Και μη νομίζεις αγαπητέ συνάδελφε ότι είσαι «ανώνυμος», η υπόθεση συνέβη σε ορισμένο τόπο, ορισμένο χώρο, ορισμένο χρόνο και είχε και πολλούς μάρτυρες: το προσωπικό της βάρδιας, τη συνάδελφο που έκανε την επισήμανση, τους «ξένους» φίλους του παθόντα, αυτόν το ίδιο, τους άλλους ασθενείς που περίμεναν να αντιμετωπιστούν, αλλά κυρίως εσένα τον ίδιο…
    Αγαπητέ συνάδελφε, αν μπαίνω στον κόπο να σου γράψω, αυτό δεν το κάνω για να σε βρω και να σε κατονομάσω, αν και θα μου ήταν πάρα πολύ εύκολο, αλλά γιατί πιστεύω ότι και ο πιο «κακός ιατρικός χαρακτήρας», μπορεί να συνειδητοποιήσει, αργότερα – όταν θα είναι λιγότερο κουρασμένος και περισσότερο νηφάλιος – το μέγεθος του ατοπήματος και να εκφραστεί με τον πιο σημαντικό ίσως για άνθρωπο τρόπο, το «κοκκίνισμα». Το κοκκίνισμα που θα έδειχνε ότι έχεις συνείδηση, ότι έχεις ντροπή, ότι έχεις τέλος πάντων αυτό που όλοι ονομάζουμε ανθρωπιά και ότι η αδιαφορία σου προς τον αλλοδαπό τραυματία (έστω και ελαφρά, μια και εσύ δεν ασχολείσαι παρά μόνο με σοβαρά επείγοντα) ήταν απλώς μια «κακιά» επιλογή μιας «κακιάς στιγμής» και όχι μια συνήθης στάση απέναντι στο μετανάστη.
    Θα πρέπει να σου θυμίσω αγαπητέ συνάδελφε, ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο, δεν έχουν σταθερή δουλειά, δεν έχουν ασφάλιση, δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν φαγητό, δεν βρίσκουν εύκολα τρεχούμενο νερό και επί πλέον συχνά είναι κυνηγημένοι από άδικα καθεστώτα ή και μόνο από τη κακή τους τύχη να μη γεννηθούν σε καλύτερες συνθήκες όπως συνέβη με σένα, όσο και αν κοπίασες (αν έγινε έτσι) για να γίνεις γιατρός σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχεις την όποια θέση κατέχεις.
    Καλώς ή κακώς, δεν είναι του παρόντος αυτό, ένας κάποιος τέτοιος ή περίπου τέτοιος άνθρωπος έτυχε στη εφημερία σου. Αν δεν πήρε τη πρωτοβουλία να πάει κάπου αλλού ή δεν τον πήγαν οι φίλοι του, σκέψου ότι του στέρησες την όποια επιστημονική αντιμετώπιση μη ράβοντάς του το τραύμα και παράλληλα θα ρισκάρει και τον τέτανο. Υπάρχει ακόμα ως νόσος ξέρεις και συχνά αφορά αυτούς τους παρίες της ζωής, που ο Θεός, ο Δίας ή απλά η ανθρώπινη μοίρα ρίχνει στο δρόμο μας για να δει πως θα συμπεριφερθούμε… Έστω και αν είμαστε κουρασμένοι, ξενύχτηδες, θυμωμένοι, προβληματισμένοι ή απασχολημένοι με σοβαρότερα περιστατικά. Το χειρότερο όμως, στέρησες από τον δυστυχή αυτόν την ανθρώπινη αντιμετώπιση, αλλά κάνεις και εμάς τους συναδέλφους σου να αισθανόμαστε τη ντροπή που δεν αισθάνθηκες εσύ, όταν έδιωξες από το μόνο μέρος που μπορεί κανείς να ζητήσει ελεύθερα βοήθεια, όποιος και αν είναι και ότι κι’ αν έχει κάνει, το Νοσοκομείο!
    Δεν είσαι, θέλεις δε θέλεις, ένας απλός υπάλληλος που ενδιαφέρεται για το αν ο άρρωστος είναι ασφαλισμένος ή όχι. Πέρα από κάθε ανθρώπινο νόμο είσαι πρώτα γιατρός και ξέρεις ποια είναι η προαιώνια υποχρέωσή σου. Ξέρεις ότι δεν σου είναι επιτρεπτό, όχι από το νόμο – πόσοι άλλωστε νοιάζονται σήμερα γι’ αυτόν – αλλά από την άγραφή υποχρέωση που πηγάζει από τη συνείδηση του Γιατρού με «Γ» κεφαλαίο… Και μη σκεφτείς άλλες τέτοιες ψευτοδικαιολογίες… Αν σκέφτεσαι έτσι, τι θα κάνεις σε άλλες περιπτώσεις; Ο γιατρός οφείλει να περιθάλπει κάθε είδους ανθρώπους (φτωχούς ή πλούσιους, αξιοπρεπείς ή άθλιους, εγκληματίες ή νομοταγείς, καλούς ή κακούς και πάει λέγοντας)… Τι θα κάνεις αλήθεια; Θα ασκείς το επάγγελμά σου ανάλογα με το ποιος είναι ο ασθενής σου; Θα εφαρμόσεις άλλη ιατρική στους «καθώς πρέπει» και άλλη στους «ξένους», στους «έγχρωμους», στους ομοφυλόφιλους, στους φυλακισμένους, σε εκείνους που είναι αδύναμοι και τρέμουν μπροστά σου;
    Ξέρεις, αγαπητέ συνάδελφε, δεν πιστεύω κατά βάθος ότι είσαι «κακός». Πιστεύω ότι για να κάτσεις να παιδευτείς και να γίνεις γιατρός και πολύ περισσότερο για να γίνεις νοσοκομειακός γιατρός, κάποια «σπίθα» καίει μέσα σου. Κάτι περισσότερο από το «επάγγελμα» σε έσπρωξε εκεί που βρίσκεσαι. Αξιολόγησέ το και μη ξεχάσεις το δυσάρεστο περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκα. Ανακάλεσέ το στη μνήμη σου και «κοκκίνισε»! Να είσαι βέβαιος ότι, αυτό θα σε κάνει καλύτερο γιατρό. Και μη νομίσεις ότι, αν το «ξεχάσεις» σε κάποιο βαθύ μέρος του μυαλού σου, θα ησυχάσεις. Από πολλά μπορείς να ξεφύγεις, από τον εαυτό σου με τίποτα!

