Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Απλήρωτοι γιατροί, κλειστά νοσοκομεία.


Η εξάπλωση των επισχέσεων σ΄ όλα τα Νοσοκομεία της χώρας έφερε το Υπουργείο Υγείας σε κατάσταση παραζάλης. Οι ένοικοι της Αριστοτέλους πίστευαν ότι οι γιατροί, στεγνώνοντας οικονομικά, θα εκλιπαρούσαν να υπογραφεί γρήγορα-γρήγορα μιά κλαδική σύμβαση στα μέτρα Τσούκαλου για να εισπράξουν τις εφημερίες τους. Αντί για αυτό προέκυψε μιά άνευ προηγουμένου εξέγερση με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας.
Στις 22 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλος έστειλε εσπευσμένα στους Διοικητές την πυροσβεστική εγκύκλιο που σας επισυνάπτω και τους καλεί να πληρώσουν από τα διαθέσιμα τις εφημερίες Δεκεμβρίου. Για να κρατήσει πισινή προσθέτει στην εγκύκλιο και μιά τελευταία παράγραφο για "τους νομικούς περιορισμούς ως προς την επίσχεση, ειδικότερα για ορισμένες κατηγορίες όπως οι ειδικευόμενοι". Τι το ΄θελε, αφού στις 19 Μαρτίου είχε στείλει άλλη επιστολή στην οποία έγραφε τα ακριβώς αντίθετα;
¦ Πάντως στο Βενιζέλειο ο Σύλλογος Ειδικευομένων πήρε πρωτοβουλία και επισκέφθηκε την Παρασκευή τον εισαγγελέα Ηρακλείου, εκθέτοντάς τους λόγους που προβαίνει σε επίσχεση τόσο από το τακτικό ωράριο, όσο και από τις εφημερίες. Ο Εισαγγελέας τους είπε ότι η πράξη τους είναι σύννομη και πλέον δεν υπάρχει ειδικευόμενος ούτε για δείγμα στο Νοσοκομείο. Δείτε εδώ ρεπορτάζ από τοπική εφημερίδα της Κρήτης.
¦ Οι οικονομικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων αντιμετώπισαν με παγερή αδιαφορία τις εντολές Καλογερόπουλου για πληρωμή εφημεριών από τα διαθέσιμα, διότι ο προϊστάμενος που υπογράφει ως εκκαθαριστής βάζει το κεφάλι του στο ντορβά. Όπως σχολίαζαν στις Οικονομικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων φαίνεται πως εκεί στο Υπουργείο αγνοούν ότι η μεταφορά κονδυλίων απο κωδικό σε κωδικό μπορεί να γίνει μόνο με αναμόρφωση προϋπολογισμού, της οποίας χρειάζεται να προηγηθεί απόφαση ΔΣ και έγκριση από τη ΔΥΠΕ. Αλλά και τότε ακόμα δεν είναι δυνατή η μετακίνηση κονδυλίων στον κωδικό 562 που αφορά στις εφημερίες.
¦ Υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που φαίνεται αγνοούν οι φωστήρες του υπουργείου: τα περισσότερα Νοσοκομεία δεν έχουν διαθέσιμα ούτε για το 1/10 των εφημεριών. Αυτά τα νοσοκομεία τι θα κάνουνq Uα πάρουν καταναλωτικό δάνειο...
¦ Ο Α. Μαρτίνης του Ερυθρού σκέφτηκε κάτι μεγαλειώδες: το Ίδρυμα Ερυθρός Σταυρός έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός 1 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι εφημερίες, διότι οι γιατροί είχαν αποφασίσει να κλείσουν το Νοσοκομείο. Της δωρεάς είχε προηγηθεί συνέλευση των γιατρών, όπου ο Λαοπόδης υπέστη έναν άνευ προηγουμένου εξευτελισμό και προφανώς προσέφυγε στον θείο Μαρτίνη προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα.
¦ Κάποιοι "συνδικαλιστές" βρέθηκαν κυριολεκτικά σε παράκρουση αυτό το διάστημα. Πέραν της σπερμολογίας, της επίκλησης εισαγγελέων και άλλων δεινών των Φαραώ, ένας εξ αυτών εκφράζει με δισέλιδη επιστολή την άποψη πως οι επισχέσεις είναι κατηγορηματικά παράνομες. Σιγά τα λάχανα θα πείτε, πού βρίσκεται το ενδιαφέρον; Ε, λοιπόν, το ενδιαφέρον βρίσκεται σε ποιόν έστειλε ο λεγάμενος την επιστολή. Την έστειλε συστημένη στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλο, τον οποίο μάλιστα καλεί να λάβει μέτρα όχι μόνον εναντίον των γιατρών που κινητοποιούνται, αλλά και εναντίον Διοικητών που ανέχονται τέτοια παράνομα πράγματα, όπως οι επισχέσεις! Οι κύκλοι Λαοπόδη, με τους οποίους συναγελάζεται ο εν λόγω επιστολογράφος, δε γίνεται ν΄ αγνοούν το εξαίρετο αυτό πόνημα. Ακόμη κι αν σήμερα επικαλούνται άγνοια δε θα μπορούν να το λένε κι αύριο που θα βρουν την επιστολή κοινοποιημένη στην ΟΕΝΓΕ.
¦ Τον πανικό που έχει καταλάβει τους Διοικητές Νοσοκομείων από τις επισχέσεις ενισχύουν ορισμένοι νομικοί σύμβουλοι που γνωμοδοτούν χρησιμοποιώντας εξωφρενικά επιχειρήματα. Τυπικό δείγμα η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείων Ιωαννίνων του οποίου ο νομικός σύμβουλος αρνείται συλλήβδην το δικαίωμα επίσχεσης στους γιατρούς, ακόμα και στους ειδικευόμενους, χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς που αν γίνουν δεκτοί τινάζουν στο διηνεκές τη λειτουργία του Νοσοκομείου στον αέρα . Λέει λοιπόν ότι το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό χρημάτων στον ειδικευόμενο δεν είναι μισθός αλλά αποζημίωση με σκοπό την εξασφάλιση των μέσων συντήρησης του κατά το διάστημα της ειδίκευσης του και ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντάλλαγμα για την παρεχόμενη απ΄ αυτόν εργασία. Μάλιστα φοβούμενος μη τυχόν και δεν έγινε κατανοητός σε άλλο σημείο του κειμένου παρέχει πρόσθετες διευκρινήσεις. Αναφέρει ότι οι ειδικευόμενοι συνάπτουν σύμβαση εργασίας με τα νοσοκομεία, η οποία αποσκοπεί στην εκπαίδευσή τους και όχι στην παροχή απ΄ αυτούς εργασίας!!
Δυστυχώς το εν λόγω κείμενο επειδή είναι σκαναρισμένο έχει πολύ μεγάλο όγκο και αδυνατώ να το επισυνάψω.
¦ Η Ενωση Γιατρών Ηπείρου αποτάθηκε στον κ. Μιχαήλ ο οποίος έδωσε για το ζήτημα τη γνωμοδότηση που σας επισυνάπτω και στην οποία παραθέτει τις διατάξεις του 3205/03 (μισθολόγιο), όπου ρητά καταγράφεται ότι ο ειδικευόμενος εισπράττει μισθό και επιδόματα, όπως εξάλλου καταγράφεται ήδη από τον Ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον 1397/83.
Ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις στη σελίδες 6 και 7 της γνωμοδότησης του κ. Μιχαήλ για την ποινική, αστική και πειθαρχική ευθύνη Διοικητών που θα προβούν σε περικοπή αποδοχών ή εφημεριών.
¦ Έχουν ξεσηκωθεί τα περισσότερα Νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά ο Στάθης Τσούκαλος Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ και πολλών ακόμη ευαγών Ιδρυμάτων (πχ Ιδρυμα COW) μαθαίνει τα νέα απ΄ τον ασύρματο, αποφεύγοντας τις συνελεύσεις, όπως κάποιος άλλος αποφεύγει το λιβάνι. Κι η κλεισούρα όμως δεν αντέχεται. Είδε κι απόειδε έκανε ηρωική έξοδο επισκεπτόμενος την Κρήτη. Μελέτησε που θα προσγειωθεί, απέφυγε επιμελώς το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο που οι Ενώσεις Γιατρών θα τον φίλευαν ένα φόρτωμα ζαρζαβατικά κι έπεσε στον Άγιο Νικόλαο που ΔΕΝ έχει Ενωση Γιατρών, νομίζοντας ότι εκεί θα συναντήσει Μαμελούκους.
Γελάστηκε.
Διαβάστε το απολαυστικό ρεπορτάζ εδώ.
¦ Δεν είναι μόνο η Κρήτη που ποτίζει φαρμάκι τον Τσούκαλο. Είναι και η Ενωσης Αχαϊας, την καταγγελία της οποίας αντελήφθη με αντανακλαστικά Ραν-Ταν-Πλαν. Έστειλε ο δυστυχής ένα παραπονιάρικο κείμενο στις Ενώσεις, αποδίδοντας την καταγγελία σε ακραία προσωπική εμπάθεια.
Στις άλλες 45 Ενώσεις που του αποδίδουν τα ίδια κίνητρα (ίσως και χειρότερα) τι εμπάθεια θα καταλογίσει; Ακρότατη...
¦ Την Πέμπτη ο κ. Αβραμόπουλος πήγε στις Σέρρες για να εγκαινιάσει ένα αγροτικό ιατρείο και κατά πάγια τακτική υποσχέθηκε πακέτο κι ένα ΚΥ αστικού τύπου. Η Ενωση Γιατρών επέδωσε στον Υπουργό Υπόμνημα στο οποίο τονίζει "Έχουμε φτάσει στα όρια των βιολογικών και ψυχικών αντοχών μας. Ο εξαντλημένος και κακοπληρωμένος γιατρός του Ε.Σ.Υ. δεν αντέχει να συνεχίσει να είναι ο σάκος του μποξ για κάθε πολίτη αγανακτισμένο από το αποδυναμωμένο σύστημα Υγείας". Ανάμεσα στα αιτήματα θέτουν ζήτημα νέου Ιατρικού μισθολογίου, ΤΕΠ και απαιτούν οι εφημερίες να συνεχίσουν να αμείβονται και να προσμετρώνται ως υπερωριακός χρόνος εργασίας.
¦ Όπως θα δείτε στη αποδελτίωση τύπου στο Ygeianet.gr το θέμα των επισχέσεων προβλήθηκε ιδιαίτερα στα φύλλα των εφημερίδων της Παρασκευής και έπαιξε σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Μάλιστα στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" προβλήθηκε ως πρωτοσέλιδο με τίτλο "απλήρωτοι γιατροί, κλειστά νοσοκομεία"
¦ Εκτενές και ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο έχει η 30-3-08 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (κλικ εδώ),
¦ Οι γιατροί και το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται σαν "ανθρακωρύχοι με λευκή στολή", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε προχτές το «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, στο οποίο οι γιατροί βρίσκονται σε κινητοποίηση και έκανε δηλώσεις σχετικά με την επίσχεση των γιατρών (Ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου κλικ εδώ).
¦ Σε ρεπορτάζ η Ελευθεροτυπία 29-3-2008 γράφει για την επίσκεψη Τσίπρα:
Φοβάται τα νοσοκομεία ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε ο ίδιος κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη. Και ο φόβος του μεγάλωσε, όταν άκουσε τους γιατρούς να λένε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες, που αναγκάζονται να χειρουργούν ύστερα από 35 ώρες συνεχούς εργασίας και χωρίς ούτε μία ώρα ύπνο. «Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι μπορεί να με χειρουργήσει γιατρός που είναι 35 ώρες άγρυπνος», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι είναι η πρώτη φορά που τους επισκέπτεται πολιτικός -και μάλιστα αρχηγός κόμματος- χωρίς να είναι προεκλογική περίοδος ή να θέλει να δει κάποιον συγγενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.Η αρχή έγινε.

