Τρίτη 13 Μαρτίου 2007

36- Αμηχανίες των άκρων



E — ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Νο 36
Αμηχανίες των άκρων. Στην πολιτική φανατικές εφαπτόμενες των στόχων λύσεων προβλημάτων που αν αξιοποιηθούν σωστά συνθέτουν ζωντανό αποτέλεσμα. Παντού εκτός από τη χώρα μας που καθένας χορεύει στο δικό του ρυθμό αδιαφορώντας για το όμορο, ομόαιχμο κοινό συμφέρον. Ανέκδοτο αμέσως: Σε επίσκεψη υφυπουργού των ΗΠΑ στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων , ξεναγούμενος από τους γηγενείς πολιτικούς περι του συμβάντος το 490 π.Χ. της ανακοπής της επέλασης των Περσών υπό των Ελλήνων Αθηναίων, διετυπώθη η «εύλογη» απορία.
---Ώστε έφτασαν ως εδώ οι Πέρσες και τους αναχαιτίσατε, καλά το Ισραήλ τι έκανε τότε ;
Επειδή πρέπει να κάνουμε θετικές σκέψεις που λένε συνάδελφοι από την Κρήτη. Το κάλλος της αιωνιότητας από την «Ε» της 10-3-07 από τον Αλέκο Φασιανό.
2. Στη πάλη των αντιθέτων μόλις συνέλθουμε από τον Τρόμο της σύγκρουσης αναζητούμε την ευτυχία που τελικά δεν είναι άλλο πράγμα από τον απόλυτο σεβασμό των εξατομικευμένων υπάρξεων που είναι ο καθένας μας. Η αμηχανία των φιλοσόφων στο Βήμα της 31-12-2006 από τον καθ. Γεράσιμο Βώκο Για όσους επιχειρούν να φιμώσουν την δύναμη των παθών είπε ο Πασκάλ «Ολοι θέλουν να κυριαρχήσουν, όλοι δεν μπορούν ,αλλά μερικοί το μπορούν» Βέβαια ο διανοητής του 17ου αιώνα επιχείρησε να φέρει τους νόμους της Λογικής στην Χριστιανική θρησκεία και δεν τα κατάφερε.....
Επι ευκαιρίας της επίπληξης του ληγμένου ΕΣΡ για τάχα μου βωμολοχίες στον εξαίρετο συγγραφέα της εποχής μας Γιάννη Ξανθούλη ας θυμηθούμε ακραίες λογοκρισίες και απαγορεύσεις βιβλίων από την δικαστική εξουσία του 96-97. Θεμελιώδη δικαιώματα και θεμελιώδη σφάλματα του Προέδρου των Ελλήνων Ποινικολόγων Χριστόφορου Αργυρόπουλου στο Βήμα της 19-7-1998.
Οταν η Ευρώπη εξετάζει τους μακροοικονομικούς αντίκτυπους της αύξησης της τιμής της ενεργείας, εδώ δίπλα μας στο Κόσοβο φερόμαστε ανίκανοι να πάρουμε και να δώσουμε. Άρθρο επι των τύπων των ήλων του βουλευτού του Συνασπισμού Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Παρόν της 11-2-2007 Το Κόσοβο , ο Λιγνίτης και η Εθελόδουλη Ελλάδα.
Οταν χάσαμε 10 δις ευρώ από την ανικανότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να αξιοποιήσουν κονδύλια του Γ Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης το απόλυτο επιχειρηματικό δικαίωμα που ευαγγελίζεται μου ακούγεται πολύ ακραίο. Προσπάθειες για Τρίτη λύση στο δικομματισμό. Φιλελεύθερη Συμμαχία από τον φίλο χειρουργό Πάνο Αντωνίου . H Αργεντινή το μόνο που δεν έχασε από τον φιλελευθερισμό ήταν το πάθος του τάγκο. Επ’ ευκαιρία ξέρετε πολλά εργοστάσια που να φτιάχνουν Ελληνικά προϊόντα στη χώρα μας (δουλειές στους άνεργους πχ εσώρουχα MINERVA, στρώματα COCO-MAT ) στείλτε e-mail με περιοχή εγκατάστασης να τα προβάλουμε και να τα τιμούμε καταναλωτικά. Κάτι σαν αλληλοενημέρωση και φανερό κάρφωμα-διαφήμιση.
Εχετε συζητήσει για ελαστικές συνθήκες εργασίας και αυθαιρεσίες σε αλυσίδες καλλυντικών και ινστιτούτων αισθητικής, σε ταχυφαγεία και ακριβά εστιατόρια σε πωλήτριες ρουχισμού και τραπεζικά καταστήματα με πελάτες σας, ακραία θύματα του συστήματος που έχει ξεφτιλίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Καλωσορίσατε στον παράδεισο των τιμών. Από την Ευρυδίκη Μπερσή στην Καθημερινή της 9-1-2007.
Ο αγωνιστής θεατράνθρωπος Στέφανος Ληναίος μας καλεί σ την διαδήλωση για την ειρήνη στις 17 Μάρτη 2007. Μπους-4 χρόνια ψέματα. Θα είμαι εκεί.
Δύο βιβλία, δύο παρουσιάσεις απόψεων, για αριστερούς κεντρώους και δεξιούς. Τα δεινά του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Άρθρο των New York Times αναδημοσιευμένο από την «Κ» της 12-3-2006.
Ακραία επιλογή η αξιοκρατία στις Ένοπλες Δυνάμεις ! Η παρακμή του στελεχικού δυναμικού των Εν. Δυν. Από τον υπτγο Κωνστ. Φράγκο στη «Κ» της 1-7-2006. Οι πολιτικοί με τους βαρβάρους αγκαλιά που θάλεγε ο Σαββόπουλος. Τελικά υποβρύχια 24ωρης αυτονομίας θάχουμε;;(τεύχος 27).
Απο τον παιδοχειρουργό Γιάννη Μαρινόπουλο της Θεσσαλονίκης Παιδοχειρουργική έτσι απλά. Γιατί ο καλός χειρουργός μας γλιτώνει και κανένα χειρουργείο και αν απαιτηθεί βέβαια στο καθήκον.
Τώρα που φκιάξαμε την Ιταλία πρέπει να φκιάξουμε και τους Ιταλούς είπε κάποτε ο στρατηγός. Γαριμπάλντι. Ο ευαίσθητος καρδιολόγος από την Ερμούπολη Σύρου Αλέξανδρος Γεννάδιος γράφει Im Memoriam και ο Αντώνης Καρκαγιάννης αναπαράγει στην Καθημερινή. Η φιλανθρωπία είναι προαιρετική μα η προστασία των ζώων είναι ακραία ανθρώπινη
Στο ηλεκτρονικό περιοδικό http://www.antibaro.gr/ θα βρείτε μια σειρά άρθρα αναλυτικά για το περιεχόμενο του βιβλίου Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού. Όσοι από σας έχετε παιδί σε αυτή την τάξη και επιχειρήσατε να το διαβάσεται σίγουρα διαπιστώνετε παραποιήσεις της ιστορίας στο βαθμό ερώτησης αν οι συγγραφείς υποχρεωτικού βιβλίου έχουνε πληρωθεί από εμάς και γιατί;; Υπάρχει και συλλογή υπογραφών για τους ενδιαφερόμενους. Ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων στους bloggers: phorum.gr, Πόντος και Αριστερά Ηλεκτρονικός Κόκορας, Ροΐδη Εμμονές, κ.ά. .
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πειραμ. Φυσιολογίας Ιωάννης Χατζημηνάς πάντα πρακτικός όσο και γλαφυρός στο λόγο. Το λίπος ο αποδιοπομπαίος Τράγος?.
Στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο, με θέμα τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μίλησε καινοτόμα και προκάλεσε αντιδράσεις του συντηρητικού ακροατηρίου ένα 15χρονο παιδί θαύμα ονόματι Προμηθέα. Γύρω απο την ομιλία της έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση γύρω από το πώς η ρημάδα η μαμή βία της ιστορίας καταστρέφει το παλιό (12θεο) για να στηρίξει τις νεώτερες εξουσίες (Χριστιανισμό).Ολόκληρη η επίμαχη ομιλία χάρις στην άοκνη προσπάθεια ενός δουλευταρά blogger του Κλέαρχου Καπουτσή από την Σαντορίνη. Θαυμάστε στο λόγο σε αυτή τη πτυχιούχο ήδη μαθηματικό και ας μη συμφωνήσετε σε όλα μαζί της. Σίγουρα θα εκθειάσουμε την συμπεριφορά του μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο που προστάτεψε πολιτισμένα και με σιγουριά την αντίθετη άποψη δίπλα του. Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά.
Ο Διόνυσος σας επιφυλάσσει το επόμενο δεκαπενθήμερο κάτι αξιόλογο. Εντυπωσιακές οι επισκέψεις σας στο μόνιμο χώρο στο διαδίκτυο πάνω από 2000 επισκέψεις σε 50 ημέρες και από τις 5 ηπείρους.!!

