Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Βεργινα, οι βασιλικοι τάφοι

Check out this SlideShare Presentation: Οταν μιλάμε για ελληνικό μακεδονικό πολιτισμό, όσοι ασχολούνται θα πρέπει να ξέρουν τι σημαίνει, ακμή δύναμη, αποδοχή του ωραίου και αληθινού, όπως και της ενότητας μέσα από την ετερότητα.

18 σχόλια:

  1. O Mαν.Ανδρόνικος δούλεψε 25 χρόνια (1952-1977)συστηματικά και με το χαμόγελο της τύχης βρέθηκε μπροστά στη Βεργίνα.Αφορμή για την 25χρονη δουλειά του ήταν ένα βιβλίο (έκδοσης 1860 περίπου).Οι υπόλοιποι συνεχιστές (;)του έργου του δεν μπορούν ούτε να το ολοκληρώσουν ούτε να το αξιολογήσουν. Απλώς αυτοπροσδιορίζονται προσπαθώντας να λύσουν τα δικά τους υπαρξιακά προβλήματα με αυτοδιαφήμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή δουλιά, ακόμα και επισκέπτες του Μουσείου Βεργίνας δεν τα προσέχουν αυτά. Είναι μερικά στο Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ άρεσε αυτό πούστειλες.Από την άλλη μεριά " Η ενότητα μέσα στην ετερότητα " επί Μ Αλεξάνδρου και επιγόνων, μου φαίνεται πάρα πολύ καλό για νάναι αληθινό. Με συμφέρει ίσως , αλλά ποιός έχει μετρήσει και την δυστυχία που απλόχερα σκορπίστηκε σε καμιά σαρανταριά λαούς κατά την διαδικασία ? Ξέρω ότι λέω μπανάλ πράγματα (οι μεγάλοι άνδρες είναι δυστυχία για τον απλό λαό κλπ) αλλά το γεγονός είναι ένα: μετρήσεις δεν υπάρχουν. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα κάπου θα ήταν χειρότερο το τελικό σενάριο κάπου καλύτερο. Ο επαρχιωτισμός μου πάντως κολακεύεται.
    Τώρα πάλι, όταν ένας ανώτερος τεχνικά πολιτισμός επικρατεί προκύπτουν και στοιχειώδεις βελτιώσεις στην ζωή των κατακτηθέντων έτσι η αλλιώς. Ορα τη διαφορά που προέκυψε στην Κέρκυρα μετά από μόνο τρία χρόνια κατάκτησης από τον Ναπολέοντα. Ορα τι λέγεται για το εγγλέζικο σύστημα στην Κύπρο. Εχω ακούσει παπού να λέει " οι Γερμανοί χλωριώσανε το νερό στην Κατοχή ! " Σ ευχαριστώ πάντως που με ανέψυξες στην κακομοιριά της ασθένειάς μου (έκαμα εγκεφαλίτιδα από μυκόπλασμα μετα το τροχαίο) Αλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείμο
    36 περίπου εργατοώρες, με την απόλαυση ξαναδιαβάσματος του βιβλίου του Ανδρόνικου που έχει βέβαια προβληματισμούς και ευρήματα μέχρι το 1984. Ενα χαλασμένο scanner και πολλά πολλά τηλέφωνα για να βγάλω άκρη με τις νομικές εγκρίσεις από τους αρμοδίους....
    ανώνυμε της 17-12
    Μπορεί να έχεις δίκιο, δεν ξέρω το χώρο, σίγουρα μια υπηρεσία που μειώνει τους πελάτες πολιτισμού δεν θα αισθάνεται ενθουσιασμένη εκτός αν έχουν κεφαλή Ζαχόπουλο και Καραμανλή, αλλά όταν θέλω να τον χέσω του τα λέω φάτσα κάρτα..
    Αρη
    τα περισσότερα ευρήματα ήταν για χρόνια στο Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και εκεί τα γνώρισε λίγο ο κόσμος των μουσείων,τωρα είναι στο μουσείο της Βεργίνας μετά από χρόνιες συντηρήσεις. Για να τα δείτε έτσι έχουν περάσει από πολλά χέρια συντηριτών και ερευνητών.
    Αλέξανδρε
    τα σχόλιο σου δεν ήταν για να μείνει κρυφό. Βάλε τίτλο ο αποτρεπτικός ρόλος του επιθετικού πολέμου και δες τα αμερικάνικα πανεπιστήμια με τι λύσα διδάσκουν τις τεχνικές πολιτικής και στρατηγικής Φίλιππα και Αλέξανδρου στον λεγόμενο αγώνα κατά τις τρομοκρατίας ΣΗΜΕΡΑ . Οι Μήδοι είχαν κάνει χήρες και ορφανά στη Μακεδονία 3 γενιές πριν, ήταν και ο μύθος του Ευρωπαίου ηγέτη Φίλιππα όπως προκύπτει από τις νέες ανασκαφές. Υπολόγισε ακόμη ότι δεν είχαν ακόμη χριστουγεννιάτικες διακοπές σαν δικαιολογία για κάθοδο στα θερμά κλίματα.....Φοβερό το σχόλιο, ήθελα απλά να δείξω ότι η ζωή των ελλήνων μακεδόνων δεν ήταν μόνο εισαγωγή επιστημών και καλλιτεχνών από τη Νότιο Ελλάδα, είχαν τα ίδια παραμύθια και την ίδια παιδεία και τεχνική με τα κάτω βασίλεια.
    Το μέρος που λέγαν τότε Παιονία και ήταν η πάνω κοιλάδα του Αξιού απλά ήταν μια από τις 21 εκστρατείες 'κατακτήσεις του Φιλίππου του Β. Σύμμαχοί τους στο μετέπειτα κατά Περσών αγώνα και μάλιστα σε θέσεις ψιλών, βοηθητικών. Σαν τα σκοπιανάκια που πάνε να συνδράμουν τα Αμερικανάκια στο ...Αφγανιστάν! Περαστικά ρε σε είδε το μυκόπλασμα και σε φοβήθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΅Τότε έρχεται στο προσκήνιο ο Φίλιππος. Τα λαμπρά όπλα δίνουν την αίσθηση της δύναμης του ηγεμόνα. Ο σωρός των υπολειμμάτων της νεκρικής πυράς που βρέθηκαν όλα μαζί ριγμένα επάνω στον τάφο θυμίζει το τραγικό ολοκαύτωμα και συγχρόνως υπαινίσσεται το πέρασμα σε μία άλλη διάσταση.

