Δεν έχουμε ηγέτες στη Γηραιά ήπειρο να επιβληθούν στις εξελίξεις αυτές που όλοι ονομάζουν Κρίση και ζητούν πάλι να φορτώσουν στο πλήθος των Ευρωπαίων πολιτών. Οι κερδοσκοπικές ελίτ έβγαλαν υπερκέρδη από την μία τσέπη τα έβαλαν στην άλλη αυτή των εξωχώριων εταιρειών, στους φορολογικούς παραδείσους μακριά από τη διαδικασία φορολόγησης των κρατών. Οπότε όλα τα δημοσιονομικά βάρη, λιτότητα και στη πλάτη σας κυρίες και κύριοι.
Συλλογική ευθύνη κοινωνικά ελεγχόμενη έλεγε ο Κέυνς για ενέργεια, επικοινωνία, παιδεία και υγεία. Συναγωνισμός από τους πολιτικούς ταγούς στη συσκότιση.
Οι αιτίες της Κρίσης λέει ο καθ. Αδαμάντιος Πεπελάσης στο Σκαι είναι ότι "οι μηχανισμοί επαγρύπνησης δεν ανταποκρίθησαν στις σημερινές συνθήκες " εύρυθμης λειτουργίας........
Ωραία λόγια για την κλεψιά και την εξαπάτηση.
Οι ελληνικές τράπεζες που μυξοκλαίνε τώρα αφου έχουν μοιράσει ΤΑ θαλασσοδάνεια στον όποιο περαστικό από το Καζαχσταν δήλωνε επιχειρηματίας στο γκισέ τους είχαν πέρσι το 2008 κέρδη από 1,5 δις έως 120 εκατ η χειρότερη μόνο στο τελευταίο τρίμηνο ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2009 προβλέπουν κέρδη από 860 εκατ. ευρώ έως 60 εκατ η ασθενέστερη. Το κλειδί της ρευστότητας δεν το κρατά ο Καραμανλής σήμερα και αυτό ας μας προβληματίσει.......
Κατά τα άλλα η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει τρόπους να ενισχύσει ΑΥΤΟΥς ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΕΙΣ σε βάρος μας. Πιστή στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις και αμαρτίες η σημερινή κυβέρνηση ούτε τα καρτέλ στη βενζίνη ή την ακτοπλοϊα είναι ικανή να αντιμετωπίσει, ούτε την κυριαρχία 2-3 πολυεθνικών στο κλάδο τροφίμων και την ακρίβεια των σούπερ μάρκετ. Καταντά άλλα λόγια να βγεί η τετραετία.
Παρακολουθούμε όλοι το κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων και τον αφανισμό της ελληνικής υπαίθρου στο όνομα ακριβών σπόρων και λιπασμάτων. Τα ιδιωτικά κεφάλαια σε υγεία , παιδεία, πολιτισμό και μεταφορές κάνουν ότι γουστάρουν ενέλεκτα.
Και η Κομισιόν λειτουργεί σαν υπερασπιστής των συμφερόντων των κεφαλαιούχων και σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαιων πολιτών.
Προσέχτε στα ΜΜΕ πως διασπείρουν τρόμο και οδυρμό για εργοστάσια π.χ . αυτοκινητοβιομηχανίες που κινούν τα νήματα και τη κύρια ροή της διαφήμισης σε αυτά. Το χρήμα κύκλους κάνει.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πρέπει να ανατραπούν υπέρ αυτών που θα βρούν το φοροδιαφεύγον κεφάλαιο και θα το υπερχρεώσουν σε επανατοποθέτηση αναπτυξιακή.
Κοιτάχτε γύρω σας μακριά από παλιές νεοφιλελεύθερες συνταγές ( ακόμα και σε νέο περιτύλιγμα) αναζητήστε τους , συζητήστε το και στηρίχτε τους.
Οταν βλέπουμε τα σκατά μας , αρχικά και ενίοτε, όπως στην άνω φωτογραφία την σταλμένη από τον Κώστα Ζυρίνη ,αγνώστου ακόμα σε μένα καλλιτέχνου , δεν βλέπουμε πίσω μας τα ακόμη χειρότερα.
Την εξαθλίωση των μαζών και την κατάργηση της κοινωνίας πολιτών έστω όπως την αφουγκρασθήκαμε. Μπορούμε και καλύτερα.
