Το Λούβρο υποδέχεται τον Μ. Αλέξανδρο
ΤΕΡΑΣΤΙΑ μπάνερ στην πρόσοψη του Λούβρου προαναγγέλλουν το μεγάλο αφιέρωμα «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου-Η Αρχαία Μακεδονία» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων και περιλαμβάνει περίπου 1.000 αντικείμενα, κυρίως από μουσεία της χώρας μας αλλά και από τις συλλογές του γαλλικού μουσείου.
Σε μια περίοδο που η εικόνα της Ελλάδας είναι γκρίζα, ενώ οι Σκοπιανοί συνεχίζουν τη συστηματική παραχάραξη του παρελθόντος, η έκθεση έρχεται να προβάλει τη μακεδονική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να αποτυπώσει την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τον 15ο αιώνα π.Χ. ώς τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τους επισκέπτες θα υποδέχεται στο Λούβρο το τελευταίο λαμπρό εύρημα της Βεργίνας, το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, που ανακάλυψε το 2008 στο ιερό της Ευκλείας η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλλη. Βρέθηκε μαζί με χρυσή οστεοθήκη και υποδεικνύει βασιλική ταφή, πιθανότατα ενός από τους δυο γιους του Μ. Αλεξάνδρου, τους οποίους δολοφόνησε ο Κάσσανδρος για να πάρει το θρόνο.
Σε εννέα ενότητες διαρθρώνεται η έκθεση που περιλαμβάνει πολλούς θησαυρούς από τις ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία 30ετία, ενώ διατρέχει χρονολογικά την ανάπτυξη του μακεδονικού βασιλείου.
Αναδεικνύει τις συνθήκες που επέτρεψαν στον Μέγα Αλέξανδρο να ξεκινήσει στα 20 χρόνια του την εκστρατεία για την κατάκτηση της Ανατολής, ενώ παράλληλα προσεγγίζει διάφορες όψεις του μακεδονικού πολιτισμού, από την πολιτική οργάνωση και τη θρησκεία ώς την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τη θέση της γυναίκας.
Ενα τεράστιο ψηφιδωτό με το «Κυνήγι των λιονταριών» (325 π.Χ.), πιστό αντίγραφο από το μουσείο της Πέλλας, θα τοποθετηθεί στην είσοδο. Αυτό είναι και το μόνο αντίγραφο, καθώς όλα τα υπόλοιπα έργα είναι αυθεντικά: χρυσές λάρνακες, μαρμάρινα αγάλματα, στέμματα, κοσμήματα, μπρούτζινα γλυπτά, ειδώλια, πολεμικά εξαρτήματα, κεραμικά κτερίσματα, εργαλεία, κ.ά.
Σε περίοπτη θέση θα εκτίθενται οι «Μαγεμένες» ή «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», μια σειρά από αγάλματα της ύστερης ελληνιστικής περιόδου που απεικονίζουν μυθικές μορφές -τον Διόνυσο, τη Μαινάδα, την Αριάδνη, τον Γανυμήδη- και είχαν βρεθεί στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης τον 19ο αιώνα, ενώ από το 1864 βρίσκονται στο Λούβρο. Θα παρουσιαστούν ταφικά σύνολα από την ανασκαφή του νεκροταφείου στο Αρχοντικό Πέλλας που έφερε στο φως περίπου 1.000 τάφους. Ακόμα, τον μύθο του Μ. Αλεξάνδρου στο πέρασμα των αιώνων ξεδιπλώνουν σημαντικοί πίνακες και γλυπτά από τις συλλογές του Λούβρου.
Ισως δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι Γάλλοι έκαναν ανασκαφές στη Μακεδονία από το 1861 ώς τις αρχές του 20ού αιώνα. Οταν πριν από ενάμιση αιώνα ο αρχαιολόγος και μετέπειτα επιμελητής του Λούβρου Λεόν Οζέ ανακάλυπτε στα Παλατίτσια έναν τάφο και πτέρυγες ανακτόρου, δεν φανταζόταν ότι βρισκόταν στα ίχνη των αρχαίων Αιγών.
Ακολουθώντας τα χνάρια του η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου έβαλε το σπόρο γι' αυτή τη μεγάλη έκθεση, προϋπολογισμού δύο εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτεί η γαλλική πλευρά. Την επιστημονική επιμέλεια μοιράζονται επίσης η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη,
διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και οι Μαρία Ακαμάτη, Λίλια Αχειλαρά, επικεφαλής της 16ης και της 17ης εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για μία μεγάλη έκθεση με σημαντική ακτινοβολία είτε για το Μακεδονικό όσο και την αναπτέρωση του αισθήματος αλληλεγγύης των Γάλλων πολιτών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η συνέχεια της καταπληκτικής ανοιξιάτικης έκθεσης στο Ashmolean μουσείο τέχνης της Οξφόρδης υπό την μαθήτρια του Μανώλη Ανδρόνικου την Αγγελική Κοτταρίδη. Οποιος πολιτισμένος μελετάει λίγο ιστορία καταλαβαίνει ότι το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων ήταν ιστορικά αποδεδειγμένο και με βάσει αυτά και άλλα ευρήματα αρχαιολογικά Ελληνικό φύλο με καταγωγές που θέλαν να φημίζονται από τον Ηρακλή. Εξ ού και οι φωτό, δείτε τα μνήματα με τα ελληνικά γράμματα, τουλάχιστον 147 τέτοια έφερε η ανασκαφική σκαπάνη του Ανδρόνικου.
ΑπάντησηΔιαγραφή