Τρίτη 27 Απριλίου 2010

It is the people, economical stupid.

It is the people, stupid !!!

Ζούμε πολλά κακά μαζί που δεν τολμάμε να ομολογήσουμε. Ζούμε μια κρίση του καπιταλισμού με στοιχεία τραγικά για τη ζωή της ελληνικής κοινωνίας με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προεκτάσεις.
36 χρόνια από την μεταπολίτευση και την επαναφορά της δημοκρατίας ενώ διανύουμε 30 χρόνια άκρατου νεοφιλελευθερισμού, 9 χρόνια υποτίθεται κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην ευρωζώνη και 2 χρόνια από το απόλυτο κραχ με συνδυασμό ενεργειακής, χρηματιστηριακής και διατροφικής κρίσης , εποχής που η χώρα μας βρίσκεται από μια απόλυτα αυτοδύναμη κυβέρνηση με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σιωπηλή αποδοχή χωρίς αξιόλογη αντιπολίτευση να εκχωρεί την κυριαρχία της. Την εκχωρεί και εξαρτάται σε άλλες σκοτεινές δυνάμεις που ήρθαν να μας κυριαρχήσουν, να μειώσουν το επίπεδο διαβίωσης μας, να εξανεμίσουν τις όποιες μικρές εργασιακές κατακτήσεις μας να ξεπουλήσουν κάτι λίγα από λιμάνια και αεροδρόμια, δημόσια ακίνητα και μέσα μεταφοράς που το κράτος μας εικονικά αδυνατεί να συντηρήσει και να διοικήσει.! Γιατί το υψηλό δημόσιο χρέος από τη μια τιμάται πιο πολλά κέρδη για τους πιστωτές μας και όρους εκβιαστικούς και δυσβάστακτους για την εξασφάλιση του χρέους και το ξεπούλημα του όποιου πλούτου της χώρας.
Οι χρόνιες ελλείψεις του συστήματος υγείας βλέπεις επιδρούν στη καθημερινή ποιότητα υγείας των χρηστών. Καθημερινά έφευγε άδικα κόσμος χωρίς να νοιαστεί κάποιος συμβουλάτορας που πληρώνεται να καταγράφει ανάγκες για αυτό, ΑΔΙΚΑ. Η δικασμένα κάτι 48,5 ευρώ ο πνιγμός έξω από τις Πόρτες της Πάρου.
Όταν ρώτησα 1997 προσωπικά τον τότε χρεοκοπημένο καταλληλότερο πρωθυπουργό σας για το κοφτήρι των τροχαίων στην τάχα εθνική οδό είδα στα μάτια του ότι το θέμα δεν τον ενδιέφερε ,τον ενοχλούσε κάθε επαφή με το λαό που του επέβαλαν οι κοινωνιολόγοι . Όπως και τον επόμενο καταλληλότερο δεν τον ένοιαζε αν οι συμβατικές περιστασιακές σχέσεις εργασίας στο ΙΚΑ δεν προάγουν την σχέση εμπιστοσύνης και υγείας, προχειρότητες σύμβασης έργου, δεν θα περάσει ποτέ κανείς να τους χαιρετίσει σαν οι μαχητές τον Αλέξανδρο στην ουρά του 323 πΧ, μετά την τελευταία χημειοθεραπεία. Άλλα είχαν στο μυαλό τους και το χρέος φούντωνε, τόστειλαν στον χρεοκοπημένο ηγέτη μας τελευταίο ηγεμόνα αυτού του ήδη λεηλατημένου βασιλείου.
Θα πρέπει όλες οι ανήσυχες γραφίδες να σιγοντάρουν σε όλους τους τόνους ότι αποτυχημένο πολιτικό σύστημα δικομματισμού έχουμε δεν ήρθε η οικονομική χρεοκοπία από μόνη της. Τα 300 δις χρέος έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες που τα χαίρονται και τα δείχνουν για ο πλούτος είναι επιδειξιομανής και τα κατά καιρούς σκάνδαλα ζητούν τους ατιμώρητους ενόχους.
