Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

H ιστορία των φαρμακοποιών της Ισλανδίας και τα διδάγματά της



Ας διαβάσουμε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο που μας έστειλε ο Λευτέρης Μαρίνος,  για την ιστορία και τα διδάγματα από τους συναδέλφους μας της ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ . Ο Λευτέρης  Μαρίνος, συνάδελφος και συγγραφέας –ερευνητής , μελετάει εδώ και 2 χρόνια σχεδόν, την εξέλιξη των φαρμακείων της Ευρώπης και όχι μόνο,   στην εποχή της οικονομικής κρίσης, τις συνέπειες που είχαν ,τις αλλαγές που έκαναν  ή προσπάθησαν να κάνουν τα φαρμακεία εκεί κλπ. Όσοι είχαν την τύχη να τον ακούσουν στις  ενημερώσεις που μας έκανε, ενθουσιάστηκαν με το εύρος και την ποιότητα της δουλειάς του. Αλλά θα μας τα πει και πάλι σύντομα.   ΠΟΤΕ; Διαβάστε οι της Αττικής, Πειραιά  και Περιχώρων παρακάτω!


 
H ιστορία των φαρμακοποιών της Ισλανδίας και τα διδάγματά της

 

   Τελικά τι είναι αυτό που μας συμβαίνει;  Για να αντιληφθούμε τον τελικό αντίκτυπο των πολιτικών που εφαρμόζονται στον κλάδο μας, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να διδαχθούμε από την ιστορία των άλλων. Και η ιστορία της ήττας των φαρμακοποιών ιδιοκτητών ανεξάρτητων φαρμακείων της Ισλανδίας μέσα από τη μελέτη[1] του τμήματος κοινωνικής φαρμακευτικής του πανεπιστημίου της Δανίας (Department of Social Pharmacy, Royal Danish School of Pharmacy, Copenhagen, Denmark) έχει να μας προσφέρει την αποκρυσταλλωμένη γνώση που χρειαζόμαστε. Το αντικείμενο της μελέτης συνοψιζόταν στο εξής ερώτημα: κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί ένας επαγγελματικός κλάδος να συνηγορήσει σε εκείνες τις κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν στην απορύθμιση (καλείται monopoly στο άρθρο) του επαγγέλματος και τελικά στην ίδια την αποσύνθεσή του;
 
 

 Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν ότι τρεις παράγοντες συνετέλεσαν στη διάρρηξη του ρυθμιστικού πλαισίου της φαρμακευτικής νομοθεσίας:

1.       η σαφής κυβερνητική βούληση για την εφαρμογή νέων πολιτικών ανταγωνισμού και απορύθμισης.

2.       η σαφής κυβερνητική βούληση για τη μείωση των δαπανών υγείας

3.       οι εσωτερικές διαιρέσεις των μελών που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

Μάλιστα για το τρίτο σημείο οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ:

1.       φαρμακοποιών αστικών κέντρων και επαρχίας

2.       εργοδοτών και εργαζόμενων

3.       διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης μεταξύ των φαρμακοποιών

4.       και τέλος μεταξύ νέων και παλαιών φαρμακοποιών.
 
 

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι το εξής: Το άρθρο αυτό δείχνει πώς ένα επάγγελμα που αποδυναμώθηκε από τις εσωτερικές διαμάχες μετατράπηκε σε θήραμα για τις πολιτικές περικοπής των δαπανών για την υγεία. Αυτή η μελέτη παραθέτει ένα παράδειγμα του πώς οι εσωτερικές συγκρούσεις, όχι μόνο αποδυναμώνουν ένα επάγγελμα, αλλά δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα ώστε να χαθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο . Τα ευρήματά μας εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των επαγγελμάτων στην κοινωνία σήμερα. (Social Science & Medicine, 1999)

Αν κανείς σκεφτεί ότι από τις τρεις αρχικές προϋποθέσεις για τη διάρρηξη του ρυθμιστικού πλαισίου οι δύο, δηλαδή η κυβερνητική βούληση για την εφαρμογή νέων πολιτικών ανταγωνισμού και απορρύθμισης καθώς και η προσήλωση στη μείωση των δαπανών είναι ομολογημένη και φανερή, μας μένει μόνο η τρίτη για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα. Είναι εύλογο ότι για το σκοπό αυτό, οι όποιες διαφορές υπάρχουν θα τροφοδοτηθούν προκειμένου να διογκωθούν τόσο, ώστε το βάρος τους να συνθλίψει τη σπονδυλική στήλη του κλάδου που δεν είναι άλλη από τη συνοχή και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του, στην επίτευξη των κλαδικών του αιτημάτων.
 
