Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Το 184 άλλαξε… Τώρα για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ δουλεύουν σκλάβοι

1601-2 Caravaggio, Supper at Emmaus. National Gallery (London) UK.
 
Δουλεμπόριο εργαζομένων και… αφαίμαξη ασφαλισμένων
 

Πίσω από την πολυδιαφημισμένη αλλαγή του αριθμού κλήσης για ραντεβού και πληροφορίες στον ΕΟΠΥΥ, έχει στηθεί μια επιχείρηση αφαίμαξης των ασφαλισμένων, αλλά δυστυχώς και μια τεράστια εκμετάλλευση νέων κυρίως εργαζομένων.
Καταρχήν η κλήση στους τέσσερις νέους αριθμούς, στους οποίους οι ασφαλισμένοι μπορούν να τηλεφωνούν πλέον για ραντεβού στις ιατρικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ κ.λπ.), σημαίνει κόστος. Από 0,98 έως 1,08 ευρώ ανά κλήση θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό, αν τηλεφωνήσουν από σταθερό τηλέφωνο. Αν καλέσουν από κινητό τότε οι χρεώσεις… πέφτουν με το λεπτό (1,18 ευρώ/ λεπτό), που σημαίνει ότι ένα ραντεβού θα κοστίζει μέχρι και 10 ευρώ, αν υπολογισθεί ότι ο χρόνος κλήσης φθάνει τα 7 και 8 λεπτά. Κι αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που ουσιαστικά διαψεύδει τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ που σε ανακοίνωσή του (1/8) μιλούσε για κόστος «έως και 0,90 ευρώ, ανεξάρτητα από την διάρκεια κλήσεως». Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ, ειδικά για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες χρόνια πασχόντων ασθενών ή ασφαλισμένων με πολλαπλά προβλήματα υγείας η επιβάρυνση μόνο για τις τηλεφωνικές υπηρεσίες «μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ευρώ ή και παραπάνω το μήνα».
 
 Όπως επισημαίνει η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, εκτός από τις συνεχείς περιστολές παροχών, τον εξαναγκασμό σε πληρωμή φαρμάκων, που πλέον δεν καλύπτονται ή αυξήθηκε το ποσοστό εισφοράς, τη γενικότερη ταλαιπωρία από την υποστελέχωση του νεοσύστατου φορέα, οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να πληρώνουν και για τα ραντεβού με το γιατρό τους. Αντί να διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ κέντρα παροχής πληροφοριών και ορισμού ραντεβού τόσο τηλεφωνικά, όσο και στα υποκαταστήματά του, προχώρησε στις συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρίες, χρεώνοντας τους ασφαλισμένους για «δωρεάν» παροχή υπηρεσιών υγείας!
 


Εταιρίες που θησαυρίζουν με την υπο-αμειβόμενη εργασία
Οι επιχειρήσεις που ανέλαβαν αυτό το έργο για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ έχουν καταγγελθεί πολλές φορές για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις τους: μισθοί πείνας, μαζικές απολύσεις, τρομοκρατία και εντατικοποίηση. Συγκεντρώσαμε μερικές μόνο από τις καταγγελίες που έχουν γίνει από εργαζόμενους, αλλά και από το κλαδικό συνδικάτο των τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΠ), οι οποίες δίνουν ανάγλυφα το καθεστώς στο οποίο εργάζονται οι άνθρωποι που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ταλαίπωρους ασφαλισμένους.
Η Newsphone, μια από τις εταιρίες που ανέλαβε την παροχή των τηλεφωνικών υπηρεσιών με την επιδότηση -ουσιαστικά- του κράτους έχει προχωρήσει πρόσφατα σε δεκάδες απολύσεις. Ο όμιλος του ΟΤΕ που εμφανίζεται να έχει πάρει τη μια από τις τέσσερις γραμμές, έχει δώσει αυτό το έργο στην θυγατρική του Е-Value, η οποία χρησιμοποιεί προσωπικό από τις γνωστές επιχειρήσεις ενοικίασης προσωπικού. Στις επιχειρήσεις αυτού του κερδοφόρου και ανερχόμενου κλάδου οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με βάση τα νέα μειωμένα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή για 586 ευρώ μεικτά ή αν είναι κάτω των 25 ετών για 511 ευρώ μεικτά.
The Shock Doctrine
 
 
 Οι περισσότερες συμβάσεις υπογράφονται για ένα μήνα, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι συνεχώς όμηροι. Οι συμβάσεις των περισσοτέρων είναι για 4 ή 6 ώρες την ημέρα, δηλαδή υπάρχουν εργαζόμενοι που λαμβάνουν για την εργασία τους 215 ευρώ το μήνα! Σε μια εταιρία που ασχολείται υπεργολαβικά με την παροχή υπηρεσιών για τον ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται μια μέρα την εβδομάδα, που σημαίνει ότι λαμβάνουν ως μηνιαίο μισθό μέχρι και 76,68 ευρώ καθαρά!
«Η τρομοκρατία είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν δεν “πιαστούν” οι στόχοι, απολύεσαι. Τα διαλείμματα, ακόμα και ο χρόνος για την τουαλέτα, χρονομετρούνται. Και αν δεν είσαι “καλός”, παίρνεις κι ένα χαρτί συμμόρφωσης», καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ.
Γιώργος Κατερίνης

2 σχόλια:

 1. Μια ιδιαίτερα σημαντική μάχη, με σημαντικά αποτελέσματα δόθηκε χτες στην εταιρεία «Newsphone» κατά τη διάρκεια 4ωρης στάσης εργασίας (6 π.μ.-10 π.μ.) που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) ενάντια στο μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει.
  Ηταν τέτοια η «λύσσα» της εργοδοσίας να σπάσει την κινητοποίηση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη σηκώσουν κεφάλι, που ζητούσε από τις αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν και έσπευσαν στην επιχείρηση να καταγράψουν όλους όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση για να υποβάλλουν μηνύσεις, προσπάθεια που έπεσε στο κενό χάρη στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων εργαζομένων από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που έσπευσαν από το χάραμα να δηλώσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.
  Από νωρίς το πρωί μέλη και στελέχη του ΣΕΤΗΠ, εργαζόμενοι από άλλες επιχειρήσεις («Wind», «Teleperformance», κλπ.), μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, από το ΜΑΣ αλλά και από τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη βρέθηκαν στην επιχείρηση στην Καλλιθέα και στη Συγγρού. Οι εργαζόμενοι που άρχισαν να καταφτάνουν, παρά το όργιο τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η εργοδοσία με προσωπικά τηλέφωνα σε κάθε έναν ξεχωριστά να μπουν για δουλειά, με στελέχη της έξω από τα κτίρια να τους καλούν να έρθουν σε σύγκρουση με το σωματείο τους και τους συγκεντρωμένους, έκατσαν απ' έξω, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας. Μίλησαν με τα στελέχη του συνδικάτου και πολλοί από αυτούς επιβεβαίωσαν το κλίμα τρομοκρατίας μέσα στην επιχείρηση.
  Η εξέλιξη αυτή θορύβησε ιδιαίτερα την εργοδοσία. Ετσι, λίγη ώρα πριν λήξει η στάση εργασίας, στέλεχος της επιχείρησης βγήκε έξω από το κτίριο και με επαγγελματική κάμερα άρχισε να βιντεοσκοπεί τους συγκεντρωμένους. Αμέσως ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ Α. Περράκης απαίτησε από την Αστυνομία που ήταν στο χώρο να πάρει την κάμερα και το υλικό, ωστόσο η εργοδοσία αρνήθηκε να το δώσει. Οι νομικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν έξω και αυτοί άρχισαν προκλητικά να ζητούν συλλήψεις και να υποδεικνύουν με το δάχτυλο στους αστυνομικούς ποιους να συλλάβουν, ύστερα από μήνυση - όπως δηλώθηκε από τον διοικητική του Αστυνομικού Τμήματος της Καλλιθέας - που είχαν καταθέσει. Τότε επιχειρήθηκε η σύλληψη του προέδρου και του γραμματέα του συνδικάτου, χάρη όμως στην άμεση παρέμβαση των συγκεντρωμένων που έπεσαν κυριολεκτικά πάνω στους δυο συνδικαλιστές, η σύλληψη δεν έγινε κατορθωτή. Επί τόπου οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν την οδό Θησέως και πραγματοποίησαν πορεία στο δρόμο ενημερώνοντας το λαό της Καλλιθέας για τις εξελίξεις.
  Η χτεσινή στάση εργασίας ήταν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν για να μπει φρένο στην εργοδοτική επιθετικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φόρτωσε εν επιπλέον «χαράτσωμα» στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δλδ των πρώην ΙΚΑ ΟΠΑΔ , ΟΑΕΕ κ.α., που για να κλείσουν πλέον τηλεφωνικά ραντεβού θα χρεώνονται μέχρι και 36 φορές ακριβότερα απ’ ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Στο όνομα της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, η συγκυβέρνηση παρέδωσε το συγκεκριμένο έργο σε 7 εταιρείες. Ο όμιλος του ΟΤΕ, όπου έχει δώσει το έργο σε θυγατρική του εταιρεία την E Value (η οποία βέβαια επινοικιάζει προσωπικό από άλλες εταιρείες – δουλεμπορικά) και στην Teleperformance, η Vodafone στην BPO και η Newsphone στην Call Center.

  Η πολιτική αυτή καθιστά την επικοινωνία αλλά και την υγειά εμπόρευμα. Ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο άνεργος αλλά ακόμα και ο εργαζόμενος θα αδυνατεί να κλείνει τα ραντεβού του αφού πια η χρέωση έχει αγγίξει το 1€.Ταυτόχρονα οι συνάδελφοι μας σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου, με 4ωρα και 6ωρα ακόμα και μια φορά στη βδομάδα. Τα νέα μισθολόγια εφαρμόζονται με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να εργάζονται για 186€, την ώρα που οι εταιρείες αυτές έχουν καθαρό κέρδος εκατομμύρια ευρώ. Εξαιτίας της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους συνάδελφοι μας χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. Δεκάδες είναι οι απολύσεις στη Newsphone. Η τρομοκρατία είναι καθημερινό φαινόμενο. Αν δεν «πιαστούν» οι στόχοι, απολύεσαι. Τα διαλείμματα, ακόμα και ο χρόνος για την τουαλέτα, χρονομετρούνται. Και αν δεν είσαι «καλός», παίρνεις και ένα χαρτί συμμόρφωσης. Μπροστά στο βωμό του κέρδους η επιβίωσή μας, οι ίδιες μας οι ζωές δεν υπολογίζονται. Την ίδια ώρα που οι εταιρείες – τηλεφωνικά κέντρα εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντεργατική νομοθεσία που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, απολύουν, μειώνουν μισθούς, τρομοκρατούν τους εργαζομένους επιδοτούνται κιόλας για μια λειτουργία που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και αυτονόητη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;