Τρίτη 10 Απριλίου 2007

38- Ομολογο-υμενα



E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 38
1.Ομολογο-υμενη αμαρτία ουκ έστι αμαρτία μόνο στο δόγμα της Θρησκείας μας. Στη κομπίνα να βάλουν χέρι κάποιοι χλιδάτοι στα ιερά και στα όσια, στα αποθεματικά των 15 ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να απαντήσει μια ευνομούμενη Πολιτεία με πλήρη διαφάνεια και άμεση απονομή δικαιοσύνης. Κάποιοι κατεργαρέοι επιβάλλεται να βρεθούν φυλακή και με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αν βρεθούν δε πολιτικοί υπεύθυνοι να τύχουν της οργανωμένης μας αντιπάθειας. Ο λεπτός υμένας αισχημοσύνης έχει διαρραγεί προ πολλού. Το κράτος χρεωμένο, οι δανειστές επιβάλουν απεχθείς όρους, αλλά το να φτάνουμε στο σημείο, την αδυναμία του Οικονομικού μας κράτους να την κάνουμε σημαία ευκαιρίας για λωποδύτες ε τότε πολλοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν επιπτώσεις στο τρέχον πολιτικό καθεστώς. Η μηχανή της λεηλασίας των Ταμείων από τον Σταύρο Λυγερό στην «Κ» της 1-4-2007. Εδω δεν χωράει «άφεση αμαρτιών»
2. Η πορεία των ανακρίσεων από το Γολγοθά ας ελπίζουμε να μην φτάσει στην Ανάληψη χωρίς να δούμε κάθαρση δια θυσίας και αναγέννησης. Οι πρωταγωνιστές μέχρι στιγμής στο Καυτές καταθέσεις για χοντρές αναλήψεις από τον Χρήστο Ιωάννου στην «Ε» της 7-8/4/2007.
3. Ψάχνει τους έντιμους με το φανάρι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στο Δομημένα ομόλογα, αδόμητη δημοκρατία από την «Ε» της 7-8/4/2007. Αφού η διευκόλυνση και εσωτερική ρύθμιση της αδιαφάνειας και των κυκλωμάτων της, παρέχεται από την πολιτική εξουσία. Αυταρέσκεια, αφέλεια ή ρητορεία δεν χωρούν σε τέτοια φαινόμενα ,οι Κερκόπορτες των «χρηματιστηριακών ευρεσιτεχνιών» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξανεμίζουν το δημόσιο χρήμα και αφήνουν ανοχύρωτους τους Δημοκρατικούς θεσμούς μας.
4. Οταν ακούς υψηλές αποδόσεις για σύνταξη, κράτα μικρό καλάθι. Το πάθημα που έγινε μάθημα για τους συνταξιούχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν πτόησε ωστόσο τους «γαλάζιους» διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων που έσπευσαν να τζογάρουν τα χρήματα των ασφαλισμένων σε πολύπλοκα και επικίνδυνα ομόλογα. Δομημένες φούσκες εξωτερικού., από το Μωυσή Λίτση στην «Ε» της 7-8/4/2007.
5. Πολύς θόρυβος νέα δεδομένα. Παίρνουν θέση και οι τράπεζες. 20 δις ευρώ δομημένα και τα χαρακτηριστικά τους στην Ευρώπη. Νέα Χρηματιστηριακή, νέα Ταμεία με ομολογίες από το Χρήστο Ζιώτη 30-3-07 στην «Ε».
6. Για όποιον έχει χρήμα να ρισκάρει και πολύ περιέργεια, Πότε συμφέρουν και πότε όχι τα δομημένα ομόλογα. Με πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα καθέκαστα από τον Δημήτρη Κοντογιάννη στην «Ε» της 6-4-2007. Αν έχουν τόσο διαπραγματεύσιμη τιμή πως έχουν «εγγυημένο κεφάλαιο» τα ....δομημένα προϊόντα κ. Ζαγορίτη μου;;;
7. Και ολίγα για πλύσιμο βρωμιών. Το βρώμικο χρήμα διακινείται μέσω ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρωτοδημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 όταν κατέρρευσε η αποικιοκρατία, για να μπορέσουν να εξάγουν βρώμικο χρήμα οι διεφθαρμένες πολιτικο-οικονομικές ελίτ των ανεξαρτητοποιηθέντων χωρών. Μετέπειτα το ίδιο σύστημα προσαρμόστηκε στην ανάγκη των πολυεθνικών επιχειρήσεων να διακινούν εκτός συνόρων τα κρυφά τους κέρδη. Καπιταλιστικές σταυροβελονιές από τον αν. Καθ. Βιοχημείας Χρήστο Γεωργίου στην «Ε» της 7-8/4/2007.
8. Σας βρήκα και ένα προφητικό άρθρο της 6-10-2006 στο http://www.capital.gr/ Δομημένα προϊόντα και στα Ασφαλιστικά Ταμεία! Της Ρούλας Σαλούρου. Κορίτσι να ρθώ να μου πείς τον καφέ ή μήπως πέσατε θύμα κατευθυνόμενου θορύβου τότε. Πάντως στο άρθρο επισημαίνονται αναλυτικά οι υπαρκτοί κίνδυνοι για ζημιές στα λεφτά των ασφαλισμένων και δεν το πρόσεξε κανείς ως τα τώρα. Προσπάθησα μέχρι εδώ σε ένα θαμμένο έως ξεφωνημένο θέμα να σας παρουσιάσω άρθρα που θα σας μάθουν κάτι, οι κρίσεις πάντα δικιές σας.
8. Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών προς κ. Κωστάκη τον Πρόεδρο του ΤΣΑΥ που φέρεται να αγόρασε με τα λεφτά μας τα κάτωθι ομόλογα: ΟΕΝΓΕ->ΤΣΑΥ. To αναφερόμενο άρθρο του Υφαντόπουλου θα το βρείτε στο τεύχος 20 των e-epiloges στο γνωστό σας χώρο.
Κωδικός Ημερ. Έκδοσης Ονομ.αξία Αγορά από
XS0223870907 7-7-2005 15.000.000 EFG-Euro bank
XS0224227313 13-7-2005 10.000.000 EFG-Euro bank
XS0251384904 19-4-2006 10.000.000 Alpha Bank
XSS0260024277 6-7-2006 3.000.000 ETE
6-7-2006 3.000.000 ALPHA Bank
6-7-2006 4.000.000 Marfin
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30-3-2007 ΣΕΛ. 4