    Παρά ταύτα, με εκτίμηση
    Απόστολος Σοφός
    Χειρουργός - Καρπενήσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΥΘΜΟΙ ΧΕΛΩΝΑΣ….ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
    Την κορδέλα των εγκαινίων για την κατασκευή 20 εργατικών κατοικιών στη Φαρκαδόνα , έκοψε την Παρασκευή 25-1-08 ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος.
    Θετικόν!
    Ακόμη κι αν στερούνται ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχετευτικού δικτύου.
    Ακόμη κι αν πρόκειται για 20 από τις 80 εργατικές κατοικίες που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν προ 15ετίας.
    Ακόμη κι αν ο νεότερος σχεδιασμός προβλέπει 69 εργατικές κατοικίες, κι όχι 80.
    Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε την προκήρυξη των 5 θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ. στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Τρικάλων (η οποία λειτουργεί άνω των 20 μηνών), την έγκριση πρόσληψης 10 επικουρικών γιατρών και ευάριθμου νοσηλευτικού προσωπικού, και έδωσε νέες υποσχέσεις για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο Νομό…και στη χώρα.
    Πάρα πολύ ωραία!!
    Ποιο όμως το ουσιαστικό αποτέλεσμα, από τα θετικά βήματα που γίνονται(;)
    Έχουμε βελτιώσεις με ρυθμούς χελώνας, όταν οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν τρέξιμο με ρυθμούς αλόγου που καλπάζει.
    -Την επόμενη ημέρα ένα νεογνό, χάνονταν στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, από έλλειψη οργάνωσης, για την αντιμετώπιση των επειγόντων νεογνολογικών περιστατικών.
    -Το ίδιο διάστημα το πρόγραμμα εφημεριών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, παραβιάζει τη νομοθεσία και διαιωνίζει τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα των νοσοκομειακών γιατρών (παρά τις αναπόδεικτες δηλώσεις του Υπουργού ότι «βρισκόμαστε στο παρά πέντε για υπογραφή ιστορικής συμφωνίας συλλογικής σύμβασης εργασίας με την Ομοσπονδία τους»).
    -Την ίδια περίοδο καμία νέα Κλινική, κανένα νέο Τμήμα δεν λειτουργεί στο Νέο Νοσοκομείο Τρικάλων, το οποίο έχει νέο Οργανισμό από την 28- 11-2006.
    Το χειρότερο(;)
    Κανένας σχεδιασμός για τη λειτουργία, έστω μετά από ένα έτος:
    § Μονάδος εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής
    § Αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών
    § Μονάδος Νεογνών και Προώρων της Παιδιατρικής Κλινικής.
    § Πνευμονολογικής Κλινικής και Μονάδος βρογχοσκοπήσεων
    § Νεφρολογικής Κλινικής και τμήματος Συνεχούς Φορητής Περιτοναϊκής Κάθαρσης
    § Νευρολογικής Κλινικής και Μονάδος Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
    § Ψυχιατρικής Κλινικής και Μονάδος απεξάρτησης.
    § Τμήματος Χημειοθεραπείας- Ογκολογίας.
    § Μονάδος Μετεγχειρητικής Αυξημένης Φροντίδας.
    § Κυτταρολογικού τμήματος.
    § Γαστρεντερολογικού Τμήματος.
    § Εξωτερικών Ιατρείων : Ενδοκρινολογίας, Ρευματολογίας…
    Κι όλα αυτά μέσα στο ομιχλώδες πολιτικό τοπίο μιας γενικευμένης νοσηρής εικόνας εκφυλιστικών φαινομένων που αγγίζουν την κορυφή του συστήματος εξουσίας.
    Τι κάνουμε;
    Αποκαλύπτουμε
    Αντιστεκόμαστε
    Ελπίζουμε…