Βασικά τα προβλήματα γεννιούνται πάντα όταν έχουμε την αίσθηση ότι το κράτος δεν ελένχει πια την οικονομία.Και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουμε όλοι την αίσθηση ότι ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές δεν διαχειρίζονται από το κράτος αλλά από κάποιον άλλο που δεν λαμβάνει υπ’όψην του τις ανάγκες μας και τις απαιτήσεις μας.
Δες πόσες οργανώσεις,τύπου ΕΕ,ΟΗΕ,ΔΝΤ και μυριάδες άλλων έχουν πάρει την κυριαρχία από το κράτος σε τέτοιο βαθμό όσο φτάνει για να βάλουμε φρένο στις απαιτήσεις μας.Εάν,παράδειγμα οι απαιτήσεις του Ελληνικού λαού είναι ξεκάθαρες και δυνατές για το κοινοβούλιο,δεν είναι το ίδιο και απέναντι σε διεθνείς οργανισμόυς.
Όταν λοιπόν όλα πάνε καλά και είμαστε πλούσιοι τότε θεωρούμε ότι έτσι πρέπει να είναι το σύστημα γιατί παράγει τα σωστά αποτελέσματα.
Όταν όμως σπάει ο διάολος το ποδάρι ή του το σπάνε με το στανιό,ο κόσμος αρχίζει να φωνάζε騫είιι,είμαι άνεργος» και η κυβέρνηση απαντάει «λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την βιομηχανία».
Όταν ο πολιτικός λέει «θα ήθελα να βοηθήσω αλλά ο Μπαρόζο δεν μ’αφήνει» τότε ο πολίτης αυτό που θέλει είναι ένας ηγέτης με 6 Νταν στο Τζούντο(σαν τον Πούτιν) που αρπάζει τον Μπαρόζο και του σπάει τα παϊδια στο πεζοδρόμιο με απανωτά Ιπόν.
Όπως και να έχει ένας Πούτιν θα μάς σώσει και εμάς και όλόκληρη την δύση.
Θελώ να πω που μας χρειάζεται σιδερένιο ηγέτης.
ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η χώρα χάνεται αλλά εσείς
Έχετε κολλήσει στο δικό σας κατιτίς
για εκλογές συνέχεια μιλάτε
για δικές σας δόξες. Δεν μας παρατάτε!
Όλοι ήσαστε για το έθνος
και στο πόνο μας φοράτε ψευδό πένθος
Στο φαίνεστε όλο χτυπιέστε
Στο ήθος και την αξιοπρέπεια ξεχνιέστε !
Διόνυσε, το θέμα είναι ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσει να μπαίνει η ταφόπλακα σε αυτήν την πολιτική που γένησε την κρίση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως είναι και η δική μας ευθύνη να προσπαθήσουμε μήπως ξεκινήσει κι αποδώ;
Το ξέρεις ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αδυνατώ να αρθρώσω λέξη ; Ισως γιατί θα πω και γω οπως και τόσοι πριν από μενα λόγια κοινότυπα, χωρις βαρύτητα και στον αέρα, έτσι, απλώς για να μιλήσω. Ενας δομημένος κόσμος σε αποδόμηση : αυτό είμαστε και απαντήσεις εύκολες δεν μπορούν να δοθούν από κανένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια και καλή Κυριακή
Με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπισθεί η παγκόσμια κρίση. Στην ίδια κατεύθυνση, υποστηρίζεται και η επιβολή κυρώσεων στους «οικονομικούς παραδείσους».
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυστηρά μέτρα προτείνει η Μέρκελ
Ψαλίδισμα στις αμοιβές των «γκόλντεν μπόις», αυστηρότερους κανονισμούς που θα διέπουν τη λειτουργία των χρηματιστηρίων αλλά και κατάργηση φορολογικών προνομίων που απολάμβαναν μέχρι σήμερα διάφορα επιχειρηματικά σχήματα προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ. Τα μέτρα, αναφέρονται στο μήνυμα που απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο.
Κατι έρχεται να κινηθεί. Ο Αλλεν Στανφορντ εκμεταλλευόταν ένα νησί την Αντίγκουα χρόνια και χρόνια συμμετέχοντας στο κόλπο γκρόσσο του Madoff .Τώρα Αμερικάνοι επιθεωρητές ελέγχουν τα οικονομικά τους. Απλά πράγματα αρκεί η πολιτική ηγεσία να θέλει. Εδώ οι ανέλεκτες χρήσεις και οι μη επιδόσεις ΦΠΑ τραβάει και 8ετίες!