Μέχρι στιγμής αντιπολιτευτικοί κύκλου φαίνονται να εμπλέκουν τη Διοίκηση του ΤΣΑΥ και στο «περπατάρικο» ομόλογο της Ακρόπολις και φυσικά εγείρονται ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει για να λυθούν οι απορίες μας. Το email του προέδρου δημοσιεύεται στο site που αποκαθηλώθηκε πρόσφατα proffice@tsay.gr
10. Απλήρωτη δουλειά πληροφορούν για το έτος 2006 δια του συναδέλφου. Ακτινολόγου Δαγδηλέλη Λουκά στο Νοσοκ. Παπανικολάου. Ενημέρωση από Νοσοκομείο Παπανικολάου.
11. Οι γιατροί του ΕΣΥ, το ωράριο.... και οι αποδοχές τους. Στην «Κ» της 1-4-2007 από τον Αντιπρόεδρο του ΙΣΑ Στάθη Τσούκαλο. Ειλικρινά τώρα περίμενε κανείς από τον Αβραμόπουλο να ενδιαφερθεί για τους γιατρούς στα Νοσοκομεία;;;; ;Βροντοφωνάζω πάψτε να είστε δεδομένοι.
12. Συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην Υγεία-Πρόνοια συνοπτικά αποτελέσματα ημερίδας το Σαββ. 31-3-2007 του Τμ. Υγείας του ΣΥΝ.
13. Την Κυριακή 22 Απρίλη 2007 (ανήμερα των Γαλλικών Προεδρικών) η ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ διοργανώνει εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αμαρουσίου Μπορείτε να γραφτείτε ή να ανανεώσετε εγγραφή επί τόπου. Υποψήφιοι πολλοί και εκλεκτοί μεταξύ άλλων δε και η αφεντιά μου.
14. Σαρκαστικό και ποιητικό το κείμενο του Αντίβαρου σταλμένο από τον Γιάννη Μεταξά ,σατυρίζει την ιστορική έκφραση με άμβλυνση των «αιμοβόρων» αιχμών κατά τις επιταγές της αισχρής μειοψηφίας που λέγεται ιστορία του Λιακού και της Ρεπούση. Προτάσεις για τα μελλοντικά βιβλία Ελληνικής Ιστορίας.!
15. Η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα και η οργάνωσή της. Του καθηγητού και ακαδημαϊκού Χ.Μ. Μουτσόπουλου στη Βήμα της 11-12-2005
16. Η Άγκυρα έχει εκλογές και όλοι πρέπει (;) να χορεύουμε τον ταμπουρά των αντιθέσεών της.. Απορρίπτουν την συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούλη 2006, ξαναγυρνάνε στο πεθαμένο σχέδιο Αναν και τους κράζει μόνο ένας αξιοπρεπής ...Κούρδος Μπαρζανί, άντε και ένας ΑΞΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ο Παπαδόπουλος ο Τάσος Χρόνια Πολλά Πρόεδρε. Η Αγκυρα εντέλλεται και ο Ταλάντ συναινεί. Από τον Α. Λυκαύγη στην «Ε» της 4-4-2007.
17. Η Τουρκική απειλή και η Εθνική Στρατηγική του Παν. Ηφαιστου στο Βήμα της 15-2-1998. Επίκαιρη και ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου Η Θεωρία του Πολέμου εκδόσεις Θεμέλιο του φιλοσόφου Παναγιώτη Κονδύλη που αξίζει τη μελέτη σας. Σε μια εποχή που εκτοξεύονται κατά της χώρας μας «casus belli» (δηλαδή, ουσιαστικά, απειλές «πρώτου κτυπήματος» στην περίπτωση που ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα), αριθμητικά ίσως όσα ποτέ άλλοτε στην ιστορία των διακρατικών σχέσεων, ο στρατηγικός προβληματισμός της επιστημονικής εμβέλειας του Π. Κονδύλη. καθίσταται επίκαιρος και κρίσιμος για την «εθνική στρατηγική».