    Παπαδόπουλος Σάκης
    Επικεφαλής της Αξ/ικής Αντιπολίτευσης στο Νομ. Συμβούλιο Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 13 Φλεβάρη: Όλοι στην Γενική Απεργία
    Για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για σύγχρονη, ισότιμη, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

    Γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 13 Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στην ημερομηνία αυτή συγκλίνουν και πολλοί κλάδοι που βρίσκονται ήδη σε απεργιακό αναβρασμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.
    Σειρά κινητοποιήσεων αποφάσισαν και οι μηχανικοί: τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας (στις 22/1, 29/1, 5/2, 12/2 και 20/2), 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα της συζήτησης στη βουλή για το Ασφαλιστικό, καθώς και συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της 13 Φλεβάρη.
    Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει 24ωρη γενική απεργία για τις 29 Γενάρη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ΟΛΜΕ προχωράει σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, μέσα στο Γενάρη, με στόχο να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
    Οι δικηγόροι θα απεργήσουν στις 23 Γενάρη, 6 και 13 Φλεβάρη για το ασφαλιστικό. Οι καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ θα απεργήσουν την 1η και 13 Φλεβάρη ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καταγγέλλοντας την ελαστικοποίηση της εργασίας και δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν την αναγνώριση των ιδιωτικών ΚΕΣ.