 
 
 Δική μας υποχρέωση είναι να αναγνωρίσουμε και να απαξιώσουμε αυτές τις δηλητηριώδεις ενέργειες  που σπέρνουν διχόνοια και αν όντος επιδιώκουμε να πορευθούμε και να αγωνιστούμε με αυτοπεποίθηση για τη σωτηρία του τμήματος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που έχουμε αναλάβει καθώς και τη δική μας, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε από την ιστορία των άλλων.





[1] No struggle, nostrength: how pharmacists lost their monopoly. Soc Sci Med. 1999 May;48(9):1247-58.          

                                                         

                                                ΛΕΥΤΕΡΗΣ   ΜΑΡΙΝΟΣ    6-09-2012

 

7 σχόλια:

  1. Τα γράφει για τους φαρμακοποιούς που βλέπουν την ληξιπρόθεσμη επιταγή και δεν βλέπουν το κλείσιμο που τους επιβάλουν.Βλέπουν τα χρέη και δεν τα συνδέπυν με την την πολιτική Γιωργαντώνη και τον καπιταλισμό.Που δεν πρόσεξαν ότι από τις 300 φαρμακαποθήκες οι μισοί όταν μπαίναν στο κλάδο ήταν εργολάβοι "υλικών οικοδομών" και οι φαρμακοβιομηχανίες προίστανται στα "ενδιαφέροντα" αυτών των κυβερνώντων.Να δεις τι νεοφιλελεύθερα δολώματα ετοιμάζουν στο συμπαθή κλάδο μου, των γιατρών ποντάροντας σε πρωπατορικές ατομικές λύσεις που αρέσκονται αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν πρόσεξες τις σημερινές δηλώσεις του Μάριου Σαλμά ως "αντίδοτο" παρουσιάζει την ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ, δηλ να πουλιέται και εκτός φαρμακείων..... Στα βοτανα θα καταλήξουμε αρκεί μην θιχτεί ο μπεζαχτάς των πολυεθνικών που κάποτε στην προηγούμενη σύνοδο της Βουλής ρώτησε ο Κουρουπλής τον Σαχινίδη και του απάντησε ότι από τζίρο 7-9 δις δίναν με τις φοροαπαλλαγές τους ετήσιο φόρο μόνο 88 εκατομ.ευρώ. Επιμένω μέσα στη τιμή εμβαλαγίου είναι οι σημερινές μιζες siemens στα κυβερνητικά κόμματα. Οταν οι κυβερνητικοί ασχολούνται με το φάρμακο αρχολούνται με το κασέρι τους...... Εμείς είμαστε οι λαλοί που βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα και τους θέλουμε και για ...έμπλαστρο ανοχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι, μετά από μια κοπιαστική ημέρα, αρχίσαμε στις 10.00 προσυνάντηση και τελειώσαμε στις 8,00 την ΓΣ και με λίγο ύπνο, κατανοείτε μια σύντομη ενημέρωση.
    Πριν την ΓΣ είχαμε πληροφορίες για πιέσεις σε αντιπροσώπους με προσωπικά τηλεφωνήματα , να μην ψηφίσουν συνέχιση της αναστολής. Σημαντικές ήταν και απουσίες χωρίς αντικαταστάτη ή απουσία την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας.