Εχουν αφήσει τη χώρα χωρίς παραγωγή χωρίς πόρους και έχουν μια καταπληκτική ικανότητα 10.000 απάτριδες να επιδίδονται στη διασπάθιση του δημοσίου κορβανά. Αν δεν θέλουμε δουλεία και εξανδραποδισμό πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς. Άλλωστε απέδειξαν πόσο άχρηστοι είναι μη διοικούντες, μη υπολογίζοντες, μη ισοσταθμίζοντας ισολογισμούς. Οι ίδιοι άχρηστοι που χρεοκόπησαν τη χώρα καλύπτουν 20 δις παραοικονομία, 30 δις απλήρωτα χρέη προς το δημόσιο και 2-3 εισφοροδιαφυγή κατ έτος. Ανέλεγκτες όλες οι μεγάλες εταιρείες από που θα μείνουν λεφτά να μαζέψουν;; Δεν παίρνουν έσοδα από πολυεθνικές, τράπεζες, μεγάλα εμπορικά, εφοπλιστές, εργολάβους, εισοδηματίες ακινήτων, καναλάρχες και εκκλησία. Αφορολόγητα και τα μεγάλα μετοχικά πακέτα σε ξένες τράπεζες. Ποιοί μένουν ως υπόλοιπο, εσείς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Οχι όποιοι όποιοι συνταξιούχοι .
Αυτοί μεταξύ τους βγαίνουν στη σύνταξη ,ξεχωριστή σύνταξη σε 8 χρόνια, βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες. Θάταν ο καλύτερος πατριωτισμός να είχαν αρχίσει τις περικοπές από αυτή τη σύνταξη, να πάθουν αυτοί και οι συγγενείς τους οι διορισμένοι στη Βουλή. Εσείς όμως θα πάθετε από τα μέτρα του ΔΝΤ γιατί είστε κορόιδα, τους αναδείξατε δια της ψήφου σας...............
Εμείς οι άλλοι που γευόμαστε τα ΅καλά΅ της ακρίβειας, της λιτότητας, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της κακομοιριάς, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της ωμοφαγίας και της εγκληματικότητας, της έλλειψης κοινωνικού κράτους και του χαμόγελου από το στόμα, την προοπτική της ζωής.....Χρόνια τώρα οι ευκαιρίες και τα όνειρα έγιναν δυσεύρετα για τους νέους σε αυτό το τόπο. Πάγωσε το χαμόγελο στα χείλη μαζί με την ανωριμότητα, τον χουλιγκανισμό, την υπογεννητικότητα, την ανασφάλεια περί την εργασία, δυσανάλογα αναντίστοιχες συντάξεις. Οι άνθρωποι πίσω από αυτά έχουν τις δικές τους ιστορίες.
Η Ελένη έμπειρη ηχολήπτρια 40αρα δεν βρίσκει δουλειά ακριβώς για αυτό, θέλουν παιδαρέλια και οικονομία 300 ευρώ από το μισθό της, η εμπειρία δεν μετράει.
Η Μαριάννα στα 30 δεν σκέφτεται οικογένεια μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια μεγαλώνει το παιδί της μόνη σαν την Αρμένισσα ψιλικατζού Μαηρίκ και πανηγυρίζει που έχει σύμβαση 20ωρης απασχόλησης και όχι 16ωρης σε σούπερ μάρκετ. Η εντυπωσιακή Σουλτάνα τόσκασε από την καθημερινή εξόντωση που την επέβαλε η αεροπορική εταιρεία που δούλευε σαν αεροσυνοδός. 4 ταξίδια ημερησίως γύρω από τη Μεσόγειο για 800 μισθό. Συμβασιούχα στα ΕΛΤΑ αλλά ως πότε. Η Σοφία η κομμώτρια βρέθηκε πάλι απολυμένη δεν ενέδωσε στη σεξουαλική παρενόχληση του αφεντικού-σκατόφατσα. Ο Εντριτ ο ντιλιβεράς σκέφτεται το μεροκάματο στην οικοδομή με το ντουφέκι, έχει 1500 ένσημα στα 42 και με διαβεβαιώνει ότι τους τελευταίους 8 μήνες δεν κολλιέται ένσημο σε καμιά οικοδομή που ξέρει. Ο Ερβιν πέθανε στα 32 από εγκεφαλικό είχε στη πλάτη του 1200 ένσημα και 7 μήνες ανεργίας, άφηνε 2 κοριτσάκια ορφανά και μια ανήμπορη αχειραφέτιστη αλλά όμορφη γυναίκα, 26 χρονών με κατάθλιψη..χωρίς κάποιο στήριγμα δεν δικαιούται.........