¦ Ο Διοικητής του Νοσοκομείου "Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης, θέλοντας να φοβίσει τους γιατρούς που ξεκίνησαν επίσχεση, δήλωσε ότι θα τους περικόψει τα ημερομίσθια. Ο καθηγητής εργατικού δικαίου στο ΑΠΘ κ. Άρις Καζάκος που ενημερώθηκε από την ΕΝΙΘ παρήγγειλε στον Διοικητή ότι εαν κάνει κάτι τέτοιο Δευτέρα πρωί- πρωί θα βρίσκεται στο αυτόφωρο. Μετά την παραγγελία αυτή ο κ. Διοικητής έκανε στροφή 180 μοιρών και μάλιστα πήγε στο αμφιθέατρο που συζητούσε ο Τσίπρας με τους γιατρούς, εισπράττοντας "θερμή" υποδοχή.
¦ Ο Ριζοσπάστης στο 30-3-2008 φύλλο και υπό τον τίτλο "Γενικεύονται οι κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα" γράφει:
Δυναμική απάντηση στις απειλές που επιστράτευσε η διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν» προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους για δεδουλευμένες εφημερίες, έδωσαν οι ειδικευμένοι γιατροί του νοσοκομείου, που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας. Χτες, μέρα γενικής εφημερίας, η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε τους διευθυντές των τμημάτων με την αιτιολογία ότι φροντίζει για την ασφαλή λειτουργία της εφημερίας, αλλά στη συνάντηση ακούστηκαν - όπως καταγγέλθηκε - εκφράσεις του τύπου «να τους επιστρατεύσετε», «μαζέψτε τους» και «θα κληθεί εισαγγελέας»! Αντιδρώντας στις απειλές η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου συγκάλεσε γενική συνέλευση των γιατρών όπου καταδικάστηκαν οι μεθοδεύσεις της διοίκησης.
¦ Φαίνεται πως οι συνδικαλιστές γιατροί του ΚΚΕ δεν εμπεδώνουν την κομματική γραμμή που εκπορεύεται από το Ριζοσπάστη. Αλλιώς δε δικαιολογείται η άκρως εχθρική συμπεριφορά που δείχνουν στις επισχέσεις που εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Λάρισα συνδικαλιστές του ΚΚΕ έφτασαν στο εξωφρενικό σημείο ν΄ απειλούν ότι θα πάνε στον εισαγγελέα για να κάνουν μήνυση εναντίον συναδέλφων τους που ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας.
¦ Σε απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής τονίζεται:
"Ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής συμπαρίσταται και καλύπτει την επίσχεση των γιατρών του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του νομού, με την οποία ζητούν την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων εφημεριών τους. Ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής καλεί το Υπουργείο Υγείας να δώσει αμέσως λύση και να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΣΥ, να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για νέο μισθολόγιο και για όλα τα ζητήματα που έχει θέσει σε πρόσφατο υπόμνημά της η Ενωση Γιατρών Χαλκιδικής προς τον Υπουργό Υγείας".
Επίσης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης υπήρξε έντονα επικριτικός για τον Υπουργό Υγείας.
Οι άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι γιατί σιωπούν;
¦ Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Ερυθρού καλεί εκπροσώπους Νοσοκομείων σε σύσκεψη την Τετάρτη 2 Απριλίου και ώρα 3μμ στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός για συντονισμό, έκδοση κοινής αφίσας και διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όσοι μπορούμε να πάμε, είναι για καλό.
¦ Σχεδόν ένα μήνα μετά την περίφημη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ της 3ης Μαρτίου κι ενώ όλα τα Νοσοκομεία της χώρας κοντεύουν να γίνουν μπαρουτόμυλοι, το Υπουργείο Υγείας έστειλε επιστολή συνάντησης με τους πρόθυμους (την επισυνάπτω), ώστε να φτιαχτούν λέει τρείς επιτροπές να κλωσήσουν τις προτάσεις του Υπουργείου και σ΄ ένα μήνα, εκεί κοντά στο Πάσχα, να βγουν τα κλωσοπούλια.
Βεβαίως το ξέρουν όλοι, ακόμη και οι πρόθυμοι, πως τ΄ αυγά είναι κλούβια και ήδη βρωμάνε.
¦ Ο Τσούκαλος συγκαλεί τη Δευτέρα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας για να μελετήσουμε τας Γραφάς.
¦ Είναι προφανές ότι δε θα συμμετάσχουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε τις εν λόγω επιτροπές, οι οποίες συνέρχονται με βάση την άκυρη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 3/3/08. Εαν οι περί τον Τσούκαλο και Λαοπόδη επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν σ΄ έναν κλούβιο διάλογο.
¦ Επειδή ξενίζει ο χαρακτηρισμός "άκυρη" για τη συγκεκριμένη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου εξηγούμαι:
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού της ΟΕΝΓΕ το Συνέδριο αποτελεί το κυρίαρχο και ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 14 το Γενικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα ν΄ ασχοληθεί με κάθε ζήτημα που δεν υπάγεται στο συνέδριο. Επί του προκειμένου ενώ το 6ο Συνέδριο έχει αποφασίσει ότι κυρίαρχη διεκδίκηση είναι το μισθολόγιο, η συμμαχία των προθύμων εκβίασε οριακά απόφαση ότι δεν διεκδικούμε μισθολόγιο. Ενώ το συνέδριο έχει αποφασίσει ότι η εφημερία είναι υπερωριακός χρόνος οι πρόθυμοι αποφαίνονται ότι η εφημερία μπορεί να ενσωματωθεί στο τακτικό ωράριο, το οποίο θα φτάσει τις 52 ώρες την εβδομάδα. Συνεπώς τουλάχιστον δύο κραυγαλέα και κεφαλαιώδη ζητήματα οδηγούν σε ακυρότητα την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου και η όποια συζήτηση βάσει της άκυρης αυτής απόφασης είναι επίσης άκυρη.
¦ Επειδή ορισμένοι κάνουν ότι δήθεν αγνοούν ότι η εφημερία λογίζονταν πάντοτε ως υπερωριακός χρόνος εργασίας να θυμίσω το άρθρο 29 παρ 2 του Ιδρυτικού νόμου ΕΣΥ (1397/83)
"Οι γιατροί Ε.Σ.Υ. όλων των βαθμών, πέρα από το τακτικό ωράριο εργασίας, υποχρεούνται και σε ενεργό εφημερία μέσα στο νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας και σε εφημερία ετοιμότητας. Στους γιατρούς ενεργού εφημερίας καταβάλλεται αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, που καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τον καθορισμό της υπερωριακής αποζημίωσης".
¦ Τελικά στην Πάτρα, μετα την αντίδραση στην κατάθεση ατομικών δηλώσεων αυτοεξαίρεσης (και αυτοεξευτελισμού) για την πληρωμή εφημεριών Ιανουαρίου σκαρφίστηκαν εναλλακτικό σενάριο. Υπέβαλε βεβαίωση ο Διοικητής στην οποία αναφέρει ότι:
"Βεβαιώνεται :
1) ότι οι ιατροί ειδικευμένοι, ειδικευόμενοι, επικουρικοί και στρατιωτικοί παρείχαν κατά τον μήνα Ιανουάριο τις εφημερίες κατά παρέκκλιση των ανωτάτων ορίων της εβδομαδιαίας εργασίας των, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών που κατήρτισαν οι διευθυντές κλινικών τμημάτων και εργαστηρίων και εγκρίθηκαν από το Δ.Σ του Νοσοκομείου το οποίο πρόγραμμα εφήρμοσαν πιστά οι γιατροί του Νοσοκομείου ,χωρίς να δηλώσουν προς τη Διοίκηση ουδεμία ρητή επιφύλαξη.
2) ότι τηρήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2.2 του Π.Δ 88/99"
¦ Ομολογεί λοιπόν ο κ. Διοικητής ότι η τροπολογία Αβραμόπουλου είναι ανυπόστατη, ισχύει το 48ωρο, το καταστρατήγησε, αλλά δεν αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν ρητές επιφυλάξεις. Προσπαθεί ταυτόχρονα να φέρει εμμέσως τους γιατρούς σε δυσχερή θέση και στην περίπτωση που δηλώσουν ότι όντως είχαν επιφυλάξεις να μην πληρωθούν τις εφημερίες. Οι Ενωση Αχαίας ήδη μελετά με άλλες Ενώσεις διαδικασίες που θα ακυρώνουν αυτά τα τερτίπια από τον Απρίλιο.


