Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

34- Το καλύτερο παιδί






E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 34
Το καλύτερο παιδί θα μπορούσε να είναι ο Θύμιος Καρακατσάνης στον Ταρτούφο του Μολιέρου στο θέατρο ΑΛΦΑ, μην τον χάσετε. Ένας κακός χαρακτήρας δοσμένος αποκρουστικά όμορφα από έναν μεγάλο της τέχνης και το θέμα μας είναι η Υποκρισία, το καταλάβατε. .Είδαμε και από το προηγούμενο τεύχος όταν η υποκρισία μπλέκει στη παιδεία των νέων τότε οι ελπίδες για το μέλλον στερεύουν. Το καλύτερο παιδί από τον Νίκο Ξυδάκη στην Καθημερινή της 14-1-2007. Θύμιο στο είπα ανήμερα της γιορτής σου σε ευχαριστώ που με έκανες να αγαπήσω το θέατρο εδώ και 40 χρόνια.
Από το Νίτσε στο Φρόιντ, από το Χέγκελ στο παιγνίδι των σημερινών μας πολιτικών. Ποιός θα πει το μεγάλο ΟΧΙ του Νίκου Τσαγκρή στο Εθνος της 14-1-07. Μήπως είναι η κατάλληλη ώρα να κοιταχθεί ο καθένας μας στο καθρέπτη αμφισβητώντας ουτοπίες και συμβιβασμούς;
Διδάσκουν την αμφισβήτηση οι μεγάλοι παιδαγωγοί και φιλόσοφοι. Πιο σύγχρονος από όλους ο Παναγιώτης Κονδύλης, μεχρι 9 χρόνια πριν ανάμεσά μας και πάντα μέσα από τα βιβλία του. Ηταν δεξιός ή Αριστερός; Απαντά ο ίδιος χαρακτηριστικά «ανάμεσα στους μεγάλους στοχαστές και κοινωνικούς φιλοσόφους» από το περιοδικό Διαβάζω τεύχος 384 συνέντευξη του Απρίλη του 1998. «Δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων, πλείστοι όσοι από τους οποίους είχαν ηθικότατες προθέσεις και επέδειξαν συχνότατα απαράμιλλη αυτοθυσία, μάχονταν για την εγκαθίδρυση τής Ουτοπίας, όμως από τη συλλογική τους δράση προέκυπταν αποτελέσματα απ' ευθείας αντίθετα προς τους κεκηρυγμένους σκοπούς, αποτελέσματα που ανακύκλωναν ακριβώς εκείνα τα φαινόμενα που ήθελε και όφειλε να ξεπεράσει η Ουτοπία: την κατεξουσίαση ανθρώπου από άνθρωπο, τη λογική της ισχύος μέσα στην αναίμακτη ή αιματηρή εκδίπλωσή της. Πώς έπρεπε να ερμηνευθεί αυτό το παράδοξο; Πώς λειτουργεί η ετερογονία των σκοπών μέσα στην Ιστορία»
Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας συγκρούσεων μεταξύ πλανητικών Τιτάνων και Γιγάντων. Πόλεμος και ειρήνη του Φοίβου Οικονομίδη στην ‘Ε» της 14-9-06. «Ο παλιός πρόεδρος της Αμερικής Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε υποστηρίξει ότι αν παρουσιάζονταν κάποτε εξωγήινοι αμέσως τα έθνη θα ξεχνούσαν τις διαφορές τους και θα συνεργάζονταν. Η θέση του Ρέιγκαν για τους εξωγήινους έδειχνε και τη βαθύτερη φιλοσοφία του για τη ζωή» Είναι φύση κακό το γένος των ανθρώπων ή είναι καλά παιδιά;; Αθλιότης το ρούχο των ανθρώπων μας θυμίζει ο Βίκτωρας Ουγκώ.
Τα έχω πει από καιρό στα πλέον ευήκοα ώτα που μπορούσα, τώρα μπορείτε να τα μάθετε και σείς, όσοι δεν τα ζείτε καθημερινά στο ΙΚΑ. Εν τούτω ...ΙΚΑ από την αφεντιά μου. Ακούς Ντάριο Φο να παρακαλάμε να τους πληρώσουμε,17 χρόνια μπαταχτσήδες.! Ο τίτλος βέβαια δάνειο έμπνευσης από τον Λάκη Λαζόπουλο.
