Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκη και του μέλους της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλη σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε κτίριό του
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα σκοτώνονται άνθρωποι σε ώρα παράνομης εργασίας (εργασία εκτός ωραρίου και την Κυριακή αργία), ανασφάλιστοι χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφαλείας και μάλιστα σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας που είναι κατεξοχήν αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες σε όλη τη χώρα. Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων εργασίας και μετατρέπουν τη δουλειά των εργαζομένων σε σύγχρονη δουλεία.
Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα της Κυριακής,19/12, το οποίο προσπάθησαν να αποκρύψουν από το υπουργείο Εργασίας, είναι τραγική απόδειξη όλων των παραπάνω. Δυστυχώς, έπρεπε να κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή ερώτηση στην υπουργό Εργασίας για να αποκαλυφθεί το θανατηφόρο ατύχημα που στην ουσία είναι δολοφονία με ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση. Έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς στη βουλή γεγονότα ωμής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου ή σφυρίζει αδιάφορα ή νομοθετεί αντεργατικά μέτρα για να τα καλύψει και να τα νομιμοποιήσει στο όνομα πάντα της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θάνατο του μετανάστη εργάτη, για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στο ίδιο το υπουργείο και την μη ανακοίνωση-απόκρυψη του θανατηφόρου αυτού ατυχήματος. Σε άλλη πολιτισμένη χώρα μετά από ένα τέτοιο γεγονός ο/η επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας θα είχε τουλάχιστον παραιτηθεί.
Ο αντιλαϊκός αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να σταματήσει από τις δυνάμεις της αριστεράς, εφόσον βρουν ένα κοινό βηματισμό, αλλά και από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα.
To Γραφείο Τύπου
ΥΓ Οι φωτό είναι υποδειγματικές σκαλωσιες σε οικοδομή της Γερμανίας, Βερολίνο.
Ο άτυχος εργάτης καθαριστής τζαμιών λεγόταν Ασιζ Εμάντ και η ερώτηση του βουλευτή έγινε 23-12. Χτές είδα αντίστοιχο ακροβάτη έλληνα εργάτη να αιωρείται στα 4 μέτρα χωρις μέτρα ασφαλείας καθαρίζοντας τζάμια στο πλάγιο δρόμο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο νέος χρόνος, ο εικονιζόμενος αρχικά έχει όνομα και λέγεται Ζοζεφίνα, μια σας διαβεβαιώ ευτυχισμένη και γεμάτη ζωντάνια μικρή μετανάστρια στο Βερολίνο.
Χρόνια πολλά και υγεία για το νέο έτος. Μην ξεχνάτε ότι για να βρείτε την αλήθεια με το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση θέλετε να περιστοιχίζεστε από δύο body quard ψεύδους.
Κι εγώ χρόνια σε οικοδομές έτσι τους βλέπω να δουλεύουν. Καμία ασφάλεια, κανένα ενδιαφέρον. Απλά ένα ρίσκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, και όταν γίνονται αυτά ο εργολάβος είναι πάντα απών, ώστε αν γίνει κάτι, να μην προλάβουν να τον πιάσουν αυτόφωρο και να επικαλεστεί εύκολα ότι δεν γνώριζε (αν και τάχα είχε κάνει συστάσεις).
Καλή χρονιά με υγεία και ευημερία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αγάπη και κατανόηση.
Με υπομονή και επιμονή.
Μα πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά.
Χαρούμενο το 2011!!!
Αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του εργάτη από την Αίγυπτο, που σκοτώθηκε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας, θέτει η Παναττική Ενωση Καθαριστριών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ενωση χαρακτηρίζει «εργατική δολοφονία» το θάνατο του Εμάντ και προσθέτει: «Ο εργασιακός μεσαίωνας, η εργοδοτική και κρατική βαρβαρότητα είναι ήδη εδώ. Οι εργατικές κατακτήσεις και οι εργασιακές σχέσεις δεν κινδυνεύουν, έχουν ήδη καταργηθεί».
Τα ερωτήματα που θέτουν είναι τα ακόλουθα:
- Πώς βρέθηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει την Κυριακή, ενώ η υπηρεσία είναι κλειστή και η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την εργολαβική εταιρεία αναφέρει ρητά ότι ο καθαρισμός γίνεται μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 4-9 το απόγευμα;
- Ποιος έδωσε κλειδιά στον άτυχο εργαζόμενο, αφού το θυρωρείο του κτιρίου παραμένει κλειστό κάθε Σαββατοκύριακο;
- Ποιος ελέγχει τους εισερχόμενους στη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου;
- Υπάρχουν εργαζόμενοι που δηλώνονται ότι δουλεύουν στα συνεργεία καθαρισμού αλλά απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου;
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες, το απόγευμα, από την ΠΕΚΟΠ και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς έξω από το κτίριο του υπ. Εργασίας στην οδό Κοραή «για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με κυβερνητικές πλάτες».
Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με Email
Ας κοιτάξουμε πίσω με συγχώρεση, μπροστά με ελπίδα,κάτω με κατανόηση και ψηλα με ευγνωμοσύνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και τυχερά
το 2011 θα είναι το καλύτερο!!!
Υπουργείο Μαύρης Εργασίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας Αιγύπτιος σκοτώθηκε την ώρα που καθάριζε τα τζάμια κτηρίου στην οδό Κοραή 4, στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο. Στο κτήριο δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας. Και οι υπεύθυνοί του φρόντισαν να αποκρύψουν το γεγονός.
Ο εργάτης της εταιρείας καθαρισμού ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών. Εργαζόταν, μάλιστα, εκτός του ωραρίου που προέβλεπε η σύμβασή του. Αυτό το κτήριο ανήκει στο αρμόδιο υπουργείο για την προστασία των εργαζομένων: στο υπουργείο Εργασίας.
Το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου. Ο 32χρονος Ασίζ Εμάντ βγήκε από το παράθυρο και έπεσε από τον τρίτο όροφο του κτηρίου. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου ξεψύχησε.
10 μέρες!
Στον 3ο όροφο του υπουργείου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων. Και μέχρι χθες, όταν το δυστύχημα έγινε γνωστό από ανακοίνωση της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) δεν υπήρχε αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας. Αντιθέτως, απέκρυψε το γεγονός επί 10 μέρες.
Σύμφωνα με την ΠΕΚΟΠ, ο Αιγύπτιος εργαζόταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για να δηλώνεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας (εργολάβος), ενώ ουσιαστικά αποτελούσε μέρος του προσωπικού της εταιρείας που είχε υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο.
Του περιστατικού επελήφθη η Αστυνομία, ασκώντας αυτεπάγγελτη δίωξη στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, αποδέχεται ότι υπήρχαν ελλιπή μέτρα ασφαλείας και παραβάσεις της νομοθεσίας: «Το θλιβερό γεγονός συνέβη την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα», αναγγέλθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θανών, «κατά τη διάρκεια καθαρισμού υαλοπινάκων και λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για εργασία σε ύψος και συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας σε θέματα ασφαλείας και υγείας της εργασίας», έπεσε από τον 3ο όροφο.
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας: «Κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, διετάχθη από τον ειδικό γραμματέα του σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας που είχε συνάψει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία». Ο εργαζόμενος είχε αδήλωτη σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.*