Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Εκκαθαριστής Υπονόμων

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΥΠΟΝΟΜΩΝ Ήταν ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα του δημόσιου τομέα, ελάχιστοι είχαν πάρει σύνταξη από αυτό το ανθυγιεινό και μοναχικό επάγγελμα. Υπήγετο στην ΕΥΔΑΠ αλλά μια και ο «κάτω» κόσμος των υπονόμων έβριθε οριζόντων και προοπτικών το κάθε λειτούργημα παίρνει άλλη αξία από τον άνδρα που το υπηρετεί. Τα 60 χιλιόμετρα υπονόμων του λεκανοπεδίου χρειάζονται καθαριότητα, επισκευή ρωγμών και διαρροών, επέκταση, αποστράγγιση, επισήμανση επικίνδυνων ή πολύτιμων υλικών. Μαιτρ του είδους αυτού του υπόγειου κόσμου ο Πέτρος Γκούμας Λαγκαδινός συντοπίτης μας γείτονας μοναχικός και παράξενος. Είχε ένα δικό του κόσμο έμπαινε στη Μητροπόλεως και έβγαινε Καισαριανή, έμπαινε εκεί που χάνεται ο Ιλισός στην Αγία Φωτεινή και έβγαινε Καλλιθέα. Χρόνια σε αυτή τη δουλειά πήρε πολλά μυστικά μαζί του. Παρότι με γνώσεις δημοτικού καλλιέργησε ξεχωριστές ικανότητες μελέτης πάνω στην λαϊκή σοφία, τη γεωλογία, την ιστορία, την υδραυλική και κυρίως την αστρονομία. Ναι ήταν ένα μεγάλο παιδί που κοιτούσε τα άστρα είχε εξασφαλίσει και διπλώματα ευρεσιτεχνίας με συστήματα φακών δικής του έμπνευσης που από ότι συζητείτο αγοράστηκαν από Γιαπωνέζους Στο δικό του κόσμο ήταν ο άρχοντας, μοναχικός χωρίς ωράρια και προϊσταμένους στην εμβέλειά του, τα πάντα λειτουργούσαν ρολόι. Επαγγελματική φιλοτιμία αλλά και ανεξαρτησία από παρασιτικούς εργολάβους που κλείνουν τη δουλειά με ένσημα και το βασικό και τελικά χώνουν στις τρύπες περαστικούς ανασφάλιστους Πακιστανούς, μια και το κράτους δεν τους ελέγχει ή κάνει τα στραβά μάτια. Αυτό τον βοήθησε και αρχαία να βρει και στην αυλή της μονοκατοικίας του έβλεπες κομμάτια μάρμαρα κεραμικά και γύρω από το πετρόκτιστο πηγάδι του πουριά λαξευμένα από αρχαίους τεχνίτες. Η συλλογή του από πετρώματα ήταν καλοδιατηρημένη και καθαρισμένη καυχιόταν για αυτήν για το πόσο πλήρης ήταν στο ξύλινο μεγάλο φοριαμό που τη φύλαγε. Πλήθος άλμπουμ γραμματοσήμων έδειχνε άνθρωπο μελετημένο, πειθαρχημένο , μεθοδικό, ήξερε να ξεχωρίζει το ιδιαίτερο και να κατατάσσει σε ομάδες το πλήθος.