Ανακοίνωση των νοσοκομειακών Ρεθύμνου για τις απλήρωτες εφημερίες του 2006. Ρέθυμνο, κλειστό λόγω αδιαφορίας .Ο συνδικαλιστής Δημήτρης Βαρνάβας μας ξεναγεί στην έννοια επίσχεση εργασίας.
Ο Γιάννης Μαρινόπουλος Παιδοχειρουργός από την Θεσσαλονίκη αναρωτιέται για την γραμματειακή υποστήριξη των ιατρείων και μας βάζει το τεχνολογικό δαιμόνιο PDA’s ή προσωπική γραμματέα;;
Στη θάλασσα γίνεται πόλεμος. Της Λίνας Γιάνναρου από το Οίκο της Καθημερινής 20-8-06. Ένας επαγγελματίας ψαράς μας εξηγεί πως ερημώνουν οι θάλασσες μας από ψάρια. Για μας που νομίζουμε ότι τρώμε ψάρι «Καρύστου»
Από τον συνάδελφο Νίκο Αγρογιάννη Ανταπόκριση από την Δανία. Για τους οικογενειακούς γιατρούς και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με λίγα λόγια. Οι οικονομικοί μετανάστες, η κοινωνική ασφάλιση, η εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η προ και μετα πτυχιακή εκπαίδευση ιατρικής, η αξιοκρατία , οι συνθήκες εργασίας η συνοχή και η κοινωνική αλληλεγγύη από ένα προχωρημένο λαό του Αμλετ και της Οφηλίας.
Ο Μάνος Στεφανίδης είναι ένας επιτελικός εργάτης της τέχνης. Αναδαυλίζει τι σόι ειδήσεις αναπαράγουν τα λεγόμενα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών και τι αποκρύπτεται. Τηλε-καληνύχτα μας από το ένθετο ON- OFF Της «Ε» της 6-11-2005.
Τα κέρδη της Novartis πλήττονται από της αποφάσεις της κυβέρνησης της Ινδίας για φτηνά φάρμακα στους πάσχοντες. Πολλοί βοηθήσαμε όπως συντόνισαν την προσπάθεια οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. Ενημερωθείτε πληρέστερα στο χώρο τους στο διαδίκτυο http://www.msf.gr/
Αναπάντεχα και καθ’ έξιν αποτρόπαια εγκλήματα, δι ασήμαντον αφορμή (μου πάτησες το τριφύλλι) γίνονται εγκλήματα σε ιστορικές περιόδους ατιμωρησίας και αυθαιρεσίας. Ο Διόνυσος μας πάει εκεί με Το φάντασμα του μανάβη. Ετσι κλείνουν τα 20 πρώτα επιλεγμένα, τα ονομαζόμενα χρονογραφήματα που έχουν δρομολογηθεί για μια πρώτη εκδοτική ανάδειξη. Περαστικά μας.
Πολλοί μου ζητάτε παλαιότερα τεύχη της προσπάθειας. Κάνοντας ότι μπορώ ξεκίνησα στο χώρο των blogs το http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/ με δικαίωμα για σας κρίσεων και επικρίσεων. Δεν μπορεί να συμφωνούμε σε όλα ή να μην ξέρουμε να διαφωνούμε. Δύτες και ιστιοιχνευτές σας περιμένω, έστω με τα πρώτα αυτά 24 τεύχη με ένα sign in να συμμετάσχετε με γνώμη ή ερώτημα. Η συνοδεύουσα σκαναρισμένη φωτό αφιερωμένη στην .....ευγενική συνύπαρξη το 1923 της καθαρευούσης με την ομιλουμένη δημοτική γλώσσα «Εωράκαμεν τους ληστάς.» Κάθε ομοιότης με την σημερινή πραγματικότητα δηλώνεται εντελώς συμπτωματική.

