Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Γεροντική Ανοια

Γεροντική άνοια

Τα δωμάτιο μύριζε κλεισούρα και ολίγη από κατρουλίλα. Φυσικά πράγματα για την κυρά Ζωή 82 Μάιων κυρίως επί κλίνης τα τελευταία τέσσερα.
Όσο κλειστός άνθρωπος ήταν στα νιάτα της, την είχε βάλει να πιεί το αμίλητο νερό ο σατράπης της ζωής της ο μπάρμπα Σώζος, σχωρεμένος από ετών, τόση λογοδιάρροια την είχε πασπαλίσει η ζωή της Ζωής με τη διανοητική σύγχυση αυτής της ηλικίας. Το δωμάτιο της λουζόταν με άπλετο φως, έβλεπε σε ένα μεγάλο σπάνιο ακάλυπτο της τσιμεντούπολής μας με μπαλκόνι με γλάστρες και θέα σε μια παλιά χρεωκοπημένη οικοδομή. Από το απέναντι μπαλκόνι του τρίτου ένα γλυκόλαλο καναρίνι συναγωνιζότανε λες τις ανθρώπινες φωνές με απίθανες συγχορδίες.
--Τη προσέχουμε, να και το αερόστρωμα γιατρέ αλλά το δέρμα να σε δυό σημεία πήρε να ανοίξει και μας ανησυχεί, πρόλαβε η κόρη της.
Χαιρέτησα την κυρά Ζωή με χειραψία, της πέταξα κάτι αδιάφορα ζεστό προσέχοντας την ενυδάτωση στη γλώσσα και τον μεγάλο ακανόνιστο σφυγμό σε ένα αδύναμο χέρι με οιδήματα στάσεων, δείγματα κακής κυκλοφορίας όταν η κυρά Ζωή με αποστόμωσε.
---Ξέρεις ποια είμαι εγώ ,η Ντόρα Μπακογιάννη!
Ναι το πελώριο στόμα της γριάς μέσα από τις ζάρες έκανε κάτι από το γνώριμο στυλιζαρισμένο σε όλα τα σπίτια από την τηλεόραση χαμόγελο. «Ήρθα να σας σώσω»
--Δεν αμφιβάλλω ψέλλισα αμήχανα, κάνοντας νόημα στην εγγονή παραδίπλα για μια σακούλα σκουπιδιών και ανοίγοντας το βαλιτσάκι με το σετ των μικροεπεμβάσεων. Έστρωσα ήδη το απορροφητικό υπόστρωμα γυρνώντας το κουρασμένο γεροντικό κορμί προς το μέρος της, είδα μια ραχιαία και μια ιερολαγόνιο κατάκλιση όπου ακουμπούσε το λεπτό δέρμα στα οστά, ρυπαρά έλκη που απαιτούσαν το χειρουργικό καθαρισμό. Άνοιγμα 3 επί 8 και 4 επί 6 σκέφτηκα.
---Μην με πονέσεις γιατρέ θα σε διορίσω, ακούστηκε σαν γλυκιά απειλή.
--- Αν πονάτε να μου το λέτε, θέλω να ξέρω και αν αναπνέει με ευκολία ένευσα προς το μέρος της κόρης που βοηθούσε βαστάζοντας τρυφερά.
