Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Αυτή η ΝΥΧΤΑ μένει,αιώνες παγωμένη...

Είμαστε ότι μας μαθαίνουνε, ΜΜΕ και καναλάρχες.

Όλο και περισσότερος κόσμος στη χώρα μας αντιλαμβάνεται ότι το παιγνίδι της ενημέρωσης είναι στη δύναμη λίγων επιχειρηματιών που στρέφουν την προσοχή σε ανούσια κοκορομαχία του δικομματισμού, υποκουλτούρα και καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων χρήσιμων για τις επιδιώξεις τους. Eτσι ελέγχουν ευκολότερα τους πολιτικούς τους πελάτες των «αυτοδύναμων» κυβερνήσεων για να εκπληρώνουν τα ποικίλης ύλης οικονομικά τους συμφέροντα.

Αρωγοί και χειραγωγοί των γραμμών τους εκατοντάδες δημοσιογράφοι λίγοι καλοπληρωμένοι και αυστηρά ιεραρχικά δομημένοι όχι με την ικανότητα ρεπορτάζ, ανάλυσης και ιδιαιτερότητας πένας αλλά με βάσει την δεκτικότητα και την δουλικότητα ελάχιστα προσόντα έξω από το καθηκοντολόγιο της ΕΣΗΕΑ.
Οι φωτεινές εξαιρέσεις δημοσιογράφων που αντιστέκονται επιβεβαιώνουν τον κανόνα για ένα κακοπληρωμένο στην πλειοψηφία περιβάλλον, με αστέρια και αντιπαλότητες σχεδόν κατινιές, παπαγαλίες, εκβιασμούς και λογής έμμεσες διαφημίσεις.
Το σύστημα των νταβατζήδων που περιέγραψε ο Καραμανλής και σε στιγμές επίπλευσης, στη κομματική του εξουσία άγγιξε ο Γ. Α. Παπανδρέου στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο δεν απεργοποιήθηκε αλλά αντίθετα ισχυροποιήθηκε προσφέροντάς τους περαιτέρω προνόμια. Περισσότερο σαν ένα οργανωμένο σύστημα που στηρίζει ολιγαρχικές επιλογές, με λίγες λαϊκίστικες κορώνες και χρήση των μηχανισμών εξουσίας για εκβιασμούς ακόμα και όταν πρόκειται να τους βγάλει ...άπλυτα-σκάνδαλα στη φόρα.
Έλεγχος εξουσίας και προώθηση λαικών συμφερόντων που έρχονται σε σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα, πιθανούς τροφοδότες διαφημιζόμενους θα το δούμε όλο και αραιότερα.
Βασικός μέτοχος
Μετά την κατάρρευση της σχετικής νομοθεσίας οι επιχειρηματίες μπορούν να χρησιμοποιούν την ισχύ των ζημιογόνων Μέσων Ενημέρωσης για να εξασφαλίζουν δουλειές από το Δημόσιο σε διάφορους τομείς της οικονομίας που ιδιωτικοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Δημόσια έργα, διόδια, ακτές και ΜΜΕ δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στους επιχειρηματίες που δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα και καλούνται να διατηρήσουν τα ΜΜΕ τους μόνο από τα έσοδα που έρχονται από τη διαφημιστική αγορά. (Παρόν)Ραδιοτηλεοπτικές άδειεςΟι νέοι επιχειρηματίες και φορείς αποκλείονται εμμέσως από την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών, αφού η νομοθεσία δίνει διαρκώς προβάδισμα, μέσω του κριτηρίου παλαιότητας, σε όσους έχουν χρόνια ημινόμιμης (με ευθύνη του κράτους) λειτουργίας. Στην περίπτωση του ραδιοφώνου οι τελευταίες άδειες έληξαν το 2006, ενώ οι πρώτες και τελευταίες αναλογικές τηλεοπτικές άδειες εκδόθηκαν το 1993 και το 1994. Έως και σήμερα ένας σταθμός, το Μακεδονία TV, εκπέμπει με το «εύρημα» της τεχνικής δικτύωσης σε όλη την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας προσπαθούν να προσβάλουν την απόφαση για το τέλος χρήσης της συχνότητας (2% επί του τζίρου).Επί διακυβερνήσεως ΝΔ υπήρξαν πέντε παρατάσεις στο καθεστώς προσωρινής λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, χωρίς ποτέ να δοθούν οι άδειες Πολλοί εκτιμούν ότι ενόψει της μετάβασης στη ψηφιακή μετάδοση βαδίζουν στα τυφλά και από 1 Νοεμβρίου δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.Συγκέντρωση ισχύος


1. Τηλεόραση - Οι επιχειρηματίες μπορούν να ελέγχουν απευθείας έναν γενικής και έναν ειδικής στόχευσης τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν εθιστεί στη προνομιακή μεταχείριση του κράτους. Οι χρηματοδοτούμενες ζημιογόνοι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν δάνεια που άλλοι δεν τολμούν να ονειρευτούν.- Κατά το στάδιο της μετάβασης στην ψηφιακή TV, οι προσωρινώς λειτουργούντες σταθμοί εθνικής εμβέλειας έχουν τη δυνατότητα -σε αντίθεση με τους άλλους περιφερειακούς και τοπικούς- να εκπέμψουν απευθείας, αποκτώντας και μια ψηφιακή θέση, παράλληλα με τις αναλογικές τους συχνότητες.

