Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Φεουδάρχες και δουλοπάροικοι στη ( σημερινή) Ευρώπη.


Φεουδάρχες και δουλοπάροικοι στη (σημερινή) Ευρώπη

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ Από τα «ΝΕΑ»


«Αυτός θα είναι φέτος ο μαγικός αριθμός στην Ευρώπη: 3,3%, η ανάπτυξη που προβλέπεται να έχει η οικονομία της Λετονίας.
Γι' αυτό το λετονικό μοντέλο λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης προβάλλεται σήμερα σαν μια μεγάλη επιτυχία. Οι τραπεζίτες και οι εφημερίδες τους προτρέπουν και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: "Γιατί δεν κάνετε κι εσείς όπως η Λετονία, να θυσιάσετε την οικονομία σας για να πληρώσετε τα χρέη σας"; (...)
Πόσο όμως αυτός ο αριθμός είναι πράγματι μαγικός; Η ανάπτυξη της Λετονίας θα συνοδεύεται από διψήφια ανεργία. Και δεν θα αφορά τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους γυναίκες και παιδιά. Με δεδομένο πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Λετονίας μειώθηκε κατά 25% στα δύο χρόνια της κρίσης, αν από εδώ και πέρα αρχίσει να αναπτύσσεται με 3,3% ετησίως, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία ώσπου να αποκατασταθεί στο επίπεδο που βρισκόταν το 2007. Είναι άραγε αυτό ικανό κίνητρο για να πείσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τη Λετονία;
Οι καθηγητές των Οικονομικών στα Πανεπιστήμια του Μιζούρι και του Ουισκόνσιν Μάικλ Χάντσον και Τζέφρι Σόμερς, που εργάστηκαν χρόνια στη Λετονία, είδαν με τα μάτια τους πόσο αποτυχημένο είναι στην πραγματικότητα το λετονικό μοντέλο. Και σήμερα πια εργάζονται για να αποθαρρύνουν την εφαρμογή του. "Κατανοούν άραγε η Ελλάδα και η Ιρλανδία, και ίσως και η Ισπανία και η Πορτογαλία τι τους ζητούν να μιμηθούν;" λένε οι δύο καθηγητές.
"Η ευρωπαϊκή πολιτική βάζει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να πληρώνουν τις ζημιές των τραπεζιτών. Πόσο 'λετονικό φάρμακο' θα μπορέσουν να αντέξουν αυτές οι χώρες; Πού θα μεταναστεύσουν οι εργαζόμενοί τους; Πώς θα γίνουν ανταγωνιστικές χωρίς δημόσιες επενδύσεις; Αν ξεπουλήσουν τις υποδομές τους, οι οικονομίες τους θα ξεπέσουν ακόμη πιο πίσω και οι καθυστερούμενες δόσεις θα σωρεύουν αστρονομικά πανωτόκια". Θέλουν πράγματι οι λαοί αυτών των χωρών να θυσιάσουν την ανάπτυξή τους, να υποστούν μια μακροχρόνια ύφεση και να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να ξεπέφτει, μόνο και μόνο για το καλό των πιστωτών τους;
Η μόνη λύση, λένε οι δύο καθηγητές, είναι να δεχτούν να χάσουν ένα μέρος από τα λεφτά τους οι κυριότεροι πιστωτές τους. Αλλιώς, η λιτότητα θα επιστρέψει την Ευρώπη χίλια χρόνια πίσω, με οικονομικές και πολιτικές ελίτ που θα ζουν σαν φεουδάρχες και εργαζόμενους δουλοπαροίκους».

10 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση. Η αλήθεια είναι ότι ήδη άρχισαν να ανεβαίνουν και οι δικοί μας ρυθμοί ανάπτυξης κι εξαγωγών. Βέβαια, το ότι γκρεμίστηκαν πιο μπροστά λίγη σημασία έχει...