Που να μπουν μέσω UBS στις Ελβετικές τράπεζες και να ψάξουν τους σκελετούς στα ντουλάπια τους.
Πιστεύω ότι η κρίση δημιουργεί τις συνθήκες για παγκόσμια «αργεντινοποίηση» της οικονομίας. Οι δανειζόμενοι πολίτες επιχειρηματίες και μη, θα παραχωρήσουν στις τράπεζες ότι τους ανήκει, πράγμα που ήδη έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν οι κυβερνήσεις. Αφού αλλοτριώθηκαν οι συνειδήσεις των πολιτών ζώντας τη καθημερινή σαχλαμάρα του εικονικού Μπέβερλι Χίλς της τηλεόρασης παρακολουθούν τα πολιτικά γεγονότα σαν θεατές ποδοσφαιρικού αγώνα και δουλοπάροικοι πια, περιμένουν τον μεσσία που θα τους δώσει την ισόβια αξιοπρεπή σύνταξη γήρατος στην εφηβεία. Όταν αρνούμαστε Διόνυσε τη συμμετοχή της «αριστεράς των ιπποτών της φράντζας» σε κυβερνητικά σχήματα για την υλοποίηση των προσδοκιών του αυτονόητου, περισσότερες πιθανότητες έχει να μας βγάλει από την κρίση το Χόλυγουντ και οι καταγγελτικές κινηματογραφικές ταινίες της νέας μοδάτης ημίλευκης αμερικανικής αριστεράς. «Τα πάντα όλα».
ΑπάντησηΔιαγραφήμέχρι τώρα όλες οι τράπεζες, κάθε χρόνο παρουσίαζαν καθαρά και υπέρογκα κέρδη. όλα αυτά που πήγαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦταίνε όμως μόνον οι κυβερνήσεις; Δεν ήταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, εγκλωβισμένη στον νεοφιλελεύθερο κόσμο της, πίεζε με κάθε τρόπο να απελευθερωθούν οι αγορές, να ελαστικοποιηθούν τα ωράρια και όλα αυτά με την υπόσχεση, υποτίθεται, ενός ανταγωνιστικότερου και καλύτερου (για ποιους άραγε;) μέλλοντος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού βρίσκεται, για παράδειγμα, σήμερα η «κελτική τίγρη», η Ιρλανδία, που μοίραζε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στις αμερικανικές πολυεθνικές της υψηλής τεχνολογίας, για να αποδειχτεί ότι η ανάπτυξή της δεν ήταν παρά μία ακόμη κερδοσκοπική φούσκα με τα ακίνητα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα χρεοκοπίας; Για να μην αναφερθούμε στην άλλη φούσκα, την ισπανική, όπου η ανεξέλεγκτη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλίων της έχει προκαλέσει και τεράστιο οικολογικό κόστος ή την υπέρμαχο της «flexicurity», τη Βρετανία, που βουλιάζει στην τρύπα που άνοιξε το χρηματιστηριακό «μπιγκ μπανκ» της εποχής της Θάτσερ.
Λεφτά στην Ε.Ε. υπάρχουν για να ξεπεραστεί η κρίση. Οι εθνικές διαφορές και η αλλεργία, όμως, σε κάθε τι που προέρχεται από το κράτος, εμποδίζουν να εκπονηθεί ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας. Το μόνο ίσως που θα μπορούσε να βγάλει την ευρωπαϊκή οικονομία από το τέλμα στο οποίο βουλιάζει.
litsis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2009
Eνας μεγάλοσ ηγέτης φαίνεται από το πως αντιμετωπίζει την πλουτοκρατία και την ολιγαρχία. Μη ψάχνετε αυτό το χαρακτηρηστικό στην καταλληλότητα-υπαλληλίκι που έχουν παρουσιάσει τα 10 τελευταία χρόνια Κωστάκης και Γιωργάκης. Για να εκθέσω τον τελευταίο μην έχει παράπονα ο πρώτος, στο Σπόρτιγκ ξεκίνησε για 5 εθνικούς στόχους του βγήκε παιδεία και κοινωνικά, αν δε διαβάσει το σημερινό άρθρο του Παντελή Καψή στα Νέα μπορεί και να λιποθυμήσει, είπαμε να λέμε αστεία στο λαό να παρηγοριέται μέρες που είναι όχι και έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφή*Η ελληνική οικονομία ασφαλώς και επηρεάζεται από τη διεθνή κρίση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός, ωστόσο, από το «εισαγόμενο», υπάρχει και το πρόσθετο «ελληνικό» σκέλος της κρίσης. Αυτό κρύβουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Αυτό ακριβώς πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ιδίως τα φτωχότερα.
