Δεν είναι ξεδιάντροπα θρασύτατο το πόκερ που έχει στηθεί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το μοίρασμα των περιουσιών των κρατών και την οπισθοδρόμηση σε νεοαποικιακά καθεστώτα; Μέσα στο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα, η απληστία για ακόμα μεγαλύτερο πλούτο που θα παρέχει η ηγεμονία σε όποιον την κατακτήσει φαίνεται πως συναρπάζει όλο και περισσότερο τις μεγάλες δυνάμεις. Οι πειρασμοί σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο με οικονομικά όπλα είναι δελεαστικοί. Οι κίνδυνοι και οι παγίδες από αυτήν την ξέφρενη κούρσα υποτιμούνται. Είναι αδύνατον πλέον να μαντέψεις το σημείο ισορροπίας της νέας παγκόσμιας τάξης. Εκτός αν επιβεβαιωθούν οι από το 1996 προφητείες Μπρζεζίνσκι για... τελικό ΗΠΑ vs Κίνας και ο θεός βοηθός.

ΑΦΟΡΜΗ για αυτήν την εισαγωγή, το επίκαιρο θέμα της Ουκρανίας. Το 2004 ο φιλοδυτικός Γιούστσενκο χάνει τις προεδρικές εκλογές, δεν αναγνωρίζει όμως το αποτέλεσμα και ξεκινάει την "πορτοκαλί επανάσταση" για την ανατροπή του φιλορώσου Γιανουκόβιτς. Με τη βοήθεια των ΗΠΑ (κυρίως) καταφέρνει να υποχρεώσει τον Γιανουκόβιτς σε νέες εκλογές, τις οποίες κερδίζει και κυβερνάει τη χώρα από το 2005 έως το 2010. Νούμερο δύο στην πορεία αυτή, ήταν η Γιούλια Τιμοσένκο. Πρωτοανέλαβε πρωθυπουργός για λίγο διάστημα το 2005 και μετά επανέρχεται στην ίδια θέση το 2007. Στις προεδρικές εκλογές του 2010 κατεβαίνει υποψήφια κόντρα στον Γιανουκόβιτς και τον απερχόμενο πρόεδρο Γιούστσενκο. Αν και είχε ανακοινώσει ότι θα αποδεχτεί το όποιο αποτέλεσμα, χάνει στον δεύτερο γύρο λαμβάνοντας 45,5% έναντι 49% του Γιανουκόβιτς. Η Τιμοσένκο αρνείται το αποτέλεσμα, αλλά δεν βρίσκει τη στήριξη που απαιτείται, για να καταλήξει στη φυλακή με ποινή 7 ετών για διαφθορά.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ διαδηλώσεις ξεκινούν αρχές Δεκεμβρίου 2013, αμέσως μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με την Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Γερμανίας το ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε συναντήθηκε στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου (4.12.13) με τον πρωταθλητή του μποξ και ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και φωτογραφήθηκε περιτριγυρισμένος από Ουκρανούς διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Ε.Ε. και της Ουκρανίας. Παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας και τις παρασκηνιακές επαφές για την εξεύρεση μιας λύσης, Γερμανία και ΗΠΑ δεν υποχώρησαν και τελικά κατάφεραν με νέα "επανάσταση" να ρίξουν από την εξουσία τον Γιανουκόβιτς.

ΔΗΛΑΔΗ η πιστή στους κοινοβουλευτικούς κανόνες Δύση αποδέχεται τις λαϊκές "επαναστατικές" ενέργειες επειδή το προηγούμενο καθεστώς ήταν αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο; Πόσο πιο φαύλο και διεφθαρμένο ήταν από το δικό μας καθεστώς των Σαμαρά - Βενιζέλου, που κυβερνούν με προεδρικά διατάγματα κόντρα στο Σύνταγμα, τη βούληση αλλά και την προεκλογική εντολή των πολιτών; Και πόσο πιο διεφθαρμένο ήταν από το δικό μας πάρτι της κλεπτοκρατίας που συνεχίζεται; Βρήκαν -λέει- λογαριασμό καταθέσεων του Γιανουκόβιτς ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ! Και τι είναι 16 εκατομμύρια ευρώ; Τόσα έχει στο λογαριασμό του και ο Άγγελος Φιλιππίδης, άσε τον Κάντα, που από ό,τι υπολογίζει πρέπει να έχει 18 εκατομμύρια από τις μίζες των εξοπλιστικών. Δεν συζητάμε για τον Άκη, διότι είναι τεχνικά αδύνατο να μετρηθούν τα κλοπιμαία. Δηλαδή, αν για παράδειγμα γίνει μια μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα και περικυκλωθεί η Βουλή με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα επιδείξουν την ίδια δημοκρατική ευαισθησία;



ΜΗΠΩΣ το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν έχουν αδιάφθορα καθεστώτα και δημοκρατία; Έχουν όμως πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα οποία εκμεταλλεύονται οι "επτά αδελφές". Το συνονθύλευμα των ισλαμιστών μαχητών (με τη συμμετοχή και της Αλ Κάιντα) κατά του Άσαντ, το οποίο χρηματοδοτούν οι... δημοκρατικές δυνάμεις Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ και υποστηρίζουν τεχνικά (οπλισμός, οργάνωση και πληροφορίες) Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ, γιατί ονομάζεται "Ελεύθερος Δημοκρατικός Στρατός" της Συρίας; Η εισβολή στο Ιράκ για την εξουδετέρωση των βιολογικών όπλων του Σαντάμ, που δεν υπήρχαν, αποκατέστησε καμιά δημοκρατία στη χώρα; Αποκαταστάθηκε κάποια δημοκρατία στη Λιβύη; Θα "αποκατασταθεί" η δημοκρατία στη Βενεζουέλα με εξεγέρσεις τύπου Ουκρανίας;

ΟΜΩΣ το Ουκρανικό ζήτημα κινδυνεύει να βυθίσει την Ε.Ε. σε μια πολυδιάστατη πολιτική, θεσμική και οικονομική κρίση. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη και παραγωγικά κατεστραμμένη. Τα άμεσα αναγκαία κεφάλαια χρηματοδότησης της ουκρανικής οικονομίας υπολογίζονται σε 35 δισ. ευρώ. Η βαριά βιομηχανία είναι απολύτως εξαρτημένη από τις εξαγωγές στη Ρωσία, την οποία προμηθεύει (ακόμα) κινητήρες αεροσκαφών και πυραύλων, ενώ χωρίς την ενεργειακή βοήθεια της Μόσχας η Ουκρανία θα παγώσει. ΗΠΑ και Ε.Ε. σε καμιά περίπτωση δεν έχουν διάθεση να βάλουν το χέρι στην τσέπη όσο χρειάζεται και κανείς δεν ξέρει αν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να δώσει τόσο μεγάλα κονδύλια για ουσιαστική στήριξη.
Αν η ρήξη με τον Πούτιν προχωρήσει και ατύπως θεωρηθεί ως casus belli, η Ουκρανία από λάφυρο θα μεταβληθεί σε μια τεράστια μαύρη τρύπα και θα περιπλέξει όλα τα οικονομικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί στο Βερολίνο για τη διαχείριση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο. Ίσως αυτό να εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σύμπλευση των ΗΠΑ με την Γερμανία στην τωρινή φάση. Οι Αμερικανοί με τη βοήθεια του Μπλερ το έχουν ξανακάνει με τη μαζική ένταξη των ανέτοιμων χωρών της ανατολικής Ευρώπης (ως οικονομικά βαρίδια) στην Ε.Ε..

dchristou52@gmail.com