Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Η ανικανότητα υπουργού , πληρώνεται ακριβά στις ΜΕΘ.



ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Ένας μήνας μετά … την λύση του προβλήματος των Εντατικών
Δεν διατηρούσαμε καμιά αμφιβολία … Γνωρίζαμε την … συνέπεια της πολιτείας και τους … κανόνες του Δημοσίου Λόγου … Όταν ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει να είναι έτσι και όχι αλλιώς: «… Το πρόβλημα των Εντατικών το γνωρίζουμε … Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα … Το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει λυθεί … ». Δεν είχαμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε. Τότε ... Τώρα όμως;
Απευθυνόμενοι στο μέσο πολίτη λέμε: Αγαπητέ πολίτη τα πράγματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας δεν πάνε καλά., τουλάχιστον στο χώρο της Εντατικής Θεραπείας, που τον υπηρετούμε. Οι ΜΕΘ – χώροι πολύτιμοι - είναι χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Επιτελούν σπουδαίο έργο, σώζοντας 4 στους 5 οριστικά χαμένους από τη κλασσική ιατρική – ένα διεθνώς ζηλευτό ποσοστό - με εξοπλισμό χώρων παλιό και προβληματικό. Εμείς, σαν επαγγελματίες του χώρου κάνουμε στο ακέραιο το καθήκον μας. Υποαμοιβόμενοι, λίγοι και εξουθενωμένοι, την στιγμή που: Χρειαζόμαστε σα χώρα 2000-3000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500! Πάνω από 200 κρεβάτια, έτοιμα προς χρήση, που τα πληρώσαμε ακριβά (πάνω από 150.000 ΕΥΡΩ το καθένα τους)
δεν λειτουργούν για λόγους καθαρής κακοδιοίκησης. Πως αλλιώς και με ποιον άλλο, πιο εύσχημο τρόπο να πούμε την επί δεκαετία καταγεγραμμένη ανεπάρκεια (;), αναλγησία (;) της πολιτείας να προσλάβει 600 άτομα προσωπικό για να τα λειτουργήσει; Η πολιτεία κωφεύει ή υπόσχεται και φλυαρεί χωρίς αντίκρυσμα. Δεν καλύπτει με πράξεις τις ανάγκες της κοινωνίας, καταγράφει ελλείψεις αλλά δεν τις διορθώνει, δεν προτείνει λύσεις και χρονοδιαγράμματα ρεαλιστικά, δεν ιεραρχεί ανάγκες, δεν δέχεται τους ειδικούς σε διάλογο. … Και στο μεταξύ, … , άνθρωποι χάνονται γιατί μένουν κλειστά κρεβάτια Εντατικής !!!
Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έχει επανειλημμένα ζητήσει από την πολιτεία τα αυτονόητα: πρόσληψη προσωπικού για να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι ΜΕΘ, ουσιαστικά κίνητρα για να προσελκύσει νέα στελέχη και να κρατήσει τα έμπειρο προσωπικό που σήμερα είναι εξουθενωμένο και θεσμοθέτηση οργανογράμματος των κανόνων λειτουργίας των ΜΕΘ. Τα αιτήματα μας είναι γνωστά στο πανελλήνιο, αναγνωρίζονται σαν δίκαια από όλους και όλοι οι Υπουργοί Υγείας της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον υποσχέθηκαν ότι «θα δώσουν λύση σε λίγους μήνες». Αλλά τα χρόνια περνούν και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής που θα επιλέγει να δουλέψει στη ΜΕΘ. Είναι προφανές ότι λύση υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας επιστημονικής εταιρείας. Είναι πια υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών, όπως και της κοινής λογικής ...
Πρέπει όλοι μαζί σαν ενεργοί πολίτες να απαιτήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα μας από μια Πολιτεία, της οποίας η αδιαφορία στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.





Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της εταιρίας
6ο Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής ΙατρικήςΈχει τεθεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας μας το 6ο Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής που διοργανώνεται από τις ΜΕΘ των Στρατιωτικών Νοσοκομείων σε συνεργασία με τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», και θα λάβει χώρα στις 30 και 31 Μαΐου 2008.

4 σχόλια:

  1. Και τι θα κάνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Θα βγουν στην επαιτεία οι μεγαλομέτοχοι;
    Απορώ γιατί θεωρείται ανικανότητα η στοχοπροσήλωση του νυν και των τέως αρμοδίων υπουργών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοστίζει ανθρώπινες ζωές δυσαναπλήρωτες για τη χώρα. Ξέροντας πολλά από την ιστορία του υπουργείου τα τελευταία 30 χρόνια θεωρώ ότι όλοι όσοι πέρασαν από Δοξιάδη και δώθε ήταν ΑΝΙΚΑΝΟΙ ,οι έντιμοι ΕΞ ΑΥΤΏΝ διαχώριζαν την προσωπική τους ευθύνη και παραιτούντο εντός 1,5 έτους. Αυτοί ήσαν Σίουφας,Σούρλας, Πεπονής, Παπαδόπουλος Αλ. Κακλαμάνης Νικ. συμπεριλαμβανομένων και υφυπουργών.
    Ενα από τα σημαντικότερα κριτήρια είναι η επιλογή συμβούλων που ήταν όχι τυχαία ότι σκατά και το φτυάρι. Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τις κομμ. του οργανώσεις στις ουρές του ΕΣΥ η δε ΝΔ φροντίζει να αγανακτεί τον κόσμο της στις ουρές του ΙΚΑ και της αναμονής για ΜΕΘ "προς τον παράδεισο" των πτωχών του πνεύματος.
    Αν αρχίσω δε να μιλάω για τις τρύπες των Ιδιωτικών θου κύριε,τα γράφω για τα δικαστήρια στις αντιδικίες των αδικημένων σαν πραγματογνωμοσύνες, γενικά όπου ακούτε πολλά κεράσια κρατάτε μικρό καλάθι αξιοπιστίας.
    Το ενέλεκτο επιστημονικά σύστημα δημόσιο και ιδιωτικό, μπάζει από παντού και ο κόσμος κρατιέται από το 50-70% επαρκών λειτουργών υγείας που υπάρχουν ακόμη.
    Στις θέσεις κλειδιά βάζουν πάντα ανθρώπους σφογγοκολάριους και ποτέ μια σφήγγα που θα τσίμπαγε το σύστημα επ ευκαιρία των συμφερόντων των πολιτών, υπάρχει μια στρατιά απο τούτους εξ εσπερίας που με κλινική εμπειρία μηδέν, κλεμμένα μοντέλα από άλλες κοινωνίες, απλά κλείνουν δουλιές για ημέτερους εργολάβους εις βάρος και της μάνας τους. Μετά βγαίνουν και κάνουν μια διάλεξη για το φακελλάκι αυτό που ο γνωστό καθηγητής παντός καιρού συνήθιζε να λέει στα γραπτά του "το ποσοστό συνασφάλησης του ασφαλισμένου στην ποιότητα"που του στερεί το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα, επιμένω, δεν είναι ανικανότητα. Οι κυβερνήτες σπρώχνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου αυτή ανταγωνίζεται το δημόσιο, με μεθόδους γνωστές. Απαξίωση, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημοσίων θεσμών. Στο επίπεδο της υγείας αυτή η τακτική δεν μπορεί απλά να αποδίδεται σε πολιτική ανικανότητα αλλά σε εγκληματική συναυτουργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 25/06/2008
    Συνάντηση Προέδρου ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα με Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας
    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και οι Θ.Λεβέντης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στεφ. Μπαγεώργος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Γ. Μπασκόζος, μέλος της ΚΠΕ και οι Δ. Αδαμόπουλος, Ε. Μαυρομάτη, μέλη Τμήματος Υγείας ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Αντ. Μαυρομάτη και τον Αντιπρόεδρο κ. Αρμαγανίδη Απόστολο.
    Αμέσως μετά έγιναν δηλώσεις:
    ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 10% των κλινών στα νοσοκομεία μας θα έπρεπε να είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες κλίνες εντατικής θεραπείας. Αντ΄ αυτού σήμερα έχουμε μόλις 500 κλίνες εντατικής θεραπείας.
    Είναι αδιανόητο να χάνουν καθημερινά συμπολίτες μας τη ζωή τους, επειδή δεν υπάρχει χώρος να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι αδιανόητο να έχουμε 200 κλίνες οι οποίες είναι έτοιμες και δεν λειτουργούν διότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό.
    Ο Υπουργός Υγείας η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα γιατί έχουμε τεσσεράμισι χιλιάδες οργανικές θέσεις γιατρών κενές, γιατί έχουμε πολλές χιλιάδες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού κενές. Και γιατί σήμερα στη χώρα μας οι δαπάνες σε ιδιωτική υγεία αυξάνονται διαρκώς, ενώ οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία συρρικνώνονται.
    Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο μεγάλος ασθενής. Και δεν μπορεί καθημερινά να χάνουν συμπολίτες μας, και ίσως νέοι άνθρωποι, τη ζωή τους, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αναγκαίες εκείνες υποδομές προκειμένου να αντιμετωπιστούν το πολύ σοβαρά περιστατικά.
    ΑΡΜΑΓΑΝΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εμείς σαν Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας προσπαθούμε τα τελευταία δέκα χρόνια ίσως να δώσουμε έμφαση στο πρόβλημα αυτό της έλλειψης κρεβατιών, της έλλειψης κινήτρων και της έλλειψης θεσμοθετημένης λειτουργίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και σ΄ αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να το κάνουμε γνωστό και σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στην κοινή γνώμη. Ακόμα και συλλογή υπογραφών έχει ξεκινήσει η εταιρείας μας για να αναδείξει τη σημασία αυτού του προβλήματος. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι το πρόβλημα και να δοθεί και κάποια λύση, διότι δέκα χρόνια τώρα τα ίδια πράγματα λέμε και στο αποτέλεσμα είμαστε πάντα στο μηδέν.
    To Γραφείο Τύπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;