14 σχόλια:

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    το συνηθισμένο σενάριο στο συνηθισμένο νοσοκομείο.

    Όχι βέβαια ότι αποτελούμε πρωτοτυπία Πανελλαδικά, αλλά εδώ τα προβλήματα είναι περίπου αναμενόμενα. Όπως ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ το Υπουργείο δεν εγκρίνει το σύνολο των πιστώσεων για τις εφημερίες του νοσοκομείου, σύμφωνα με την πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου.
    Αποτέλεσμα: Πέρυσι να έχουν περικοπεί εφημερίες από τους γιατρούς τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που ακόμη οφείλονται μια που ακόμη αναμένονται πρόσθετες επιχορηγήσεις.
    Όσο για το τρέχον έτος τα όργανα άρχισαν νωρίς. Η υποδιοικήτρια του
    νοσοκομείου ζήτησε και έλαβε από τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
    πρόταση για περικοπές στο πρόγραμμα εφημεριών του Μαρτίου, προκειμένου να συμμορφωθεί προς το μερίδιο του α΄ τριμήνου. Όταν οι γιατροί αντιλήφθηκαν την πρόταση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας αποφάσισαν να αντιδράσουν. Σύσσωμη η Γενική Συνέλευση, γέμισε το γραφείο του και την επόμενη μέρα απέσυρε την πρόταση του, ανασκευάζοντας.
    Η διοίκηση, απέστειλε σπασμωδικό έγγραφο στο οποίο καλούσε τους διευθυντές να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΔΣ που όριζε νέα σύνθεση εφημερευόντων. Η Γενική Συνέλευση συνήλθε εκ νέου και πήρε αποφάσεις δημοσιοποίησης του θέματος και παρέμβασης προς το ΣΔ.
    Δίωρη στάση εργασίας την προηγούμενη Τετάρτη , συνεντεύξεις τύπου σε ΕΤ3 και ραδιόφωνα, δημοσίευμα στον Αγγελιαφόρο έκαναν το θέμα γνωστό. Αμέσως μετά, επιτροπή των γιατρών εισήλθε στο ΣΔ και έκανε γνωστή την έντονη αντίδραση τους στην μεθοδευμένη λύση της περικοπής ποσοστού των αμοιβών για τις εφημερίες του Μαρτίου και Απριλίου. Πρότεινε στην κ. υποδιοικήτρια την πληρωμή των ασφαλών προγραμμάτων όπως αυτά προτάθηκαν από το Επ. συμβούλιο. Μια και η συντριπτική πλειοψηφία των διευθυντών (90%) δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις του ΣΔ το θέμα πήρε διαστάσεις.
    Αναμένουμε την τελική απόφαση του ΣΔ και προγραμματίσαμε νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 26 Μαρτίου.
    Υπάρχουν προτάσεις για νομική διερεύνηση του θέματος Επίσχεσης από τους ειδικούς γιατρούς. Όποιος συνάδελφος από οποιαδήποτε Ενωση έχει εμπεριστατωμένη άποψη για το παραπάνω θέμα, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τον υπογράφοντα
    Δαγδηλέλης Λουκάς
    ακτινολόγος τηλ. 6937128653,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
    Προς
    τον Πρόεδρο του ΤΣΑΥ κ. Κωστάκη
    Κοινοποίηση
    ΠΙΣ, Ενώσεις Γιατρών, ΜΜΕ

    κ. Πρόεδρε
    Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για όσα καταγγέλθηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός μας φορέας. Τεράστια χρέη και πιθανή αδυναμία καταβολής συντάξεων μετά το 2013 είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για το Ταμείο, του οποίο η κατάσταση χαρακτηρίζονταν προ διετίας από τον καθηγητή κ. Υφαντόπουλο ως «ανθηρά».
    Το Γενικό Συμβούλιο εκφράζει επίσης την έντονη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη ενημέρωσης, η οποία δικαιολογημένα μπορεί να ερμηνευθεί και ως στάση περιφρόνησης προς όλους εμάς τους 80.000 ασφαλισμένους του ΤΣΑΥ. Καμία αντίδρασή σας σε όσα αναφέρονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, εμπλέκοντας το ΤΣΑΥ σε αδιαφανείς διαδικασίες επένδυσης των αποθεματικών του και η παραμικρή απόπειρα να ενημερωθούμε με μια επιστολή σας για την πραγματική κατάσταση.