8 σχόλια:

  1. Του Παν. Λαφαζάνη , μέλους της Π. Γ. του ΣΥΝ


    ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μ. Αχτισάαρι με την πρότασή του για απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και την υπό μορφή «προτεκτοράτου» μεταβατική ανεξαρτησία του, ποδοπάτησε κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Διότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ όφειλε να κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία κάνει ρητά λόγο για ενισχυμένη αυτονομία του Κοσόβου εντός της Σερβίας και όχι για απόσχισή του. Ο κ. Αχτισάαρι υπερέβη θρασύτατα την εντολή του. Που βρήκε, όμως, τη δύναμη ο κ. Αχτισάαρι να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ; Η εξήγηση είναι μάλλον απλή. Διέθετε την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ και των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. Το τραγικό είναι ότι όσοι στη Σερβία ή διεθνώς υπερασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα βαπτίζονται, σε «τρομοκράτες» και ομόδοξοι με τους δολοφονημένους μακαρίτες, Μιλόσεβιτς και Σαντάμ, ενώ οι εθελόδουλοι υποστηρικτές του αμερικανόπνευστου σχεδίου Αχτισάαρι, χαρακτηρίζονται ως υπέρμαχοι της σταθερότητας.

    Με την πρόταση Αχτισάαρι διαγράφεται ένας νέος κύκλος αποσταθεροποίησης και κατατεμαχισμών στα Βαλκάνια με απρόβλεπτες συνέπειες. Ανοίγει, ακόμα, διάπλατα ο δρόμος για την κατασκευή της μεγάλης Αλβανίας. Το ότι η πρόταση του κ. Αχτισάαρι προβλέπει τη μη συνένωση του Κοσόβου με άλλη χώρα, ρίχνει απλώς στάχτη στα μάτια των αφελών. Διότι, με την ίδια ευκολία που παραβιάζεται σήμερα η διεθνής νομιμότητα, θα καταστούν πολύ σύντομα διάτρητες και οι «εγγυήσεις» περί μη συνένωσης. Να σημειώσουμε ότι ήδη το υπό τον κ. Α. Αχμέτι μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της FYROM αποχώρησε πρόσφατα από τη Βουλή, επικαλούμενο την παραβίαση των συμφωνιών της Οχρίδας, που προνοούν για τα δικαιώματα των Αλβανών στη γείτονα. Ένας νέος γύρος έντασης βρίσκεται υπό εξέλιξη. Ενδεχόμενος διαμελισμός της FYROM δεν είναι καθόλου όνειρο θερινής νυχτός, πολύ περισσότερο, που οι Αλβανοί έχουν περίπου πάρει τα οικονομικά ηνία στα Σκόπια. Μπορεί οι βόρειοι γείτονες μας να ονόμασαν «Αλέξανδρος ο Μέγας» το αεροδρόμιό τους, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει καθόλου να ακολουθούν με αφελή δουλοφροσύνη τους αμερικάνικους σχεδιασμούς γενικότερα και ειδικότερα εκείνους για το διαμελισμό της Σερβίας. Μωραίνει Κύριος…

    Δυστυχώς, όμως, δεν πάει καθόλου πίσω και η επίσημη συναινετική Ελλάδα. Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ του κ. Γ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε στον σχεδιαζόμενο νέο διαμελισμό του Βελιγραδίου αλλά και συντάσσεται σιωπηρώς και ευθέως με τις περίλαμπρες προτάσεις Αχτισάαρι. Απέραντη σιωπή επικρατεί σε αυτή τη χώρα για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα. Και αυτό όχι μόνο γιατί η ανεξαρτησία του Κοσόβου μπορεί να γίνει μοντέλο για την Κύπρο. Όχι μόνο γιατί μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις στη γειτονιά μας, αλλά και γιατί η περαιτέρω διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας μετατρέπει όλο και περισσότερο τα Βαλκάνια σε μια πυριτιδαποθήκη «μπανανιών», έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί στην πρώτη κρίση.

