Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

147 πολυεθνικές κυβερνούν τον κόσμο !!!


147 εταιρείες κυβερνούν τον κόσμο !!!

Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2012

Ποιος κυβερνά τον κόσμο; Το κλασικό και σχεδόν γραφικό αυτό ερώτημα, που σε κάθε εποχή δέχεται διαφορετικές απαντήσεις, έχει την απάντησή του και στις μέρες μας: μόλις 147 επιχειρήσεις! Μπορείτε να απαντήσετε και 737 επιχειρήσεις, καθώς οι 147 πρώτες ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι 737 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι 147) ελέγχουν το 80% της οικονομίας του πλανήτη! Είναι απίστευτη πραγματικά η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η αλληλοδιασύνδεση των κολοσσιαίων επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην υδρόγειο.

Οι πάντες υπέθεταν ισχυρότατη συγκέντρωση ελέγχου, αλλά τέτοιο πράγμα, μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις αλληλοδιαπλεκόμενες να έχουν συμμετοχή σε εταιρείες που εκπροσωπούν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας από πλευράς κύκλου εργασιών, κανένας δεν το φανταζόταν. Γι' αυτό και έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, αίσθηση και συζητήσεις η πρωτοποριακή μελέτη τριών Ελβετών ερευνητών του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που αποκάλυψε τα στοιχεία αυτά.

Ο Τζέιμς Γκλάτφελντερ, ο Στέφανο Μπατιστόν και η Στεφανία Βιτάλι, ειδικοί στα σύνθετα δίκτυα, ανέλαβαν ένα εξαιρετικής σημασίας και τεράστιου όγκου δουλειάς έργο. Άντλησαν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του ΟΟΣΑ για τις επιχειρήσεις (Οτβίς) για το έτος 2007, το οποίο τότε περιλάμβανε στοιχεία για 37 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο (σήμερα περιλαμβάνει 44 εκατομμύρια εταιρείες).

Από αυτά τα 37.000.000 ξεχώρισαν 43.060 επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που θέτει ο ΟΟΣΑ για να οριστούν ως πολυεθνικές. Από εκεί και πέρα άρχισε η κοπιαστική και πρωτότυπη δουλειά των ερευνητών: ερεύνησαν τι ποσοστό συμμετοχής έχει η καθεμιά από τις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις παγκόσμιας κλίμακας σε άλλες επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες.

Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι κάθε μία από αυτές τις 43.000 επιχειρήσεις είχε κατά μέσο όρο πακέτα μετοχών (όχι πλειοψηφικά, εννοείται) σε άλλες 20 επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας! Η αλληλοδιαπλοκή μεταξύ τους δηλαδή ήταν τεράστιας έκτασης, πέρα φυσικά από τις μετοχές εταιρειών μικρότερου μεγέθους που κατείχαν και οι οποίες αποκάλυψαν ένα δίκτυο 600.000 αλληλεξαρτώμενων εταιρειών.


Η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων αυτών έφερε στο φως τις 147 προαναφερθείσες επιχειρήσεις (τα τρία τέταρτα των οποίων ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με πρώτη στον κόσμο τη βρετανική τράπεζα Μπάρκλεϊς) που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Διαπιστώνεται έτσι η ύπαρξη «μιας οικονομικής υπερ-οντότητας στο παγκόσμιο δίκτυο των μεγάλων εταιρειών», όπως επισημαίνουν οι Ελβετοί ερευνητές.

Η αλληλοδιασύνδεση αυτών των πανίσχυρων επιχειρήσεων ενισχύεται ακόμη περισσότερο από δάνεια που χορηγούν η μία στην άλλη, από ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και από άλλα υψηλού κινδύνου χρηματοοικονομικά προϊόντα εντελώς αδιαφανή.

Το πολύ σημαντικό όμως στοιχείο επίσης είναι ότι αυτή η στενότατη αλληλοδιασύνδεση αυξάνει τρομερά τους κινδύνους μετάδοσης σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, γιατί «σε άσχημες εποχές οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ταυτόχρονα προβλήματα» και έτσι δρουν άκρως αποσταθεροποιητικά για το σύστημα.Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα το φθινόπωρο του 2008 με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Λίμαν Μπράδερς. Έτσι εξηγείται γιατί η χρεοκοπία μίας και μόνης τράπεζας (34ης στη λίστα των Ελβετών ερευνητών το 2007) πυροδότησε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση - ακριβώς λόγω της ισχυρότατης αλληλοδιασύνδεσης αυτών των γιγαντιαίων επιχειρήσεων.

