Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Πορτογαλική Ινδία, ιστορία γραμματοσήμων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΙΝΔΙΑ, ιστορία γραμματοσήμων.

Πορτογαλικές αποικίες στην Ινδία και Κεϋλάνη από το 1510-1961. Η πρώτη επαφή της εκμεταλλευτικής σχέσης συνδέεται με την ανακάλυψη του Βάσκο ντε Γκάμα στις 20-5-1498 της Κάλικουτ της Ινδίας μετά τον κατάπλου στο Νατάλ και την Μοζαμβίκη , τις ακτές της σημερινής Κένυας. Είμαστε στις αρχές του 16ου αιώνα επί βασιλείας Μανουέλ Α του Τυχερού, και η Πορτογαλία έφτασε στο απόγειο της δύναμής της. Οι αποικιοκράτες μοιράζονταν άλλοτε άλλες περιοχές κατά την διάρκεια 16-17-18ου αιώνα και το 1947 όταν ανεξαρτοποιήθει η Ινδία από την τότε Μεγάλη Βρετανία συναποτελείτο από την περιοχή Γκόα, και τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες Daman, Diu, Darda ,και Nagar Haveli.
1853 . Δεκατρία χρόνια από την έκδοση του
πρώτου γραμματοσήμου στο κόσμου (Αγγλία) και τέσσερα μετά την έκδοση του πρώτου γαλλικού, η Πορτογαλία εκδίδει τα πρώτα της γραμματόσημα τέσσερις αξίες στις οποίες αναπαράγεται η μορφή της βασίλισσας Μαρίας Β’ .
Το πρώτο ταχυδρομικό γραμματόσημο των Πορτογαλικών Ινδιών εκδόθηκε 1 Οκτώβρη 1871 για τοπική χρήση των αποικιών, των Πορτογαλικών Ινδιών. Το 1886 τα συνήθη εκδιδόμενα αρχίζουν να κυκλοφορούν και στις αποικίες.
1894. Εκδίδονται δεκατρία γραμματόσημα για τα 500 χρόνια από την γέννηση του
Ντομ Ενρίκε Αβίς, δηλ του πρίγκιπα Ερρίκου του Θαλασσοπόρου (1394-1460)
1895. Στις 13 Ιούνη εκδίδονται δεκαπέντε γραμματόσημα για τον γιορτασμό των 700 χρόνων από τη γέννηση του Πορτογάλου φραγκισκανού αγίου Αντωνίου της Πάντοβας. Ολα αυτά έχουν στη πίσω όψη τους γραμμένη στα λατινικά για προσευχή του αγίου Μποναβεντούρα.
1898. Εκδίδονται οκτώ αξίες σε ανάμνηση των 400 χρόνων από την ανακάλυψη του Δρόμου των Ινδιών από τον Βάσκο ντε Γκάμα με την ένδειξη INDIA.
1914. Εκδίδονται 14 γραμματόσημα προηγουμένων ετών με την κόκκινη ένδειξη “REPUBLICA”
1946. Εκδίδονται οκτώ γραμματόσημα στα οποία απεικονίζονται οι μορφές ισάριθμων Πορτογάλων θαλασσοπόρων .
St. Francis Xavier, Luis de Camoens, Garcia de Orta (γιατρός-φυσιοδίφης), Beato Joao Brito, Vice regal Archway, Alfonso de Albuquerque, Vasco de Gama, D. Francisco de Almeida.
1949. Οκτώ αξίες γραμματοσήμων αφιερωμένες στη
Παναγιά Φάτιμα..
1952-3 Αναπαράγονται αξίες γραμματοσήμων με θέμα ιατρικό την
Goa Medical School και τον γιατρό Dr. Gama Pinto.
Η τελευταία κανονική έκδοση έγινε στις 25 Ιούνη του 1960 για την 500η επέτειο από τον θάνατο του Πρίγκηπα Ερρίκου του Εξερευνητή. Γραμματόσημα από την Ινδία πρωτοχρησιμοποιήθηκαν 29-12-1961, αν και τα παλιά γραμματόσημα ήταν αποδεκτά μέχρι 5-1-1962.
Η Πορτογαλία συνέχισε να εκδίδει σειρές για τα ταχυδρομικά γραφεία των αποικιών ως την πτώση της δικτατορίας του Σαλαζάρ αλλά αυτά δεν θεωρούνται νόμιμες εκδόσεις.
Οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική συλλογή μου που περιλαμβάνει από τα έτη 1886-1957 194 τεμάχια.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ 27-12-2007.

2 σχόλια:

  1. Κι όμως όλα αυτά τα κρατικά έντυπα είναι ένας πολύ καλός τρόπος άντλησης ιστορικών πληροφοριών και του ίδιου του φαντασιακού των λαών, της αυτοαντίληψής του για τον ιστορικό τους ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Δείμο μου,ένα θέμα για ξεκάρφωμα είπα στα 100 να βάλω αλλά δεν αφήνετε τον "συλλέκτη" να ξυπνήσει μέσα μου. Αυτά τα χαρτάκια με τα λογής χαρακτηριστικά, έχουν την ταξική πηγή αλλά εκφράζουν και το μήνυμα του αγαπημένου, την διεύρηνση εργασιών της εταιρείας και τα σταθερά του πολιτισμού των εκδοτών. Και τρόπος φορολόγησης και ιστορικό αρχείο μνήμης για όσους ταξιδεύουν για παραλίες αμμουδερές μόνο, που βουλιάζουν μέσα τα μυαλά τους. Την Μπούτο θα την πρόλαβε κανείς στο Πακιστάν να την κάνει γραμματόσημο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;