    Φυσικά, η ανεξαρτησία του Κοσόβου επιδιώκεται και για ένα πρόσθετο λόγο. Δεν είναι και τόσο γνωστό ότι η επαρχία αυτή διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ευρώπη, αφού το 45% των αποθεμάτων της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται στο Κόσοβο. Το γεγονός αυτό, καθιστά την Πρίστινα «μήλον της έριδος», πρώτα απ’ όλα για τους αμερικανούς αλλά και για όλους τους ενεργειακούς κολοσσούς της Ευρώπης. Το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία διοικεί το «γεράκι» του Μπους κ. Γούλφοβιτς , σε ένα απέραντο λιγνιτοπέδιο. Πολύ περισσότερο, αφού το Κόσοβο, δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία του Κιότο και θα μπορεί ανενόχλητα, σε μια περίοδο που ο πλανήτης εκπέμπει SOS από την υπερθέρμανση, να μολύνει κυριολεκτικά με ρύπους όχι μόνο όλα τα Βαλκάνια αλλά και όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ικανοποιήσει τις αδηφάγες κερδοσκοπικές ορέξεις των πολυεθνικών της ενέργειας. Άλλωστε, αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος που διαμορφώθηκε, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ε.Ε., η περίφημη Ενεργειακή Κοινότητα της Ν.Α. Ευρώπης, ώστε να μπορεί ακώλυτα το Κόσοβα να μεταφέρει τα ηλεκτρικά φορτία από τις λιγνιτικές μονάδες του σε όλα τα διευρωπαϊκά δίκτυα, θησαυρίζοντας τις πολυεθνικές από την φτηνή, αλλά τρομαχτικά ρυπογόνα, πρώτη ύλη. Γι’ αυτό το λόγο, επίσης, οι σχεδιαζόμενες λιγνιτικές επενδύσεις δεκάδων δις ευρώ, που προωθούν αμερικάνικες εταιρείες από κοινού με ευρωπαϊκές, χρειάζονται εσπευσμένα κλίμα σταθερότητας και ελεγχόμενης κυριαρχίας στο Κόσοβο, που να εγγυάται τα συμφέροντά τους.

    Σε αυτό το δρόμο έσπευσε και η ΔΕΗ που φρόντισε να κάνει συνεταιρισμό με την άσχετη στα ενεργειακά, αμερικάνικη Contour Global, σχετική όμως με τη χρηματοδότηση του κ. Μπους. Από κοινού, λοιπόν, ΔΕΗ, Contour Global και η Ιταλική ENEL βρίσκονται ανάμεσα στις 4 εταιρείες που έχουν απομείνει να διεκδικούν μεγάλο λιγνιτικό κοίτασμα στο Κόσοβο, αφού πετάχτηκαν κλοτσηδόν έξω από το παιχνίδι, για ευνόητους λόγους, οι ρωσικές εταιρείες. Η Ελλάδα -έναντι πινακίου φακής της υπό ιδιωτικοποίηση και αμερικάνικο έλεγχο ΔΕΗ- ανέλαβε μετά χαράς το θεάρεστο έργο να δώσει χείρα βοηθείας στον περαιτέρω διαμελισμό της Σερβίας. Και μη χειρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. In Memoriam...
    Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη
    Kάποιοι, προφανώς Aλβανοί, λαθρέμποροι ναρκωτικών φόρτωσαν στη γειτονική χώρα χασίς σε άλογα και προσπάθησαν να το εισαγάγουν στη χώρα μας από δύσβατα μονοπάτια των συνόρων. Tους έπιασαν όμως και αυτούς και το χασίς και τα άλογα. Tα πάντα ακολούθησαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο: Oι λαθρέμποροι κλείστηκαν στη φυλακή, το χασίς (υποτίθεται τουλάχιστον) κάηκε σε ειδικούς κλιβάνους και τα άλογα θανατώθηκαν, επειδή ο νόμος απαγορεύει την ανεξέλεγκτη μεταφορά ζώων από άλλες χώρες στη χώρα μας! Σχετικές εικόνες έδειξαν τα «κανάλια» μας (όχι θα τις άφηναν!). Θα μπορούσαν, αντί να τα σκοτώσουν να τα απομονώσουν και να τα περιθάλψουν, εξάλλου, δεν βάρυνε αυτά η ενοχή ή συνενοχή της λαθρεμπορίας ναρκωτικών ουσιών. O καρδιολόγος Aλέξανδρος Γεννάδιος από την Eρμούπολη Σύρου είδε αυτές τις εικόνες και μας έστειλε την ακόλουθη συγκινητική επιστολή:
    Kύριε Kαρκαγιάννη,
    Aν ο πολιτισμός υπερίσχυσε της βαρβαρότητας, όταν αυτή κυριαρχούσε σε όλο τον κόσμο, έχω τη γνώμη πως αυτά που συνέβησαν στην Kαστοριά και που δεν αφορούν επ’ ουδενί λόγω την κοινωνία της, αλλά τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (νομοκτηνιάτρους και νομάρχη) στο όνομα των νόμων του κράτους δεν είχαν την ικανότητα και την απαιτούμενη ευαισθησία να τον υπερασπιστούν.
    Kαι υποστηρίζω τούτο διότι δεν επρόκειτο για περίπτωση σημαντικού εθνικού συμφέροντος, αλλά και ούτε για την προάσπιση τοπικών κοινωνικών συμφερόντων. Eσπευσαν στην αυστηρή εφαρμογή του γράμματος του νόμου και με πολύ ελαφρά καρδία! Θανάτωσαν τα ανυπεράσπιστα άλογα, ένα από τα ευγενέστερα είδη του έμβιου κόσμου, για να επιδείξουν την τελειότητα του κρατικού μηχανισμού! Πάνω στο ασφαλές έδαφος εκείνων των υπάρξεων που το μοναδικό τους όπλο είναι «να στρέψουν το βλέμμα τους προς το γεμάτο έλεος πρόσωπο του δημιουργού τους».
    Oπως προσφυώς αναφέρει ο John Stuart Mill στο περίφημο δοκίμιό του «Περί ελευθερίας» (σελ. 190), «H ουσιώδης αξία ενός κράτους είναι η αξία των ατόμων που το απαρτίζουν και θα διαπιστώσει ότι με μικρούς ανθρώπους δεν γίνονται μεγάλα πράγματα».
    Kαι στην προκειμένη περίπτωση, η «ψυχή» αγνοήθηκε. Oι σκέψεις μου βρίσκονται σε ένα απέραντο ωκεανό αμφιβολίας, αν και κατά πόσον, ιδιαιτέρως ο νομοκτηνίατρος έδωσε την ψυχρή αλόγιστη και βάρβαρη εντολή της θανατώσεως, είχε σαφή αντίληψη, της σχέσης μεταξύ του όρκου που έδωσε για την προάσπιση της ζωής και της υγείας των ζώων και σκληρής ανελαστικής και δογματικής εφαρμογής κάποιων νόμων του κράτους, οι οποίοι θεσπίστηκαν από κάποιους πατέρες του Eθνους, στερούμενους ψυχής και ψυχρούς σαν τον γυμνό βράχο του χειμώνα, αγνοούντες τους ηθικούς νόμους και εκθέτοντες την πατρίδα μας διεθνώς ως απολίτιστη.
    Bάζω τέλος στις σκέψεις μου παραμένοντας αμίλητος και γαλήνιος, συναισθανόμενος ένα είδος ευτυχίας, εφ’ όσον υπαγόρευσα εκείνα για τα οποία τα θύματα είναι αδύνατον να μιλήσουν. Aυτοί οι κύριοι(;) εκπρόσωποι του κράτους πρέπει κάποτε να μάθουν ότι κάποιοι ηθικοί κανόνες, έστω και ελάχιστοι, πρέπει να παραμένουν κρυμμένοι στα βάθη της ύπαρξής μας.
    Aς είναι ο άδικος θάνατος των αλόγων να διδάξει κάποιους να βλέπουν την αλήθεια και την ομορφιά.
    Aς είναι η εγκαρτέρησή τους να διδάξει κάποιους ότι η ζωή γενικότερα είναι κάτι πλατύτερο και πιο περίπλοκο.
    Aς είναι η εγκαρτέρησή τους, όταν βάδιζαν προς το τέλος, να διδάξει κάποιους ότι εκείνα αγάπησαν τον άνθρωπο και περπάτησαν μαζί του γεμάτα πόθο και λατρεία.
    Στην ανάμνησή τους «In Memoriam» τους προσφέρω κάποιους στίχους του Samain.
    «Kαι μακάρι η ψυχή μου που ζει τη γεύση τη μυστική των λουλουδιών,
    να γίνει ένας κρίνος πιστός και χλωμός στη ζωή σου...»
    Mε ιδιαίτερη εκτίμηση
    Δρ Aλέξανδρος Γεννάδιος, Kαρδιολόγος
    Eρμούπολη - Σύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.