----Μου ετοίμασες μωρέ σκύλα το λόγο μου στη Βουλή επί του ασφαλιστικού, πρέπει να κόψω κόλους, πάρε μου τον Χατζηνικολάου πρέπει να βγω στο κεντρικό δελτίο απόψε ζωντανά, ο Σαμαράς ανεβαίνει επικίνδυνα δεν θα τον αφήσω εγώ να κλείσει την ψαλίδα….
Πρόσεξα την οθόνη της τηλεόρασης ψηλά στο τοίχο τώρα κλειστή, και παρατήρησα. Καλά η γιαγιά πόσες ώρες βλέπει τηλεόραση;;
---Μέγα και στον ύπνο της γιατρέ πετάχτηκε η επιμελής Αλβανίδα που βοηθούσε την επιμέλεια της γιαγιάς ,το σπίτι είχε τον τρόπο του και μια Άννα βοηθείας και συμπαραστάσεως.
---Να φανταστείτε γιατρέ ότι νομίζει ότι ο Χατζηνικολάου είναι ακόμα στο Μέγα, αλλά να την πιάνουμε πολλές φορές να μιλάει με την οθόνη, τόχει κουσούρι, τους τα ψέλνει η γιαγιά ιδίως πριν το φαγητό μετά ναρκώνεται.
---Τόχω ξαναδεί ψέλλισα, τουλάχιστον κοιμάται καλά;; Είχα τελειώσει με την αντισηψία, είχα βγάλει τα ψαλίδια και έκοβα ράκη, ήδη οι υγιείς ιστοί μάτωναν… Η εγγονή δεν άντεξε το θέαμα και έφυγε σε άλλο δωμάτιο.
---Συφοριασμένε 20 % θα πάρω στις εκλογές, έσκουξε η γριά, θα του σπάσω τα αρχίδια.
---Μήπως σας πόνεσα; Την πρόλαβα και με γρήγορες κινήσεις μετά την αιμόσταση που μου στέρησε την εγγόνα θεατή, πέρασα στο Γκραντ φινάλε μου. Επουλωτική αλοιφή από Γαλλία. Μη νομίσετε ότι είναι γαλλική, ο καθηγητής χημείας της Θεσσαλονίκης την ανακάλυψε αλλά εδώ δεν βρήκε θεού πρόσωπο . Την φέρνει ο ΕΟΦ εισαγωγή παρέα με τα εμβόλια. Είναι η καλύτερη, φτιάχνει ινοβλάστες ταχύτατα και αποτελεσματικά. Της δώσαμε υγιή καθαρό χειρουργικά περιβάλλον και τώρα θα την αφήσουμε 3 μέρες να δράσει, δείτε τις αλλαγές γιατί θα τις κάνετε μόνη σας, εγώ ότι χρειαστεί τηλεφωνικά. Άρχισα το πασάλειμμα με ένα αποστειρωμένο γλωσσοπίεστρο το ενδιαφέρον κόρης και οικιακής νοσηλεύτριας είχαν κορυφωθεί σε αυτή τη φάση του καθαρισμού. Έπρεπε να μου κλέψουν σε λίγα λεπτά τη δική μου 20ετή πείρα επί του θέματος.
----Στέλλα ,η γριά φώναξε την εγγόνα, θα σε διορίσω εισαγγελέα. Γύρισε όσο μπορούσε βασταζόμενη να κουνηθεί. Εσύ Μαριάννα φρόντισε το εμπόρευμα στα λιμάνι ,είναι σε 4 κοντέινερ.
Γύρισα το βλέμμα αμήχανα στην Αλβανίδα με έβγαλε από το μπέρδεμα η κόρη της κυρά Ζωής.