Η Ντανιέλα η Βουλγάρα μόλις 5 μηνών έγκυος απολύθηκε από την θείτσα την Κολωνακιότισσα που έχει την εταιρεία αποκλειστικής εισαγωγής κλουβών για μπάτσους στη χώρα. Η Ναταλία στα 30 που από το μπαλέτο τόστριψε από ανάγκη στα στριπτιζάδικα της Συγγρού πάλι τραβιέται με λάθος νταβατζή. Η Ιορντάνκα από το Κιρζιστάν παντρεύτηκε το αφεντικό της στα 54 έχει σταθερή δουλειά σε βιοτεχνία και πάει συχνά στην εκκλησία. Ο Γκουστάρ από την Ουκρανία μετά από έκρηξη σε μηχανοστάσιο παραμορφώθηκε, έχασε και ένα μάτι δεν είχε λεφτά για δικηγόρο φοβόταν να τους κυνηγήσει υπέγραψε με 850 ευρώ αποζημίωση. Η Πέτια η Ρουμάνα μετά από 9 χρόνια οικιακή βοηθός σε μεγαλοδικηγορίνα στη Γλυφάδα απολύθηκε και δεν μπορεί να διεκδικήσει ένσημο με το ΙΚΑ, αυτό λέει δεν μπορεί να παραβιάσει το οικογενειακό άσυλο της εργοδότριας!
Ο Μουσταφά ο Αιγύπτιος μάγειρος από τη λέσχη πολυτελείας δεξιώσεων, γνωστού Νεοδημοκράτη που όλοι έχετε περάσει, κοιτάει τι καραβίδα τσιμπάει το αφεντικό , μόνο από αυτή τρωει , ξέρει ότι όλα τα άλλα ψαρικά είναι για πέταγμα, αυτά που τρώτε πανάκριβα και σας θερίζουν. Ο Πακιστανός φιλέλληνας ο γεροδεμένος Μωχάμετ βαρέθηκε να φουρνίζει ανασφάλιστος για Αλβανούς φουρνάρηδες στην περιοχή μας, από ότι μου λέει στο Facebook έπιασε δουλειά με ασφάλεια σερβιτόρου στη γέφυρα Ριάλντο στη Βενετία και δεν θέλει να ξανακούσει για σύγχρονη Ελλάδα. Ο Αντώνης δουλεύει πια στο Εδιμβούργο υπάλληλος σούπερ μάρκετ με 3000 μισθό, Ο Κώστας συνάδελφος γιατρός βρέθηκε στο Island of Man και βγάζει 12.000 καθαρά το μήνα. Ο Σαχίν ο καλός μου Υεμένιος που το παίζει Σύριος για ευνόητους λόγους έχει πιάσει την καλή δουλεύει στη μαρίνα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στον Άλιμο απλήρωτος από το Σεπτέμβρη 09. Τάχει με αδιαφανείς διαδικασίες ένα παλιό λαμόγιο Πασόκος γνωστός από την εποχή σκανδάλων γύρω από το Κινγκ Τζόρτζ. Εκεί αράζουν και εξυπηρετούνται τουλάχιστον 25 κοτερούκλες της αλητοκρατίας των Αθηνών. Εκεί φοβούνται μόνο τα σκυλιά που μυρίζουν κοκαίνη, ούτε θεό ούτε διάολο, ούτε το καλολαδομένο ΣΔΟΕ. Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας με βαριά ιατρικά ιστορικά που εμπίπτουν στο απόρρητο μας και δεν σας αφορούν υποφέρουν χρόνια τώρα , καταπατούνται τα δικαιώματά τους για να βγάζουν κάποιοι λεχρίτες από το ξεζούμισμα της ζωής τους. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Θα μπορούσα να γράφω επί μέρες για τους νεοφιλελεύθερους του ΔΝΤ που κάνουν τα έργα τους να τρέμουν τα κόκαλα του Κευνς και τους ντόπιους κλητήρες τους που ζητούν κατά τα άλλα ελαστικοποίηση των εργασιακών συνθηκών. Τους φέρανε οι ΣημιτοΚαραμανλοΠαπανδρέϊδες που βούλιαξαν και δυσφήμησαν αυτή τη χώρα με τους περήφανους εργατικούς ανθρώπους δεν θα είναι πάντα περιβεβλημένοι από τον αντισυνταγματικό νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα δικαστούν για τα οικονομικά τους εγκλήματα και θα τους απαγγελθούν κατηγορίες όπως στην Ισλανδία, Νιγηρία, Ισημερινό και άλλες χώρες
Επανάσταση του Μέτρου και της Λογικής μας λείπει και όσο συνεχίζουμε έτσι έχουμε να χάσουμε πολλά ακόμα από το φωτεινό μας μονοπάτι που λέγαμε κάποτε ζωή