Ξεχωριστός στη ταξινόμηση φανέρωνε ένα προικισμένο δημιουργικό άνθρωπο που βέβαια η αυτάρκεια του είχε ένα μυστικό ,τον υψηλό μισθό του που όλος προσανατολιζόταν στις παράξενες αναζητήσεις του. Φωτογραφικά, φακοί,παλιά στρατιωτικά είδη, βιβλία, πετρώματα, νομίσματα,εργαλεία, γραμματόσημα ξέχναγε και να φάει για να ικανοποιήσει τις επίμονες αναζητήσεις του. Εκτός από κάτι περαστικές φιγούρες η γυναίκα δεν μπήκε στη ζωή του να νοικοκυρέψει το σύμπαν του. Μια παλιά ανεκπλήρωτη αγάπη και ο κόσμος όλος στο τέλος , το πιοτί. Μοιραίες παρέες οι σουρτούκηδες τυχάρπαστοι της γειτονιάς που γρήγορα την ανάγκη για κοινωνικοποίηση τη στρέφουν σε αδυναμία και εξαπάτηση. Όταν ερχόταν ο μισθός από τα 1.500.000 δραχμές τότε όλοι προφασίζονταν ότι τους χρωστούσε αυτός στα γεράματα δεν θυμόταν και ξανέμιζε τη σύνταξη από δω και από κει. Άλλοι αλληλέγγυοι κοιτούσαν να τον προστατεύσουν αλλά άμα έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ο όχλος μόνο ζημιά μπορεί να κάνει σε μια βασανισμένη κοινωνία διακρίσεων. Σαν το κύμα της αδικίας, που ένα ψηλός μαντρότοιχος μονοκατοικίας και το υπέροχο άρωμα από το αγιόκλημα δεν μπορούν να εμποδίσουν , να πέφτει και να πνίγει το μοναχικό «παλαβιάρη» μας γείτονα.Ο καλύτερός φίλος μια μάϊνα, το κοτσύφι που μιλάει που μιμειτο όλες τις ανθρώπινες φωνές του κυρ Πέτρου.
Κάποιος ανιψιός με κάλεσε σαν γιατρό στα στερνά να τον στέρξω κατάκοιτο με πληγές από μεταβολικό νόσημα δυο τρεις φορές εκεί πίσω από το αγιόκλημα. Συζητούσε δύσκολα και με ευσυγκινησία πιά για τα δύσκολα πούχε περάσει. Κακότροπος γείτονας τούχε στείλει στην Αρχαιολογία και τούχαν πάρει τις «πέτρες» του, αυτές που μάζευε μια ζωή και ήθελε να τις δώσει ο ίδιος όπως με διαβεβαίωνε! Τη χειρότερη ζημιά την είχε πάθει από ένα κατσαπλιά και την αφέλειά του να του πουλήσει την τελευταία πέτρα που τούλειπε να συμπληρώσει τη συλλογή του. Τάχα πέτρωμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ουράνιο. Μια μέρα η γειτονιά εκεί στο 2001 βρέθηκε περικυκλωμένη από την αντιτρομοκρατική και την Α ζώνη του Δημόκριτου με μηχανήματα και άσπρες μπλούζες παραβίασαν το άβατο του μαντρότοιχου και της ψυχής του. Αδειασαν τα πολύτιμα ευρήματα από πετρώματα, φακούς και γραμματόσημα ίσως και παλιές εκδόσεις βιβλίων σε άγνωση κατεύθυνση. Τύλιξαν τον αλαφροΐσκιωτο γείτονα σε 3 σελίδες κατηγόριες που ποτέ δεν πρόφτασαν να εκδικαστούνε. Ο θάνατος τον βρήκε μόνο του ουσιαστικά με μικρή περιποίηση 2 χρόνια μετά και τώρα στη θέση του μαντρότοιχου με τη μυρουδιά αγιόκλημα Λυσιμαχίας 40 υψώνεται 6 όροφη πολυκατοικία. Διόνυσος 21-2-2015.

1 σχόλιο:

  1. Ο φίλος του ο Καρβουνάκης Μαρίνος θυμάται ότι αυτός τουσκισε το τεφτέρι με τα υποτιθέμενα χρέγια που βέβαια δεν είχα τον Σόιμπλε μέσα μέρες πουναι αλλά ένα Κερκυραίο ταξιτζή και ένα ράφτη που τον είχαν τσουρομαδίσει. Οπως και ένας κερατσινιώτης συνάδελφός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;