Η ελληνική οικονομία έχει επίσημο πληθωρισμό 30% παραπάνω από την ευρωζώνη, λόγω κυρίως των καρτέλ. Αυτός διαβρώνει το λαϊκό εισόδημα και μειώνει κατά 2% ετησίως την ανταγωνιστικότητα. Είναι πολύ εξαρτημένη από το πετρέλαιο, γιατί δεν επένδυσε έγκαιρα σε εναλλακτικές μορφές και εξοικονόμηση ενέργειας. Εχει πολύ μικρότερα φορολογικά έσοδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υψηλή φοροδιαφυγή και παραοικονομία, άδικο και αντιαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, αναποτελεσματικούς και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κομματικά ελεγχόμενη, υψηλού κόστους και χαμηλής αποτελεσματικότητας διοίκηση, αδυναμία αναπτυξιακής αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, σημαντικά ελλείμματα σε υποδομές.
*Η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών είναι υποπολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το κοινωνικό κράτος είναι αδύναμο και αναποτελεσματικό.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., τα τελευταία πέντε χρόνια, όξυνε τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ. Επειτα από μια υπερδεκαετή περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τα δημόσια οικονομικά είναι χάλια, η Ελλάδα είναι μια ακριβή ευρωπαϊκή χώρα, οι έλληνες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες είναι ουραγοί σε εισόδημα και επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ενώ η κερδοφορία των ρετιρέ των επιχειρήσεων σπάει ρεκόρ.
..........................
*Ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρούμε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ριζική αλλαγή, μέσα από μια πορεία αντίθεσης με τον νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό. Με πρωταγωνιστές τους λαούς, τους πολίτες και τα κινήματά τους.
Παραθέτουμε δώδεκα σημεία για μια αριστερή ευρωπαϊκή επιλογή:
1. Αντικατάσταση «νεοφιλελεύθερου κορσέ» του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κοινωνική Προστασία και την Απασχόληση.
2. Δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
3. Υπαγωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου.
4. Υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, των κοινωνικών υπηρεσίων, του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας.
5. Ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.
6. Ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου, της διαφάνειας, της συμμετοχής των πολιτών.
7. Διεκδίκηση μιας νέας Συνταγματικής Συνθήκης, με ουσιαστική συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων και δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες.
8. Κατοχύρωση της πλήρους απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας ως βασικό συστατικό μιας κοινωνικής Ευρώπης.
9. Ισότητα των φύλων ως αναπόσπαστο στοιχείο σε όλες τις πολιτικές.
10. Καθιέρωση της οικολογικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές της Ενωσης. Ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας.
11. Κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες. Απόκρουση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
12. Αποκλεισμός του πολέμου ως μέσου επίλυσης των διεθνών προβλημάτων. Κοινή εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ, για την κατάργηση του οποίου αγωνιζόμαστε.
*Οι ευρωεκλογές, στις 7 Ιουνίου του 2009, μετατρέπονται αυτή τη φορά σε ένα σημαντικό ορόσημο, σημείο καμπής για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Αναδεικνύονται σε μια μεγάλη και φιλόδοξη πρόκληση για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Τι έπαθαν οι καλοί συνάδελφοι στον «Κόσμο του Επενδυτή» και μας θύμισαν (το περασμένο Σάββατο 28.ΙΙ.2009) το κατόρθωμα του κυρ Σημίτη να πουλήσει 20 τόνους χρυσάφι από τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Αύγουστο του 2003 -νύχτα- έναντι 207 εκατομμυρίων δολαρίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα ο χρυσός αυτός θα άξιζε 476,6 εκατομμύρια ντόλαρς -μεγάλη επιτυχία, μία απ' τις πολλές εκείνης της εποχής, όπου οι φωστήρες καταύγαζαν το στερέωμα του εκσυγχρονισμού της χώρας με φαεινές ιδέες του τύπου: «ο χρυσός είναι πλέον μια ξοφλημένη υπόθεση».
