Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Η γενιά των 700 ευρώ από το Στέλιο Κούλογλου.


Αγαπητοί φίλοι του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και της Θεματικής Βραδιάς...

Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας μας "εκτροχίασαν" λίγο... Παρ'όλα αυτά η δημοσιογραφική ομάδα του ΡΧΣ εξακολουθεί να εργάζεται με συνέπεια, ώστε σύντομα να σας παρουσιάσει τα νέα ντοκιμαντέρ της εκπομπής, που βάσει των δεσμεύσεων της διοίκησης της ΕΡΤ, θα εξακολουθήσει να προβάλλεται ως το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

Παραθέτουμε εν τάχει μέσω συνδέσμων τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς μπορείτε αναλυτικότερα να ενημερωθείτε διαβάζοντάς τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της εκπομπής:

-Τηλεγράφημα Ειδησεογραφικού Πρακτορείου REUTERS

-Απάντηση Υπ. Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Βουλή, σχετικά με την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να αποπέμψει τον Στ. Κούλογλου από την ΕΡΤ

-Αναφορά στο ζήτημα και από τον Γ. Παπανδρέου στα πλαίσια ομιλίας του στη Βουλή

-Επίσημη Ανακοίνωση της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

-Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ

-Επιστολή Διαμαρτυρίας από το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων

-Ψήφισμα Γ.Σ. Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ – ΑΠΘ

-Σημαντική είναι η κινητοποίηση των φίλων της εκπομπής, καθώς τα διάφορα γκρουπ υποστήριξης του ΡΧΣ στο δημοφιλές facebook (http://www.facebook.com/group.php?gid=17332386155, http://www.facebook.com/group.php?gid=16363907622, έφτασαν τα 28 χιλιάδες μέλη, ενώ περισσότερες από 11 χιλιάδες υπογραφές έχουν καταχωρηθεί στις διάφορες ηλεκτρονικές φόρμες διαμαρτυρίας. Ελπίζουμε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να σας μεταφέρουμε κι εμείς από τη μεριά μας ευχάριστα νέα σχετικά με τη διαδικτυακή παρουσία του ΡΧΣ και της ομάδας του.

Προς το παρόν, ήρθε η ώρα για την προβολή του "ανεπιθύμητου" ντοκιμαντέρ, στα πλαίσια της "πεπαλαιωμένης" Θεματικής Βραδιάς για την ακρίβεια και τη γενιά των 700...

Αυτήν την Πέμπτη, 22 Μαΐου, στις 22:00, στην ΕΤ1

ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 700 ΕΥΡΩ
Ελλάδα. Η χώρα του ήλιου, της θάλασσας, του κρασιού και της καλής παρέας. Η χώρα που καλεί τους νέους από όλο τον κόσμο να ζήσουν το μύθο τους σε αυτήν. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τους κατοίκους μιας χώρας όπου ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, ιδίως νέων, αμείβονται με λιγότερα από 1000 ευρώ το μήνα, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη; Πόσο οι Έλληνες απολαμβάνουν τη ζωή και τα αγαθά της πατρίδας τους, όταν εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό;

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κατέγραψε για ένα μήνα τη ζωή πέντε ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια στην ακρίβεια και τους χαμηλότατους κατώτατους μισθούς.

Ο Κώστας είναι 29 ετών, απόφοιτος του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα. Προσπάθησε να βρει δουλειά, όμως οι μισθοί που του προτάθηκαν από τεχνικές εταιρείες δεν ξεπερνούσαν τα 700 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που τα τρέχοντα έξοδά του είναι σχεδόν διπλάσια. Έτσι αναγκάζεται να κάνει τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Η καθημερινή ζωή του Οδύσσεια ξεκινάει το πρωί από το σπίτι του στην Λούτσα. Αφού διασχίσει όλη την Αττική καταλήγει το απόγευμα στο Φάληρο, όπου εργάζεται σαν σερβιτόρος.