Η μελέτη των ερευνητών του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης δεν μετράει φυσικά την τρομερή πολιτική ισχύ που δίνει σε αυτές τις 147 εταιρείες η κολοσσιαία οικονομική τους δύναμη. «Στις ΗΠΑ κατόρθωσαν πάνω απ' όλα οι πρώην συνεργάτες της τράπεζας Γκόλντμαν Σαξ που βρίσκονται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο καθώς και οι λομπίστες της Γουόλ Στριτ να εμποδίσουν κάθε πραγματικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα... Επίσης στην Αγγλία, στην Ελβετία ή στη Γερμανία πολύ λίγα έχουν γίνει στο θέμα αυτό», έγραφε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ».

Σκάνδαλο              Αντί  για φόρους επιδοτήσεις

Ισχύς χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα δεν σημαίνει τίποτα στην εποχή μας. Γι' αυτό και οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις που προαναφέραμε δεν πληρώνουν ουσιαστικά φόρους. Όπως γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η Τζένεραλ Ελέκτρικ για παράδειγμα, με κέρδη μέσα στις ΗΠΑ το 2010 ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο φόρο, αλλά πήρε κι από πάνω προνομιακές επιδοτήσεις τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων! Σκανδαλώδες, αλλά συνηθισμένο πλέον. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1950, το κράτος εισέπραττε από τις επιχειρήσεις το 30% των εσόδων του, ενώ το 2009 εισέπραξε μόλις το... 6,6%! Τώρα τα κράτη «γδέρνουν» φορολογικά τους πολίτες τους. Οι εταιρείες κάνουν πάρτι.

Γιώργος Δελαστίκ         Εφημερίδα      Έθνος

4 σχόλια:

 1. Και στρογγυλεμμένο το άρθρο αποκαλύπτει την ταξική κι ιμπεριαλιστική αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πόσες φορές θα τα λέμε αυτά; Στου κουφού τη πόρτα!
  Δεν ξέρω κανέναν που να μην υποστηρίζει ότι φτωχέψαμε επειδή είμαστε διεφθαρμένοι. Το λέει πρώτος ο Πρωθυπουργός της χώρας (μάλλον υπάλληλος άλλης χώρας ήταν) και ακόμα και ο Σημίτης που του είχα μεγάλη εκτίμηση κατρακύλησε και αυτός στον αντιλαϊκό παραλήρημα: Στην δραχμή θέλουν να γυρίσουμε οι κάποιοι διεφθαρμένοι επιχειρηματίες......

  Τι θα ξημερώσει στα εγγόνια μας, αυτό είναι το ερώτημά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. To χειρότερο Δείμο είναι ότι σε τέτοιες ώρες αποκαλύπτονται οι νενέκοι πχ Διαμάντοπούλου, οι λελέδες πχ ο παρασημοφορημένος από το FBI χΡΥΣΟΧΟΊΔΗς ,ΟΙ αλητήριοι αριβίστες πχ Πάγκαλοι,Λοβέρδοι και οι "δουλευταράδες" παντός καιρού πχ Βενιζήλος ή Τουρκογλου ή Μπακατσελόβιος και Καραντζαφύρερ ή Καραμπέριος οδυρμός. Δεν πιστεύω να ξέχασαν οι Θεσσαλονικείς οτι ο θείος του μπουμπουκιού ήταν ο αρχιβασανιστής της χούντας στη Θεσσαλονίκη.Εγώ θυμάμαι τον πατέρα του Θωμά ως Θωμά και με την Θεσσαλονικιά το βρωμερότερο σκυλάδικο από το 1981 της πόλης,ιδίαν πείρα.

  @Ange-ta Καλά να εισπράξουν ασφάλιστρα χρεοκοπίας σαν τον Γεώργιο το 1898 θέλουν οι ηγέτες τους Σαμαράς-Παπανδρέου- Καραντζαφέρης και έτσι εμφανίζεται η αγάπη σου η Μέρκελ να προωθεί Παπαρήγα-Τσίπρα στην εξουσία μόνο που αυτοί δεν νογάνε που λέν και οι σύντεκνοι. Μας πτωχεύουνε 40-60% καταστεφουν την χώρα και οι ταγοί μας συμπεριφέρονται σαν λαό Μπαγκλαντέζων. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας από το θάνατό μας χωρίς ανάσταση;;;
  Με την έννοια του ποτηριού....μισοάδειου....​Βλέπω και μιλώ γύρω μου 100 ανθρώπους ημερησίως ,διαφορετικούς. Τίμιους, ικανούς για μια καλύτερη τύχη από την ΔΙΑΡΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ και να ανέχονται τα καπρίτσια της Εκάλης και της Μυκόνου. Γιαυτό ονειρεύομαι δυστυχώς τα πολλά ναυάγια σε ότι πλέει στο Αιγαίο. Οι θεοί είναι θαλασσινοί.Οι Ευρωπαίοι μας βγάζουν την μπρίζα του αναπνευστήρα και καλούμαστε να αναπνεύσουμε μόνοι μας ή να πεθάνουμε. Δεν είναι τυχαίο που προχτες στον Παπαδήμο οι Μερκοζύ φέρθηκαν όπως στον μαλάκα Παπανδρέου στις Κάννες. Κονάρ στα γαλλικά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα περιθώρια έχουν από καιρό στενέψει, αν δεν γίνουν τα απαραίτητα βήματα όπως ζητούν οι εταίροι μας η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα βγούμε από το Ευρώ. Ένα αδιαμφισβήτητο κεκτημένο της χώρας, η συμμετοχή στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταρρεύσει με πάταγο και θα βρεθούμε εκτός ευρώ...