- Κατά το τελικό στάδιο της λειτουργίας της ψηφιακής TV οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν δύο ψηφιακές θέσεις, δηλαδή ΜΙΣΗ ψηφιακή συχνότητα.
2. Ραδιόφωνο - Ένας επιχειρηματίας μπορεί, μέχρι και την έκδοση των ραδιοφωνικών σταθμών, να ελέγχει απευθείας μέχρι πέντε μουσικούς σταθμούς και έναν ενημερωτικό.
Οι ραδιοσυχνότητες στην περιφέρεια
έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και νομοθετηθεί.Αθέμιτος ανταγωνισμόςΟι εφημερίδες επεκτείνονται σε μια προσπάθεια επιβίωσης σε άλλες αγορές, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Έχοντας ΦΠΑ 4,5% αντί 19% που έχουν οι ιδιοκτήτες DVD Club, πουλάνε κάθε βδομάδα ταινίες πρώτης επιλογής, στη συνολική τιμή των 4 ευρώ για το πλήρες πακέτο.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν διέκρινε με γνωμοδότησή της κάποιο ζήτημα. Εσχάτως οι εφημερίδες επεκτάθηκαν και στον χώρο των σχολικών βοηθημάτων και έχοντας πρόσβαση στην τηλεόραση μπορούν να διαφημίζουν τα προϊόντα τους (π.χ. σχολικό βοήθημα και εφημερίδα) με έκπτωση 90%.
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η επιτροπή ασχολείται με τη μεταβίβαση του 66,6% του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου Alpha στο RTL, αλλά και με θέματα που αφορούν τη μεταβίβαση του 33,3% των Τεχνικών Εκδόσεων στις Εκδόσεις Λυμπέρη, καθώς και την εξαγορά του 100% του Star από τη Star Επενδυτική. Ακόμη δεν είναι γνωστό αν ελήφθη απόφαση για την αγορά του 70% του «Πρώτου Θέματος» από τον Πήγασο. Έως και σήμερα όμως δεν έχει δημιουργηθεί το αρμόδιο τμήμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως προβλέπει ο νόμος Ρουσόπουλου, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ΜΜΕ.

Κρατική διαφήμιση:


Στην περίπτωση των εφημερίδων υπάρχει πλέον πιστοποιημένο σύστημα διανομής των διαφημίσεων.: Αλλο αν εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια. Η κρατική διαφήμιση, δηλαδή το χρήμα των πολιτών, λειτουργεί ως προσωπικός μηχανισμός προβολής υπουργών και στελεχών των ΔΕΚΟ, χρηματοδοτώντας εφημερίδες με χαμηλή κυκλοφορία και εξασφαλίζοντας «ασυλία» το βράδυ στα παράθυρα της TV. Στην δε περίπτωση των δωρεάν εφημερίδων (αρκετά τα έσοδα από την ατέλεια χάρτου) διανέμονται χρήματα στην κρατική διαφήμιση χωρίς να υπάρχει πιστοποιημένη κυκλοφορία, όπως ζητάει ο νόμος. Όσο για τις εφημερίδες ,ακόμη προσπαθώ να καταλάβω γιατί έχουν ατέλεια χάρτου , και στις σελίδες με τις διαφημίσεις.
Ισολογισμοί:
Η διάταξη που υποχρεώνει τις εταιρείες να δημοσιεύουν υποχρεωτικά τους ισολογισμούς τους στις εφημερίδες, δημιούργησε μια σειρά από ανύπαρκτα, επί της ουσίας φύλλα, που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία. Οι μεγάλοι εκδότες θέλουν πάση θυσία να αλλάξουν αυτό το καθεστώς.


Φοροαπαλλαγές

• Ειδικός φόρος τηλεόρασης: Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατήργησαν τον φόρο τηλεόρασης (30%). Από αυτήν τη σταδιακή κατάργηση, μόνο για το 2007 μπήκαν στα ταμεία των καναλιών, και όχι του Δημοσίου, περίπου 70 εκατ. ευρώ.




• Μαύρο χρήμα: Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ μπορούν να διαθέτουν χωρίς παραστατικά χρήματα ως και το 2% του τζίρου τους σε στελέχη και άλλους ενδιαφερόμενους. Το καθεστώς αυτό, που καθιερώθηκε το 1994 με τον νόμο για τη φορολογία εισοδήματος, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Αγγελιόσημο - ασφαλιστικά

• Οι εκδότες των εφημερίδων δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για το διοικητικό και συντακτικό προσωπικό τους. Αιτία γι' αυτό είναι το περίφημο αγγελιόσημο και το σκάνδαλο είναι πως πολλοί εκδότες παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων και δεν τις αποδίδουν στα Ταμεία.


• Οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ πληρώνουν κατά ένα μέρος (3%) ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους. Ο μεγαλύτερος ριγμένος είναι το ΙΚΑ Το ύψος των εισφορών που αρνούνται να καταβάλουν 100 ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ανέρχεται στα 22 εκατ. Ευρώ. Επίσης 7 εφημερίδες οφείλουν πάνω από 7 εκατ. Ευρώ.

Τα γραφήματα χρεών προς το ΙΚΑ είναι από
άρθρο της Χριστίνας Κοψίνη στην Καθημερινή.
• Μέχρι πρότινος δεν είχαν τη δυνατότητα όλοι οι εργαζόμενοι (π.χ. Τεχνικοί) να μετέχουν στο ΤΣΠΕΑΘ. Ο νέος νόμος δίνει αυτήν τη δυνατότητα.


