Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ενότητα της αριστεράς και ΚΚΕ


Ενότητα της αριστεράς και ΚΚΕ

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει μετατρέψει σε εκλογικό χαρτί την ενότητα της αριστεράς, ενώ αλλού έχει το νου του». Προφανώς αναφέρεται στο κάλεσμα που απεύθυναν ο Αλ. Τσίπρας, ο Μαν. Γλέζος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός τρίτου, ισχυρού πόλου στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, ενός πόλου που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Στην προσπάθεια της κ. Παπαρήγα να διατηρήσει τα τείχη που έχει υψώσει ανάμεσα στον κόσμο του ΚΚΕ και την υπόλοιπη αριστερά αντιτείνουμε τα εξής:
1. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά κινήματα, στη βουλή και την ευρωβουλή για ειρήνη (αντιπολεμικές διαδηλώσεις) για δημόσια δωρεάν παιδεία (άρθρο 16), για δημόσια υγεία (κινητοποιήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού) και κοινωνική ασφάλιση (κινητοποιήσεις ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), για αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης (συμβασιούχοι, ελαστικές σχέσεις εργασίας), για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων (λιμάνια, ολυμπιακή, ΟΤΕ κλπ) για την υπεράσπιση των παραλιών , των ελεύθερων αστικών χώρων και του περιβάλλοντος (Ελληνικό, Βοτανικός, μονή Τοπλού, Ασωπός Λιθάνθρακας). Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει έκκληση για ενότητα και συγκρότηση ενός τρίτου ισχυρού αριστερού πόλου αυτό που «έχει στο νου του» είναι να καταστήσει τους αγώνες αυτούς ακόμα πιο αποτελεσματικούς.

2. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ενότητα της αριστεράς δεν είναι «εκλογικό χαρτί» άλλα η ουσία της ύπαρξής του, αφού ο ίδιος συνιστά ένα τέτοιο ενωτικό εγχείρημα. Η ενότητα της αριστεράς και της οικολογίας δεν τέθηκε πρώτη φορά κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, αλλά πολλά χρόνια πριν κατά τη συγκρότηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Το ότι η κ. Παπαρήγα αισθάνεται την ανάγκη να συκοφαντεί προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει το γεγονός ότι η έκκληση για ενότητα βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο της αριστεράς και του ΚΚΕ. Αυξάνουν συνεχώς οι αριστεροί πολίτες που κατανοούν ότι ο εμφύλιος στην αριστερά μέσα στην κρίση που χτυπάει τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το περιβάλλον βολεύει τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η διασπαστική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ οδηγεί εκ των πραγμάτων στη συρρίκνωσή της επιρροής του. Η συρρίκνωση αυτή αναμένεται να καταγραφεί με ποσοστά για το ΚΚΕ χαμηλότερα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Είναι αυτή ακριβώς τη συρρίκνωση που προσπαθεί να περιορίσει η κ. Παπαρήγα τσουβαλιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του δικομματισμού.
4. Το εγχείρημα της ενότητας της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, και η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού έχει ήδη μπει μπροστά, τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρώπη. Η ιστορία δεν περιμένει κανέναν και σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει τον Περισσό. Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις ευθύνες του Περισσού για τη διαιώνιση της κυριαρχίας του δικομματισμού μέσω της διασπαστικής στάσης που κρατά.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να πάει 20 χρόνια πριν για να ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ. Πριν από λίγα χρόνια το ΚΚΕ εναντιώθηκε λυσσωδώς στην αρχή του μεγαλειώδους κινήματος για το άρθρο 16 (οι ανακοινώσεις της πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ αυτής της περιόδου έχουν «εξαφανιστεί» από τις ιστοσελίδες τους...). Αφού δεν κατάφερε να το αναχαιτήσει μπήκε όψιμα με διασπαστική λογική. Και αφού πάλι έφαγε τα μούτρα του και το κίνημα πέτυχε μια μεγαλειώδη νίκη, το ΚΚΕ διαλαλούσε ότι δεν ήταν νίκη. Αλλά και μερικούς μήνες πριν, στην εξέγερση του Δεκέμβρη, το ΚΚΕ επιτέθηκε στους εργαζόμενους και τη νεολαία, συκοφαντώντας τον αγώνα τους μιλώντας για κουκουλοφόρους, σωματέμπορους και πράκτορες μυστικών υπυρεσιών διαπράττοντας ιστορικό πολιτικό λάθος. Άρα, έχουμε και εμείς πολλά να πούμε για το ΚΚΕ, όμως αυτή η ιστορία της αλληλοκατηγορίας δεν τελειώνει ποτέ. Όμως, το ζήτημα είναι ότι μέσα στην κρίση οι ευθύνες όλων μας είναι διαφορετικές. Παρά τις διαφορές μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε στον δικομματισμό να κρατά την τύχη της χώρας στα χέρια του μέσα στην κρίση. Γι’αυτόν ακριβώς το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηριχθεί: γιατί είναι η μόνη δύναμη που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της στιγμής.