ΔΙΟΝΥΣΟΣ
27-04-2010
Σχετικά
2. Μια προαναγελθείσα αυτοκτονία του Στέλιου Κούλογλου.

9 σχόλια:

  1. Ακούω από παντού για κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Έχω όμως την εντύπωση πως αυτό που ζούμε είναι αντιθέτως επίδειξη δύναμης του καπιταλισμού. Είναι στα καλύτερά του σφριγηλός και ορεξάτος.
    Από την άλλη υπήρχαν κάποιες φωνούλες οι οποίες από τα μέσα της δεκαετίας του '90, οπότε και ξεκίνησε το Σημιτικό Ελληνικό οικονομικό θαύμα το στηριζόμενο στην υπερκατανάλωση αγαθών μέσω πανευκόλως εκδιδόμενων δανείων, που έλεγαν πως δεν υπάρχει ευημερούν κράτος με φεσομένους πολίτες. Και φυσικά η χρηματιστηριακή φούσκα είναι απλώς οδοντόκρεμα μπροστά στο σημερινό μπαλόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ

    Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

    Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

    Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

    Παρʼ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απʼ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

    Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

    Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ʽρθουν.

    Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

    Μακάρι να έχω άδικο.


    Αθήνα, 27.4.2010

    Μίκης Θεοδωράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χτες είχε βορειαδάκι Απείρωτα σε όλη τη χώρα αλλά η βρώμα βρώμα εγγενής στο σύστημα. Μιλαγε ο ΓΑΠ καμιά αντίδραση από τους εκλεγμένους σφογγοκολάριους κάτι σπαράγματα Σαλαγιάννη ,Σακοράφα. Αυτός είναι ο καπιταλισμός σφριγηλός και οραξέτος για 10000 και εκμεταλλευτικός για 10.000.000 Με πολλές φευδαισθήσεις στα μεσαία στρώματα που όταν πληττονται 3-13.000 ευρώ ετησίως μιλάμε για το αίμα που αναφερόταν η κα Μερκελ. Πλήθος αίμα Ελληνικό. Πόσα τραύματα χαίνοντα μπορείς να κλείσεις εσύ και γώ;;; Πάντως με Καλλικράτη και κάποιες κινήσεις Μπιρμπίλη, Γερουλάνου και Βούγια Χρυσοχοϊδη συμφωνώ και εγώ. Πρέπει να γίνουν πολλά και η συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι καταστροφική, κυρίως γιατί με το φορολογικό δεν πλήττεται το σύστημα και οι έχοντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέφανε ευχαριστώ για την εγκαιρη και ΚΑΙΡΙΑ δήλωση του Μίκη που κρυστάλλυνα και νοικοκυραιμένα τοποθετείται. Το ίδιο και ο Αλευρομάγειρος και ο Ζυρίνης που εγκαίρως έχουν τοποθετηθεί. Ο Πεπελάσης που τον άκουσα συστημικός ομολογεί ότι η ευροζώνη είναι υπόθεση της δική μας ολιγαρχιας και ελιτ οχι κατ ανάγκη σε εμας τα φτωχαδάκια. Κοινό κακό οι κακοπληρωτές του ελλην δημοσίου αυτοί που το ελέγχουν και το ποδηγετούν. 5-7 δις η παρακράτηση, φοροκλοπή ΦΠΑ ετησίως. Δηλ Τα δικά τους δικά τους ,τα δικά μας δικά τους πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε σημείο βρασμού τα χρέη των ανεπτυγμένων
    ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 30 ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ

    Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ «ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ χρέος της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο από το πρώτο επεισόδιο σειράς ευρωπαϊκών βομβών χρέους που πρόκειται να εκραγούν» γράφει ο καθηγητής Michael Hudson.

    Το τραπεζικό σύστημα στη Βρετανία αρχίζει να εκπέμπει σήματα κινδύνου.
    Τα περισσότερα από αυτά τα χρέη είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να ξεπληρωθούν, καθώς οι χώρες που τα επωμίζονται «τρέχουν» μεγάλα εμπορικά ελλείμματα και είναι βυθισμένες σε ύφεση. Τώρα, μάλιστα, που οι τιμές των ακινήτων πέφτουν σαν πέτρες, τα εμπορικά ελλείμματα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εισροές ξένων δανείων σε συνάλλαγμα ή επενδυτικά κεφάλαια εξαγορών.

    Αυτός είναι ο λόγος που ο Hudson πιστεύει πως σύντομα οι τραπεζίτες σε Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία και Βρετανία θα ανακαλύψουν πως η επέκταση των πιστώσεων σε χώρες που δεν μπορούν να πληρώσουν είναι περισσότερο δικό τους πρόβλημα και όχι τόσο των οφειλετών.

    Στο μεταξύ, η κρίση των κρατικών χρεών έχει φθάσει στο «σημείο βρασμού» για τις βιομηχανικές οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γι' αυτό και θεωρεί πως χρειάζεται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων ώστε να προληφθεί μία καταστροφική άνοδος των επιτοκίων, αν δεν είναι ήδη αργά.

    Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στις αναπτυγμένες οικονομίες από 20 έως 30 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Εκτιμά μάλιστα πως ο μέσος όρος των χρεών των αναπτυγμένων οικονομιών θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011. Το επίπεδο ήταν ελαφρά υψηλότερο σε ΗΠΑ και Βρετανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο που τότε οι προοπτικές ανάπτυξης ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

    Η Ιαπωνία σήμερα θεωρείται ικανή να δανεισθεί φθηνά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα χρέους χάρις στα υψηλά αποθέματα εγχώριων αποταμιεύσεων και τα εμπορικά της πλεονάσματα. Ομως, η έκθεση τονίζει πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας προβλέπεται να ανέλθει σε 200% του ΑΕΠ το 2011, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί με δαπάνες να αποφύγει τον αποπληθωρισμό και να εξέλθει από την ύφεση.

    Εάν, όμως, η Ιαπωνία δεν κινδυνεύει άμεσα από κρίση χρεών ελληνικού τύπου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη Βρετανία, την οποία η Τράπεζα θεωρεί την πλέον αμαρτωλή όλων. Την ίδια ώρα που η έκθεση προβλέπει πως οι πληρωμές τόκων της Βρετανίας θα διπλασιασθούν από 5% σε 10% του ΑΕΠ την προσεχή 10ετία (27% το 2040), ενώ θα απαιτηθεί ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την προσεχή 20ετία απλώς για να σταθεροποιηθεί το χρέος στα προ κρίσης επίπεδα, η Moody's προειδοποιεί ότι η Βρετανία βρίσκεται πια πολύ κοντά στον κίνδυνο να απολέσει την πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ.

    Συγχρόνως, το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο στον κόσμο, η PIMCO (διαχειρίζεται κεφάλαια όσο δύο φορές το ελληνικό ΑΕΠ) θεωρεί πως «τα βρετανικά ομόλογα κάθονται σε ένα κρεβάτι νιτρογλυκερίνης» και αναμένει σοβαρή κάμψη τους και υποτίμηση της στερλίνας.