    κ. Πρόεδρε
    Το Γενικό Συμβούλιο πιστεύει ότι ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΤΣΑΥ οφείλουν να κατανοούν τον ρόλο σας ως θεματοφυλάκων των εισφορών των υγειονομικών της χώρας και όχι ως εν λευκώ διαχειριστών προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων.
    Σας καλεί ως εκ τούτου να ενημερώσετε τους νοσοκομειακούς γιατρούς αναλυτικά και εμπεριστατωμένα για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ΤΣΑΥ και για τις προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον του με άμεσο καθορισμό συνάντησης με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ.
    Το Γενικό Συμβούλιο σας ενημερώνει ότι η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί τη συμμετοχή εκπροσώπου των Νοσοκομειακών Γιατρών στο ΔΣ του ΤΣΑΥ, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωσή μας για τα τεκταινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας.


    Στο πλαίσιο της διήμερης πανελλαδικής σύσκεψης του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31/3/07 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», στρογγυλό τραπέζι με τίτλο:

    «Εμπορευματοποίηση –Ιδιωτικοποίηση – Συμπράξεις δημόσιου, ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας- Πρόνοιας»

    Με τη συμμετοχή των :

    Γιάν. Τόλιου : Οικονομολόγος – Ερευνητής, μέλος Π.Γ. του ΣΥΝ
    Γιώρ. Σταμάτη: Καθ. Οικονομικής Θεωρίας Πάντειο Πανεπ.
    Αλέξ. Μπένου : Αν. Καθ. Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ.
    Αλ. Καλύβη: Αν. Πρ. Γ.Σ.Ε.Ε.
    Και Συντονιστή τον Αντώνη Παπάζογλου: Νοσηλ. Μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ


    Ο σ. Γ. Τόλιος αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του νεοφιλελεύθερου προτύπου, κατέγραψε τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών στο χώρο της υγείας – πρόνοιας και έκλεισε με τους άξονες μιας εναλλακτικής πολιτικής, τονίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες. Επίσης επισήμανε ότι « η συνολική απόδοση του πιο πάνω πλαισίου, προϋποθέτει αντίστοιχες αλλαγές στο χαρακτήρα της μακροοικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με προτεραιότητα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όλων εκείνων που δημιουργούν τον οικονομικό και πνευματικό πλούτο της κοινωνίας ».

    Ο κ. Γ Σταμάτης αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο του προγράμματος του νεοφιλελευθερισμού για τη μέγιστη δυνατή εκχώρηση τμημάτων του δημοσίου τομέα, τονίζοντας ότι ο στόχος του προγράμματος είναι πολύ ευρύτερος. Συμπεριλαμβάνει όχι μόνον την «ιδιωτικοποίηση » των δημοσίων επιχειρήσεων, δηλαδή την εκχώρηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Δημοσίου, αλλά και την εκχώρηση άλλων, εγγενώς δημοσίων λειτουργιών του κράτους στους καπιταλιστές συνειδητά και στοχευμένα. Όταν το δημόσιο πωλεί δημόσιες επιχειρήσεις τόνισε, συμβαίνει το εξής:
    « Ένα μέρος του καθαρού προϊόντος και συγκεκριμένα τα κέρδη αυτών των δημόσιων επιχειρήσεων που πουλήθηκαν από το δημόσιο στους καπιταλιστές παύουν να είναι εισόδημα του δημοσίου και γίνονται τώρα εισόδημα των καπιταλιστών. Το μερίδιο του δημοσίου στο εθνικό καθαρό προϊόν μειώνεται και το μερίδιο του καπιταλιστικού τομέα αυξάνεται .Συρρικνούται δηλαδή το μερίδιο του δημοσίου και αυξάνεται το μερίδιο του καπιταλιστικού τομέα στο εθνικό καθαρό προϊόν αποτελείται από μισθούς και κέρδη. Και αυτή η αύξηση των κερδών σημαίνει, έτσι απλά και χυδαία ειπωμένο: λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία και περισσότερες βίλες, κότερα και 4x4»
    Ο Α. Μπένος αναφέρθηκε με τη σειρά του στην εμπειρία της δεκαετούς εφαρμογής των συμπράξεων δημόσιου Ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας σε Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία. Έδειξε με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών υγείας δεν επιτυγχάνουν μείωση του κόστους ούτε βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Στοιχίζουν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα παραδοσιακά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, επιβαρύνουν με υπέρογκα διοικητικά έξοδα και νέους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς το δημόσιο, (Η ιδιωτικοποίηση στη Βρετανία συνοδεύτηκε από υπερτριπλασιασμό της διοικητικής δαπάνης, αύξηση από 6% επί του συνόλου των δαπανών Υγείας στα μέσα της δεκαετίας του 70 σε 20% το 2006), δεσμεύουν τις επόμενες γενεές φορολογουμένων για 30 - 50 χρόνια με δυσθεόρατες πληρωμές προς τις ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, συμπιέζουν την ποιότητα των νέων νοσοκομειακών υποδομών και οδηγούν στην περικοπή αναγκαίων υπηρεσιών Υγείας και προσωπικού. ( Στις ΗΠΑ, ο κίνδυνος θανάτου στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά νοσοκομεία και τις μονάδες νεφρού είναι κατά 2% και 8% αντίστοιχα υψηλότερος σε σχέση με τα μη κερδοσκοπικά) . Η αποτελεσματικότητα των ΣΔΙΤ κρίνεται ως θετική μόνον στην αύξηση της κερδοφορίας των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Αύξηση της ιδιωτικής κερδοφορίας με δημόσιο χρήμα.