Γραφείο Τύπου ΣΥΝ

8 σχόλια:

  1. Τα στραβά και γοητευτικά δεν είναι για απλούς ανθρώπους, για μεγαλόκαρδους και επτάψυχους συγχρόνως. Σίγουρα μια κουβέντα που θα συνεχίσει και μετά τις ευρωεκλογές. Και μην ακούσω σαχλαμάρες τι έκανε το ΚΚΕ εσωτ με το Μάαστριχ το 1993 τότε 51% η τότε ηγεσία Δαμανάκη το ψήφιζε και εγώ τότε ψήφιζα ΚΚΕ, μέχρι και το 2004 με την στάση του ΣΥΝ τότε για το σχέδιο Ανάν..... Η ευελιξία των ανθρώπων της Ενομένης Αριστεράς και τα όριά τους θα μπορούσε νάταν ο τίτλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TO ΖΕΥΓΑΡΙ

    ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Στην Κυψέλη. Στο εκλογικό κέντρο. Περίμενα μία φίλη μου. Να ψηφήσει. Κοίταζα προσεκτικά τις αφίσες από τις μαθητικές παραστάσεις. Θεάτρου. Όμορφες .Υπογεγραμμένες από τον ίδιο. Καλλιτέχνη. Στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος η προσέλευση του κοινού ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Κάτω στο μάρμαρο ήταν απλωμένες οι καταστάσεις αλλά κανένας δεν τις καταλάβαινε. Ευτυχώς ο νέος αστυνομικός ήταν ενήμερος, εξηγούσε και βοηθούσε. Τους ψηφοφόρους.
    Στις σκάλες εμφανίστηκε το ζευγάρι. Ήρθαν να ψηφήσουνε. Με μικρά και καλά ζυγισμένα βηματάκια. Αυτός ,94 ετών, ξερακιανός με πρόσωπο ρυτιδωμένο. Κρατούσε στο ένα χέρι το μπαστούνι του. Στο άλλο είχε αγκυροβολήσει η Ελένη. 93 ετών. Λαλίστατη. Με όμορφο και ήρεμο πρόσωπο. Δεν χρειάζονταν μπαστούνι επειδή είχε τον Γιώργο. Δεν τον άφηνε στιγμή από τα χέρια της. Του ζητούσε συνέχεια να μην φύγει. Ήταν τυφλή.
    Τους πλησίασα και τους ρώτησα αν θέλουν βοήθεια. Μου είπαν ότι δεν ξέρουν που πρέπει να ψηφήσουνε. Βρήκα τον υπεύθυνο που είχε μία ειδική κονκάρδα στο πέτο. Τους πήρε τις ταυτότητες και έφυγε. Να ρυθμίσει. Το θέμα. Ο αστυνομικός τους πρόσφερε δύο καρέκλες. Οι δύο γέροι κάθισαν ο ένας κοντά στο άλλον .Γαλήνιοι. Σίγουροι ότι κάνουν το σωστό. Βέβαιοι ότι θα εξυπηρετηθούνε.
    Δεν άντεξα στο πειρασμό και τους ρώτησα. Για τι μπήκανε σε τέτοιο κόπο ενώ λόγω ηλικίας μπορούσαν να εξαιρεθούν. Η Ελένη μου εξήγησε ότι την κούρασαν τα γεράματα. Αλλά θέλει να ψηφήσει επειδή είναι το δικαίωμά της. Όσο μπορεί να περπατά αυτή θα επιμένει. Φυσικά θέλει λίγη βοήθεια για να ψηφήσει. Η διαδικασία είναι γνωστή. Κάποιος από την εφορευτική επιτροπή ή ο σύζυγος της μπαίνει μαζί της πίσω από το παραβάν. Η γιαγιά ήταν διαβασμένη .Ήξερε τι θα ψηφήσει.
    Σε λίγο γίνανε όλα σωστά και το ζευγάρι ξεκίνησε για το δρόμο της επιστροφής .Αξιοθαύμαστο τόλμημα. Αναλογίστηκα πόσος κόσμος προτίμησε να μην ψηφήσει και να πάει στις παραλίες. Η αποχή θα κυμανθεί 30 με 40%.Η αποχή δεν διακιολογεί κανέναν.Αρτιμελείς νέοι και νέες απαξίωσαν το δικαίωμα ψήφου. Στέρησαν από τον εαυτό τους την ευκαιρία να εκφράσουν δημοκρατικά την πολιτική τους θέληση. Αύριο όταν θα σχολιάσουνε αρνητικά τις πολιτικές επιλογές στην Ευρωβουλή θα θυμηθούν ότι το λάθος είναι δικό τους; Η κριτική εκ του ασφαλούς δεν ωφελεί. Χάσανε την ευκαιρία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν επιθυμώ τίποτα περισσότερο απο μια ενωμένη αριστερά!