1. Όλοι οι πολίτες πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος. Το ζήτημα είναι η διαχείρισή του με διαφάνεια, όπως ορίζει η νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης. Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει προσφύγει εναντίον της ΕΡΤ για τη χρησιμοποίησή του στην εξασφάλιση δικαιωμάτων από ποδοσφαιρικούς αγώνες. Επίσης, μέρος του ανταποδοτικού τέλους (15% επί του ετήσιου τέλους) προορίζεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ.


2. Οι πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς καταβάλλουν δημοτικά τέλη, μέρος των οποίων κατευθύνεται για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών.


«Το πάρτι τελείωσε». Αυτές οι τρεις λέξεις έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου με το ίδιο κατηγορηματικό ύφος. Στην Ελλάδα στο άκουσμα αυτής της φράσης έχουν τρομάξει αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας να συρρικνώνονται και τον σχεδιασμό τους για το μέλλον να τινάζεται στον αέρα. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν αγχώθηκαν καθόλου. Οι περισσότεροι εξ αυτών εντοπίζονται σ’ ένα χώρο: τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Οι ιδιοκτήτες τους έχουν εθιστεί στην προνομιακή μεταχείριση από το κράτος, το οποίο χωρίς κριτήριο μοιράζει παχυλή διαφήμιση και άλλες διευκολύνσεις. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες φοροδιαφεύγουν, χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και κατά κανόνα δεν πληρώνουν τις απαιτούμενες εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι ίδιες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν την άντληση δανείων, τα οποία οι τράπεζες διαπραγματεύονται υπό όρους που επιχειρηματίες άλλων κλάδων δεν θα τολμούσαν ούτε να ονειρευτούν.
Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να λειτουργούν σ’ ένα κλουβί προστασίας από τον πραγματικό ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι πιέζουν ποικιλοτρόπως την πολιτική εξουσία προκειμένου να εξασφαλίσουν ζεστό κρατικό χρήμα. Όλη αυτήν την εκρηκτική κατάσταση κληρονομεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του παραιτηθέντος κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου.


Τα περισσότερα στοιχεία αυτού του άρθρου είναι
μέρος αρθρογραφίας από το Παρόν της Κυριακής 19-10-2008 και της Καθημερινής της 26-10-2008.

Σχετικά άρθρα


25 σχόλια:

  1. είμαι πτώμα ξανθιά και κουρασμένη, άρτι αφιχθείσα
    δε διάβασα, αλλά τι επιτυχείς μουτσούνες έχεις μαζέψει!
    μόνες τους μιλάνε!
    λένε τι σόι ιμάμ μπαιλντί ανατολίτικο αλλά βαρύ έχουν φάει όλοι τους και θα μας εκδικηθούν γι'αυτό: άλλος κομψά, κι άλλος λιγότερα κομψα...
    θα επανέλθω...
    τι αιώνες παγωμένη
    αυτοί με το που τους βλέπουμε
    το ποιήμα μεταβάλελται σε 'αυτή η νύχτα μένει εφιάλτες φορτωμένη'
    κλπ κλπ...
    σόρρυ δια τας αηδίας, είναι από φυσικού μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. File Dionysie!to iha grapsi stin AVGI stis 30/01/2008 ala ...tipota den alaxe(MEDIA AGE)
    Η τέταρτη εξουσία συνεχίζει αδιαμφισβήτητα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική του τόπου. Σε πολλά επίπεδα νοιώθεις ότι πολλές δηλώσεις των δημοσιογράφων ,που επικαλούνται το απόρρητο του επαγγέλματός τους, βγήκαν από κάποιο πολιτικό γραφείο. Το timing δηλαδή πότε βγαίνει στην πιάτσα μία είδηση, έχει επίσης μεγάλη σημασία επειδή ακλουθεί την λογική του αντιπερισπασμού. Εδώ ο κόσμος καίγεται ,μας ετοιμάζουν καινούργιους φόρους, θα πούμε το νερό νεράκι ,δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε στην σύνταξη και με πόσα θα ζήσουμε και αυτοί τον χαβά τους. Αρχίζουνε το γαϊτανάκι με μία είδηση και μας δουλεύουν καθημερινά. Ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ την ανάλυση μίας μοναδικής είδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρώμα, δυσοσμία, βούρκος, μαφία. Τίποτε λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το στόλισες το ιστολόγιο με χαριτωμένες φατσούλες!!!καλή εβδομάδα δίδυμε αδερφέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ξανθιά πεντάμορφη..Παυλίτσα
    δεν λέω ότι οι εκδότες μας είναι σε δίαιτα αλλά το ύφος το βαρυστόμαχο και όχι βαθυστόχαστο το έχουν.! Δεν θέλω να υποτιμήσω το έργο κανενός αλλά σίγουρα μπορούσαν περισσότερα στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
    @ Ευγενία
    Πέρα από τη κατευθυνόμενη είδηση εγώ αγανακτώ και ανησυχώ με τη δημοκρατία μας με το συντονισμό πρωτοσέλιδων και την παραθυρική ειδησιογραφία της TV.
    Κοινός παρανομαστής η υποτίμηση του αναγνώστη,του ακροατή και τηλεθεατή.Κατεστημένα ξέρεις υπάρχουν μέχρι στον αριστερό λεγόμενο τύπο και νοιώθω ότι πολύ λίγο ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Τέλος πάντων το αιτημα ένα και απλό για ισους όρου παιγνιδιού.
    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ 14 ΚΑΙ 15 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΑΠΕΊΡΩΤΑ
    αν δεν ήσαν οι κύριοι με ένα μυστρί και ένα ψαλίδι στο χέρι, ιδίως η λάσπη των καναλιών δεν θα αναγκαζόμασταν εμείς γιατροί άνθρωποι να στεκόμαστε τόσο στις κοινωνικές επιπτώσεις των ασθενειών
    @Μαράδο
    Αδελφέ μου και όσοι με πίκραναν πολύ τωρα που φευγω απ τη ζωή δεν τους συγχωρνάω. Θέλω αφιέρωση όμορφε,αφου είμαστε δίδυμοι εσύ γιατί είσαι ωραίος και γω ασχημάνδρας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έλα έλα, δε θέλω βλακείες!!!
    :)

