Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

47- Για πέταγμα

E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 47
Για πέταμα ή για πέταγμα η Ολυμπιακή;;;; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί διατάζει η ΕΕ την Ελληνική κυβέρνηση να κλείσει η Ολυμπιακή με τα αναμφισβήτητα εθνικά συμφέροντα που επιτελεί η Ολυμπιακή. Χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού κόβουν τα σλοτ (δικαιώματα πτήσεων σε ανθηρές διαδρομές) και χρεώνουν υπέρογκα ποσά εγκατάστασης στο αεροδρόμιο ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που έχει εκχωρηθεί για 30 χρόνια στους Γερμανούς.Δεν ξέρω να χάσαμε κανένα πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε τον Καραμανλή στο ρόλο του Τσολάκογλου επί των “παραδόσεων” και των “πολεμικών αποζημιώσεων” του ηττημένου Πολύ περισσότερο από εντολές του ανεκδιήγητου κου Μπαρό.
Η λύση της EL AL περιγράφεται εδώ. Περιελάμβανε σοβαρότητα, μετοχική χρηματιστηριακή συμμετοχή (30%) κρατική συμμετοχή (30%) συν την κερδοφόρα ιδιωτική πρωτοβουλία.(40%).
25 διοικήσεις χειρίστηκαν τα θέματα της εταιρείας στο διάστημα που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο. 3 φορές άλλαξε επιχειρηματικό χαρακτήρα, δύο προγράμματα εξυγίανσης το 1994 και 1998 χωρίς αποτέλεσμα. 54 ιδιόκτητα αεροπλάνα το 90, 18 ιδιόκτητα και 23 νοικιασμένα σήμερα. 12000 άτομα προσωπικό το 1990, 4.700 άτομα μόνιμο προσωπικό σήμερα και 4500 εποχικά εργαζόμενοι για σχεδόν το ίδιο έργο. Κανένας δημοσιευμένος θετικός ισολογισμός από την ημέρα που την απέκτησε το Δημόσιο.
Μια άλλη προτεινόμενη λύση, αν επιμένει η ΕΕ στις επιλογές της, είναι η άμεση ένταξη της Ολυμπιακής όπως είναι στην πολεμική Αεροπορία της χώρας ,σκέλος επιβατικής κίνησης. Αν ο τουρισμός είναι το 40% του ΑΕΠ και εξυπηρετείται κατά το ήμισυ από την Ολυμπιακή ποιός τρελός κυβερνήτης θα εκχωρήσει το 20% των εσόδων μιάς χώρας ολόκληρης;;;;;Τα νομικά βρίσκονται εύκολα, θα τους πάει και η στολή…..Οποιος εργαζόμενος δεν θέλει επιστράτευση και μισθούς δημοσίου αποζημιώνεται τα εργασιακά του και φεύγει οικειοθελώς! Οι συμβασιούχοι εντάσσονται σε αορίστου χρόνου (ή πενταετούς θητείας) με τις προϋποθέσεις των υπολοίπων συμβασιούχων του νομ. Παυλόπουλου. Αλλωστε οι κακοθελητές μόνο παρουσιάζουν τα χρέη της Ολυμπιακής σαν θέμα ευθύνης εργαζομένων. Ο ΟΣΕ πούχει τετραπλάσια να τον λουκετιάσουμε και αυτόν, ή να βρούμε τους κλέφτες;; 2. Έπεσαν οι μάσκες κυβέρνησης, Κομισιόν και Ryan Air ανταπόκριση από Βρυξέλλες του Κώστα Μοσχονά την 11-12-2007 στην «Ε».

3. Πετάει ο γάιδαρος;; του Γιάννη Παρασκευόπουλου από την «Ε» της 8-12-2007. Οι πολέμιοι των ιδιωτικοποιήσεων αποδίδουν την κατάντια του εθνικού μας αερομεταφορέα στα χρέη που δεν του καταβάλλει το Δημόσιο. Δεν χρειάζεται να πουληθεί η Ολυμπιακή, διατείνονται, διότι αν δεν υφίστατο την κακή διαχείριση του κράτους, τη ρουσφετολογία του κράτους, τη ρεμούλα του κράτους και την κρατική αναξιοπιστία τότε θα δούλευε ρολόι.

4.
Ρέκβιεμ ή μετάλλαξη της Ολυμπιακής, οι άνθρωποί της και οι «θεράποντες». Άρθρο της «Κ.Ε.» της 16-12-2007 από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο Τετράδη. Η Ολυμπιακή όμως δεν είναι οποιαδήποτε εταιρεία για την Ελλάδα. Είναι ένας κολοσσός που κατάντησε κώλος από τις κυβερνήσεις, τα διοικητικά συμβούλια και συχνά τους κοντόφθαλμους συνδικαλιστές της, αλλά είναι ένα από τα ελάχιστα πετυχημένα brand names που έχει η χώρα.
5. Δείτε τώρα τι σημαίνει κοινωνική πολιτική του Νίκου Μπογίοπουλου από το Ριζοσπάστη. Το μη δίλημμα της κυβέρνησης, ο εξανδραποδισμός του κοινωνικού κράτους και η εκμετάλλευση αντι υποστήριξη των οικονομικά αδυνάτων που δεν είναι στις πανανθρώπινες αξίες και προκαλούν ρήξεις.