      Διαγραφή
  3. ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΜΑΤΑ
    ========================
    Όταν πριν από τέσσερα χρόνια, στις 15 Φλεβάρη του 2003, η Συμμαχία=Σταματήστε τον Πόλεμο και όλες οι φιλειρηνικές οργανώσεις, στην Ελλάδα και σ’όλο τον κόσμο,
    πραγματοποιούσαν τη μεγαλειώδη αντιπολεμική-φιλειρηνική εκδήλωση, εναντίον
    του επικείμενου, δεύτερου, πολέμου στο Ιράκ, υπήρξαν πολλοί που ξεγελάστηκαν
    και πίστεψαν τα χοντρά ψέματα του Μπους, του Μπλερ και των υποβολέων τους.

    Σήμερα και το πιο μικρό παιδί έχει χορτάσει πια από τα ψέματά τους.

    Τα τέσσερα χρόνια πολέμου, κατοχής και γενοκτονίας του Ιρακινού λαού,
    με τις ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και την υγεία, ολόκληρης
    της ανθρωπότητας, ξύπνησαν και τον πιο αφελή κάτοικο του πλανήτη μας.

    Πέρασαν πια τέσσερα χρόνια γεμάτα από τα πιο μεγάλα ψέματα που ειπώθηκαν
    ποτέ στην παγκόσμια ιστορία από τους πιο μεγάλους ψεύτες για να δικαιολογήσουν
    τους πιο μεγάλους και τους πιο βρώμικους πολέμους της ανθρωπότητας.

    Σήμερα πια ακόμη και οι πιο φοβισμένοι και απληροφόρητοι κάτοικοι των Η.Π.Α.,
    έμαθαν τα ψέματα των ηγετών τους, θυμήθηκαν πόσο άθλια τους κορόιδεψαν, ξύπνησαν, και μαζί με τους μπροστάρηδες μαχητές της Ειρήνης φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη:

    « Ο Μπους στο δικαστήριο και οι στρατιώτες μας στα σπίτια μας..».

    Στις 15 Φλεβάρη πρέπει να θυμηθούμε κι εμείς όχι μόνο τα ψέματα του πλανητάρχη
    και των συνεταίρων του αλλά τις ευθύνες όλων των Ευρωπαίων ηγετών και των
    δικών μας , ιδιαιτέρως, κυβερνήσεων που νομιμοποίησαν τα εγκλήματά τους.
    Να θυμηθούμε εκείνες τις άγιες μέρες του ξεσηκωμού μας και τη δική τους
    ντροπιαστική υποταγή στα κελεύσματα του αμερικάνου πρέσβη.
    Να θυμηθούμε τα περισσότερα κανάλια-μαγαζιά που εξαφάνισαν το πλήθος και
    το πάθος των εκατομμυρίων διαδηλωτών, σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόβαλλαν
    μερικές αθλιότητες κάποιων κουκουλοφόρων και τις βόλτες του ξεπεσμένου
    βασιλιά στα σαλόνια του καλού κόσμου μας..

    Να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, στις 17 του Μάρτη,
    με κάθε τρόπο. Εμείς στα θέατρα και τους κινηματογράφους, με ομιλίες και με
    δελτία τύπου. Οι φοιτητές και οι μαθητές στα θρανία τους. Οι εργάτες και οι
    αγρότες στις δουλειές τους. Και, αν υπάρχουν ακόμη μερικοί ανεξάρτητοι παραγωγοί,
    στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, να γεμίσουν τις εκπομπές τους με συζητήσεις
    όχι μόνο για το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Λίβανο και την Παλαιστίνη, αλλά και τους
    πολέμους που προετοιμάζονται συστηματικά για να καταστρέψουν και τη δική μας
    τη ζωή.. Και το μέλλον των παιδιών μας..