Διοικητής τότε της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ο κ. Γκαργκάνας, όστις διέπρεψε και επί Καραμανλή, όσον είχε διαπρέψει κι επί Σημίτη. (Σταθερές αξίες, χρυσές!)...
Οσο για τα λεφτά που προσπορίσθηκε τότε για το κράτος ο κυρ διοικητής πουλώντας το χρυσάφι μας, οπωσδήποτε, κάπου θα επενδύθηκαν, ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες κατά το δυνατόν αποδόσεις -σε «ευρωπαϊκά ομόλογα» πιθανόν (αν έλεγε αλήθεια η ανακοίνωση που έβγαλε τότε με το ζόρι η Τράπεζα) ήτοι με απόδοση 2% έως 5%.
Αρα στα έξι χρόνια από τότε το κεφάλαιο αυτό απέδωσε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και ταυτοχρόνως... έχασε 239,6 εκατομμύρια από τα 476,6 που θα άξιζε σήμερα αν είχε μείνει ακίνητο στη θέση του.
Για τη ζημιά αυτή στην περιουσία του ελληνικού λαού υπάρχει κάποια ευθύνη; πολιτική; - ποινική; - διοικητική; - ό,τι ευθύνη να 'ναι, ρε παιδιά! Μια ευθύνη επιτέλους! τόση δα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως οι ευθύνες της θείας Φωτούλας. Που αν αφήσει απλήρωτες τρεις δόσεις στην Τράπεζα, θα της φάνε το σπίτι, θα της πιούνε το αίμα, θα τη χώσουνε μέσα, θα τη διαπομπεύσουν στους φίλους της, τους συγγενείς της, τους γείτονες.
Αλλο θα μου πείτε η θεία Φωτούλα κι άλλο ο κύριος Γκαργκάνας! Βεβαίως! Είναι θέμα ισονομίας. Η θεία Φωτούλα κάνει μαλακίες, ενώ ο κ. Γκαργκάνας πήρε μια λάθος απόφαση. Δεν είναι το ίδιο..!
Ασε που εν τέλει η απόφαση των Σημιτογκαργκάνα και ΣΙΑ μπορεί να μην ήταν λάθος! Είκοσι τόνους χρυσάφι πούλησαν, όχι σαράντα! Μικρό το κακό, θα μπορούσε να 'ναι μεγαλύτερο. Αλλωστε όλα διορθώνονται -μόνον οι άνθρωποι χάνονται, τα υπόλοιπα ξαναφτιάχνονται. Θα δουλέψουμε όλοι, όσοι δουλεύουμε, λίγο παραπάνω, θα το ξανασυσσωρεύσουμε το χρυσάφι στο απόθεμα της Τράπεζας. Απλώς καλή διαχείριση να γίνεται. Να πιάνουν τόπο οι φόροι μας και να παίρνουμε αντίδωρο επενδύσεις για την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία - ε; λέω μαλακίες; Μάλιστα! μεγάλο το δίκιο σας, δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε - παρασύρομαι και τείνω να πιστέψω
πως το φιλότιμο του λαού αρκεί για να καλυτερέψουν τα πράγματα· ξεχνάω ανθρώπους σοφότερους και καλύτερους, όπως ο κ. Σημίτης, όταν έλεγε «τι να κάνουμε; αυτή είναι η Ελλάδα!».
Κάτι περισσότερο, φαίνεται, ήξερε ο μεγάλος, ήξερε ότι υπάρχει παντού ένας Γκαργκάνας να τα κάνει ρόιδο! Το ίδιο και ο κ. Καραμανλής! Κι αυτός τα ίδια με τον κ. Σημίτη διαπίστωσε: «αυτή είναι η Ελλάδα!»: Ο Γκαργκάνας!
Οντως!