    Οι «συναντήσεις» της Πετραλιά με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ήταν καθαρό φιάσκο. Η νέα υπουργός παρά τις φιλολογίες για «ελιγμό» είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την επίθεση Μαγγίνα στο ασφαλιστικό. Στα σχέδιά της βρίσκεται: η μείωση των συντάξεων στο δημόσιο, η αύξηση των ορίων ηλικίας, ο αποκλεισμός των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων στις γυναίκες, η ενοποίηση των ταμείων με παράλληλη αφαίμαξη των αποθεματικών, ο αποχαρακτηρισμός δεκάδων κλάδων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

    Στην υγεία τα κονδύλια του προϋπολογισμού δεν επαρκούν ούτε για… 300 προσλήψεις, ενώ αποκλείουν κάθε βελτίωση της αθλιότητας στα νοσοκομεία. Το ΕΣΥ έχει πέσει στην 22η θέση μεταξύ 29 χωρών της ΕΕ, μένοντας πίσω (σε δείκτες όπως η επιβίωση ασθενών ή ο χρόνος αναμονής) από χώρες όπως η Σλοβενία, η Μάλτα, η Τσεχία, η Εσθονία κ.λπ. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους λόγω τραγικών ελλείψεων σε κρεβάτια εντατικής που μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Καραμανλή και ο Αβραμόπουλος εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα με παρεμβάσεις που αυξάνουν διαρκώς τις δαπάνες για υγεία που καταβάλουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είτε απευθείας από την τσέπη τους είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
    Οι πληρωμές ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ και ΟΠΑΔ κατά την τριετία 2001-2003 προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα ξεπέρασαν τα 1,56 δις. Ευρώ με μέση διάρκεια νοσηλείας και κόστους αυξημένου κατά 250% και 70% αντίστοιχα από το Δημόσιο τομέα.
    Τεράστια διαφυγή πόρων αποτελούν επίσης οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και οι υπερτιμολογήσεις των υλικών που προμηθεύεται το Δημόσιο.
    Ο χώρος της υγείας αποτελεί για την κυβέρνηση προνομιακό πεδίο της εφαρμογής των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που δεν αποτελούν παρά έμμεση μορφή υπέρογκου δανεισμού του δημοσίου και μάλιστα για χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες, όπως δείχνει η εμπειρία από την Βρετανία.
    Η πρωτοφανής και απαράδεκτη διαδικασία "σύμφυσης" του δημοσίου Νοσοκομείου με τα λεγόμενο "κοινωφελές ίδρυμα" Ερρίκος Ντυνάν δεν είναι «οικογενειακή υπόθεση» του Ερυθρού αλλά πιλοτικό πρόγραμμα που θα επηρεάσει όλο το ΕΣΥ: Νοσοκομείο δύο ταχυτήτων, νομικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, πολλαπλές εργασιακές σχέσεις (υπεργολαβίες, αορίστου χρόνου, μόνιμοι, εποχιακοί, επικουρικοί), ταξική αντιμετώπιση των ασθενών (θέσεις κλπ),υποτυπώδης ενίσχυση από το κράτος, μειωμένες προσλήψεις, χαμηλοί μισθοί κλπ και παράλληλη διοχέτευση των πόρων του δημοσίου και των ταμείων προς το ιδιωτικό κεφάλαιο.

    Οι εργαζόμενοι σε Υγεία και Πρόνοια βιώνουν καθημερινά την εντατικοποίηση και τη εξοντωτικά ωράρια, της περικοπές σε μισθούς και υπερωρίες, του αυταρχισμού των διοικήσεων και των μεγαλοπαραγόντων συμμάχων τους μέσα στα νοσοκομεία.
    Στο μέτωπο του ασφαλιστικού προωθείται η ενοποίηση κατάργηση του ταμείου των γιατρών, φαρμακοποιών, οδοντιάτρων ενώ η εφαρμογή του νόμου Ρέππα θα σημάνει π.χ για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς(μετά το 1993) συντάξιμες αποδοχές των 450 ευρώ! Παράλληλα προωθείται η κατάργηση των θετικών διακρίσεων για τις νοσηλεύτριες και τις υπόλοιπες εργαζόμενες, και η μετατροπή της ένταξης-αν και εφόσον γίνει η υπαγωγή-στα Ανθυγιεινά , σε απλό «χαρτζιλίκι» για ορισμένες κατηγορίες ή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια που ήδη θα έπρεπε να εφαρμόζονται…