--Μαριάννα δεν λέει τη δική μας από το Φιέρι , λέει την άλλη του συχωρεμένου, τη γνωστή, που τη βλέπει κάθε βράδυ στις αγαθοεργίες του Μέγα. Νομίζει ότι έχει λιμάνι στη Νότια Κρήτη και κάνει λαθρεμπορία, ότι κάνουν όλοι γιατρέ…
---Η κυρά Ζωή θυμάται πολλά από το παρελθόν ρώτησα ποντάροντας στην ιστοριογνωσία μου, ο αδαής. Έκλεινα ήδη το τραύμα και το γεροντικό κουφάρι φαινόταν ενυδατωμένο και ανακουφισμένο. Έβαλα τα τελευταία τσιρότα. Προσέξατε με τι τρόπο κάλυψα πάνω από την επουλωτική αλοιφή;;
Οι γυναίκες ήταν όλο προσοχή στη ματιά αλλά οι παρεμβάσεις της γεροντικής παράνοιας μας ξεστράτιζαν αλλού στο παρελθόν.
---Θυμάται πως χάθηκε ο παππούς της το 1922 στο βομβαρδισμό της Καλλίπολης από φίλια πυρά στα ευζωνικά επίλεκτα τάγματα υπηρετούσε, πετάχτηκε η κόρη της. Τα μελετούσε και της τα περιέγραφε ο πατέρας της γιατί αυτή ήταν αγέννητη τότε
---Ποιος θυμάται σήμερα το διχασμό του 1917, θαρρείς που οι μισοί έλληνες πάντα κυνηγούν και εξορίζουν τους άλλους μισούς. Ώστε η κυρά Ζωή έμεινε κολλημένη σε καλή στιγμή τότενες που είχαμε και δεν είχαμε την βασιλεύουσα Πόλη, παρέα με τα γαλλικά στράτα, έκανα την απαιτούμενη επίδειξη γνώσεων.
---Στη Κρητική λεβεντιά οφείλετε την λευτεριά και τον Βενιζέλο, έσκουξε η γριά σαν να τάχει τετρακόσια.
----Τον μοναδικό πραγματικά Ευρωπαίο πολιτικό με απέραντη εθνική συνείδηση αντέτεινα, αλλά αμέσως τάχα μετανιώσει. Αυτό το διπλανό πάρκο δεν το πάλεψε ο Φώτης ο Κουβαλάς, είπα να αλλάξω κουβέντα ενώ η γριά ίσιωνε από την ώρα που κείτονταν στο πλάι για να δουλέψω.
----Φοβάμαι ότι θα με δολοφονήσουν γιατρέ μου λέει με συνωμοτικό ύφος η γριά, ήμουν έτοιμη να τον πάρω και αυτόν στο κόμμα και τώρα που δυναμώνω έχω αρχίσει και φοβάμαι.
----Μην φοβάσαι τίποτα γιαγιά είσαι σε καλά χέρια, έπρεπε να κόψω αμέσως αυτή την ηλίθια κουβέντα με τις αναλαμπές μνήμης, η γιαγιά ταραζόταν και δεν τόθελα. Πάμε μέρα να σας δώσω γραπτές συνταγές και επεξηγήσεις, επέσπευσα την έξοδο από το δωμάτιο.
Όταν γύρισα σε μισή ώρα να την χαιρετήσω , η κυρά Ζωή κοιμόταν μακάρια σε ένα σαρδόνιο χαμόγελο. Η γραμματέας της Ντόρας ,συγνώμη μπερδεύτηκα η κόρη της γιαγιάς με ξεπροβόδησε με τα τυπικά στη πόρτα.
Διόνυσος
6-1-2011