    Τέλος ο Α. Καλύβης αναπληρωτής πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που επιφέρουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πάνω στις εργασιακές σχέσεις.
    Η Ευελιξία και η Ασφάλεια στην εργασία που προωθεί η ΕΕ είναι περισσότερο ευελιξία και λιγότερο ασφάλεια. Οι διάφορες μορφές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τα συνεργεία, τη μερική απασχόληση, τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τους επίκουρους και το stage απορυθμίζουν το κίνημα και δεν αποτελούν σταθερή και μόνιμη απασχόληση για όλους, που παλεύει να κατακτήσει το εργατικό κίνημα». Το νοσοκομειακό κίνημα έχει χρέος να παρέμβει και να προσεγγίσει τους εργαζόμενους με τις τελείως διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Στον ευαίσθητο και εξειδικευμένο χώρο τους, να παλέψει για μόνιμες θέσεις εργασίας.
    .

    Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας 3/4/07

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
    Πηγή το www.antibaro.gr αποστολή από τον Γιάννη Μεταξά. γεν. ιατρού


    1. Το 1940 οι Γερμανοί χάρις στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του Χίτλερ συνέρεαν μαζικά στις Νότιες χώρες.

    2. Την περίοδο 1940-1944 λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ελλάδα, οι Έλληνες Εβραίοι συνωστίζονταν στους σταθμούς των τραίνων για να βρουν ένα μεταφορικό μέσο για τη Γερμανία για να βρουν καμιά δουλίτσα. Πολλοί πέθαναν από την ταλαιπωρία και το συνωστισμό.

    3. Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η παραπαιδεία είχε μεγάλη άνθιση. Ο Σουλτάνος ανέθεσε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία άνοιξε με τη σειρά της ιδιωτικά φροντιστήρια. Το ονομαστότερο ήταν στη χαράδρα του Λούσιου πάνω στο γκρεμό λόγω της καταπληκτικής θέας. Τα παιδιά εκτός από Ελληνική γλώσσα παρακολουθούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα του παιδαγωγικού ινστιτούτου του Σουλτάνου και το μάθημα της Ελληνικής ιστορίας, του Βυζαντίου, θρησκευτικά και Ελληνική φιλοσοφία.

    4. Λόγω της κακής εκπαίδευσης που υπήρχε από το Βυζάντιο πολλοί
    έστελναν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές. Όταν επεκράτησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία οργάνωσε πολλά κολέγια ανώτερης εκπαίδευσης οι απόφοιτοι των οποίων έβρισκαν αμέσως δουλειά στο Δημόσιο. Πολλοί Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους σε αυτά τα κολέγια για να κάνουν καριέρα. Οι απόφοιτοί τους ονομάζονταν δε Γενίτσαροι.

    5. Στις 15 Αυγούστου του 1940 όπου η Μύκονος δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί τουριστικά ο κόσμος συνέρεε στην Τήνο όπου διασκέδαζε στο πανηγύρι της Μεγαλόχαρης καθώς επίσης και πολλοί τουρίστες. Μάλιστα έγινε και ένα ατύχημα όταν ένα Ιταλικό κρουαζιεροϋποβρύχιο έπεσε από αμέλεια του κυβερνήτη στο Ελληνικό πλοίο Έλλη.

    6. Το 1940-44 είχε ξεσπάσει στην Ελλάδα φοβερός ρατσισμός και
    ξενοφοβία σε βάρος των Γερμανών οικονομικών μεταναστών. Μόνο λίγοι Έλληνες είδαν τους Γερμανούς σαν ισότιμους Ευρωπαίους πολίτες κρατώντας ταυτόχρονα την Ελληνική τους ταυτότητα. Ήταν οι γνωστοί Γερμανοτσολιάδες που εργάστηκαν για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

    7. Όταν οι Τούρκοι ήλθαν στα Βαλκάνια οι λαοί των Βαλκανίων τους
    αντιμετώπισαν με προκατάληψη και τρομο-υστερία. Πολλοί ρατσιστές δε αντέδρασαν στις προθέσεις της Οθωμανικής κυβέρνησης να κτίσει και τζαμιά σε κεντρικά σημεία της χώρας. Οι μόνοι που έδειξαν ανωτερότητα ήταν μια μερίδα των βορείων Αλβανών που υποδέχτηκαν με τέτοια αγάπη τους Τούρκους ώστε έγιναν και οι ίδιοι Μουσουλμάνοι, οι γνωστοί Τουρκαλβανοί. Όσοι Αλβανοί ήσαν ρατσιστές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Νότια Ιταλία και την Ήπειρο.