¦ Η πολύμηνη πολιορκία της Ντρομπόλιτσας (Τρίπολης) από τον Κολοκοτρώνη οδήγησε στην άλωσή της στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Στην Τρίπολη υπήρχαν στρατιωτικές αποθήκες γεμάτες με πολεμικό υλικό που μετέτρεψε τους άοπλους και ξυπόλητους σε τακτικό στρατό. Υπήρχαν και πολλά γρόσια και χρυσαφικά στο σεράι, τα οποία ο Κολοκοτρώνης έβαλε στο ταμείο του αγώνα, ενώ εύκολα μπορούσε να τα ιδιοποιηθεί.
¦ Δυό μήνες αργότερα γράφει σε φίλο του στο Αργος:
"Περιπόθητε κυρ Κων/νε Αλεξανδρόπουλε,Έλαβα το αδελφικόν σου, αλλ' εις την γραφήν σου δε μοι σημειοίς τίποτε, διά να εννοήσω τι κάμνεις αυτού.Επί τούτου να προσπαθήσης να μου εύρης μερικόν πανί, και να το δώσης εις το σπίτι του Γιάννη να μου κάμουν εν σώβρακον, το οποίον να γίνει ολίγον μακρύ, μάλιστα τα καλαμόποδα να γίνουν έως κάτω και με κάθε μέσο να μου το εξαποστείλης ότι δεν έχω διόλου και το προσμένω άφευκτα..."Και κλείνοντας την επιστολή γράφει:"...τους αρρώστους στρατιώτας να επισκέπτεσαι καθ' ημέραν με τον ιατρόν, όπου έχω αφισμένον αυτού και να γράφεις περί πάντων, στέλλοντάς μου, με πρώτον το σώβρακον. Και εν τοσούτω ασπαζόμενός Σας αδελφικώς, μένω τη 13 Δεκεμβρίου 1821 εν Κορίνθου."
¦ Το σώβρακο του Κολοκοτρώνη πρέπει να το φοράμε φέσι σ΄ όλους εκείνους που θέλουν κάθε συλλογικός αγώνας να αποφέρει σ΄εκείνους λάφυρα (μισή Κλινική, 30 κρεβάτια και πάει λέγοντας).
¦ Ο Κώστας Μπέης είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής δικονομίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 28/7/1999, δηλαδή πριν 9 χρόνια, δημοσίευσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και γλαφυρό άρθρο στην Ελευθεροτυπία στο οποίο πραγματεύεται το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου και τη δυνατότητα κατάσχεσης στην περιουσία του. Ανέσυρα το άρθρο εξ αφορμής των πρόσφατων ισχυρισμών του κ. Καλογερόπουλου και σας το επισυνάπτω. ("Μπέης-Κατάσχεση εναντίον του Κράτους").¦ Η χτεσινή συνάντηση των Ενώσεων της Κρήτης με τον ΔΥΠΕαρχη Κρήτης κ. Κεφαλογιάννη ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Καμία δέσμευση δεν μπορούσε να παράσχει για πληρωμή των εφημερίων του Ιανουαρίου και εντεύθεν. Για τις επισχέσεις στις οποίες βρίσκονται όλοι οι γιατροί της Κρήτης είπε ότι είναι δικαίωμά τους και δε θα προβάλλει εμπόδια. Ας σημειωθεί βέβαια και η αξιέπαινη στάση του παριστάμενου Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι ο Σύλλογος στηρίζει τις επισχέσεις των γιατρών
¦ Αλήθεια γιατί οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας δεν εκδίδουν ανακοινώσεις στήριξης των νοσοκομειακών γιατρών που κινητοποιούνται για τα δεδουλευμένα τους; Ας τους βάλουμε στο χορό, εκλογές έρχονται.
Πάτρα. Η Ενωση Γιατρών διαμηνύει στους Διοικητές: πληρωμή εφημεριών ανυπερθέτως μέχρι Τετάρτη 26/3 το μεσημέρι.
¦ Όπως ενημερώνει η ΕΙΝΑ:
"τώρα οι κατά τόπους πάρεδροι ζητούν από τους διοικητές να προσκομίσουν έγγραφη βεβαίωση ότι (κρατηθείτε...): "οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπερβεί με ιδία ευθύνη και συναίνεση τον νομίμως προβλεπόμενο χρόνο εργασίας (48ωρο-56ωρο)" για να μπορούν (οι πάρεδροι) να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών! Προφανώς και δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί θα πρέπει πρώτα ο κάθε Διοικητής να λάβει μια προσωπική δήλωση από τον κάθε νοσοκομειακό ιατρό που να δηλώνει τα παραπάνω αλλιώς αν καταθέσει από μόνος του την "βεβαίωση" θα βρεθεί αντιμέτωπος με σωρεία ποινικών αδικημάτων. Από την άλλη όμως κανένας γιατρός με στοιχειώδη αξιοπρέπεια δεν πρόκειται να γίνει και... "δηλωσάκιας"! Οπότε πέφτει στο κενό κι αυτό το τέχνασμα. Περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα τραβήξουν από το καπέλο τους οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου".
¦ Συνάδελφος εύλογα αναρωτιέται στο φόρουμ της ΠΦΥ:
"Πόση νομική εγκυρότητα έχει μια τέτοια βεβαίωση; Δηλαδή, μπορεί κάποιος να παντρευτεί δυο γυναίκες "με ιδία ευθύνη" αν συντάξει μια ανάλογη βεβαίωση;"
¦ Το Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως σκέφτηκε να ξεπεράσει το σκόπελο του 48ωρου με σατανικό τρόπο: με τον εξευτελισμό των γιατρών. Όχι τον απλό, αλλά τον επαναλαμβανόμενο, όχι τον μυστικό και κατά μόνας, αλλά τον κραυγαλέο. Επιθυμεί δηλαδή την διαπόμπευσή μας, όπως συνέβη και με τις πλασματικές εφημερίες, για τις οποίες εν συνεχεία μας έσυραν σε Εισαγγελείς. Μας εξωθεί να υποβάλουμε ψευδείς δηλώσεις ότι οικειοθελώς καταστρατηγήσαμε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εβδομαδιαίας εργασίας, ώστε να εισπράξουμε τα χρήματα από τις εφημερίες στις οποίες εξαναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουν με το έγγραφο Καλογερόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου με το γνωστό άμεσο ή έμμεσο "εντέλλεσθε". Μας καλεί να αυτο-εξευτελιστούμε και να συνεχίσουμε να το πράττουμε όλους τους επόμενους μήνες εγκαθιστώντας μιά Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία: 24.000 Ελληνες γιατροί να μπούν σε κατάσταση opt-out, ομηρίας και ανέχειας. Εαν κάποιοι δεν δεχτούν να υποβάλλουν δηλώσεις τότε το ένταλμα, επειδή δεν μπορεί να σπάσει, θα επιστρέφεται ανεκτέλεστο και οι Διοικήσεις θα καλούν τους πρόθυμους να πιέσουν τους απρόθυμους να πετάξουν και το τελευταίο ένδυμα, ώστε να μείνουμε όλοι γυμνοί και να μην ντρέπεται κανείς για τη γύμνια του. Οι Διοικήσεις θα είναι όλο χαρά που διαθέτουν τέτοιους πειθήνιους και ανυπόληπτους υπηκόους και η υπογραφή του γιατρού, που εξυπακούει ένα επιστημονικό και κοινωνικό κύρος, θα καταστεί ανάλογης βαρύτητας με την υπογραφή κάθε απατεώνα και τρόφιμου των φυλακών.
¦ Πρέπει να αρνηθούμε κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη σκέψη αυτά τα άθλια παιχνίδια σε βάρος μας. Η λύση είναι μιά και μόνη: υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους όρους που είχαμε θέσει στο Γενικό Συμβούλιο της 23/11/07. Να τους θυμίσω:
Νέο μισθολόγιο με έναρξη τα 1600 ευρώ καθαρά ως τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση για τις επόμενες βαθμίδες.
Οι εφημερίες είναι χρόνος υπερωριακής εργασίας και θα πρέπει να πληρώνονται με ωρομίσθιο, επί τη βάσει του βασικού μισθού.
Μείωση του ωραρίου εβδομαδιαίας εργασίας για όλους, ειδικούς και ειδικευόμενους στις 48 ώρες (με 5νθήμερο, 6ωρη πρωϊνή εργασία και μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα). Σαν μεταβατική λύση, εφ’όσον με ευθύνη του Υπουργείου δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για νέες προσλήψεις που θα έκαναν τη μείωση του ωραρίου εφικτή χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συνολική λειτουργία του ΕΣΥ, αντιπροτείναμε με την απόφασή μας της Νοεμβρίου 2007 την καθιέρωση 35ωρου, σε αυστηρά ετήσια βάση.
Να πληρωθούν άμεσα τις δεδουλευμένες εφημερίες τους οι γιατροί όλης της χώρας. Δεν νοείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, ενόσω οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα.
Να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς (όπως άλλωστε υποχρεούται από τις ανάγκες και η κοινή λογική επιτάσσει) σε προσλήψεις 4500 κανονικών επιμελητών Β ΕΣΥ και ειδικευομένων
Να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την από διετίας υπόσχεσή του στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης
Να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την υπόσχεσή του για σύστημα απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού – βαθμού.
Μέχρι τότε θα πιέζουμε ασφυκτικά το Υπουργείο και την κυβέρνηση με επισχέσεις και κινητοποιήσεις κάθε είδους.
¦ Σας επισυνάπτω κείμενο της ΑΡΣΙ με τίτλο "Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΟΥ κ. Κ"
30-3-2008 ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή"
Απεργία γιατρών σε πολλά νοσοκομεία
Αναστάτωση επικρατεί σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΣΥ που διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών. Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς ακόμα δεν έχουν «μοιραστεί» στα νοσοκομεία τα σχετικά κονδύλια.
Aυτή τη στιγμή επίσχεση από το τακτικό ωράριο πραγματοποιούν οι γιατροί των νοσοκομείων της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, της Ηπείρου, τα νοσοκομεία Ρόδου, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Λάρισας και τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Θριάσιο, Αττικόν και Αγιος Σάββας της Αθήνας. Εντός των ημερών ξεκινούν κινητοποιήσεις οι γιατροί ΕΣΥ της Θράκης, ενώ την περασμένη Παρασκευή σταμάτησαν τις επισχέσεις οι γιατροί της Πάτρας. Πάντως, ακόμα και όταν τα κονδύλια για τις εφημερίες «φτάσουν» στις διοικήσεις των νοσοκομείων εκφράζονται φόβοι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα εγκρίνει εφημερίες πέραν του 48ώρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους ειδικευμένους γιατρούς και του 58ωρου για τους ειδικευόμενους, παρά την ψήφιση τροπολογίας αναστολής της εφαρμογής νέου ωραρίου των γιατρών. Το πρώτο «κρούσμα» εκδηλώθηκε χθες όταν ο πάρεδρος Αχαΐας ζήτησε από διοίκηση νοσοκομείου, βεβαίωση ότι έχει τηρηθεί το 48ωρο.
¦ Από τη Δικτυακή Πύλη Ρεθύμνου GoodNet.gr το παρακάτω δημοσίευμα στις 19 Μαρτίου με τίτλο: Πορεία με χάπενινγκ
"Η προχθεσινή πορεία διαμαρτυρίας είχε διαφορετικό "χρώμα" από το συνηθισμένο, καθώς στη Νομαρχία όπου και κατέληξαν οι διαδηλωτές, μια ομάδα νοσοκομειακών γιατρών πραγματοποίησε ένα δρώμενο - πολιτικό σχόλιο. Ως πολιτικά πρόσωπα - φορώντας μάσκες με τα πρόσωπα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του υπουργού υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου - έγιναν δέκτες της αποδοκιμασίας των διαδηλωτών, οι οποίοι τους πέταξαν ντομάτες και τους γιαούρτωσαν".
¦ Εαν υπάρχουν δημοσιεύματα επαρχιακών εφημερίδων σε θέματα υγείας να μας τα προωθείτε για να τα αναρτούμε στο YgeiaNet
¦ Μην ξεχνιόμαστε. Συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα (κλικ εδώ).
¦ Από την Ιστοσελίδα "στης Βουλής τα έδρανα", την οποία διαχειρίζονται και ενημερώνουν κοινοβουλευτικοί συντάκτες:
"Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και κυβερνητικής πράξης. Ίσως όμως, είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος απορρίπτει τη λογική "τραβάτε με κι ας κλαίω" (ευρωσύνταγμα-σκοπιανό κλπ). Το Ασφαλιστικό πλήττει βάναυσα τη ζωή και την τσέπη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προσθέτει χρόνια εργασίας και αφαιρεί χρήματα από τις συντάξεις. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε κυριολεκτικά στις διαμαρτυρίες, με όποιο τρόπο αυτές εκφράστηκαν (διαδηλώσεις, δημοσκοπήσεις κλπ). Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα απορρίψει το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που καταθέτουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ επιβεβαιώνοντας -εκ νέου- την αναντιστοιχία της με το εκλογικό σώμα. Μοναδική ελπίδα (ηθικής, όχι πραγματικής) νίκης* της Εργασίας ενάντια στη σημερινή πολιτική εξουσία -σε θεσμικό επίπεδο- είναι η δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να αναπέμψει στη Βουλή το "νομοσχέδιο Πετραλιά". Ο κ. Παπούλιας θα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε γνήσιο εκφραστή της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε μία κυβέρνηση που πηγαίνει ενάντια στη θέλησή της.Γι' αυτό, λέω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, και ΠΑΡΟΤΡΥΝΩ τον κ. Παπούλια να αναπέμψει το νομοσχέδιο".
*σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής. Νομοσχέδιο που έχει αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Bουλή εισάγεται στην Oλομέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εκδίδει και το δημοσιεύει υποχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του.
¦ Ψήφισμα συμπαράστασης του ΣΥΝ Πτολεμαϊδας στην επίσχεση των γιατρών. Σας το επισυνάπτω ("Πτολεμαϊδα-ψήφισμα")

