Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τα χειρουργεία του Ευαγγελισμού


ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

 

 

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σχετικά με τα νέα χειρουργεία.

 

Είναι γνωστό ότι στον Ευαγγελισμό τελειώνει η πρώτη φάση κατασκευής των νέων δεκατεσσάρων (14) χειρουργείων και την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη θα τα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός. Έχουμε να επισημάνουμε τα εξής.

1.    Επισκεφτήκαμε πρόσφατα ως σωματείο τα νέα χειρουργεία. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο στη χώρα. Καταδεικνύεται περίτρανα και σ’αυτό το χώρο τι μπορεί να επιτύχει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τη θέση μας ότι τα επιτεύγματα της τεχνολογικής κι επιστημονικής εξέλιξης είναι πλούτος που έχει παραχθεί από το λαό και πρέπει να επιστρέφει σ’αυτόν και προς όφελός του. 

2.    ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΖΗΤΑΜΕ ΕΔΩ & ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ. Έχουμε διαμαρτυρηθεί κατ΄επανάληψη για την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση. Παλαιότερη υπόσχεση για κρατική χρηματοδότηση 14,5 εκ. ευρώ για το σχετικό έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

3.    Σήμερα λειτουργούν δώδεκα (12) αίθουσες χειρουργείων και υπάρχει ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (τουλάχιστον τριάντα) κυρίως νοσηλευτικού σε σημείο που για να λειτουργούν τα χειρουργεία οι εργαζόμενοι κάνουν διπλοβάρδιες, έχουν δεκάδες χρωστούμενα ρεπό ο καθένας και με δυσκολία λαμβάνονται οι κανονικές άδειες ακόμη και του 2013. Στην πρώτη φάση των νέων χειρουργείων απαιτούνται πολλές δεκάδες νέων νοσηλευτών - αλλά και άλλων ειδικοτήτων - για ασφαλή λειτουργία για τον ασθενή και με ανθρώπινες συνθήκες για τον υγειονομικό. Σε αυτή την επισήμανση η απάντηση της Διοίκησης της 1ης Υ.ΠΕ. ήταν πως …περιμένει είκοσι δύο νοσηλευτές με επτάμηνη σύμβαση (Voucher) ενώ η βελτιωμένη πρόταση του Διοικητή του Ευαγγελισμού ήταν πως θα επαναφέρει κάποιους – λίγους - συναδέλφους που είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία. Σημειώνουμε πως κανείς από τους υπεύθυνους δεν μίλησε για πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού. Έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με την πρόταση της επιτροπής χειρουργείου που προτείνει πενήντα πέντε μόνιμες προσλήψεις για πλήρη και ασφαλή λειτουργία των νέων χειρουργείων.

4.    Ακόμη, η προοπτική ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση (έχει ήδη νομοθετηθεί) θα θέσει τις νέες αίθουσες στην υπηρεσία είτε αμιγώς ιδιωτών, είτε «πρόθυμων» γιατρών του ΕΣΥ που θα τα χρησιμοποιήσουν ως ιδιωτικούς χώρους συμβάλλοντας απ’τη μια στο χαράτσωμα των ασθενών κι απ’την άλλη στην γιγάντωση του χρόνου αναμονής για όποιον δεν έχει κομπόδεμα για την ώρα της ανάγκης του. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

 

5.    Επειδή διαφημίζεται σε υψηλούς τόνους ως «μεγάλη δωρεά» της Εθνικής Τράπεζας το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του συνολικού έργου και των δύο φάσεων (Η β΄φάση ολοκληρώνεται σε 2 χρόνια), εμείς τονίζουμε γι’άλλη μια φορά, πως είναι χρήματα του Ελληνικού λαού από τις αποταμιεύσεις του και η κάθε τράπεζα αποδίδει ένα μικρό μέρος τους στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας περί εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι δε, απαράδεκτο η οποιαδήποτε τράπεζα τη στιγμή που κάνει κατασχέσεις σπιτιών των φτωχότερων εργαζομένων και ανέργων να εμφανίζεται σαν .. μεγάλος ευεργέτης! Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι….