6. Τα εργόχειρα των υπουργών μας (ο είς απεδείχθη ματιασμένος) περιελάμβαναν τον σκελετό αιτημάτων για το Νοσοκομειακό κίνημα και τους γιατρούς του ΙΚΑ για την μεγαλειώδη πετυχημένη απεργία της 12-12-2007. Η ταξινόμηση των σκυβάλων ...κατά το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ είναι πλέον reference. Ξέρω πελάτες που «φτύσανε» «χειρουργούς» και ορθοπαιδικούς στον Ερυθρό και ΚΑΤ όταν αντελήφθησαν ότι ήταν απεργοσπάστες εις βάρος του κλάδου τους. Σκέφτηκαν απλά «εγώ θα πληρώσω τη νύφη...» και την έκαναν από τον ...εκλεκτό συνάδελφο.
7. Από τον Ορθοπαιδικό Πρεβέζης και συγγραφέα Γκούβα Χαράλαμπο . Αγαπητοί φίλοι, το σημερινό μας σημείωμα αφορά το ‘’Παλαιολιθικό Σπήλαιο και Βραχοσκεπή Ασπροχάλικου’’ Πρέβεζας, ένα από τα 3 παλαιότερα σημεία όπου αποδείχθηκε η ύπαρξη νοημόνων προϊστορικών ανθρώπων στην Ελλάδα. Πλήρη παρουσίαση και πολλές φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη γνωστή ιστοσελίδα μας http://prevezamuseum.spaces.live.com/
8. Άρθρο της Βασιλικής Σιούτη στη «ΚΕ» της 2-12-2007 για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Κράτος μέσα στο ελληνικό κράτος. Τα βακούφια τώρα δικαιώνονται. Ο Αντιφωνητής της Θράκης και το Αντίβαρο ξεκινάνε συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου.Υπογράψτε ΕΔΩ http://www.antibaro.gr/8rakh.php Ας πάψει η μεμψιμοιρία για τη Θράκη Ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι κάτι Ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε όσους επί χρόνια προσπαθούν
9.«Πριν μπείτε τα Χριστούγεννα σ' ένα μεγάλο πολυκατάστημα, απλά αναρωτηθείτε: Τι θα αγόραζε ο Ιησούς;». Άρθρο της 30-11-2007 στην «Ε» του Θανάση Τσίτσα για την Ημέρα χωρίς αγορές. Να γίνει ο καταναλωτισμός μας ελεγχόμενος λογικά και μετρημένος.
. Μια και «συν Αθηνά και χείρα κίνει» ιδού ο ιστότοπος της λαχαναγοράς Αθηνών να δείτε τιμές χονδρικής στα λαχανικά και στα κρέατα και να πάρετε ...τα μέτρα σας.! Εχει χαμηλά ανανεούμενο ανά διήμερο, χρήσιμο και στη λαϊκή.