    Στις 17 του Μάρτη, να θυμηθούμε εκείνη την άγρια ημέρα της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ και να διαδηλώσουμε, όλοι ενωμένοι, φωνάζοντας με όλη μας τη δύναμη

    Ναι στην Ειρήνη – Όχι στον πόλεμο.
    -----------------------------------------------
    Στέφανος Ληναίος – 10.2.2007

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδοχειρουργική έτσι απλά.

    Η παιδοχειρουργική εξελίχθηκε σαν ειδικότητα τα τελευταία 60 χρόνια αφού έγινε κατανοητή η διαφορά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων όσον αφορά την ανατομία, τη φυσιολογία και το συναίσθημα. Η ειδικότητα της παιδοχειρουργικής αγκαλιάζει ένα μεγάλο φάσμα συστημάτων και οργάνων και είναι η μόνη ειδικότητα η οποία καθορίζεται από την ηλικία του ασθενή καθώς και από την πάθηση. Η παιδοχειρουργική αποτελείται από την ειδική παιδοχειρουργική, τη γενική παιδοχειρουργική και την παιδιατρική ουρολογία.

    Η ειδική παιδοχειρουργική περιλαμβάνει τη νεογνική χειρουργική, η οποία ασχολείται με τη χειρουργική αντιμετώπιση νεογνών, καθώς και με την προγεννητική συμβουλευτική των γονιών με μωρά με συγγενείς παθήσεις. Ένας άλλος τομέας είναι η χειρουργική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών που πάσχουν από περίπλοκες συγγενείς ανωμαλίες, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, διαταραχές ήπατος και χοληφόρων, γαστρεντερικές ανωμαλίες όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εγκολεασμός, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τραύμα, ανωμαλίες του θώρακος και του θωρακικού κλωβού, διαγνωστική ενδοσκόπηση και ενδοσκοπική χειρουργική.

    Η παιδιατρική ουρολογία ασχολείται με συγγενείς και επίκτητες παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος των παιδιών. Πιο ειδικά ασχολείται με την προ και μετά τη γέννηση αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών της ουροφόρου οδού οι οποίες ανακαλύπτονται στο προγεννητικό screening υπερηχογράφημα. Αναφορικά να πούμε για παθήσεις όπως η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, ο υποσπαδίας, η νευρογενής κύστη και η λιθίαση της ουροφόρου οδού.

    Η γενική παιδοχειρουργική έχει να κάνει με τη χειρουργική θεραπεία πιο συνηθισμένων διαταραχών όπως βουβωνοκήλη, υδροκήλη, κρυψορχία, φίμωση και ομφαλοκήλη καθώς και με επείγουσες καταστάσεις όπως σκωληκοειδίτιδα, συστροφή όρχεος, εγκολεασμό, περισφιγμένη βουβωνοκήλη, πυλωρική στένωση και τραύμα. Σε ένα ιδανικό κόσμο κάθε παιδί που χρειάζεται επέμβαση θα έπρεπε να χειρουργείται από έναν ειδικό παιδοχειρουργό μέσα σε ένα νοσοκομείο για παιδιά. Όπου είναι δυνατόν η εισαγωγή στο νοσοκομείο πρέπει να αποφεύγεται προσφέροντας προγραμματισμένη επέμβαση μέσω μιας ημερήσιας μονάδας νοσηλείας. Γενικά σε ένα κέντρο για παιδιά 50 με 70% των προγραμματισμένων παιδοχειρουργικών επεμβάσεων πρέπει να γίνεται μέσα από μία τέτοια μονάδα. Παθήσεις κατάλληλες για ημερήσια νοσηλεία είναι η βουβωνοκήλη, η υδροκήλη, η ομφαλοκήλη, η κρυψορχία, η περιτομή, μικρές βλάβες του δέρματος, ενδοσκόπηση και εξέταση κάτω από αναισθησία.