¦ Αυτή η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όπως τα θανατικά του μεσαίωνα. Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Μισό εκατομμύριο πολίτες μένουν χωρίς δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης με την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων από 50 σε 100 όπως επιτάσσει το πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κι οι επιτελείς της κυβέρνησης αραδιάζουν κουραφέξαλα ως δικαιολογίες. Κάνουν τάχα πως δεν αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά ζήτημα επιβίωσης των ασφαλισμένων, αλλά και δημόσιας υγείας συνολικά. Ίσως γιατί πιστεύουν ότι όλα υπακούουν στους τυφλούς νόμους της αγοράς.
Διαβάστε τον παρακάτω διάλογο από το Press Room:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ προς Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ: Επειδή έχετε μελετήσει το νομοσχέδιο, μπορείτε να μας πείτε πόσοι μερικώς ή προσωρινά απασχολούμενοι θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το διπλασιασμό του αριθμού των ενσήμων;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 100 ένσημα θεωρείται επαρκής αριθμός για να μπορεί κάποιος να έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο αριθμός των 50 ήταν ιδιαίτερα χαμηλός με αποτέλεσμα να ωφελούνται ή να επωφελούνται αυτής της ρυθμίσεως πρόσωπα τα οποία δεν έχουν συνεισφέρει έτσι όπως έχουν συνεισφέρει στην πλειονότητά τους οι Ελληνες πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχετε υπολογίσει πόσους πλήττει αυτό το μέτρο;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι πρόχειρος να σας πω αριθμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε, πώς παίρνετε αυτό το μέτρο, χωρίς να τους έχετε υπολογίσει. Δεν σας ενδιαφέρει δηλαδή;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως μας ενδιαφέρει. Έχουν γίνει μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο το οποίο σας ανέφερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, σας λέω λοιπόν ότι στο ΙΚΑ κάτω από 100 ένσημα έχουν 400.000 κόσμος. Αυτός θα μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι απολύτως δίκαιο κάθε Ελληνας πολίτης ο οποίος πληρώνει, να απαιτεί να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αρκεί να έχει ένα μίνιμουμ, το οποίο μίνιμουμ ορίζεται στα 100 ένσημα. Σας ευχαριστώ.
¦ Ο Γιάννης Μεταξάς σχολιάζοντας το προηγούμενο μέηλ γράφει:
Διάβασα τα περί οστράκων και εννοείται πως δεν εκπλήσσομαι με τα τεκταινόμενα. Να θυμίσω όμως πως τα όστρακα που προσκολλώνται στο τοίχωμα των πλοίων, αποκολλώνται οπωσδήποτε όταν έρθει η ώρα για τακτική συντήρηση του πλοίου. Η αποκόλλησή τους επιτυγχάνεται με αμμοβολή, που είναι η δια ισχυρής πιέσεως εκτόξευση δέσμης άμμου, υλικό του οποίου οι ιδιότητες δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές, όπως άλλωστε και του τσιμέντου. Όποιος ενδιαφέρεται για τις ιδιότητες της άμμου, ας ανατρέξει στο περιοδικό "Περισκόπιο της Επιστήμης" σε άρθρο του προ ετών.Στην περίπτωση του ιατρικού συνδικαλισμού, αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να κάνουν ή να παραλείψουν οι πρόθυμοι ώστε να κινηθεί η διαδικασία έκφρασης μομφής εναντίον τους; Αυτοί τόσο ξέρουν ή θέλουν, τόσο κάνουν. Το ότι σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές των ιατρικών συλλόγων δεν είναι δικαιολογία τύπου ώριμου φρούτου, το αντίθετο μάλιστα. Χώρια που θα αφαιρέσει κάθε επίφαση νομιμοποίησής τους ως συνομιλητών του υπουργού Υγείας.Δεύτερη απορία μου ανέκυψε διαβάζοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό. Ας δεχθούμε ότι έχουν τις καλύτερες των προθέσεων. Το όνομα, όμως, Γιαννίτσης τους λέει κάτι; Μια πρόταση μομφής στον εκλεκτό του Σημίτη το 2001, ίσως να ήταν ικανή τόσο ώστε οι προτείνοντες αυτά να τα εφαρμόζουν σήμερα ως κυβέρνηση.
¦ Άρθρο στο BMJ (κλικ εδώ) καταδεικνύει την «κρυφή επιρροή» των χορηγών στην ιατρική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα οι φαρμακοβιομηχανίες-σπόνσορες επιβάλλουν την επιλογή ομιλητών σε σεμινάρια που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι αυτά έχουν διαφημιστεί στους ιατρικούς κύκλους με φυλλάδια που ισχυρίζονται ότι όλο το περιεχόμενο του σεμιναρίου δεν υπόκειται στην επιρροή της βιομηχανίας. Ο Καθηγητής του Harvard, David Blumenthal, μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα, απεύθυνε έκκληση προς τα ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα να παύσουν να δέχονται άμεσες επιχορηγήσεις των ιατρικών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες.
¦ Ο Ριζοσπάστης γράφει στο φύλλο της 22-Μαρτίου-γράφει-υπό τον τίτλο "Επίσχεση για τις εφημερίες"
Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί -ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι με το μισθό των 980 ευρώ - καθώς έχουν να πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες απ' τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν τμηματικές οφειλές απ' το Μάη και τον Οκτώβρη του 2007. Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι γιατροί στον Ερυθρό Σταυρό, στο Σισμανόγλειο, σε όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης, σε Πάτρα, Ρόδο, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Πτολεμαϊδας, Λάρισα. Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινούν επίσχεση από τις 24.3.2008. Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους γιατρούς. Ετσι στα νοσοκομεία έφτασε έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου, με το οποίο χαρακτηρίζεται ως παράνομη η επίσχεση των ειδικευμένων γιατρών, ενώ παροτρύνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αμφισβητήσουν ως παράνομη και την επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων.

Χαιρετώ
Δημήτρης Βαρνάβας varnava1@otenet.gr

3 σχόλια:

  1. ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ Πτολεμαΐδας εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών του Γ.Ν.Πτολεμαϊδας «Μποδοσάκειο» που διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκέμβρη 2007 καθώς και Γενάρη, Φλεβάρη 2008 και για τον λόγο αυτόν βρίσκονται στην τρίτη εβδομάδα επίσχεσης εργασίας.
    Ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για αξιοπρεπείς αμοιβές και προσλήψεις είναι αγώνας για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης, είναι αντίσταση στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί σε τέλμα τον Δημόσιο τομέα Υγείας σε όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ειδικά σε μία κρίσιμη εποχή όπως η σημερινή όπου αμφισβητούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν κερδίσει με αγώνες και αίμα.
    Δηλώνουμε αλληλέγγυοι και συμμέτοχοι στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών για παροχή δωρεάν περίθαλψης υψηλής ποιότητας σε όλους .

    Πτολεμαϊδα 25/3/2008

    Η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ Πτολεμαΐδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΟΥ κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ:
    ΑΠΟ ΤΟ «ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ» ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

    Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας κατά κοινή ομολογία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Το αποκορύφωμα της ξεφτίλας και της υποτίμησης του κλάδου μας από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι το γεγονός ότι ενώ ξεκινάει ο Απρίλιος, στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα δεδουλευμένα των εφημεριών ούτε του … Δεκεμβρίου 2007 (!!!).