10. Ηταν οι φιλόσοφοι σεξιστές;; άρθρο της Βίκης Τσιώρου στην «Ε» της 30-8-2007. Είναι ένα φαινόμενο που κατ' αρχάς συνδέεται με την ιεραρχική μορφή των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στη διάρκεια της Ιστορίας. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Ένα είδος τρόμου φαίνεται να ασκείται γύρω από αυτόν τον ίδιο χώρο της σκέψης. Γεγονός ακόμη πιο συνταρακτικό, αφού στο ελληνικό φαντασιακό, το "μαντείο", το στόμα της αλήθειας, είναι συχνά γυναικείο. Πρόκειται άραγε για μια μεγάλη αμυντική αντίσταση απέναντι στο γυναικείο φύλο; Ετσι θα μπορούσε να εξηγηθεί ο πανικός των ανδρών, από το γεγονός, δηλαδή, πως το παιδί γεννιέται από το σώμα της γυναίκας, εξ ου και η ανάγκη τους να επαναβεβαιωθούν απέναντι στην παντοδυναμία των μητέρων.
11.Από τον Διόνυσο δύο εικονογραφημένες στο γνωστό μπλογκ επανεκδόσεις ο Στέλιος ο φονιάς πάνω στο θέμα των ναρκωτικών και ο Νέσσος ήταν πονηρός μια περιπέτεια ταξιδιωτική στα Βαρδούσια και τα Κράβαρα. Στα ήδη υπάρχοντα πλούσια σχόλια ευπρόσδεκτα και τα δικά σας. Εδώ θέλω να σας εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους για Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος 2008.
12. Την προηγουμένη των Αγίων Αναργύρων πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσ/νίκης, την οποία παρακολούθησα. Ήταν όντως καλή συνέλευση σε συμμετοχή και προβληματισμό. Κατέληξε σε αποφάσεις που αποτελούν κοινή θέση για τη συντριπτική πλειονότητα των Ενώσεων της χώρας. Σας επισυνάπτω την απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση ("ΕΝΙΘ ΓΣ 1-11-07), η οποία κατέληξε ομόφωνα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις
Ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν ανοίξει και τα 150 κρεβάτια εντατικής που παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Κρατήστε το στην ατζέντα σας. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μακριά και θα φανεί αν είναι ακόμη μιά παράγραφος στη Βίβλο Αναξιοπιστίας ή αν αποφάσισε ο κ. Αβραμόπουλος να δώσει επιτέλους ένα (αριθμητικώς 1) δείγμα ότι υλοποιεί όσα εξαγγέλλει, όταν μάλιστα αυτά αφορούν στη ζωή 3.000 νέων ανθρώπων.
Στο διάλογο για το ασφαλιστικό τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αρνούνται να συμμετάσχουν στο διάλογο, αφού η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι θα αποδώσει μέρος από τις κλεμμένες εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία. Το επιχείρημα του Αλογοσκούφη είναι ότι δεν τα δίνει επειδή τα Ταμεία είναι σπάταλα. Εννοεί ασφαλώς τα δομημένα που αγόραζαν κατ΄ εντολή των Κουρή και Δούκα!
13. Τα στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες υγείας της χώρας μας αποτελούν κόλαφο στην κυβέρνηση και ειδικά στον κ. Αβραμόπουλο. Η Ελλάδα κατάφερε να καταλάβει την τελευταία θέση μεταξύ 30 χωρών του ΟΟΣΑ στα ποσοστά συμμετοχής του κράτους στις δαπάνες υγείας, πράγμα που αποδεικνύει χωρίς άλλα επιχειρήματα τη συνειδητή προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να υποστεί οικονομικό στραγγαλισμό. Ανάλογη πορεία παρουσιάζουν οι δείκτες αξιολόγησης που δίνουν διεθνείς οργανισμοί σε παρεμφερείς τομείς για την περίθαλψη στη χώρα μας. Βεβαίως η παραοικονομία και το φακελάκι ανθούν, έχοντας δημιουργήσει στα πλαίσια του ΕΣΥ ένα κράτος ανάλογο των Ζωνιανών, το οποίο η πολιτική ηγεσία δεν εγγίζει, αλλά υποθάλπει με δήθεν "θεσμικά" μέτρα. Τι άλλο άραγε συνιστά η λειτουργία κρεβατιών χειρουργικής κλινικής του ΕΣΥ σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, όπως το Ερ. Ντυνάν;
Ως αντίδοτο στην συντριπτική αυτή πραγματικότητα ο κ. Αβραμόπουλος έχει εφεύρει τον όρο νοικοκύρεμα. Τα κονδύλια κατ΄ εκείνον επαρκούν αρκεί να νοικοκυρευτεί η άναρχη κατάσταση. Οι μισθοί των γιατρών επαρκούν, αρκεί να εφημερεύουν 30 ημέρες το μήνα. Το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί, αρκεί οι ασθενείς να πληρώνουν αποκλειστική νοσοκόμα.
Μ΄ ένα προϋπολογισμό που επιτρέπει μόνον 700 προσλήψεις το 2008 ο κ. Αβραμόπουλος υπόσχεται ως μάγος του Οζ να πραγματοποιήσει 14.500 προσλήψεις.
Το μόνο που μένει πλέον είναι να δηλώσει με στόμφο ότι ο ΟΟΣΑ δεν ξέρει τι λέει.
*Για να δείτε τους σχετικούς πίνακες κλικ εδώ
14. Γράφει ο συνάδελφος Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης, γενικός γιατρός, επιμελητής Α' Κ.Υ.Αστρους Αρκαδίας:
Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας του νομού Αρκαδίας είχαμε αποστείλει προ διμήνου εξώδικη δήλωση στο Νοσοκομείο Τρίπολης, με την οποία ζητούσαμε να μας καταβληθούν οι αμοιβές που μας περικόπηκαν για δεδουλευμένες εφημερίες (800 ευρώ απο κάθε γιατρό) και να μας δίνεται "ρεπό" μετά απο κάθε εφημερία σε εφαρμογή του Π.Δ. 88/99. Με δεδομένο οτι πέρασε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει καμμία αντίδραση απο τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρίπολης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας, αρχικά περιοδικά επαναλαμβανόμενη (μήπως τυχόν συγκινηθεί το νοσοκομείο και μας απαντήσει) και αργότερα διαρκείας.
¦ Έχετε αντιληφθεί τι γίνεται στα Νοσοκομεία της Φινλανδίας; Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις, η κυβέρνηση αρνείται, υποβάλλονται ομαδικά 12.800 παραιτήσεις, η κυβέρνηση εισάγει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστούν μη αποδεκτές οι παραιτήσεις, ενώ η κοινή γνώμη συντάσσεται με τους υγειονομικούς.
Δείτε μιά καλή παρουσίαση κάνοντας κλικ εδώ.
Στα Γιάννενα η απεργία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. Είχε όμως μιά σκιά. Όπως τονίζει η ανακοίνωση της Ενωσης "την απεργιακή μας κινητοποίηση σκιάζει το γεγονός της συμμετοχής σε προγραμματισμένο τακτικό χειρουργείο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ιδιωτών εξωνοσοκομειακών γιατρών τη στιγμή που η πλειοψηφία των γιατρών της κλινικής απεργούσε".
Η Ένωση συνέλαβε επ΄ αυτοφώρω τα παλικάρια και η Διοίκηση αναγκάστηκε να διεξάγει ΕΔΕ. Καιρός να θυμίσουμε στους απεργοσπάστες ότι οι απεργίες γίνονται για να διεκδικήσουμε και όχι για να επιδίδονται ορισμένοι σε βίζιτες.
Ä Τι συμβαίνει με το Νοσοκομείο Κρεστένων; Πολλά συμβαίνουν για τούτο και σας επισυνάπτω ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του συναδέλφου Ανέστη Παπαδόπουλου, χειρουργού στο εκεί νοσοκομείο.
15. Διεφθαρμένα θεωρούνται κοινοβούλια και κόμματα, αστυνομία και δικαστικές αρχές σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (ΜΚΟ) που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο. Μιά θέση πάνω από τη Ναμίμπια βρίσκεται η Ελλάδα στον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας (κλικ εδώ).
Ä Ενα ενδιαφέρον άρθρο για τα ιατρικά λάθη μπορείτε να δείτε εδώ.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής είχε ως αντικείμενο συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Σωματείων "Ερυθρός Σταυρός" και "Ελπίς". Στην πραγματικότητα υπέκρυπτε άλλα πράγματα, ήταν ο φερετζές για να περάσουν ρυθμίσεις για λογαριασμό της MARFIN, δηλαδή του αρπακτικού κεφαλαίου που συσσώρευσαν οι Εμίρηδες από το πετρέλαιο και με το οποίο πλέον εξαγοράζουν ότι αναπνέει, ότι περπατάει και ότι πετάει. Ξεσηκώθηκαν όλοι οι φορείς της περιοχής και η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, απαλείφοντας τη διάταξη για παραχώρηση του φιλέτου από το Ασκληπιείο Βούλας, νεκρανάστησε όμως για χάρη της MARFIN μερικές άδειες κλινικών που χρονολογούνταν από το 1980. Δείτε στο κείμενο που σας επισυνάπτω με τίτλο "επαίσχυντη συναλλαγή" αναλυτικά στοιχεία για το ζήτημα.
Ä Ο κ. Αβραμόπουλος δεν κρύβει το πόσο γλυκοκοιτάζει εδώ και καιρό τους Εμίρηδες, θεωρώντας ότι στη χώρα αυτή κατοικούν κακομοίρηδες που κάποτε μπορεί τον αναδείξουν ακόμη και πρωθυπουργό. Έχουν δε γίνει τόσο απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα τα πράγματα που ακόμη κι ο Καρατζαφέρης έφτασε να αποκαλέσει τον Βγενόπουλο, τον πρόεδρο της Marfin, "νέο Κοσκωτά" (κλικ εδώ).
Έτος κονδύλια
2004 100
2005 70
2006 30
2007 10
2008 10
Οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Αβραμόπουλος για λογαριασμό του "νέου Κοσκωτά" περιλαμβάνουν και τα γνωστά ευτράπελα. Ξαναδίνει τη δυνατότητα οι επικουρικοί να πρωτο διορίζονται στην Αθήνα, ενώ πριν λίγο καιρό την είχε καταργήσει διότι -λέει- ήταν απαράδεκτη!
Σημειώστε ότι από 01/01/2007 μέχρι το τέλος του Οκτώβρη του 2007, διορίσθηκαν 1.240 επικουρικοί, εκ των οποίων οι 287 στην Αττική.
