Mε τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, στήνεται η ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα, μάλιστα με τρόπο που να δυσχεραίνει στον μέγιστο βαθμό την όποια προσπάθεια «επιδιόρθωσης» που μπορεί να επιχειρηθεί στο μέλλον. Κι αυτό για δύο λόγους: α) γιατί ακόμη σήμερα δεν είναι γνωστό πόσα και ποια κανάλια («πάροχοι περιεχομένου») εκπέμπουν στη χώρα, αφού δεν έχουν δοθεί νόμιμες άδειες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θέτει όρους και όρια, αλλά και β) γιατί η μεταφορά του σήματος των καναλιών αυτών -που αίρεται από τη δικαιοδοσία καθενός από αυτά- αποδίδεται σε μία μόνη εταιρεία, την Digea, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα να μεταφέρει το ψηφιακό σήμα («πάροχος δικτύου»).
 
Η μετάβαση από το παλαιό «αναλογικό» τηλεοπτικό σήμα στο «ψηφιακό σήμα», που δίνει πολλαπλάσια χωρητικότητα, δηλαδή περισσότερα κανάλια, πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια, με κενά και παραλείψεις, αλλά κυρίως με ένα θεσμικό πλαίσιο που με φωτογραφικό τρόπο ευνοεί την εταιρεία Digea στην οποία είναι συνιδιοκτήτες με ισόποσα μερίδια οι 6 μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί: Mega, Ant-1, Alpha, Star, Σκάι, Μακεδονία TV.
Έτσι, η μεταφορά του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών, περιλαμβανομένων των περιφερειακών, θα εξαρτάται από την Digea, η οποία θα έχει για πελάτες αφενός τους... ιδιοκτήτες της (πανελλαδικά κανάλια) αφετέρου όλους τους περιφερειακούς σταθμούς, οι οποίοι είναι εν δυνάμει ανταγωνιστές της. Η Digea θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να κατεβάσει το σήμα οποιουδήποτε καναλιού -επικαλούμενη βεβαίως την παραβίαση κάποιου νόμου- ακόμα και για περιπτώσεις που αφορούν το «περιεχόμενο». Μήπως όχι;
Ποιος έχει ξεχάσει την προσπάθεια του 902 TV να αναμεταδώσει το σήμα των εργαζομένων της ΕΡΤ λίγο μετά το «λουκέτο»; Η αναμετάδοση δεν κράτησε παρά λίγες ώρες, οπότε το σήμα του 902 έπεσε με παρέμβαση της Digea. Μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, είναι ίσως η δεύτερη πιο τρανταχτή παρέμβαση λογοκρισίας στη μεταπολιτευτική περίοδο. Από τους ιδιώτες της Digea.


Αντιδράσεις
Στη δημιουργία του υπερτροφικού συστήματος τηλεοπτικής μετάδοσης που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Digea αντιδρούν τα περιφερειακά κανάλια. Ήδη η εταιρεία «Digital Union», πάροχος δικτύου περιφερειακών καναλιών, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού. Παράλληλα, ανάλογη κίνηση αναμένεται από την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών (ΕΠΕΚ), η οποία αποφάσισε την κατάθεση προσφυγής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών της, με τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 30 περιφερειακών καναλιών από όλη τη χώρα. Όπως υποστηρίζουν οι σταθμοί της περιφέρειας, ο διαγωνισμός που ανέδειξε την Digea προωθεί τη λειτουργία μονοπωλίου και δυσχεραίνει τη λειτουργία των καναλιών της περιφέρειας.

Στον αέρα η δημόσια τηλεόραση

Οι αντιδράσεις των περιφερειακών σταθμών θα μπορούσαν να θεωρηθούν ήσσονος σημασίας μπροστά στον πραγματικό κίνδυνο -που διαφαίνεται ολοζώντανος- να αποκλειστεί η δημόσια τηλεόραση από «πάροχος δικτύου» εν τοις πράγμασι, παρ' ότι είναι εκ του νόμου «πάροχος δικτύου». Από τη μία πλευρά η αδυναμία της δημόσιας τηλεόρασης σήμερα να ανταποκριθεί στον ρόλο της ως δημόσια τηλεόραση, μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, και από την άλλη το πιεστικό χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης του δικτύου, σύμφωνα με τη δέσμευση της χώρας μας στην Ε.Ε., ώς την 1η Οκτωβρίου 2014 (switch off) δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να παραμείνει η δημόσια τηλεόραση εκτός του ρόλου της ως παρόχου δικτύου. Σε αυτό να προστεθούν και τα οφέλη που θα αποκομίσει η Digea σε ενδεχόμενη περιθωριοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης, αφού θα γίνει μονοπωλιακός και καθολικός πάροχος δικτύου σε όλη τη χώρα.
Με την κατακύρωση της Digea ως παρόχου για την «ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης», η εταιρεία αναλαμβάνει την υπηρεσία για 15 χρόνια, έναντι τιμήματος 18,5 εκατ. ευρώ. Της παραχωρούνται 4 «πολυπλέκτες» για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας (ο καθένας εκ των οποίων χωράει από 3 κανάλια, αν είναι high definition, έως 8 συμβατικά) συν ακόμα 2 «πολυπλέκτες» για τα περιφερειακά κανάλια σε δεκατρείς περιφέρειες της χώρας (με χωρητικότητα 2-4 κανάλια ανά περιφέρεια).
Η ψηφιοποίηση του συνόλου της χώρας προϋποθέτει τοποθέτηση ψηφιακών πομπών σε 156 σημεία εκπομπής σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη συχνοτήτων. Ήδη, εδώ και τρία χρόνια, έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 20 σημεία εκπομπών από την Digea και την ΕΡΤ παλαιότερα, σε πολυπληθείς περιοχές, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Απομένουν έτσι περί τα 135 σημεία εκπομπής σε όλη τη χώρα, τα οποία θα πρέπει να εκπέμψουν ψηφιακά σε διάστημα οκτώ μηνών, σύμφωνα με τους επίσημους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Εάν αυτό είναι αδύνατον για την Digea, για τη ΝΕΡΙΤ φαντάζει εντελώς εξωπραγματικό, καθώς, εκτός τού ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό, οφείλει να τηρήσει τις διαδικασίες περί δημοσίων προμηθειών για την εξαγορά των πομπών και βεβαίως στη συνέχεια να βρει χρόνο να τους τοποθετήσει. Έτσι, το πλέον πιθανό σενάριο, το οποίο θα παρουσιαστεί ως... λύση ανάγκης, είναι να εκχωρηθεί στο δικαίωμα της δημόσιας τηλεόρασης στην Digea, η οποία θα αναλάβει και τη μεταφορά του σήματός της. Στην Digea θα καταβληθεί έτσι και το σχετικό αντίτιμο για την υπηρεσία της, αλλά και θα εκχωρηθούν οι υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις της στα 156 σημεία εκπομπής ανά την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης

TO ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ 9-2-2014