Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Οι λαθρέμποροι πετρελαίου κάνουν πάρτυ!

Η αυτοαναίρεση του κράτους


Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
πρώην υφυπουργός Οικονομικών

Το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Προκαλεί σοβαρή στρέβλωση στον ανταγωνισμό και σημαντική απώλεια κρατικών εσόδων, ιδιαίτερα απαραίτητων στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Το μέτρο του διαφορετικού χρωματισμού του πετρελαίου ανάλογα με τη χρήση δεν απέδωσε. Το πρόβλημα εξακολουθούσε να υφίσταται και με τον ν.3634/2008 επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης, ενώ παράλληλα καθιερώθηκε νέο σύστημα στη διάθεση του αγροτικού πετρελαίου.


Βασική ιδέα του μηχανισμού ήταν η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για όλους, εκτός από τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι εξακολουθούσαν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο, ενώ η διαφορά του φόρου επιστρεφόταν από το Δημόσιο στους διακινητές πετρελαίου μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ήφαιστος». Εκτός από τις επιστροφές, το «Ήφαιστος» εντόπιζε αδικαιολόγητες καταναλώσεις μέσω της διενέργειας επαληθευτικών ελέγχων και παρακολουθούσε κάθε ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης από το τελωνείο μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Για να επιστρέφεται η διαφορά του φόρου, οι διακινούμενες ποσότητες έπρεπε να δηλώνονται και μάλιστα εγκαίρως, ώστε να πραγματοποιούνται άμεσα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και να εντοπίζονται περιπτώσεις λαθρεμπορίας. Για το λόγο αυτό είχαν προβλεφθεί μεγάλα πρόστιμα στην περίπτωση εκπρόθεσμης ενημέρωσης του συστήματος.


Ανεξάρτητα από την έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για αναστολή στην είσπραξη τέτοιων προστίμων, ενόψει ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης, το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι ότι έχει πρακτικά ακυρωθεί το σύστημα «Ήφαιστος». Αυτό σημαίνει ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι την πλήρη εξομοίωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που έχει αποφασιστεί για τις 15.10.2012, δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη διακίνηση του με μειωμένο φόρο πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που λειτουργεί ως κίνητρο για λαθρεμπορία.Ένα σύστημα που προέκυψε μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, έδωσε αποτελέσματα και αποτέλεσε καινοτόμο εφαρμογή για την ελληνική δημόσια διοίκηση, αντί να συνεχισθεί και να βελτιωθεί, όπου χρειαζόταν, εγκαταλείφθηκε στη λογική του ότι πρέπει να «καεί στην πυρά» ότι έκαναν οι προηγούμενοι.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Realnews (www.real.gr)
την Κυριακή 27.11.2011

5 σχόλια:

  1. 3500 αναστολές προστίμων για μη καταχόρυση και παρακολούθηση στοιχείων ιχνών πετρελαιΙκής κίνησης προκάλεσαν την παραίτηση του Διομήδη Σπινέλλη και την απολογία του Καπελλέρη στον ανακριτή. Μην αμφιβάλλετε ότι νομικά κενά για τη λειτουργία ενός παράνομου κυκλώματος θα υπάρχουν αρκεί να ψάξουν οι νομικοί σύμβουλοι καλά. Λαδωμένα χέρια δεν πρόκαμαν να πληκτρολογήσουν τα στοιχεία στο Ηφαιστος και να η συμπαιγνία εις βάρος όλων μας των καλοπληρωτών. Το Πασοκ τείνει να εξελειχθεί σε κόμα μεγαλοφοροφυγάδων. Και βέβαια θα προβάλω από εδω κάθε έντιμη φωνή που πέφτει στην αντιληψή μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα ξεκινά όταν όλοι γνωρίζουν ότι η Κεντρική Διοίκηση δε θα κινηθεί κατά κανενός, ότι οι έλεγχοι είναι πλημμελείς, ότι..., ότι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eδω ρε Σείμο τη μια φτιάχνουν τα μέτρα καλά και άγια της πληρωμής των μεγάλων οφειλών με κατάρριψη τραπεζικου απορρήτου και αυτόφορο και μετά φτιάχνουν τα αντίμετρα για να παίζουν θέατρο στο κόσμο με οικονομική αστυνομία, εισαγγελέα και θεατρικές μεγαλόσχημες συλλήψεις που τους αφήνουν εντός 24ώρου γιατί μπήκαν λέει στο άρθρο 99, οιξεφτίλες ποιόν κοροϊδεύουν τα τσιράκια των φοροφυγάδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο τέλος,και για να μην "μπερδεύονται" τα αστέρια μας ,θα πληρώνει ο Ελληνας των 500 ευρώ, 1,5 ευρώ/λιτρ.πετρελαίου!
    Ηδη οι μισές πολυκατοικίες είναι παγωμένες,ακόμα και στο Νευροκόπι,λέει,μόνο 3 στους 10 έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο,η παράνομη υλοτόμηση θα πάρει διαστάσεις εθνικής καταστροφής,κι όλα αυτά για τι δεν υπάρχει η βούληση να μπουζουριάσουν τους μεγαλόσχημους λαθρεμπόρους(ίσως γιατί είναι πολύ στενά 'κολλημένοι" με την εξουσία?)
    Η υποδούλωση καλά κρατεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα έσοδα έχουν πατώσει και ο καλύτερος υφυπουργός Οικονομικών 5ετίας από τα νούμερα αναδεικνύεται ο Ρεγκούζας!! Τους αφήνει αδιάφορο η καταστροφή που σπέρνουν γύρω αρκεί να στάζει ο μισθός και τα ρουσφετάκια τους, αυτούς θέλει να εξαφανίσει η Μέρκελ αλλά η μπάλα τρώει εμάς, ξέρουν έξω με τι λαμόγια έχουν να κάνουν, εδω δεν μπορούμε να φανταστούμε τι κλεψιά πέφτει και τώρα πίσω από αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα επί του δημοσιονομικού. Γιατί άραγε οι εμφανιζόμενοι "επενδυτές" στη χώρα των πουλάμε τζάμπα είναι του επιπέδου Τσάκα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;