    άκου ασχημάνδρας!
    θεός!

    υγ. τσάμπα σε λέν διόνυσο ωρέ!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα μας συνεχίζει να βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Με άριστα το 10 παίρνει 4,7 και καταλαμβάνει την 57η θέση διεθνώς στην πάταξη της διαφθοράς. Πρόκειται για ντροπιαστική θέση, ιδίως όταν η σημερινή κυβέρνηση εξελέγη με σημαία την κάθαρση της κόπρου του Αυγείου. Δυστυχώς η κόπρος συνεχίζει έκτοτε να συσσωρεύεται σε τεράστιους δυσώδεις σωρούς παντού, ιδιαίτερα στο χώρο των Νοσοκομείων.
    Δεν είναι μόνο το επονείδιστο φακελάκι που βρωμίζει την ατμόσφαιρα των Νοσοκομείων. Είναι οι προμήθειες από υλικά επεμβάσεων, είναι τα δώρα των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά το φακελάκι είναι το άθλημα που έχουν Ολυμπιακές επιδόσεις αρκετοί «συνάδελφοί» μας γιατροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλα αυτά τα σημαντικά που περιγράφεις Διόνυσε αφορούν όπως το θέτεις, το πολύ το 15% του λαού που εκλέγει κυβερνήσεις, που ελέγχουν την παιδία, που κατασκευάζει πολίτες, που ανέχονται τους νταβατζήδες…..Αιθεροβατώντας φέρνω στο νου μου τον Αριστοφάνη και τον διάλογο του χορού των Ιππέων με τον δήμο – λαό: «Ω λαέ, ωραία διαθέτης εξουσία, αφού όλοι οι άνθρωποι σε φοβούνται σαν άρχοντα μεγάλο. Αλλά εύκολα χειραγωγείσαι, διότι χαίρεσαι, όταν σε εξαπατούν».
    Ο δήμος – λαός αποκρίνεται σε όσα του καταμαρτυρούν οι Ιππείς ως εξής: «Δεν έχετε καθόλου μυαλό κάτω από τα μαλλιά σας, αν νομίζετε ότι είμαι ανόητος. Εθελοντικά παριστάνω τον ηλίθιο. Μα όσο καιρό τρώω το καθημερινό μου, ανέχομαι να καλοταΐζω ένα κλέφτη προστάτη, που όταν παραγεμίσει η κοιλία του, τον σηκώνω ψηλά και τον βροντάω κάτω……Δείτε πόσο σοφά δουλεύω όσους νομίζουν πως με εξαπατούν. Προσποιούμαι πως δεν τους βλέπω, μα τους βλέπω που κλέβουν.. κάποτε ωστόσο τους αναγκάζω να ξεράσουν τα κλεψιμαίικα, χώνοντάς τους στον λαιμό την ψηφοδόχο». (Αρνούμαι να ξυπνήσω).
    Ο νεοφιλελευθερισμός παραχώρησε την πολιτική εξουσία στις τράπεζες και στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Η αριστερά πρέπει να πείσει ότι θα κυβερνούν οι πολιτικοί φορολογώντας αναλογικά τους πολίτες εφαρμόζοντας το σύνταγμα. . Για ένα κράτος πρωτίστος δίκαιο και όχι φαινομενικά φιλάνθρωπο. Καλημέρα! Μιχάλης Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά ο Τράγκας που μουρμουρίζει και βογγκάει στις ειδήσεις των 8 , είναι όλα τα λεφτά.
    Αν θέλετε το δουμε σοβαρά, είναι τόση η βρώμα αδερφάκι μου, που έχουμε χάσει και την όραση μας εκτός απ την όσφρησι.
    (μένει πάντως η αφή , γιά καμμιά καλή χειροδικία.Αχ! πόσο πεθύμησα αυτές τις χειροδικίες.)
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Παυλίτσα
    Αντιλαμβάνεσαι ότι σχολιασμός σε αυτή την ανάρτηση ειναι ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ.Εσύ ήδη τόκανες δύο φορές για να μου θυμήσεις τη θεική γενιά μου. Αλλοι με βάζαν στο δωδεκάθεο άλλοι προτειμούσαν εκείνη τη σουσουράδα την Εστία. Για σένα θάμαι πάντα χρυσή βροχή και τα κεντριά από τις σφήκες της άλυκης Ηούς!
    @ Δημήτρη
    κάτι μου λέει ότι μιλώντας σε ποστ για την 4η καβαλημένη εξουσία πρέπει να μιλάμε για διαφθορά και την βαθμιαία επέκτασή της μάλλον σε επιβεβαιώνω. Συχνά οι τύποι των Τύπων ασχολούνται με το φαίνεσθαι και όχι με το γίγνεσθαι συμβάλοντας στη συσκότιση μεγάλων κομπινών και στρέβλωση της οικονομίας προς τα παράσιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Μιχάλη
    έχεις μέγα δίκαιο. Ο λαός συσσωρεύει και εκδικείται. Αυτοί του πλασάρουν πάλι την ήπια σοσιαλδημοκρατική λύση, μια από τα ίδια,η Αριστερά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;; Ενότητα και επιτέλους ΜΙΑ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΆΖΕΤΑΙ. αΣΕ ΤΟ ρΊΖΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΆΛΙ ΤΟΥ κκε μια φοβερά πληγωμένη ιστορία. Και τον εισοδισμό του εργατικού Μπαγκλαντές στην Τυποεκδοτική
    @Δήμητρα