    Πόσο ειδών κήλες βλέπουμε στα παιδιά, ποιες διορθώνονται μόνες τους και ποιες χρειάζονται χειρουργική διόρθωση.
    Κήλη ονομάζουμε την προβολή ενδοκοιλιακού σπλάγχνου μέσα από κάποιο φυσιολογικό τρήμα της επιφάνειας του σώματος. Οι πιο γνωστές κήλες είναι η βουβωνοκήλη, η υδροκήλη, η ομφαλοκήλη, η επιγαστρική κήλη και η κιρσοκήλη. Η παιδική βουβωνοκήλη οφείλεται στην παραμονή ανοικτού του πόρου μέσα από τον οποίον ο όρχις κατεβαίνει στο όσχεο. Αυτός ο πόρος λέγεται ελυτροπεριτοναικός και στα περισσότερα παιδιά έχει ήδη κλείσει ή κλείνει πολύ γρήγορα μετά τη γέννηση. Όταν παραμένει ανοιχτός φέρνει σε επικοινωνία το όσχεο με την κοιλιά και ανάλογα με το μέγεθος του μπορεί να αφήσει να περάσει μέσα από αυτό έντερο οπότε σχηματίζεται η βουβωνοκήλη ή όταν είναι αρκετά μικρός περνάει μονάχα νερό το οποίο περιβάλλει τον όρχη και έχουμε την υδροκήλη. Η βουβωνοκήλη πρέπει να διορθώνεται αμέσως μετά τη διάγνωση, γιατί υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος περίσφιγξης στη νηπιακή ηλικία. Τα σπλάγχνα που προβάλουν πρήζονται και δεν μπορούν να επανέλθουν πίσω βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια την αιμάτωσή τους καθώς και την αιμάτωση του όρχη. Πριν φτάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση προτιμούμε να χειρουργούμε τις βουβωνοκήλες την πρώτη διαθέσιμη ημέρα χειρουργείου μετά τη διάγνωση.
    Η υδροκήλη δεν έχει τον κίνδυνο της βουβωνοκήλης. Παρατηρείται σε πολλά μωρά αλλά τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της μιας και μετά από λίγους μήνες ο πόρος αυτός κλείνει μόνος του και το υγρό απορροφάται. Έτσι διεθνώς οι υδροκήλες απλά παρακολουθούνται μέχρι την ηλικία των 12 έως 18 μηνών και εάν παραμένουν μετά από αυτή την ηλικία τότε διορθώνονται γιατί χαρακτηρίζονται σαν επικοινωνούσες υδροκήλες ή αληθινές βουβωνοκήλες.
    Οι ομφαλοκήλες παρατηρούνται σε πάρα πολλά παιδιά. Χαρακτηρίζονται από την προβολή συνήθως λίπους ή εντερικών ελίκων κάτω από το δέρμα του ομφαλού. Δεν έχουν κανένα κίνδυνο περίσφιξης και γι’ αυτό δε συνιστούν επείγουσα πάθηση. Οι περισσότερες ομφαλοκήλες εάν περιμένει κανείς έως την ηλικία των 3-4 ετών εξαφανίζονται από μόνες τους γιατί σε πολλά παιδιά ο ομφαλικός δακτύλιος ουλοποιείται έτσι αργά.
    Σε αντίθεση με την ομφαλοκήλη η επιγαστρική κήλη η οποία μπορεί να είναι πολύ κοντά στον ομφαλό και συνήθως πιο πάνω από αυτόν, δεν κλείνει μόνη της και σε περίπτωση που ενοχλεί το παιδί με πόνο ή αυξάνεται σε μέγεθος τότε διορθώνεται χειρουργικά.
    Η κιρσοκήλη που ανέφερα τελευταία, διαφέρει από τις άλλες κήλες στο γεγονός ότι δεν έχουμε την προβολή κάποιου σπλάγχνου. Η διόγκωση οφείλεται στη λίμναση φλεβικού αίματος συνήθως γύρω από τον αριστερό όρχη και την ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών. Είναι μία κατάσταση που τη βλέπουμε στην προεφηβική και εφηβική ηλικία και ανάλογα με το βαθμό διόγκωσης και τα συμπτώματα του παιδιού αποφασίζουμε να τη διορθώσουμε.
    Το διεθνές timing, δηλαδή ο κατάλληλος χρόνος που χειρουργούνται τα παιδιά για τις κήλες είναι για τη βουβωνοκήλη αμέσως μετά τη διάγνωση, για την υδροκήλη μετά από 12 με 18 μήνες αναμονής, για την ομφαλοκήλη μετά από 3 με 4 χρόνια αναμονής, για την επιγαστρική κήλη εάν ενοχλεί ή πονάει το παιδί και αυξάνεται σε μέγεθος και για την κιρσοκήλη στην εφηβεία.

    Ποιες καταστάσεις αποτελούν επείγον παιδοχειρουργικό πρόβλημα
    Το τραύμα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου σε παιδιά πάνω από τον 1ο χρόνο ζωής. Κατάλληλη αντιμετώπιση παρέχεται σε ειδικά κέντρα με συλλογική πείρα και κατανόηση της μοναδικότητος ενός τραυματισμένου παιδιού. Αυτό έχει ειδικά σχέση με τη μη χειρουργική αντιμετώπιση των τραυματισμών των συμπαγών κοιλιακών οργάνων στο παιδί. Ευτυχώς οι σοβαροί τραυματισμοί δεν είναι πολύ συχνοί στα παιδιά και συνήθως βλέπουμε μόνο κακώσεις του κρανίου και του προσώπου, μικρά τραύματα που εμείς σαν παιδιά είχαμε και σχεδόν κάθε παιδί έχει σε μια φάση της ζωής του. Σε παιδιά σχολικής ηλικίας συνήθως είναι εύκολο να τα πείσεις να συνεργαστούν και με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας να ράψεις το τραύμα ακόμη και να το κολλήσεις με την ειδική κόλα ιστών. Με μικρότερα παιδιά η γενική αναισθησία είναι απαραίτητη γιατί ελαχιστοποιεί το στρες του μικρού παιδιού, προσφέρει μια σχετική αμνησία και καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα.
    Η οξεία σκωληκοειδίτιδα που όλοι γνωρίζουμε, είναι μια επείγουσα κατάσταση πιο συχνή σε παιδιά σχολικής ηλικίας, εκδηλώνεται με πόνο αρχικά γύρω από τον ομφαλό που μετά από αρκετές ώρες εντοπίζεται δεξιά στην περιοχή της σκωληκοειδούς. Ένα παιδί μπορεί να έχει ανορεξία και εμετούς, μέτριο πυρετό. Η διάγνωση μπαίνει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, αφήνοντας τελευταία τα εργαστηριακά ευρήματα τα οποία μπορεί να είναι παραπλανητικά.
    Η συστροφή του όρχη είναι μια επείγουσα κατάσταση στην οποία κυριολεκτικά ο όρχις στρίβει γύρω από τον μίσχο του, στερώντας τον από την αιμάτωσή του. Οδηγεί σε ένα πρήξιμο επώδυνο της μεριάς του όρχη που πάσχει και είναι απαραίτητη η χειρουργική διερεύνηση μέσα στις πρώτες 6 με 8 ώρες. Διαφορετικά ο όρχις στερημένος από την αιμάτωσή του, νεκρώνεται, ατροφεί και εξαφανίζεται. Παράλληλα χρειάζεται να σταθεροποιήσει ο χειρουργός και τον υγιή όρχη της άλλης πλευράς, ώστε να μην υποστεί και αυτός μια μελλοντική συστροφή.
    Η υπερτροφική πυλωρική στένωση είναι μια κατάσταση που παρατηρείται σε μωρά στις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Ο μυς που περιβάλλει τον πυλωρό, το τελικό τμήμα του στομάχου, είναι τόσο παχύς που δεν επιτρέπει την δίοδο της τροφής προς το δωδεκαδάκτυλο και το λεπτό έντερο. Το μωρό κάνει εμετούς πολλές φορές με αρκετή δύναμη, εμετοί οι οποίοι γίνονται όλο και πιο συχνοί ώστε να οδηγήσουν το παιδί σε αφυδάτωση. Με την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών διαταράσσεται η οξεοβασική ισορροπία, η οποία είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί πριν από τη χειρουργική διόρθωση.
    Ο εγκολεασμός είναι μια επείγουσα κατάσταση που παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών περίπου κατά την οποία ένα τμήμα του εντέρου οδηγείται με τηλεσκοπικό μηχανισμό λόγω του αυξημένου περισταλτισμού μέσα στο έντερο που ακολουθεί παρασύροντας σ’ αυτή τη σφικτή αγκαλιά και τον αγγειακό του μίσχο οδηγώντας έτσι σε μια μορφή εντερικής απόφραξης η οποία θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του ίδιου του εντέρου. Τα μωρά αυτά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά άρρωστα. Η πάθηση έχει σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα σαν αποτέλεσμα της καθυστερημένης διάγνωσης και ανεπαρκούς αντιμετώπισης. Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με ανάταξη με αέρα συνήθως τις πρώτες ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
    Η βουβωνοκήλη είναι και αυτή μέσα στις επείγουσες καταστάσεις ιδιαίτερα όταν επιπλέκεται με περίσφιξη. Στην περίπτωση αυτή τα σπλάχνα που προβάλουν μέσα από την μικρή οπή του δέρματος, δεν μπορούν να επανέλθουν στην κοιλιά, επέρχεται φλεβική συμφόρηση και πρήζονται δίνοντας μια πολύ επώδυνη διόγκωση λίγο πιο πάνω από τους όρχεις στο αγόρι ή στο κορίτσι. Στις περιπτώσεις αυτές με κατάλληλη παυσίπονη αγωγή και προσεκτικούς χειρισμούς του χειρουργού η κήλη είναι δυνατόν να υποχωρήσει πίσω με την πίεση και να διορθωθεί χειρουργικά μετά από 48 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο.