    Η Δύση διολίσθησε σε χαμηλότερης ανάπτυξης τροχιά και τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν πως όταν το δημόσιο χρέος ανέλθει σε 100% του ΑΕΠ, τότε γίνεται βαρίδι.

    Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

    Πρώτο, στις συνθήκες αυτές δεν πρέπει να περιμένουμε την μείωση των ελληνικών σπρεντ λόγω πακέτου. Οι αγορές δεν εμπιστεύονται κανένα και θέλουν να δοκιμάσουν την υπόσταση και ισχύ του νέου μηχανισμού.

    Δεύτερο, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής και οφείλει να βιασθεί με τα ευρωπαϊκά χρήματα γιατί αύριο μπορεί να μην υπάρχουν. Αυτό σαν βραχυχρόνια λύση. Γιατί μεσοπρόθεσμα πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει σοβαρά την πρόταση του Hudson για αναδιαπραγμάτευση και μερική διαγραφή του χρέους σαν τη μόνη λύση να ορθοποδήσει η οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ξηγιόμαστε κυβέρνηση που φτύνει με τέτοιο τρόπο τους πολίτες της εισπράττει τα δέοντα. Η πλάκα είναι βάσει του άρθρου 28 παραγραφος 2 του Συντάγματος πρέπει να βάλουν στο κόλπο και τη ΝΔ του Σαμαρά, συνένοχο για το 181 βουλευτές που θέλουν για να περάσουν τη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και τα κουκιά μόνο με το ΛΑΟΣ δεν φτάνουν. Αντίδωρο φυσικά η λήθη και το χάρισμα των κλεμμένων από την κυβέρνηση Καραμανλή και Σημίτη. Οπως πάντα οι γελοίοι, στην καμπούρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχεις πια Όλυμπε θεούς , μηδέ λεβέντες η Όσσα,

    Μόνο ραγιάδες έχεις πια σκυφτούς για το χαράτσι.

    Των Ευρωπαίων περίγελα Και των Αρχαίων παλιάτσοι ....!!!

    Και χορό τριγύρω σου θα στήσουν Με βιολιά και με ζουρνάδες
    γύφτοι, Εβραίοι, αράπηδες, πασάδες και τα γόνατά τους θα λυγίσουν
    οι τρανοί σου και θα γίνουν, των ραγιάδων οι ραγιάδες...!!!

    Κωστής Παλαμάς
    «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεωργιος Σουρής7 Μαΐου 2010 στις 10:19 π.μ.

    Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

    Ποιος είδε κράτος λιγοστό
    σ’ όλη τη γη μοναδικό,
    εκατό να εξοδεύει
    και πενήντα να μαζεύει;
    Να τρέφει όλους τους αργούς,
    νά ’χει επτά Πρωθυπουργούς,
    ταμείο δίχως χρήματα
    και δόξης τόσα μνήματα;
    Νά ’χει κλητήρες για φρουρά
    και να σε κλέβουν φανερά,
    κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
    τον κλέφτη να γυρεύουνε;

    Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
    κλέφτες χωρίς μια πήχη γη και κλέφτες με παλάτια,
    ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
    ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.

    Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
    οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιωάννης Καποδίστριας7 Μαΐου 2010 στις 10:27 π.μ.

    “Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν είς τήν Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι είς τάς παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται είς Δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν νά λαμβάνουν μισθούς αναλόγως μέ τόν βαθμόν τού υψηλού υπουργήματός των καί μέ τάς εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οί μισθοί ούτοι πρέπει νά αναλογούν ακριβώς μέ τά χρηματικά μέσα, τά οποία έχει η Κυβέρνησις είς τήν εξουσίαν της”
    “εφ' όσον τά ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά νά ζήσω, αρνούμαι νά εγγίσω μέχρι καί τού οβολού τά Δημόσια χρήματα,
    ενώ ευρισκόμεθα είς τό μέσον ερειπίων καί ανθρώπων βυθισμένων είς εσχάτην πενίαν”

    Ιωάννης Καποδίστριας
    Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ' Εθνοσυνέλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;