Ως Υφυπουργός κεντούσε. Τώρα ως απλός βουλευτής πλέκει. Περί Αθανασίου Γιαννόπουλου του Λαμιέως ο λόγος. Τοποθετούμενος στην κοσκωτο-συζήτηση είπε ότι το ΕΣΥ υπήρξε χομεϊνικού τύπου σύστημα υγείας. Αλχαμ-ντουλιλαχ!
Ä Προσπαθεί φιλότιμα ο ο κ. Παπαγεωργίου να πλησιάσει στον προκάτοχό του κ. Γιαννόπουλο, αλλά τρώει τη σκόνη του. Δείτε τι είπε ο κ. Παπαγεωργίου στη Βουλή για τους επικουρικούς, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: "Σήμερα, σας παρακαλώ πάρα πολύ, έχετε να μας προτείνετε κάποιους επικουρικούς γιατρούς για να τους διορίσουμε, διότι πολλές Μονάδες Υγείας έχουν πρόβλημα, μέχρις ότου αναθεωρήσουμε τη διαδικασία κρίσης και πρόσληψης των γιατρών;".
Ä Με διάταξη στο πρόσφατο νομοσχέδιο του κυρίου με το άψογο μαλλί τα ιδιωτικά ιατρεία μπορούν να εγκαθίστανται και στα σπίτια των γιατρών. Και το εξεταστήριο που θα βρίσκεται; Στην αποθηκούλα με τον καυστήρα!
Ä Ως γνωστόν για το θέμα του μοριακού ελέγχου είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να διεξάγει διεθνή διαγωνισμό. Από το Υπουργείο έγινε συστηματική προσπάθεια να την υπονομεύσουν, ενώ παράλληλα έδιναν τη δυνατότητα να διεξάγεται ο έλεγχος σε ιδιωτικά εργαστήρια ημετέρων και να στέλνονται αποτελέσματα μέσω φαξ. Μετά τις τελευταίες εκλογές ο κ. Αβραμόπουλος δεν συγκαλεί σε συνεδρίαση την διακομματική Επιτροπή, η οποία σημειωτέον δεν μπορεί να συγκληθεί εαν δεν την καλέσει ο Υπουργός με επίσημη πρόσκληση. Το θέμα λοιπόν χρονίζει, διάφορες φήμες διασπείρονται και μάλιστα μιά από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες βγήκε με διαφήμιση στις εφημερίδες, επειδή προφανώς ενοχλήθηκε από την ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Θαν. Λεβέντης. Για να δούμε πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν, ώστε ο μελλοντικός πρωθυπουργός να θεωρήσει ότι επηρεάζεται η εκλογική του βάση και να συγκαλέσει τη διακομματική επιτροπή για τον μοριακό έλεγχο. Για να δούμε...
Ä "Αν αναλογιστεί κανείς ότι η εφημερία ενός ειδικευόμενου, που συνήθως διαρκεί 16 ώρες, αμείβεται με 60 ευρώ, τότε καταλαβαίνει γιατί ο 30χρονος γιατρός Αλέξης Χατζηαντωνίου δεν θεώρησε ποτέ ως εκμετάλλευση τη δουλειά του ντελίβερι, από την οποία εισέπραττε 3,5 ευρώ την ώρα!" (Ρεπορτάζ στην Καθημερινή)
16. Συνεδρίασε την Παρασκευή η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο εφημεριακό.
Πριν φτάσουμε στο κυρίως θέμα έπρεπε ν΄ αποφασίσουμε για το κρύο πιάτο που μας σέρβιρε χειμωνιάτικα ο κύριος Καλοκαιρινός, ο συνταξιούχος Πρόεδρος του ΠΙΣ. Ο εν λόγω κύριος θυμήθηκε εκ νέου ότι εκείνος αποκλειστικά πρέπει να υπογράψει για λογαριασμό των νοσοκομειακών γιατρών Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Συνοδευόμενος λοιπόν από την κουστωδία του συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας και στη συνέχεια εξέδωσε Δελτίο Τύπου (κλικ εδώ), στο οποίο αναγράφει επί λέξει: "Στη διάρκεια της συνάντησης, από πλευράς του ΠΙΣ τέθηκαν επίσης τα θέματα: -Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΠΙΣ (θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας) με αποκλεισμό σε κάθε περίπτωση του κυλιόμενου ωραρίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας."
Τι θα περιλαμβάνει η ΣΣΕ που θέλει να υπογράψει ο συνταξιούχος Πρόεδρος του ΠΙΣ για λογαριασμό μας; Το λέει ανενδοίαστα στο Δελτίο Τύπου: θέλει να προσυπογράψει αυτούσια την επιστολή Αβραμόπουλου. Καμώνεται πως αγνοεί ότι η ΟΕΝΓΕ έχει απορρίψει από 21 Νοεμβρίου αυτή την επιστολή. Καμώνεται πως αγνοεί ότι ο ΠΙΣ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, δεν μπορεί επομένως να υπογράψει καμία ΣΣΕ. Καμώνεται πως αγνοεί ότι όντας ταυτόχρονα ΔΥΠΕαρχης και Πρόεδρος του ΠΙΣ αποπειράθηκε να κάνει τα ίδια και τον ξαποστείλαμε.
Σε κείμενο που αποφάσισε λοιπόν ομόφωνα χτες η Εκτ. Γραμματεία και απέστειλε αμέσως στον ΠΙΣ αναφέρεται: "Η ανάμειξη οιουδήποτε άλλου φορέα σε ζητήματα εκπροσώπησης των Νοσοκομειακών γιατρών κρίνεται ως αντισυναδελφική και ως εκ τούτου απαράδεκτη. Η τυχόν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από άλλο φορέα πλην της ΟΕΝΓΕ είναι ενέργεια παράνομη και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί."
¦ Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη μεθόδευση. Εαν ο Αβραμόπουλος φέρει για κύρωση στη Βουλή μιά Συλλογική Σύμβαση με την (παράνομη) υπογραφή Καλοκαιρινού θα μας φορέσει καπέλο τις ρυθμίσεις που απορρίψαμε, ενώ εμείς πρέπει να τρέχουμε στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ώστε να αποδείξουμε ότι ο ΠΙΣ δεν είχε δικαίωμα υπογραφής. Όλοι θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα σαν ενδοϊατρική διαμάχη, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα έχει παρακάμψει τον επικίνδυνο σκόπελο με μιά κίνηση τελείως ανώδυνη.
17. Αυτά που συνέβησαν στη Βουλή στις 6 Δεκεμβρίου και σας παρέθεσα στο προηγούμενο μέηλ ωχριούν μπροστά σε κείνα που συνέβησαν στις 12 Δεκεμβρίου, όταν έγινε η κατ΄ άρθρον συζήτηση και έπεσαν βροχή οι τροπολογίες. Νύχτα, με τις εφημερίδες και όλα τα Μέσα Ενημέρωσης να απεργούν, οι κυβερνητικοί βουλευτές ξεσάλωσαν με προεξάρχοντα τον πρώην Υφυπουργό Θ. Γιαννόπουλο. Δεκατέσσερις (14) τροπολογίες κατατέθηκαν και παρά το ότι δεν είχαν έκθεση Γενικού Λογιστηρίου έγιναν όλες δεκτές από το νοικοκύρη Αβραμόπουλο. Στο πανδαιμόνιο που ξεσηκώθηκε αναγκάστηκε να επέμβει ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από το κλειστό κύκλωμα στο γραφείο του. Πήγε εσπευσμένα στην αίθουσα, πήρε θέση στο Προεδρείο και αναγκάστηκε να πάρει θέση και για τα τερατώδη που συνέβαιναν λέγοντας:
"το γεγονός ότι προτείνονται από την Κυβέρνηση προς το Σώμα να γίνουν δεκτές 14 τροπολογίες εκ των οποίων ορισμένες απ’ αυτές δεν συνοδεύονται και από σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δημιουργεί ένα ζήτημα και για το Προεδρείο και για μένα ως Πρόεδρου της Βουλής και είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Θα σας παρακαλέσω να διακόψουμε για δέκα λεπτά να συνεννοηθώ με την Κυβέρνηση για το χειρισμό αυτού του θέματος". Μετά από διακοπή μισής ώρας και εργώδεις διαβουλεύσεις αποσύρθηκαν οι μισές τροπολογίες. Ομως ακόμη και οι 7 που έμειναν έφτασαν να προκαλέσουν σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Όλες οι εφημερίδες, ακόμη και οι φιλοκυβερνητικές, εκφράστηκαν με τους πλέον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενώ ο θόρυβος έφτασε μέχρι το Μαξίμου, αφού ενεπλάκη στις τροπολογίες η σύζυγος του πρωθυπουργού, η οποία συμβαίνει να είναι και γιατρός (κλικ εδώ).
¦ Για να δείτε μέσες - άκρες τι λένε οι υπόλοιπες τροπολογίες κλικ εδώ. Δείτε όσοι ενδιαφέρεστε την αποδελτίωση τύπου στο Υgeianet στα δημοσιεύματα της 14 Δεκεμβρίου.
¦ Η υπόθεση του Διοικητή του Ευαγγελισμού, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε την επομένη της ψήφισης του νόμου, ήταν ακόμη μία δυσώδης υπόθεση. Πίσω από την δήθεν ανώδυνη τροπολογία "δε δύναται να κατέχει θέση Διοικητή Νοσοκομείου όποιος είχε εργαστεί ή υπηρετήσει στο Νοσοκομείο αυτό" κρύβονταν αρκετό παρασκήνιο, ίσως και εκδικητικότητα. Από τα Πρακτικά της Βουλής:
ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: αυτή η κόντρα έχει ξεσπάσει διότι ο Διοικητής αρνήθηκε να ικανοποιήσει ένα αίτημα κάποιου ανθρώπου του Υπουργείου σας, να διορίσει διευθυντή σε μία κλινική -στην κρίση επάνω, γινόταν αξιολόγηση- ο οποίος ήταν έκτος και επέμενε ο συνεργάτης σας να διοριστεί διευθυντής, πρώτος. Δεν είχα σκοπό να καταθέσω την επιστολή που του έχει αποστείλει ο Διοικητής του νοσοκομείου στις 29/11/2007 και τα καταγγέλλει. Αναφέρεται και για την πίεση που υπέστη να διορίσει τον έκτο πρώτο. Αναφέρεται ότι πιέστηκε να πληρώσει προμηθευτή κατ’ εξαίρεση που δεν ήταν η σειρά του. Και τρίτον αναφέρεται στο ότι εκλήθη από συνεργάτες του Υπουργού να βγουν οι γιατροί του νοσοκομείου να στηρίξουν τον Υπουργό αντίθετα με τους Καρδιοχειρουργός που δήλωσαν αυτά που δήλωσαν για την κατάντια και τα προβλήματα που υπάρχουν στο καρδιοχειρουργικό τμήμα. Την καταθέτω για να υπάρχει στα Πρακτικά για την ιστορία του πράγματος.¦ Πού βρίσκεται η εκδικητικότητα; Μα στο ότι Διοικητές διορίζει και παύει ο Υπουργός χωρίς κανένα κριτήριο. Γιατί έπρεπε να φέρει αχρείαστη τροπολογία όπως η παραπάνω; Τουλάχιστο δεν συμπλήρωνε πρόσθετα κριτήρια πχ "δε δύναται επίσης να κατέχει θέση Διοικητή όποιος έχει βάρος πάνω από 110 κιλά ή ύψος μικρότερο των 160 εκατοστών"; Οι ενότητες 12-13-14-15-16-17 με την πολύτιμη βοήθεια του συνδικαλιστού Οφθαλμίατρου της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα.