    Τα δικαιώματα του παιδιού σαν ασθενής
    Στο σχεδιασμό και την παροχή χειρουργικών υπηρεσιών στα παιδιά οι σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Η οικογένεια καθώς και το παιδί, εάν είναι επαρκώς ώριμο, πρέπει να συμμετέχει σε συνομιλίες και αποφάσεις και να είναι πλήρως ενημερωμένοι σ’ όλα τα στάδια της διαδικασίας αντιμετώπισης. Η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί περισσότερες από δύο συναντήσεις με τον χειρουργό ως και πληροφορίες από άλλες ειδικότητες όπως νοσηλευτική και αναισθησία. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο χειρουργός δεν πρέπει να είναι μόνο βέβαιος ότι γνωρίζει ακριβώς αυτό που πρόκειται να κάνει, αλλά και ότι ο ασθενής του έχει καταλάβει και είναι πολύ καλά ενημερωμένος σε κάθε στάδιο. Ο γιατρός πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή τον τύπο της επέμβασης, θεραπείας ή διαγνωστικής εξέτασης που χρειάζεται υπογράφοντας τη συγκατάθεση πρώτα αυτός και έπειτα ο ασθενής με τη σειρά του να βεβαιώσει υπογράφοντας ότι συμφωνεί για την επέμβαση, έχει καταλάβει την αναγκαιότητα αυτής και τη χρήση αναισθησίας. Ενήμερη συγκατάθεση πρέπει να παίρνεται αποκλειστικά και μόνο από τον χειρουργό που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση. Πριν από την εισαγωγή για την εγχείρηση το παιδί και η οικογένεια παίρνουν πληροφορίες γύρω από το νοσοκομείο, για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική αντιμετώπιση και την διαδικασία του εξιτηρίου. Πρέπει να επιτρέπεται στους γονείς να βρίσκονται με το παιδί τους όσο περισσότερο είναι δυνατό και λογικό στον θάλαμο, στο αναισθησιολογικό δωμάτιο της εισαγωγής της αναισθησίας, καθώς επιστρέφει το παιδί στο δωμάτιο ανάνηψης και να παίρνουν μέρος στη φροντίδα του παιδιού στο θάλαμο. Οι υπηρεσίες για τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη τους για φιλικές ευκολίες, όπως η ημερήσια μονάδα, το τμήμα εξωτερικών ιατρείων και οι θάλαμοι. Η ιδιωτική ζωή του παιδιού πρέπει να προστατεύεται. Όσον αφορά τον πόνο, αυτός είναι ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα χρήσιμο για τη διάγνωση, ένα σύμπτωμα όμως που πρέπει να ανακουφίζεται αμέσως, γιατί ο πόνος στο παιδί είναι αχρείαστος και παρατείνει την ανάρρωση. Υπάρχουν πολλές επιλογές αναλγητικών καθώς και η λεγόμενη μαγική κρέμα, ένα τοπικό αναισθητικό σε μορφή κρέμας που απορροφάται από το δέρμα και καθιστά τις φλεβοκεντήσεις και την τοποθέτηση ορού τελείως ανώδυνη.
    Τα βασικά δικαιώματα του παιδιού σαν ασθενής είναι η ενημέρωση, η αναλγησία, η συντροφιά των γονιών, ένας χώρος για παιχνίδι και διασκέδαση και η νοσηλεία με σεβασμό και αξιοπρέπεια.



    Με εκτίμηση

    Μαρινόπουλος Γιάννης
    Παιδοχειρουργός
    Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαικής Εταιρείας Παιδοχειρουργών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάνος Α Αντωνίου*
    Ιδρυτικό μέλος του Πολιτικού Φορέα
    ‘ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ’

    ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Η Ελληνική κοινωνία παρά την ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών μάλλον βρίσκεται σε κατάσταση ανισορροπίας και πολλά χρόνια κρατισμού μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα, ανορθολογισμό και καταρράκωση των αξιών. Ο απογοητευμένος κόσμος που αποστρέφεται την πολιτική μη εμπιστευόμενος τους πολιτικούς και εγκλωβισμένος στον κρατισμό, αναγκάζεται να σύρεται από το διπολικό σχήμα που καταπνίγει την ελεύθερη και δημιουργική ατομική δράση.

    Όμως μια τελευταία δημοσκόπηση για κάποιο ειδικό θέμα οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα. Ότι επιτέλους κάτι κινείται στη χώρα μας. Η πραγματική κοινωνία των πολιτών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% υποστηρίζει την υπέρβαση του συστήματος και την μεταρρύθμιση. Αυτή η αντίδραση στον γραφειοκρατικό μηχανισμό του Δημοσίου από ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας αντανακλά μια πραγματική αντιπολίτευση και αυτή η επιδιωκόμενη ελευθερία οικονομικής και πολιτικής επιλογής κρύβει μια πολιτική πρόταση.