    Αλλα πως να μπώ κάτω απο μια τέτοια ταμπέλα:

    http://kokkinoprasinodiktyo.wordpress.com/2009/03/27/airetikes-skepseis-gia-thn-ethniki-ideologia-tou-sxoleiou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια πολυ γνωστη δημοσιογραφος εχει αρνητικη αποψη για τα blogs χωρις καν να τα εχει διαβασει;

    http://blogo-sphera.blogspot.com/2009/06/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Eygenia
    Xτές μετά χρόνια πολλά πέρασα όλη την μέρα σαν επόπτης σε εκλογικό κέντρο,10 τέτοια παρόμοια περιστατικά που τόσο γλαφυρά περιγράφεις ανύμπορων ,ανάπηρων πολιτων που σε μαγεύουν με την υπευθυνότητά τους,με την συμμετοχή.
    Αντίθετα οι νέοι έλαμψαν με την ανωριμη, ανεύθυνη απουσία τους.
    @ange-ta
    Ενας από τους άπειρους λόγους να διαφωνείς με τις επι μέρους συνιστώσες του Συριζα .Πήγα στο λιγκ και του απάντησα σχετικά με τις παπαρολογίες που γράφει. Βλέπεις πόσο θελκτικά για διάλογο γίνονται μερικά φληναφήματα. Θυμάσαι το ΅διάλογο΅σαν μιλουν τα Τίρανα;;;;
    Τώρα δυο λόγια για την αποχή και το αποτέλεσμα. Αν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι ιδίως του εξωτερικού η αποχή 49% γίνεται 36%. Λείπουν 2.000.000 φηφοφόροι.Η αποχή των χθεσινών εκλογών ήταν 4πλάσια από την αντίστοιχη ,με καθαρούς καταλόγους υπολογιζομένη των εκλογών 2007. Ανωριμότητα, με πολιτική λύση μα και αθώα αγανάκτηση. Οι καναλάρχες κλπ κατάφεραν να περάσουν το όλοι ίδιοι είναι και λείπουν σε απόλυτα νούμερα 1000000 ψήφοι από ΝΔ, 200.000 από ΠΑΣΟΚ, 150.000 ψήφοι από ΚΚΕ, και 14.000 ψήφοι από Σύριζα. Οπότε δεν καταλαβαίνω ούτε γιατί πανηγυρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ούτε γιατί τα βάφει τόσο μαυρα η ΝΔ ή ο Σύριζα.Η ΝΔ διασφάλισε 110.000 ψήφους στο όμορο ΛΑ¨Ος και ο Σύριζα έχασε από την προπαγάνδα 130.000 ψήφους προς ΟΙΚολόγους που προκλητικά τους φούσκωναν οι στατιστικές. Μας λείπει ο λόγος και ο τρόπος επικοινωνίας,εκτός διαδικτύου,όποιος πιστεύει την ενότητα της αριστεράς σαν πολλαπλασιαστικό παράγοντα πρέεπι να δουλέψει για αυτό. Και αυτή τη στιγμή στο Σύριζα παρότι απέξω ξέρω τι γίνεται σημαιάκια διαχωρισμού μόνο ξέρουν να κρατούν, θέλει δουλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
    Τις εκλογές δεν απαξίωσαν μόνο οι λάτρεις των θαλασσών αλλά και αυτοί που δεν ξέρανε που να δώσουνε την πολιτική τους εντολή. Αυτοί που δεν ξέρανε ποιος θα είναι πιο ικανός να πολεμήσει για τα δικαιώματα της χώρας μας στην Ευρωβουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ blogo
    Οι δημοσιογράφοι είναι συντηρητική κάστα με εξαρτημένα αντανακλαστικά και επισφάλεια στην κοινωνιολογική ανάλυση. Καλοπερασάκηδες συμφεροντολόγοι σκοταδιστές με εγγραφές στην ανεργεία που τους διαφθείρει......
    @eugenia
    Ηλπιζα πάντως κάποιος να πρόσεχε το συσχετισμό μου της ενότητας της αριστεράς με τον πύργο της Πίζας που γέρνει δεξιά. Οι τιμές καπουτσίνο που έβαλα είναι 100 μέτρα από το μνημείο σε κεντρικό δρόμο της Πίζας το Πάσχα έτσι για να φάνε μάτια ψάρια αυτοί που απήχαν με την ψήφο τους από τις νεοφιλελευθερες πολιτικές στα νησάκια και τον πληρώνουν από 2,5-4 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θετικά όσα είπες: Να δουλέψουμε για μια ενωμένη αριστερά, αλλα απο που να αρχίσουμε;;
    Χρειάζεται νεο όραμα και άλλοι αρχηγοί, και άλλος λαός που θα λεγε ειρωνικά ο Μπερχτ.

    1000000 ψήφοι από ΝΔ:
    Πως το βγάζεις αυτο;
    (Ο ΓΑΠ, θα πάρει πόδι και ο επόμενος υποψήφιος θα είναι ποιός; Αν κοιτάξεις την λιστα Bilderberg, θα δεις ενα νέο όνομα!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;