7 σχόλια:

  1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ
    ****************
    Ο ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

    ...γιατί "συνεννοούμαστε" τόσο λίγο και τόσο δύσκολα με τον συνάνθρωπό μας; Πώς είναι δυνατόν να μη μας "καταλαβαίνει" και να μην τον "καταλαβαίνουμε", ακόμη κι όταν του ανοίγουμε την καρδιά μας και του μιλάμε τόσο καθαρά;
    Πολλές φορές, μάλιστα, συμβαίνει να μοιάζουμε πολύ κι όμως να μην..."καταλαβαινόμαστε". Να ανήκουμε στην ίδια οικογένεια.. Να έχουμε τους ίδιους δασκάλους.. Να βρισκόμαστε πολύ κοντά κοινωνικά.. Να έχουμε τις ίδιες απόψεις για τη ζωή, την πατρίδα, την πίστη, τον έρωτα, τον κόσμο.. Κι όμως.. Έρχεται η ώρα που με τρόμο και οδύνη, ανακαλύπτουμε ότι δεν μιλούμε την ίδια γλώσσα..

    Άλλα λέμε εμείς και άλλα εννοεί αυτός. .Άλλο του προσφέρουμε, άλλο θέλει και...άλλο παίρνει !! Η, πολλές φορές, το παίρνει τόσο στραβά ώστε μας αδικεί, μας πληγώνει και μας εξευτελίζει..

    Και το χειρότερο είναι ότι μπορεί να μην το κάνει αυτό από κακή πρόθεση ή από βλακεία αλλά από μιαν απλή. παρεξήγηση..

    Με αποτέλεσμα η συνεννόηση μαζί του να είναι δύσκολη.. Κάποτε, μάλιστα... αδύνατη!!
    .-------------
    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ = Δεκέμβρης 1977
    Οι μελαγχολικές διαπιστώσεις, πριν από 30 χρόνια, του μεγάλου μας Δάσκαλου, φοβόμαστε ότι ισχύουν, στο πολλαπλάσιο και σήμερα.

    Ας ευχηθούμε κι ας κάνουμε ό,τι μπορούμε μήπως και καταφέρουμε και πλησιάσουμε, έστω κι ένα βήμα, ο ένας τον άλλο.. Χρόνια πολλά, καλά και...καλύτερα..

    Στ. Ληναίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ποστ σου είναι σαν Κυριακάτικη Εφημερίδα. Θέλει καφεδάκι και αν δεν προλάβεις ξαναερχεσαι μεσοβδόμαδα και για συνέχεια της αναγνωσης! Πολύ καλή δουλειά!