3 σχόλια:

  1. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΑΒΗ

    Ο ήλιος του θεριστή από το πρωί άνοιγε τις καρδιές των ξωμάχων στην πεδιάδα της Λοκρίδας. Από το χωριό του πλανόδιου παραγωγού και μανάβη ως το Μάνεση λίγα χιλιόμετρα και η Μαλάμω η γαϊδάρα ακολουθούσε, με τα δύο κοφίνια ζυγιασμένα σωστά κουβάλαγε την πραμάτεια κυρίως ντομάτες και ζαρζαβατικά, με βήμα θεληματικό και αυτάρεσκο. Τρείς μήνες πριν είχε κουνηθεί το σύμπαν στις εκλογές του Μάρτη του 1946 η Ελλάδα είχε μοιραστεί στα δυό, στους ψηφίσαντες και σε αυτούς που απειλούντο από την εφημερίδα «Εμπρός» και την «Ακρόπολη» ότι λίγα ήταν τα ψωμιά τους και λευκό από την αποχή , το εκλογικό τους βιβλιάριο.
    Δελτίο άρτου δεν χρειαζόντουσαν τα καμποχώρια σιμά στην ορεινή Παρνασσίδα, όπως χάμω στην πολύπαθη πόλη. Ο κάμπος πλούσιος φέτος σε στάρια και μπαμπάκια. Γεωτρήσεις να δουλεύουνε αβάντα να θεριεύουν τα κόπια τους.
    ----Άντε ωρή μας πήρε ο ήλιος.
    Μια παρέα κουραδόμαγκες ξαπόσταιναν κάτω από τρία ευκάλυπτα στην άκρη του δρόμου, μέσα στο δροσάτο μπαμπακοχώραφο, με γλήγορες κινήσεις καμμιά δεκαριά γυναίκες μάζευαν στα ζεμπίλια το λευκό χρυσάφι. Όλες μανδηλοδεμένες και με ανύπαρκτα χειραφετημένη συνείδηση της δύναμής τους. Οι άνδρες έπιναν τσίπουρο με ελιές και μεζέ ήδη κατέβαζαν τη δεύτερη μποτίλια, σχολίαζαν το κυνήγι της καύλας τους , την αγρανάπαυσή τους και το θέμα της εποχής ποιές άραγε νάναι στους «τσολιάδες» οι νέες εντολές του «εστεμμένου φελλού» του βασιλέα Γεωργίου Β’. Τούτες εδώ οι εργάτριες ήταν κτήμα τους, χωράφι από την κολιγιά τους.
    Ο πρόσχαρος και αφελής μανάβης παρέα με την Μαλάμω του περνώντας από σιμά τους θεώρησε καλό να διαλαλήσει την πραμάτεια του, έβαλε σαν χωνί τα δυό του χέρια και :
    ---- Εχω ντομάτες και για τις παντρεμένες! Φεύγοντας με βήμα γοργό για το Μάνεση.
    Καμμιά δεν σήκωσε κεφάλι, πίσω η θολωμένη παρέα από τους πέντε κουραδόμαγκες μετά την αρχική αμηχανία άρχισαν να το δουλεύουν μέσα τους.
    ---Τη δικιά σου έλεγε Γιώργη