    Αντί ο κος υπουργός, οι κ.κ. υφυπουργοί και οι κ.κ. γενικοί γραμματείς να τσακιστούν να βρουν λύση, αφού ξέρουν πόσο πενιχρές είναι ούτως ή άλλως οι αποδοχές μας (αλήθεια, όσον αφορά τους δικούς τους παχυλούς μισθούς ανέχονται έστω και μία μέρα καθυστέρηση στην καταβολή τους ;) στέλνουν στα νοσοκομεία (αρ. 39296 με ημερομηνία 19-3-08 και υπογραφή του γ.γ. κ. Καλογερόπουλου) μία απαράδεκτη εγκύκλιο που αποτελεί μνημείο παραπλάνησης και αυταρχισμού. Θαυμάστε:

    Πρόλογος: «Αναφορικά με τα περιστατικά γιατρών του ΕΣΥ … που αρνούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους επικαλούμενοι την άσκηση του δικαιώματός τους για επίσχεση εργασίας, λόγω της μη καταβολής ή του κινδύνου κατά τους ισχυρισμούς τους για την μη καταβολή των αμοιβών τους για εφημερίες που πραγματοποίησαν από τον μήνα Ιανουάριο του 2008 και εντεύθεν …»
    Σχόλια: 1) ο ποταμός οργής των νοσοκομειακών γιατρών, ιδιαίτερα των ειδικευόμενων, που ξεχειλίζει αυτές τις μέρες μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις σε πολλές ενώσεις της επαρχίας, στον «Ερυθρό», στο «Αττικόν», στον «Άγιο Σάββα», στο «Σισμανόγλειο» και σε πολλά άλλα νοσοκομεία αποτελούν κατά το υπουργείο «μεμονωμένα περιστατικά».
    2) η φράση «ή του κινδύνου κατά τους ισχυρισμούς τους» είναι η αποθέωση της κουτοπονηριάς, αφού επίσχεση σημαίνει απλούστατα «δεν δουλεύω μέχρι να μου πληρώσεις τα χρωστούμενα» και όχι «δεν δουλεύω μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος ότι δεν θα με πληρώσεις (πότε;)». Άλλωστε, η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα συνδικαλιστικού εκβιασμού το προηγούμενο διάστημα, διαμηνύοντας ανοικτά στους γιατρούς πως αν δεν αφήσουν τον Τσούκαλο και τον Λαοπόδη να υπογράψουν την «κλαδική συμφωνία – ανέκδοτο» του υπουργείου, τότε δεν θα πληρώνονται ούτε οι δεδουλευμένες εφημερίες. Τέλος, είναι απόλυτα λογικό το γεγονός ότι με τα δείγματα γραφής που δείχνει καθημερινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της ακόμα και για τα στοιχειώδη.
    3) Γιατί από τον «Ιανουάριο του 2008» κε Καλογερόπουλε ; Τον Δεκέμβριο του 2007 τον έχετε πληρώσει ;

    Παρ. 2: «είναι αμφισβητούμενο το κατά πόσο μπορεί να ασκηθεί (η επίσχεση εργασίας) από εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα … υπό το πρίσμα μάλιστα της … 2547-90 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.»
    Σχόλια: 1) Τι θα πει κ. Καλογερόπουλε «είναι αμφισβητούμενο»; Από ποιόν; Από εσάς; Μήπως έχετε αναλάβει καθήκοντα προέδρου εργατοδικείου ή ευρωπαϊκού δικαστηρίου και δεν το ξέρουμε; Έχετε μήπως ενημερώσει για την «αποψάρα» σας αυτή το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων του ίδιου σας του υπουργείου ή την ΑΔΕΔΥ;
    2) Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣΤΕ αφορά μια μεμονωμένη περίπτωση υπαλλήλου (κάποιου μηχανικού του δημοσίου) που φερόταν … αγνοούμενος από την υπηρεσία του επί σειρά μηνών και για να δικαιολογήσει την απουσία του επικαλέστηκε επίσχεση εργασίας για κάποια δεδουλευμένα που του χρωστούσαν. Έκτοτε (18 συναπτά έτη) υπάρχει σωρεία δικαστικών αποφάσεων υπέρ νοσοκομειακών γιατρών και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που περιλαμβάνουν μάλιστα και περιπτώσεις εντολών για συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του υπεύθυνου νοσοκομείου για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Εδώ συμβαίνει ένα από τα δύο: Ή ο κ. Καλογερόπουλος αγνοεί τα παραπάνω, οπότε εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το αν είναι ικανός να κατέχει την υπεύθυνη (υποτίθεται) θέση του γενικού γραμματέα, ή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει πάρει (παρασκηνιακά και παράτυπα) «διαβεβαιώσεις» από δικαστικούς κύκλους (υπενθυμίζεται ότι ο δικαστικός κλάδος είναι ο μοναδικός που «τα πήρε χοντρά» από τον Αλογοσκούφη, 800 εκ. ευρώ πρόσφατα) ότι η πλευρά του κράτους θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκά αν η αντιπαράθεση χοντρύνει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ισχύει η πρώτη εκδοχή …

    Παρ. 3: Πάλι ύπουλα και από την πίσω πόρτα εισέρχεται η καινοφανής … «νομολογία Καλογερόπουλου», ότι δηλαδή ο εργαζόμενος δικαιούται να κάνει επίσχεση όχι αν απλά δεν έχει πληρωθεί, αλλά μόνο αν έχει πειστεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθεί στο διηνεκές (πότε ; στην ολυμπιάδα του Πεκίνου ; ή μήπως του Λονδίνου ;)
    Ρωτάμε: Ο «σεμνός και ταπεινός» κ. Αβραμόπουλος καλύπτει πολιτικά τις ενέργειες του υφισταμένου του κ. Καλογερόπουλου; Αν όχι, τότε οφείλει να απαιτήσει την παραίτηση του κ. γενικού γραμματέα σήμερα κιόλας. Αν ναι, τότε εκτός από τα υπόλοιπα είναι ψεύτης πιο μεγάλος και από τον Πινόκιο: Θυμίζουμε ότι κατ’ επανάληψη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού (2-2006) έχει επίσημα δηλώσει σε συναντήσεις με την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ «ότι οι αποδοχές σας είναι εξευτελιστικές», ότι «σάς θαυμάζω για την υπομονή σας γιατί άν ήμουν στη θέση σας όχι απλά απεργία θα έκανα, αλλά θα έβαζα λουκέτο διαρκείας στα νοσοκομεία», «κάντε διαδήλωση να μπω μπροστά-μπροστά» κλπ. Τώρα θα μου πεις από άνθρωπο που όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει ότι έχει κάνει … «δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία» (άραγε ποιάς χώρας;), τι διαφορετικό να περιμένεις ;
    Κε υπουργέ, ας πούμε και καμιά αλήθεια : Λεφτά για να εξακολουθείς να στηρίζεις το απαράδεκτο όργιο υπερτιμολογήσεων φαρμάκων και υλικών ώστε να «γλεντούν» οι πολυεθνικές εταιρείες, βρίσκεις. Λεφτά για να ταΐζεις τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα με σκανδαλώδεις συμβάσεις επίσης βρίσκεις. Μόνο για να πληρώσεις τους ειδικευόμενους γιατρούς και τους επιμελητές Β’ των 1000 ευρώ τον μήνα που μοχθούν μέρα νύκτα για να στηρίζουν την δημόσια περίθαλψη δεν μπορείς να βρείς. Μπράβο σε σένα, στον κ. Καραμανλή και σε όλη την κυβέρνηση … καλύτερους μαθητές στην «πολιτική ξεφτίλας» ο κ. Σημίτης ούτε στο όνειρό του δεν μπορούσε να βρεί!

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί, και ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι, «δεν μασάνε» από τέτοιες γελοιωδέστατες προσπάθειες τρομοκράτησης. Και επισχέσεις θα κάνουμε, και απεργίες θα κάνουμε, και ότι άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίσουν οι γενικές μας συνελεύσεις θα κάνουμε. κ.κ. υπουργοί γραμματείς και φαρισαίοι: αν δεν αλλάξετε τακτική, θα τρίβετε τα μάτια σας. Γι’ αυτό αμέσως τακτοποιείστε το θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών και αφήστε τις «ιστορίες για αγρίους».

    Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ, ΜΑΖΙΚΟΥ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    Γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων και ενώσεων, συντονισμός από τα κάτω. Παίρνουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια παραμερίζοντας την συμβιβασμένη φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική ηγεσία των Τσουκαλολαοπόδηδων.
    Απορρίπτουμε τα «κουτοπόνηρα» σχέδια για εξευτελιστικές συλλογικές συμβάσεις που θέλουν να μας βάλουν να υπογράψουμε ότι δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ αύξηση τα επόμενα 2 χρόνια, ότι θα δουλεύουμε όσο επιθυμεί η υπηρεσία με δική μας ευθύνη και ότι για να πάρουν κάποια ψίχουλα (200-300 ευρώ) οι λίγοι Αναπληρωτές που θα εξελιχθούν σε Διευθυντές αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από το υστέρημα των ειδικευόμενων.
    Αγωνιζόμαστε για:
    · Πραγματικές αυξήσεις αποδοχών (1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές στον ειδικευόμενο και αντίστοιχα στις παραπάνω βαθμίδες, όλα στον βασικό μισθό)
    · Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις επιμελητών σύμφωνα με τις ανάγκες. Γενικό ωράριο 30ωρο, 5θήμερο, 6ωρο με το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους). Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 55 για όσους το επιθυμούν, με κατοχύρωση του εφημεριακού χρόνου σαν συντάξιμου.
    · Αποδέσμευση βαθμού – μισθού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών. Τέρμα στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διευθυντικής αυθαιρεσίας που ταλανίζει πολλά τμήματα. Κατάργηση του βαθμού του διευθυντή, και καθιέρωση το πολύ δύο βαθμίδων στους γιατρούς του ΕΣΥ (νεότερους και παλιότερους επιμελητές).
    · Μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.
    · Μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό με πραγματικές προσλήψεις, και όχι με τις «κατά φαντασίαν» προσλήψεις του κ. Αβραμόπουλου.
    · Ανθρώπινες συντάξεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου της κ. Πετραλιά. Κατάργηση των νόμων Σιούφα και Ρέππα. Εξομοίωση προς τα πάνω των νέων από τους παλιούς ασφαλισμένους.