    Ακολουθεί η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του αφηρωισμένου βασιλιά Φιλίππου Β΄ και το στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός. Η χρυσή λάρνακα που ζύγιζε 11 κιλά είναι διακοσμημένη στο κάλυμμά της με το μακεδονικό αστέρι και στις πλευρές της με φυτικά κοσμήματα και επίθετους ρόδακες. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια. Ζυγίζει 714 γραμμάρια.

    Στον ίδιο χώρο βρίσκεται η χρυσή λάρνακα με τα οστά της βασιλικής συζύγου και το χρυσοκέντητο ύφασμα που τα τύλιγε, και οι δυο χρυσελεφάντινες κλίνες, διαχρονικοί μάρτυρες των λαμπρών βασιλικών συμποσίων.

    Οι κλίνες, που ήταν χρηστικά αντικείμενα, είχαν σκελετό από ξύλο και ήταν πλούσια διακοσμημένες με ελεφαντόδοντο, γυαλί και χρυσό. Κατασκευασμένες από το χέρι σπουδαίων αρχαίων καλλιτεχνών, αποτελούν δύο μοναδικά αριστουργήματα της ελληνικής μικροτεχνίας. Στην κλίνη του θαλάμου, στη ζωφόρο της μακριάς πλευράς, υπάρχει ανάγλυφη παράσταση βασιλικού κυνηγιού, στο οποίο συμμετέχει ο ίδιος ο Φίλιππος και ο νεαρός γιός του Αλέξανδρος μαζί με Μακεδόνες αυλικούς.

    Στην κλίνη του προθαλάμου, που ήταν διακοσμημένη με ελεφαντοστέινα ανάγλυφα, σε όλες της τις πλευρές, στις μεγάλες ζωφόρους παριστάνονταν μάχες Ελλήνων και βαρβάρων. Με τη συμμετοχή ενός πολύ σημαντικού σύγχρονου ΄Ελληνα καλλιτέχνη, του Χρήστου Μποκόρου, τα αριστουργήματα αυτά που είχαν εντελώς διαλυθεί, ανασυντέθηκαν σε φυσικό μέγεθος και παρουσιάζονται στο κοινό. ΅
    Μια μικρή ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου της Βεργίνας από τη Διευθύντρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τακτικός κατ'έτος επισκέπτης του χώρου παλιότερα, εχω λιγα χρόνια να "προσκυνήσω" στη Βεργίνα,ελπίζω το καλοκαιρι να ξαναπάω....
    Σ'ευχαριστω για την ωραία ξενάγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. vad
    Παρμενίωνα του Σουδάν τα ταπεινά μου σέβη, και εσύ μιλάς με τα έργα σου.
    Αλέξανδρε
    Επανέρχομαι στην ενότητα μέσα από την ετερότητα. ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ έλεγε ο συνταγματολόγος μας κος Τσάτσος.
    Σκέψου μέσα από αυτά τα 58 slide ευρημάτων πόσα χέρια τεχνιτών, πόσα μυαλά- μαστόροι έχουν παρελάσει για να εξυμνήσουν τα έργα τους, τον τότε βασιλιά τους που η διορατικότητα του Ανδρόνικου μας έφερε αυτούσιο στο φως. Περικεφαλαία λέει made by Θεόφιλος, και διαβάστε περαιτέρω λεπτομέρειες. Εγώ και υποπτεύομαι και οι αρχαιολόγοι μας, υμνούμε πια τα έργα εκείνου του πληθυσμού, που άλλωστε κανένας σκερδεμπές ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να σπιλώνει και να αλλοιώνει τη ιστορική μνήμη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με ρωτάτε στην άλλη επικοινωνία μας για τη μουσική επένδυση της παρουσίασης.Είναι το Forgiven, οχι όμως από την Within Temptation αλλά από την Margina κρυφή ταλαντούχο καλλιτέχνη του ΙΚΑ Νέου Κόσμου, ναι μια πριμαντόνα του ΙΚΑ!
    Φωνάρα έ θα συμφωνήσετε....Τώρα γιατί Συγχωρεμένος ταιριάζει στην παρουσίαση,ο πρώτος ο Φίλιππας Β το 336 πΧ εμφανής, ο δεύτερος ο εκλεκτός αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος από το 1992 γιατί τον επαγγελματισμό του κάποιοι δεν συγχώρεσαν ποτέ, οι μαθητές του τον μελετούν και τολμώ να πω εμπνέονται από το παράδειγμά του και τρίτος συγχωρεμένος ο πλανημένος λαός των γειτόνων μας στην άνω πεδιάδα του Αξιού την Βαρντάσκα του 1940......για τα ψέματα που τους έχουν αραδιάσει οι εθνικιστές ακροδεξιοί ηγέτες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παρα παρα παρα πολύ ωραίο!!!