    --- Η δικιά μου είναι στα ζά, πάει ντουγρού όμως στο σπίτι σου στο χωριό.
    --- Κρεμμύδα άν είσαι άνδρας έπρεπε να τον ξαπλώσεις.
    --- Συμμορίτης είναι που μεταφέρει μηνύματα
    --- Εχω ξαπλώσει στη Βροχιά δυό και στο Μπέλεση άλλους δυό με τα ίδια μου τα χέρια.
    ---- Μην αφήνεις το πόστο σου , από δω θα ξαναπεράσει και τα λέμε. «Κρυπτόμενος αναρχικός» μου μοιάζει τι λες, νάχει όπλα στα κοφίνια ;
    ---- Πριν έξη μήνους ωρέ δε πιάσαμε επτά από δαύτους στη Θήβα γιατί «συνελήφθησαν συνεδριάζοντες»
    --- Στην επιστροφή νάχει και τον παρά , να πλερώσει....
    Η παρέα με τους κουραδόμαγκες της λευκής τρομοκρατίας στην Ελληνική ύπαιθρο αγνοούσαν τον καταναγκαστικό νόμο 942 περι λήψεως μέτρων προς .........κατευνασμό των πολιτικών παθών του ΦΕΚ 1946/Α/48 της 15-2-46.
    «Άρθρο 1 Με φυλάκισιν ενός μεχρι τριών μηνών κα εν υποτροπή με φυλάκισιν δύο μέχρι εξ μηνών τιμωρείται όστις: ....γ) μεταδίδει εις το κοινόν δια ζώσης φωνής ή τηλεβόων ή οιουδήποτε άλλου τεχνικού μέσου συνθήματα ή εντολάς ή απειλάς ή αγγελίας ή ανακοινώσεις δυνάμενας να εμβάλωσιν εις ανησυχία τους πολίτας ή να μειώσωσι το παρ΄αυτοίς αίσθημα ασφαλείας και τάξεως»
    Ψιλά γράμματα ο νόμος όταν το κλίμα προστάζει ασυδοσία και ατιμωρησία. Το ζαγάρι ξυπνάει μέσα τους όταν ο περίγυρος θυμίζει ηφαίστειο που βράζει.
    Με την επιστροφή του πραματευτή μανάβη οι πλιατσικολόγοι είχαν λόγο να δείξουν τον χαμένο τους.....ανδρισμό. Δυο κράτησαν την Μαλάμω τη φουριόζα, δύο τον φωνακλά άτυχο δραγάτη και ο πέμπτος με σκεπάρνι του άνοιξε το κεφάλι στα δύο. Οι γυναίκες στο κοντινό χωράφι δεν σήκωσαν κεφάλι, εμείς από το παραδίπλα φκιάχνοντας την γεώτρηση τάδαμε καθαρά όλα στο ξάγναντο του δρόμου, κάναμε τους ανήξερους. Το άψυχο κουφάρι του μανάβη το παράχωσαν εκεί οι θολωμένοι σε μια χαντακιά του λιβαδιού το σκέπασαν πρόχειρα με χώμα και φάνηκαν να ενοχλούνται που τούτος ο ξένος τους αγγάρευε και να τον θάψουν. Έπρεπε να τον εξαφανίσουν. Στην αναμπουμπούλα της μοιρασιάς των εισπράξεων τους έφυγε η Μαλάμω με τα κοφίνια άδεια. Έκοψε από το διάσελο στα χωράφια η κατάστασή της αποχαύνωσης από το όργιο του αίματος δεν τους επέτρεπε να την κυνηγήσουν.