    Ο Τράγκας είναι και δική μου αδυναμία, είναι "γλυκούλης" και πάντα από το ...Μεταξουργείο

    Στο "Από μια σκοπιά" αναφέρομαι και στις χειροδικίες. Η εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας θα γίνει τσουνάμι να τους πνίξει, δεν έχει πια πισινές το σύστημα,τους είδαμε ξεβράκωτους και τους δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα!

    Ωραία μας τα γράφεις, οι απόψεις είναι καθαρά διατυπωμένες και πολύ τεκμηριωμένες. Καλό που τα γράφεις να αφυπνίζεις τους πολλούς (του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου) που δεν έχουμε τόση πρόσβαση σε τέτοιες αλήθειες.

    Οφείλεις να παραδεχθείς πάντως ότι στο χαμηλού επιπέδου τοπίο των media στη χώρα υπάρχουν και εξαιρέσεις ενημέρωσης και σκέψης όπως το μπλογκ σου.

    Η απορία μου και η προσμονή μου ή κάτι που θέλω πολύ είναι απλή και ας την εκφράσω:

    Το προτάσεις και σκέψεις να κάνουμε για να ξεπεράσουμε ή να αντιμετωπίσουμε λίγο ή περισσότερο όλη αυτή την κατάσταση. Αφού κατανοήσαμε το πρόβλημα, ας το παλέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα στάδια που πρέπει να περάσει ένας δημοσιογράφος πριν σιχαθεί το σπορ είναι:

    1. Ενθουσιασμός. Διάρκεια: 1 με 3 χρόνια. Πιστεύει αν όχι ότι θα αλλάξει το σύστημα τουλάχιστον θα βάλει το... λιθαράκι του στην αλλαγή
    2. Κατανόηση του συστήματος. Διάρκεια: 2 με 4 χρόνια. Ή θα γίνει μέρος του ή θα μείνει απ' έξω. Αυτό προϋποθέτει ή γενναίες δόσεις ρομαντισμού και ευσυνειδησίας ή αντίστοιχες δόσεις βλακείας.
    3. Απόγνωση. Ειτε επειδή έγινε μέρος του συστήματος και δεν ξέρει από που να βγει, είτε γιατί δεν μπήκε και αισθάνεται... άδικημένος.
    4. Άρνηση. Διάρκεια: άνευ ορίου. Μπήκε, δεν μπήκε μια σιχαμάρα τη νιώθει.
    5. Τάσεις φυγής. Αν δεν υπήρξε ποτέ μέρος του συστήματος είναι το μόνο ευκολο. Αν υπήρξε η άρνηση τελειώνει με τη συνταξιοδότηση. Αν ποτέ βγει, δηλαδή, γιατί σέρνονται και εγκεφαλικά.
    Τις καλησπέρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Μουσείο
    Το δέον γενέσθαι είναι γνωστό και το έχω παραπομπή 4+5. Τα κοτσομπολιά και οι εμπλεκόμενοι πολλοί. . Προτάσεις γενικά η αριστερά και η ΕΣΗΕΑ έχουν καλές. Το χρήμα άλλοι. Πάντως το ΚΚΕ το ξαναγράφω απαράδεκτα δεν χρησιμοποιεί τη ραδιοσυχνότητα που έχει .Η Βουλή είναι υπόδειγμα λειτουργίας low budget καναλιού. Τώρα εμείς οι αναγνώστες......
    @Κοπτοραπτου
    Το πριν απο μας για μας κάποτε το βαριόμαστε. Καλή μου και πανέξυπνη φίλη σκέψου μεταφορικά μια τάξη πιτσιρικάδες άντε 8χρονα, να φωνάζουν "Κατω οι μαμάδες"
    Φρίκη έ, κάποιος έπρεπε να τα βάλει έτσι φωτογραφικά όπως είναι, τους ισολογισμούς δεν τους πολυκοιτάμε.Αλλωστε ξέχασα και μερικούς Λυμπέρη, Θεοχαράτο, Ρέστη,Μελισσανίδη, Ψωμιάδη και άλλα αθλητόμουτρα.
    Αφιερώνω μια ώρα την ημέρα για εφημερίδα και ίσως 1 για τηλεόραση-ράδιο .Εχω μάθει να διαβάζω υποψιασμένος ανάμεσα στις γραμμές, έχω ξεχωρίσει τους 11 πρώτους στην μετά Κομίνη ,Καραπαναγιώτη και Φρέντυ Γερμανό εποχή, τους αναπληρωματικούς και 300-400 ελπίδες.(τους βλέπεις στα link μου) Με διευκολυνει και στο διάβασμα το ξεσκαρτάρισμα. Και πάντα έχω καντήλι ανοιχτό "Τω αγνώστω δημοσιογράφω"!
    Ετσι είναι όπως τα λέτε, τις φάσεις 1,2,3 τις έχω ζήσει με δεκάδες "μικρούς" στα καθημερινά τους στο ΙΚΑ. Γνωστός διευθυντής μου έλεγε ότι ο Κοσκωτάς σας έδωσε ένα καλό, γραφείο και δύο κακά, συρτάρια και τηλέφωνο. Αλλος Αρχισυντάκτης που δεν θέλει να αλλάξει τον κόσμο και δεν κατάφερε ακόμα να με μεθύσει, ονειρεύεται ότι είναι στα χαρακώματα δεν ακούγεται από τον βομβαρδισμό απώλειας 30.000 αναγνωστών ετησίως!
    Τι περιμένεις από εφημερίδες που τείνουν να εκλείψουν την στήλη αναγνωστών.
    Ει bloggers αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι! Τα αμόρφωτα φιλοχρήματα καθήκια στη μετά Λαμπράκη εποχή τρέμω. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μία είδηση και 100 χιλιάδες σεληνιασμένες μαϊμούδες που προσπαθούν να σχολιάσουν ταυτόχρονα.