13 σχόλια:

  1. Αμα φτάσει ετσι η κατάσταση,
    βράσε όρυζα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ήθελε να πεθάνει και η γριά, να ταχθώ υπέρ της ευθανασίας. Αν ήθελε όμως, θα έλεγα σίγουρα το ναι.

    Αληθινή τρόπον τινά η εμπειρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε καλή κατάσταση είναι η άνοια της γιαγιάς. άμα μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, έχει χρόνο ακόμα. όταν δε θα βγαζει προτάσεις και μετά θα λέει ασυνάρτητες κραυγές, τοτε το τέλος θα είναι κοντά.

    μια χαρά είναι η γιαγιά. εγώ ποια θα είμαι στην ηλικία της;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρώτο σου που διάβασα, πολύ καλογραμμένο, με υποβόσκουσα ζεστασιά και στοργή για τον συνάνθρωπο... και όποια και να νομίζει ότι είναι η γιαγιά, και όσο να βλέπει την πραγματικότητα από κάποια μακρινή διάσταση, την βλέπει καθαρά, από την σκοπιά αυτών που έμαθε και αυτών που κατάλαβε στη ζωή. Κάθε λεπτό παραπάνω που ζει ο άνθρωπος, και τέτοιος άνθρωπος, είναι ευλογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. VAD@
    Δες τη καλή πλευράς της ζωής, το ευ ζείν στην τέταρτη ηλικία. Η επιστήμη έχει πάντα λύσεις ζωής
    Δείμο@
    Ξέρεις καλά τη γνώμη μου και τη γνώμη των γιατρών.Η γιαγιά έτσι όπως την περιγράφω είναι κατα Γλασκώβη 6-7. Τα φυτά είναι στο 3 που πιθανόν να μιλούσαμε για παθητ. ευθανασία σε περιβάλλον ΜΕΘ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΆ ΖΩΉ δηλ θα μιλάγαμε για εγκληματική ενέργεια και ευτυχώς δεν είδα τ΄ςτοια σημάδια από τους οικείους της.
    Τώρα η γιαγιά θα μπορούσε να είναι και παππους στα πλαίσια των Παραμυθένιων μου αληθειών,
    Η γιαγιά με την ευρηματική ιδεοληψία είναι εκεί έξω δίπλα μας στην κοινωνία, ποιητική αδεία...
    Θα με αναγκάσεις να γράψω γρήγορα τον "άταφο νεκρό" για να δεις καλύτερα τα νομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί γύρω από την φημολογούμενη σκοπύμενη ευθανασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ria
    Διαγνωστικά άριστα πολύπειρη εμπειρογνώμων μου!
    Να προβλέψω από την μελέτη μου επ εσού τα μελούμενα;;
    Θάχεις βαρεθεί νάσαι κακή πεθερά, γλυκύτατη γιαγιά,κακέτα που θα τρώει τα λεφτά της στα κομμωτήρια και στα σπά, θάναι της μόδας τότε και ως ερωτικό κτήνος θάχεις κάψει το δονητή λειζερ που θα σου κάνω δώρο στα 82 γενέθλιά σου!
    @ thinks
    Ξέρεις να εστιάζεις στις ζωντανές ματιές,ώρες ώρες μου θυμίζει η δουλιά σου το κοινωνικό φόκους του φίλου μου του Ζυρίνη. Για Διονυσιακό overdose αρκεί να ακολουθήσεις το tag literature στο ημέτερο μπλόγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτός ο ατομικισμός θα μας φάει Ρία, εγώ το λέω θεραπεία οστεοπόρωσης και το συνιστώ ανυπερθέτως ακόμα και σε επαναστατικές διαδικασίες που σέβονται την ζωή του πολίτου και στην τέταρτη ηλικία, ο Διόνυσος θα τόλεγε τον οργασμό ημών τον επιούσιον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η κυρά ζωή είναι σχεδόν πάντα βλοσυρή με το παρόν. πονάει όσο το δικό μας, που έχουμε την κατάκλιση στο μυαλό... κι άντε να βάλεις επουλωτική κρέμα εκεί μέσα!
    σνιφ!
    καλημέρα διόνυσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παυλίτσα
    για να παραφράσω ένα γνωστό σου χαντίθ, "Αναζητήστε τη κυρά ζωή εστω και αν τη βρείτε στην Κίνα"
    Αλ Χαμπίπ μουτακάλιμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κυρ γιατρέ έπρεπε να ρωτήσεις την γιαγιά Ζωή τι κάνει ο μπαμπάς της...Κατά τα άλλα τάχει 400 η γριά, σκέψου ναλεγε και τα μυστικά του Μητσοτακέικου ... θάταν ένα μυθιστόρημα best seller

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. :)
    Ποιόν εκείνο που τον αποφευγανε οι βόμβες; Να μου καεί το ιστολόγιο και 40 περιφερικά της μαμάς Google;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ζωη ειναι το πιο αθλιο σφαλμα της φυσης. Η αηδιαστικη σαρκα μας ειναι η καταρα για να υποφερουμε απο τη συλληψη ως το θανατο μας. Τραβαμε τα μαρτυρια του Ιωβ, για να κατςληξουμε σκουληκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;