    Η Μαλάμω γύρισε σαν πιστό σκυλί στο στάβλο της το βράδυ, αχ να μπορούσε να διηγηθεί την γαϊδουριά των ανθρώπων. Εκεί δι ασήμαντον αφορμή είχαν τελέψει τον πρόσχαρο δουλευταρά μανάβη. Του πήραν την είσπραξη, τον φύτεψαν στα κουτουρού.
    Αμολήθηκαν συγγενείς και φίλοι να βρουν τον εξαφανισμένο μανάβη. Λυτούς και δεμένους έβαλαν σε όλα τα γύρω χωριά. Βοήθησαν και οι γύφτοι της περιοχής, ρωτούσαν ψαρεύανε μα τα στόματα ήταν σφαλιστά. Κλεισμένο ήταν και το στόμα της Μαλάμως σπάνια τσίμπαγε λίγο σανό, μέχρι που το πρόσεξε ένα παιδί.
    Άνθρωποι χάνονταν στην ύπαιθρο κάθε μέρα, βούιξε ο τόπος τον Αύγουστο του 46 έφαγαν οι άνθρωποι του Γρηγόρη Σούρλα το δημοσιογράφο του Ριζοσπάστη Κώστα Βιδάλη, πήγε να κάνει ρεπορτάζ επί τόπου στο Θεσσαλικό κάμπο.
    Οι Μπελεσιώτες δεν τόβαλαν κάτω, απλοί άνθρωποι στη κοσμοχαλασιά αλλά τους έπνιγε το δικό τους δίκιο, τους έλειπε άνθρωπος μέσα από το χωριό τους. Βάλανε τη Μαλάμω μπροστά φορτωμένη, ζυγιασμένη όπως τότε με ντομάτες, την αμόλησαν ντάλα καλοκαίρι και ακολούθησαν δέκα παλικάρια το γαϊδούρι. Πήγε η γαϊδάρα και στάθηκε στο δρόμο για το Μάνεση κάτω από τρείς ευκαλύπτους δεν κούναγε ούτε μπρος ούτε πίσω, αμολήθηκαν τα σαίνια γρήγορα σε νωπό χώμα –ένα γύρω ξεραίλα- βρήκαν το κιβούρι σε αποσύνθεση. Μέριασαν ένα μάτσο ρίγανη πούχε αφεθεί από τα παιδικά χέρια του παιδιού από την γεώτρηση.
    Μάθανε τίνος είναι το χωράφι, στο καφενείο στο Μάνεση βρήκαν την σειρά του νήματος. Ποιοί , πού, πότε ,πως δεν έμαθαν, έμαθαν ότι οι χωροφυλάκοι κυνηγούσαν συμμορίτες, μ’ ένα μανάβη φάντασμα θα ασχολιόντουσαν;;
    Κάποια νύχτα του Οκτώβρη ο κάμπος ξαναγέμισε αίμα. Ομάδα από το ένα χωριό χίμηξε στο άλλο, για γδικιωμό πήραν τρείς ψυχές από τους κουραδόμαγκες και δυό αθώους , κάψανε και πέντε σπίτια, στάβλους, υποστατικά ότι βρήκαν μπροστά τους. Οι Αθηναϊκές εφημερίδες αλάλαζαν καιρό και τάρριχναν στη «κόκκινη τρομοκρατία» τα καταστροφικά νέα από το Μάνεση.