Ο κ. Γκαργκάνας, ο κ. Προβόπουλος, ο κ. Βγενόπουλος, αυτοί είναι η Ελλάδα - ποιος θα ήταν; η θεία Φωτούλα ή ο Μήτσος που παράγει δέκα, του δίνουν τρία και του κρατάνε το ένα φόρο; Μπορεί η θεία η Φωτούλα ή ο Μήτσος ή εσείς να πουλήσετε 20 τόνους χρυσάφι, να ζημιώσετε 240 εκατομμύρια ευρώ το κράτος, και να μη σας πάνε μέσα μπαούλο στο ξύλο και μπαλαούρο για τα επόμενα είκοσι έτη; (ώσπου να περάσει και η κρίση)! Οχι! είναι θέμα ευνομίας.
Οπως και παρρησίας!
Βγήκε ο κ. Σημίτης (λέγε με Καραμανλή) και είπε «αυτή είναι η Ελλάδα!». Πώς λέει η θεία Φωτούλα «δεν υπάρχει κράτος!»; - ε! το ίδιο!
Ψήφισε η θεία Φωτούλα τον κ. Σημίτη και τον κ. Καραμανλή να φτιάξουν αυτό το κράτος, αλλά δεν μπόρεσαν -είχαν άλλες δουλειές να κάνουν- αυτοί φταίνε λοιπόν για το λάθος της θείας Φωτούλας να τους ψηφίσει;
Οχι! ρωτήστε και τον κ. Γκαργκάνα που η γνώμη του είναι χρυσάφι. Οπερ έδει δείξαι
και καταλήγουμε εκεί απ' όπου αρχίσαμε! Η ζωή κάνει κύκλους και για να δανείσει το κράτος 28 δισ. Ευρώ τις Τράπεζες, πρέπει να δανειστεί το ίδιο απ' τους Γερμανούς (με την ευρεία έννοια του όρου) 35 δισ. Ευρώ! αποπληρωτέα με 78 δισ. Ευρώ στο εγγύς μέλλον - κακούργα κοινωνία
σκάσε και πλήρωνε...
Την κρίση.
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 4.ΙΙΙ.2009 stathis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2009
Ο Βολτέρος είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε: «Δείξτε μου μια μεγάλη περιουσία και θα σας δείξω ακόμη ένα μεγαλύτερο έγκλημα». Το ν' αποκαλεί κανείς τους σημερινούς χρηματιστές «αδελφότητα απατεώνων» δεν αποτελεί απλώς μια αντανάκλαση της λαϊκής οργής, παρ' όλο που η οργή είναι απτή. Υπάρχει μια γενικευμένη εγκληματικότητα που μπορεί να ανιχνευθεί σε αίθουσες συσκέψεων, πίσω δωμάτια και γραφεία ανώτερων δημόσιων αξιωμάτων. Πρώην μέλη της κυβέρνησης, γερουσιαστές, βουλευτές, στρατηγοί, ακόμη και πρώην πρόεδροι, καθώς και διάφοροι γυρολόγοι της επιρροής έχουν βρεθεί στο κέντρο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η οποία ερρίφθη προς αντιμετώπιση στην αγκαλιά ενός δημοφιλούς προέδρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, ο Φιλ Γκράχαμ (Τέξας), κατεδάφισε μόνος του το ρυθμιστικό σύστημα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ και νομιμοποίησε την κερδοσκοπία στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και σε όλα τα παράγωγα. Εχοντας φέρει εις πέρας την αποστολή του στην αμερικανική Γερουσία, ο Γκράχαμ μπήκε σε μια τράπεζα της Γουόλ Στριτ για να δρέψει τους καρπούς της νομοθεσίας του. Παρομοίως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπομπ Ρούμπιν προήδρευσε της διάλυσης του ομίλου Citigroup, πήρε μια τεράστια αμοιβή εξόδου και άφησε τον όμιλο να διασωθεί από την κυβέρνηση. Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, από την άλλη μεριά, περιφέρεται ως αφέντης της «Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον», που δέχεται συνεισφορές από φανερούς και κρυφούς κλέφτες του δημόσιου πλούτου από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Μεταξύ των «δωρητών» του περιλαμβάνονται άπορα βαλκανικά κράτη, τύραννοι της κεντρικής Ασίας, Καναδοί μεγιστάνες, Ελληνες κοινωνικοί αριβιστές και ντόπιοι κλέφτες που κρύβουν τις πράξεις τους πίσω από τη μάσκα της διασημότητας. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει τις αμοιβές που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια για ομιλίες του σε επιχειρηματικούς ομίλους;