    Στη διαδικασία ομιλιών αναδείχτηκαν τα θέματα που έβαλε το υπουργείο: δεν εμπιστευόμαστε γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα , δηλαδή Ιούλης και Αύγουστος 500εκατ, περίπου και 300 εκατ. τα περσινά, σύνολο 800 εκατ μέχρι 15 Νοεμβρίου τη στιγμή που ο ίδιος οι κ.κ Στουρνάρας και Γιούνγκερ δήλωσαν πάλι μόλις χθες ότι πριν τον Νοέμβριο δεν θα πάρουμε χρήματα. Το ίδιο επανέλαβε σε ανοιχτή ακρόαση 15 προέδρων και μελών του ΔΣ, δυστυχώς μετά την ΓΣ και ο κ. Σιαλμάς. Παραδέχτηκε ΟΤΙ Δεν έχει τα χρήματα. Δεύτερον επισημάνθηκε ότι η απόφση της ΓΣ δεν μιλούσε για πληρωμή Μαίου Ιουνίου, γιατί τότε ΦΣΑ, ΑΧΑΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, δεν είχαν λόγο κινητοποίησης μιας και είτε είχαν πληρωθεί Μάιο και Ιούνιο δεν είχαν εκτελέσει συνταγές. Και κυρίως χωρίς ΦΣΑ η όποια κινητοποίηση είναι κολοβή και χάρη στην καθολική συμμετοχή είχαμε τις πληρωμές και τις υποσχέσεις. Επίσης δεν γίνεται να ξεκινάμε αναστολή μετά από λίγο να την σταματάμε και κάποιοι να λένε να την ξαναρχίσουμε αν δεν έχουμε υλοποίηση. Δεν μας πιστεύει κανείς πια, ούτε οι πολίτες «λίγες θα κρατήσετε πάλι» , ούτε οι συνάδελφοι που έτσι γεμίζουν με δανεικά και συνταγές. Τέλος επισημάνθηκε η αναντιστοιχία μεταξύ της θέλησης της βάσης , της ευρείας πλειοψηφίας δηλαδή των συναδέλφων και των αντιπροσώπων του ΠΦΣ. Με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον ΦΣ Αργολίδας, πού σύμφωνα με την ανακοίνωση του, ομόφωνα το ΔΣ αποφάσισε να εισηγηθεί την συνέχιση της αναστολής, αλλά και οι 2 αντιπρόσωποι του ΦΣ Αργολίδας, ψήφισαν να σταματήσει.( για το θέμα των αντιπροσώπων στον ΠΦΣ, θα επανέλθουμε. Έχει πολύ βάθος και ατομικό συμφέρον η ιστορία, με σβησμένα πρόστιμα και κάθε είδους ρουσφέτια, χρόνια τώρα).
    Η αντίθετη άποψη απλά έλεγε: πληρωθήκαμε Μάιο Ιούνη καλά είμαστε, να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στη καλή κυβέρνηση και να μην έρθουμε σε αντίθεση με τον κόσμο . και να υποκύψουμε γιατί αν δεν είμαστε καλά παιδιά, ο κ. υπουργός θα μας τιμωρήσει και θα μας πάει στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, κλπ. Ακόμη δεν ξέρουν ότι αν έχουν αποφασίσει να πάνε ύλη μας εκεί, τα κάνουν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν χρειάζονται καν αφορμές. Για τα γάλατα ο Χρυσοχοίδης τι αφορμή είχε; Είπε ότι θα είναι πιο φθηνά , πήρε αυτά που προσωπικά επεδίωκε εν όψει εκλογών και όλα Ο.Κ. Προπαγάνδα για ότι έχουν αποφασίσει βρίσκουν . Όπως τώρα που όλα τα ΜΜΕ έχουν στο απυρόβλητο την βιομηχανία γιατί μοιράζει χρήμα με διαφημίσεις κλπ.**** Για τις αισχρές γελοιότητες περί πλούσιων φαρμακοποιών με τζιπ, βιλάρες κλπ που ταλαιπωρούν φτωχούς πολίτες, μπροστά στις κάμερες- κάποιοι μιλάνε για στημένο σκηνικό- του προέδρου , τρομάρα του, του ΦΣ Σερρών, δεν έχω να πω τίποτα. Όλοι δικαιούνται ενός λεπτού δημοσιότητας έστω και γελοίας. Η περιφρόνηση μας , σε κάθε ΓΣ θα είναι η απάντηση μας. Τον λόγο έχουν οι Σερραίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι προτάσεις ήταν 3, ουσιαστικά 2.( Η Τρίτη ήταν η γνωστή της Πανεπιστημονικής απεργίες , μέτωπο με εργαζόμενους στο φάρμακο, συνταξιούχους κλπ). 1. Του Προεδρείου: Σταμάτημα της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση και