    Η μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι οι αγώνες μας

    Ο εφιάλτης της 12ης Δεκέμβρη, της απεργιακής κινητοποίησης με τα 2,5 εκατομμύρια απεργούς και τις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών, που επέβαλε την αποπομπή του Μαγγίνα κυνηγά ακόμα την κυβέρνηση Καραμανλή. Πίστευαν ότι μετά την εκλογική αναβάπτιση θα είναι σε θέση να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Βγήκαν αποδυναμωμένοι και είναι ήδη μία κυβέρνηση μειοψηφίας, βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Η δυνατότητά της να προωθήσει τα αντιασφαλιστικά σχέδια είναι ακόμα πιο ψαλιδισμένη.
    Παρ’ όλα αυτά οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ άργησαν να προσδιορίσουν το επόμενο απεργιακό βήμα. Μία ακόμη 24ωρη χωρίς αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα δεν καλύπτει τις ανάγκες αντίστασης και ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στο διεκδικητικό πλαίσιο, η αποδοχή του νόμου Ρέππα αφήνει όλα τα περιθώρια στην κυβέρνηση να μιλάει για «διάλογο», απειλώντας όμως με κατά γράμμα εφαρμογή αυτού του αντεργατικού νόμου. Δεν χρειαζόμαστε ξεκομμένες 24ώρες αλλά γενικευμένο αγώνα με διάρκεια και συντονισμό για να παραλύσουμε την κυβέρνηση και να πανικοβάλουμε τα αφεντικά.
    Για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, πρέπει να συνδέσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις με την πάλη ενάντια στον προϋπολογισμό, με την πάλη μας για αυξήσεις.
    Η διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις φέτος γίνεται κυριολεκτικά αγώνας ζωής για την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων.
    Αυτός ο αγώνες δεν μπορεί να δοθεί με τους «παραδοσιακούς» γραφειοκρατικούς τρόπους των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Τα αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με τις πραγματικές ανάγκες των μισθωτών, να διεκδικηθούν μαχητικά και συντονισμένα, με έμφαση στο να περάσει ο έλεγχος των κινητοποιήσεων στη βάση των εργαζομένων. Η ανατροπή της λιτότητας πρέπει να γίνει κεντρική διεκδίκηση όλων μας. Η νέα Γενική Απεργία στις 13 Φλεβάρη δίνει τη δυνατότητα για νίκη απέναντι στην κυβέρνηση και στους καπιταλιστές. Η επιτυχία της θα έχει τεράστια σημασία. Μετά τη συγκλονιστική απεργία της 12 Δεκέμβρη και το μαχητικό αγώνα των λιμενεργατών, χρειάζεται να μην αφήσουμε την κυβέρνηση Καραμανλή να ανασυνταχθεί και να ξεπεράσει την απομόνωση. Τώρα μπορούμε όχι μόνο να πετύχουμε την ακύρωση των αντιμεταρρυθμίσεων, αλλά και να επιβάλλουμε κατακτήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην Υγεία και την Παιδεία.
    Οι αντιμεταρρυθμίσεις του Καραμανλή πρέπει και μπορεί να έχουν το τέλος της Γιαννάκου, του Μαγγίνα, του Ζαχόπουλου. Με συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς με ενημερώσεις στις γειτονιές, με διανομή απεργιακού υλικού σε σταθμούς μετρό, λαϊκές, να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τις 13 Φλεβάρη σε ένα γιγάντιο ποτάμι που θα σηματοδοτήσει την αντεπίθεση του κινήματος. Αν η 12 Δεκέμβρη ήταν η αρχή του τέλους του Καραμανλή, η 13 Φλεβάρη μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής .

    ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

    Διπλασιασμός των δαπανών για την υγεία με αύξηση της χρηματοδότησης από την άμεση φορολογία των πλουσίων.
    Όχι στις ΣΔΙΤ και τις ιδιωτικοποιήσεις. Κρατικός έλεγχος των τιμών σε φάρμακα, υλικά, νοσηλεία, εξετάσεις κ.λπ. του ιδιωτικού τομέα.
    Επανακρατικοποίηση και ένταξη στο ΕΣΥ των Παπαγεωργίου, Ωνάσειου, Ντινάν και της Ολυμπιακής Πολυκλινικής.
    Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Ανθρώπινα ωράρια (1 εφημερία την βδομάδα για τον γιατρό, 4η βάρδια στους νοσηλευτές).
    Ουσιαστικές αυξήσεις στου μισθούς και τις συντάξεις.
    Κατάργηση των αντισφαλιστικών νόμων Σιούφα και Ρέππα. Όχι στην κατάργηση των θετικών διακρίσεων για τις γυναίκες.
    Να χαρακτηριστεί ο χώρος των Νοσοκομείων Ανθυγιεινός. Ένταξη στη Βαρέα και Ανθυγιεινά με όλα τα ωφελήματα που προκύπτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Μαιευτικη-Γυναικολογικη του Νοσοκομειου Φλωρινας εμεινε παλι με ενα γιατρο και δεν μπορει να λειτουργησει!Αυτο γινεται για τριτη φορα μεσα σε 2 χρονια!Η κατασταση αυτη υπολειτουργιας και κλεισιματος κλινικων εχει εξελιχθει σε χρονιο συμπτωμα ενος ΕΣΥ που αργοπεθαινει παροτι ο κ. Αβραμοπουλος με συνεχεις θριαμβικες εμφανισεις στα καναλια το αναβαθμιζει!
    Τι συμβαινει αραγε?Οπως μας εξηγησαν και παλι μελη της ενωσης Νοσοκομειακων γιατρων της Δ. Μακεδονιας(ως γνωστον τον περασμενο Οκτωβριο σε συνεντευξη τυπου ειχαν χτυπησει το καμπανακι του κινδυνου για μια σειρα κλινικες-τμηματα),τιποτα δεν ειναι "στραβο της μοιρας"
    Ειναι χαρακτηριστικο-και παροτι συζητειταισυνεχεια,δεν διορθωνεται-οτι για τον διορισμο ενος μονιμου γιατρου στο ΕΣΥ χρειαζονται 1.5-2.5 χρονια.
    Ο θεσμος των επικουρικων(συμβασιουχων) γιατρων εχει πληρως εκφυλιστει.Ειναι προσφατη η τροπολογια που περασε το υπουργειο και επιτρεπει ξανα τον διορισμο επικουρικων γιατρων σε μεγαλα νοσοκομεια του Κεντρου.Μολις τρεις μηνες αντεξε η προηγουμενη διαταξη!
    Και ενω ο θεσμος των επικουρικων ειναι για να σωζει καπως την κατασταση στην επαρχια,φαινεται οτι το βολεμα ημετερων προεχει της αναγκης να λειτουργησουν τα επαρχιακα νοσοκομεια.Αν προσθεσουμε το γεγονος οτι και ο διορισμος τους επισης καθυστερει,οτι το σχετικο γραφειο στο υπουργειο σχεδον ποτε δεν απανταει η οταν απανταει δεν δινει πληροφοριες(!!),δεν ειναι περιεργο που οι νεοι συναδελφοι δεν δειχνουν ιδιαιτερο ζηλο για τον θεσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
    Σάββατο 09.02.08

    09:00-15:00 - Ομιλίες Συνέδρων

    15:00-16:00 -Διάλειμμα

    16:00-18:00 - Ομιλίες Συνέδρων
    18:00-18:30 - Σύνοψη εργασιών
    18:30-21:30 - Αποφάσεις - Ψηφοφορίες

    Κυριακή 10.02.08



    09:30 - Έναρξη εργασιών
    10:00 - Εκλογική διαδικασία :· Εκλογή Προέδρου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    ·Εκλογή ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    ·Εκλογή Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου


    15:00 -Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
    -Λήξη εργασιών Συνεδρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;