Η άκρατη θεοποίηση της οικονομίας της αγοράς οδήγησε εδώ που οδήγησε. Ίσως αν η αριστερά δεν έβγαινε από το σοκ της κατάρρευσης του «υπαρκτού» να το είχε προβλέψει και να ήταν ιδεολογικά έτοιμη να προτείνει μια εναλλακτική ιδεολογία με μαζική απήχηση, προσφέροντας ένα ανάχωμα και μια υποστήριξη στην καταρρέουσα κοινωνία, που έβλεπε τις κατακτήσεις αιώνων (και δεν εννοώ συντεχνιακά «κεκτημένα» του πασοκικού αλλά και αριστερού λαϊκισμού) να εξαφανίζονται χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Αυτή είναι από την δική μου οπτική γωνιά μια ακόμα καταστροφική επίδραση του σοβιετικού μοντέλου στην πάλη για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού και την πρόοδο της κοινωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συνδικαλιστικό κίνημα έχει, αν όχι ξεπουληθεί, διολισθήσει σε θέσεις στενά συντεχνιακές, λαϊκίστικες και πέρα από την ικανοποίηση των προσωπικών επιδιώξεων των ηγετών του, δεν είναι σε θέση να εμπνεύσει τους εργαζόμενους και να τους οδηγήσει στους σκληρούς αγώνες που είναι απαραίτητοι κάτω από τέτοιες περιστάσεις.
Ασφαλώς, η κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πιστή αντανάκλαση της κατάστασης, που επικρατεί στις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα και ευρύτερα. Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας πανευρωπαϊκά υιοθέτησαν την μονοκρατορία της αγοράς και αποφάσισαν να αποτελούν την σοσιαλδημοκρατική άποψη του νεοφιλελευθερισμού, απεμπολώντας ακόμα και λεκτικά της ιδέες του κράτους πρόνοιας, τη σημασία της δημόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας, της ασφάλισης της εργασίας, της σύνταξης για αξιοπρέπεια στα γηρατειά, το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες αναψυχής και ανάπαυσης, 8 ώρες ύπνου και αναπλήρωσης. Μπλεγμένη μέσα στις λέξεις και στις εκφράσεις παραπλάνησης της κοινωνίας για τις προθέσεις της, δεν μπορεί να εμπνεύσει κοινωνικά κινήματα αντίστασης στην λαίλαπα της οπισθοδρόμησης και της απώλειας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ελληνική πασοκική έκδοση της σοσιαλδημοκρατίας, εξαντλημένη από τον αχαλίνωτο λαϊκισμό, με την μάσκα του «εκσυγχρονισμού», πρώτη εισήγαγε της νεοφιλελεύθερες θεωρίες της ελαστικής εργασίας, της ανασφάλιστης εργασίας, της επιμήκυνσης του εργάσιμου χρόνου, της αμφισβήτησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, της αμφισβήτησης στο δικαίωμα της δημόσιας περίθαλψης, της αμφισβήτησης στο δικαίωμα της δημόσιας παιδείας. Όλα αυτά δε ενώ ο εθνικός πλούτος αυξήθηκε, σε σταθερές τιμές, τα τελευταία 30-40 χρόνια πάνω από 2-3 φορές, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας, με την εφαρμογή των εξελίξεων της ηλεκτρονικής και λοιπής τεχνολογίας έχει εκτιναχτεί με γεωμετρική πρόοδο.