    Αλήθεια, πώς κατάφερες κι έγραψες τόσο μικρό κείμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To άρθρο είναι του Ρούσου Βρανά ίσως του δημοσιογράφου-πέννα που παίζει στην πρώτη 11αδα της συνείδησης μου σαν έντιμοι και πολυτάλαντοι που έχουν κάτι να μας πουν. Τι λες για μια πρόκληση να φκιάξουμε αυτή την ενδεκάδα όπως το βλέπει ο καθένας;;
    Ανάπτυξη στη λετονία σήμερα σημαίνει πουλούν καυσόξυλα στη Νορβηγία,την εργατική τους δύναμη ως μετανάστες στη Γερμανία και κανένα διαμέρισμα σε πλούσιους Ρώσους που ε΄τσι βλέπουν και αυοί λίγο θάλασσα.
    Οι τοπικοί ηγέτες σε θανασιμο εναγκαλισμο με το ΔΝΤ, μάντεψε και εκει πτωχεύουν τη χώρα τους!
    Οσο για τους δικούς μας ρυθμούς ανάπτυξης έχουμε ακόμη 22 δις έλλειμα από την φοροδιαφυγή άρθρο που εντυπωσιάστικα πως άφησε αδιάφορο το αναγνωστικό μας κοινό. Το ΣΔΟΕ του ΓΑΠ έχει περικοπές στη βενζίνη πως να κάνει ελέγχους. Ασε που δεν τους βλέπω να κάνουν καμμιά υπερωρία και να καίγονται να πιάσουν τους"κακούς"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11άδα; Πολύ καλή ιδέα, αλλά θέλει σκέψη, ρε συ. Δεν τα πάω καλά με δημοσιογράφους. Με τους αστούς έχω σοβαρά προβλήματα και τους άλλους δεν τους ξέρω καλά. Ίσως... ξεχωρίζω τον Μπογιόπουλο (του ΚΚΕ) και μετά την αποχώρησή του τον Κοτζιά (καλά μη βαράς, αλλά είναι καλός σαν πένα). Ιδιαίτερα αξιόλογος είναι ο Μπουκάλας και ο Τσουκαλάς (δεν ξέρω αν μετράει αυτός επειδή είναι ακαδημαϊκός) και ο Λιάκος (αν μετρήσει ο προηγούμενος... Περιμένω διαφωνίες κι ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε περίοδο κρίσης ξεχωρίζουν οι πρώτες ενδεκάδες.Υπάρχουν και άλλοι πολλοί καλοι αλλά είναι τρομερά χρονοβόρο πια να τους πετύχεις, να τους διαβάσεις
    1.πιτσιρίκος ένας μπλόγκερ να βλογάμε τα γένια μας
    2. Σταύροε Λυγερός ο γνήσιος της γενιάς του Πολυτεχνείου
    3.Δελαστικ στο Πριν και έθνος
    4.Στάθης Σταυρόπουλος λίκνο 4 πολιτισμών και ουχί μόνο του Ελληνικού.

    5. Παντελής Μπουκάλας κεντίστρα και του κινήματος του αργαλιού
    6. Ρούσος Βρανάς ότι καλύερο μυαλό έχει απομείνει στον όμιλο.Συγνώμη Πρόεδρε
    7. Γιάννης Κιμπουρόπουλος φκιάχνει παιγνίδι από αριστερά στυλ Λοσάντα.
    8.Γιώργος Τράγκας παίζει δεξιά αλλά βάζει γκόλ
    9. Λιάνα Κανέλλη σαν καπνιστή γκολτζού
    10. Γιώργος Τετράδης Παπαδόπουλος δεν μοιράζει μπαλιά ο συντηριτίκλας, αλλά σέρνει καράβι.
    11 Ο Παπακωσταντίνου της Καθημερινής ως χτές για να πω ότι θα είναι πάντα υπέρ των παιδιών του " Λυκούργου Κομίνη" αυτών που αγαπουν την αλήθεια και δίνουν μάχη για τη δημοκρατία.
    Φυσικά και η ομάδα έχει πάγκο, μεγάλο πάγκο, άλλες 3 ενδεκάδες τουλάχιστον ε στους 1500 της ΕΣΗΕΑ κάτι είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τον Τράγκα διαφωνώ καθέτως (έχει ξεπεράσει τα όρια του λαϊκισμού και αναζητώ νέα έννοια). Ο Πιτσρίκος μ' αφήνει διάφορο (μόνο για πάγκο κάνει, έχουμε καλύτερους bloggers). Το ίδιο κι ο Λυγερός.

    Τον Μπουκάλα τον δέχομαι στην 11άδα, ίσως και για αρχηγό γιατί είναι έμπειρος, γνώστης και γράφει δοκίμια όχι άρθρα. Όπως και την Κανέλλη, γιατί λέει την αλήθεια κι έχει ωραίο στυλ, αν και δε δίνει με τίποτα πάσες, αλλά στην άμυνα έχει φοβερή επίθεση και κατέχει τέλεια την ελληνική. Συμφωνώ και τη συμμετοχή του Τετράδη, τον εκτιμώ αρκετά, γράφει αυτό που πιστεύει κι έχει ωραίο χέρι. Θέλω στην 11άδα και το Δελαστίκ (γνώστης κι επιθετικός) και το Σταυρόπουλο.