    Σελέμπριτις που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους να μας δίχνουν πως κάνουν χαλάουα και γαϊδουροκαβαλίκεμα.

    Εξώβιζες και βιζοτρομπαρισμένες κοκαλιάρες να παρουσιάζουν τους σταρς της στιγμης(κακό χρόνο να έχουν).

    Σοβαροφανείς βαφτισμένοι δημοσιογράφοι να αναλ-λύουν τις αιμοροϊδες της Θώδη και τις εγκυμοσύνες τυχάρπαστων θυλικών.

    Σοβαροί δημοσιογράφοι να μην αναρωτιούνται για το αυτονόητο..

    Και μπορώ να συνεχίσω για πολύ ακόμα(μόνο για την τηλεόραση),που να τα βάλουμε όλα στην σειρα ένα ένα!
    Λύση δεν υπάρχει,απλά ο καθένας κάνει τις επιλογές του τι θέλει να ακούσει και τι όχι.Τι θέλει να πιστέψει και τι όχι.τι θέλει να αμφισβητησει και τι όχι.

    Και όπως είδες δεν άγγιξα καν το θέμα ποιος κατέχει τα ΜΜΕ...είναι αυτονόητο εφ όσον είναι το χρήμα στην μέση όπως με κάθε τι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΙΘΑΚΗ

    Δεν ξέρω αν έφυγα από συνέπεια

    ή από ανάγκη να ξεφύγω τον εαυτό μου,

    τη στενή και μικρόχαρη Ιθάκη

    με τα χριστιανικά της σωματεία

    και την ασφυχτική της ηθική.

    Πάντως, δεν ήταν λύση, ήταν ημίμετρο.

    Κι από τότε κυλιέμαι από δρόμο σε δρόμο

    αποχτώντας πληγές κι εμπειρίες.

    Οι φίλοι που αγάπησα έχουνε πια χαθεί

    κι έμεινα μόνος τρέμοντας μήπως με δει κανένας

    που κάποτε του μίλησα για ιδανικά…

    Τώρα επιστρέφω με μιαν ύποπτη προσπάθεια

    να φανώ άψογος, ακέραιος, επιστρέφω

    κι είμαι, Θεέ μου, σαν τον άσωτο που αφήνει

    την αλητεία, πικραμένος, και γυρνάει

    στον πατέρα τον καλόκαρδο, να ζήσει

    στους κόλπους του μιαν ασωτία ιδιωτική.

    Τον Ποσειδώνα μέσα μου τον φέρνω,

    που με κρατάει πάντα μακριά.

    Μα κι αν ακόμα δυνηθώ να προσεγγίσω,

    τάχα η Ιθάκη θα μου βρει τη λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ντίνος Χριστιανόπουλος!!! Η άλλη πλευρά της Θεσσαλονίκης, που υπάρχει παρ΄ όλο που έφυγε από συνέπεια στις αρχές της απ΄ την καθημερινότητα μας, για να δώσει τη θέση της στην ποντιακή κατοχή των Μακεδονομάχων Σταυροφόρων της πλάκας που μαστίζει την πόλη. Η «στενή και μικρόχαρη Ιθάκη κ. Χριστιανόπουλε» χωρίς εσάς και τους άλλους σαν εσάς έγινε Καυκασία και Ουζπεκιστάν, Μεσαίωνας κι ασχήμια «μπατιρημένο κουρείο Σάββατο βράδυ χωρίς δουλειά». Η απουσία σας επιμελήθηκε και τη δική μας καταστροφή. Γιατί οι κολασμένοι τα βρήκαν με τους δαίμονες και μαύρισαν την πόλη και απαύδησαν τη ζωή. Γιατί η αποδοχή της ήττας είναι πόρτα για τη συναλλαγή κι αυτό είναι προδοσία. Ξεκινήστε εσείς μήπως και αποφασίσει η αριστερά του Διόνυσου ποιο σαμπουάν δίνει όγκο στα μαλλιά του επαναστάτη, ποιο σώβρακο κάνει μασάζ στο κώλο για να μη πιάνεται από τον καναπέ του μηδενισμού των πάντων, αν ο κακογάμης φταίει περισσότερο απ΄ την άπιστη και να έρθει να σας βρει. Βλέπετε βολεύτηκαν μες τη κρυφή χαρά τους, νιώθοντας πως κάτι μέσα τους σαπίζει. Εγώ όσο τους περίμενα και δεν έρχονταν, έγινα ένα με τους τσαλακωμένους κι έφυγα. Σας παρακαλώ συνεχίστε μου δίνετε δύναμη από το περίσεμά σας, για να μην είμαι ράκος. Μιχάλης Ρούπας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Μαραμένα σύκα
    Η πολιτικη της τάχα "απολιτικής" ή life style star system εγκαινιάστηκε με την Απογευματινή της σιδερωμένης Σπυριδούλας γύρω στο 1970. Το έγκλημα της δωρεάν χορήγησης σε κάποιους ημέτερους ραδιοσυχνοτήτων συνεχίζεται αμείωτο ως τα σήμερα από το 1989,συγκυβέρνηση περιορισμένων δυνατοτήτων που δυστυχώς κάτι Κύρκοι ακόμα το ονειρεύονται.
    Αγια τα περιγράφεις. Το σύστημά τους δεν έχει ηθικούς φραγμούς, σταθερότητα, ιδανικά ούτε καν δημιουργία και πολιτισμό.
    Δες την έκφραση αμφισβήτησης του πληγωμένου ποιητή στο διαχρονικό της.