  - η οικονομία της χώρας θα διαλυθεί
  -οι πολίτες της χώρας θα πεινάσουν
  - οι ευπαθείς ομάδες θα δοκιμαστούν πρώτες και αναπόφευκτα θα αφανιστούν
  - θα βασιλέψει το χάος και η ανομία
  - θα πεθάνετε
  - ο ήλιος δεν θα ξανά ανατείλει
  - ο ουρανός θα πέσει στα κεφάλια σας
  - θα βρέξει αίμα
  - θα εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης
  - ο αέρας που αναπνέουμε θα δηλητηριαστεί
  - τα δέντρα θα ξεραθούν
  - ο Χαϊλάντερ θα πεθάνει
  - ο Τσακ Νόρρις θα φάει ξύλο
  - θα είναι τρύπια όλα τα καλαμάκια για τον φραπέ μας
  - οι κλωστές δε θα χωράνε στις βελόνες
  - θα τρυπήσουν όλες οι κάλτσες μας
  - θα μας φάνε οι τουρκαλάδες (ωρέ)
  - θα ξεβάψουν τα χρωματιστά
  - θα πέφτει κάθε χρόνο θέμα στις πανελλήνιες άρθρο του Πάσχου
  - θα βγει γυμνή στο Σύνταγμα η Βασούλα
  - θα γίνει υπουργός Παιδείας ο Ανατολάκης
  - δεν θα ξανακάνουμε πετικιούρ και μανικιούρ
  - θα απαγορευτούν τα ΒΟΤΟΧ
  - Θα σας πιάσει ο Χίος στο στόμα του
  - ο Μαΐλης θα ... είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος
  - ο καφές μας θα έχει κρυώσει και το ράδιο θα’ναι κλειστό τώρα για μέρες
  - θα πατάμε κάθε μέρα σκατά στο πεζοδρόμιο
  - θα εξαντληθούν τα αποθέματα LIKE στο φουβου
  - Θα γίνει υπουργός οικονομικών ο Μπάμπης (ένας είναι ο Μπάμπης)
  - θα μπούνε φόλες στα φόλο του twitter
  - θα φυσάει τόσο που δε θα μπορούμε να ανάψουμε τσιγάρο
  - τα ραδιόφωνα θα παίζουν μόνο Νταλάρα
  - θα υπουργοποιηθεί ο Τσουκάτος
  - θα απέχει από τα κανάλια ο Ψωμιάδης
  - θα τρώμε μόνο σπανακόριζο
  - θα διαβάζουμε υποχρεωτικά lifo
  - θα ξανα-ματα-επανασυνδεθούν οι Πυξ Λαξ
  - θα μας κυβερνήσει ο Κουβέλης
  - οι μπατονέτες δε θα έχουν βαμβάκι
  - τα αιγινίτικα φυστίκια θα είναι όλα κλειστά και τα φουντούκια μπαγιάτικα
  - οι αμίτες δεν θα έχουν σημάδι “κόψτε εδώ” για το ψαλίδισμα
  - δεν θα ξαναδιαβάσουμε το Nitro
  - θα ξινίσει ο τραχανάς
  - το τυρί θα κολλάει στο χαρτόκουτο της πίτσας
  - θα τρέχουν όλα τα καζανάκια
  - Θα γυρίσει (δικαιωμένος) στο twitter o @Chomenidis
  - θα βγάλει καινούριο δίσκο ο ΛεΠα
  - θα εξατμιστεί όλο το ανθρακικό από τα αναψυκτικά

  Εμείς πάντως σας προειδοποιήσαμε...
  Υπουργείο Προπαγάνδας και Τρομοκρατίας-
  χορηγός επικοινωνίας Σκάι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;