    Αυτό το γεγονός συνδυαζόμενο με έρευνες που αποτυπώνουν μεταστροφή της κοινής γνώμης σε θέματα ταμπού μέχρι τώρα, μας κάνουν να διαπιστώνουμε μια συγκεκριμένη κλίση ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας προς παραδοσιακά φιλελεύθερες αρχές. Μέχρι τώρα και εκτός από μικρές χρονικές περιόδους όπου περιστασιακά εκφράστηκε αυτό, η διαφαινόμενη απαίτηση των πολιτών για μεγαλύτερη ελευθερία του ατόμου και βελτίωση των δυνατοτήτων επιλογής οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης τους οδηγεί σε σταδιακή διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής δύναμης που θα αναλάβει να οδηγήσει στην επικράτηση της κοινωνίας των πολιτών επί του κρατισμού.

    Ήρθε η ώρα να γίνει κάτι καινούργιο. Με μια πρωτοβουλία απλών πολιτών, που αγαπούν την αξιοπρεπή ζωή, που απεχθάνονται τη σημερινή μιζέρια, που σκέπτονται πολιτικά και απεχθάνονται τους κοινούς τόπους, που αποστρέφονται κυκλώματα και διαφθορά και επιδιώκουν την δικαιοσύνη στην κάθε προσπάθεια καταξίωσης στον κοινωνικό και οικονομικό στίβο, που επιδιώκουν να σταματήσουν την πολύχρονη κυριαρχία των τριών οικογενειών που από δεκαετίες μας κυβερνούν με συντηρητικό και παλαιοκομματικό τρόπο σκέψης.

    Ήλθαμε κοντά εμείς, μια ομάδα πολιτών που αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που έχουμε μέσα στη κοινωνία, ευθύνες που δεν εξαντλούνται απλά στην περιγραφή της δεινής πολιτικής κατάστασης. Και επειδή τον κόσμο τον αλλάζουν οι θέσεις και όχι οι κρίσεις, και κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα, αποφασίσαμε το σχηματισμό μιας πολιτικής Συμμαχίας που εδράζεται στις αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού και που φιλοδοξεί να συνεχίσει τη μακραίωνη παράδοση των Φιλελεύθερων. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για αποκατάσταση του ελλείμματος εκπροσώπησης των φιλελεύθερων αρχών , ιδεών και προτάσεων στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

    Η λέξη Συμμαχία δηλώνει την προέλευσή μας από πολιτικούς χώρους όλου του πολιτικού φάσματος. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμαχήσουν μαζί μας για τη δημοκρατία, την ισονομία, την ατομικότητα, την ευημερία και την ανατροπή του καθεστώτος των λίγων παρασιτικών ομάδων που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των πολλών: δηλαδή όλων μας. Να συμμαχήσουν σε ένα πολιτικό φορέα πολιτών και όχι πολιτικών που με καθαρά λόγια και αποσαφηνισμένες προτεραιότητες και κατευθύνσεις θα θέτει ξεκάθαρα τις επιλογές και τις όποιες επιπτώσεις.

    Οι αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της διάκρισης των εξουσιών, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων του ατόμου στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση, την ανεξιθρησκία, την ιδιοκτησία, το ελευθέρως επιχειρείν, αποτελούν τα θεμέλια και τις πηγές της πολιτικής μας σκέψης και δράσης στο κοινωνικό σύνολο.

    Υποστηρίζουμε τη απόσυρση του κράτους από κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, την δωρεάν διανομή σε όλους τους πολίτες, όλης της μη χρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και όλων των μετοχών των δημοσίων επιχειρήσεων, την κατάργηση των διαδικασιών αδειοδότησης για σύσταση νέων επιχειρήσεων, τον χωρισμό κράτους -εκκλησίας, την αποποινικοποίηση της χρήσης των τοξικοεξαρτητικών ουσιών, την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, την απλοποίηση των διαδικασιών για την καύση των νεκρών, τον σεβασμό του φυλετικού και εθνικού αυτοπροσδιορισμού κάθε Έλληνα πολίτη, την καθιέρωση της Αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους και την σαφή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίζουμε ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό και φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρα μας υποστηρίζοντας πάντοτε την διεθνή ειρήνη και συνεργασία και εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, σε κάθε μορφή ρατσιστικής προκατάληψης, στον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία. Υποστηρίζουμε την ενθάρρυνση κάθε πνευματικής και επιστημονικής προσπάθειας, τη δωρεάν και ελεύθερη διασπορά της γνώσης με την ανάπτυξη του λογισμικού ανοικτού κώδικα και εναντιωνόμαστε στην κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων στα γονίδια, τους αλγόριθμους και τα φυσικά δεδομένα. Υποστηρίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Ας τολμήσουμε να ακολουθήσουμε την ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα υποβάλει τις ιδεολογικές αρχές, το πολιτικό της πρόγραμμα και τα στελέχη της στην κρίση του εκλογικού σώματος στις επόμενες εθνικές εκλογές και σας καλούμε να ενταχθείτε, να συνδιαμορφώσετε την πολιτική πρόταση και να συμμετέχετε δραστήρια στις πρωτοβουλίες της. Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι (ALDE) έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στο εγχείρημα αυτό ώστε να συμπληρωθεί το Ευρωπαϊκό puzzle καθότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Κοινότητος όπου δεν εκφράζονται οι φιλελεύθεροι.

    Η βασική οργανωτική προεργασία έχει ολοκληρωθεί και το βασικό χαρακτηριστικό της κίνησης είναι ότι σχεδόν όλα γίνονται μέσω internet (αιτήσεις εγγραφής, πολιτικός διάλογος μέσω blog, ενημέρωση). Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.greekliberals.net για να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες.

    ___________________________________
    *Χειρουργός, FSAGES ,FSMIT, Athens Colorectal Group, Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας Αθηναϊκής Κλινικής,
    Αν Γραμματέας ‘Εποχής Δημιουργίας’ (Δημ παράταξη Βύρωνα Αττικής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπράβο για την δουλειά που κάνεις. Δεν είναι εύκολη. Όλα τα κείμενα θυμίζουν σταυροβελονιά, σημασία, λεπτομέρεια και πολύ κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκείνοι που ονειρεύονται την ημέρα αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα που διαφεύγουν απ΄αυτούς που ονειρεύονται την νύχτα" Εντγκαρ Αλλαν Πόε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;