    @ Αιώνιε αμφισβητία Μιχάλη
    προφανώς αναφέρεστε στη Δημοκρατία της βίζιτας που χαρακτηριστικά είπε ένας ταξιτζής θυμόσοφος στο Λαζόπουλο. Μην ξεχνάμε ότι οι νέοι φθείρονται από αυτά τα αφεντικά αριστεροί κεντρώοι και δεξιοί. Ο πρώτος τη τάξει απεικονιζόμενος έφερε τις εταιρείες νοικιαζόμενων υπαλλήλων τα δουλικά από Σομαλία να αναθρέψουν κανακάρηδες....
    Το τζελ του Αλέξη μας μάρανε,να καυτηριάσουμε τη σεξουαλικότητα της αριστεράς θαρρείς και όποιος γαμεί το χαίρεται νομίζεις ιδίως σε σας τους νέους, όταν τουλάχιστον αυτός είναι αλληλέγγυος στην αξία των πτυχίων και στη γενιά του g700.

    Μιχάλη το σύστημα τοχω πεί και σ΄άλλους δεν έχει προπατζίδικο, βενζινάδικο ή ταξί να σου δώσει, ούτε καν θέση σε ΑΣΕΠ κάτι stage ευνουχισμένης απασχόλησης, μην μασάς ψάχτο κιάλλο. Αν το σκατό σου είχε αξία θα σου κόβαν και τον κώλο. Μαζί στο ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σύντροφε Διόνυσε συμπλήρωσα 52 χρόνια ζωής προσπαθώντας να καταλάβω τον κόσμο που λάτρευα. Σπούδασα τεχνοκράτης, γοητεύτηκα από τη μαγεία, πολέμησα για αξιοπρέπεια σε χώρους απερίγραπτους, αγάπησα και αγαπήθηκα με πάθος εφηβικό αλλά δυστυχώς δεν ωρίμασα για να ενταχθώ. Μπόρεσα όμως να εμπεδώσω ότι άλλο αγάπη κι άλλο ζωή, ότι άλλο αυτό που θέλω κι άλλο αυτό που χρειάζομαι , ότι αξίζει να μ΄ αγαπούν γι αυτό που είμαι κι όχι γι αυτό που (θέλω να) φαίνομαι. Αριστερά για μένα είναι ο χώρος που στεγάζει εργαζόμενους ανθρώπους που απαιτούν πρώτιστος βίλα με πισίνα για κατοικία, σπουδές υψηλού επιπέδου και ασφαλιστική κάλυψη και δευτερευόντως και όχι απαραίτητα δικαιωματική εξουσία. Στήριξη των πολλών συνηθισμένων και θλιβερών καθημερινών ανθρώπων και όχι προβολή και στήριξη των ιδιαιτεροτήτων που καταλήγουν δυναστικές μειονότητες.
    ¨Όσο για τη γενιά των 700€, την ανάξια γενιά του τίποτα που ζει σε ένα εικονικό Μπέβερλυ Χίλς, από βάθους καρδιάς, αφού παραδόθηκε αμαχητί, καλά να πάθει. Καληνύχτα φίλε, είσαι η καλύτερη παρέα και σ΄ ευχαριστώ. Μιχάλης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από ότι ενθυμούμαι δεν ήμασταν ομοτράπεζοι ποτέ, εδώ η πολυμελής μου οικογένεια και δεν μου κάνει πολλάκις τη χάρη να συν-τρώγει μαζί μου. Τις κομματικές εξαρτήσεις τις ξεπέρασα από το 1989, αλλά στην επικοινωνιακή κλίμακα επιμένω 4αρι, λίμπερο των κοινωνικών αγώνων και κρατάω θέση Μπεκενμπάουερ από τα 17. Είμαι και μικρότερος σου Μιχάλη αλλά επιμένω στο νέος από τις νεανικές σου ιδέες. Πρέπει νάχεις φάει δίσκο όμως με την Αριστερά και τους ανθρώπους της, δεν είναι όλοι απατεώνες με όραμα πισίνα. Μερικοί την θέλουν για να ...μάθουν κολύμπι ή για φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις, για τα ρευματικά! :-)
    Η φύση της δουλιάς μου μου επέτρεψε πάντα να βλέπω τον πόνο των αρρώστων να μην έχει ταξικές διακρίσεις, ενίοτε κοινωνικό υπόβαθρο, συμβιβασμό βέβαια στη διεκδίκηση ονείρου και συμμετοχή στην απόγνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑς συμφωνώ ΑΦΘΟΝΗ.
    Τα πρόσωπα χρησιμοποιούνται και καίγονται.
    Το μισθό μας πιά έχουν στο μάτι, η Τιμή παραμένει και κάτι άλλο εκτός από μαρξιστική έκφραση υπεραξίας και το Κέρδος το πληρώνουΜΕ με τον ΛΑΌ περνώντας από τα διόδια στη ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ . Και οι πετυχημένοι μικρομεσαίοι σαν και μας.