    30-11-06
    ΔΙΟΝΥΣΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. PDA ή προσωπική γραμματέα?

    Τον Ιούνιο του 2002 έπειτα από την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης του Ιατρείου μου και την κατάργηση των χειρόγραφων καρτελών ασθενών αποφάσισα να πειραματιστώ με τον πρώτο μου φορητό υπολογιστή παλάμης.

    Η ηλεκτρονική αγορά έβριθε κινητών τηλεφώνων που υπόσχονταν απίθανες λειτουργίες αλλά ήταν σε πρωτόγονα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ στον τομέα των προσωπικών ψηφιακών βοηθών γνωστών ως Personal Digital Assistants ή PDA's.

    Θυμούμενος τα πρώτα PDA's που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω στην Αγγλία κατά την διάρκεια της ειδικότητάς μου αγόρασα το πρώτο βασικό μοντέλο. Ασπρόμαυρο με μνήμη 2MB και δυνατότητα συγχρονισμού με το PC μου αποτέλεσε την εισαγωγή μου στον κόσμο του κινητού Ιατρείου. Πολύ γρήγορα φόρτωσα από το δίκτυο το πρώτο πρόγραμμα διαχείρισης ασθενών Patient Keeper που ακόμη τώρα χρησιμοποιώ σε βελτιωμένη έκδοση.
    Σήμερα 2,5 χρόνια αργότερα ο έγχρωμος πλέον υπολογιστής παλάμης είναι ο αχώριστος σύντροφός μου που διαχειρίζεται τους ασθενείς μου σε 2 βάσεις δεδομένων, μου παρέχει πληροφορίες συνταγογραφίας μέσω της βάσης δεδομένων Epocrates, ελέγχει τα e-mail μου τακτικά μου επιτρέπει την πρόσβαση στο διαδίκτυο με ποιότητα και ταχύτητα αντίστοιχη με PC, κρατά σημειώσεις και ραντεβού, τηλέφωνα και διευθύνσεις, μου επιτρέπει να συμβουλεύομαι 4 εγχειρίδια της ειδικότητάς μου, δημιουργεί κείμενα Word, Excel, PowerPoint και τέλος συνδέεται ασύρματα με τον εκτυπωτή για την έκδοση συνταγών, πιστοποιητικών και εγγράφων του Word.

    Είναι ανάγκη να εστιάσω λίγο περισσότερο στην ευκολία που παρέχει το PDA στην σωστή και πλήρη καταγραφή του ιστορικού ενός ασθενούς.
    Οι ιατρικές υπηρεσίες μας υποβάλλονται συνεχώς σε έλεγχο ποιότητας. Η λεπτομερής καταχώρηση των στοιχείων, του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης, των διαγνωστικών τεστ και των θεραπευτικών παρεμβάσεων εξασφαλίζουν την αδιάκοπη παροχή αξιόλογων υπηρεσιών που είναι δυνατόν να ελεγχθούν μέσα από την οθόνη του PDA στην διάρκεια της επίσκεψης των ασθενών ή ταξιδεύοντας με το μετρό στην δουλειά.
    Φαντάζει μακρινό μέλλον αλλά είμαστε στον αιώνα της πληροφορικής και σύντομα εύχομαι τα νοσοκομεία της χώρας θα έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία για την καταγραφή όλων των ασθενών σε μια βάση δεδομένων η οποία θα είναι προσπελάσιμη από τερματικά στα γραφεία των γιατρών ή από PDA's στις ιατρικές μπλούζες. Η ενημέρωση του ιστορικού θα γίνεται στην διάρκεια της επίσκεψης παραγγέλλοντας τις απαραίτητες εξετάσεις ασύρματα και διαβάζοντας τα αποτελέσματα στην λέσχη των γιατρών στην διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος.

    Ήδη στην Ιατρική σχολή του Harvard, PDA's μοιράζονται στους φοιτητές Ιατρικής και ειδικευόμενους γιατρούς έχοντας αναγνωρίσει την χρησιμότητα στην γρήγορη πρόσβαση πληροφοριών που οδηγεί στην μεγιστοποίηση των υπηρεσιών υγείας και την ελάττωση ιατρικών λαθών κυρίως στον τομέα της συνταγογραφίας.

    Εφοδιασμένο με θύρα υπερύθρων και Bluetooth έχει την δυνατότητα να μοιραστεί με άλλες παρόμοιες συσκευές πληροφορίες όπως το hand over ασθενών που όλοι μας γνωρίζουμε πόσο χρονοβόρο είναι και συχνά όχι αρκετά λεπτομερές με δυσάρεστες εκπλήξεις για εμάς και τους ασθενείς μας.

    Διαβάζοντας κανείς τις ειδήσεις από την οθόνη του PDA μειώνει κατά 98% το CO2 που εκπέμπεται κατά την εκτύπωση εφημερίδων.

    Οι εφαρμογές είναι ατέλειωτες και δεν περιορίζονται μόνο στην Ιατρική σφαίρα.
    Πολυάριθμες επιστήμες, χόμπυς για τον ελεύθερο χρόνο, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, απλά πείτε το και είναι ήδη εκεί.