    Παω να συνεχίσω την αναγνωση!

    Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα να ευχηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επαίσχυντη συναλλαγή

    Ως «επαίσχυντη συναλλαγή» αποκλήθηκε η σύμβαση μεταξύ του Ερυθρού Σταυρού και του Ελληνικού Δημοσίου, την οποία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας. Ο κ. Αβραμόπουλος φρόντισε να απουσιάζει στο εξωτερικό ακριβώς στις 6 Δεκεμβρίου, όταν συζητιόνταν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής σε μία από τις πλέον θυελλώδεις συνεδριάσεις. Βγήκαν στον αφρό όλες οι συναλλαγές με το χείμαρρο κεφαλαίων που διοχετεύουν στη χώρα μας οι Εμίρηδες κάτω από τον τίτλο MARFIN, τράπεζας η οποία βρίσκεται υπό την Προεδρία του κ. Βγενόπουλου.
    Δείτε από τα Πρακτικά της Βουλής:
    «Όλο αυτό το νομοσχέδιο είναι Βγενόπουλος, το άρθρο 4 είναι MARFIN-Βγενόπουλος, το άρθρο 5 είναι MARFIN-Βγενόπουλος.! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με ένα νομοσχέδιο τριών σελίδων ο κ. Βγενόπουλος θα είχε βρεθεί με δύο τεράστια νοσοκομεία. Θα έπαιρνε δηλαδή με μία κίνηση το 50% των ιδιωτικών κλινικών».
    Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
    Το νομοσχέδιο που έφερε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας στην Επιτροπή της Βουλής περιείχε μια άκρως χαριστική διάταξη: παραχωρούσε στον Ερυθρό Σταυρό το οικόπεδο 104 στρεμμάτων του Ασκληπιείου Βούλας, στο οποίο ο Ερυθρός θα κατασκεύαζε αμέσως ιδιωτικό Νοσοκομείο και εμπορικό κέντρο. Ως αντάλλαγμα ο Ερυθρός Σταυρός θα έφτιαχνε στο αόριστο μέλλον (μπορεί και ποτέ !) ένα νέο Νοσοκομείο με άγνωστες προδιαγραφές για λογαριασμό του ΕΣΥ, προκειμένου να αντικατασταθεί το σημερινό άθλιο οίκημα. Ο Ερυθρός είχε βέβαια ήδη κλείσει συμφωνία με την MARFIN, η μετοχή της οποίας εκτοξεύτηκε. Πλην όμως….
    Ξεσηκώθηκαν οι φορείς, ξεσηκώθηκε ο Δήμος με ομόφωνη απόφασή του, οι εργαζόμενοι είπαν «όχι» με ομόφωνη απόφασή τους, η Νομαρχία με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είπε «όχι», η Μητρόπολη είπε «όχι». Προσπάθησε ο Αβραμόπουλος να περάσει το νομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής χωρίς ακρόαση φορέων κι έγινε χαμός. Τελικά αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν, απέσυραν τη διάταξη παραχώρησης και εμφάνισαν πως δήθεν εκσυγχρονίζουν την παλιά σύμβαση Ερυθρού-Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς βέβαια να παραλείπουν το σερβίρισμα ενός χορταστικού πιάτου. Κάθε χρόνο και εις το διηνεκές θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό 12 εκατ. Ευρώ υπέρ Ερυθρού Σταυρού. Το ποσό αυτό κάθε φορά θα προσαυξάνεται κατά τον πληθωρισμό συν 2%. Φέτος δίνουν 5 εκατ. Ευρώ επιπλέον των 12, επειδή ο κ. Μαρτίνης έχει τη γνώμη πως του χρωστάνε 52 εκατ. Ευρώ και ήταν ως εκ τούτου στεναχωρημένος.
    Εύλογα πολλοί βουλευτές αναρωτηθήκαν γιατί το δημόσιο να δίνει τέτοια τεράστια ποσά στο Ερυθρό, όταν μ΄ αυτά θα μπορούσε να κατασκευάζει κάθε 4 χρόνια ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο. Κανείς δεν έλαβε απάντηση. Μια εξήγηση είναι ότι Ερυθρός Σταυρός, Ερρίκος Ντυνάν και Υπουργείο Υγείας είναι πλέον τα συγκοινωνούντα δοχεία για παράνομες προσλήψεις ανθρώπων, οι οποίοι προσλαμβάνονται στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν χωρίς κριτήρια και με μια πονηρή διάταξη βρέθηκαν να είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου στο Υπουργείο Υγείας.
    Πολλοί επίσης αναρωτήθηκαν ποιους άραγε αφορά η άλλη τροπολογία με την οποία επαναχορηγούνται στους αρχικούς δικαιούχους οι άδειες λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών που παραχωρήθηκαν ή εκμισθώθηκαν σε οργανισμούς παροχής δημοσίων υπηρεσιών υγείας και οι οποίες ανακληθήκαν κατά τη διάρκεια της παραχώρησης. Ούτε και σ΄ αυτή την ερώτηση έλαβε κανείς απάντηση, αν και όλοι υπέθεσαν ότι αφορά στην Κλινική «Παπαδημητρίου», την οποία έχει ήδη αγοράσει η MARFIN.
    Με την προσφιλή τακτική των τροπολογιών ο κ. Αβραμόπουλος ξαναδίνει τη δυνατότητα οι επικουρικοί να πρωτο-διορίζονται στην Αθήνα, ενώ πριν λίγο καιρό την είχε καταργήσει διότι -λέει- ήταν απαράδεκτη! Σημειώστε ότι από 01/01/2007 μέχρι το τέλος του Οκτώβρη του 2007, διορίσθηκαν 1.240 επικουρικοί, εκ των οποίων οι 287 στην Αττική.
    Τέλος με άλλη διάταξη ιδιωτικά ιατρεία μπορούν να εγκαθίστανται και στα σπίτια των γιατρών. Προφανώς το εξεταστήριο θα βρίσκεται στην αποθηκούλα με τον καυστήρα!

