Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Η ορχήστρα λυκείων νέων της Βενεζουέλας.

Η Ορχήστρα Νέων Τερέζα Καρένιο, περιλαμβάνει τους καλύτερους μουσικούς λυκείων της Βενεζουέλας μέσω του πρωτοποριακού μουσικού προγράμματος Ελ Συστέμα. Εδώ, υπό την διεύθυνση του Γκουστάβο Ντουνταμέλ, παίζουν Radetsky Marsch Op.228 του Johann Strauss στο Saltzburg το 2008.

Στη μακρινή Βενεζουέλα εδώ και 30-τόσα χρόνια ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το El Sistema (Fundación del Estado para el Sistema Nacional de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela).Ένας ντόπιος μουσικός, ο Χοσέ Αμπρέου, βάλθηκε να μαζέψει παιδάκια στις πιο φτωχές, τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, τις πιο βουτηγμένες στο έγκλημα και στο πάρε-δώσε των ναρκωτικών, και να τα κάνει μουσικούς.

Το πράγμα προχώρησε σιγά-σιγά, χωρίς λεφτά και άρχισε να αποδίδει καρπούς.Πέρασαν τα χρόνια, 250.000 (!) παιδάκια έμαθαν μουσική, και άρχισαν να φτιάχνονται σχολικές ορχήστρες.

Οι ορχήστρες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 100 και από αυτές οι 90 είναι συμφωνικές. Οι καλύτεροι από αυτούς τους νεαρούς μουσικούς μαζεύονται σε κεντρικές ορχήστρες, με κορυφή την Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, που αυτή την εποχή διευθύνει άλλο ένα προϊόν del Sistema, ο 28χρονος μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ, που είναι επίσης εδώ και λίγους μήνες ο νέος μαέστρος της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.

Έκαναν τουρνέ οι Βενεζουελάνοι πιτσιρικάδες με τον πιτσιρικά μαέστρο τους και παίξανε και στο Σάλτσμπουργκ. Μάλλον καλά θα έπαιξαν, γιατί οι απαιτητικοί Σαλτσμπουργκαίοι ζήτησαν και ανκόρ. Ξεκίνησε το ανκόρ με μία πόλκα κάπως οικείο και με την πρώτη φράση των εγχόρδων οι Σαλτσμπουργκαίοι αναγνώρισαν το κομμάτι και χειροκρότησαν.

Μάλλον δεν περίμεναν ότι οι Ινδιάνοι πιτσιρικάδες θα τολμούσαν να παίξουν Στράους και μάλιστα στην Αυστρία. Και κάνει zoom-out η κάμερα και θολώνει ο νους. Πρόκειται για ΜΕΓΑΛΗ ορχήστρα, διπλή, καμμιά διακοσαριά άτομα. Και παίζουν καλά οι άτιμοι.

6 σχόλια:

  1. Kαλή χρονιά σας εύχομαι και σας συγχαίρω για τις αναρτήσεις σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή χρονιά, υγεία ευτυχία και ότι επιθυμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και δημιουργικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορχήστρες νέων έχουμε και σε μερικούς δήμους στη χώρα μας (Καλαμαριάς κλπ). Αυτό ήταν και το όνειρο πολλών Ελλήνων μουσικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρεσαι όταν βλέπεις΄πως μια τόσο πρωτότυπη ιδέα ριζώνει και αποκτα καρπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλατάκι
    εύχομαι τα κάλυτερα νάναι μπροστά και για τους δύο
    ρια
    Υγεία θέλω καλή μου, ξέρω πολλές βίλες άδειες στο Διόνυσο, άσε το ΕΤΑΚ και τα τεκμήρια....
    Καπ κουμ
    Αν χαίρομαι κάτι σε σένα τα 3 χρόνια που σε διαβάζω είναι που όλο και φουντώνεις σαν το φουσκωμένο κύμα, μπράβο
    Δείμο
    Η εμπειρία σου στα δημοτικά θα είναι φέτος πολύτιμη, και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης πάσχει από σοβαρούς ανθρώπους, απορώ πως το συζητάνε για τυποποιημένες κουβεντούλες ΅
    συμμαχιών΅όταν το θέμα με τόσο χρήμα και δανεισμό στη Τ.Α. είναι οι άνθρωποι έντιμες προσωπικότητες και οι θεσμοί που θα αποτρέπουν φαινόμενα Παγγαίου....
    Αθεόφοβε
    Να γιατί ξεκινώ με ένα τετοιο θέμα φέτος στην Ελλάδα της ήσσονος προσπαθείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;