Ο Μανώλης είναι καθηγητής, 43 ετών. Ζει στα Χανιά με τη γυναίκα και τα 2 μικρά παιδιά του, 6 και 3 ετών. Παρότι έχει πετύχει τρεις φορές στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ακόμη δεν έχει διοριστεί και αναγκάζεται να εργάζεται ως ωρομίσθιος καθηγητής, με 340 ευρώ το μήνα, τα οποία και πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών. Τα οικονομικά της οικογένειας βασίζονται στο μισθό της γυναίκας του, στον υπερδανεισμό, τις πιστωτικές κάρτες και ένα αυστηρότατο προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο έξοδο -οι οδοντιατρικές δαπάνες της συζύγου του- ανατινάζουν τον προϋπολογισμό στον αέρα.

Η Τζίνα είναι 32 ετών, πτυχιούχος ιταλικής γλωσσολογίας και μιλά 4 ξένες γλώσσες. Αν και είχε μια καλή δουλειά στην Ιταλία, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα το 2004, μέσα στην ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως γραμματέας με μισθό 770 ευρώ, με τα οποία πρέπει να ζήσει η ίδια και η 5χρονη κόρη της.

Η Αφροδίτη είναι 27 ετών, απόφοιτος του τμήματος δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Ζει μόνη της στην Αθήνα προσπαθώντας να τελειώσει το διδακτορικό που ξεκίνησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, για να τα βγάλει πέρα στην ακριβή Αθήνα. Όμως τα χρήματά της συχνά τελειώνουν πριν τα μέσα του μήνα...

Ο Ιορδάνης, είναι 31 ετών, με σπουδές στο μάρκετινγκ. Έκανε εφτά μήνες να βρει δουλειά και τελικά προσελήφθη ως πωλητής σε εταιρία πληροφορικής, με μισθό… 680 ευρώ. Δεν άντεξε να μένει με τους γονείς του και να συντηρείται από αυτούς και αποφάσισε να μεταναστεύσει. Ο πρώτος του μισθός στην Ολλανδία ήταν 1700 ευρώ. Ο φακός της εκπομπής τον παρακολουθεί να πληρώνει 1,5 ευρώ για τον καφέ του, στην κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ.

Στο πλαίσιο της εκπομπής θα προβληθεί βίντεο με έναν ακόμη νέο που παρακολούθησε η ομάδα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Ο Δημήτρης, 28 ετών, στράφηκε στην ομάδα του γνωστού, πλέον, blog g700.blogspot.com για να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του και τις κινήσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσει για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Με τη συμβολή των μελών του G700, η υπόθεση μεταφέρθηκε τους τελευταίους μήνες στις αίθουσες των δικαστηρίων...

Αυτήν την Πέμπτη, στις 22:00, στην ΕΤ1.
Stay tuned!

ΡΧΣ - RWF

5 σχόλια:

  1. O Kuloglu den ine ute o protos ke ute o televteos pu ton efage i logokrisia.Proton poli ali synedelfi tu ehune pari to harti tis apolisis ke den egyne tosos doros.12 hronia ergastike stin ERT mipos ine keros na erthun ke ali axiologi ke kenurgi dimosiografi na synehisun to ergo tu?to devtero pu eho ne prostheso ine oti merika apo ta documenter pu parusiaze stin ekpombi tu intan aplos agorasmena ke metafrasmena.O kostos tis paragogis itan para poly megalos ke elipe ke i dimiurgiki plevra tis ekpombis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Ευγενία για μένα η ομάδα Κούλογλου είναι μία από τις 11 καλύτερες που διαθέτει ο τόπος. Αρα ένας καλός manager -αν υπήρχε στην ΕΡΤ- θα τον έβαζε να παίξει και άλλες χρονιές,ανεξαρτήτως κόστους.Ντοκυμαντέρ και ιστορικό φίλμ πόσοι κάνουν, στα δάκτυλα του ενός χεριού μετριώνται. Απλά ο ανάξιος παναγόπουλος εφάρμοσε τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος γιατί σαν πειθήνιο όργανο μόνο μεταφορά διαταγών είναι ικανός να κάνει όχι να αξιολογεί μια ποιοτική δουλιά.Σαν βαλβίδα εκτόνωσης έστω όχι σαν πολύτιμο μαργαριτάρι ο Κούλογλου έπρεπε να μείνει στην ΕΡΤ.Τώρα του ανέβασαν την τηλεοπτική υπεραξία εις βάρος των τηλεθεατών της ΕΡΤ. Γιαυτό και βλέπεις 40.000 κόσμο επώνυμα να τους φτύνουν ήδη.Σκέψου ότι για τα πρωινάδικα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια σκάνε 40-50.000 ευρώ μηνιαίως,τι συναδελφικά και αντισυναδελφικά κόπτεσαι;;; Τι σχέση έχουν αυτοί με τους κακοπληρωμένους γραφιάδες των εφημερίδων;; Αλλωστε το ντοκυμαντέρ πάντα έχει την αντιγραφή και το ιστορικό ξεσκαρτάρισμα και ο Κούλογλου έχει τσούξει κατά καιρούς το κομπραδόρικο στάτους της άρχουσας τάξης της χώρας, έχει δείξει οι πατριώτες τι σημαίνουν.......
    Τώρα με την αλλαγή πολιτικού σκηνικού που επιχειρούμε στον ΙΣΑ τι λές θα συμβάλεις ή οι προλετάριοι εξαθλιωμένοι διανοούμενοι γιατροί "απολαμβάνουν" μόνο το ΙΚΑ και τους ελευθεροεπαγγελματίες;;.Ο κόσμος το πρώτο που κόβει είναι ο γιατρός εις βάρος της υγείας του και των μακροοικονομικών μεγεθών υγείας του κοινωνικού συνόλου! Βλέπω σήμερα σελίδα 54 στην Ε ο κυβερνητικός σχεδιασμός δίνει τα ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ σε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις μήπως εν όψει εκλογών ιατρικών συλλόγων τσιμπίσουμε κάτι από χαϊμαλιά και καθρεπτάκια...
    Ξέρεις γιατί όπου κυκλοφορούν φανφαρώνοι δεξιοί συνδικαλιστές οι γιατροί ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω ότι ο Κούλογλου είναι εξαιρετικός στη δουλειά του. θα συμφωνήσω επίσης με τα λεγόμενα όσων θεωρούν ότι αυτό που προσφέρει η δημοσιογραφική του ομάδα στην ελληνική τηλεόραση είναι η ποιότητα και η εγκυρότητα. και σίγουρα αυτού του είδους οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να υπηρετούν τη δημοσιογραφία και όχι οι κάθε είδους Εισαγγελάτοι. θα διαφωνήσω όμως με όσους αναφέρθηκαν στις αμοιβές που δίνονται στους "σταρ" των ιδιωτικών καναλιών, γιατί ναι μεν είναι εξωφρενικές, (αν σκεφθείτε ότι η Ελένη Μενεγάκη αμείβεται με 120.000 ευρώ το μήνα, η Τατιάνα Στεφανίδου με 30.000 και άνω) ωστόσο προέρχονται από την τσέπη των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται τα μέσα ενημέρωσης και κρατούν ομήρους τους δημοσιογράφους, υποκύπτοντας σε κάθε λογής συμφέροντα. την ίδια στιγμή όμως που ο Κούλογλου αμείβεται με 19.500 ευρώ μισθό για το κάθε επεισόδιο και με 29.000 ευρώ για την παραγωγή του κάθε επεισοδίου,(η οποία παρεμπιπτόντως ανήκει στον ίδιο), δηλαδή παίρνει συνολικά 150.000 ευρώ το μήνα, τότε σίγουρα δεν θα είμαι εγώ αυτή που θα ανησυχήσει για το μέλλον του δημοσιογράφου ή για την επιβίωση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή ακούστηκαν ορισμένα πρωτάκουστα σχετικά με τον πρόσφατο γάμο ομοφυλοφύλων στην Τήλο και το αν υπάρχει διάταξη νόμου που να το επιτρέπει κλπ, επισημαίνω ότι κανένας δεν έκανε τον κόπο να να ρωτήσει τον κατεξοχήν ειδήμονα της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη και στην υποχρεωτική ερμηνεία των κανόνων του εσωτερικού δικαίου σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

    Πρόκειται για τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κύριο Παυλόπουλο, που τυχαίνει να είναι σήμερα και ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός που θα κληθεί να εκδώσει εγκύκλιο στους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων του πολιτικού γάμου και σύνταξης των ληξιαρχικών πράξεων.