    Βαρνάβας Δημήτρης
    μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ;

    Εδώ και μερικά χρόνια υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες για το κλείσιμο του Νοσοκομείου Κρεστένων. Η προσπάθεια αυτή γίνεται με την απαξίωσή του, ενώ ρίχνονται βολές και προς το Γ.Ν. Αμαλιάδας. Δυστυχώς σε αυτήν την προσπάθεια συμμετείχαν και θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου του Πύργου, χωρίς να ερωτηθούν οι γιατροί της Αμαλιάδας και των Κρεστένων.
    Όλα τα κακά της Νοσοκομειακής κάλυψης του Νομού αποδόθηκαν «στην λειτουργία των τριών Νοσοκομείων». Η προτεινόμενη λύση ήταν η σύμπτυξη των Νοσοκομείων. Ουσιαστικά δηλαδή, όσοι πρότειναν τέτοια λύση αναλάμβαναν τον ρόλο ενός αντιλαϊκού Υπουργού Οικονομικών.
    Αν οι προθέσεις ήταν αγαθές, το πρώτο που θα επισημαινόταν θα ήταν η ανάγκη να στελεχωθεί το Γ.Ν.Ν. Πύργου με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό.
    Όλοι θυμόμαστε την τραγική ιστορία του κ. Τσάνη, νευροχειρουργού στο Νοσοκομείο Πύργου, που ζητούσε εργαλεία για στοιχειώδεις επεμβάσεις της ειδικότητας του ματαίως. Αποτέλεσμα ο θάνατος του τραυματία στρατιώτη. Τώρα στο Γ.Ν.Ν. Πύργου υπάρχει ένας και μοναδικός νευροχειρουργός. Πόσο θα αντέξει και θα παραμείνει με μια τόσο βαριά ειδικότητα; Πόσες εφημερίες θα κάνει τον μήνα; Θα παίρνει ποτέ άδεια; Ως πότε θα βασιζόμαστε στον πατριωτισμό των Ελλήνων; Ο μοναδικός γαστρεντερολόγος του Γ.Ν.Ν. Πύργου δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιεί ενδοσκοπήσεις. Ο κάθε κλινικός γιατρός γνωρίζει ότι στην εποχή μας για να νοσηλεύεται ασθενής με γαστρορραγία ή εντερορραγία πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ενδοσκόπησης. Πόσο θα αντέξει σαν μοναδικός γιατρός και τι θα κάνει χωρίς εξοπλισμό;
    Αναρίθμητα τα ανάλογα προβλήματα.
    Να λοιπόν ποια είναι τα προβλήματα που θα έπρεπε να επισημανθούν πρώτα. Αν καλυπτόταν αυτά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ορθολογιστικό σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στον Νομό. Και κάθε τέτοιος σχεδιασμός θα πρέπει να αποβλέπει στην βελτίωση και όχι στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

    Πάνω σε αυτά τα προβλήματα και πάνω στους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς άρχισε να καλλιεργείται στο προσωπικό του Γ.Ν.Ν. Πύργου, αλλά και στην κοινή γνώμη ότι για τα δεινά φταίει το «βολεμένο» και «τεμπέλικο» προσωπικό του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων. Το προσωπικό του χειρουργικού τμήματος όμως στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων, με όλα τα τραγικά προβλήματά του, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 6.000 περιστατικά φέτος. Οι πραγματικά βολεμένοι και οι πραγματικά τεμπέληδες σε όποιο Νοσοκομείο και αν βρεθούν, τέτοιο που είναι το κράτος μας, βολεμένοι και τεμπέληδες θα παραμείνουν. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» θα πρέπει να απορριφθεί από τους εργαζομένους.
    Πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται και αντίθεση ανάμεσα στους κατοίκους των Κρεστένων και της Ζαχάρως, στους οποίους κάποιοι υπόσχονται Κέντρο Υγείας. Θα ήταν πολύ καλό το να υπήρχε Κέντρο Υγείας στην Ζαχάρω. Ωστόσο μέχρι να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί οι κάτοικοί της θα πρέπει να προστατεύουν αυτό που ήδη έχουν, δηλαδή το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων.
    Λίγο πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων άρχισαν να γίνονται αποσπάσεις γιατρών και να υπάρχουν αθρόες αιτήσεις αποσπάσεων γιατρών που κατευθυνόταν άμεσα στο Υπουργείο και όχι διαμέσου του Συμβουλίου Διοίκησης του Νοσοκομείου. Τα πράγματα έγιναν εκρηκτικά όταν εξωθεσμικά, δημιουργήθηκε λίστα των νοσηλευτριών που κατοικούν στον Πύργο και εξωθεσμικά (“φιλικά”) άρχισε να καλεί τις νοσηλεύτριες της λίστας ο μέχρι πρόσφατα Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Γιάννης Σχίζας και να τις “συμβουλεύει” να κάνουν αιτήσεις για απόσπαση στον Πύργο γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν να βρεθούν στην Ζάκυνθο. Το γεγονός άμεσα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Συμβουλίου Διοίκησης κ. Γιάννης Σακούλης στον Διοικητή του Νοσοκομείου.
    Αυτό το κλίμα θολούρας και σύγχυσης έρχεται να εξυπηρετήσει και πρόσφατη επιστολή του κ. Γιάννη Σχίζα στον τοπικό τύπο. Αυτήν την προσπάθεια του να εξαπατηθεί ο «βλάκας λαός» (δεν είναι δική μου έκφραση το βλάκας, αλλά κάποιου άλλου), ώστε να περάσει το κλείσιμο του Νοσοκομείου ανώδυνα, σαν εύλογο γεγονός και να μην έχουν συμμάχους οι κάτοικοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι στον αγώνα τους.