    8. Το 1941 είχε αναπτυχθεί ο φτηνός τουρισμός στην Κρήτη. πολλοί
    μάλιστα Γερμανοί από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα έβρισκαν πάμφθηνες πτήσεις τσάρτερ, χωρίς κατάλυμα στο νησί. Για να γλυτώσουν δε και τους φόρους αεροδρομίου έπεφταν στο νησί με αλεξίπτωτο. Σε πολλούς Κρητικούς δεν άρεσε ο τουρισμός αυτός που δεν απέφερε συνάλλαγμα στο νησί και κακοδέχτηκαν τους Γερμανούς στο νησί. Έτσι έγινε η μάχη της Κρήτης.

    9. Ένα εορταστικό τριήμερο του 1826 συνέβη ένα τρομερό δυστύχημα όταν κατά την μαζική έξοδο από την πόλη του Μεσολογγίου πολλοί κάτοικοι ποδοπατήθηκαν στο μεγάλο μποτιλιάρισμα όταν ένας αμελής Τούρκος υπάλληλος αμέλησε να ανοίξει το ένα φύλο της θύρας της εξόδου της πόλης. Ανάλογο περιστατικό έγινε το 1981 με τη θύρα 7 του Ολυμπιακού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Ο ουσιώδης κοινός παρονομαστής του αρχικού μαρξισμού και του καπιταλιστικού φιλελευθερισμού» παρατηρεί ο Π.Κ. (σελ. 15) «έγκειται στη βεβαιότητα κατάργησης των πολέμων μέσω της απορρόφησης του πολιτικού στοιχείου από το οικονομικό».