    Διαβάστε τι γράφει σε σύγγραμμά του:

    «Όταν πρόκειται για την ερμηνεία και την εφαρμογή οποιωνδήποτε άλλων, προγενεστέρων ή μεταγενεστέρων της Κοινοτικής Οδηγίας διατάξεων του εθνικού δικαίου, το ΔΕΚ δέχεται ότι ο εθνικός δικαστής οφείλει να προβαίνει στην ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου αυτού, πάντα μέσα στα πλαίσια του δυνατού, υπό το φως του κειμένου και του σκοπού του κοινοτικού δικαίου, προκειμένου να επιτύχει το στόχο, που καθορίζεται από αυτή, και να συμμορφωθεί έτσι προς τις διατάξεις του άρθρου 189 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Βλ. Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-21/04, 4 Ιουλίου 2006, Κωνσταντίνος Adeneler and others ver. Ellinikos Organismos Galaktos. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου και συγκεκριμένα οι διατάξεις περί γάμου να ερμηνευτούν «υπό το φως του κειμένου και του σκοπού των αντίστοιχων διατάξεων του κοινοτικού δικαίου (ισότητα ανδρών και γυναικών, οιουδήποτε γενετήσιου προσανατολισμού ως προς τα δικαιώματα τέλεσης γάμου κλπ).

    Τέλος ο εθνικός δικαστής στην προσπάθεια του να εναρμονίσει, π.χ. με τις μεθόδους που ήδη εκτέθηκαν, το εθνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, δεν έχει «διέξοδο διαφυγής». Λόγω της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου υποχρεούται να μην εφαρμόσει τη διάταξη του εθνικού δικαίου, η οποία αντιτίθεται τόσο στο πρωτογενές, όσο και στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο. Η υποχρέωση αυτή εμφανίζεται ακόμη περισσότερο έντονη και επιτακτική, όπως είναι ευνόητο, στην περίπτωση κατά την οποία έχει ήδη προηγηθεί απόφαση του ΔΕΚ, η οποία και έχει κρίνει, με δύναμη δεδικασμένου κατά τις κείμενες κοινοτικές διατάξεις, την αντίθεση μιας διάταξης του εθνικού δικαίου προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο (Βλ. Πρ. Παυλόπουλου εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, σελ. 83-84, Εκδόσεις Σάκκουλα, 1993).»

    Αν υπάρχουν όλα αυτά γραμμένα, χρειάζεται να ψάχνουμε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη και να ρωτάμε τους παπάδες;

    Τέλος επειδή συνήθως υποβάλλεται στους νεόνυμφους η ερώτηση «και τώρα τι θα κάνετε, θα πάτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι:
    α. Το δικαστήριο που θα επιληφθεί (της αίτησης ακυρώσεως αυτού που δεν θα του εξασφαλιστεί το δικαίωμα εγγραφής σε μερίδα Δημοτολογίου ή σε Ληξιαρχείο ή θα του παρουσιαστεί οποιοδήποτε εμπόδιο) είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    β. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρείται «ανώτατο δικαστήριο» σύμφωνα με το άρθρο 234 της «Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως ισχύει σήμερα» (έτσι λέγεται σωστά).

    γ. Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 234 το Συμβούλιο Επικρατείας, όταν τίθεται θέμα ερμηνείας κοινοτικού δικαίου, «υποχρεούται» (και όχι απλά δικαιούται) να κάνει προδικαστική παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ληφθεί απόφαση ως προς το προδικαστικό αυτό θέμα (π.χ. τι ορίζει το κοινοτικό δίκαιο για τα δικαιώματα δύο ομοφύλων να τελέσουν γάμο. Σημείωση: Δεν υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που να δέχεται ευθέως τέτοιο γάμο, αλλά και δεν υπάρχει απόφαση που να λέει ότι δεν τον δέχεται. Υπάρχει όμως σωρεία αποφάσεων που δείχνουν έμμεσα ότι δέχεται κάτι τέτοιο. Το πρόκριμμα του γάμου της Τήλου θα αποτελέσει landmark γιατί δεν θα μπορέσει να ξεφύγει πλέον και θα λάβει απόφαση επ’ αυτού).

    δ. Η προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα είναι υποχρεωτική για το ελληνικό δικαστήριο (σύμφωνα με το προμνησθέν άρθρο 234) και επομένως δεν θα έχει σημασία αν έστω και όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι εκ πεποιθήσεως κατά τέτοιου γάμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σας άγνωστε, τώρα τις πήρα χαμπάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;