    Μερικές (κατά την γνώμη μου) αλήθειες

    Το Νοσοκομείο Κρεστένων από πολλά χρόνια λειτουργούσε κάτω από συνθήκες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφαλείας των ασθενών. Κάποιοι έπαιζαν τον ρόλο του Θεού που αποφάσιζε ερήμην των ενδιαφερομένων για τα ρίσκα που παιρνόταν για την υγεία τους.
    Το γεγονός αυτό συγκαλυπτόταν είτε για να μη θιγούν κόμματα και κυβερνήσεις, είτε για να είναι κάποιοι αρεστοί στους προϊστάμενους τους είτε γιατί δεν βόλευε κάποιους.
    Ο υπογράφων εκλήθη σε απολογία για “αναξιοπρεπή συμπεριφορά” όταν τόλμησε να ενημερώσει τον Εισαγγελέα Πύργου για πρόβλημα ασφάλειας των ασθενών (αναξιοπρεπής συμπεριφορά: άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρησιμοποίηση εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με προδήλως απρεπείς εκφράσεις. – Ν.2683/99).
    Υπήρχε ένα ζοφερό κλίμα από τους κύκλους εξουσίας του Νοσοκομείου σε κάθε κίνηση. Κλήσεις σε απολογία, εκβιασμοί, χτύπημα κάθε πρωτοποριακής πρωτοβουλίας, συμπεριφορές φεουδαρχικής νοοτροπίας (φτιάξε μου καφέ, φέρε μου τσιγάρα, πάρε μου εφημερίδα…μόνον το δικαίωμα της πρώτης νύκτας δεν ξέρω αν ζητήθηκε).
    Οι θεσμοί, δεν γινόταν σεβαστοί, ο κ. Γιάννης Σχίζας επί πολλούς μήνες διατηρήθηκε στην θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας παρά το γεγονός ότι η θητεία του είχε λήξει. Προφανώς λόγω της καλής του συνεργασίας με τον κ. Διοικητή. Κενές θέσεις κρατιόταν στο Επιστημονικό Συμβούλιο παρά τις εκκλήσεις του προς την Διοίκηση.
    Γιατροί πιεζόταν να κάνουν εισαγωγές χωρίς να χρειάζεται, εξαπατώντας τα ασφαλιστικά ταμεία για να παρουσιάζεται εικονικό έργο.
    Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε για να εξασφαλισθούν στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας.
    Υπήρχαν βολεμένοι και ευνοούμενοι. Υπήρχε η νοοτροπία ότι οι διευθυντές δεν υποχρεούνται να εργάζονται. Υπήρχαν για ορισμένους οι εφημερίες «λόξιγκας». Υπήρχαν και οι καταπιεσμένοι οι… «μαύροι». Αναισθησιολόγος υποχρεωνόταν σε 18 εφημερίες ετοιμότητας (από το σπίτι με αμοιβή 30% της ενεργού) για να καλύψει την ανάγκη επείγουσας διασωλήνωσης – να διασώσει ασθενή που κινδυνεύει άμεσα- , εφημερίες που επί έτη πραγματοποιούσε αγόγγυστα (βλέπετε ότι υπάρχουν και γιατροί που στα πρόσωπα των «ραμολιμέντων» βλέπουν το πρόσωπό του πατέρα και της μάνας τους).
    Ο κ. Γιάννης Σχίζας είχε γνώση και συμμετοχή σε όλα αυτά τα γεγονότα.

    Έχει ευθύνη η Πολιτεία (διαχρονικά) για την κατάσταση του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων ;

    1. Υποτίθεται ότι κάποιος είναι αρμόδιος για να αναρωτηθεί και να διερευνήσει τις αιτίες που ένα φαινομενικά ακμάζον Νοσοκομείο καταρρέει.
    2. Υποτίθεται ότι όταν υπογράφονται αποσπάσεις, το Υπουργείο ελέγχει την σκοπιμότητα τους και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν.
    3. Το Υπουργείο δεν ενημερώθηκε για τις λίστες και τις πιέσεις για “εθελούσιες” αποσπάσεις; Ο εκπρόσωπός του, ο κ. Διοικητής, που έχει τιμηθεί με την εμπιστοσύνη τριών κυβερνήσεων και δύο κομμάτων, άμεσα ενημερώθηκε.
    4. Αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από το Υπουργείο για μετατροπή του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων σε κάτι καλύτερο (κανείς δεν θα πει όχι), πρέπει να ανακοινωθεί. Αλλιώς φαίνεται ότι κάποιοι αναλαμβάνουν την «βρώμικη δουλειά» (φυσικά όχι αζημίως) για την περικοπή των πενιχρών παροχών υγείας στην περιοχή. Και φυσικά το καλύτερο δεν απαιτεί ένα φανταχτερό τίτλο (π.χ. Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας), αλλά συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

    Έχουν ευθύνη τα κόμματα και μάλιστα τα κόμματα εξουσίας;
    1. Κανένα κόμμα (σαν κόμμα και όχι μεμονωμένο στέλεχος) δεν έχει προτείνει κάτι σαφές για το πρόβλημα της Νοσοκομειακής και της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή και στον Νομό.
    2. Τα κόμματα ιδιαίτερα όταν έχουν στον τίτλο τους τον προσδιορισμό “σοσιαλιστικό” (δηλαδή κοινωνικό, υπέρ του κοινωνικού συνόλου) έχουν τουλάχιστον την υποχρέωση να διαχωρίζουν σαφώς την θέση τους από στελέχη τους που πλήττουν τις κοινωνικές κατακτήσεις.



    Λογικά ερωτήματα

    1. Έχει πρόθεση το Υπουργείο να στείλει επιτροπή, από τους περίφημους ελεγκτές του, για να διερευνήσει τις αιτίες κατάρρευσης του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων;
    2. Θα επέμβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία για να διαπιστώσουν αν εξαπατήθηκαν;
    3. Υπάρχει νομικά αρμόδιος που θα διερευνήσει αν κάποιοι έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών;

    Έκκληση

    1. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός για το μέλλον του Νοσοκομείου.
    2. Κάθε γιατρός του Κ.Υ. Κρεστένων, ιδιαίτερα αν θεωρεί την Ιατρική ιδιότητα κάτι παραπάνω από γνώση της τεχνικής της Υγείας, να πάρει δημόσια θέση για όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στο Κ.Υ. Κρεστένων.
    Τώρα που ο πληθυσμός του Νομού δεν μπορεί να μαζέψει τα κομμάτια του από τις πυρκαγιές, κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει.
    3. Να παραμεριστούν οι κομματικές ή προσωπικές αντιπαλότητες, είναι ανήθικο μπροστά σε τέτοιο θέμα να σκοντάφτουμε σε μικρότητες.



    Με γνώση των συνεπειών της γνώμης μου

    Ανέστης Ι. Παπαδόπουλος
    γενικός χειρουργός, επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ philos
    Φίλε Χρήστο, πολύπειρε μπλογκερά και σεμνέ πολιτευτή μου η γνώμη σας μετραει διπλά και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια από έναν πολυγραφότατο που ξέρει να μελετά. Το ιστορικό της προσπάθειας είναι στο πρώτο ποστ πρώτο σχόλιο, έχει μια προιστορία ως ενημερωτικό newsletter προς γιατρούς για συνδικαλιστικούς λόγους, μετά το μπλόγκ αυτονομήθηκε ως καταλαβαίνεις αλλά οι παρέες και οι πιστοί αναγνώστες πάντα μένουν. Τα αριθμημένα τεύχη (ποστ με νουμερο μπροστά)πάνε σήμερα σε 3255 γιατρούς κλπ..... συγγενείς Ειχα στην 4ετία και 32 UNSUBSCRIBLE.....Πάντως αναγνώστες στο μπλογκ από αυτούς ζήτημα είναι να έχω τους 1500 για τεχνικούς λόγους κυρίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διόνυσε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, να περάσεις καλά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ αυτό δεν είναι ποστ είναι εργασία για το πανεπιστήμιο :)

    Εύχομαι χρόνια πολλά σε σένα και τους ανθρώπους που αγαπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;