Η αριστερά ή κατέρρευσε (σοβιετικό μοντέλο), ή μεταλλάχτηκε σε μια από τις χειρότερες μορφές καπιταλιστικής εκμετάλλευσης (μαοϊκό μοντέλο), ή εξαφανίστηκε σαν ρεύμα ιδεολογικοπολιτικό (ευρωκομουνισμός). Στην πατρίδα μας μετά από πολλές αναταράξεις και ενδοαριστερές συγκρούσεις, σήμερα το ένα κομμάτι της «βρίσκει» το δρόμο του, θεωρώντας ότι για όλα φταίει το ότι δεν αφήσαν την σταλινική θηριωδία να «ολοκληρώσει» το έργο της, χωρίς να δηλώνει ωστόσο πόσες εκτελέσεις, εκτοπίσεις, εγκλεισμοί σε ψυχιατρεία, περιστολή στοιχειωδών ελευθεριών διακίνησης και έκφρασης ήταν απαραίτητες για να επιβληθεί ότι αυτοαποκαλείτο «υπαρκτός σοσιαλισμός» και χωρίς να υπολογίσει πόσοι θα απέμεναν τελικά για να «σοσιαλιστικοποιηθούν». Το άλλο κομμάτι της αριστεράς στη χώρα μας, που φάνηκε ότι προσπαθεί να προσεγγίσει τα κινήματα και τη νεολαία, ξεπερνώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος, πάνω που προσπαθούσε να αρθρώσει μια συνεπή μεταρρυθμιστική πρόταση στην κοινωνία, βρέθηκε να παλεύει να ξεκαθαρίσει αν η πρότασή του αυτή περνάει μέσα από τη στήριξη του ενός κομματιού του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα ή απαιτεί μια «ΑΛΛΗ» πολιτική, που να στηρίζεται στην αφυπνιζόμενη κοινωνία, μια πολιτική που ανακουφίζοντας άμεσα, τα στρώματα της εργασίας και ταυτόχρονα ανοίγοντας το δρόμο για ουσιαστικότερες αλλαγές.
Μέσα σε αυτή τη θολούρα περνάνε τα ιδεολογήματα του «μονόδρομου της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της ασυδοσίας των αγορών». Επιτρέπεται να κρύβεται η αλήθεια ότι η περιβόητη απαγόρευση του προστατευτισμού, αφορά μόνο τις δυνάμεις τις εργασίας, ενώ οι δυνάμεις του κεφαλαίου εκμεταλλεύονται την έμμεση επιδότηση της απλήρωτης ή υποπληρωμένης εργασίας, ακόμη και αν η παραγωγή επιτελείται με αντιπαραγωγικό τρόπο (δηλαδή αν απαιτούνται πολλαπλάσιες εργατοώρες για την παραγωγή του ίδιου προϊόντος).
Μπορούμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι. Την ομοφωνία τη σπάει η Λατινική Αμερική. Όχι με την έννοια της μηχανιστικής μεταφοράς του Λατινοαμερικάνικου γίγνεσθαι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν καταστροφή. Αλλά με την έννοια ότι φωτίζονται δρόμοι που οδηγούν μακριά από το κυρίαρχο ιδεολόγημα και αποδεικνύουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχουν και άλλες οδοί.
Ας ψάξουμε να τις βρούμε.
Βρήσκουν ευκαιρία να μας μιλούν για ωραίες διαρθρωτικές αλλαγές για νέες νεοφιλελευθερες λύσεις θαρρείς και δεν ήταν αυτές που κάναν ασύδοτους κλεφτες τους λίγους και την κοινωνία των τάχα μου 2/3 κοινωνία φτωχών και ανέργων 80%,χωρίς προοπτικές και όνειρο. Μιλάνε για το δημόσιο χρέος τα 300δισ θαρρείς και δεν είναι κατόρθωμα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 30 χρόνια. Ξεχνούν τις προβληματικές επιχειρήσεις που ποτέ δεν πλήρωσε ο αποτυχημένος επιχειρηματίας. τη φοροκλοπή και φοροδιαφυγή μαζί με την αποφυγή ενσήμων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ασε τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες καθαρά αντιαναπτυξιακό αιμορραγόν κεφάλαιο. Ξεχνούν τις δημόσιες επενδύσεις που ζητάει και ο Προβόπουλος στην έκθεσή του, ξεχνούν την αργή απορρόφηση των ΕΣΠΑ προγραμμάτων, τις δύσκολες συνθήκες ωρίμανσης'διαγωνισμών των δημοσίων έργων, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων τώρα στα ΣΔΙΤ, με ευθύνη των τραπεζών,ενω έπρεπε τα έτοιμα από αυτά να ενταχθούν τάχιστα στο ΕΣΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήMEDOUSA
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΝΟΙΞΑ ΔΥΟ EMAILS ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ GOLDEN BOYS ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ,ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ,ΦΟΒΟΣ ΜΗ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ Η'ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ,ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ,ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ,ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΡΙΚ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ.ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ Η ΌΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΚΡΑΤΟΣ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ "ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟ",ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!
Ερχεται η κρίση τους, βάρος μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖω για να δω τα golden boys να πλένουν πιάτα..... Υπάρχει αντίστοιχη ομάδα στο Facebook.