Θα μπορούσαν να αποκληθούν και ως οι σύγχρονοι... δώδεκα θεοί του Ολύμπου, αυτοί που από μια ανεξήγητη σύμπτωση προσκαλούνται να σώσουν κάθε φορά την ευρωπαϊκή χώρα που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ανεξήγητη; Μπα, κάθε άλλο!
Τον ρόλο των δώδεκα αυτών "σωτήρων" αναδεικνύει με έρευνά της η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EU Observer, που έρχεται να ενισχύσει όσα σημείωνε, μόλις πριν από μια εβδομάδα, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας δούμε πρώτα τι έγραψε στην έρευνά του ο EU Observer.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, υποχρεώνονταν να ζητήσουν τη σωτηρία της τρόικας -αμέσως ή εμμέσως- και αυθωρεί εμφανίζονταν εταιρείες συμβούλων, οι οποίες μάλιστα... τυγχάνει να είναι οι ίδιες: Alvarez & Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco κ.ά., τα ονόματα των οποίων μπορεί να μην λένε κάτι στους Ευρωπαίους φορολογουμένους, ωστόσο τους κοστίζουν πολύ. Σε περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η εν λόγω κοινοτική ιστοσελίδα το κόστος για τους φορολογουμένους σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Αυτό το de facto ολιγοπώλιο -όπως το χαρακτηρίζει το ίδιο δημοσίευμα- συχνά πιάνει υπηρεσία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, γεγονός που θέτει ερωτήματα διαφάνειας, προστίθεται εξάλλου.
Στην έρευνα του EU Observer παρατίθενται, ας σημειωθεί, πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα. Η νεοϋορκέζικη εταιρεία παροχής συμβούλων Alvarez & Marsal ανταμείφθηκε με δύο εκατομμύρια ευρώ για τη σύσταση και λειτουργία της ισπανικής bad bank πέρσι, αλλά και με άλλα 6,6 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες της στην κυπριακή "διάσωση". Η ανάμειξη της εν λόγω εταιρείας στην Κύπρο δεν τελειώνει εδώ πάντως: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης κατηγορήθηκε από κυπριακά μέσα ενημέρωσης ότι της έδωσε αμοιβή 15 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τη γνώση του Δ.Σ.
Από τη συλλογική έρευνα του EU Observer δεν θα μπορούσε να λείπει η ελλαδική... τραγωδία: μόνο η BlackRock Solutions εισέπραξε μέσω μίας (!) σύμβασης 12,3 εκατομμύρια ευρώ για υπεργολαβίες σε τέσσερις ελεγκτικές εταιρείες. Και... κατάφερε να γίνει τόσο μισητή, ώστε, σύμφωνα με τους NYTimes, χρησιμοποίησε ψεύτικο όνομα ("Solar") προκειμένου να προσλάβει 18 ένοπλους φρουρούς ασφαλείας.


ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά

"Το δημοσίευμα του EU Observer σχετικά με τις αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρίες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς Μνημονίου εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο" σημείωσε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: "Το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών αποκαλύπτει την 'αντικειμενικότητα' των ερευνών και την 'ανεξαρτησία' αυτών των εταιριών".
Ταυτόχρονα το γραφείο Τύπου υπενθυμίζει ότι "μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά (1,2 δισ.) που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Η δαπάνη αυτή είχε υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των Μνημονίων και έχει δεκαπλασιαστεί το 2012, εγείροντας ποικίλα ερωτήματα τόσο για τις σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την αύξηση όσο και για αυτές καθεαυτές τις διαδικασίες ανάθεσης, τα κριτήρια και τη διαφάνειά τους".
Τελικώς, "η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να φέρει στον έλεγχο της Βουλής όλες τις σχετικές συμφωνίες και να εξηγήσει πού πάνε τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών και πώς το συμφέρον τους διασφαλίζεται από τέτοιου είδους μελέτες, ανατιθέμενες σε εταιρείες που από ό,τι φαίνεται δεν τηρούν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και ανεξαρτησίας".
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