    Με εντυπωσιάζεις σφόδρα γιατρέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελική Κοταρίδη, μοναδική και σπάνιο είδος·....
    ευχες πολλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ange-ta
    Φοβάμαι ότι γίνομαι κλασσικός αλλά πέρα από τον odyssea.gr και τις εκδόσεις Coprus διαπίστωσα παντελή έλλειψη τέτοιων στοιχείων στο διαδίκτυο, καιρός είναι να τα κοινωνήσουμε και μάλιστα από την ανταπόκριση των ξένων στο group περι Ευρωπαϊκών Μουσείων που εισήγαγα προ διημέρου στο slideshare ναι δεν έχουμε αξιοποιήσει τις φωνές μας στο παγκόσμιο χωριό ,πως θα φανεί το δίκιο μας;;
    @ Ritsa
    ενα καλό ερώτημα για την κοινή γνωστή μας θα ήταν ποιά από τις 7 γυναίκες του Φιλίππου Β΄τον συνόδεψε στη κηδεία στο προθάλαμο με γέρας το εικονιζόμενο διάδημα, Η Φίλα, η Αυδάτα-Ευριδίκη, η Φίλιννα, η Ολυμπιάδα,η Νικησίπολις,η Μήδα ή η Κλεοπάτρα Αμύντα. Βάρβαρα έθιμα αλλά και έκφραση θυσίας και τελείωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά και καλά. Με υγεία και ωραίες αναρτήσεις.

    Ξέρει κάποιος ποιά συνόδευσε το Φίλιππο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατάφερα και βρήκα στο Σύνταγμα το μοναδικό ίσως τεύχος του περιοδικού Life and Style με συνοδό τεύχος Confindential.Εκεί κακοβαλμένο με μικρά γραμματάκια υπάρχει ένα υπεροχο αναλυτικό άρθρο της Αγγελικής Κοτταρίδη που συνιστώ σε όλους τους Βορειελλαδίτες που έχουν πρόσβαση να το διαβάσουν. Σήμερα οι συστάδες βασιλικών τάφων είναι 3 έχει βρεθεί και ο ασύλητος τάφος της Ευριδίκης με πλούσια ευρήματα. Ο τάφος με την εξαίσια τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης η κυρίαρχη άποψη είναι ότι ανήκει στη Νικησίπολη την 5η σύζυγο του Φιλίππου. Στο τάφο του Φιλίππου είναι θαμένη μιά ακόμη σύζυγός του πιθανότητα η 6η η Θράκισσα Μήδα θυγατέρα του Γέτη Κοθήλα σύμφωνα και με τα έθιμα της φυλής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα τελευταία 7 σλαιτσ αναφέρονται στο τάφο του πρίγκηπα που σήμερα είναι αποδεκτό ότι ανήκει στον Αλέξανδρο τον Δ¨ 308 π.Χ. το γυιό του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης.
    Να διορθώσω και΄ένα λάθος στα επιτύμβια απο την επιδρομή και καταστροφή των Γαλατών του 276 π.Χ. αφορά ονόματα ελληνικά μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. Η δυναστεία των Τημενιδών βασιλέων της μακεδονίας σύμφωνα με τον Ηρόδοτο αρχίζει με ένα Δωριέα από το Αργος τον 7ο π.Χ αιώνα εκεί στο Μακεδονικό όρος, σημερινά Πιέρια. Αι Αιγεαί, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, η πόλη με τα πολλά κατσίκια. Σύμφωνα με τον επικό ποιητή Ησίοδο 700πΧ ο Μακεδών , ο γενάρχης των Μακεδόνων είναι γυιός του Δία και της Θυίας, της κόρης του Ελληνα του μυθικού γενάρχη όλων των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χρόνια πολλά, καλές γιορτές και υγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχές για Χρόνια Πολλά , υγεία και χαρές στη ζωή σου,Doctor!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;