    Μάρτιος 2008

    Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α. Ρ. Σ. Ι.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθήνα, 28 Μαρτίου 2008

    Κύριο Παναγιώτη Νικολόπουλο
    Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.)
    Ιωάννινα


    Κύριε Πρόεδρε,

    Με αφορμή την από 24 Μαρτίου 2008 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
    1. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας, το οποίο είναι άμεσα και απόλυτα συνυφασμένο με την ιδιότητα του εργαζόμενου αλλά και με την ίδια του τη προσωπικότητα, λειτουργεί και θα πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά στην αυθαιρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου Δικαίου, τα οποία, καλυπτόμενα από μια ιδιότυπη νομική ασυλία, καταχρώνται σε πλείστες των περιπτώσεων της εξουσίας των και δεν εκπληρώνουν τις προφανείς και αυτονόητες υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους.
    Ήδη έχει παγιωθεί η παραδοχή, ότι το Ελληνικό Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Δικαίου, είναι υποχρεωμένα, μεταξύ πολλών άλλων, να πληρώνουν τις χρηματικές υποχρεώσεις τους προς τους ιδιώτες. Άλλως, εξαναγκάζονται με τη διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης και του πλειστηριασμού αντικειμένων της ιδιωτικής περιουσίας τους.
    Από τις ανωτέρω διαπιστώσεις συνάγεται, ότι το Ελληνικό Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Δικαίου έχουν απωλέσει προ πολλού το αμάχητο τεκμήριο του αξιόπιστου, αξιόχρεου και φερέγγυου εργοδότη για την ικανοποίηση απαιτήσεων που υπόκεινται σε αμφισβήτηση.
    Το Ελληνικό Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Δικαίου έχουν παύσει προ πολλού να παρέχουν, ως εργοδότες, ασφάλεια και εγγύηση στους εργαζόμενους, οι οποίοι στο όνομα των αρχών της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας, θα πρέπει να προστατεύονται με την ενάσκηση ουσιωδών και εγγενών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας.
    Είναι πέρα για πέρα ανεπίδεκτο αμφισβήτησης, ότι από την διάταξη του άρθρου 4 παρ.1 του Συντάγματος, η οποία ορίζει, ότι "οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου", καθιερώνεται όχι μόνο η ισότητα των Ελλήνων πολιτών έναντι του Νόμου αλλά και η ισότητα του Νόμου έναντι αυτών, υπό την έννοια ότι ο νομοθέτης, κατά την ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων πραγμάτων, σχέσεων ή καταστάσεων και κατηγοριών προσώπων δεν μπορεί να νομοθετεί κατά διάφορο τρόπο, εισάγοντας εξαιρέσεις και διακρίσεις.
    Εξάλλου, στο άρθρο 22 παρ.1, εδ.β' του Συντάγματος, ορίζεται ότι:
    "1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος….. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το φύλο ή από άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας".
    Η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται σε εργασιακές σχέσεις που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο αλλά και στις δημοσίου δικαίου σχέσεις, σύμφωνα με την γενική δικαιϊκή αρχή της ισόνομης ρύθμισης των ομοίων που κρατεί στο Κοινοτικό Δίκαιο δυνάμει του άρθρου 164 της Ιδρυτικής Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Οι Γιατροί του Ε.Σ.Υ. (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι), ως εργαζόμενοι, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Οδηγιών 93/104/ΕΚ του Συμβουλίου της 23 Νοεμβρίου 1993, 2000/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22 Ιουνίου 2000 και της Κωδικοποιητικής Οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4 Νοεμβρίου 2003, όπως έχει πλέον δεχθεί αυθεντικά το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με μια σειρά σημαντικότατων Αποφάσεών του (Υποθέσεις Simap/03-10-2000, Jaeger/09-09-2003, Pfeiffer/05-10-2004, Dellas/01-12-2005 κλπ.).
    Οι ανωτέρω Οδηγίες αποτελούν ενεργείς νομοθετικές πράξεις με εφαρμογή έναντι πάντων και μάλιστα με υπερεθνική ισχύ, που επικυρώνει και το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος.
    Το Π.Δ.88/1999 που εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την Οδηγία 93/104/ΕΚ, μεταφέροντάς την στο εσωτερικό δίκαιο όπως και το Π.Δ.76/2005 που τροποποίησε το Π.Δ.88/1999 σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2000/34/ΕΚ, μεταφέροντάς την επίσης στο εσωτερικό δίκαιο, δεν κάνουν αντιδιαστολή μεταξύ υπαλλήλων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και δημοσίων υπαλλήλων. Ομιλούν αδιακρίτως για εργοδότες και εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ο δε έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του Π.Δ.88/1999 έχει ανατεθεί στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας (άρθρο 15).
    Μάλιστα δε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας διευκρινίζει στο με αριθ.πρωτ.130211/14-09-2006 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, ότι τις διατάξεις του Π.Δ.88/1999, έτσι όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ.76/2005, για τα χρονικά όρια εργασίας, οφείλουν να εφαρμόζουν όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του δημοσίου τομέα.

    2. Επί του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας
    2.1 Σύμφωνα με το άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα, ορίζεται ότι
    Αν ο οφειλέτης έχει κατά του δανειστή ληξιπρόθεσμη αξίωση συναφή με την οφειλή του, έχει δικαίωμα, εφόσον δεν προκύπτει κάτι άλλο, να αρνηθεί την εκπλήρωση της παροχής έως ότου ο δανειστής εκπληρώσει την υποχρέωση που τον βαρύνει (δικαίωμα επίσχεσης)
    Το δικαίωμα επίσχεσης ασκείται και στο πεδίο του Εργατικού Δικαίου.
    Συγκεκριμένα:
    α) Το άρθρο 648 του Αστικού Κώδικα ορίζει, ότι
    Με την σύμβαση εργασίας ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να παρέχει την εργασία του στον εργοδότη και αυτός να καταβάλει το συμφωνημένο μισθό.
    β) Το άρθρο 655 του Αστικού Κώδικα ορίζει, ότι
    Αν δεν υπάρχει αντίθετη συμφωνία ή συνήθεια, ο μισθός καταβάλλεται μετά την παροχή της εργασίας και αν υπολογίζεται κατά ορισμένα διαστήματα κατά την διάρκεια της σύμβασης, καταβάλλεται στο τέλος καθενός από αυτά.
    γ) Το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα ορίζει, ότι
    Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ή αν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο.


    Από τις προαναφερόμενες διατάξεις, συνάγονται τα εξής:
    - Στη σύμβαση εργασίας υπάρχει παροχή και αντιπαροχή. Ο εργαζόμενος παρέχει την υπηρεσία του, διαθέτοντας τη μυϊκή ή πνευματική ενέργειά του στον εργοδότη του, ο οποίος την πληρώνει, καταβάλλοντας την "συμφωνημένη" αμοιβή. Αν κάποιο από τα μέρη δεν εκπληρώσει την παροχή του, περιέρχεται σε υπερημερία.
    - Υπερημερία του εργοδότη συνιστά και η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του μισθού του εργαζόμενου από αυτόν (τον εργοδότη). Αντίδραση του εργαζόμενου στην υπερημερία του εργοδότη μπορεί να είναι και η προσφυγή στο δικαίωμα άσκησης της επίσχεσης. Να αρνηθεί, δηλαδή, την παροχή της εργασίας του, για όσο χρόνο ο εργοδότης του θα συνεχίζει να είναι υπερήμερος εξ αιτίας της μη, από τον ίδιο, πληρωμής του μισθού.
    2.2 Το δικαίωμα της επίσχεσης, είναι κατ’ ένσταση προβαλλόμενο ενοχικό δικαίωμα. Στο Εργατικό Δίκαιο και ειδικά στη σύμβαση εργασίας, το δικαίωμα αυτό παρουσιάζει κάποια ιδιομορφία: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ασκηθεί από τον μισθωτό, όταν ο εργοδότης καθυστερεί την καταβολή των οφειλομένων αποδοχών του ή δεν εκπληρώνει τις νόμιμες ή συμβατικές του υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ή με τη συμπεριφορά του ο εργοδότης προσβάλει την προσωπικότητα του εργαζομένου.
    Ασκώντας το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας ο μισθωτός δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη, ότι διακόπτει την απασχόλησή του μέχρι να του καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές ή να συμμορφωθεί ο εργοδότης με τις νόμιμες υποχρεώσεις του και να απέχει από τα καθήκοντα της εργασίας του.
    Κατά το χρονικό διάστημα της επίσχεσης εργασίας, ο εργοδότης περιέρχεται σε κατάσταση υπερημερίας, γι' αυτό οι μισθωτοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν εργασία ούτε και να παρουσιάζονται στην επιχείρηση, αλλά έχουν δικαίωμα να απασχοληθούν σε άλλο εργοδότη, για αντιμετώπιση βασικών τους αναγκών. Οπωσδήποτε όμως πρέπει ο μισθωτός, που ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, να βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση του εργοδότη, εφόσον αρθεί η υπερημερία του, για να αναλάβει εργασία.
    Η επίσχεση εργασίας έχει ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει στο μισθωτό τις δεδουλευμένες και καθυστερούμενες αποδοχές. Δεν μπορεί να ασκηθεί επίσχεση εργασίας με σκοπό τον εξαναγκασμό του εργοδότη για αυξήσεις αποδοχών ή άλλες παροχές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Η επίσχεση εργασίας αποτελεί μονομερή δικαιοπραξία, που ισχύει από τη στιγμή που περιέρχεται σε γνώση του εργοδότη. Το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας μπορεί να ασκηθεί και όταν ο εργοδότης προσκαλεί τον μισθωτό, που άκυρα απέλυσε, να αναλάβει εργασία, χωρίς όμως να εξοφλεί ταυτόχρονα και τους μισθούς υπερημερίας, δηλαδή, τις αποδοχές από την άκυρη απόλυση μέχρι την επάνοδο στην εργασία.
    Όταν ο μισθωτός απέχει από την εργασία του, ασκώντας το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας για βάσιμες αξιώσεις του, ο εργοδότης δεν μπορεί να θεωρήσει λυμένη τη σύμβαση εργασίας και γίνεται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εργαζόμενου, εφόσον αποκρούει την προσφορά του χωρίς να προβαίνει σε νόμιμη καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
    2.3 Απαραίτητες προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα κ.λ.π., είναι οι κατωτέρω:
    α) Να υπάρχει ενεργός εργασιακή σύμβαση εργασίας (έγκυρη ή άκυρη).
    β) Να υπάρχει αξίωση απαιτητή ή ληξιπρόθεσμη.
    γ) Η απαίτηση να είναι αξιόλογη και βεβαία.
    δ) Να γίνεται ρητώς και σαφώς (γραπτώς ή προφορικώς και να γίνεται εγκαίρως) ότι αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι να εκπληρώσει ο εργοδότης την υποχρέωση που τον βαρύνει.
    ε) Να ασκείται εντός των ορίων της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού του δικαιώματος.
    στ) Η αξίωση να είναι συναφής προς την οφειλή και να στρέφεται κατά του προσώπου του εργοδότη.
    Οι συνέπειες της επίσχεσης εργασίας αίρονται με τη συμμόρφωση του εργοδότη, δηλαδή, με την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών (μισθοί ή ημερομίσθια, δώρα εορτών, άδεια και επίδομα άδειας κ.λ.π.) ή τη λήψη των νομίμων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ή γενικά τη συμμόρφωσή του για κάθε νόμιμη ή συμβατική του υποχρέωση, που κρίνεται ότι είναι αξιόλογη και όχι ασήμαντη.
    Ο εργοδότης μπορεί να ματαιώσει την επίσχεση εργασίας με την παροχή πραγματικής ασφάλειας στον εργαζόμενο, π.χ. με κατάθεση των οφειλόμενων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όχι όμως και με την παροχή απλής εγγύησης.