    Το Βρανά δεν τον ξέρω, ούτε τον Κιμπουρόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω κάτι αιρετικά post να σηκώσω τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά θα το κάνω post... Θα γελάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δείμο για πάρτη σου έψαξα τις σημειώσεις μου προ μπλογκ και κοιτα τι βρήκα 9-1-2005!
    1.Ζέζα Ζήκου
    2.Μπογιόπουλος Νίκος
    3.Θύμιος Καλαμούκης
    4.Γιώργος Παπ Τετράδης
    5.Στέλιος Κούλογλου
    6.Πάσχος Μανδραβέλλης
    7. Στάθης Σταυρόπουλος
    8.Παντελής Μπουκάλας
    9. Κιμπουρόπουλος Γιάννης ΚΙΜΠΙ
    10. Γιάννης Ξανθούλης
    11. Σταύρος Λυγερός
    και είχα και αναπληρωματική ενδεκάδα με
    1.Αρης Πρωτοσάλτε
    2.Κύρα Αδάμ
    3.Γιώργος Παπαχρήστος νέα ενω ξέρω προδωπικά τον Δημήτρη στο Εθνος
    4. Κώστας Καββαθάς
    5.Κοπελιάδης Γ. RAM
    6.γΙΏΡΓΟς βΌΤΣΗς δεν ήταν συνταξιούχος
    7. Ευάγγελος Χεκίμογλου
    8.Κώστας αγγελόπουλος
    9. Γιώργος Σταματόπουλος Ε
    10.Σταύρος Μιχαηλίδης
    11.Φίλιππας Συρίγος
    και πιό πάγκο τον Δ.Σιμόπουλο,τον Σπίνουλα,τον Κ.Βεργόπουλο,τον Μ.Ξυδάκη και τον Μίμη Κανή
    σε τα έπριξα ...έτσι!
    ετσι για τις συγκρίσεις 6 χρόνια πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάτσε ρε τρελάρα, θα βάλω τη Ζήκου στη βασική εντεκάδα και θα έχω στην ίδια ομάδα τον Πρωτοσάλτε (προτιμώ την Τατιάνα), την Αδάμ και τον Παπαχρήστο; Για το Συρίγο, ναι πρέπει να συμφωνήσω. Και η Θεσσαλονίκη έχει δικά της παιδιά, όπως ο Μάκης Βοϊτσίδης (πρόεδρος της ΕΣΥΜ-Θ, πολύ κριτικό πνεύμα και αυστηρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηταν ιστορικά ντάτα του 2005 και μου πήρε 1 ώρα να ψάχνω σημειώσεις αφορεσμένε!
    Μπορούμε να το διασκευάσουμε και αλλιώς.Ποιός είναι ποιό πολύ Πρετεντέρης ο Αναστασιάδης ή ο Καμπουράκης! Να μοιράσουμε εξωτικούς σπόρους τροφή για παπαγάλους! Το Αρη τον ήξερα προσωπικά πως κατήντησε το παλληκάρι με τα διευθυντιλίκια. Ξεχνάω τη Σοφούλα τη Βούλτεψη και τη Φωτεινή Πιπιλή που παρότι διαφωνώ μαζί τους τις εκτιμώ πολύ. Και βέβαια εκείνη την περίοδο είχα πρωτοξάδελφο υπουργό δημοσιογράφο, άξιο και αδικημένο, που δεν τον αναφέρω. Εσυ δεν είχες τη χαρά ποτέ να κυνηγήσεις με σκουπόξυλο κάποιο προύχοντα μέσα στο Μαξίμου!
    Τώρα ξαναπέστο με αρέσει να το ακούω, ότι προανέφερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ετοιμάζω την εντεκάδα. Θα πρέπει να λάβω υπόψη και τη νέα σου πρόταση (μάλλον την παλιά του 2005- καλέ ρε τέτοια έγραφες τότε; εγώ με ποιηματάκια ασχολιόμουν και γυμνές φωτογραφίες, ακόμα δεν είχα εφεύρει το δείμο του πολίτη).

    Κάτσε να δούμε τι θα γίνει με την Αίγυπτο και σε πρώτη ευκαιρία. Εκτός αν με προλάβεις (αλλά μοιάζει να έχω περισσότερους αναγνώστες, οπότε άσε να κάνουμε λίγη πλάκα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;