    H xρήση αυτής της πρότασης απο τον Π.Ηφαιστο μάλλον δημιουργεί σύγχιση διότι πιθανότατα άλλα εννοεί ο συγγραφέας. Εν πάσει περιπτώσει δεν προκύπτει τέτοιο αφελές συμπέρασμα ούτε απο τον Μάρξ ούτε απο τον φιλελευθερισμό.
    Εκτός άν δεν εννοούμε τα ίδια, οπότε ο καθένας λέει τα δικά του, μέχρι να συμφωνήσουμε όχι αξιωματικά αλλά με διάλογο για τη σημασία των λέξεων.
    Ολες οι θεωρίες Πολέμου μάλλον συμφωνούν με τον Κλαούζεβιτς, ότι ο πόλεμος είναι πολιτική(ανταγωνισμού) με άλλα μέσα. Αρα Πολιτική είναι Πόλεμος με άλλα μέσα, Ειρηνικά ή αν προτιμάς άνευ όπλων και ανεπανόρθωτων θυσιών της ζωής άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευφυέστατος ο Ι.Μεταξάς αλλά χωρίς αυτοσαρκασμό διότι προφανώς αποθεώνει τις απόψεις του.
    Δεν καταλαβαίνει ότι κάθε έλληνας έχει διαφορετικές εμπειρίες για διαφορετικούς λαούς. Είναι φθηνή η θεώρηση να επιβάλλουμε θεωρίες και εμπειρίες προσωπικές σε άλλα πρόσωπα και προέρχεται απο ολιγαρχικές αντιλήψεις, όπως αποδεικνύει και ο Πλάτων στην Πολιτεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οσον αφορά τον αφορισμό του Ηφαιστου μάλλον αγαπητέ gb έχετε δίκαιο. Τωρα πείτε μου συνυπολογίζοντας την υπέροχη κρίση σας για τη σχέση μας με την γείτονα από την εποχή της μάχης του Ματζικέρτ, δεν έχουμε πόλεμο με τους Τούρκους στο τουρισμό, στους αγωγούς προϊόντων πετρελαίου, στον επηρεασμό συμμάχων στη Μέση Ανατολή, στους λαθρομετανάστες(αθρόα βίαιη εισβολή από τα σύνορά τους),στους εξοπλισμούς, στα διεθνή φόρα, στη Κύπρο. Είναι σκέτη φύρα, "αμιγής" όχι "πραγματικός" πόλεμος λέει ο Κονδύλης,μας αυνανίζουν πνευματικά εκφοβίζουν μέσα στη Θεσσαλονίκη (δια δηλώσεων Μπουγιούκανιτ) και όταν πρέπει να θίξουμε τον κυριαρχο εθνικισμό της γείτονος μέχρι βασανιστηρίων εκδοτών βιβλίων να δω ποιό ΠΑΣΟΚΙΚΟ ή ΝΕΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ BLOG θα το κάνει θέμα. Μεγαλώνουμε παιδιά αν είναι να γίνουν πιόνια παγκοσμιοποιημένων πολεμικών λύσεων-επεισοδίων, τουλάχιστον να ξέρουν για τί πολεμούν, για ποιόν έχω αναφερθεί στο τεύχος 27.
    Ετσι γράφεται η ιστορία, άντε και στον ημίαιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν μοιάζουν τα πράγματα τόσο απλοϊκά δεν θα χρειαζεται να σπουδάζουμε απο το δημοτικό θα παίρναμε ειδικότητες και θα γινόμασταν Πολιτικοί επιστήμονες.
    Για τη μάχη στο Μαντζικέρτ χρειαζόταν φαίνεται να γράψω πόσοι αλλοεθνείς αλλοδαποί μισθωτοφόροι έχουν επιστρατευτεί απο τον Ρωμανό Δ' και εκτός απο την ήττα άδειασε και τα ταμεία. Το μεγάλο κτύπημα
    ή πρώτο κτύπημα, του Ρωμανού Δ' μεθοδεύτηκε και κατέληξε στο αυστριαλιανό όπλο που γυρίχει σε αυτόν που το εξαπολύει. Δεν είναι ηθικό ή πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα ανάγνωσης των γεγονότων ιστορικών ή σύγχρονων.
    Δεν είναι δυνατόν να επαναλάβουμε ώς φάρσα την ιστορία του Εμβέρ Χότζα και του Μαζινό, ο τελευταίος δέ έπαιρνε λεφτά απο τη δεξιά και υποσχόταν μείωση της ανεργίας στην αριστερά, πετυχαίνοντας αρνητικά την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών.
    Τα γεγονότα έχουν γλώσσα και μιλάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαμός στα νοσοκομεία, αλλά δέστε και λίγο τι γίνεται σε Δήμους που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει χρήματα για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Από επένδυση ο πολιτισμός έχει γίνει αντικείμενο ζητιανάς με εκατοντάδες εργαζομένους υπό τον κίνδυνο απόλυσης και πάνω από 3 εκ. € να ζητιανεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι ωραίοι δεν πρέπει να εχουν χρέη και αυτό ισχύει για το Βουλγαράκη και άλλους πολλούς. Τι φέσι γενικά κυκλοφορεί στην αγορά είναι γνωστό. Κάτι ξέρει ο καιρός που βάζει θέμα εμπιστοσύνης γενικώς. Πάντως σε πολιτισμό από μεράκι δεν καταλαβαίνω την επιδότηση, πέρα από τα εισητήρια θεάτρου για εργατική εστία. Αν στρώνανε κάτι Διόνυσους εστιατόρια και Παραλιακής Πολιτιστικά να δείτε σπρωξιμο που θάχε η "βαρειά μας βιομηχανία" ο Πολιτισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης αυτή η παράγραφος του Π.Ηφαιστου-Ε. ΚΑΡΡ, συνδυασμένη με την πρώτη αναφορά σου στον Ζισκάρ ΝΤ' Εσταίν(αρ.27, 2/07
    http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=25.11.2004,id=90515132
    αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο)
    περιέχει αντίφαση η οποία αναιρεί φυσικά τα λεγόμενα του Π.Η. και όχι την αναφορά σου στον Εσταίν.
    Διότι όταν υιοθετείς τα λεγόμενα του ώς εκπροσώπου μεγάλης χώρας δεν συνεπάγεται αυτομάτως όταν τα υιοθετείς εκ μέρους μικρής χώρας να μετατρέπονται σε "αφέλεια" ή

    " τέτοιες ιδέες, αν κυριαρχήσουν στα μικρότερα κράτη, αναπόφευκτα, καθιστούν τους φορείς τους νεροκουβαλητές των συμφερόντων των εκάστοτε ηγεμονικών δυνάμεων." όπως λέει και ο ΕD.CARR. στην επομένη παργρ.

    "οι εισαγόμενες διεθνιστικές ιδεολογίες ποικίλων αποχρώσεων στις μικρές χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν την εξάλειψη ή αποδυνάμωση του κράτους έθνους και της κρατικής κυριαρχίας. Δηλαδή το ίδιο ακριβώς διεθνιστικό επιχείρημα έχει συγκεκριμένη έννοια (και διαφορετικές επιπτώσεις) όταν προβάλλεται από την πλευρά ενός ισχυρού κράτους (π.χ. των ΗΠΑ ή της τέως ΕΣΣΔ) και άλλη όταν ­ συχνότατα λόγω αφελείας ­ προβάλλεται από την πλευρά ενός μικρού και αδύναμου κράτους."....