    2: συνέχιση της αναστολής μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου κλπ (Αναστασάκης ,Γαλανόπουλος, Λουράντος, Μακρυγιάννης, Παπαδόπουλος υπέγραφαν εκ μέρους και άλλων) .
    Πριν την ονομαστική ψηφοφορία ο Θ. Αμπατζόγλου έκανε συνθετική πρόταση «συνέχιση της αναστολής μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, συνέχιση μιας εβδομάδας δηλαδή , διαπραγματεύσεις ενωμένοι και επανεξέταση.
    Εμείς την κάναμε αποδεκτή, για να μην βγούμε διασπασμένοι, μιας και είμαστε υπέρ των συνθέσεων και δεν έχει νόημα μια ψηφοφορία 50-50, αλλά υπήρξε σφοδρή αντίδραση της πιο κομματικής τετράδας , Θεοδοσιάδης, Βαλτάς, Παπαθανάσης και Δακαλόπουλος.
    Έτσι έγινε ονομαστική ψηφοφορία και το αποτέλεσμα ήταν 70 σταματάμε ,
    64 συνεχίζουμε , 9 Πανεπιστημονικής και 2 λευκά από Αχαία. Βέβαια οι συμμετέχοντες στην ΓΣ, ήταν παραπάνω από τους145ψηφίσαντες , αλλά όχι και οι 167, αλλά κάποιοι έφυγαν , μάλλον λόγω πιέσεων . η πρόταση σε ένα τόσο σοβαρό
    Θέμα πέρασε με σχετική πλειοψηφία. Ούτε καν το 50% των ψηφισάντων, περίπου το 45% των παρόντων .
    Και τώρα τι γίνεται; Το πρόβλημα το έχει η πλειοψηφία, που ξέρει ότι έχει την μήνιν των φαρμακοποιών απέναντι της .
    Ήδη μίλησαν με τον κ. Σιαλμά και κλείστηκε ένα ραντεβού για Δευτέρα πρωί. Αλλά διαπραγμάτευση χωρίς αγώνα και ενότητα , τι θα πετύχει; Απλά για μια ακόμη φορά θα παρακαλάμε. Και όσο για την ενότητα;
    Ο ΦΣ Ιωαννίνων έχει απόφαση ΓΣ για συνέχιση – η έλλειψη εμπιστοσύνης στον ΠΦΣ που λέγαμε- ο ΦΣΑ ήδη κοινοποίησε στα μέλη του το παρακάτω sms « Ο ΦΣΑ , ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ Φ. ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ» Άλλοι ΦΣ θα κάνουν ΓΣ και άλλοι όχι, για την στάση τους.
    Πάντως οι αντιπρόσωποι του ΦΣΑ-23 είναι- ψήφισαν ως εξής; 12 ΣΥΝΈΧΙΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ, 3 ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ 2 ΠΑΝΕΠ/ΚΗ και 6 ΑΠΟΝΤΕΣ .
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ 12 : 8 ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ -3 ΣΥΝΕΧΙΣΗ -1 ΠΑΝ/ΚΗ
    ΠΕΙΡΑΙΑΣ 7: 4 ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ -3 ΣΥΝΕΧΙΣΗ
    ΑΧΑΙΑ 4: 2 ΛΕΥΚΑ –2 ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ * ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 3: ΚΑΙ ΟΙ 3 ΣΥΝΕΧΙΣΗ κλπ
    Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά για κάθε αντιπρόσωπο , κάθε φαρμακευτικού Συλλόγου ξεχωριστά και όποιος θέλει ενημέρωση για τον ΦΣ του, να μας την ζητήσει και ευχαρίστως θα τον ενημερώσουμε.

    15-9-12 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συμπεριφορά της Πανεπιστημονικής με την "δική της πλατφόρμα" κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη και αριστερό δεκανίκι του Αμπατζόγλου. Κε Καβαλάρη κε Παπαμιχαήλ ειλικρινά λυπάμαι πολύ. Οι 9 ψήφοι σας προσμετρώνται στους 70 της διακοπής της απεργίας και το φέσωμα του κλάδου σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;