6.    Θεωρούμε πρόκληση να εγκαινιάζονται, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μάλιστα, νέες υγειονομικές δομές χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία τους. Ήδη όταν η Διοίκηση αποδέχτηκε την «προσφορά» της Εθνικής Τράπεζας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι η λειτουργία νέων – σύγχρονων δομών δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!! Αυτό εντάχθηκε ως ρήτρα και στη σχετική σύμβαση, σήμερα όμως φαίνεται ότι παραβιάζεται. Φοβούμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για εγκαίνια κενών κτιρίων όπως συχνά συμβαίνει ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

7.    Θεωρούμε ακόμη πιο προκλητικό τον πανηγυρικό χαρακτήρα που δίνει η κυβέρνηση στα εγκαίνια  των νέων χειρουργείων, όταν πριν κάποιους μήνες η ίδια η κυβέρνηση έκλεισε δομές που ανήκαν στον Ευαγγελισμό (Πολυκλινική και 3ο Θεραπευτήριο) που είχαν έξι πλήρως ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.

8.    Ίσως βέβαια βρεθούν και κάποιοι κακόβουλοι που θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας με ένα σκεπτικό ότι δήθεν οι εργαζόμενοι δεν θέλουν τα νέα χειρουργεία.. Είναι γνωστός ο ρόλος τους και η σκέψη τους τουλάχιστον οπισθοδρομική!

 

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί μαζί με τα άλλα οξύτατα προβλήματα (αξιολόγηση δομών και προσωπικού, νέος νόμος για την ΕΣΑΝ Α.Ε., συνολική έλλειψη προσωπικού, προϋπολογισμοί νοσοκομείων κ.λπ.) θα τεθούν στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 8 π.μ. στο Δώμα για να αποφασίσουμε την πορεία του αγώνα μας.   

1 σχόλιο:

  1. Μια προσωπικη γνωμη για την καρατομηση της κας Μιχαηλιδου Τομεαρχη χειρουργειου για προβληματα που εχουν σχεση με σοβαρες ατασθαλιες στη λειτουργια τους.
    Φαινεται πως οταν αγριευουν τα βουβαλια τη πληρωνουν τα βατραχια΄αν ηθελε η διοικηση να βαλει τερμα σε παρανομα φαινομενα, που οπως λεει η ιδια τα κατειγγειλε στην επιτροπη χειρουργειου -χωρις καμια δικη τους ενεργεια ως οφειλαν να πραξουν-τοτε γενναται το ερωτημα: οποος διευθυντης χειρουργος εφερνε ιδιωτη γιατρο να ''βοηθαει'' στο χειρουργικο εργο του,οπως λενε οι πληροφοριες και τις μεταφερουμε με καθε επιφυλαξη,δεν εχει την πρωτη ευθυνη γι'αυτο;Δεν εχει ευθυνες η διοικηση για την συνεχιζομενη αδιαφορια της να προσλαβει γιατρους της αντιστοιχης ειδικοτητας που χρονια τωρα λειπουν απ'την κλινικη;Αυτο φυσικα αν συμβαινει -το να ερχεται καποιος εκτος νοσοκομειου- ειναι παρανομο και καταδικαστεο ,αλλα ανοιγει τη πορτα διαπλατα να συκοφαντηθει ενα τιτανιο εργο που πραγματοποιουν οι χειρουργοι μας σενα δημοσιο νοσοκομειο οπως ο Ευαγγελισμος και να δοθει γρηγοροτερα η προαποφασισμενη παραχωρηση τομεων-φιλετων στους μεγαλοεργολαβους της υγειας.Τα πανηγυρικα εγκαινια των νεων χειρουργειων του πρωθυπουργου την ΤΡιτη 16/9 δινουν το δαχτυλιδι στους μεγαλοεργολαβους και υλοποιουν τις προηλλειμενες αποφασεις για πληρη ιδιωτικοποιηση του νοσοκομειου.Ας μην παραδοσουμε αμαχητι το τελευταιο αποκουμπι που ειναι ενα δημοσιο νοσοκειο και καλουμε καθε συναδελφο να ερθει στη διαμαρτυρια του σωματειου την ιδια μερα και ωρα που θα γινουν τα εγκαινια.Εμεις θελουμε να παραμεινει δημοσιο για τις αναγκες του λαου μας.

    Αποστόλης Κωνσταντής
    ''Ευαγγελισμός''

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε αυτό το μικρό τόπο μπορείτε ευκολα να ξεχωρίσετε τους εθνικούς νταβατζήδες από τους εθνικούς μπεταντζήδες;;