    και μία παρ του Εσταίν που αξίζει συζήτησης, διότι έχουν ενδιαφέρον τα επιχειρήματα που "έχουν πείσει μία μικρη χώρα".
    ..."Είναι η Τουρκία «ευρωπαϊκό κράτος»; Ο Ατλαντας του περιοδικού National Geographic παρουσιάζει την Τουρκία στο κομμάτι του εκείνο που είναι αφιερωμένο στην Ασία. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία διαθέτει επίσης ένα μικρό ευρωπαϊκό θύλακο, αλλά αυτός αντιπροσωπεύει μόνο το 5% του εδάφους της και το 8% του πληθυσμού της. Το υπόλοιπο βρίσκεται στην Ασία, στα υψίπεδα της Ανατολίας, όπου ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, επέλεξε να τοποθετήσει την πρωτεύουσα της χώρας."

    Ιδιαίτερης αξίας είναι βέβαια καί το επιχείρημα του Εσταίν για την αρχή της Ευρώπης με την ισχύ του Καρλομάγνου, 850μ.χ, και την ταυτόχρονη διαίρεση της Ευρώπης και του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, που κατέληξε να μας κάνει μικρή χώρα μεν αλλά κληρονόμο μεγάλης ιστορίας την οποία συχνότατα δεν αποδέχονται για να υιοθετούν άλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω αν συναντήθηκαν ποτέ Ηφαιστος και Ντε Σταιν στις αποψεις, εγώ πάντως υποστηρίζω την πλήρη ένταξη μέλος στν ΕΕ της Τουρκίας με το 8% των δικαιωμάτων της στο Ευρωκοινοβούλιο κλπ. Αυτό που λέμε "ειδική σχέση". Οταν άλλοι έχουν ζούμπιτο το Ισραηλ στα Ευρωπαικά συμφέροντα ενω σήμερα αυτό είναι μια στρατοκρατούμενη χώρα, επιδοτούμενη πολλαπλά από ΗΠΑ(τεύχος 24) και μέσω πολυεθνικών (τεύχος 29) νομίζω η ιδέα αυτή λύνει το συνολικό πρόβλημα επέκτασης της ΕΕ. Π.Χ. Ενταξη της Ρωσίας κάποτε στο 30% των δικαιωμάτων,ευρωπαική Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξαρτάται ποιά χρονική περίοδο επιλέγεις για αφετηρία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και μετά χαράζονται τα όρια της Ευρώπης.

    Τη στιγμή που η Δυτική Γερμανία ενώθηκε με την Ανατολική, έγινε και ντέ φακτο η είσοδος της.
    Είτε για Τουρκία πρόκειται είτε για Ρωσία δεν μπορεί να διχοτομηθεί χώρα λόγω Ε.Ε. Μόνο ο Ζισκάρ θα το επέτρεπε.

    YΓ συγνώμη άν επανέλαβα το σχόλιο, λόγω μοντερέσιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολιτισμός είναι η δύναμη που μετουσιώνει ψυχές, και άν μιλάμε για τις 380 εκατ. πιό "πολιτισμένες" ψυχές...του πλανήτη η κουβέντα γίνεται βαρειά έως ασήκωτη,εν ονόματι του Βαγκνερ και των Σταυροφόρων.Οι πολιτικοί νομίζω χρησιμοποιούν δικά τους ιστορικά "οχήματα", όπως αυτό του Καρλομάγνου ή το ρεαλιστικό της μετεξέλιξης της Ενωσης Χάλυβα,του "Συντάγματος της ελεύθερης αγοράς" κλπ. Εγώ προσωπικά θα διάλεγα το σπέρμα της ένωσης των καντονιών της Ελβετίας από τον Καποδίστρια, που δίδαξε σε άσχετη και αλλοιώτικη εποχή τι εστί κοινωνικοοικονομική συνεργασία και πολιτική ένωση με σύγχρονη αντιμετώπιση των πολεμικών τους διαφορών! Απλά οι πλούσιοι βαριούνται να πολεμήσουν. Το ΑΕΠ της Ευρώπης λιμπίζονται οι Τούρκοι και στο παζάρι δίνουν μια κότα με νόσο των πουλερικών. Μη λυσάμε κιόλας.......
    Καμμιά διχοτόμηση καμμιάς χώρας, ειδική σχέση σημαίνει πρωτα από όλα εντιμο πάρε-δώσε με βάση υπαρκτά συμφέροντα αμοιβαία. Οι Τούρκοι από το 1965 ζητούν ,παίρνουν χωρίς να δίνουν στην Ευρώπη τίποτα, το έχουν συνειδητοποιήσει και οι Μουσουλμάνοι Ελληνες της Θράκης όταν οι τράπεζες τους έφαγαν τα λεφτά στη Τουρκία. Οι Κούρδοι δε και οι Τουρκοκύπριοι το ένοιωσαν στο πετσί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;