    Και όλα αυτά με βάρος μόλις 150 γραμμάρια κρύβεται εύκολα στην τσέπη ή το τσαντάκι, γράφει κανείς πανεύκολα όρθιος χρησιμοποιώντας την γραφίδα με το εξελιγμένο πια graffiti σύστημα που παλιότερα αποθάρρυνε τους χρήστες.
    Η μνήμη του εκτινάχθηκε στα 64MB με θύρα επέκτασης και κάρτα μνήμης έως και 500MB, φέρει ταχύτατο επεξεργαστή 400MHz και δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυο Wi Fi. Η τιμή του δεν ξεπερνά τα σύγχρονα κινητά μας τηλέφωνα.


    Το μοναδικό μειονέκτημα και κοινό σημείο με μια προσωπική γραμματέα είναι ο χαμηλός δείκτης συζυγικής ανοχής που το συνοδεύει από την πρώτη ημέρα εισαγωγής στο ιατρείο μου και στην επαγγελματική μου ζωή.

    Στην εποχή των υπολογιστών παλάμης υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που σημειώνουν στην παλάμη τους?


    Με εκτίμηση


    Μαρινόπουλος Γιάννης
    Παιδοχειρουργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά.

    Συνοπτικά, στη Δανία υπάρχει το σύστημα του οικογενειακού γιατρού ως προς την πρωτοβάθμια φροντίδα. Κάθε Δανός πολίτης ή αλλοδαπός ο οποίος αποκτά άδεια παραμονής λαμβάνει έναν αριθμό "κοινωνικής ασφάλισης", καταχωρείται σε ένα γενικό γιατρό της επιλογής του στην περιοχή διαμονής του και του παρέχεται κάρτα ασφάλειας υγείας.
    Το κανονικό ωράριο εργασίας του γιατρού, όπως και όλων είναι 37 ώρες την εβδομάδα. Τηρείται και η οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης σε ό,τι αφορά στις εφημερίες. Οι υπερωρίες καταμετρούνται καθημερινά και συνήθως αποδίδονται ως "ημέρες ελεύθερες εργασίας". Η κανονική άδεια είναι 6 εβδομάδες το χρόνο (ημερολογιακές ημέρες).
    Οι προπτυχιακές σπουδές στην ιατρική διαρκούν 6 χρόνια. Μετά όμως απο την ολοκλήρωσή τους, απαιτούνται 3 εξάμηνα εργασίας ("rotation" 6 μήνες Παθολογία, 6 μήνες χειρουργική κ.λ.π.) για την απόκτηση κανονικής άδειας άσκησης επαγγέλματος. Στη συνέχεια μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για "εισαγωγική" θέση ειδικότητας ("introductory position"), σαν προκαταρκτικό στάδιο ειδικότητας, το οποίο διαρκεί 1 χρόνο (συνήθως 2 εξάμηνα σε ειδικότητες συναφείς με τη μελλοντική κύρια ειδικότητα).
    Εφόσον κάποιος έχει ολοκληρώσει το προαπαιτούμενο "introductory position" για μια ειδικότητα, μπορεί να αιτηθεί για το κυρίως τμήμα της ειδικότητας ( το οποίο διαρκεί συνήθως 5 χρόνια). Υπάρχει σύστημα μορίων, το οποίο, χωρίς να είναι δεσμευτικό, συνήθως ακολουθείται. Ετσι, από τους αιτούντες, αυτός που έχει τα πιο πολλά μόρια καταλαμβάνει τη θέση. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τις περιζήτητες ειδικότητες, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να εργάζονται για χρόνια σε "introductory positions" και δουλεύοντας ως ερευνητές, ώστε να μαζέψουν μόρια. Γι' αυτό, είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να συναντάς γιατρούς, ειδικευόμενους 10-15 χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου τους. Ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις σε γενικούς χειρουργούς και αναισθησιολόγους.

    Ελπίζω να φανούν ενδιαφέρουσες οι πιο πάνω πληροφορίες.
    Νίκος Aγρογιάννης Κοπενχάγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;