    Ο ένας πόλος του δικομματισμού συμπληρώνει και παραδίδει στον άλλο με την προυπόθεση να εξυπητερούνται τα ίδια ολιγαρχικά συμφέροντα, εις βάρος όλων και φυσικά καλύπτοντας της πομπές και τα σκάνδαλα. Είδατε πως έχει θαφτεί το μείζον της Siemens όπως τα μικρότερα παλιώτερα των εξοπλιστικών προγραμμάτων TOR M1κλπ. Το σύστημα χρειάζεται το Πασοκ τώρα για να ελέγχει σε περίοδο πείνας πήξης και ταχείας σφίξης ΤΟ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟ, ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΙΝΗΜΑ.
    Εναλλακτική λύση των φωστήρων σεναρίων η σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάτι σαν το 0-0 ΟΣΦΠ-ΠΑΟ την άλλη μέρα θα τόχουμε ξεχάσει.
    Κάτι σαν σεξ χωρίς προ- και μεθεόρτια. Σκέτο σέξ χωρίς αίσθημα. …..
    Πριν φύγει ο Καραμανλής άνευ Τατούλη θάχει δώσει την Ολυμπιακή,μερικά αεροδρόμια, 28 δις σε ανεξέλεκτες τράπεζες,2,7 δις από το Γ’ ΚΠΣ ,αρκετά εκατομ. από ΚτΠ και μάλλον θα αφήσει μποναμά τα 9 δις του Δ’ ΚΠΣ για την συγκυβέρνηση μετά Τατούλη έτσι να τσουλάει και ο "δακτύλιος Αμαρουσίου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανοικτή πρόταση πρόσκλησης σε γεύμα ή δείπνο σου κάνω Διόνυσε, τόσο σε σένα όσο και σ΄ αυτούς που διευκολύνουν την χώνεψή σου και σου φτιάχνουν το κέφι. Τα δίνω όλα για το τιμητικό τίτλο του συντροφίτη σου.
    Τώρα μια και μοναδική ένσταση. Τι κακό έχει το σκέτο “sex”; Είναι ζωώδες, παθιασμένο, ανεβάζει τους παλμούς σε δευτερόλεπτα, γρήγορο, άμεσο, δεν προλαβαίνεις να ιδρώσεις και μπορείς μετά ν΄ ασχοληθείς με 1002 άλλα πράγματα. Πιστεύω αυτό το πριν και το μετά, αυτή η σκηνοθεσία που επιβάλει κανόνες αρχής και τέλους, είναι η αιτία της αποχής απ το άθλημα από βαρεμάρα και τεμπελίκη. Κι αν μπορούν δυο εραστές να κορυφώσουν στο ατάκα κι επιτόπου για πιο λόγω οι διαδικασίες περαίωσης, αφού όλα γι΄ αυτό γίνονται. Πιστεύω ότι στον έρωτα χρειάζεται το σύντομο πάθος, που παραλύει τη σκέψη, που ευθύνεται για τα όχι στην προσφορά απόλαυσης. Είναι δηλαδή αυτό που λέμε καθαρή δεξιά συντήρηση. Μέσα στην έκρηξη δεκάτων δευτερολέπτου στη σούπερ νόβα, είναι συμπυκνωμένη η αγωνία δημιουργίας 15δις ετών. Καλησπέρα άρχοντα, πάω για καφέ. Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεκτές οι πολυ φιλικές προτάσεις.
    Μιχάλη είμαστε μετα 30 χρόνια ενεργού σεξουαλικής δράσεις, από ένα σημείο και ύστερα θέλουμε και τον μύθο, την παραμυθία, γράμματα χασάπη εκτός από σκέτο σεξ.
    Μετά έρχονται ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Κοινόχρηστα και όποιος μπορεί απολαυμβάνει και το σκέτο σεξ χωρίς ελπίδα για ένα αχ. Κάποτε ο λαός κυκλοφορούσε ανέκδοτα για την κόρη του Διοικητού της ΔΕΗ, που κουράγιο για τέτοια,αν δεν έχεις offshore στου Κιρανίδη ή πρόσωπο στο Βγενόπουλο!Τη σωστή μπάλα από ότι λέει και η μαμά Ντιέγκο την παίζει prive στο δωμάτιό του και καρφώνει τα κάδρα στους τοίχους....άλλες εποχές ,άλλα ήθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και ο κύκλος των "εκβιασμών" καλά κρατεί. Ωραίο άρθρο Διονύση.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οσο τα ΜΜΕ θα ανηκουν σε αυτους που εχουν να πληρωνουν τα εξοδα εγκαταστασης-συντηρησης-μισθολογια-φακελωματα-ρουσφετια- νταραβερια , σε μας τους καθημερινους ανθρωπους , θα μενει παντα το ιντερνετ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;