    3. Οι Γιατροί του Ε.Σ.Υ. (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) και το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας.
    3.1 Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 22 του Συντάγματος του 1975 (ήδη παρ.4, όπως αυτή αναριθμήθηκε με την παρ.Α του Ψηφίσματος της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής, ΦΕΚ Α' 84/17-04-2001),
    «Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται».
    Τούτο σημαίνει, ότι δεν νοείται παροχή εργασίας χωρίς αμοιβή.
    Σε διαφορετική περίπτωση, η χωρίς αμοιβή πραγματοποίηση από τους Γιατρούς του Ε.Σ.Υ. υπερωριακής απασχόλησης με τη μορφή εφημεριών, θεμελιώνει ευθύνη του εργοδότη Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου κατά περίπτωση και αντίστοιχο δικαίωμα του εργαζόμενου Γιατρού.
    Συγκεκριμένα:
    α) Να εγείρει Αγωγή αποζημίωσης για την αποκατάσταση της βλάβης που του προκαλεί η χωρίς αμοιβή παροχή της εργασίας, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.
    Επομένως, η παράλειψη καταβολής αμοιβής στους Γιατρούς του Ε.Σ.Υ. για εφημερίες τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει, είναι παράνομη και το αρνούμενο την καταβολή της αμοιβής αυτής Νοσοκομείο, με οποιαδήποτε δικαιολογία, ευθύνεται να αποζημιώσει την περιουσιακή ζημία που υφίσταται ή άλλως να αποκαταστήσει τη βλάβη με τη καταβολή αποζημίωσης ποσού ίσου με εκείνο που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη υπερωριακή απασχόληση.
    β) Να ζητήσει με σχετική Αίτηση τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του ευθυνόμενου υπερήμερου εργοδότη.
    γ) Να υποβάλλει Μήνυση στον αρμόδιο Εισαγγελέα για μη πληρωμή από πρόθεση του εργοδότη δεδουλευμένης εργασίας (αποτελεί ιδιαίτερο ποινικό αδίκημα).
    δ) Να υποβάλλει Μήνυση στον αρμόδιο Εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα) κατά του Διοικητού λ.χ. του Νοσοκομείου, καθόσον με την ιδιότητά του αυτή και άρα υπαλλήλου κατά την έννοια του άρθρου 13 περ.α' του Ποινικού Κώδικα, παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να τον βλάψει.
    Συγκεκριμένα, όχι μόνο εξέδιδε προγράμματα εφημεριών καθ' υπέρβαση του 48ώρου ή 56ώρου, χωρίς τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση και έγκριση του εργαζόμενου Γιατρού, καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Π.Δ.88/1999, εξαναγκάζοντάς τον να εργάζεται σύμφωνα με τα παρανόμως εκδοθέντα προγράμματα εφημεριών καθ' υπέρβαση των νομίμων ορίων, με αντίκτυπο στη ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς το κοινό και στη ψυχική και σωματική του ακεραιότητα αλλά άφηνε απλήρωτη την εργασία αυτή.
    ε) Να προκαλέσει με σχετική Αναφορά την πειθαρχική δίωξη του Διοικητή λ.χ. του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις του άρθρου 13 περ.α' του Ποινικού Κώδικα και των άρθρων 106 και 107 παρ.1 περ.β) του Ν.3528/2007.
    στ) Να κάνει Καταγγελία προς την Επιθεώρηση Εργασίας (Κοινωνική Επιθεώρηση) τόσο για την απλήρωτη δεδουλευμένη υπερωριακή απασχόληση (εφημερία) όσο και για την παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία του, συνεπεία της υπέρβασης των νομίμων ορίων του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και να ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης.

    3.2 Οι Ειδικευόμενοι Γιατροί
    Θεωρώ νομικά αδιανόητη την υποστηριζόμενη άποψη, ότι το καταβαλλόμενο στον ειδικευόμενο μηνιαίο ποσό χρημάτων χαρακτηρίζεται ως αποζημίωση ……. και όχι ως αντάλλαγμα για την παρεχόμενη από αυτόν εργασία(!!!) και ότι η συναπτόμενη ορισμένου χρόνου εργασιακή σύμβαση με το νοσηλευτικό ίδρυμα, είναι ειδική και αποσκοπεί στην εκπαίδευση και άσκησή του και όχι στη παροχή από αυτόν εργασίας(!!!)
    Όπως αναλύω στη συνέχεια, η αποδοχή μιας τέτοιας άποψης, θα ετίναζε στη κυριολεξία στον αέρα το σύστημα εφημεριών και συνακόλουθα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
    Η ανωτέρω άποψη σκόπιμα αγνοεί το Νόμο 3205/2003 "Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις" (ΦΕΚ Α' 297).
    Ειδικότερα:
    α) Στο Κεφάλαιο Γ' ("Ιατροί Εθνικού Συστήματος Υγείας") του ως άνω Νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 43, προβλέπεται μηνιαίος βασικός μισθός όλων των βαθμίδων της ιεραρχίας του κλάδου των Γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
    Ο Ειδικευόμενος Γιατρός, κατατάσσεται στην βαθμίδα δ' με τον Επιμελητή Γ', ο δε μηνιαίος βασικός του μισθός καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του βαθμού του Επιμελητή Β', ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,70 και στρογγυλοποιείται στη πλησιέστερη μονάδα ευρώ.
    β) Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 44 ("Επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις") του αυτού ως άνω Νόμου, ο Ειδικευόμενος Γιατρός, πέραν του βασικού του μισθού, λαμβάνει και συγκεκριμένα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις κατά μήνα.
    γ) Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 46 ("Εφημερίες") του αυτού ως άνω Νόμου, η συμμετοχή των ιατρών του Ε.Σ.Υ., των μελών Δ.Ε.Π. τμημάτων ιατρικής και όλων των ιατρών που με οποιαδήποτε σχέση προσφέρουν υπηρεσία στα νοσοκομεία στο πρόγραμμα εφημεριών, είναι υποχρεωτική για όλους τους βαθμούς και βαθμίδες, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.
    Από την διάταξη αυτή προκύπτει, ότι ο Ειδικευόμενος Γιατρός συμμετέχει υποχρεωτικά, πέραν του τακτικού του ωραρίου, στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσηλευτικού Ιδρύματος όπου υπηρετεί.
    Είναι δε γνωστό, ότι μολονότι το άρθρο 5 του Π.Δ.76/2005, που μετέφερε στο εσωτερικό δίκαιο την Οδηγία 2000/34/ΕΚ και ετροποποίησε του Π.Δ.88/1999, αναφέρεται στον ανώτατο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των Ειδικευόμενων Γιατρών, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 56 ώρες συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, στη πράξη ο Ειδικευόμενος Γιατρός, πέραν του τακτικού του ωραρίου, πραγματοποιεί εφημερίες μηνιαίως, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 140 έως 200 ώρες(!!!)

    Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι ο ιδρυτικός Νόμος του Ε.Σ.Υ. 1397/1983, αναφέρεται σε μηνιαίο μισθό και μηνιαίες αποζημιώσεις και επιδόματα των Ειδικευόμενων Γιατρών (άρθρα 30 και 38).
    Εξάλλου, οι υπ' αριθ.2/3772/0022/19-02-2008 (ΦΕΚ Β' 376/06-03-2008) και 2/132567/0022/19-02-2008 (ΦΕΚ Β' 375/06-03-2008) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τις Εφημερίες των Γιατρών έτους 2008, περιλαμβάνουν και τους Ειδικευόμενους Γιατρούς ως αυτοτελή κατηγορία, οι οποίοι πραγματοποιούν εφημερίες, σύμφωνα με τις ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
    Από τα ανωτέρω αναμφισβήτητα στοιχεία συνάγεται, ότι ο Ειδικευόμενος Γιατρός, είναι μισθωτός με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει βασικό μισθό, λαμβάνει επιδόματα, παροχές και συναφείς αποζημιώσεις, αλλά αμείβεται και για πραγματοποιούμενες από αυτόν εφημερίες, που είναι χρόνος υπερωριακής απασχόλησης, άρα χρόνος εργασίας, που ως τέτοιος έχει αναγνωρισθεί αυθεντικά από την Νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Υποθέσεις Simap/2000, Jaeger/2003, Pfeiffer/2004, Dellas/2005 κλπ.)
    Επισημαίνω δε, ότι η έννοια "του χρόνου εργασίας", έχει πλέον αναχθεί σε έννοια Κοινοτικού δικαίου.
    Εφόσον, συνεπώς, γίνεται δεκτό κατά τρόπο αναμφισβήτητο, ότι ο Ειδικευόμενος Γιατρός λαμβάνει μισθό, η υπ'αριθ.39/2002 Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648 και 649 του Αστικού Κώδικα και 1 της υπ'αριθ.95 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, που κυρώθηκε με το Νόμο 3248/1955, εντάσσει στην έννοια του μισθού κάθε παροχή την οποία οφείλει ο εργοδότης κατά το Νόμο ή τη Σύμβαση στο μισθωτό, ως αντάλλαγμα για την παρεχόμενη εργασία του.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ως άνω Απόφαση, μισθό υπό την έννοια των ως άνω διατάξεων αποτελούν και οι αμοιβές που οφείλονται κατά νόμο στο μισθωτό ως αντάλλαγμα υπερεργασίας του, νόμιμης υπερωριακής εργασίας του και επιτρεπόμενης απασχολήσεώς του σε ημέρα αργίας, αφού συνιστούν νόμιμα ανταλλάγματα εγκύρως παρεχόμενης εργασίας του μισθωτού.
    Συνεπώς, στην έννοια του μισθού, εντάσσεται και η αμοιβή που οφείλεται στον Γιατρό, ως αντάλλαγμα των εφημεριών που πραγματοποιεί.
    Επομένως, και για τις αμοιβές που αναφέρονται στην ως άνω Απόφαση, τάσσεται από το άρθρο 655 του Αστικού Κώδικα δήλη ημέρα καταβολής, σε τρόπο ώστε με μόνη τη πάροδο αυτής να καθίσταται ο εργοδότης υπερήμερος κατά το άρθρο 341 παρ.1 του Αστικού Κώδικα και να οφείλει έκτοτε επί χρηματικού χρέους τόκους υπερημερίας κατά το άρθρο 345 εδ. α' του Αστικού Κώδικα. Για την αμοιβή δε της υπερεργασίας, της νόμιμης υπερωριακής εργασίας και της επιτρεπόμενης εργασίας σε ημέρες αργίας, δήλη ημέρα καταβολής των απαιτήσεων αυτών σε μισθωτό που αμείβεται με μηνιαίο μισθό, είναι η τελευταία ημέρα του μήνα μέσα στον οποίο παρασχέθηκαν οι επί μέρους αυτές εργασίες.
    Ενόψει των ανωτέρω σκέψεων, οι Ειδικευόμενοι Γιατροί, ως μισθωτοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου νομιμοποιούνται πλήρως στην άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας, εφόσον ο εργοδότης, που εν προκειμένω είναι το Νοσοκομείο (Ν.Π.Δ.Δ.) και το οποίο εκπροσωπείται νόμιμα από τον Διοικητή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών, δηλαδή για απαίτηση η οποία είναι όχι μόνο αξιόλογη και βεβαία αλλά και ουσιώδης και ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Ειδικευόμενων Γιατρών και των Οικογενειών τους.
    Περαιτέρω, το Νοσοκομείο εν προκειμένω, έχει αποδειχθεί αφερέγγυος εργοδότης, δεδομένου ότι είναι επί μακρόν υπερήμερος ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύει βαριά αντισυμβατική συμπεριφορά, η οποία συνίσταται σε σοβαρή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για τη προστασία των μισθωτών και ειδικότερα στην άρνηση προσδιορισμού οποιουδήποτε χρονικού σημείου για την καταβολή των δεδουλευμένης.
    Ενόψει των ανωτέρω, το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας καταλαμβάνει και τις εφημερίες, οι οποίες ως χρόνος υπερωριακής απασχόλησης, αποτελεί χρόνο εργασίας και μάλιστα δεδουλευμένο.
    Επισημαίνω, ότι για όσο χρόνο διαρκέσει η επίσχεση εργασίας, οφείλονται από τον υπερήμερο εργοδότη οι νόμιμες αποδοχές (εντόκως), ο δε χρόνος της επίσχεσης εργασίας προσμετράται στο χρόνο ειδίκευσης του Ειδικευόμενου Γιατρού (το αντίθετο ισχύει στην απεργία), για τον απλούστατο λόγο ότι ουδεμία παράνομη ή μη σύννομη πράξη ή παράλειψη είναι δυνατόν να καταλογισθεί στον Ειδικευόμενο Γιατρό, εφόσον η άσκηση του νόμιμου δικαιώματος επίσχεσης εργασίας, ακολουθεί, ως καθ' όλα νόμιμη αντίδραση, τη παράνομη και υπερήμερη συμπεριφορά του εργοδότη του.
    Συνεπώς, η γνώμη η οποία υποστηρίζει, ότι η επίσχεση των Ειδικευόμενων Γιατρών δεν είναι νόμιμη και συνεπώς ανακύπτει και ζήτημα υπερημερίας τους ως προς τη προσφορά της εργασίας τους κατά το χρόνο της επίσχεσης και συνεπώς και περικοπής των αποδοχών και αποζημιώσεών τους για το χρονικό αυτό διάστημα(!!!), θα πρέπει να απορριφθεί άνευ ετέρου, γιατί στερείται παντελώς νομικής βάσης.

    3.3 Οι Ειδικευμένοι Γιατροί του Ε.Σ.Υ.
    Η επικαλούμενη υπ'αριθ.2547/1990 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το σχόλιο δύο μόλις γραμματοσειρών στην Ερμηνεία του Υπαλληλικού Κώδικα, χωρίς τη παραμικρή θεωρητική ενασχόληση, δεν αρκεί για να αποκλείσουν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας στους Ειδικευμένους Γιατρούς, οι οποίοι αναντίρρητα είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
    Ο Ειδικευμένος Γιατρός δεν είναι "λιγότερο" εργαζόμενος ούτε έχει "λιγότερη" προσωπικότητα έναντι του εργαζομένου με σχέση ιδιωτικού δικαίου, σχετικά με το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας, η οποία συνιστά δικαίωμα άμεσα, άρρηκτα και απόλυτα συνυφασμένο με την ιδιότητα του εργαζόμενου αλλά και με την ίδια του την προσωπικότητα, στοιχεία τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    Συνεπώς, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 4 παρ.1 και 22 παρ.1 του Συντάγματος, ισχύουν οι ευρύτατα από την Νομολογία μας γενόμενες δεκτές αρχές της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας, σε συνδυασμό με τον βαθμιαίο και σταθερό πλέον περιορισμό των νομικών προνομίων του Ελληνικού Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου Δικαίου.
    Η ως άνω επικαλούμενη Απόφαση, η οποία εκδόθηκε πριν από δέκα οκτώ (18) χρόνια(!!!), αναφέρεται σε περίοδο, όπου επικρατούσε ο απόλυτος κρατισμός και ο οποίος έχει ξεπερασθεί από την ύστερη σημαντική ρήξη στις δομές του αυταρχικού Κράτους, με την σταθερή νομολογιακή παγίωση παραδοχών, οι οποίες αναιρούν την νομική ασυλία του Ελληνικού Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου Δικαίου, επιχειρώντας την εφαρμογή των αρχών που προανάφερα.
    Περαιτέρω, η ως άνω Απόφαση, είναι ξεπερασμένη από την ύστερη ανάπτυξη του Κοινοτικού Δικαίου (πρωτογενούς και παράγωγου), οπότε η εμμονή στη παραδοχή ότι η επίσχεση εργασίας των Ειδικευμένων Γιατρών είναι παράνομη, όχι μόνο αγνοεί τη φωτισμένη Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά προκαλεί τουλάχιστον τη θυμηδία.
    Άλλωστε, η υποστηριζόμενη άποψη ότι οι Ειδικευμένοι Γιατροί δεν νομιμοποιούνται να ασκήσουν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας κάμπτεται ήδη από την επίσημη Πολιτεία, με την εισαγωγή του όρου "αμφισβητούμενο"(!!!) και όχι παράνομο, όπως προκύπτει από το υπ' αριθ.πρωτ.Υ10α/Γ.Π.οικ.39296/19-03-2008 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων όλης της Χώρας.
    Επωφελούμαι δε της ευκαιρίας να επισημάνω, ότι με την από 24-08-2005 Αίτηση που είχε καταθέσει την 25-08-2005 το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο Χανίων "Ο Άγιος Γεώργιος" στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας που είχε ξεκινήσει το ιατρικό προσωπικό από την 16 Αυγούστου 2005 για απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2005, το υποβληθέν αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής για να αρθεί η επίσχεση των Γιατρών του Νοσοκομείου μέχρι την συζήτηση της Αίτησης, απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο υπηρεσίας την 29-08-2005, χωρίς ουδέποτε φυσικά να συζητηθεί η κατατεθείσα Αίτηση του Νοσοκομείου(!!!)
    Περαιτέρω, στην με αριθ.πρωτ.6316/4888/11-03-2008 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, σχετικά με μετακίνηση Ειδικευμένου Γιατρού από το Γ.Ν. Ρόδου στο Γ.Ν. Κω, ο οποίος τελούσε σε επίσχεση εργασίας, αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα:
    "Γι' αυτό επίσχεση εργασίας δεν νοείται στο Δημόσιο. Παρ' όλα αυτά ανεξαρτήτως της δυνατότητας των δημοσίων υπαλλήλων να κάνουν επίσχεση εργασίας (υπάρχουν και αντίθετες απόψεις που δέχονται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα αυτό)…… ο μετακινούμενος ιατρός μπορεί να συνεχίσει την επίσχεση εργασίας στη Κω και να καλύψει τα τυχόν επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου αυτού ως προσωπικό ασφαλείας"(!!!)
    Περαιτέρω, το Πανεπιστημιακό Γενικό Πανεπιστήμιο Πατρών και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας", αντί να αμφισβητήσουν το δικαίωμα επίσχεσης των Γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευόμενων), με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων της 18 και 14 Μαρτίου 2008 αντίστοιχα, απεφάσισαν να καταβάλλουν στους Γιατρούς των δύο Ιδρυμάτων τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου 2007 και Ιανουαρίου 2008 από τα διαθέσιμα των δύο Νοσοκομείων(!!!)
    Εν όψει των ανωτέρω, ισχύουν απαρέγκλιτα τα όσα εκθέτω για τους Ειδικευόμενους Γιατρούς, με τις εξής διαφοροποιήσεις:
    α) Οι Ειδικευμένοι Γιατροί νομιμοποιούνται στην άσκηση του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας, δικαιώματος το οποίο πρέπει να ασκείται στους χώρους του Νοσοκομείου και όχι εκτός αυτού.
    β) Οι Ειδικευμένοι Γιατροί θα απέχουν από τα τακτικά περιστατικά, αλλ' όχι από τα επείγοντα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κανονικά.
    γ) Οι Ειδικευμένοι Γιατροί θα μεριμνούν για την εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού ασφαλείας για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
    Συνεπώς, η γνώμη η οποία υποστηρίζει, ότι η επίσχεση των Ειδικευμένων Γιατρών δεν είναι νόμιμη και συνεπώς ανακύπτει και ζήτημα υπερημερίας τους ως προς την προσφορά της εργασίας τους κατά το χρόνο της επίσχεσης και συνεπώς και περικοπής των αποδοχών και αποζημιώσεών τους για το χρονικό αυτό διάστημα(!!!), θα πρέπει να απορριφθεί άνευ ετέρου, γιατί στερείται παντελώς νομικής βάσης.


    Με εκτίμηση,

    Δρ Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ
    Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
    Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;